Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

 
CATEGORII DOCUMENTE


AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


OLIMPIADA DE BIOLOGIE CLASA A XI-A - faza judeteana

Biologie


loading...



DOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
MIJLOACE DE IDENTIFICARE A BACTERIILOR
Fenomene de transport prin membrana celulara
CELULA PROCARIOTA
Peroxizomii: organizare si functii
Broastele testoase
MORFOLOGIA BACTERIILOR - GRUPAREA BACTERIILOR
ARTICULATIILE COSTOVERTEBRALE
Increngatura ARTHROPODA
Specii endemice - Dobrogea
Diferentierea celulara in ontogeneza

TERMENI importanti pentru acest document

: subiecte olimpiada biologie clasa 11 : model olimpiada biologie clasa xi : subiecte olimpiada biologie clasa 2005 : olimpiada biologie clasa 11 2005 :

OLIMPIADA DE BIOLOGIE CLASA A XI-A - faza judeteana

19 februarie 2005

SUBIECTE:

 

       I.    ALEGERE SIMPLA

  Alegeti un singur raspuns corect din variantele propuse:

1.  Reflexele de acomodare sunt declansate de stimuli de la nivelul:

A. muschii circulari ai irisului;

B. muschii ciliari;

C. celulele bipolare ale retinei;

D. celulele cu cornuri si bastonase ale retinei.

2.  Care din urmatoarele afirmatii este adevarata:

A. endonervul separa  fasciculele de fibre ale unui nerv;

B. vasele nutritive ale nervului se gasesc printre fibrele nervoase;

C. perinervul izoleaza nervul si are rol trofic;

D. axolema este continuarea  neurilemei.         

3.  Inervatia motorie a muschilor scheletici se realizeaza prin:

A. axoni ai motoneuronilor din coarnele posterioare ale maduvei;

B. eliberarea de aceticolina;

C. deschiderea in cavitatea sinaptica a veziculelor ce contin adrenalina;

D. prin intermediul butonilor terminali aflati la 250 microni distanta de fibra musculara.

4.  Ganglionii vegetativi simpatici:

A. sunt in numar de 31 de perechi;

B. au ca mediator chimic  adrenalina si noradrenalina;

C. medulosuprarenala este un imens ganglion simpatic cu mediatie colinergica;

D. toate afirmatiile de mai sus sunt adevarate.  

5.  Tractul optic este format din:

A. axonii celulelor bipolare retiniene;

B. prelungirile celulelor cu con sau cu bastonas;

C. axonii celulelor multipolare;

D. axonii neuronilor metatalamici 

6. Apreciati afirmatia corecta cu privire la  repartitia ionilor la nivelul membranei neuronale  in stare de repaus:

A. anionii de Na+  predomina in mediul extracelular;

B. anionii de K+  predomina in mediul intracelular;

C. anionii difuzibili de C­l- predomina la exterior fiind respinsi de cei proteici;

D. toate  afirmatiile sunt adevarate. 

7.  Tesuturile conjunctive moi:

A. contin preponderent substanta fundamentala impregnata cu saruri minerale si organice;

B. cel elastic se gaseste foarte bine reprezentat  in peretii arteriolelor;

C. cel fibros contine putine celule;

D. cel reticulat contine adipocite.                

8.  Valul palatin:

A. are la suprafata un epiteliu unistratificat cilindric;

B. este inervat somatomotor de nervul facial;

C. este inervat senzitiv de nervul trigemen;

D. toate afirmatiile sunt adevarate.       

9.  Fasciculul  corticospinal asigura controlul cortexului asupra:

A. nucleului rosu;

B. nucleului olivar;

C. cornului anterior;

D. nucleilor parasimpaticului cranian.  

10. Crampa  scriitorului  (tulburari  privind  executia  scrisului)  implica:

A. gir  frontal  mijlociu  din  emisfera  dreapta  la  dreptaci;

B. gir  postcentral  din  emisfera  dreapta la  stangaci;

C. gir  postcentral  din  emisfera  dreapta  la  dreptaci; 

D. nici  un  raspuns  nu  este  corect.        

11.  Care din urmatoarele fascicule nu se incruciseaza in maduva:

A. corticospinal lateral;

B. corticospinal anterior;

C. spinotalamic anterior;

D. spinotalamic lateral.

12.  Fasciculul cortico-bulbar:

A. face parte din caile extrapiramidale;

B. fibrele lui se termina  in centrii motori ai trunchiului cerebral;

C. unele fibre fac  sinapsa  in cornul anterior al maduvei spinarii;

D. coordoneaza motilitatea automata.             

13.  Lezarea puntii  produce urmatoarele tulburari cu privire la:

A. acomodare pentru vederea de aproape;

B. pupiloconstrictie;

C. deglutitie;

D. nici o varianta din cele de mai sus.         

14.  Formatiunile medulare ce  se continua pe fata anterioara a bulbului sunt:

A. fisura mediana anterioara;

B. santurile laterale;

C. cordoanele laterale;

D. toate variantele sunt adevarate.   

15.  Gustul dulce:

A. este perceput mai slab, asemanator gustului sarat,in bolta palatina;

B. este perceput la baza limbii;

C. are pragul de excitabilitate mai scazut decat gustul amar;

D. nu poate fi perceput in faringe.        

16.  Calea olfactiva are urmatoarele caracteristici:

A. receptorii sunt reprezentati de celulele bazale;

B. protoneuronul este reprezentat de celulele mitrale;

C. axonii celulelor mitrale strabat lama ciuruita a etmoidului;

D. nici o varianta nu este corecta.               

17.  Epifiza:

A. are aferente parasimpatice de la retina;

B. contine fibre vegetative parasimpatice si celule gliale;

C. secreta hormonul melanocitostimulator;

D. involueaza cand incepe sa  se matureze  aparatul genital.    

18.  Care este afirmatia adevarata in legatura cu melcul membranos?

A. este separat de rampa timpanica prin membrana vestibulara;

B. organul Corti este acoperit de columela;

C. membrana tectoria se afla deasupra membranei reticulare;

D. contine un lichid aflat in contact cu fereastra ovala.      

19.  Sisteme interhaversiene  se gasesc in:

A. stratul de la suprafata  oaselor carpiene;

B. diafiza sternului;

C. interiorul epifizei humerusului;

D. interiorul osului temporal.      

20.  Sectionarea  jumatatii drepte  a maduvei spinarii la nivelul segmentului T5 produce:

A. pierdierea sensibilitatii protopatice in membrul  inferior  drept;

B. pierderea  sensibilitatii termo-algezice in membrul superior stang;

C. pierderea sensibilitatii  epicritice in membrul inferior stang;

D. nici una din variantele de mai sus nu este corecta.              

21.  Sunetele se caracterizeaza prin:

A. inaltime determinata de amplitudinea undelor sonore;

B. intensitate determinata de frecventa undelor sonore;

C. inaltime determinata de  frecventa undelor sonore;

D. timbru determinat de frecventa undelor sonore.      

22.  Alegeti afirmatia corecta cu privire la corpul trapezoid:

A. formatiune de substanta cenusie existenta  pe calea  gustativa;

B. componenta a corpilor striati;

C. formatiune de substanta alba existenta pe calea acustica;

D. microcorp recent descoperit  existent in fibra musculara striata scheletica. 

23.  Axonii deutoneuronilor caii vestibulare merg spre:

A. nucleii nervilor cranieni II,IV,VI;

B. epitalamus;

C. coliculii cvadrigemeni inferiori;

D. nici o varianta nu este corecta.        

24.  Care sunt  receptorii  ce informeaza  cortexul asupra  miscarilor  in jurul axelor  orizontale?

A. maculele utriculare;

B. crestele ampulare ale  canalelor  semicirculare  verticale;

C. crestele  ampulare ale canalelor semicirculare  orizontale;

D. maculele saculare. 

25.  Hipersecretia de insulina determina:

A. hiperglicemie si glicozurie;

B. dezechilibre acido-bazice si electrolitice;

C. acumularea de corpi cetonici in organism;

D. hipoglicemie severa si slabirea fortei musculare.                  

26.  Adrenalina produce hiperglicemie prin:

A. stimularea glicogenogenezei hepatice;

B. stimularea gluconeogenezei hepatice;

C. inhibarea   gluconeogenezei hepatice; 

D. nici un raspuns corect.                                       

27.  Care este asemanarea dintre ocitocina si melatonina? 

A. contribuie la secretia lactata;

B. stimuleaza musculatura neteda;

C. sunt controlate de hipotalamus;

D. sunt secretate de parti ale diencefalului.    

28.  La  formarea scheletului piciorului  participa oasele  tarsiene  in numar de :

A. 5;  B.30; C.8;  D.nici o varianta nu este corecta.

29. Sincondrozele sunt:

A. articulatii semimobile;

B. reprezentate de gonfoze;

C. prezente la articulatia anterioara a oaselor coxale;

D. articulatii sinoviale.                         

30.  In timpul contractiei fibrei musculare scheletice se produce:

A.diminuarea grosimii discului intunecat;

B. cresterea grosimii discului intunecat;

C. alunecarea filamentelor de miozina printe cele de actina;

D. hidroliza  ATP-ului sub actiunea complexului actomiozinic. 

31.  Sectionarea chiasmei  optice printr-un plan sagital are urmatoarele consecinte:

A. retina temporala  dreapta devine nefunctionala;

B. retina temporala stanga ramane functionala;

C. retina nazala stanga  ramane functionala;

D. imposibilitatea de a mai vedea.       

32.  Lama spirala osoasa :

A. se continua cu membrana reticulara pana la capatul extern al canalului cohlear;

B. este situata deasupra rampei vestibulare;

C. se termina la helicotrema;

D. contine axoni ai protoneuronilor caii auditive.

33.  Osteoplastele sunt:

A. celule active cu rol secretor;

B. celule mature care nu se mai divid;

C. prevazute cu canalicule osoase ramificate transversal;

D. activate de parathormon.                           

34.  Care afirmatie este adevarata;

A. contractiile izometrice determina scurtarea fibrei musculare;

B. contractiile izotonice sunt implicate in mentinerea posturii;

C. contractia tetanica reprezinta forma  de activitate a muschilor striati scheletici;

D. toate contractiile voluntare din organism sunt secuse .              

35.  Dintre urmatorii receptori,care furnizeaza cea mai mare cantitate de informatii:

A. discurile Merckel;

B. terminatiile dendritice  libere;

C. celulele cu conuri;

D. organul Corti.                                                                                                                      

36.  Hipersecretia tiroidiana provoaca:

A. senzatia de frig;

B. pierderi in greutate;

C. scaderea metabolismului bazal (M.B.);

D. mixedem.               

37.  Apreciati corectitudinea afirmatiilor:

A. nasul este situat caudal fata de gura;

B. nucleul somatosenzitiv  al nervului VII este situat caudal  fata de nucleul rosu;

C. planul frontal este dispus vertical si poate fi considerat un plan de simetrie;

D. toate afirmatiile  de mai sus sunt corecte. 

38.  Substanta reticulata a trunchiului cerebral nu intervine in :

A. menþinerea posturii;

B. activitatea respiratorie;

C. mentinerea tonusului cotical;

D. intervine in toate .          

39.  Nervul cranian III:

A. are originea reala  in punte;

B. contine  fibre vegetative senzitive parasimpatice;

C. are originea aparenta    in    santul bulbopontin;

D. nici una din variante nu este corecta.    

40.  Radacina spinala a nervului accesor:

A. urca in cutia craniana si se uneste cu cea bulbara;

B. ia nastere in substanta cenusie medulara cervicala superioara;

C. iese din maduva la nivelul santului lateral anterior;

D. toate afirmatiile de mai sus sunt corecte.

41. Excitand  fibrele unui nerv cranian care intra prin santul bulbo-pontin, impulsurile ajung la:

A. nucleii  somatomotori III,IV si VI;

B. talamus;

C. formatiunea reticulata;

D. toate afirmatiile  de mai sus.

42.  Carui nerv cranian nu  i se alatura  fibre  preganglionare  din nucleii parasimpatici  ai trunchiului  cerebral:

A. glosofaringian;

B. accesor;

C. facial;

D. oculomotor.           

43.  In alcatuirea nevraxului, cerebelul este pozitionat:

A. sub bulbul rahidian;

B. posterior de trunchiul cerebral;

C. supramezencefalic;

D. anterior fata de mezencefal.  

44.  Digestia celulara se realizeaza de catre:

A. reticulul endoplasmatic neted;

B. aparatul Golgi;

C. ribozomi;

D. lizozomi.     

45.  Care din urmatoarele celule sunt uninucleate :

A. fibra musculara neteda;

B. fibra musculara striata scheletica;

C. fibra musculara intrafusala;

D. trombocitele.       

46.  La nivel renal cortizolul determina :

A. retentia excesului de apa;

B. cresterea filtrarii glomerulare;

C. scaderea eliminarilor de azot;

D. cresterea permeabilitatii tubilor distali ai nefronului.      

47.  Stratul molecular al scoartei cerebeloase contine:

A. celule stelate  si celule”in cosulet”;

B. celule Purkinje;

C. celule granulare;

D. celule Golgi.           

48.  Epitalamusul:

A. este situat in partea anterioara a talamusului;

B. are in alcatuirea sa  glanda pituitara;

C. coordoneaza reflexe motorii si secretorii digestive prin nucleii habenulari;

D. intervine prin epifiza in orientarea olfactivo somatica.          

49.  Hipotalamusul are urmatoarele caracteristici exceptand:

A. vine in raport cu talamusul;

B. prezinta neuroni secretori;

C. se vede in spatiul dintre picioarele pedunculilor cerebelosi;

D. are conexiuni cu sistemul limbic.                 

50.  Ganglionii  bazali:

A. sunt situati lateral si sub talamus;

B. primesc aferente  de la maduva spinarii;

C. pot determina, in cazul unor disfunctii,boala  Parkinson;

D. nici o varianta corecta.       

51.  Tulburari in activitatea  sexuala  apar  la  extirparea  zonei  asociative  din  lobul:

A. parietal;

B. temporal;

C. frontal;

D. occipital.   

52.  Lobul frontal are:

A. 3 girusuri;

B. 2 circumvolutiuni;

C. 4 girusuri;

D. in girusul mijlociu centrul limbajului.    

53.  Inhibitia poate fi:

A. de stingere-neconditionata;

B. dobandita-conditionata;

C. externa-dobandita;

D. de intarziere-neconditionata.           

54.  Neuronul preganglionar  parasimpatic se poate afla in:

A. trunchiul cerebral;

B. ganglionii laterovertebrali;

C. maduva spinarii L2-L4;

D. maduva toracolombara.      

55.  Care din urmatoarele plexuri vegetative este previsceral:

A. celiac;

B. pulmonar;

C. mezenteric superior;

D. Meissner.                                      

56.  Dermul:

A. este  tesut conjunctiv lax;

B. contine corpusculii Meissner si foliculii pilosi;

C. depoziteaza trigliceride;

D. nici o varianta nu este corecta.        

57.  Aplicarea unui obiect  fierbinte la nivelul pleoapei superioare  determina aparitia  de impulsuri prin tracturile:

A. spinotalamic anterior;

B. spinotalamic  lateral;

C. Goll si Burdach;

D. nici un raspuns nu este corect.        

58.  Parathormonul :

A. scade eliminarile de Ca+ si Na+;

B. stimuleaza reabsorbtia intestinala de Ca+;

C. stimuleaza eliminarile urinare  de fosfati si potasiu;

D. toate afirmatiile de mai sus sunt adevarate.  

59.  Caracteristicile portiunii centrale ale fibrelor intrafusale sunt:

A. este contractila;

B. are multe miofibrile;

C. are putini nuclei;

D. este mult mai voluminoasa.         

60.  Ventriculii laterali (I si II):

A. sunt separati de septum pellucidum;

B. comunica cu ventriculul IV prin orificiul Monro;

C. prezinta plexurile coroide-formatiuni avasculare;

D. toate afirmatiile de mai sus sunt false.          

II.PROBLEME

Alegeti un singur raspuns  din variantele  propuse :

61. La un adult cantitatea de apa reprezinta 65% din masa corpului, din care 55% se gaseste in celule.Care este cantitatea de apa a corpului unei persoane de 70 kg, dupa ce acesta a suferit o interventie chirurgicala extirpandu-i-se o tumora de 3,5 kg.

A.  43,22Kg;

B.  42,22Kg;

C.  38,5kg;

D.  81,72kg.               

62. O sportiva  de performanta in varsta de 17 ani are o inaltime de 1,72 m si greutatea de 70Kg. Se cere: a) numarul oaselor picioarelor si mainilor  fara falange; b) numarul oaselor trunchiului; c)cantitatea de apa continuta in muschii sai.

A.     a) 64 oase;  b)60-61 oase;  c)21-22,4 kg;

B.     a) 50 oase;  b)59-60 oase;  c)28 kg;

C.     a) 50 oase;  b)60-61 oase;  c) 21-22,4 kg;

D.     a) 64 oase;  b)61-62oase;   c)52,5kg.      

63. Sandu si Costel sunt buni prieteni. Sandu prezinta gusa exoftalmica si axul anteroposterior  al globului ocular de 20mm. Costel are gusa endemica si axul anteroposterior al globului ocular  de 27 mm. Precizati: a) greutatea minima a hipofizei anterioare a lui Costel; b) ce tip de lentile poarta Sandu la ochelarii sai;    c) care dintre ei observa primul pe celalalt  atunci cand se intalnesc; d)care din cei doi prieteni are mana calda si umeda  cand se saluta.

A.  a) 375mg;              b)lentile divergente;    c)Sandu; d)Sandu;

B.  a) 3/4 din hipofiza; b)lentile convergente; c)Sandu; d) Sandu;

C.  a) 0,375g;              b)lentile biconvexe;     c)Sandu; d)Costel;

D.  nici o varianta din cele de mai sus nu este corecta.             

64. Un muschi striat scheletic are lungimea de 12cm, iar placile sale motorii au fantele sinaptice de 240 Å fiecare.Va rugam sa precizati: a) in cat timp ajunge  impulsul nervos  la capetele muschiului de la nivelul unei placi motoare situate  la jumatatea muschiului, stiind ca intarzierea sinaptica este de 0,5 ms si viteza undei de depolarizare este de 12 m/s; b)viteza de deplasare  a acetilcolinei de la butonul terminal al axonului pana la sarcolema.

A.  a) 0,5ms;  b)4,8microni/s;

B.  a) 0,005s; b)0,48microni/s;

C.  a) 50ms;   b)480microni/s;

D.  a) 5ms;     b)48microni/s.  

65. Intr-o fibra nervoasa amielinica viteza de deplasare a impulsului nervos  este de 2,5m/s, iar viteza  de propagarea a influxului nervos in axonii mielinizati  este de 50 de ori mai mare decat in cei amielinici. Calculati: a) viteza de deplasare  a impulsului nervos printr-o fibra nervoasa mielinizata, stiind ca intarzierea sinaptica este de  0,5ms; b) timpul necesar impulsului nervos pentru a se deplasa  pe calea termoalgezica care are o lungime totala de 2m de la halucele stang pana la scoarta cerebrala.

A.  a)125000mm/s; b)0,015s;

B.  a)125m/s;          b)0,016s;

C.  a)1250dm/s       b)este imposibil de determinat;

D.  a)12500cm/s;    b) 0,017s.                       

66. Impulsul nervos  produs la nivelul nucleului de origine  al fibrelor vegetative  ale nervului oculomotor  ajunge la efector  dupa ce mai intai se opreste  la nivelul unui ganglion  previsceral, unde transmiterea impulsului   intarzie 0,7 ms. Presupunand  ca: lungimea fibrelor  preganglionare  este de 0,3 m, iar a celor postganglionare de 2 cm, viteza de conducere in fibrele amielinice este de 0,5m/s, iar in cele mielinice de 10 ori mai mare, se cere sa se calculeze timpul de intarziere a impulsului nervos pe calea de la nucleul de origine al nervului III  pana la efector fara a lua in considerare sinapsa de la efector.

A. 100ms;

B.  0,01007s;

C. 100,7ms;

D.  99,3ms.

67. Stiind ca encefalul are  un volum de  1500cm3 stabiliti: a) cat la suta din  acesta este afectat daca la o persoana apare concomitent  astazia, atonia astenia; b) cate straturi celulare prezinta scoarta neocortexul senzitiv; c)cate straturi  prezinta scoarta neoocortexului cerebelos; d) cat la suta reprezinta substanta alba din masa emisferelor cerebrale.

A.  a) 10%;         b) 6 straturi;  c) 3 straturi; d) 60%;

B.  a) 150cm3; b) 6 straturi;  c) 3 straturi; d) 60%;

C.  a) 15%;      b) 3 straturi;  c) 3 straturi; d)50%;

D.  a) 150cm3; b) 6 straturi;  c) 3 straturi;d)75%.                   

68.Tegumentul are o suprafata de cca 2m2 si reprezinta aproximativ  12% din greutatea  corpului. Precizati: a)greutatea tegumentului pentru un om de 80kg;   b)cate straturi prezinta; c)ce fel de tesut este  dermul; d)ce ramura  a nervului spinal trebuie stimulata pentru a produce piloerectia de la nivelul antebratului.

A.  a) 9,6kg; b) 3 straturi;  c) conjunctiv dens;  d) comunicanta cenusie;

B.  a) 12kg,  b) 2 straturi;  c) conjunctiv lax;      d) comunicanta dorsala;

C.  a) 10kg,  b) 3 straturi,  c) conjunctiv dens;  d) ramura cenusie;

D.  nici o varianta nu este corecta in totalitate.             

69.Cronaxia  muschiului biceps  brahial este de 0,5ms.Va rugam sa precizati :

a) timpul util mediu al acestui muschi, stiind ca excitabilitatea tesutului muscular scheletic este comparabila cu cea a  tesutului nervos; b) limitele  variatiei de potential  a sarcolemei intre starea de actiune  si starea de repaus stiind ca valoarea potentialului de repaus este cuprinsa intre –70,-90mV.

A.  a) 10ms; b) 105→125mV;

B.  a) 15ms; b) -35→-55mV;

C.  a) 5ms;   b) -105→-130mV;

D.  a) 0,01s; b) nu se poate calcula.                

70. Miofibrila  fibrei musculare striate  scheletice   este formata din  sarcomere. La microscopul  optic ne apare alcatuita  dintr-o succesiune de discuri  clare si intunecate, iar la microscopul electronic  se evidentiaza prezenta  miofilamentelor de actina si de miozina. Vi se  solicita: a) grosimea totala a miofilamentelor de actina, respectiv grosimea totala a miofilamentelor de miozina dintr-o miofibrila; b) de cate miofilamente de miozina este inconjurat un miofilament de actina stiind ca raportul numeric per miofibrila miozina /actina este de ½; c) de cate  miofilamente de  actina este inconjurat  un miofilament de miozina.

A.  a) 45000 Å; 3000 Å ;  b) 3;  c) 6;

B.  a) 450µ; 300µ;            b) 6;  c) 3;

C.  a) 15 Å ;30 Å ;            b) 2,  c) 3;

D.  a) 15µ; 15µ;                b) 3;  c) 6. 

Nota: Fiecare item de tip alegere simpla rezolvat corect  primeste  1 punct,  iar fiecare   item de tip problema cate 3 puncte.

          Se acorda 10 puncte din oficiu.

         Total 100 de puncte.

         Toate subiectele sunt obligatorii.

         Timp de lucru 3 ore.

SUCCES!

MINISTERUL EDUCATIEI  SI

 CERCETARII

OLIMPIADA DE BIOLOGIE

CLASA A XI -A

- faza judeteana –

19 februarie 2005

BAREM

Nr. item

Raspuns

Nr. item

Raspuns

Nr. item

Raspuns

D

D

B

D

D

C

B

D

B

C

C

A

C

D

B

C

B

B

C

C

D

C

C

D

C

C

D

D

C

A

A

B

A

B

B

C

D

D

B

D

D

D

A

D

D

D

D

C

D

B

A

C

B

A

A

D

A

D

A

D

C

B

C

A

D

C

B

C

D

C

REZOLVAREA PROBLEMELOR

61.70-3,5=66,5Kg (dupa interventia chirurgicala); 66,5kg x 65/100 = 43,22Kg  

62. a)2x(7o.tarsiene+5o.metatarsiene)+2x(8 o.carpiene+5o.metacarpiene)=50 oase;

      b)33-34 vertebre+24 coaste+1 stern+2o.coxale=60-61 oase;

      c)70Kg x 40/100 x 75/100 = 21 kg

63.a) 0,5g x 75/100 =3/8= 0.375g=375mg

     b) lentile  convergente deoarece Sandu este  hipermetrop;

     c) Sandu  deoarece este hipermetrop;

     d) Sandu deoarece sufera de Basedow-Grawes.        

64.a)d=v x t; t= d/v; t= 6cm/12m/s= 6cm/1200cm/s= 0,005s= 5ms.

     b)d=v x t; v= d/t;  v=240Å/0,5ms= 240 x 10-4 microni/5 x 10-4s = 48 microni/s.

     (1Å=10-10m; 1s= 1000ms).                                                                                                 

65.a)2,5m/s x 50= 125m/s =12500cm/s(in fibra mielinica);

     b) d=v x t; t= d/v; t= 2m/125m/s= 0,016s;

         intarzierea la nivelul sinapselor: 2sinapse x 0,5ms= 2x 0,0005s=0,001s;

         t= 0,016s + 0,001s= 0,017s.                   

66. v2 (in fibra postggl)=0,5m/s (din enunt) v1 (in fibrle preganglionare)0,5m/s x10= 5m/s;

     t1(de intarziere pe fibra preggl)=d1/v1;    t1=0,3m/5m/s=0,06s=60ms;

    t2(de intarziere pe fibra postggl)=d2/v2; t2=2cm/0,5m/s= 0,02m/0,5m/s=0,04s = 40ms

    t3 (intarziere la nivelul sinapsei)=0,7ms

    t (de intarziere pe cale) =t1+t2+t3;  t= 60ms+ 40ms +0,7ms= 100,7ms.                                             

67.a)Volumul cerebelului este  de 1/10 din volumul encefalului (Ardelean A.colab Biologie XI,Ed.Corint,p.30); astazia ,atonia,astenia rezulta prin extirparea  cerebelu-lui.ÞVcerebel= 1500 x 1/10= 150cm3  Þprocentual,cerebelul reprezinta 10% din masa encefalului:     1500cm3…………..100  ; Þ a=150 x100/1500 = 10%

                               150cm3…………..a

    Valorile  de la punctele b,c si d sunt prezente in  manuale.                                                     

68.a) 80kg x12/100 =9,6kg. Valorile de la b.c,d nu necesita calcul pentru obtinerea lor, fiind prezente in manuale ca date numerice.    

69.a)Cronaxia este de  10-30 ori mai mica decat timpul util (vezi informatia din manuale).Þ media valorilor (10+30)/2=20 oriÞtimpul util este mai mare de de 20 de ori decat cromaxia  de 0,5 msÞ0,5ms x20= 10ms;

     b)PR= -70,-90mV din datele problemei pentru a evita diferitele puncte de vedere ale autorilor de manuale; PA= +30;+40mV sau media +35 mV (in manualele scolare exista un consens al autorilor). Limitele variatiei de potential  intre starea de actiune  si starea de reapaus se afla ca diferenta dintre PA-PRÞ 35mV-(-70mV)=105mv; 35mv-(-90mV)= 125mV                                                       

70.a)O miofibrila  este formata din 1500 miofilamente de miozina si 3000 miofilamente de actina.Un miofilament de actina are grosimea de  50 Å iar  cel   de miozina de  100 Å .(informatie existenta in manualele scolare aprobate de MEC) Þgrosimea totala a microfilamentelor de miozina =1500 x100 Å = 150000 Å = 15µ ;     iar grosimea  totala a miofilamentelor de  actina = 3000 x 50 = 150000 Å = 15µ.

    Raspunsurile pentru punctele b si c nu necesita  calcul. A se vedea dispozitia spatiala a miofilamentelor de  actina si miozina din manualele scolare (ex.Biologie XI Sigma  capitolul “Tesuturi” etc).                              

             ROMANIA                                                                

MINISTERUL EDUCATIEI SI CERCETARII

OLIMPIADA DE BIOLOGIE

FAZA JUDETEANA

18 FEBRUARIE 2006

CLASA A XI-A

SUBIECTE:

 

I Alegere simpla

Alegeti un singur raspuns din variantele propuse

1.      Sunt exclusiv proteice:

  1. ribozomii; albuminele;
  2. mielina; glucagonul;
  3. S.T.H.-ul; troponina;
  4. cortizolul; oseina.

2.      Din mezoderm se formeaza:

  1. pancreasul; inima; muschii;
  2. rinichii; pleura; mediul intern;
  3. retina; gonadele; oasele;
  4. plamanii; tesutul cartilaginos; C.S.R.

3.      Mitocondriile:

A.     contin enzime hidrolitice;

B.     reprezinta sediul carboxilarii oxidative;

C.     au membrana interna pliata;

D.     furnizeaza direct energia necesara diferitelor procese.

4.      Intestinul subtire are:

A.     celule ce produc hormonul secretina;

B.     plexurile previscerale  Meissner si Auerbach;

C.     fibre musculare multinucleate;

D.     inervatie prin fibre ale ganglionilor previscerali .

5.      In cadrul tesuturilor conjunctive moi :

A.     tesutul lax formeaza parenchimul secretor al glandelor;

B.     tesutul elastic este localizat in tunica medie a capilarelor;

C.     tesutul fibros formeaza capsula splinei si ganglionilor limfatici;

D.     tesutul elastic este prezent in structura trompei lui Eustachio.

6.      Fibrele musculare netede:

A.     contin sarcomere de dimensiuni mai mici fata de celula striata;

B.     au actina, miozina, troponina si tropomiozina ca proteine contractile;

C.     pot avea diametrul egal cu jumatate din diametrul maxim al fibrei scheletice;

D.     sunt asezate in straturi, benzi sau raspandite in tesutul conjunctiv.          

7.      Sinapsele interneuronale sunt prezente in:

A.    ganglionii spinali, paravertebrali, mezenteric superior;

B.     bulbul olfactiv, ganglionii intramurali , ganglionul celiac;

C.     ganglionii : bazali, trigeminal, ciliar;

D.    ganglionul Scarpa, ganglionul plexiform, organul Corti.

8.      Neutrofilele:

A.    sunt de aproximativ de doua ori mai numeroase fata de monocite;

B.     prezinta in citoplasma granulatii multe si mari ;

C.     au un numar de trei pana la cinci lobi celulari;

D.    sunt granulocite PMN, numite si microfage.      

9.      Axonii neuronilor din ganglionii spinali pot avea urmatoarele trasee:

A.     spre fibrele intrafusale, formand terminatiile primare si secundare;

B.     sinapsa cu un neuron de asociatie din cornul posterior pentru reflexul masticator;

C.     trecere in coarnele posterioare pentru fasciculele sensibilitatii proprioceptive constiente ;

D.     sinapsa cu un neuron din cornul anterior pentru reflexele miotatice. 

10.  Fasciculele Goll si Gowers au in comun:

  1. fiecare participa la cate doua tipuri de sensibilitati;
  2. au fibre ce se incruciseaza la nivel medular;
  3. trec prin etajul ce contine legatura dintre ventriculii III si IV;
  4. conduc informatii ce se proiecteaza in aria somestezica I.

11.  Bulbul contine nuclei:

A.     de origine pentru fibre somatomotorii ce participa la realizarea masticatiei ;

B.     terminali pentru fibrele ce determina miscarile faringelui;

C.     vegetativi pentru trei perechi de nervi cranieni ce au fibre visceromotorii;

D.     de origine pentru fibrele senzoriale ale sensibilitatii gustative.

12.  In punte:

A.     nucleul pontin primeste fibre de la neocerebel;

B.     fasciculul gracilis realizeaza decusatia senzitiva;

C.     exista un sant longitudinal ;

D.     sunt localizati toti nucleii nervului VII .

13.  Coliculii inferiori, spre deosebire de cei superiori:

A.     prezinta intre ei glanda epifiza;

B.     primesc fibre din tractul optic;

C.     au legaturi cu corpii geniculati mediali ;

D.     sunt localizati pe fata posterioara a mezencefalului.       

14.  La inervatia limbii participa:

A.     fibre ce ajung in partea superioara a girului postcentral ;

B.     fibrele motorii ale nervilor cranieni IX;

C.     ramura mandibulara a nervului VII;

D.     fibre cu origine in ganglionul geniculat .

15.  Nervii vagi:

  1. la fel ca nervii IX, au fibre  senzoriale cu neuroni de origine in nucleul solitar;
  2. spre deosebire de nervii faciali, au fibre visceromotorii parasimpatice;
  3. contin fibre ce culeg informatii de la interoceptori din viscere si vase sanguine;
  4. spre deosebire de nervii accesori, au origine aparenta in santul retroolivar           .

16.  Cerebelul prezinta:

  1. neuroni piriformi in stratul profund al scoartei cerebeloase;
  2. nucleul dintat dispus medial de cel emboliform;
  3. fasciculul dentotalamic ca aferenta prin P.C.S.;
  4. corpurile celulelor Purkinje in stratul intermediar al scoartei.

17.  Neocerebelul:

  1. primeste prin P.C.M. fibre de asociatie;
  2. are legaturi functionale cu scoarta cerebrala;
  3. prezinta conexiuni cu epitalamusul;
  4. trimite eferente unui nucleu propriu din bulb.

18.  Talamusul stabileste conexiuni directe cu:

  1. aria corticala din jurul santului calcarin;
  2. nuclei proprii din bulbul rahidian;
  3. neuronii de origine ai fibrelor senzitive din nervii V;
  4. aria corticala auditiva primara.

19.  Neocortexul motor:

  1. participa la conturarea personalitatii prin aria prefrontala;
  2. se afla in girul postcentral din lobul frontal;
  3. primeste de la talamus informatii proprioceptive constiente;
  4. trimite impulsuri spre motoneuronii alfa medulari.          

20.  La nivelul intestinului subtire ajung fibre nervoase:

  1. ce apartin  nervului cranian X ;
  2. postganglionare din ganglionul  mezenteric inferior;
  3. ce formeaza plexul juxtavisceral mienteric;
  4. somatomotorii pentru inervatia sfincterelor.       

21.  Glandele sebacee:

  1. sunt glande tubulo-glomerulare;
  2. au secretie holocrina;
  3. sunt in hipoderm;
  4. primesc fibre postganglionare mielinice.

22.  Alegeti afirmatia corecta legata de mediile refringente:

  1. umoarea apoasa este drenata in sistemul venos al globului ocular;
  2. cristalinul este intr-o capsula elastica numita hialoida;
  3. corpul vitros vine in contact cu stratul fibrelor optice din retina;
  4. corneea este separata de sclerotica prin ora serrata.     

23.  Canalul cohlear:

  1. ocupa un spatiu restrans in melcul membranos;
  2. are celulele receptoare localizate in tunelul Corti;
  3. este delimitat superior de membrana tectoria;
  4. contine dendrite ale neuronilor din ganglionul Corti.

24.  Atat crestele ampulare, cat si maculele:

  1. vin in contact cu perilimfa;
  2. contin mecanoreceptori;
  3. sunt localizate in vestibulul membranos;
  4. descarca impulsuri in conditii statice.

25.  Fibrele primare de la nivelul fusului neuromuscular:

  1. sunt localizate in portiunea necontractila a fibrelor extrafusale;
  2. au viteza mare de conducere a impulsului nervos;
  3. reprezinta axonii neuronilor din ganglion spinal;
  4. conduc informatiile la motoneuronii alfa din coarnele posterioare.

26.  Indicati raspunsul corect legat de analizatorul gustativ:

  1. papilele circumvalate sunt dispuse in „V”-ul cu deschidere spre baza limbii;
  2. originea reala a fibrelor ce culeg  informatii pentru amar este in nucleul solitar;
  3. informatiile tactile de pe 2/3 anterioare ale limbii sunt culese de nervul cranian VII;
  4. calea gustativa are deutoneuronii localizati in bulb .       

27.  Aldosteronul :

  1. participa la mentinerea echilibrului acido-bazic;
  2. determina reabsorbtia ionilor de potasiu;
  3. regleaza volumul lichidelor  intracelulare;
  4. in hiposecretie determina diabetul insipid.

28.  Gluconeogeneza:

  1. este activata de secretia celulelor ce reprezinta 20 % din pancreas;
  2. este influentata de hormoni  proteici, dar si de steroizi;
  3. este inhibata de hormonii glucocorticoizi;
  4. genereaza glucoza plecand de la glicogen.

29.  Tiroida:

  1. este dispusa in partea superioara a cartilajului tiroid;
  2. are foliculi formati din epiteliu secretor pluristratificat;
  3. secreta hormoni ce contin proteina tirozina;
  4. poate determina exoftalmie in caz de hipersecretie.

30.  Care din urmatorii hormoni influenteaza numarul de eritrocite:

  1. cortizolul; tiroxina;
  2. S.T.H.-ul; insulina;
  3. eritropoietina; cortizolul;
  4. hormonul timic; eritropoietina.

II. ALEGERE GRUPATA

La intrebarile de mai jos raspundeti utilizand urmatoarea cheie:

A.     Daca 1, 2, 3 sunt corecte;

B.     Daca 1 si 3 sunt corecte;

C.     Daca 2 si 4 sunt corecte;

D.     Daca  4 este corect;

E.      Toate variantele sunt corecte .

31.  Alegeti asocierea corecta:

1.

organit de forma sferica

-

rol in digestia extracelulara

-

lizozom

2.

contine cisterne alungite

-

sta in apropierea nucleului

-

aparatul Golgi

3.

are 2 cilindri paraleli

-

formeaza fusul de diviziune

-

centrozomul

4.

formeaza reticulul endoplasmatic rugos

-

contin ribonucleoproteine

-

corpusculii lui Palade

32.  La nivelul membranei

  1. neurilema este permeabila pentru anionii proteici din celula;
  2. hiperpolarizarea membranei este determinata de efluxul de Cl- ;
  3. pinocitoza este o forma de exocitoza;
  4. potentialul de receptor nu asculta de legea „totul sau nimic”.

33.  La nivelul sinapsei:

  1. doua celule pot fi alipite in zonele lor de rezistenta electrica minima;
  2. sub actiunea impulsului se elibereaza cuante de mediator chimic in fanta sinaptica;
  3. exista si inhibitie  presinaptica, inainte ca stimulul sa ajunga la nivelul sinapsei;
  4. mediatorul chimic este comun pentru sinapsele din ganglionii ciliar si celiac.

34.  Care din urmatoarele structuri NU sunt vascularizate:

1.

cornee

-

rotula

-

epiderm

2.

tesut adipos

-

cristalin

-

mucoasa olfactiva

3.

pleura

-

procesele ciliare

-

menisc

4.

uroteliu

-

cornee

-

simfiza pubiana

35.  Tesutul cartilaginos:

  1. formeaza scheletul embrionului- tesutul  hialin;
  2. este prezent in meniscurile articulare;
  3. are celule ovale sau sferice;
  4. este un tesut cu rol trofic.        

36.  Celulele tesutul striat de tip cardiac:

  1. au benzi H ce contin doar miofibrile cu diametrul de 50 Å;
  2. prezinta extremitati ramificate si discuri oblice;
  3. sunt fusiforme si plurinucleate;
  4. prezinta sistem tubular transversal.

37.  Identificati enunturile adevarate legate de neuroni:

  1. neuronii piramidali corticali au varful orientat spre straturile superficiale ale scoartei;
  2. in scoarta cerebrala neuronii fusiformi se afla in straturile profunde;
  3. celulele Purkinje sunt localizate in stratul intermediar al scoartei cerebeloase;
  4. in bulbul olfactiv sunt prezente celulele mitrale bipolare.                        

38.  Neuronii bipolari pot avea:

  1. rol de celule receptoare;
  2. conexiuni cu neuroni multipolari;
  3. rol de protoneuroni;
  4. segment extern format din discuri suprapuse.

39.  Celulele sangvine care intervin in reactii alergice:

  1. fac parte din granulocite;
  2. contin histamina si heparina;
  3. ajuta la detoxifierea unor substante straine;
  4. reprezinta sub 1 % din totalul leucocitelor.

40.  Legat de eritrocite:

  1. au durata medie de viata de 120 de zile;
  2. contin o heteroproteina;
  3. pot avea grosimea de 1,5 m  in portiunea centrala a celulei;
  4. sunt distruse in ficat, splina, rinichi.

41.  Cordoanele medulare anterioare, spre deosebire de cele laterale au fascicule:

  1. cu incrucisare la nivel medular;
  2. ce conduc sensibilitatea exteroceptiva;
  3. cu incrucisare in mezencefal;
  4. au mai putine fascicule ascendente.

42.  Coada de cal:

  1. se intinde pana la a doua vertebra coccigiana;
  2. contine axoni ce conduc impulsuri ce stimuleaza secretia stomacului;
  3. are fibre preganglionare cu traseu spre ganglioni intramurali;
  4. este formata din radacinile alungite si oblice ale nervilor toracali si lombari .       

43.  Nervii cranieni care au nucleii motori in punte:

  1. au fibre viscerosenzitive cu origine in ganglionii situati pe traseul fibrelor;
  2. sunt in numar egal cu numarul ganglionilor cervicali laterovertebrali;
  3. toti prezinta origine aparenta in santul bulbo-pontin:       
  4. includ o pereche de nervi ce au o ramura mixta si doua senzitive .         

44.  Functia de conducere a puntii se realizeza prin:

  1. fasciculul spinocerebelos Flechsig ce strabate toate etajele trunchiului cerebral;
  2. fibre corticonucleare pentru nucleii motori ai nervilor cranieni IV, V, VI, VII;
  3. fascicule comisurale ce leaga etajele trunchiului cerebral;
  4. lemniscul medial ce pleaca din nuclei proprii din bulb.

45.  In substanta alba a mezencefalului se intalnesc fasciculele:

  1. dento-talamic; de asociatie; cortico-pontine;
  2. reticulospinale; vestibulocerebelos; nigrospinale;
  3. corticospinal lateral; tectospinal; Gowers;
  4. cortico-striat; rubrospinal; spinotalamic anterior.

46.  Nervi cranieni micsti ce au toti nucleii : terminal, motor si  vegetativ in acelasi etaj participa la:

  1. clipire; reflex depresor;
  2. mictiune; deglutitie;
  3. masticatie; miscarea laringelui;
  4. miscarea faringelui; sensibilitate gustativa.

47.  Ordinea straturilor pe anumite portiuni ale neocortexului , de la exterior spre interior, este:

  1. piramidal extern – granular extern – piramidal intern;
  2. granular intern – piramidal intern – fusiform;
  3. piramidal intern – granular intern – fusiform;
  4. molecular – granular extern – piramidal extern;

48.  Alegeti asocierea corecta dintre straturile scoartei cerebelului, tipurile si particularitatile  celulelor prezente in stratul respectiv:

1.

molecular

-

celule stelate

-

dispunere la exterior

2.

granular

-

neuroni de 4-8 m

-

foarte numerosi

3.

mijlociu

-

celule Purkinje

-

au axoni spre nucleii cerebelului

4.

granular

-

celule „in cosulet”

-

dispunere spre interior

49.  Corpii geniculati  :

  1. intervin in reflexele de orientare vizuala, auditiva, olfactiva;
  2. reprezinta originea reala pentru fibre din nervul VII;
  3. au conexiuni cu neuronii de releu din talamus pentru calea vizuala;
  4. sunt localizati in metatalamus.

50.  Ganglionii bazali:

  1. contribuie la realizarea caii piramidale;
  2. sunt formati din doi nuclei : caudat si putamen;
  3. inhiba tonusul musculaturii netede.
  4. sunt localizati deasupra si lateral de talamus;

51.  Corpul neuronilor visceromotori simpatici este prezent in ganglionii:

  1. cervicali latero-vertebrali :superior, mijlociu, inferior;
  2. ciliari pentru inervatia fibrelor circulare din iris;
  3. prevertebrali : celiac, mezenteric superior, mezenteric inferior;
  4. mezenteric inferior pentru comenzi ce determina defecatia.

52.  Ganglionii spinali :

  1. au neuroni somatosenzitivi si somatomotori;
  2. contin neuroni ce-si trimit axonii in trunchiul nervului spinal;
  3. includ sinapse colinergice;
  4. contin numerosi pericarioni.

53.  In segmentele de conducere ale diferitilor analizatori, axonii deutoneuronilor pot realiza, dupa caz :

  1. sinapsa in corpii geniculati laterali;
  2. incrucisare in maduva spinarii;
  3. sinapsa in anumiti nuclei proprii din bulb;
  4. corpul trapezoid din bulb.

54.  Legat de retina:

1.       stratul pigmentar realizeaza sinapse cu celulele ce au corpul in stratul patru;

2.       celulele amacrine nu au dendrite, ci un axon ramificat;

3.       corpul neuronilor bipolari se afla in stratul granular extern;

4.       celulele orizontale realizeaza sinapse cu celulele cu conuri si cu bastonase.

55.  Nucleii cohleari:

1.       sunt doi: lateral si medial cu localizare in punte;

2.       trimit ascendent dendritele ce formeaza lemniscul lateral;

3.       se afla in etajul din trunchiul cerebral ce are cei mai putini nuclei vegetativi;

4.       sunt dispusi in etajul din care pleaca fibre nervoase spre muschii masticatori.

56.  Maculele:

1.      ocupa un spatiu restrans  in  interiorul ampulelor;

2.      detecteaza viteza de deplasare liniara a corpului;

3.      au o masa apoasa cu granule  din carbonat de calciu;

4.      contin otolite ce exercita permanent presiune asupra cililor.

57.  Neuronii somatomotori alfa din coarnele anterioare ale maduvei spinarii:

1.       primesc impulsuri conduse de fibrele anulospirale;

2.       sunt stimulati de fibre descendente motorii;

3.       participa la reflexele miotatice;

4.       inerveaza o parte din musculatura esofagului.

58.  Legat de analizatorul olfactiv:

1.       receptorii olfactivi sunt fazici si de distanta;

2.       mucoasa olfactiva contine celule fusiforme;

3.       bulbii olfactivi se observa pe fata bazala a encefalului;

4.       segmentul central este in neocortexul din sistemul limbic.

59.  Identificati enunturile corecte referitoare la glande si la secretiile lor:

1.      paratiroide si suprarenale contin celule organizate in cordoane;

2.      lacrimale au secretie crescuta la comenzi primite prin fibre din nervii VII;

3.      A.D.H.-ul determina reabsorbtia facultativa a apei;

4.      cortizolul inhiba gluconeogeneza.

60.  Medulosuprarenala:

1.      are reglare exclusiv nervoasa;

2.      primeste fibre preganglionare ce trec prin ganglionul celiac;

3.      produce hormoni ce determina contractia splinei;

4.      este inconjurata de zona reticulara a C.S.R.-ei.

III  PROBLEME

 Alegeti un singur raspuns din cele 4  variante propuse, astfel incat toate subpunctele : a, b, c  sa fie adevarate.

61.  Spermatozoidul este o celula sexuala mobila si are o lungime de 50m  – 70m  , fata de ovul care este imobil si are dimensiuni de 150-200m .

a)      In cat timp parcurge un spermatozoid de dimensiune minima ,dar cu o viteza maxima, o distanta de 40 de ori mai mare fata de lungimea sa ?

b)      Care este succesiunea componentelor din structura ovulului ,mergand de la citoplasma spre exteriorul celulei?

c)      Pe ce structuri sau procese de la nivelul gonadelor actioneaza L.H.-ul ?

    a)

                             b)

                         c)

A

120s

membrana pellucida, membrana vitelina

ovare-corpul galben

B

56 s

membrana vitelina, membrana radiata

testicule -tubi  seminiferi

C

168 s

membrana pellucida, coroana radiata

ovare- ovulatie

D

40s

membrana vitelina, membrana pellucida

testicule-celulele interstitiale Leydig

62.  In timpul unei contractii exagerate a muschiului biceps, proprioceptorii din tendoane sunt stimulati de cresterea tensiunii  si genereaza impulsuri ce pot duce in final chiar la incetarea contractiei musculare respective.

a)      Cum este impiedicata o eventuala ruptura de tendon sau de muschi in acest caz?

b)      Care este timpul minim necesar pentru ca un impuls ce pleaca de un motoneuron a medular sa ajunga la componenta presinaptica a unei placi motorii din muschiul biceps daca lungimea axonului este de 30 cm. ?

c)      Ce particularitati prezinta reticulul endoplasmatic ?

                     a)

     b)

                c)

A

o sinapsa inhibitorie intre un neuron

de asociatie si neuronul a medular

a=3,3 ms

 

participa la cuplarea

excitatiei cu contractia

B

o hiperpolarizare la nivelul

 membranei neuronului din ganglionul spinal

a=0,005 s

 

este dezvoltat

C

o sinapsa inhibitorie intre neuronul

 senzitiv si neuronul somatomotor a medular

a=0,0033s

formeaza sistemul L

D

o hiperpolarizare la nivelul

 membranei motoneuronului  a medular

a=7,5 ms

formeaza sistemul T

63.  Analizele de sange ale unei persoane in greutate de 80 de kg. arata un numar de 10500 de leucocite/ mm3 , 4.000.000 de hematii/mm3 , hemoglobina 14 g/100 ml.de sange si 630 de  eozinofile/ mm3 . Cantitatea totala de sange este apreciata la 8 % din greutatea corpului.

a)      Teoretic, la ce valoare ar putea sa ajunga cantitatea de O2  transportat sub forma de oxihemoglobina, daca fiecare gram de hemoglobina se combina cu 1,34 ml. de O2 ?

b)      Care este vascozitatea sangelui integral pentru situatia in care analizele ar avea valorile normale ?

c)      Valoarea eozinofilelor este cea normala ? Daca nu, ce semnificatie are abaterea ?

      a)

                 b)

                    c)

A

750,64 ml O2

cu 50 % mai mult fata de apa

este normala

B

12,006 dl O2

de 2,5 ori mai mare decat apa

este mai mare / o alergie

C

9 l O2

cu 120 % mai mult fata de apa

este mai mare / o infectie acuta

D

1200,64 ml O2

de 4,5 ori mai mare decat apa

este mai mare / o boala parazitara

64.  In doua eplubete notate cu A si B se pun cate 10 ml. de sange. In eplubeta B se adauga o substanta anticoagulanta.

a)      Ce transformari din cele ce vor avea loc in eplubeta A necesita prezenta Ca2+ ?

b)      Ce particularitati au lichidele ce apar in cele doua eplubete dupa o perioada de timp ?

c)      Ce se intampla daca dupa recoltare, sangele din eplubeta A este agitat cu o bagheta de sticla?

            a)

                     b)

                     c)

A

formarea retelei

solubile de fibrina

eplubeta B- lichid galben deschis

sangele nu se

mai coaguleaza

B

formarea trombinei

eplubeta A-lichid fara fibrinogen,

                   fara  protrombina

pe bagheta se prind

filamentele de fibrina

C

cele din faza a III-a ce

 dureaza 4-8 min.

eplubeta B- plasma cu presiune

           osmotica de 300 mosmoli/l

plasma se separa de

elementele figurate

D

activarea plasminei

eplubeta A- plasma fara elemente

                    figurate

elementele figurate

aglutineaza

65.  Intr-o familie sotia are grupa de sange A (II) cu Rh negativ , iar sotul ei grupa de sange B (III) cu Rh pozitiv. In timpul unei operatii, printr-o eroare, femeia  a primit o transfuzie cu o cantitate mica de sange din grupa O (I) cu Rh pozitiv.

a)      Care pot sa fie genotipurile pentru grupele de sange din sistemul OAB in cazul sotiei si sotului ?

b)      Ce combinatii de gene pot determina aparitia Rh-ului in cazul cuplului respectiv ?

c)      Ce s-a intamplat dupa ce hematiile din sangele donatorului au ajuns in organismul persoanei care a primit respectiva transfuzie ?

      a)

                 b)

                     c)

A

sotia- L A l     

sotul- L B L B

sotia- dd

sotul- Dd

au determinat producerea

de anticorpi anti D (anti Rh)

B

sotia- L A L A

sotul-  L B l

sotia- Dd

sotul -homozigote dominante

au fost distruse si au generat

 icter  hemolitic

C

sotia-- L Al    

sotul-  L B l

sotia- dd

sotul -heterozigote

au fost atacate de anticorpii

anti D din sangele primitorului

D

sotia- - L Al   

sotul-  L B L B

sotia- homozigote recesive

sotul - DD

au fost imediat supuse

lizei de catre aglutininele beta

66.  Se recolteaza cate 10 ml. de sange de la 4 elevi, apoi se separa elementele figurate de plasma. Combinand cele doua componente ale sangelui de la persoane diferite constatam ca:

-plasma Mariei aglutineaza hematiile lui Florin;

-plasma lui Florin aglutineaza hematiile Mariei;

-plasma lui Florin si a Mariei nu aglutineaza hematiile lui Gabriel;

-plasma lui Florin , a lui Gabriel si a Mariei aglutineaza hematiile Ioanei. 

Grupa de sange a Mariei are proportie de 9 % la rasa alba.

a)      Ce grupe de sange au Maria si Gabriel ?

b)      Care sunt genotipurile posibile pentru grupele de sange ale elevilor Florin si Ioana ?

c)      Cum reactioneaza sangele recoltat de la Ioana daca este pus in contact cu picaturi din  serurile test din sistemul OAB aplicate pe o lama de sticla ?

           a)

                  b)

                   c)

A

Maria- A ; Gabriel- O

Florin- LB LB ; Ioana LA LB

nu aglutineaza

B

Maria- B III; Gabriel-O I

Florin- LA l    ; Ioana LA LB

aglutineaza doar intr-un ser

C

Maria- B ; Gabriel- O

Florin- LA LA ; Ioana LA LB

aglutineaza in toate serurile

D

Maria-AB ; Gabriel- O

Florin- AB     ; Ioana ab

nu aglutineaza

67.  Sangele este format din elemente figurate si plasma sanguina care are anumite proprietati fizice si chimice.

a)      Care este cantitatea totala de fibrinogen din plasma unui individ cu greutate de 90 kg., daca respectiva persoana are o cantitate de proteine in plasma de 7g/dl ?

b)      Care este densitatea plasmei fata de cea a apei distilate?

c)      Ce functii indeplinesc proteinele din plasma?

A.     a)  27,7 g     ; b) 1055  ; c) in imunitatea celulara;

B.     a)  19,40 g  ; b) 1025  ; c)in transportul unor substante ;

C.     a)  13,86g   ; b) 925    ; c) ca suport al anticorpilor ;

D.     a) 105,33g   ; b) 1000  ; c) asigura ph-ul normal de 7,18-7,28.                     

68.  Reflexele conditionate au fost studiate de I.P.Pavlov cu ocazia cercetarilor asupra reglarii secretiei salivare. Intr-un experiment, hrana a fost asociata cu aprinderea unui bec.

a)      Unde este localizat focarul de excitatie corticala pentru excitantul conditionat ?

b)      Ce inhibitie se formeaza daca in timpul desfasurarii reflexului conditionat se declanseaza o sonerie ?

c)      Ce particularitate comuna au nervii ce participa cu fibre atat pe calea aferenta, cat si pe cea eferenta a arcului reflex neconditionat?

             a)

              b)

                    c)

A

la baza girului postcentral

conditionata - iradiere

fibrele senzoriale au neuronii

  de origine in bulb

B

pe fata mediala a emisferelor

neconditionata – prin

inductie negativa

au nucleii vegetativi in acelasi

etaj din trunchiul cerebral

C

pe fata laterala a emisferelor

pasiva –de diferentiere

au acelasi mediator la nivelul

ganglionul  previsceral

D

in jurul scizurii calcarine

externa- prin

inductie negativa

inerveaza glande exocrine

 tubulo-acinoase

69.  Un copil afla ca noul sau vecin prezinta daltonism, hipermetropie si glaucom si vrea sa afle mai multe date despre aceste probleme ale vederii.

a)      Ce particularitati are daltonismul ?

b)      Ce probleme de acomodare la distanta exista la ochiul hipermetrop ?

c)      Care este cauza glaucomului ?

                  a)

                 b)

            c)

A

maladie genetica determinata

de o gena recesiva autozomala

punctum proximum este mai

departe de 25 cm de ochi

cresterea

presiunii intraoculare

B

imposibilitatea de a

percepe unele culori

puctum remotum este mai

aproape de 6 m de ochi

opacizarea

cristalinului

C

maladie genetica determinata

de o gena recesiva heterozomala

nu exista puctum remotum

in acomodare

drenarea inadecvata

a umoarei apoase

D

imposibilitatea de a distinge ca

distincte culori complementare

acomodarea peste

punctum remotum este

continua

scaderea elasticitatii cristaloidei

70.  La o persoana in greutate de 60 kg. ,suspecta de diabet zaharat, se apreciaza ca exista in plasma o cantitate totala de 5210 mg. de glucoza .

a)      Cu cat la % valoarea glicemiei este mai mare in acest caz fata de valoarea normala maxim admisa, daca aceasta este considerata de 110 mg./100 ml. de plasma ?

b)      Ce modificari ar trebui sa prezinte organismul respectiv in situatia diabetului zaharat ?

c)      Cum actioneaza insulina pe metabolismul proteinelor sau lipidelor ?

A.    a) valoarea este mai mica;     b) obezitate ;     c) lipogeneza, la fel ca glucagonul;

B.     a) 79,4%    ;  b) dezechilibre acido-bazice ;    c) sinteza proteica, la fel ca STH;

C.     a) 19,73%  ;  b) scaderea presiunii osmotice;  c) sinteze de TG si acizi grasi;

D.    a)179,4%   ;  b) poliurie;                                     c) glicogenogeneza.                           

Nr. item

Raspuns

Nr. item

Raspuns

Nr. item

Raspuns

1.

C

26.

D

51.

B

2.

B

27.

A

52.

D

3.

C

28.

B

53.

A

4.

A

29.

D

54.

C

5.

C

30.

C

55.

D

6.

D

31.

C

56.

D

7.

B

32.

D

57.

A

8.

D

33.

E

58.

A

9.

D

34.

D

59.

A

10.

C

35.

A

60.

E

11.

A

36.

D

61.

D

12.

C

37.

A

62.

A

13.

C

38.

A

63.

D

14.

D

39.

B

64.

B

15.

C

40.

A

65.

A

16.

D

41.

D

66.

C

17.

B

42.

B

67.

B

18.

B

43.

C

68.

D

19.

D

44.

D

69.

C

20.

A

45.

B

70.

B

21.

B

46.

D

22.

A

47.

C

23.

D

48.

A

24.

B

49.

D

25.

B

50.

D

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1656
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2014. All rights reserved