Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE
loading...


AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


INVENTARUL DE PERSONALITATE FREIBURG - FPI

Psihologie psihiatrie

+ Font mai mare | - Font mai mic


DOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Migratia creierelor
TESTAREA INTELIGENTEI
TEORIA PERSONALITATII LA CARL ROGERS
RECEPTIA SENZORIALA-SENZATIA SENSIBILITATEA SI LEGILE EI
FUNCTIILE SI OBIECTIVELE PSIHOSOCIALE ALE MASS-MEDIA(EXEMPLE)
RETARDUL DE LIMBAJ (intarzierea in dezvoltarea limbajului, handicapul de dezvoltare a limbajului)
GRUPUL IN PSIHOLOGIA ORGANIZATIONALA
INVATA SA DEVII UN PARINTE MAI BUN
Motivatia - Conceptul de motivatie. Structura interna a motivatiei
COMPORTAMENTE ALE ELEVILOR

TERMENI importanti pentru acest document

: testul fpi : inventarul de personalitate freiburg : descrierea inventarului de personalitate freiburg : chestionarul de personalitate freiburg :

INVENTARUL DE PERSONALITATE

FREIBURG

FPI

  1. Introducere:

Inventarul de personalitate Freiburg este un test de personalitate pluridimensional care poate fi utilizat in domeniul clinic sau neoclinic pentru diagnosticarea unor insusiri importante.

Subiectul primeste un chestionar cu 212 itemi la care, pe baza unor instructiuni scrise, trebuie sa raspunda cu DA sau NU. Intrebarile se refera la stari si comportamente, la atitudini, obiceiuri si scuze corporale. Raspunsurile individuale reprezinta configuratii complexe si corelatii care, prin analiza factoriala, pot fi reduse la un numar de dimensiuni comune.

Cele mai importante noua dimensiuni (factori) ale acestui inventar au fost cuprinse in noua scari (grupuri de itemi).in mare masura independente. Diferentele individuale privind valoarea acestor noua cote reprezinta diferente interindividuale in intensitatea factorilor ce stau la baza lor. Cotele permit asadar, ierarhizarea cantitativa sau, cel putin, ordoanrea dupa rang a indivizilor de-a lungul dimensiunii respective.

Cele noua dimensiuni au fost denumite euristic, pentru a caracteriza in linii mari domeniul de valabilitate al testului:

FPI 1 (nervozitate)

FPI 2. (agresivitate)

FPI 3 (depresivitate)

FPI 4 (excitabilitate)

FPI 5 (sociabilitate)

FPI 6 (calm)

FPI 7 (tendinta de dominare)

FPI 8 (inhibitie)

FPI 9 (sinceritate)

Aceste denumiri sunt simple etichete care nu trebuie sa ne ascunda faptul ca, in afara de validarea factoriala, diferitele dimensiuni necesita si o validare externa, pentru a deveni utilizabile in practica. Pentru scopuri speciale s-au mai intocmit, exclusiv prin analiza de itemi, trei scari suplimentare: FPI E (extraversiune - introversiune), FPI N (labilitate – stabilitate emotionala9, FPI M (masculinitate - feminitate).

Ca chestionar, FPI se dovedeste a fi deosebit de economic, deoarece aplicarea si cotarea sunt simple si se obtin relativ multe informatii cantitative despre unele dimensiuni ale personalitatii. Testul FPI se potriveste pentru clasificare si selectie profesionala, dar poate fi aplicat si in diagnosticul clinic individual; el este destinat deopotriva cercetarii si praticii.

Manualul de fata cuprinde mai intai o prezentare a fundamentului metodologiei; urmeaza descrierea procesului de construire a testului si, in sfarsit, informatiile necesare privind administrarea, cotarea, interpretarea testului, precum si etaloanele.


Descrierea scarilor de baza FPI

SCARA FPI 1

(Nervozitate): cu tulburari psihosomatice – fara tulburari psihosomatice.

Cuprinde 34 itemi din care unul este polat negativ.

Cote mari: subiectul aminteste scuze corporale din diferite domenii functionale, scuze vegetative (circulatorii, respiratorii, digestive), tulburari motorii, senzatii de durere si disconestezie; tulburari psihosomatice generale (insomnii, moleseala, epuizare insotita de incordare, rezistenta scazuta la efort, meteopatie, hipersensibilitate la diferiti stimuli, neliniste); rezonanta somato-afectiva sporita, adica intense fenomeneinsotitoare vegetativesi musculare in caz de excitabilitate afctiva.

Cote mici: subiectul aminteste putine scuze corporale sau tulbrari psihosomatice generale; rezonanta somato-afectiva redusa si in general un grad redus de constientizare a proceselor somatice regulatorii.

Cota la FPI nu depinde de varsta, de nivelul de pregatire si de marimea localitatii de resedinta dar este influentata  de sex. In medie statistica, femeile au cote mai ridicate la FPI 1 prezinta legatura (r 0,40) cu cote mari la FPI 3 (depresivitate), FPI 8 (nihibitie), FPI 4 (excitabilitate).

            Interpretarea acestei dimensiuni ca „nervozitate” trebuie sa accentueze caracterul subiectiv al tulburarilor psihosomatice respective. Aceasta nervozitate poate fi o trasatura de personalitate dobandita (invatata), dar poate fi si consecinta unei boli organice.

SCARA FPI 2

(Agresivitate: agresivitate spontana, imaturitate emotionala – lipsa de agresivitate, stapanire de sine).

Scara FPI cuprinde 26 de itemi din care 2 sunt polati negativ.

            Cote mari:: subiectul recunoaste comiterea unor acte agresive spontane corporale, verbale si imaginare, isi descarca uneori afectele pe obiecte si animale, se intoarce si direct inpotriva oamenilor cu feste nevinovate sau grosolane, cu atcuri si maltratari, simtind uneori  chiar placere de pe urma lor; impulsivitate si lipsa de stapanire de sine, neliniste, trebuinta de varietate, dor de aventuri si emotii,bucurie la necazul altuia si placere de pe urma unor pozne copilaresti : imaginea imaturitatii emotionale.            Cote mici: subiectul relateaza o inclinatie spontana redusa spre agresivitate, stapanire de sine,  o conduita constanta si constiinciozitate care, in care caz extrem, prezinta trasaturi de pasivitate si calm.

            Cota la FPI este independenta de nivelul instructional si de marimea localitatii de domiciliu: ea este in mare masura independenta si de sexul subiectului, dar nu si de varsta sa. Subiectii tineri prezinta cotele probabil cele mai ridicate, iar cei in varsta, mai ales femeile cele mai scazute. Cotele mari la FPI 2 sunt legate de cote mari la FPI 9 (sinceritate), FPI 3 (depresivitate), si  FPI  4 (excitabilitate).

Denumirea de agresivitate atribuita acestei dimensiuni, nu inseamna ca o cota mare denota agresiuni manifeste. Tinand seama de legatura relativ stransa cu scara FPI 9 (sinceritate),s-r putea  ca o cota ridicata sa exprime faptul ca subiectul e dispus sa-si recunoasca unele slabicuni, afecte si, in speial, tendinte agresive.

SCARA FPI 3

(Depresivitate: prost dispus, nesigur de sine – multumit, sigur pe sine).

Scara FPI 3 cuprinde28 de itemi din care unul este polat negativ.

            Cote mari: subiectul relateaza dispozitie proasta, labilitatea dispozitiei dar cu precadere depresiv,  trist, abatut, pesimist, in toane rele, in parte chiar iritabil, nemultumit, morocanos; teama, sentimentul unui pericol vag, singuratate, sentiment de indiferenta si de gol interior, prefera sa fie singur, dar se simte insingurat si neinteles de nimeni; incapacitate de a se concentra, dus pe ganduri, incomodat de ganduri inutile, reverie, un profund sentiment de inferioritate, iritabil si hipersensibil, griji si framantari, autoagresiune, autoreprosuri si sentiment de culpabilitate, sentiment general de insuficienta.

            Cote mici: subiectul relateaza dispozitie echilbrata, cu precadere pozitiva si degajata, optimista, griji putine, relatii emotionale bune cu altii, capacitate de concentrare, incredere in sine,  eventual multumit de sine si lipsit de indoieli si griji, se simte in stare sa faca fata vietii si e multumit de soarta sa.

            Cota la FPI 3 este independenta de varsta, de nivelul de instructie, de marimea localitatiisi de sex. Cotele ridicate la FPI 3 se asociaza cu cote ridicate la FPI 1 (nervozitate), FPI 2 (agresivitate), FPI 4 (excitabilitate), FPI 8 (inhibitie) si FPI 9 (sinceritate).

SCARA FPI 4

(Excitabilitate, iritabil, sensibil la frustrare – linistit, insensibil)

Scara FPI 4 cuprinde 20 itemi din care unul este polat negativ.

            Cote mari: subiectul relateaza iritabilitate,  incordat, sensibil si excitabil; rezistenta (toleranta) redusa la frustratie, chiar in cazul greutatilor cotidiene, usor de deranjat, nerabator, nelinistit, se enerveaza si se infurie usor, devenind chiar agresiv, cu declaratii si amenintari nechibzuite, acte agresive necugetate, impulsive, izbucniri afective, lipsa de inhibitie in stare de afect, irascibil.

            Cote mici: subiectul relateaza impulsivitate si spontaneitate redusa, linistit, eventual insensibil, sec si flegmatic sau asezat, bizuindu-se pe sine, stapanit si rezistent la solicitari, rabdator, rezistenta (toleranta) mare la frustrare.

            Cota la FPI 4 este independenta de sex, de varsta, de nivelul de instructie si de marimea localitatii. Cotele mari la FPI 4 se asociaza  cu cote ridicate la FPI 3 (depresivitate), FPI 2 (agresivitate), FPI (nervozitate), FPI 7 (tendinta de dominare) si FPI 9 (sinceritate).

SCARA FPI 5

(Sociabilitate: sociabil, vioi – nesociabil, retinut)

Scara FPI 5 cuprinde 28 de itemi din care 16 sunt polati negativ.

            Cote mari: subiectul relateaza trebuinta si tendinta spre stabilirea de contacte, cauta contact, prietenie, leaga repede prieteni si are multe cunostinte; vioiciune, intreprinzator, activ, vorbaret, comunicativ, prezenta de spirit.

            Cote mici: subiectul relateaza trebuinta redusa de contact, izolare, evita contactele, prefera sa fie singur, cunostinte putine, stabileste greu contacte, solitar, retras, eventual rigid, rece; retinut, orientat mai degraba spre fapte decat spre persoane, neintreprinzator, tacut necomunicativ.
Cota la FPI 5 este independenta de sex, varsta, de nivelul de instructie si de marimea localitatii. Cotele mari la FPI 5 se asociaza cu cote mici la FPI 8 (inhibitie).

Aceasta dimensiune interpretata ca „sociabilitate”, nu trebuie inteleasa ca fiind pur si simplu reversul scarii FPI 8 (inhibitie), pentru ca prima se refera la trebuinta de contact, la vioiciune si spiritul intreprinzator, iar a doua – la capacitateade a stabili contacte si de a actiona.

SCARA FPI 6

(Calm: increzator in fortele proprii, bine dispus – iritabil, sovaitor)

Scara FPI 6 cuprinde 20 itemi dintre care nici unul nu este polat negativ.

            Cote mari: subiectul relateaza incredere in sine, imperturbabil, greu de enervat, ev. rezistent la solicitari perseverent si de neclintit, dispozitie buna, optimist, nu e amator de confruntari agresive, dar energic, preferinta pentru actiuni rapide, hotarate.

            Cote mici: subiectul relateaza iritabilitate, usor de dezamagit si de necajit, de impresionat si de descurajat, ia lucrurile prea in serios (le ia tragic), usor de tulburat, hipersensibil; ingrijorare, sovaielnic, mereu in asteptare, nu e amator de hotarari rapide si de acte impulsive, ev. pesimist, descurajat.

Cota FPI 6 este independenta de varsta, de nivelul de instructie, de marimea localitatii dar nu si de sex. Barbatii au in medie cote mai mari decat femeile. Cotele ridicate la FPI 6 se asociaza cu cote scazute la FPI 8 (inhibitie).

SCARA FPI 7

(Tendinta de dominare: agresivitate reactiva, cauta sa se impuna – ingaduitor, moderat)

Scara FPI 7 cuprinde 20 de itemi din care nici unul nu e polat negativ.

            Cote mari: subiectul relateaza acte agresive reactive – corporale, verbale sau imaginare; impunerea intereselor proprii, conceptie egocentrica, banuitor si neincrezator fata de altii; inclinatie spre o gandire autoritar – conformista, agresiv in limitele acceptabilitatii sociale, avand ca modele agresivitatea reactiva, vina si pedeapsa, judecati morale conventionale, ev. severe, apodictice.

            Cote mici: subiectul relateaza consideratie si moderatie, indulgent si ingaduitor, respingerea stilului agresiv – viguros, atitudine toleranta,bazata pe incredere, judecati morale diferentiate, intelegator.

Cota la FPI 7 este independenta de varsta si de marimea localitatii, dar depinde de sex si de nivelului de instructie. Barbatii precum si subiectii care au absolvit numai scoala generala au cote medii mai mari. Cotele  ridicate la FPI 7 se asociaza cu cote ridicate la FPI 4 (excitabilitate).

SCARA FPI 8

(Inhibitie: inhibat, incordat – degajat, capabil de contact)

Scara FPI 8 cuprinde 20 de itemi din care 5 sunt polati negativ.

            Cote mari: subiectul relateaza timiditatea, stinghereala, inhibat in relatiile cu altii, mai ales in situatiile de grup, ev. tulburari in stabilirea contactelor sau incapabil de contact, tract si acuze somatice inaintea unor anumite evenimente sau in caz de emotii (neliniste, tremur, i se „moaie genunchii”), palire,rotire, balbaiala, nevoia de defecatie sau urinare); vointa slaba, nehotarata,nu cauta sa se impuna, sfios, fricos, il deranjeaza cand e observat de ceilalti.

            Cote mici: subiectul relateaza spontaneitate, sigur de sine, increzator in fortele proprii, independent hotarat in tinuta si actiune, capabil de stabili contacte, tensiune somatica redusa in situatii de asteptare, manifestari somato-afective reduse, dornic de actiune, gata oricand sa porneasca la actiune, sa experimenteze, intreprinzator.

Cota la FPI 8 este independenta de varsta, de nivelul d instructie si de marimea localitatii dar depinde de sex. Femeile prezinta cote medii mai ridicate. Cotele mari la FPI 8 se asociaza cu cote mari la FPI 3 (depresivitate) si la FPI 1 (nervozitate) precum si cu cote mici la FPI 5 (sociabilitate) si la FPI 6 (calm).

SCARA FPI 9

(Sinceritate: deschis, autocritic – inchis, necritic)

Scara FPI cuprinde 14 itemi dintre care nici unul nu este polat negativ.

Cote mari: subiectul recunoaste diferite mici slabiciuni si defecte pe care le are probabil toata lumea; autocritic, ev. atitudine nepasatoare.

Cote mici: subiectul inclina spre disimularea unor mici slabiciuni si defecte, ar dori sa faca impresie buna, lipsa de sinceritate, autocritica deficitara, ev. ingamfare sau caracter inchis.

Cota la FPI 9 este independenta de nivelul de instructie si de marimea localitatii dar ea depinde de sex si mai ales de varsta. Subiectii tineri, in special barbatii, prezinta cote medii scazute. Cotele mari la FPI 9 se asociaza cu cote mari la FPI 2 (agresivitate), FPI 3 (depresivitate) si FPI 4 (excitabilitate).Se poate presupune ca valorile extreme la FPI 9 duc la o distorsionare a informatiei. In orice caz, acest lucru ar fi valabil numai pentru acele scari FPI care prezinta corelatii semnificative cu FPI 9 si anume FPI 2, FPI 3, FPI 4. Probabil ca o serie de itemi ai acestor scari care se refera la agresivitate, depresivitate si excitabilitate ridica pentru unii subiecti problema dezirabilitatii sociale si a raspunsurilor lor. Pe de alta parte s-ar putea sa vorba nu numai de retinere voita, ci de o reala incapacitate de a prezenta acest domeniu in mod critic in cadrul autocaracterizarii. In consecinta pare plauzibil sa privim si aceasta dimensiune ca pe o dimensiune probabil dobandita si stabila a persoanlitatii si nu pur si simplu ca un indicator al unei tendinte speciale, formale de raspuns.

Descrierea scarilor suplimentare FPI

SCARA FPI E

(Exraversiune: extravertit - introvertit)

Scara FPI E cuprinde 24 de itemi dintre care 5 sunt polati negativ. Itemii provn din cinci scari FPI, mai ales din FPI 5 si FPI 2.

            Cote mari: subiectul relateaza sociabilitatea,trebuinta de contact, cauta sa stabilesca contacte si e capabil sa o faca, prietenos, leaga repede prietenii, degajat; vioiciune, degajat, impulsiv, vorbaret, amator de variatie si de distractii; activitate si excitabilitate, intreprinzator, dominator, tinde sa dea tonul, stie sa se impuna, excitabil, ev. nestapanit.

            Cote mici: subiectul relateaza nesociabilitatea, prefera sa fie singur, leaga greu prietenii, izolat, trebuinta redusa pentru contacte,calm si retinere, putin intreprinzator, statornic, constant, stapanit, ev. pasiv, sec, nu-i plac distractiile, necomunicativ, evita sa iasa in evidenta, prefera sa fie lasat in pace.

Cota la FPI E este independenta de sex, de nivelul de instructie si de marimea localitatii, dar depinde de varsta. Subiectii tineri prezinta cote medii mai ridicate decat cei in varsta. Cotele la FPI E si FPI  sunt independente sub aspect statistic si empiric, dar intre FPI E si FPI M exista o dependenta matematica din cauza valorificarii duble a unor itemi.

SCARA FPI N

(Labilitatea emotionala: emotional labil – emotional stabil)

Scara FPI N cuprinde 24 de itemi din care 3 sunt polati negativ. Itemii provin din patru scari FPI, cu precaere din FPI 3 si FPI 4.

            Cote mari: subiectul relateaza dispozitie proasta, labilitatea dispozitiei, cu precadere depresiv, trist, abatut, mizerabil, indispus, iritabil, vulnerabil, irascibil, sensibil, morocanos, se enerveaza usor, necajit, incordat; framantat, dus pe ganduri, atentia usor de distras, reverie, griji, sentiment de culpabilitate; tulburari de contact, se simte adesea neinteles si nedreptatit, ev. indiferent.

            Cote mici: subiectul relateaza dispozitie echilibrata, stabila, sentimente cu precadere pozitive, relaxat, bine dispus, stapanit rabdator, calm, degajat; siguranta de sine, putine griji si/sau sentimente de culpabilitate; capacitate de concentrare; raporturi emotionale netulburate cu altii.

Cota la FPI N este independenta de varsta, de nivelul de instructie, de marimea localitatii si practic si de sex. Cotele la FPI N si FPI E sunt independente una e alta, atat in privinta tehnicii de calcul, cat si statistic. Cotele la FPI N si FPI M sunt si ele independente in ceea ce priveste tehnica de calcul, dar prezinta o legatura empirica evidenta; cotele mari la FPI N (labilitate emotionala) se asociaza cu o anumita probabilitate, cu cote mici la FPI M (masculinitate).

SCARA FPI M

(Masculinitate: autocaracterizare tipic masculina – tipic feminina)

Scara FPI M cuprinde 26 de itemi din care 14 sunt polati negativ. Itemii provin din sapte scari FPI, cu precadere din FPI 1 si FPI 8.

            Cote mari: subiectul relateaza autoafirmare activa, ev. chiar corporala, constient de valoarea proprie, intreprinzator, increzator, oricand gata sa intre in actiune; dispozitie echilibrata: putine acuze somatice, rare manifestari de trac, rare tulburari psihosomatice generale.

            Cote mici: subiectul relateaza retinere, timiditate, ev. chiar inhibat; dispozitie deprimata, devine usor dezamagit sau se descurajeaza repede; slaba incredere in sine; acuze somatice si tulburari psihosomatice generale, in special puls neregulat, ameteli, maini si picioare reci, constipatie, sensibilitate la lumina si la zgomot, „inmuierea” genunchilor si neliniste corporala in caz de emotii, trac, deseori istovit, sleit si vlaguit, meteopatie.

Cota la FPI M este independenta de varsta, de nivelul de instructie si de marimea localitatii. Barbatii au cote medii mai mari decat femeile. FPI M este legat este legat de FPI E sub aspectul tehnicii de calcul si este independent de FPI N in aceeasi privinta. In schimb exista o legatura empirica intre FPI M si FPI N : cotele mari la FPI M se asociaza cu o anumita probabilitate, cu cotele mici la FPI N.


loading...


Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1824
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2018 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site