Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


STRUCTURA MOTIVATIONAL-ATITUDINALA SI NORMATIV AXIOLOGICA A MICROGRUPURILOR;DEFINIRE SI CARACTERIZARE GENERALA-RELATIILE CU CELELALTE STRUCTURI PSIHOSOCIALE DE GRUP

Psihologie psihiatrie

+ Font mai mare | - Font mai mic



STRUCTURA MOTIVATIONAL-ATITUDINALA SI NORMATIV AXIOLOGICA A MICROGRUPURILOR;DEFINIRE SI CARACTERIZARE GENERALA-RELATIILE CU CELELALTE STRUCTURI PSIHOSOCIALE DE GRUP

Structura motivational-atitudinala. Cercetarile noastre evidentiaza faptul ca inca din faza initiala de constituire a grupului incepe sa se manifesta o structura motivational-atitudinala, care va cunoaste o evolutie foarte rapida (48, 31).



Este evident ca fiecare membru al grupului poseda o anumita configuratie proprie a factorilor motivationali si atitudinali care, in contextul interactiunilor sistematice din cadrul grupului in formare, se vor ajusta si influenta reciproc. Are loc un proces de polarizare, vectorizare si organizare a respectivilor factori pe criterii de convergenta, complementaritate sau divergenta, rezultand - in final - o structura motivalionala de grup. De altfel, nici nu este posibila intelegerea modului de functionare a grupului ca sistem fara a lua in considerare articularea si armonizarea factorilor motivationali si atitudinali individuali in cadrul unei structuri globale relativ stabila, in raport cu care grupul isi indeplineste una dintre functiile sale de baza: satisfacerea trebuintelor membrilor sai.

Corelativ vectorilor motivationali care ii anima, se vor manifesta si atitudinile interpersonale, precum si atitudinile membrilor grupului fata de elementele semnificative ale ambiantei fizice si sociale, fata de sarcina de indeplinit, precum si fata de grup ca intreg. Astfel, in faza de maturizare a grupurilor se poate vorbi de o structura motivational-atitudinala stabila si coerenta, care va reflecta unele dintre cele mai subtile relatii dintre membri: acelea prin intermediul carora isi gasesc implinirea aspiratiile si trebuintele care ii determina sa participe la viata si activitatea respectivului grup. Particularitatile acestei structuri reflecta cu mare fidelitate raporturile profunde dintre membri, pe de o parte, si dintre acestia si grup, pe de alta poate. Este structura care evidentiaza cel mai bine fondul si potentialul energetico-dinamogen al grupului.



Structura normativ-axiologica. In cadrul grupului apar si se dezvolta si o serie de procese cognitiv-axiologice, prin intermediul carora membrii grupului evalueaza, ierarhizeaza si valorizeaza elementele si aspectele esentiale ale vietii de grup. Ca si in cazul celorlalte tipuri de structuri, cunoasterea interpersonala constituie un element conditional de fond, care va conduce progresiv la configurarea tuturor tipurilor de relatii dintre membrii unui grup: relatii afective, de comunicare, de influenta interpersonala, motivationale sau co-actionale. Mai ales in prima etapa dupa constituire, cand membrii grupului iau contact reciproc, procesele de perceptie, cunoastere si evaluare interpersonala ocupa o pondere aparte, prevaland asupra celorlalte categorii de procese psihosociale. Procesele evaluative prin intermediul unor modele si criterii de natura psihosociala si socioculturala vizeaza urmatoarele aspecte principale: sarcina si conditiile realizarii sale; coordonatele organizational-formale ale grupului; relatiile existente intre membri si intre acestia si lider; influentele externe care se exercita asupra grupului; conditiile de mediu in care se desfasoara activitatea.

Procesele cognitiv-evaluative care conduc la formarea structurii valorilor si normelor de grup nu se limiteaza in timp la faza constituirii obiectivului, implicarea lor in dinamica grupului realizandu-se pe tot parcursul functionarii acestuia, constituind baza coordonarilor reciproce dintre membri.





Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1716
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved