Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE
loading...


AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


TRANSFERUL CALDURII

Fizica

+ Font mai mare | - Font mai mic


DOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Determinarea raportului de transmitere a fortelor la pana
MASURAREA VITEZEI VERTICALE
Experienta Franck-Hertz cu tub cu neon
PROBLEME DE PERFORMANTA FIZICA
BAZELE ELECTRICITATII SI MAGNETISMULUI: Campul electromagnetic. Campul electrostatic
Electroliza - Fenomenul de electrolizare
Miscare rectilinie uniform variata
Conductivitatea si rezistivitatea electrica a materialelor
Reflectorul parabolic
ELEMENTE DE FOTOGRAMMETRIE - INTRODUCERE. DEFINITIE, OBIECT, SCOP, DOMENII DE UTILIZARE, SCURT ISTORIC

TERMENI importanti pentru acest document

modalitati de transmitere a caldurii : transferul caldurii : cum se produce transferul caldurii3F : transferul caldurii fizica : aplicatii ale transferului de caldura :

TRANSFERUL CALDURII

      

            Corpurile isi modifica temperatura cedand sau absorbind caldura din mediu. Transferul caldurii intre corpuri se poate face fie in urma contactului dintre acestea, fie la distanta. Exista trei modalitati de realizare a acestui transfer: conductie, convectie si radiatie.

A)  Transferul caldurii prin conductie:

     Cum se propaga energia termica? Atunci cand incalzim unul din capetele unei bare metalice , caldura se propaga cu repeziciune catre celalalt capat. Spunem astfel ca metalele sunt conductoare termice. Nu toate substantele solide sunt bune conducatoare de caldura. Astfel, materialele cum sunt lemnul, sticla, plasticul nu conduc atat de bine caldura. Ele se numesc izolatoare termice. Acesta este si motivul pentru care vasele de bucatarie sunt adesea facute din metal, tocmai datorita faptului ca metalul este un conductor care propaga bine caldura de la sursa de foc catre alimente, in timp ce manerele acestora sunt confectionate din lemn sau plastic, materiale izolante, care il feresc pe cel care utilizeaza aceste obiecte sa nu se arda la maini.

            Lichidele, cu exceptia metalelor in stare topita (mercur), sunt slabe conducatoare termice.

           De ce energia termica nu se propaga mereu in acelasi mod? Intr-un corp solid, lichid sau gazos, moleculele se afla intr-o miscare permanenta. A incalzi un obiect inseamna a intensifica aceasta miscare.

       Fizicianul francez Sadi Carnot (1796-1832)

                             

a definit caldura ca fiind „o miscare printre particulele unui corp”. Aceasta agitatie se propaga rapid in metale, care sunt conductoare. Ea ramane insa localizata, nu se propaga, in materialele izolatoare precum lemnul.

Aplicatie

   Gheata care nu se topeste in apa clocotita.

            Se ia o eprubeta, se umple cu apa, se cufunda in ea o bucatica de gheata si pentru ca acesta sa nu se ridice la suprafata, se apasa cu o elice de plumb sau o mica greutate de cupru; astfel incat, apa sa aiba accesul liber la gheata. Se apropie eprubeta de flacara unei lampi cu spirt, astfel incat flacara sa incalzeasca doar partea de sus a eprubetei. In curand apa incepe sa fiarba, degajand nori de vapori. Dar se intampla un lucru curios : gheata de la fundul eprubetei nu se topeste.

           Secretul consta in aceea ca la fundul eprubetei apa nu fierbe, ea ramane rece. Fierbe doar in partea superioara. Nu avem „gheata in apa clocotita” ci „gheata sub apa clocotita” . Dilatandu-se din cauza caldurii, apa devine mai usoara si nu coboara la fund. Curentii de apa calda si amestecarea straturilor se vor produce numai in partea de sus a eprubetei, fara a cuprinde si paturile dense de jos. Incalzirea poate fi transmisa in jos numai prin conductibilitatea termica care, la apa, este foarte mica.

B) Transferul caldurii prin convectie

 

             Convectia reprezinta transferul de caldura provocat de deplasarea unei portiuni calde a substantei in interiorul acesteia, avand ca efect formarea unor curenti. Corpurile nu intra in contact, spre deosebire de transferul caldurii prin conductie.

           De ce se incalzeste tot continutul uni vas pus pe foc, desi numai fundul acestuia este in contact direct cu sursa de caldura? Acest fenomen se explica prin curentii de convectie care transporta caldura dinspre regiunile calde catre cele reci. Acesti curenti apar si circula in toate fluidele (lichide sau gaze) in care exista diferente de temperatura.

            Atat conductia cat si convectia sunt modalitati de transfer a caldurii ce necesita existenta unui suport material solid, lichid sau gazos. 

Aplicatie

Pe gheata sau sub gheata?

                Daca dorim sa incalzim apa, asezam corpul care urmeaza a fi incalzit deasupra flacarii, nu alaturi de ea. Dar cum procedam daca dorim sa racim un corp cu ajutorul ghetii?
                Multi aseaza obiectul deasupra ghetii, dar acest procedeu nu este corect: aerul de deasupra ghetii, racindu-se, coboara, fiind inlocuit cu aerul inconjurator care este cald. De aici, rezulta o concluzie practica: daca vreti sa raciti o bautura sau o mancare, nu o asezati pe gheata, ci sub gheata. In acest fel se explica si constructia frigiderelor. Daca asezam vasul cu apa pe gheata, atunci se va raci numai patura inferioara de lichid, restul fiind inconjurat de aer neracit. Dimpotriva, daca asezam un cub de gheata pe capacul vasului, atunci racirea continutului va decurge mai repede. Straturile superioare de lichid racite vor cobori, fiind inlocuite de lichidul cald, care se ridica, pana cand se va raci intregul continut al  vasului.  Pe de alta parte, aerul racit din jurul ghetii va cobori si el si va inconjura vasul.

  C) Transferul caldurii prin radiatie

        Radiatia este calea de transmitere a caldurii ce nu face apel la existenta unui mediu solid, lichid sau gazos. Este modalitatea prin care soarele incalzeste Pamantul.

         Toate corpurile radiaza continuu energie, sub forma de unde electromagnetice. Portiunea din spectrul radiatiei electromagnetice, asociata transferului de caldura este in domeniul radiatiei infrarosii.

         Prin intermediul acestei radiatii, circa 1340 Jouli de energie patrund in Pamant, in fiecare secunda, pe metru patrat de atmosfera. O parte din acesta radiatie este reflectata de paturile superioare ale atmosferei inapoi in spatiu, in timp ce o alta atinge suprafata Pamantului.

          Rezistentele irosite ale unui radiator electric  emit unde luminoase vizibile (ochiul percepe culoarea lor rosie) si unde invizibile, dar perceptibile : unde infrarosii, care transporta caldura prin aer. Un radiator este deci un aparat care transforma energia electrica mai intai in energie termica, si apoi intr-o alta forma de energie, energia radianta. Soarele este o alta sursa de energie radianta.

Aplicatii

  1. Cand este mai lunga calea ferata Moscova-Leningrad? Vara sau iarna?

Calea ferata Moscova-Leningrad are o lungime medie de 640 km; vara cu 300 m mai mult decat iarna. La caldura, sinele se dilata, lungindu-se cu peste 1/100 000 din lungimea lor la o crestere a temperaturii cu un grad Celsius. In zilele toride de vara, temperatura sinei poate atinge 30-40°C. In timpul gerurilor de iarna, sinele se racesc pana la -25°C. daca consideram ca diferenta dintre temperatura de vara si cea de iarna este de 55°C , atunci inmultind lungimea totala a caii ferate de 640 km cu 1/100 000 si cu 55, obtinem aproximativ 1/3 km. Deci, intr-adevar, vara lungimea sinelor caii ferate care leaga Moscova de Leningrad este cu aproximativ 300 metri mai mare decat iarna. Desigur ca nu este o schimbare a lungimii caii ferate, ci numai a sumei lungimilor tuturor sinelor. Aceste 2 lucruri  nu sunt identice, deoarece sinele caii ferate nu sunt puse cap la cap, ci intre ele sunt lasate spatii de rezerva pentru dilatarea lor, atunci cand sunt incalzite de soare.

  1. Turnul Eiffel

    Are o inaltime de 300 metri. Doar inaltimea unei asemenea constructii uriase din fier  nu poate fi aceeasi la orice temperatura. Stim ca o tija de fier cu lungimea de 300 m se lungeste cu 3 mm atunci cand este incalzita cu 1°C. Aproximativ tot cu atat trebuie sa creasca si inaltimea turnului Eiffel atunci cand temperatura creste cu un grad.

          Vara temperatura structurii metalice a turnului  poate atinge 40°C iar iarna, pana la 0 si chiar -10 °C.  

                                  3 mm × 40°  = 120 mm ( 12 cm )

Deci, inaltimea turnului variaza cu 12 cm de la un anotimp la altul, in functie de caldura emisa de soare.


loading...


Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 527
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2018 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site