Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE
loading...


AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


Psihologia cuplului - infidelitatea

Psihologie psihiatrie

+ Font mai mare | - Font mai mic


1. Infidelitatea

2. Povestirile copilariei

3. Stadiile constiintei de cuplu

4. Relatia evolutiva

5. Yin tanar, yang tanar

6. Esenta masculinitatii

1. Infidelitatea

Unde incepe infidelitatea?

Infidelitatea – fizica

- patologica

Infidelitatea este o problema de limite, unde treci dincolo de limite.

Infidelitatea este atunci cand impartesti ceva din tine cu altcineva decat cu partenerul tau (o angoasa etc).

Infidelitatea exista cand o actiune a partenerului produce suferinta celuilalt ( tu te saruti cu cineva si iti spun ca m-ai inselat), eu oare de ce sufar, poate pentru ca imi place sa detin controlul, sufar pentru ca eu nu accept ca tu sa ai o deschidere care altcineva. Aceasta suferinta poate sa vina din suferintele mele nerezolvate, dar e mai simplu sa spun ca m-ai inselat;

,, M-ai inselat” vs. ,, Ma doare/Sunt ranit”

Exista infidelitate atunci cand unul din partenerii sau amandoi nu respecta  un contract/o intelegere ( e subinteleasa)

Aceasta intelegere ar trebui sa fie mai degraba o negociere si sa se ajunga la un fel de consens, adica sa imi implicit constiinta in relatia de cuplu. Fiind un cuplu, trebuie sa-ti construiesti o etica proprie, adica o serie de reguli pentru noi ) o froma de a-ti asuma responsabilitatea pentru relatia de cuplu)

Functiile fidelitatii si infidelitatii – raspund unei necesitati colective, ea apara cuplul, societatea, familia.

A raspunde unei necesitati colective inseamna a trai cu frustrarea nesatisfacerii unei nevoi individuale ( de libertate etc)- poti sa descoperi ca nu poti sa traiesti cu frustrarile. Infidelitatea se refera la satisfacerea nevoilor individuale.

E important sa ii fii fidel celuilalt dar ce te faci cu fidelitatea fata de tine, de nevoile tale, ale carui nevoi conteaza mai tare si cat de des.

 Beneficiile infidelitatii

 1. Te eliberezi de constrangeri arhaice( de trecut- de reguli create de altii) si-ti dezvolti personalitatea raspunzand unor nevoi ale tale. Ex: ai nevoie de a-ti explora o relatie cu o alta persoana, dar in raport intellectual

Riscurile infidelitatii

 1. Regresia – te gandesti la nevoile tale – devii egocentric
 2. Nu-ti asumi angajamentele , nu accepti sa traiesti cu o anumita frustrare- pentru acest lucru ai nevoie sa ai un Eu puternic
 3. Atunci cand raspunzi strict nevoilor tale, celalalt devine un obiect, el nu e subiect in relatia cu tine, nu-ti pasa de nevoile lui, nevoile lui sunt doar ale lui

Fidelitatea, infidelitatea au 2 fete :

-          pozitiva

-          negative

     Fidelitatea si infidelitatea in exces sunt periculoase. Fidelitatea in exces inseamna ca ai ramas blocat intr-o relatie. Infidelitatea in exces inseamna ca nu ti-ai asumat un angajament ( nu ai trait aceasta experienta)

,, DORESTE-MA DOAR PE MINE “- asta inseamna fidelitate – daca aceasta dorinta e matura sau imatura?

2. Povestirile copilariei sunt acele modalitati de a intelege realitatea, la care recurge un copil pentru a atribui sens evenimentelor prin care trece. Ele sunt credinte infantile pe care le construim cand suntem mici, ele raman cu timpul la nivel inconstient, ne influenteaza comportamentele.

Ex:

 1. nu merit sa fiu iubit. Nu sunt sufficient de bun/a. Copilul are aceasta credinta pentru ca incearca sa-si explice de ce mama si tata nu-l iubeasca, de aceea foloseste aceasta credinta
 2. trebuie sa lupt pentru a fi iubit – eu nu pot sa primesc iubirea fara sa ofer ceva ( trebuie sa am note mari, sa fiu cuminte, sa am masina etc)
 3. trebuie sa fiu placuta de barbati ( nu e sufficient sa ma placa unul, ci mai multi )
 4. nimeni nu ma va iubi daca arat asa cum sunt – mama si tata nu ma acceptau asa cum eram eu, existau momente cand isi retrageau afectiunea
 5. daca nevoile mele devin vizibile, ma vei parasi
 6. niciodata nu voi primi ceea ce am nevoie
 7. oameni in care ai incredere te dezamagesc intotdeauna – ma apar de asta prin controlul relatiei.
 8. sunt dorit/a , atunci cand sunt inaccesibila.

Toate aceste povesti, mai tarziu, recreeaza genul de situatie in care s-au nascut. Ele devin baza pentru scenario de viata – avem roluri si pentru roluri avem actori- pentru actori facem un casting – se va alege doar unul pentru a juca acel rol, ce este continut in scenariul de viata. Retraind situatia, trebuie sa o inteleg, sa o stapanesc- si pot ajunge chiar la renuntarea uneia dintre credinte.

Aplicatie pt ,, nu merit sa fiu iubit” – simtind asta si ma comport fata de tine : incerc sa iau totul din relatia aceasta ( pentru ca eu stiu ca tu ma vei parasi)

Aplicatie pt ,, trebuie sa lupt “ – trebuie sa fac eforturi, trebuie sa fiu atent la nevoile tale, iubirea ta nu e ceva oferit spontan, trebuie sa o pastrez, sa lupt pt ea. Lupta inseamna tensiune – acesti oameni sunt tensionati mereu.

Aceste povesti creeaza realitatea relatiei de cuplu. Aceste povesti sunt de multe ori in oglinda ; Ex : avem o femeie care se teme ca va fi abandonata pentru ca tatal ei a fost absent in viata ei, sau s-a produs divortul si tatal ei a parasi-o. Ma tem ca vei face la fel ca el. Temandu-ma ca ma vei abandona, ma apropii mult de tine, sunt atenta la semnalele nonverbale. Barbatul intra in relatie in oglinda cu : ,, Ma tem ca imi voi pierde libertatea” ( asta pentru ca am avut o mama posesiva, el nu a avut un spatiu personal in care sa se dezvolte ), iar el se indeparteaza, aceasta indepartare e resimtita de ea ca un abandon. Nevoi si frici polarizate

 Aceasta relatie e chinuitoare – frica e ceva ce iti consuma resursele.Lucrurile se complica si mai mult atunci cand exista un copil ,  acesta intra pe urmatoarele roluri:

 1. el poate sa devina  substitute  ( sunt mama, poate tu, copilul, ma vei iubi asa cum mi-as dori, asa cum tata ar trebui sa faca) – iubirea pe care nu o pot oferi partenerului o orientez spre tine sit e sufoc.
 2. miza – copilul devine miza a relatiei; eu raman cu tine doar de dragul tau, copilul; efectul: copilul se poate simti culpabilizat, daca nu eram eu, mama si tata erau fericiti
 3. suport  - pentru agresivitatea unuia dintre parteneri; eu sunt furioasa pe tatal tau, imi aduci aminte de tatal tau, tu fiind baietel, si eu pot fi foarte critica cu tine

 

3. Stadiile constiintei de cuplu

1. Relatiile de cuplu au fost reglate de societate ( cu mii de ani) si tu trebuie sa te conformezi rolurilor – acest stadiu e primitiv, copilaresc, si facem ce trebuie sa fie facut ( ca mama si tata). Acest stadiu nu presupune examinarea relatiei noastre, nu presupune interventia constiintei in relatia noastra.

2. Datorita evolutiei industriale, tineri au plecat de acasa, au avut posibilitatea sa traiasca revolta in raport cu aceste norme si reguli- la aceasta revolta s-a adaugat si idealismul romantic- oameni nu se casatoreau pentru ca se iubeau, ci pentru ca asa hotarau parinti lor; Acest stadiu e  stadiul adolescentin al constiintei.  El si-a atins maximul la revolutia sexuala – a fost posibila datorita pilulei anticonceptionale ( anii 50).

3.Prin anii ’70, oamenii au devenit mai constienti de ceea ce se intampla intre ei, datorita cartilor de tipul ,, Ajuta-te singur”- oamenii au inceput sa se gandeasca la relatia lor, - acest stadiu e stadiul matur . Nu mai las pe altii sa hotarasca pentru relatia noastra. Aceasta e marea provocare a epocii pe care o traim. Parintii nostri apartin altei epoci, relatia voastra s-a intiparit in noi – inchisoare. Pentru a te elibera de aceasta inchisoare, trebuie sa te explorezi si sa vezi ce traieste in tine si cum te raportezi la celalalt.

In aceasta epoca  SACRUL – pana recent, el era in centrul vietii umane. Ei se raportau la sacru, intre timp s-au produs niste fenomene:

-          alienarea technologica, generata de technologie

-          desacratizarea vietii – sacrul e ceva formal, ceva de duminica, de sarbatori. Sacrul si-a pierdut locu,  el a inceput sa se deplaseze, sa migreze. El ar putea sa se aseze in relatia de cuplu, acest lucru ar insemna 2 lucruri:

a.       in relatia de cuplu, daca incerci sa integrezi sacrul, cultivi valori care sunt ale sacrului ( ex: compasiunea, onestitatea, capacitatea de a ierta, blandetea, sensibilitatea ) – le poti trai plenar in relatia de cuplu

b.      inseamna sa iubesti pe cineva, partenerul tau/ a ta, asa cum nu iubesti pe nimeni in aceasta lume – aceasta iubire are unicitate, nu se mai poate repeta – se manifesta in gradul de intimitate psihologica la care ai acces. Aceasta e o intimitate care se diferentiaza de relatia fuzionala, aici intra persoane differentiate. A trai o astfel de relatie presupune timp, sa treci impreuna prin niste incercari – e o adevarata munca.

4. Relatia evolutiva

-          cand esti intr-o relatie evolutiva, iubirea pe care o simti pentru partener se extinde in afara relatiei. Nut e iubesc doar pe tine, eu incerc sa ibest si altii oameni, se extinde catre : 1.copii; 2. prieteni; 3. necunoscuti.; Antrenamentul iubirii din relatia de cuplu iti permite asta

-          cand traiesti o relatie evolutiva, te extinzi catre ceea ce e viu. Iti vine sa faci asta.

5. Yin tanar, yang tanar

Ying si Yang – se refera la cele 2 principii: masculin si feminin. Aceste segmente transmit ideea, pentru ca ele au niste niveluri de dezvoltare.

Ying tanar :

–        e asociat principiului feminin

–        e centriped, urmareste apropierea, e asociat cu puterea conexiunii

–        e o femeie copilaroasa, atragatoare, dulce, care nu a intrat in contact cu feminitatea profunda =  inseamna sa fie hranitoare si sustinatoare. Femeia cu ying tanar e doar copilaroasa, urmeaza sa aiba feminitate profunda, daca va putea.

Yang tanar :

-          principiul masculine

-          e centrifug

-          il contine pe : ma indepartez-          e indraznet si agresiv

-          are o viziune limitata asupra realitatii

   Yang matur :

- e intelept,

-  are o perspectiva larga asupra vietii

- a fost nervos cand era tanar

Esti armonizat indiferit de principiul tau, cand integrezi si celalalt principiu. Aceasta armonie nu se realizeaza cand esti tanar.

Ying tanar – doar Yin matur  poate contine yin-ul tanar; ca sa te integrezi yin-ul ai nevoie de yin-ul matur. Tu, ca barbat, ai nevoie mai intai sa experimentezi forta si putere, apoi poti sa integrezi yin-ul.Cand aceasta integrare nu e reusita, avem barbate moi, coplesiti de Yin, nu au putut sa-I faca fata. Avem femei colturoase, dure, a caror constiinta a fost coplesita de Yang.

Ex: un barbat, copil fiind, are o relatie cu mama lui hiperprotectoare- ea nu-I permite sa experimenteze pericolul, sa-si manifeste agresivitatea latenta.

Ex: la femeie avem o relatie proasta cu mama, care nu e un model de feminitate, astfel ma duc pe yang:

1.      mama e ok, dar eu sunt sedusa de tata – relatie intensa cu tata

2.      atunci cand tata e foarte investit, il supravalorizez, asa imi constitui identitate de tip yang.

O femeie care si-a integrat yang-ul stie cand sa fie ferma si autoritara.

Daca avem 2 oameni , unul cu ying matur, celalalt cu yang matur , sunt 2 prieteni intelepti.

6 Esenta masculinitatii

Esenta – ARHETIP ( extraordinar de profund in noi)

Esenta poate fi manifestata sau poate sa fie blocata ( apar probleme psihologice).Poate fi manifestata plenar sau partial.

Ex: Alfred – om de afaceri, politician; Samuel – intellectual, tip sensibil; Tristan- individ care se lupta cu un urs si cucereste o femeie frumoasa ( barbatul se identifica cu el)

Arhetipul masculine genereaza emotii profunde, se cristalizeaza in jurul a 3 nevoi fundamentale :

 1. sa lupti pentru o cauza  - arhetipul masculinitatii in ipostaza de erou- sa gasesti o batalie care sa fie dusa
 2.   sa te pui la incercare  - e vorba de a pleca intr-o aventura care sa te testeze
 3.  sa cuceresti o femeie frunoasa sau deosebita pentru tine
 1. contine ideea de lupta – barbatii sunt nascuti cu agresivitatea, programati sa lupte; Tu, ca parinte, trebuie sa-I canalizeze agresivitatea, nu sa i-o blocheze. Barbati – interesati de jocurile care presupun lupta , agresivitatea.Incepi sa-ti manifesti agresivitatea, pentru ca tu, ca barbat, trebuie sa protejezi o femeie si nu un copil , trebuie sa simti aceasta putere, sa o exersezi.

Barbatii care nu-si manifesta agresivitatea, incep sa se simta slabi si vulnerabili, caricaturi ale masculinitatii.

-          O alta consecinta e  furia , care te poate face sa ai reactii exagerate la stimuli minori.

-          Substitutie si imitatie – alta consecinta a nemanifestarii agresivitatii – incepi sa lupti pentru cauze nepotrivite, iluzorii.

-          O alta consecinta e  aparitia unui viciu  ( ma refugiez intr-un comportament auto – distructiv )

-          Si o alta consecinta ar putea fi  boala : ma simt slab, si astfel ma simt bolnav.

2) aventura e scrisa in sufletul barbatilor , ea presupune exploare, elemente de periculozitate si putina distrugere.

Aventura presupune sa te pui la incercare, ea este experimentata in relatia tata-fiu, facand lucruri impreuna ( fiul e fericit cand pe tata il doare cand se bat in joaca).

E nevoie ca mama sa-mi dea drumul, sa-mi permita libertatea. Daca ea e posesiva, voi acumula resentimente si o voi culpabiliza.

3) Basmele ii pregatesc pe baietii pentru asta- pentru salvarea domnitei, printesei.

Are legatura cu nevoia barbatului de a fi erou, dar erou pentru cineva. Acest comportament are beneficii si pentru femeie, cineva face lucruri pentru mine – isi pune viata in pericol, acest lucru ma face sa ma simt bine.

Eu ma simt atras de tine- frumusetea ta trezeste in mine impulsul de a fi erou pt tine, ea trezeste puterea din mine.

 

 Intrebarile fetitei

 Ma vezi? Eu exist, iti spun ceva, insemn ceva?

Esti atras de mine? Oare sunt frumoasa?

Orice femeie se naste pentru a fi frumoasa, orice barbat se naste cu putere

   

 


loading...DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 505
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2018 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site