Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE

AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


Larita, Larice, Zada, Crin (Larix decidua ssp. carpatica)

Botanica

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Ghintura patata (Gentiana punctata)
INFLUENTA FACTORILOR EXTERNI ASUPRA CRESTERII
Frasin - Fraxinus excelsior
LEGUMELE SI FRUCTELE PROASPETE
Bolile legumelor
Gargarita florilor de mar
Paduchele din San Jose
Pinul
Stejar, gorun - Quercus robur, Q. peiraea, Q. pedunculiflora
INFLUENTA FACTORILOR EXTERNI ASUPRA CRESTERII PLANTELOR

Larita, Larice, Zada, Crin (Larix decidua ssp. carpatica)

            Este un arbore cu tulpina dreapta, inalta de 40—50 (60) m, ce poate atinge 1—2 m in diametru. Are scoarta cenusie, cu nuante roscate, care se desprinde in placi neregulate. Lemnul, frumos colorat, uniform, potrivit de greu, foarte elastic si durabil in aer si in apa, are utilizarii multiple si valoroase in constructiile civile si navale, grinzi de poduri, traverse, pentru mobile fine etc. Contine rasina in cantitate mare, deosebit de cautata, din care se extrage o terebentina de calitate superioara, asa-numita „terebentina venetiana'.            Fig. 16 — Larita (Zada) (Larix decidua ssp. carpatica).

a — lujer in timpul iernii; b — ramura cu ace in fascicule si lujer cu ace solitare; c — forma de ac solitar; d — forma de ac faseiculat; e — ramura cu lujeri

            Coroana este rasfirata, luminoasa, cu ramuri aproape orizontale, avind virfurile arcuite in sus; in conditii de luminare neuniforma, se dezvolta nesimetric. Are lujeri lungi, subtiri, galbui si lujeri scurti, negriciosi. Frunzele subtirele, de 1—3 cm lungime, sint izolate si asezate in spirala pe lujerii lungi, iar pe lujerii scurti sint asezate in smocuri cite 30—40 la un loc. La zada frunzele sint cazatoare toamna si prin aceasta se deosebeste de toate celelalte rasinoase indigene.

            Florile sint de doua feluri: unele barbatesti, grupate in niste matisori galbui si altele femele, rosii-violacee, de forma unor conuri mici, aproape sferice, formate din solzi subtiri, pielos-rigizi. In aceste conuri se formeaza seminte mici, de 3—4 mm lungime, prevazute cu cite o aripa mult mai lunga, de 7—8 mm.
            Zada este una dintre cele mai interesante dar si din cele mai rare conifere din Romania. Astfel, la noi, aceasta planta creste spontan in cinci centre muntoase: Ceahlau, Bucegi, Ciucas, bazinul Latoritei din Masivul Paring, Apuseni (Trascau-Vidolm). In general, se intilneste la altitudini de peste 1 000 de m, ajungind frecvent la limita superioara a padurilor incheiate, sau si mai departe. Unele exemplare pipernicite se pot intilni la altitudini maxime de 1 500—2 000 m, in Ceahlau, Bucegi, Paring.

            In general, creste sub forma de indivizi izolati si mai rar in pilcuri pure ori amestecate cu molid, fag, zimbru, mesteacan s.a. Este o planta iubitoare de lumina, care rezista la variatii mari de temperatura. Prefera solurile bogate in substante minerale, de pe calcare sau conglomerate.

            Cele mai frumoase exemplare de larice, vestite in Europa prin inaltimea, vigoarea si portul lor, se gasesc pe Ceahlau, in locul numit „Polita cu Crini'. Zadele „Politei cu Crini' sint ocrotite de lege inca din anul 1941, impreuna cu exemplarele de Pinus silvestris cu care se asociaza.
Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1708
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2019 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site