Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


AGRESIVITATEA PASIVA

Psihologie psihiatrie



+ Font mai mare | - Font mai mic



AGRESIVITATEA PASIVA

BIBLIOGRAFIE:

n1. LELORD, F., ANDRE, C., Cum sa ne purtam cu personalitatile dificile?, Editura Trei;



n2. IONESCU, S., JACQUET, M., LHOTE, C., Mecanismele de aparare - Teorie si aspecte clinice, Polirom, 2007

n3. MURPHY, T., OBERLIN, L., H., Agresivitatea pasiva - Cum sa o recunosti si controlezi la tine si la ceilalti, Editura trei, 2007

n4. KERESTEGIAN, A., Eseu despre agresivitate, Editura Crater, 1997

AGRESIUNEA PASIVA - ca si mecanism de aparare

nIn literatura de specialitate, agresiunea pasiva apare ca raspuns la conflictele emotionale si la factorii de stres interni si externi printr-o agresiune impotriva celuilalt, exprimata in mod indirect si necombativ.

nIn cazul utilizarii acestui mecanism, o fatada de adeziune aparenta mascheaza rezistenta, resentimentul sau ostilitatea. Cat despre situatiile in care acest mecanism poate fi utilizat, se fac doua precizari:

Agresiunea pasiva reprezinta deseori un raspuns:

nfie la exigentele de actiune sau de performanta din partea altei persoane

nfie la lipsa de gratificare a dorintelor subiectului.

nIn plus, acest mecanism poate constitui o modalitate de adaptare petru persoanele ce ocupa o pozitie de subordonat si care nu reusesc sa se afirme deschis prin alte mijloace.

De ce preocuparea pentru agresivitatea pasiva?

nComportamentele pasiv-agresive se intalnesc frecvent in mediile militare sau in situatiile disciplinate care nu tolereaza alte forme de afirmare. Cei care recurg la astfel de comportamente traiesc un conflict interior intre dependenta de altii si dorinta de autoafirmare.

nPersoanele cu autoritate , de exemplu, un superior de la serviciu, devin adesea centrul nemultumirii. Din cauza negativismului lor si a tenditei lor de "a arunca vina", acesti indivizi isi exprima ostilitatea fata de persoanele care reprezinta autoritatea, la cea mai mica provocare.

Motto-ul dupa care se ghideaza un pasiv-agresiv ar putea fi: "A te supune este o adevarata infrangere."

n Un ordin, uneori chiar o simpla cerere le trezesc un sentiment de revolta si de frustrare.Dar rareori isi vor manifesta aceasta revolta intr-un mod sincer pentru ca "daca spui ce gandesti, risti prea mult"

n De aceea, agresivitatea lor fata de autoritate se va manifesta deseori prin pasivitate, de unde si numele dat acestui tip de personalitate.

n Personalitatile pasiv-agresive sunt extrem de susceptibile la tot ce inseamna lipsa de consideratie. De aceea, daca le ceri ceva intr-un mod abrupt sau distant le poti trezi de indata ostilitatea.

nIn literatura de specialitate se arata ca indivizii pasiv-agresivi sunt mai "apti" sa se dovedeasca slabi performeri la locul de munca; multi dintre ei adopta o atitudine de tipul " de ce mi-as bate capul?", nefiind niciodata dedicati in intregime muncii pe care o desfasoara.

nDe exemplu, un sef pasiv-agresiv ar putea evita, chiar daca nu-si da seama ca o face, sa promoveze individul ideal pentru un post pentru ca, in adancul sufletului, se teme ca va fi eclipsat de cineva cu ambitie si hotarare, calitati pe care el insusi si le doreste cu disperare.

PERSONALITATEA PASIV-AGRESIVA

nAtat in domeniul profesional, cat si in viata personala, manifesta rezistenta la exigentele celorlalti;

nDiscuta excesiv de mult ordinele, ii critica pe reprezentantii autoritatii;

nIntr-un mod ocolit: taraganeaza lucrurile, este intentionat ineficienta, sta imbufnata, uita anumite lucruri, se plange ca este neinteleasa ori desconsiderata, sau ca este rau tratata.

Personalitate pasiv-agresiva - comportamnet pasiv-agresiv

nEste important de mentionat ca nu trebuie confundat termenul de personalitate pasiv-agresiva cu cel de comportament pasiv-agresiv, comportament care sunt intalnite in viata curenta la o personalitate normala in conditii de autoritate: serviciu riguros, mediu militar.

nIn conditiile in care comportamentele pasiv-agresive se produc cu o anumita frecventa, cand trasaturile pasiv-agresive devin inflexibile, maladaptative si provoaca o deterioare functionala a individului, ne putem pune problema unei personalitati pasiv-agresive.

nNe intereseaza constientizarea furiei, recunoasterea si controlarea ei, dezvoltarea pe cat posibil a unui program de control constient al furiei intrucat performantele profesionale vor fi blocate sau compromise atunci cand din spate pandeste mania.

nPentru a putea recunoaste furia, trebuie sa fim atenti la nevoile fundamentale ale celor furiosi, lucrurile de care se tem sau pe care le evita si comportamentele pe care ajung sa le manifeste deschis.

nComportamentul pasiv-agresiv se naste adeseori din frici de acelasi fel: din teama de a intra sub controlul cuiva sau de a fi prins intr-o confruntare, dar si din nevoia de a munci cu unii oameni mai mult decat cu altii.

Nevoia de control

- tradusa prin nevoia de a avea ulitmul cuvant, de a controla lucrurile, nevoia de reusita.

nCare sunt temerile?

nsa-si asume riscuri, sa nu mearga la sigur

nsa-si vada ranite propriile sentimente sau sa fie blamat

ninsucces si concurenta

ndependenta

npierderea controlului

nCare este comportamentul observabil?

nvede totul in alb si negru

nlipsa de deschidere, refuz neclintit, doleantele i se par pretentii

nnicio promovare

npastreaza o stare de fapt care ii da siguranta, dar care nu ii place neaparat

Nevoia de a manipula

- sa manipuleze sau sa controleze rezultatul sau procesul prin care se ajunge acolo; sa stabileasca ordinea prioritatilor; sa dea vina pe cineva, sa gaseasca un ta ispasitor; sa fie in mod deliberat ineficient; sa nu-si asume raspunderi.

Care sunt temerile?

n- sa trebuiasca sa coopereze, sa dea si sa primeasca; sa trebuiasca sa faca fata asteptarilor, nevoilor sau preocuparilor celorlalti;

n- inertitudinea;

n- autoritatea - cea reala sau doar cea perceputa;

n- sa fei dat de gol;

n- confruntarea;

n- culpabilitatea sau sentimentul ca este de vina;

n- recunoasterea sentimentului ca este de vina

Care este comportamentul observabil?

n Este razbunator,

n- Sfideaza autoritatea, opune rezistenta, tergiverseaza intentionat, submineaza planurile stabilite dinainte, obstrutioneaza

n- neaga, critica, ii place sa-i faca pe ceilalti sa se simta vinovati

n- se pricepe sa intoarca in favoarea lui reactiile celorlalti

n- manifesta o atitudine de tipul "ori fac cum vreau eu, ori deloc"; nu este un om care sa poata lucra in echipa, sa aiba spirit de echipa

nCe este important de retinut: pentru un astfel de angajat, nu are importanta ca altcineva poate avea de suferit, tot ce conteaza pentru el este sa se razbune. De aceea, pe fondul temerii de tot ce se ascunde sub numele de autoritate pentru el (sef ierarhic), angajatul tinteste sa-si ia revansa (aceasta e nevoia pe care o resimte), intrucat nu se descurca sa faca fata unei confruntari sau sa coopereze.

n Temerile unui astfel de angajat, respectiv frica si tendinta de evitare, il fac pe acesta sa comploteze, sa sfideze autoritatea sefilor, sa adopte o atitudine de tipul "lasa, ca le arat eu lor".

n Cand este furios, se lasa dominat de iritarea resimtita si nu are niciun mecanism intern care sa- incetineasca forta furiei.

In cartea Cum sa ne purtam cu personalitatile dificile? Sunt precizate cateva idei despre cum este recomandabil si cum nu este recomandabil sa ne purtam cu o personalitate pasiv-agresiva.

nRecomandabil:
sa fim amabili;

sa le cerem parerea de cate ori este posibil;

sa ii ajutam sa se exprime deschis;

sa le reamintim "regulile jocului"

nNerecomandabil:

sa ne prefacem ca nu le-am remarcat impotrivirea;

sa ii criticam aidoma ca un parinte;

sa ne lasam antrenati in jocul represaliilor reciproce



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1071
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved