Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


Prezentarea Eului

Psihologie psihiatrie



+ Font mai mare | - Font mai mic



Prezentarea Eului

Prezentarea Eului este procesul prin care oamenii incearca sa modeleze gandirea altora despre persoana lor. Ei sunt in acelasi timp atenti la comportamentul lor public. Majoritatea oamenilor sunt interesati de imaginea lor in ochii celorlalti. Preocuparea pentru infatisarea fizica este exploatata astazi de o serie de activitati sociale: industria modei, industria produselor cosmetice, centrele nutritioniste, centrele de fitness.



Strategiile folosite pentru a influenta perceptia altora asupra Eului nostru urmaresc de fapt acelasi lucru: obtinerea aprobarii, a respectului, a simpatiei sau dobandirea controlului asupra celorlalti. Metodele folosite sunt diverse si depind de persoana si de situatia in care se afla.

Strategii de prezentare

Efortul de a modela impresiile celorlalti pentru ca ei sa ne placa si sa ne respecte se exprima in controlul comportamentului non-verbal: zambet, gesturi de aprobare sau in prezentarea verbala a calitatilor personale, in demonstrarea competentelor sau a rezultatelor. Nu de putine ori aceste eforturi au efecte contrare expectantelor subiectului. Uneori efortul de a fi pe placul altora creeaza probleme de sanatate (de exemplu, dieta pentru slabire, comportamentul nesabuit al adolescentilor).

Prin procesul de autoverificare, incercam sa-i facem pe ceilalti sa ne priveasca in felul in care ne privim noi. Suntem preocupati de verificarea Eului asa cum se prezinta in ochii celorlalti si selectam in acest sens dovezi care confirma conceptul de Eu. Cercetarile arata ca oamenii, se gandesc mai mult la insusirile lor pozitive decat la cele negative, doresc sa faca o buna impresie si in acelasi timp, ar vrea ca ceilalti sa aiba o imagine cat mai corecta despre ei. O problema deosebita apare in cazul unui concept negativ al Eului, a unei stime reduse. Cum se modeleaza in acest caz impresia altora?

Automonitorizarea

Oamenii se deosebesc prin tendinta de a-si regla comportamentul pentru a se adapta situatiilor sociale. Automonitorizarea este o insusire de personalitate ce ghideaza comportamentul in situatii sociale.

Automonitorizarea inalta semnifica modificarea comportamentului in functie de situatie, astfel incat, acesta difera semnificativ de la o situatie la alta. Persoanele caracterizate prin automonitorizare redusa au reactii mai constante indiferent de situatii sau de timp. Automonitorizarea are implicatii asupra comportamentului social. Gradul de adaptabilitate, sansele de succes social, raportarea la normele si valorile sociale sunt influentate de aceasta caracteristica a personalitatii.

s

Intrebari de verificare

1. Care sunt strategiile de prezentare a Eului?

2. Ce este automonitorizarea?



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1010
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved