Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


Putrezirea coletului

Botanica



+ Font mai mare | - Font mai mic



Putrezirea coletului

Denumire stiintifica

Phytophthora cactorum



Mildiou du pommier, Pourriture du collet du pommier; Collar rot of apple, Phytophthora rot; Phytophthorafule, Kragefule, Fitoftoroy iabloni.

Raspindire

Putrezirea coletului si fructelor marului este o boala cunoscuta in diferitele zone de cultura a speciei mar din Europa si America de Nord. Este o boala foarte periculoasa, care s-a extins mult in ultimele doua decenii.

Biologie

Agentul patogen: Boala este produsa de ciuperca Phytophthora cactorum (Leb. et Cohn.) Schrt. sin. Phytophthora omnivora De Bary, Phytophthora fagi Hartig.
Miceliul intercelular este constituit din filamente continui, de grosime neuniforma. La suprafata organului atacat se diferentiaza fructificatiile ciupercii (conidii si conidiofori).
Conidioforii sunt simpli sau ramificati simpodiali, conidiile sunt elipsoidale sau piriforme, prevazute cu o papila, hialine, cu peretele subtire. Ele germineaza dand nastere la zoospori sau la un filament germinativ.
In pulpa fructelor atacate ciuperca formeaza fructificatiile sexuate-oosporii, sferici, de culoare galben-deschis, cu peretele gros. La formarea oosporilor participa anteridiile si oogoanele (Blackweel si Waterhouse, 1954). Oosporii sunt organe de durata, prin care ciuperca ierneaza si ramane in sol mai multi ani in stare viabila.
Infectiile se realizeaza de cele mai multe ori de catre zoospori sau zoosporangi si mai rar prin oospori. Ciuperca patrunde prin crapaturile si fisurile scoartei in conditii favorabile.
Pericol mare de infectie este in aprilie-iunie. Un atac mai important s-a observat in anii umezi, cand se asigura o inmultire in masa a zoosporilor.

Descriere

In tara noastra, a fost constatata pentru prima data in 1936. In ultimii ani, datorita extinderii in cultura a soiurilor si portaltoilor sensibili s-a raspandit mult, gasindu-se aproape in toate zonele de cultura ale marului (Voinesti, Valcea, Iasi, Baia Mare, Prahova).
In literatura de specialitate se gasesc numeroase publicatii, in care sunt indicate ca planta-gazda pentru Ph. cactorum, in afara de mar, speciile: par, prun, cais, piersic, cires, nuc, coacaz, agris, afin si capsun (peste 160 plante-gazda, din diferite familii - Nienhaus, 1960.
Simptome: Boala se manifesta pe tulpina, pe ramuri, fructe. Atacul incepe frecvent deasupra punctului de altoire, sub forma unei pete umede. Scoarta se coloreaza in violet, tesutul devenind aspru si crustos. Cu timpul scoarta bolnava devine brun - cenusiu inchis. Partile atacate sunt spongioase si moi, putand fi indepartate usor cu un cutit. Locurile atacate, sectionate au miros de lichid fermentat. Sub scoarta, tesutul este rosu sau bruniu alternand adesea cu portiuni galbene, nedelimitate clar.
In primavara, cand umiditatea solului favorizeaza mult atacul, tesutul de culoare brun-deschis, umed si moale, se desprinde usor. Limita intre partile sanatoase si cele bolnave se recunoaste de obicei greu, ea fiind estompata printr-un atac neuniform, care se extinde continuu.
Deseori, pomul prezinta o calusare puternica a ranilor, ca masuri de prevenire, iar scoarta crapa. Atacul uneori ramane localizat. In conditii foarte favorabile (caldura si umiditate mare) poate ataca tulpina complet de jur-imprejur (Kragenfule sau Collar rot).
Pomii atacati partial, se manifesta printr-o putere de lastarire redusa, caderea timpurie a frunzelor, fructe mici, care se maturizeaza mai rapid.
Atacul, de obicei este la punctul de altoire, dar in cazuri exceptionale se poate localiza si la inaltimea coroanei, la ramificarea sarpantelor. Ocazional pot fi atacati si lastarii scurti, cand apar necroze si crapaturi ale scoartei. In zona atacata, scoarta se coloreaza, se afunda si apare sub forma unor pliuri dispuse concentric (Amzar, V.).
Boala se extinde in plantatii, cand pomii sunt in plina productie (aproximativ 8 ani); pomii tineri sunt predispusi mai putin.
Infectia produsa de Ph. cactorum pe mere, se manifesta printr-o pata bruna, cu contur neregulat. Plecand de la epiderma, ciuperca se afunda in pulpa si ajunge repede in inima fructului. Cand marul este complet putrezit, are o culoare bruna, marmorata cu galben-verde, in functie de soi si de gradul de maturitate.
Marul putred devine ferm in dreptul petei, isi schimba culoarea dar isi pastreaza gustul dulce.
Phytophthora cactorum se intalneste adesea in livada vara pe fructele cazute si pe fructele de pe ramurile de jos, care vin in contact cu solul; infectia din livada evolueaza in depozit (Amzar, V.).

Combatere

Combatere: Se recomanda tratamente chimice la avertizare cand conditiile de mediu sunt optime pentru realizarea infectiilor. De obicei, prin aplicarea complexului de protectia plantelor la specia mar, concomitent cu prevenirea infectiilor de Venturia inaequalis, care sunt frecvente pentru plantatiile de mar, se previne si atacul de Phytophthora cactorum, boala atat de importanta din punct de vedere economic.
Deasemenea infectiile cu Phytophthora cactorum pot fi evitate printr-o agrotehnica adecvata; ingrasaminte echilibrate in N.P.K. (N-sensibilizeaza plantele); irigarea corespunzatoare astfel incat sa nu balteasca apa pe randul de pomi; pentru inierbare sa se foloseasca gramineele sau sfecla de zahar care nu constituie planta - gazda pentru Phytophthora cactorum, ca sursa de infectie; protejarea pomilor de diferite actiuni mecanice, care pot provoca leziuni si deci porti de patrundere a ciupercii in planta.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1836
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved