Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


PSIHOLOGIA UMANISTA

Psihologie psihiatrie



+ Font mai mare | - Font mai mic



PSIHOLOGIA UMANISTA



Curentul umanist: conditii de aparitie, reprezentanti, caracterizare

2.Contributia lui C.R. Rogers la afirmarea psihologiei umaniste - concepte fundamentale, viziunea asupra persoanei

3.Contributii ale psihologiei umaniste la afirmarea psihologiei stiintifice

Conditii de aparitie:

Psihologii care se inscriu in curentul umanist s-au ridicat prin scrierile lor impotriva celor doua curente deja existente: psihanaliza si behaviorismul, ale caror limite le-am discutat deja.

a) Psihanalistii isi focalizeaza atentia si cercetarile pe inconstient

b) Behavioristii reduc totul la comportament si reactii eludand (neluand in considerare) constiinta.

Psihologii umanisti , sustinuti si de datele psihologice acumulate pana la ei de stiinta psihologiei dar si de filosofie si stiintele biologice si fizice au plasat in prim plan omul, faptele sale, experienta sa, cultivand increderea in om si posibilitatea devenirii sale.

Reprezentanti: Abraham Maslow (1908 - 1970), Carl Ransom Rogers (1902 - 1980), Eric Froom (1900 - 1980), Vasile Pavelcu (1900 - 1983).

Curentul umanist

Accentul principal in orice teorie a personalitatii este conceptul "Eului" - Eul (Self) se refera la experienta interna individuala proprie si evaluarile subiective.   

Teoriile umaniste sunt destul de variate, dar utilizeaza un numar de teme de baza.

1). Ei inlatura (resping) teoria care sustine ca trasaturile sau motivatiile

inconstiente si conflictele sunt foarte importante in dezvoltarea personalitatii argumentand ca fiintele umane sunt inzestrate cu libera vointa si libera alegere, cu capacitatea de a decide si alege liber.

2). Similar ei resping ideea ca fortele mediului sunt determinanti majori ai personalitatii. Mai mult indivizii sunt vazuti ca fiinte umane capabile de experienta unica bazate pe propriul punct de vedere asupra lumii si eului.

3). Multe teorii umaniste reliefeaza ca oamenii au impulsuri pozitive de a creste si a-si realiza potentialul lor propriu pana la implinire deplina. Cercetarile umaniste sunt fenomenologice. Aceasta inseamna ca pentru fiecare din noi nu exista o lume obiectiva ci exista numai experienta noastra subiectiva cu privire la lume sau numai lumea noastra subiectiva care depinde de conceptul nostru de eu, atitudinile si valorile proprii.

4). Umanistii argumenteaza ca pentru a intelege personalitatea cuiva trebuie sa stim cum percepe el lumea. Trebuie gasita o cale de a 'te aseza in pantofii altei persoane chiar si numai pentru un moment' (dupa Dworetzky I. P., 1988).

5). Conceptul de autoactualizare este de baza in intelegerea umanista a personalitatii. Autoactualizarea (actualizarea sinelui) este perceptia umanista ca oamenii se indreapta in directia dezvoltarii depline a potentialului lor, in special a potentialului lor emotional (Maslow, 1954). Acest concept cu privire la fiinta umana deriva in parte din lucrarile lui Alfred Adler.

Conceptia lui Adler este considerata ca o tranzitie de la teoriile psihanalitice predominante in timpul activitatii lui Freud la punctul de vedere umanist modern.

In acord cu punctul de vedere umanist cu privire la dezvoltarea personalitatii nu exista o cale simpla de a atinge o viata mai creativa si implinita.

Cunoscand calitatile oamenilor care si-au implinit potentialul lor sau imitandu-i nu inseamna ca iti actualizezi si implinesti propriul potential. Autoactualizarea este mai mult o explorare zilnica, un drum, cale de viata decat un scop final (drumul conteaza, telul e cuprins in drum).

Prin observare si intervievarea multor oameni, umanistii au descoperit anumite intuitii in calea lor pentru a-i ajuta sa-si stimuleze autoactualizarea (Maslow, 1968).

Psihologii umanisti se intreaba cum putem noi cunoaste calitatile si caracteristicile pozitive ale oamenilor concentrandu-ne atentia asupra bolilor mentale.

Psihologii umanisti considera ca trebuie studiate principiile sanatatii mentale, puterile si virtutile umane. Trebuie sa cunoastem, sa studiem ce au oamenii mai bun, sanatos, frumos nu ce au ei mai rau.

Fiintele umane sunt prea complexe pentru a fi bine intelese, cunoscute profund prin metodele behavioriste (care ne ofera o imagine mecanicista a omului).

Psihologii umanisti accentueaza virtutile, aspiratiile, vointa libera si implinirea deplina a potentialitatilor omului.

Ei prezinta o imagine optimista a naturii umane descriind oamenii drept fiine creative, active orientate spre autoactualizare, crestere si dezvoltare.

Oamenii au posibilitatea libertatii de alegere in crearea propriului eu.

Este natural si inevitabil pentru o fiinta umana sa creasca, sa mearga inainte, sa fie constient de selful sau si sa faciliteze si sa influenteze propria crestere.

Ce este psihologia umanista?

Este una din cele 4 orientari majore ale psihologiei ( 4 forte). Momentul impunerii sale a fost incepand cu anul 1950 cu publicarea unor carti importante (Maslow, 1954, 1959, 1962, Ch. Buhler, 1962, C. Rogers, 1961, 1970, Vasile Pavelcu, 1943 'Caracterele Afectivitatii') si aparitia Jurnalului de Psihologie Umanista, fondat in 1961 (Journal of Humanistic Psychology).

Relatiile cu Psihologia Existentialista

Se apreciaza ca miscarea psihologiei umaniste este strans legata de dezvoltarea psihologiei filozofice, in special psihologia existentialista.

Psihologia existentialista este bazata filozofic pe intelegerea faptului ca fiecare persoana are acces la experienta sa imediata.

Existentialistii (Kierke Gaard, R. May, etc) incurajeaza psihologii:

Sa gaseasca lumea interioara a fiecarei persoane, sa inteleaga cum traiesc oamenii si experientele fiintarii lor in lume. (Heideger) Persoana si lumea este un concept unitar.Nu exista doua lumi personale la fel si nici o persoana nu poate fi definita sau inteleasa independent de lumea sa interioara.

Sa evalueze experienta umana a constientului si responsabilitatea personala.(Fromm, 1963)

Libertatea umana este definita nu ca libertate fara responsabilitate, ci libertatea de a accepta responsabilitatea.

Inzestrarea (baza) ereditara, impulsurile si instinctele si mediul social pot limita sfera de actiune a libertatii umane dar ele nu pot acoperi in intregime capacitatea umana de a face optiuni. In timp ce baza genetica nu permite omului sa zboare ca pasarile, un om poate transcede aceste limite prin invatarea sa zboare, sa pluteasca.

Psihologii umanisti au fost influentati de conceptele existentialiste despre intelegerea subiectiva si responsabilitatea personala. Ei pun accentul pe capacitatea unica a fiecarui individ de autoactualizare si crestere personala. Ei acorda mare importanta (in raport cu alte teorii ale personalitatii) studierii creativitatii si autenticitatii. In contrast cu reprezentantii teoriei invatarii, psihologii umanisti nu cred ca fiinta umana isi incepe viata ca o coala alba de hartie pe care societatea scrie textul ei cultural.

Similar lui Fromm si Jung, ei vad scopul vietii fiecarei persoane in actualizarea puterii lui ca neascunse si inerente, prezente in natura umana. Ei accentueaza unicitatea experientei umane incluzand alegerea, decizia, relatiile interpersonale, intentii scopuri si experiente transcedentale sau spirituale.

O caracteristica majora a psihologiei umaniste este abordarea fenomenologica a cunoasterii si intelegerii. Fenomenologia este cu privire la intelegerea realitatii ca perceptie a indivizilor in ei, intr-o maniera ce este libera de preconceptii. Se apreciaza ca singura realitate pe care oricine o are este subiectiva si personala, nu obiectiva.

'Singura realitate pe care eu pot sa o cunosc esfe lumea asa cum o percep si o experimentez eu in acest moment. Sigura realitate pe care eu o pot cunoaste este aceea pe care o percepi si o experimentezi in acest moment. Si singura atitudine este aceea ca cei care percep realitatea sunt diferiti. Exista atatea lumi reale cati oameni exista.' (C.Rogers, 1980, p. 102)

Cu toate ca experienta personala este subiectiva, nimic nu este mai real pentru individ la un anumit moment decat aceasta. Ca urmare, C. Rogers include in scrierile sale expresii ca: 'real pentru mine', 'bazat pe experienta mea'. O persoana nu poate decide in ce mod sa se comporte alte persoane sau sa-si traiasca viata lor. Urmeaza de aici ca fiecare persoana trebuie sa-si asume responsabilitatea pentru propriile decizii.

Din punct de vedere al adevarului stiintific, abordarea fenomenologica are implicatii particulare pentru studierea persoanei. Din punct de vedere fenomenologic, baza pentru intreaga experienta umana este interpretarea. Fiinta umana ataseaza imediat un inteles unic fiecarei informatii pe care o primeste prin simturi, ceea ce face ca aceleasi fenomene fizice sa difere de la individ la individ. Daca dorim sa intelegem o persoana, trebuie sa gasim in interiorul ei lumea ei de interpretare.

Ca urmare, psihologia existentiala si umanista este mai putin interesata in studiul comportamentului ca un eveniment cu baza neurologica si mai mult ei cerceteaza intelesul pe care fiecare persoana il percepe.

Conceptele de stimul - raspuns, caracteristice pentru psihologia behaviorista sunt considerate prea simpliste deoarece presupun ca evenimentele din mediu au un impact similar asupra tuturor persoanelor. Datorita intelegerii acordate persoanei, umanistii incearca sa-si valideze datele teoretice prin experiente subiective decat prin criterii obiective cum sunt: metode statistice, teste, experimente.

Psihologii umanisti pun accent pe o abordare ideografica crezand ca intelesul deplin va veni de la intelegerea cazurilor individuale. Cum spunea Rogers, 'ce este mai personal este mai general'.(1961, p.26)

Teoria umanista a fost criticata in mai multe temeiuri:

Oamenii au argumentat: concentrandu-se asupra perceptiei de sine si evaluarii subiective nu pot sa explice cauzele comportamentului individual (Srnith,

In al doilea rand umanistii au fost criticati ca si-au concentrat explicatiile prea usor asupra individului si au ignorat problemele mediului care pot cauza disconfort si dizarmonie.

In al treilea rand umanistii au fost puternic criticati deoarece punctul lor de vedere nu poate fi demonstrat prin experimente riguroase. Este o evidenta foarte mica pentru a sustine afirmatia umanista ca fiintele umane sunt pozitiv impulsionate catre autoimplinire si poseda o vointa libera. Teoria umanista cu privire la personalitate nu a avut mare succes in predictia comportamentului uman de-a lungul unei largi arii de circumstante sau situatii, o problema asemanatoare altei teorii.

Reprezentanti ai psihologiei umaniste

Abraham Maslow (1908-1970)

Fondator al umanismului, s-a nascut la Brooklyn, New York, fiul unor emigranti din Rusia. Dupa studii stralucite ajunge professor si preda psihologia la Universitatea Wiscousin, Brooklyn College si la Brandeis University.

In 1968 a fost ales presedinte al Asociatiei Psihologilor Americani. Contributia lui principala este teoria asupra motivatiei umane si conceptia cu privire la om si la trebuintele lui. Omul este antrenat in activitatea lui de o serie de trebuinte. Aceste trebuinte, pe parcursul satisfacerii lor, se supun unor anumite legitati.

Trebuintele de actualizare a sinelui cognitive, estetice si cele de concordanta sunt implicate in cresterea si definirea umana si au fost numite de catre autor ca trebuinte de crestere.Ele se deosebesc de trebuintele de deficienta, nu numai prin nivelul intensitatii lor ci si prin alte caracteristici:

aparitia lor in evolutia umanitatii sub aspect filogenetic si ontogenetic este mai tarzie fata de trebuintele de baza

comportamentul de satisfacere a trebuintelor de crestere sunt mai complicate, presupune existenta mai multor cxonditii sociale, economice si politice decat satisfacerea nevoilor de hrana.

actualizarea de sine actioneaza pe termen lung, mentine tensiunea in interesul scopurilor indepartate si de multe ori de neatins.

trebuintele de crestere sunt rezultatul evolutiei culturale a omenirii si cu cat o trebuinta este mai inalta in ierqarhie, cu atat ea este mai specific umana.

Persoanele care nu isi utilizeaza comportamentul propriu se simt nemultumite, frustrate, neimplinite.

Pentru ca actualizarfea sinelui sa fie posibila, Maslow a elaborate preconditii:

eliberarea de constrangerile impuse de altii.

persoana nu trebuie sa fie distrasa de preocuparea pentru hrana, securitate, dragoste etc.

sa fie sigura de capacitatile sale (autocunoastere), de familia sa, de grupul de apartenenta.

persoana trebuie sa se autocunoasca foarte bine, sa-si evalueze puterile, slabiciunile, viciile si virtutile pentru a sti ce are de implinit si de actualizat.

Cauzele pentru care nu se atinge actualizarea sinelui (Maslow spunea ca numai 1% din populatie poate atinge actualizarea sinelui) sunt:

fiind cea mai inalta din ierarhie tendinta de actualizare este cea mai slaba si oprimata cel mai usor

propriile indoieli despre capacitatile si abilitatile noastre sunt factori inhibitori

trebuinta de actualizare de sine cere effort, disciplina, autocontrol si muncp din greu.

experientele cruciale din copilarie pot inhiba sau stimula orientarea persoanei spre autoactualizare.

Caracteristici ale "persoanei inalte" sau autoactualizarii de sine:

Perceperea realitatii la un grad inalt ede eficienta

O acceptare a lor, a altor oameni si a naturii in general fara sa incerce sau sa falsifice, sa disimuleze imaginea lor

Propriile slabiciuni si imperfectiuni nu le produc complexe.

Dispun de spontaneitate, simplitate si naturalete.

O trebuinta de independenta si autonomie

O continua prospetime a perceptiei.

Interesul social este present in comportamentul lor, ei manifestand simpatie si empatie pentru umanitate in general.

Autorealizatorii de sine tind sa fie inalt creativi, manifestand inventivitate, originalitate si flexibilitate in toate aspectele vietii.

Prezinta rezistenta la presiunea sociala si culturala.

Au capacitatea de a se bucura de propria lume psihica innascuta.

Traiesc experiente de varf, momente de extaz, de uimire, de revelatie.

Poseda o structura democratica a caracterului.

Despre educatie, Maslow spunea:

"Trebuie sa se dea copilului picatura cu picatura tehnicile de utilizat pentru a deveni capabil de autoactualizare a sinelui si implinire totala".

Maslow a fost unul din principalii fondatori ai umanismului si a pus bazele psihologiei transpersonale.

Carl Rogers (1902 - 1987)

Teoria personalitatii a lui Rogers este cunoscuta ca teoria 'selfului', deoarece ea pune accent pe autoperceptia individuala a selfului si punctul de vedere personal asupra lumii.

Rogers argumenteaza ca noi dezvoltam un concept de sine prin trei cai: 1). experienta noastra asupra lumii, 2). prin interactiunile noastre cu alti oameni si 3). prin ceea ce altii ne spun noua. Noi ne construim viata noastra si noi toti suntem liberi sa alegem drumul dezvoltarii, decat sa fim dependenti de fortele inconstiente si stimulii invatati.

Rogers accentueaza ca fiecare persoana isi implineste idealuri prin comportamentul sau si in mod pozitiv se orienteaza spre implinirea de sine. Cauza majora a unei proaste adaptari este perceptia individuala ca selful sau (eul sau) este in opozitie cu expectantele personale sau scopurile (Rogers, 195 i).

Piramida Trebuintelor (A. Maslow)


Carl Rogers este considerat cel mai reprezentativ pentru orientarea umanista deoarece teoria lui a avut impact asupra multor specialisti chiar din alte discipline iar ideile lui au condus spre studii si cercetari mai sistematice fiind mai validate decat a altor psihologi umanisti.

Carl Ransom Rogers s-a nascut la 8 ian. 1902 in Oak Park, Illinois, al patrulea din cei sase copii. Atmosfera lui de acasa a fost marcata de practicile religioase fundamentaliste, contacte sociale restranse si o ferma credinta asupra muncii din greu.

Viziunea lui C. Rogers asupra persoanei - recunoaste influente diferite intre comportamentul uman si personalitate. El considera ca sursele biologice sau de mediu si din vasta arie a experientelor care nu sunt constiente (Freud, Skinner) nu sunt singurele care constituie intreaga poveste a personalitatii. Pentru Rogers, ca si pentru alti umanisti cea mai importanta influenta in personalitate o are insasi persoana luata ca un tot incluzand constiinta individuala, libertatea deciziei, autodeterminarea si calitatea experientelor de viata. Pe scurt, persoana este plasata prima. Pentru aceasta, teoria sau terapia lui C. Rogers se numeste abordare centrata pe persoana a carei ipoteza centrala este: indivizii au vaste resurse interne pentru autointelegere si autodirectionare a comportamentului. Aceste resurse pot fi stimulate printr-un climat sau atitudini facilitatoare psihologic. Rogers difera de Freud prin accentuarea asupra potentialului uman pozitiv. Dezvoltarea naturala a fiintelor umane este catre o implinire instinctiva a posibilitatilor lor inerente.

Rogers a recunoscut ca ideile sale au fost mult influentate de relatiile sale cu clientii din cadrul terapiei. El credea ca aceste experiente sunt reprezentative pentru toate relatiile umane. Relatiile psihoterapeutice sunt numai o instanta speciala a relatiilor interpersonale in general si aceleasi legi guverneaza toate relatiile de acest fel.

El si-a sustinut aceasta credinta scriind un numar de carti foarte populare pe teme ca: libertatea de a invata in educatie (1969), grupurile de intalnire (1970), devenind partener de cuplu (1972) si impactul revolutionar al puterii personale (1977).

Concepte de baza in teoria lui Cari Rogers.

Actualizarea - un fenomen biologic; la fiintele umane ea devine o tendinta activa catre autoactualizare.

Tendinta generala spre autoactualizare este o tendinta inerenta a organismului de a dezvolta toate capacitatile sale pentru mentinerea sau cresterea lui.

Aceasta tendinta biologica constructiva este singura postulata de C.Rogers, este sursa centrala a energiei in organismul uman. Tendinta de actualizare se exprima intr-o larga gama de comportamente ca raspuns la o mare varietate de trebuinte.

Ea are patru caracteristici semnificative:

1. este organica, naturala, predispozitie innascuta.

2. este un proces activ de initiere, explorare, de producere a schimbarii in mediu, de joc si chiar de creatie (pentru satisfacerea trebuintelor umane).

este directa si inclina fiecare fonna a vietii catre crestere, autoreglare, implinire, reproducere si independenta de controlul extern.

este selectiva - ceea ce inseamna ca nu toate potentialele unui organism se dezvolta cu necesitate.

Autoactualizarea. Rogers a postulat tendinta umana specifica catre autoactualizare. Tendinta catre autoactualizare este intregul proces de viata care isi realizeaza potentialele de a deveni o persoana ce functioneaza in intregime.

Ceea ce este actualizat este expresia autoimplinirii tendintei specifice organismului uman 'de a fi ce numai eul poate fi'. Directia autoactualizarii este catre 'o viata mai buna'.

Rogers a asociat procesul autoactualizarii cu cresterea functionarii in trei arii: In primul rand aceasta autoactualizare cere o deschidere crescuta la experiente. In al doilea rand persoanele autoactualizatoare participa in fiecare moment la viata, o traiesc din plin. Toata experienta de viata este acum fara preconceptii. In al treilea rand persoanele autoactualizatoare acorda mare incredere organismului propriu, ca ceea ce simt si percep. Ei acorda incredere in libertatea de decizie, in creativitate etc.

Importanta selfului (Eului). Conceptul de self-actualizare sugereaza rolul central al eului in teoria lui Rogers. Existenta eului pare a fi clar implicata de limbajul nostru zilnic: Eu sunt indragostit. Aceste rochii sunt ale mele.

Pe scurt importanta data eului este una care distinge psihologia umanista de celelalte curente.

Rogers deosebeste eul actual de eul ideal.

Eul actual - perceptiile noastre despre cum suntem acum.

Eul ideal - este cel dorit a fi.

Campul fenomenal are proprietatea de a fi constient sau inconstient, depinzand de experientele ce constituie acest camp simbolizat sau nu:

Selful este conceptul nucleu (central) in teoria lui C. Rogers asupra personalitatii (existenta eului poate fi implicata in limbajul zilnic). Importanta data eului este variabila care distinge psihologia umanista de celelalte curente.

Selful are numeroase proprietati, dintre care:

a)     se dezvolta din interactiunile organismului cu mediul;

b)    poate interioriza valorile altor oameni si ii percepe intr-un mod distorsionat;

c)     lupta pentru consistenta sau congruenta;

d)    organismul se comporta in moduri care sunt congruente, consistente cu selful;

e)     experientele care nu sunt congruente cu selful sunt percepute ca periculoase, amenintatoare;

f)      se poate schimba ca rezultat al maturizarii si invatarii.

Congruenta cu experienta Perceptiile noastre despre self pot fi mai mult sau mai putin in acord cu experienta a ceea ce se petrece cu adevarat in noi. Rogers utilizeaza termenul extensionat pentru a se referi la perceptia acurata a experientei eului. Aceasta inseamna ca omul este intr-o stare de congruenta personala deoarece experientele eului si organismul total coincid intr-o maniera consistenta. Incongruenta, prin contrast, reflecta o inconsistenta intre ceea ce oamenii cred despre ei insisi ca sunt (intre autoperceptie si experienta actuala a eului). Perceptiile de sine pot fi intensionale (intensive) sau inacurate datorita tacticilor defensive sau refuzului experientei sau credintelor rigide, nerealiste etc. Refuzul presupune inabilitatea de a recunoaste sau accepta existenta unei experiente. 'Nu, nu poate fi asa.'

Dezvoltarea personalitatii. Munca lui Rogers cu clientii in cadrul terapiei l-au condus la identificarea a trei conditii necesare si suficiente pentru cresterea si schimbarea personalitatii:

a)    o privire pozitiva neconditionata: care presupune acceptarea de a fi persoana care esti.

b)   empatie acurata: Rogers a crezut ca abilitatea de a intelege alta persoana este o valoare enorma. 'Abilitatea de a percepe acurat lumea interna a unei persoane intr-un mod nonevaluativ a numit-o accurate empathy.

c)   congruenta in relatiile interpersonaie. In directia cunoasterii unei persoane alte persoane trebuie sa-si demonstreze abilitatea de a fi ei insisi in relatie cu aceasta persoana: naturali si deschisi.

Terapia centrata pe client Teoria lui C. Rogers centrata pe persoana da o deplina atentie persoanei. Fiecare individ este vazut ca avand vaste relatii innascute pentru autoactualizare in conditiile unui mediu favorabil. Daca anumite conditii exista, atunci un proces caracteristic al schimbarii personalitatii va aparea. Aceste conditii includ si pe cele trei necesare si suficiente de mai sus. Alaturi de ele se include anxietatea clientului. Aceasta terapie include motivatia clientului spre schimbare.

Rogers a delimitat 7 stadii caracteristice terapiei centrate pe client:

Comunicarea clientului este mai mult despre ce este exterior nu despre self.

Clientul descrie sentimente dar nu recunoaste ca-i apartin, ca sunt ale personalitatii sale.

Clientul vorbeste despre self ca despre un obiect, deseori in termeni ai experientei trecute.

Clientul experimenteaza emotii, sentimente in prezent dar mai mult le descrie cu furie si dezgust decat le arata.

Clientul experimenteaza in prezent exprimandu-si liber si direct sentimentele. Exprima dorinta congruenta de a le experimenta.

Clientul isi accepta sentimentele, starile afective, trairile in toata bogatia lor.

Clientul incearca experiente noi si vorbeste altora liber si deschis despre el.

"Daca acest proces are loc atunci cu certitudine personalitatea si comportamentul se vor schimba"(Rogers). Aceste schimbari ce apar ca urmare a terapiei duc persoana catre cresterea actualizarii selfului.

Rogers a delimitat 19 postulate (axiome) pe care le-a publicat in lucrarea "Client centred therapy" (1951):

Fiecare individ traieste intr-o lume de experiente in continua schimbare a carui centru este el. Experienta se refera la tot ceea ce face organismul in orice moment incluzand procesele fiziologice, impresiile senzoriale si activitatile motorii.

Organismul reactioneaza la campul fenomenal, atat timp cat el, experimenteaza si percepe. Acest camp perceptual este pentru individ "realitatea".

Postulatul (axioma) spune ca persoana nu reactioneaza la perturbarea stimulilor externi sau interni, ci reactioneaza la experienta sa in conditii stimulative sau motivatoare.

Organismul reactioneaza ca un intreg organizat al campului fenomenal.

Termenul de intreg organizat a fost vehiculat mai intai in psihologia gestaltista. Dar in conceptia lui Rogers, termenul are inteles psihologic de raspunsuri organizate orientate direct catre scop.

"Organismul este tot timpul un sistem organizat in care schimbarea unei parti poate produce schimbare in oricare alta parte".

Organismul are o singura tendinta de baza - actualizarea care mentine si creste experienta organismului.

Organismul se actualizeaza de-a lungul liniilor date de ereditate, si devine mai diferentiat, mai autonom, mai socializat si matur.

Comportamentele sunt scopuri direct orientate spre satisfacerea trebuintelor experimentate.

Emotiile acompaniaza si in general faciliteaza comportamentul orientat spre scop, felul emotiilor fiind legate de aspectul comportamentelor si intensitatea fiind legata de semnificatia perceputa a comportamentului pentru mentinera si cresterea acestuia.

Cel mai avantajos punct pentru intelegerea comportamentului este din perspectiva modului intern de referinta a individului.

O parte a campului perceptual total se diferentiaza gradual ca self.

Ca rezultat al interactiunii cu mediul, si in mod particular ca rezultat al evaluarii interactiunilor cu altii se formeaza si se structureaza self-ul.

Valorile atasate experientelor si cele care sunt parte ale structurii selfului in mare parte, sunt valori experimentate direct de organism si in anume instante sunt valori interiorizate sau luate de la altii, dar percepute intr-un mod distorsionat asa cum le-au experimentat direct.

Asa cum experientele apar in viata individului, ele sunt simbolizate, percepute si organizate intr-o relatie cu selful.

Multe dintre modurile de comportament care sunt adoptate de organism sunt cele legate consistent cu selful.

Comportamentul poate fi, in anumite instante, influentat de experientele organice si trebuintele nesimbolizate. Acest comportament poate fi inconsistent cu structura selfului dar in aceasta situatie, el nu poate fi propriu adoptat de individ. Cand o persoana violeaza (prin comportament) consistenta selfului sau, el spune: "aceasta nu imi place mie" sau "de ce am facut asta".

Proasta adaptare psihologica se produce atunci cand organismul nu este constient de experienta senzoriala si viscerala semnificativa ce in consecinta, nu este simbolizata si organizata intr-un gestalt (forma) a structurii selfului. Cand aceasta situatie exista avem o tensiune psihologica potentiala.

Adaptarea psihologica exista cand toate experientele senzoriale si viscerale ale organismului sunt asimilate la un nivel simbolic intr-o relatie consistenta cu conceptul de self.

Orice experienta care este incongruenta cu structura selfului poate fi perceputa ca periculoasa. Selful va constitui mecanisme de aparare in fata experientelor periculoase negandu-le in fata constiintei.

In anumite conditii experientele care sunt inconstiente si percepute ca daunatoare pot fi revizuite si asimilate de self, ca experiente.

Cand individul percepe si accepta consistente si integrate toate experientele sale senzoriale atunci el devine mai intelegator cu altii si accepta mai usor pe ceilalti ca indivizi separati.

Asa cum individul percepe si accepta in structura selfului mai mult din experienta sa organica, el gaseste ca sistemul lui de valori este un proces continuu.

Conditiile necesare si suficiente pentru dezvoltarea efectiva a personalitatii si schimbarea sa includ: atitudini interpersonale, intelegere empatica si congruenta. Ca psihoterapeut Carl Rogers a incercat sa cunoasca omul deplin.

Autoactualizarea este construita prin congruenta intre datul innascut, experientele organismului, si alte experiente traite. Central pentru teoria lui Rogers este conceptul de self (eu); serul de perceptii organizate si consistente pe care fiecare persoana le are despre 'eu' si despre 'mine', congruenta intre selful actual si selful ideal construit prin autoactualizare.

Gradul de congruenta este masurat prin tehnica lui Stephenson Q-sort.

Dezvoltarea unei priviri de sine pozitive (autoaprecieri) este critica pentru sanatatea psihica dar deseori este blocata de alte persoane. Distorsiunile care rezulta duc la incongruenta si proasta adaptare.

Contributii si limite ale psihologiei umaniste

Curentul umanist cu puternice legaturi in filosofia existentiala si cultura in general, s-a constituit ca o forta teoretico practica a psihologiei ce opune behaviorismului si freudismului, o alta intelegere si abordare a omului.

Psihologia umanista construieste o imagine optimista fundamentata pe o mare incredere in oameni considerate fiinte capabile de autoactualizare si automodelare a propriei personalitati si insista asupra constiintei ca abilitate de a utiliza simboluri si a gandi abstract.

Lucrarile psihologilor umanisti largesc continutul teoretic al psihologiei incluzand experiente umane unice ca: dragoste, ura, frica, speranta,fericire, extaz mistic, umor, raspundere, viata. (Manzat, p.129)

Psihologia se imbogateste cu noi concepte si directii de cercetare:
autoactualizare, self, vointa libera, congruenta cu experienta,
autorealizare,
creativitatea sau modelul umanist al dinamicii motivatiei.

Conceptia umanista cu privire la personalitate delimiteaza tipul
autoactualizatorului si inalt realizatorului (sinelui).

Pune un accent deosebit pe intelegerea libertatii ca libertate de a accepta responsabilitatea si pe virtutile, aspiratiile, vointa libera si implinirea deplina a potentialitatii omului.

Conceptia umanista constituie un fundament teoretic ce a generat in a doua jumatate a secolului trecut (XX) psihoterapii ca de ex.:

psihoterapia centrata pe client a lui C.Rogers;

psihoterapia experientiala;

psihoterapia transpersonala.

A contribuit la conturarea psihologiei transpersonale (Maslow).

Critici, limite

Umanistii au fost criticati ca si-au concentrat explicatiile prea mult asupra individului si au ignorat problemele mediului care pot cauza disconfort si dizarmonie.

In 1950 Smith aprecia critic faptul ca umanistii, accentuand prea mult asupra perceptiei de sine, evaluarii subiective, nu pot sa explice cauzele comportamentului individual.

O alta limita evidentiata de critici este faptul ca punctul de vedere umanist nu poate ii demonstrat prin experimente riguroase. Nu se poate sustine (decat intr-o mica masura) afirmatia imiarristilor ca 'fiintele umane sunt pozitiv impulsionate catre autoimplinire si poseda vointa libera'.

Teoria umanista cu privire la personalitate nu a avut mare succes in predictia comportamentului uman.

Bibliografie selectiva

Aristotel (1969), "De anima", Editura Stiintifica, Bucuresti.

Ralea, M., Botez, C. (1958), "Istoria psihologiei", Editura Academiei, Bucuresti.

Bejat, M. (1972), "Geneza psihologiei ca stiinta experimentala in Romania", Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti.

Rosca, A., Bejat, M. (coord.), 1976, "Istoria stiintelor in Romania- psihologia", Editura Academiei, Bucuresti.

Pavelcu, V. (1965), "Drama Psihologiei", Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti.

Petroman, P. T. (2002), "Afirmarea psihologiei - Directii si orientari in cadrul psihologiei explicite", Editura Eurostampa, Timisoara.

Petroman, P. T. (2001), "Devenirea psihologiei.Psihologie implicita", Editura Eurobit, Timisoara.

Minzat, I. (2003), "Istoria psihologiei universale (de la Socrate in zilele noastre)", Curs - compendium, Editura Psyche, Bucuresti.

Minzat, I., Radu-Geng, Lucian (2002), "Introducere in psihologia orientala", Editura Psyche, Bucuresti.

Freud, S., "Introducere in psihanaliza. Prelegeri de psihanaliza. Psihopatologia vietii cotidiene", Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti.

Jung, Carl, G. (1994, trad.) "Putera sufletului", vol. I - IV, Editura Anima, Bucuresti.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1941
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved