Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE

loading...

AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


Familia – definitie si functii

Sociologie

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Memoria sociala - organizarea si reorganizarea ei
MASS MEDIA SI CULTURA POPULARA
RELATIILE INTER-ETNICE
Clasele in societatile moderne. Schimbari in structura de clasa.
Creativitatea in rezolvarea problemelor
ORDINE SOCIALA
Notiuni de psihologie si sociologia familiei cuplu – casatorie – familie
DESPRE LIBERTATE LA GRECII ANTICI
CULTUL ADVENTIST DE ZIUA A 7-A (AZS)
NOMADISMUL - MODEL CULTURAL SI STRATEGIE DE SUPRAVIETUIRE

Familia – definitie si functii

Din cele mai vechi timpuri oamenii si-au reglementat relatiile dintre sexe, dintre adulti si copii, dintre rude. Familia reprezinta una dintre cele mai vechi forme de asociere umana, o institutie stabila cu roluri fundamentale pentru individ si societate. (M.Voinea, 1996)
Murdoch (1949) defineste familia ca: ”grupul social ai carui membri sunt legati prin raporturi de varsta, casatorie sau adoptie si care traiesc impreuna, coopereaza sub aspect economic si au grija de copii”.

Insistand asupra elementelor de interactiune si comunicare specifice vietii de familie, “familia este un grup format din doua sau mai multe persoane, legate prin legaturi de sange, casatorie sau adoptie care locuiesc intr-un camin comun, interactionand si comunicand unele cu altele in cadrul rolurilor lor familiale, creand si mentinand un mod de viata comun” (Krober; Kluckhon, 1952).

Din punct de vedere sociologic familia este un grup special axat pe functiile sale, pe relatiile dintre membri, pe sistemul de relationare si comunicare. (M.Voinea )

Specificul familiei este dat de functiile pe care le indeplineste, de sentimentele de dragoste ce-i unesc pe soti, de atasmentul emotional al acestora si coeziunea grupului. Cele mai semnificative functii ale familiei pot fi rezumate astfel:

mentinerea continuitatii biologice a societatii prin procrearea, formarea educatiei copiilor;

mentinerea continuitatii culturale prin transmiterea mostenirii culturale in cadrul procesului de socializare;

transmiterea de la ascendenti la descendenti a unei pozitii sociale;

satisfacerea nevoilor emotionale, a trairilor interne asigurand sentimentul sigurantei;

integrarea sociala a membrilor sai prin procesul de orientare, educare si socializare.

Asadar, familia indeplineste o serie de functii pe care alte grupuri ne le pot satisface, departajandu-se de acestea, asigurandu-si specificitaea, durabilitatea si universalitatea ca forma de comunitate. (M.Voinea, 1996)

Consultand literatura de specialitate vom gasi o multitudine de taxonomii ale functiilor familiei, insa cea mai complexa mi s-a parut cea a lui Henri H. Stahl. H.H.Stahl clasifica functiile familiei in doua mari categorii:
functii interne – care contribuie la crearea unui regim de viata intima menit sa asigure tuturor membrilor un climat de securitate, protectie si afectiune.

functii externe – care asigura in principal dezvoltarea fireasca a oersonalitatii fiecarui membru al grupului, socializarea si integrarea sa corespunzatoare in viata sociala.

In categoria functiilor interne includem:

a). Functii biologice si sanitare constand in satisfacerea cerintelor si necesitatilor sexuale ale partenerilor cuplului conjugal, procrearea copiilor si asigurarea necesitatilor igienico-sanitare de dezvoltare biologica normala a tuturor membrilor familiei.

b).      Functii economice realizate prin acumularea de venituri pentru intreg colectivul familial si organizarea unei gospodarii pe baza unui buget comun.

c).      Functii de solidaritate familiala incluzand ajutorul bazat pe sentimente de dragoste si respect intre parinti si copii, intre frati si surori, fata de batranii din familie sau fata de bolnavi si infirmi.

d).      Functii pedagogico-educative sau morale vizand asigurarea educatiei si invatamantului, precum si socializarea primara a acestora.

Interdependentele acestor functii, relatiile complexe puse in miscare prin mecanismul viu al familiei determina o continuitate a functiilor interne in plan social general. In felul acesta functiile externe reprezinta o continuare, o prelungire a functiilor interne, efectele pe termen lung ale institutiei familiei. Prin functiile sale, familia, ca grup natural fundamental al societatii, fixeaza locul individului intr-un sistem de organizare sociala, creeaza cadrul necesar dezvoltarii personalitatii facilitand relatiile acestuia cu celelalte sfere si domenii ale vietii sociale. In toate societatile familia s-a impus ca grup specific, caracterizat printr-o puternica sudura interna, mentinuta prin cooperarea si afectiunea reciproca a membrilor sai.loading...Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2401
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2019 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site