Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


PLANIFICAREA FAMILIALA

Sociologie


PLANIFICAREA FAMILIALA

Scopul principal al planificarii familiale este imbunatatirea calitatii vietii. Conceptul de planificare familiala este definit in Declaratia Drepturilor Omului, adoptata in 1968 la Teheran, unde se afirma: "Parintii au dreptul fundamental de a determina in mod liber si responsabil numarul si momentul aducerii pe lume a copiilor".

In ultimul deceniu, s-a observat un interes in crestere al furnizorilor de servicii si al agentiilor internationale pentru calitatea serviciilor de planificare familiala, ca raspuns la nevoile de educare a pacientilor in general si a cuplurilor in special.

Prin conceptul de pacient nu intelegem doar persoana care solicita servicii in sistemul medical ci orice membru al unei comunitati care are nevoie de consiliere, informare si educare in domeniul sanatatii, reproducerii si sexualitatii.

Istoria dezvoltarii serviciilor de planificare familiala in Romania incepe in 1989, odata cu liberalizarea avorturilor si a contraceptiei. Din 1990 s-a constituit Asociatia de planificare familiala numita Societatea de Educatie Contraceptiva si Sexuala (SECS).

In 1992, s-a infiintat reteaua nationala guvernamentala de planificare familiala, care functioneaza cu personal selectionat si pregatit in special pentru acest program.

Motivele pentru care persoanele singure sau in cuplu se adreseaza unui cabinet de planificare familiala sunt variate:

unele persoane doresc sa amane momentul primei sarcini;

altele pot dori sa spatieze momentele nasterii;

altele nu doresc mai mult de un anumit numar de copii

Exista si alte motive pentru care un cuplu sau o persoana are nevoie de consiliere:

dorinta de a avea o sarcina

dorinta de a-si proteja sanatatea sexuala si a reproducerii.

Sanatatea sexuala si a reproducerii este un concept central, care porneste de la premisa ca fiecare individ poate avea nevoi multiple privind propria sanatate sexuala. Un serviciu integrat de asistenta trebuie sa abordeze holistic si in mod continuu aceste nevoi.

Pentru ca serviciile de planificare sexuala sa fie cat mai accesibile posibil, se promoveaza o abordare centrata pe interesele pacientului, astfel cabinetele de lucru trebuie sa aiba un program adaptat necesitatilor pacientilor, accesul trebuie sa fie liber, pentru cei ce doresc se pot face programari si se asigura sensibilizarea prin promovarea serviciilor in cadrul activitatilor de teren sau prin distribuirea de materiale informative. Necesitatea consilierii in domeniul psihosexualitatii presupune realizarea unei echipe interdisciplinare formate din personal special selectat si pregatit in domeniul planificarii familiale, precum si din psihologi specializati in probleme de cuplu si psihosexologie.

Abordarea metodelor contraceptive, cu mecanismul lor de actiune, cu avantajele si dezavantajele lor, cu contraindicatiile relative si absolute au facut necesara si abordarea sumara a ciclului fertilitatii si a unor notiuni de fiziologie a reproducerii.

Drepturile pacientilor

Conferinta Internationala pentru Populatie si dezvoltare organizata la Cairo in 1994 a reprezentat momentul definirii conceptului de sanatate a reproducerii si a drepturilor in acest domeniu. Pentru prima data au fost recunoscute principiile esentiale in domeniul reproducerii, respectiv principiul legalitatii sanselor pentru ambele sexe si cel al educarii si informarii femeilor.

Drepturile persoanelor in domeniul reproducerii sunt bazate pe recunoasterea dreptului fundamental al oricarui cuplu de a decide in mod liber si responsabil numarul, momentul si spatierea nasterii copiilor lor si de a avea informatiile si mijloacele necesare pentru a o face.

Toate persoanele si cuplurile au dreptul de a decide liber daca folosesc sau nu metode de planificare familiala. Atunci cand se prezinta pentru a solicita servicii contraceptive, pacientilor trebuie sa li se dea libertatea de a alege metoda de contraceptie pe care o doresc. Acesta este primul dintre drepturile pacientilor - dreptul la optiune. Programul de planificare familiala trebuie sa-i ajute pe pacienti in alegerea libera si in cunostinta de cauza a unei metode contraceptive prin oferirea informatilor corecte si consiliere si prin expunerea unei varietati de metode contraceptive.

Dreptul la optiune implica astfel un al doilea drept - dreptul la informare: "toate persoanele din cadrul unei colectivitati, au dreptul de a fi informate asupra beneficiilor planificarii familiale pentru viata personala si pentru viata de familie. De asemenea, au dreptul de a cunoaste locul si modalitatea de a obtine mai multe informatii si servicii pentru planificarea familiilor lor si pentru ingrijirea sanatatii sexuale si a reproducerii. Toate programele de planificare familiala trebuie sa se implice in transmiterea informatiilor din acest domeniu, atat din cabinetele specializate, cat si la nivel de comunitate.

- dreptul la acces - toti membrii unei comunitati au dreptul de a avea acces la serviciile de planificare indiferent de statutul lor social, de situatia economica, de religie, de idei politice, de origine etnica, de statut marital, de resedinta geografica sau de orice alt factor ce ar putea plasa individul intr-un grup aparte. Acest drept presupune deci acces direct la persoanele care se ocupa de planificare familiale si la toate serviciile aferente.

- dreptul la protectie implica urmatoarele: desi este recunoscut faptul ca beneficiile pentru sanatate ale planificarii familiale depasesc riscurile, pacientii au dreptul de a fi protejati impotriva oricarui efect negativ al unei masuri contraceptive asupra sanatatii fizice si psihice.

Atat timp cat o sarcina nedorita poate reprezenta un risc pentru sanatate in cadrul dreptului pacientului la protectie, se include si dreptul la o contraceptie eficienta. De asemenea, atunci cand beneficiaza de servicii de planificare familiala, pacientii au si dreptul de a fi protejati impotriva altor riscuri ce nu sunt legate de masurile contraceptive, de exemplu protectia impotriva transmiterii infectiilor, prin folosirea de instrumente contaminate, asigurarea dreptului la protectie implicand si sprijinul in alegerea contraceptivului cel mai potrivit, identificarea contraindicatiilor, folosirea tehnicilor adecvate pentru utilizarea metodei, instruirea pacientului pentru folosirea corecta a metodei si asigurarea vizitelor de urmarire, de control corespunzatoare.

- dreptul la intimitate - pacientul are dreptul de a-si discuta problema intr-un loc ce ii asigura intimitatea. El trebuie sa fie sigur de faptul ca discutia sa cu consilierul      nu va fi auzita si de altii.

Daca la consiliere si la examenul fizic asista si alte persoane decat consilierul, pacientul are dreptul de a fi informat despre rolul fiecarei persoane. Trebuie ceruta permisiunea pacientului in ceea ce priveste prezenta acestora la examinarea sa. De asemenea, pacientul are dreptul de a refuza orice examinare daca nu se simte confortabil cu examinatorul si poate cere ca examinarea sa sa fie facuta de altcineva.

- dreptul la confidentialitate - pacientul trebuie sa fie asigurat ca orice informatie pe care o va da sau orice detalii legate de serviciile ce i s-au oferit nu vor fi comunicate unei terte persoane fara consimtamantul sau. In medicina, dreptul la confidentialitate este protejat de juramantul lui Hyppocrate. Dar cum nu toti lucratorii din serviciile de planning familial sunt medici, dreptul la serviciile de planificare familiala trebuie corelate cu legile locale si cu valorile morale ale societatii. Lipsa de confidentialitate poate provoca excluderea sociala a pacientului poate sa-i afecteze relatia cu familia si drept consecinta, poate prejudicia increderea pacientilor in personalul care ofera serviciile respective.

- dreptul la respectarea demnitatii - Pacienti au dreptul de a fi tratati cu atentie, curtoazie, consideratie si respect fata de demnitatea lor, indiferent de nivelul lor de educatie, statut social sau alte caracteristici care i-ar scoate in relief sau i-ar face vulnerabili in fata unui abuz. In respectarea acestui drept, in momentul oferirii serviciilor, personalul din planificare familiala trebuie sa faca abstractie de propriile atitudini, prejudecati maritale, sociale si intelectuale.

- dreptul la confort - pacientii au dreptul de a se simti confortabil atunci cand li se ofera serviciile. Acest drept este strans legat de conditiile si calitatea serviciilor. Ex.: la locul in care se ofera servicii, trebuie sa fie lumina, ventilare suficienta, scaune, grupuri sanitare, salon de asteptare, curatenie etc. Pacientul nu trebuie sa petreaca prea mult timp pana la primirea serviciilor dorite.

Locul in care se ofera servicii este bine sa fie amenajat in concordanta cu valorile culturale, cu caracteristicile si cerintele comunitatii.

- dreptul la opinie - pacientii au dreptul de a-si exprima parerea asupra serviciilor pe care le primesc. Opiniile lor, favorabile sau critice, impreuna cu sugestiile lor de schimbare trebuie privite pozitiv, in cadrul efortului de monitorizare, de evaluare si imbunatatire a serviciilor. Managerii de programe si furnizorii de servicii trebuie sa asigure respectarea drepturilor tuturor pacientilor. Aceste servicii sunt legate direct de disponibilitatea si calitatea informatiilor oferite pacientilor.

Anatomia organelor genitale (generalitati)

Organele genitale feminine se impart in:

a.      organe genitale externe

regiunea pubiana (muntele Venus)

labiile mari

labiile mici alcatuiesc vulva

clitorisul

glandele Bartholin

orificiul extern al uretrei

himenul - membrana ce separa organele genitale externe de cele interne

b.      organe genitale interne

vaginul

uterul

trompele

ovarele

Labiile mari au rol de protectie a ansamblului vulvei impotriva agresiunilor externe.

Labiile mici au rol de protectie, dar si rol in excitarea sexuala, prin bogata retea vasculara si nervoasa, care le

confera o mare sensibilitate.

Clitorisul este bogat in ramificatii nervoase, care-l fac usor excitabil. Este asemanator unui penis in miniatura, fiind, ca si acesta, capabil de erectie, daca este excitat. Ca rol, este organul principal declansator al placerii erotice la femeie in cursul actului sexual.

Vaginul este un canal elastic, cu o lungime intre 8-12 cm si o largime de ≈ 2,5 cm, dimensiuni care se pot modifica in momentul de excitatie sexuala (in momentul nasterii largimea vaginului creste in mod considerabil). Rolul vaginului este sexual, in momentul nasterii, prin dilatare permite trecerea fatului.

Uterul este asezat in continuarea vaginului. Peretele uterin este captusit de o mucoasa numita endometru. Aceasta mucoasa, destinata sa gazduiasca oul fecundat, suporta importante modificari in functie de perioadele ciclului menstrual si varsta femeii. Cand nu are loc fecundatia, ea este eliminata lunar prin procesul numit menstruatie. Uterul se continua cu colul uterin, care se poate palpa cu degetele in fundul vaginului.

Colul uterin este strabatut de un canal subtire care realizeaza legatura intre vagin si corpul uterin. Prin acest canal se scurge fluxul menstrual si tot pe aici spermatozoizii depozitati in vagin trec in uter pentru a ajunge mai departe, in trompe, unde are loc fenomenul de fecundatie.

Trompele uterine sunt doua organe canaliculare, cu lungimea de 10-12 cm, care pornesc de o parte si de alta a fundului uterin si se termina la nivelul fiecarui ovar printr-un pavilion ornat cu franjuri mobili.

Ovarele reprezinta glandele sexuale feminine, situate de o parte si de alta a uterului. Rolul ovarelor este de a produce ovocitele, care sunt celule reproducatoare feminine, de a secreta hormoni sexuali feminini, estrogeni si progesteron, care sunt indispensabili bun ei desfasurari a ciclului menstrual, a sarcinii, precum si a unei functionari normale a organelor genitale. Lunar, unul din cele doua ovare elibereaza un ovocit, care este imediat captat de pavilionul trompei uterine respective. Acesta, fecundat sau nu, circula prin trompa pentru a sosi in uter. Uterul este locul unde are loc gestatia.

Organele genitale masculine

  1. organe genitale interne

testiculele - cu rol in producerea spermatozoizilor si a hormonilor sexuali masculini.

conductele seminale, care transporta prin lichidul seminal spermatozoizii.


ductul ejaculator, care este ultimul segment al conductului seminal, se deschide in uretra prostatica (prostata = glanda seminala), astfel ca, incepand de la aceasta formatiune, uretra masculina devine un conduct comun pentru eliminarea urinei si a spermei. Portiunea externa a uretrei este localizata in penis, care reprezinta organul genital extern.

Ce este ciclul menstrual normal?

O data pe luna, unul din cele doua ovare elibereaza un ovul, printr-un proces numit ovulatie. Ovulul se deplaseaza

prin trompele uterine in uter. In timpul in care ovulul se dezvolta in ovar, mucoasa uterina incepe sa se ingroase, astfel incat sa poata asigura conditiile de nidare a unui posibil embrion.

Daca ovulul nu este fecundat, el este eliminat impreuna cu stratul superficial al mucoasei uterine si cu o cantitate, de regula mica de sange. Cele mai multe femei au un ciclu menstrual constant, dar acesta difera de la femeie la femeie. Sangerarea dureaza intre 3-7 zile, iar durata dintre sangerari poate varia intre 25-40 de zile.

Pentru realizarea unui planning eficient, este necesara urmarirea si notarea sistematica a ciclului menstrual. Prima zi a ciclului menstrual este considerata prima zi de sangerare. De-a lungul ciclului menstrual apar unele modificari pe care multe femei le sesizeaza in mod obisnuit: secretia vaginala este mai consistenta si albicioasa dupa menstruatie, transparenta si alunecoasa in timpul ovulatiei si apoi in continuare mai mica si elastica inaintea menstruatiei.

Unele femei isi simt sanii mai grei si mai sensibili in saptamana dinaintea menstruatiei. Pe durata menstruatiei, unele femei au dureri in abdomenul inferior, dureri de spate, de cap, dureri osoase, diaree sau sindrom depresiv.

Menstruatia se poate instala prima data la orice varsta, cuprinsa intre 9-17 ani. Este una dintre schimbarile majore care survin la pubertate, alaturi de cresterea sanilor si a pilozitatii axilare si pubiene.

In primul an, menstruatia poate fi neregulata, atat ca durata cat si ca interval de aparitie. Ciclul menstrual dureaza pana spre 45 de ani, cand se instaleaza menopauza, aceasta perioada fiind numita perioada de fertilitate a femeii.

Aparitia sarcinii

In fiecare luna, unul dintre ovare elibereaza un ovul care ajunge prin trompa uterina in uter. Ovulul poate fi fecundat imediat dupa eliberare si traieste 1-3 zile.

In timpul actului sexual, spermatozoizii sunt depozitati in vagin si pot supravietui pana la 3 zile. In 90 de secunde ajung in trompele uterine, dupa ce au trecut de colul uterin si prin uter.

Aproape 15 cupluri din 100 au probleme cand incearca sa conceapa un copil. Cele mai frecvente cauze de sterilitate sunt boli ale trompelor uterine, rezultate in urma unor infectii netratate, a unor anomalii hormonale si a unor incidente aparute pe masura inaintarii in varsta.

Uneori barbatii produc prea putini spermatozoizi sau acestia nu au o mobilitate normala, ceea ce ii impiedica sa se deplaseze catre trompele uterine. In cca. 30-40% din cazuri infertilitatea se datoreaza barbatului. Daca se doreste o sarcina la un cuplu fara probleme medicale, contactul sexual trebuie sa aiba loc in perioada fertila a ciclului menstrual (zilele de la 9-19 pentru un ciclu de 28 de zile).

Pentru un ciclu neregulat, se apeleaza la un cabinet de planificare familiala la un cabinet de planificare familiala. Planificarea familiala da cuplurilor urmatoarele posibilitati:

sa decida daca vor avea copii si cand sa se intample acest lucru

sa decida cati copii vor sa aiba si la ce interval de timp

sa afle informatii despre mijloacele contraceptive, moderne

sa aleaga mijloacele contraceptive cele mai potrivite si eficiente

sa evite avortul si complicatiile acestuia

sa se protejeze de bolile cu transmitere sexuala.

Exista doua tipuri de planificare familiala:

A.     Planificarea familiala naturala

B.      Planificarea familiala realizata prin metode contraceptive.

I.           Planificarea familiala naturala

Presupune planificarea si prevenirea sarcinilor prin abstinenta sexuala in timpul fazei fertile a ciclului

menstrual. Drogurile (medicamentele), dispozitivele si procedeele chirurgicale sunt excluse in acest tip de planning.

In tarile din Vest, rata sarcinilor la femeile ce folosesc planificarea familiala naturala este de 10-15 / 100 femei fertile.

Ciclul fertilitatii - Fazele fertile si infertile ale ciclului menstrual se manifesta prin semne si simptome

ce rezulta din modificarea concentratiei estrogenilor din cursul ciclului. Estrogenii si progesteronul au efecte asupra mucusului cervical si temperaturii corporale bazale. Ciclul fertilitatii are trei faze:

  1. faza 1, faza relativ infertila - se intinde de la inceputul menstruatiei, pana la inceperea dezvoltarii foliculului ce va deveni ovul. Aceasta faza poate fi o problema in controlul fertilitatii, datorita potentialei variatii de la un ciclu la altul.
  2. faza a 2-a, faza fertila - se intinde de la inceperea dezvoltarii foliculare pana la 48 de ore dupa ovulatie. Cele 48 de ore cuprind 24 de ore ce reprezinta perioada de fertilizare a ovulului si 24 de ore date de imprecizia clinica de detectare a ovulatiei.

Spermatozoidul are capacitatea de fertilizare a ovulului mai mult de 5 zile in mucusul cervical, ce este produs

abundent in timpul acestei faze a ciclului. Prin urmare, faza fertila tine 6-8 zile la fiecare ciclu.

  1. faza a 3-a, faza infertilitatii absolute - se intinde de la 48 de ore dupa ovulatie pana la debutul menstruatiei. Aceasta faza dureaza aproximativ 10-16 zile si este mult mai sigura decat faza 1.

A doua metoda folosita in planificarea familiala naturala este masurarea temperaturii corporale bazale.

Temperatura bazala este temperatura corporala in repaus complet dupa o perioada de somn si inainte de activitatea normala, inclusiv luarea mesei. Temperatura bazala creste cu 0,25-0,50 C in timpul fazei postovulatorii a ciclului, ca urmare a secretiei de progesteron ce are un efect termogenetic.

Ca un indicator al fertilitatii, temperatura bazala poate detecta doar sfarsitul fazei fertile, temperatura fiind crescuta timp de 3 zile. Pentru a evita sarcina folosind doar metoda temperaturii bazale, un cuplu trebuie sa limiteze contactul sexual doar pe timpul unei perioade ce dureaza din a 3-a zi de la cresterea temperaturii pana la sfarsitul ciclului.

II.       Planificarea realizata prin metode contraceptive

Metodele contraceptive pot fi: medicamentoase: orale + injectabile, dispozitive intrauterine (sterilete), locale: prezervativ, diafragma, spermicide.

Cum se alege o metoda contraceptiva?

In prezent, exista o multime de metode contraceptive sigure, dar optiunea pentru o metoda sau alta este bine

sa se faca sub indrumare medicala, deoarece fiecare metoda in parte prezinta atat avantaje cat si dezavantaje care pot influenta starea de sanatate a femei si chiar relatia cuplului conjugal. In acest sens, inainte de a lua decizia, trebuie consultat si partenerul, pentru ca impreuna sa puteti raspunde la urmatoarele intrebari:

Vei putea folosi aceasta metoda cu ocazia fiecarui contact?

Este nevoie de colaborarea partenerului?

Este el de acord sa coopereze?

Cum va afecta folosirea acestei metode viata ta sexuala?

Metoda produce efecte secundare pe care nu le poti tolera (schimbari ale ciclului menstrual)?

Daca esti expusa riscului de a te imbolnavi de o BTS, te protejeaza metoda si fata de acest risc?

Iti poti permite sa folosesti permanent aceasta metoda?

Este aceasta metoda temporara sau permanenta? Cat va trebui sa astepti sarcina daca decizi sa ai un copil?

Alaptezi in prezent?

Ai o boala cronica sau alta problema de sanatate care iti limiteaza alegerea?

Observam ca aceste intrebari pot constitui un veritabil "ghid metodologic" in

consilierea planning-ului familial. Alegerea metodei contraceptive trebuie sa tina cont si de: varsta femeii, de starea ei de sanatate, de obiceiurile de viata.

    1. Contraceptivele orale (pilula combinata)

Contraceptivele orale combinate sunt tablete care contin mici cantitati de hormoni sintetici (estrogen si progestin),

care sunt identici cu cei produsi natural in corpul femeii.

Modul de actiune a pilulei combinate:

impiedica ovarul sa elibereze lunar cate un ovul (ovulatia);

ingroasa mucusul din zona colului uterin, impiedicand patrunderea spermatozoizilor in uter;

face ca interiorul uterului sa fie mai putin primitor pentru sarcina.

Avantaje

este o metoda contreaceptiva reversibila;

este o metoda eficienta: 99% din femeile care o folosesc corect nu raman insarcinate;

in cazul folosirii incorectem eficienta scade;

menstruatia apare regulat, fara dureri, in cantitate mica si dureaza mai putine zile;

nu influenteaza desfasurarea actului sexual;

protejeaza impotriva unor boli: cancer de ovar, cancer de san.

Dezavantaje

pilula trebuie luata in fiecare zi, de preferat la aceeasi ora;

nu protejeaza impotriva bolilor cu transmitere sexuala;

Nu se recomanda folosirea pilulei combinate de catre:

femeile insarcinate sau care alapteaza;

femeile cu sangerari genitale cu cauza necunoscuta;

femeile care au avut tromboflebite, infarct, accidente vasculare, cancere cu diferite localizari;

fumatoare de peste 35 de ani.

Pilulele combinate sunt comercializate sub doua forme:

folie cu 21 de pilule. In cazul acestora, trebuie facuta o pauza de 7 zile intre folii.

folii cu 28 de pilule - din care 21 sunt active si 7 inactive. Nu trebuie sa se faca pauza intre folii, deci noua folie trebuie inceputa a doua zi dupa terminarea celei de dinaintea ei.

Exista si pilule simple, doar cu progesteron, care se administreaza continuu, fara pauza. Contraceptivele orale

pot fi utilizate in siguranta de catre femeile intre 35-45 ani, daca sunt sanatoase si nu fumeaza.

Prin faptul ca permite femeii controlul starii sale de fecunditate, precum si relatia cu partenerul de viata, contraceptia a modificat esential comportamentul sexual al acesteia.

Metodele de contraceptie sunt foarte variate si eficiente in momentul actual, astfel ca fiecare femeie isi poate alege o posibilitate contraceptiva, in functie de varsta sa, de caracteristicile sale psihologice sau de intensitatea vietii sale sexuale.

Problema prevenirii sarcinii a fost la inceput o preocupare medicala, pentru cazurile in care sarcina nu era indicata. La inceputul secolului al XIX-lea, aparitia in cadrul societatii capitaliste a tezelor idealiste ale lui Malthus, dupa care cresterea geometrica a populatiei fata de cresterea aritmetica a posibilitatilor materiale de intretinere a acestei populatii va duce la situatia in care planeta noastra nu va mai avea mijloacele necesare de hrana a unei populatii mereu crescande, a extins problema prevenirii sarcinii si pe plan social. Cercuri din ce in ce mai largi de medici, filosofi, teologi, sociologic se preocupa pe planuri diverse de asa-zisul "control al nasterilor".

Rezolvata de pe pozitii diferite, in statele capitaliste, prin ideile neomalthusianiste, regimurile sociale, neputand face fata cresterii populatiei, in special a celei cu mijloace reduse de trai, in statele socialiste scopul unic fiind pastrarea sanatatii femeii pentru a preintampina o sarcina nedorita, problema gasirii si folosirii mijloacelor anticonceptionale are astazi ecou in toata lumea. In ultimii ani au aparut diverse organizatii nationale si internationale, avand ca obiect de cercetare dirijarea constienta a maternitatii:

Federatia Internationala de planificare a familiei (Londra)

Asociatia Americana pentru planificarea familiei

Institutul National al Dezvoltarii Copilului si Femeii (SUA)

Asociatia Maternitatii Constiente (Polonia).

Prevenirea sarcinii, pentru a nu se ajunge la avort, cu consecintele imediate si indepartate respective, este o

problema medicala si sociala de prim ordin.

Metoda profilactica este cea mai buna si mai inofensiva metoda pentru controlul nasterilor; este mai usor de prevenit sarcina decat de intrerupt. Cunostintele despre prevenirea sarcinii nu trebuie limitate numai la femei, ci extinse si la barbati, pentru ca multe din avorturile provocate sunt determinate si de lipsa de responsabilitate a barbatilor fata de femei in ceea ce priveste sarcina si usurinta cu care ei privesc avortul.

Conditiile ideale ale unui mijloc anticonceptional sunt urmatoarele:

  1. sa aiba o eficacitate sigura;
  2. actiunea sa nu fie temporara si nu definitiva;
  3. sa nu dauneze sanatatii si vietii sexuale a partenerilor;
  4. utilizarea lui sa fie usoara, fara sa jeneze actul sexual;
  5. accesibilitatea lui sa fie usoara si sa nu fie costisitor.

Aceste conditii indeplinite in totalitate de o metoda sau un produs anticonceptional nu exista inca. Chiar acolo

unde un mijloc contraceptiv pare foarte eficace teoretic, in practica eficacitatea lui poate scadea foarte mult. Caci in afara de calitatile ideale ale produsului, trebuie sa existe si conditiile ideale de aplicare a acestuia. De foarte multe ori, aceste situatii propice de aplicare nu exista din cauza unei insuficiente intelegeri a practicii anticonceptiei de catre cupluri, a educatiei deficitare a partenerilor, a neglijentei, a situatiei lor sociale, a prejudecatilor care-i retin de la unele practici. Este edificator faptul ca daca abstinenta in perioada fertila a ciclului (metoda calendarului) da rezultate la cuplurile mai varstnice si in familiile cu un nivel cultural mai ridicat, la partenerii cu o educatie sanitara scazuta, aceasta metoda anticonceptionala fiziologica este greu de aplicat.

Contraceptive medicamentoase injectabile

Contraceptivele injectabile contin hormoni sintetici similari cu hormonul natural numit progesteron. O

injectie la fiecare trei luni previne sarcina prin impiedicarea ovulatiei. Ele se folosesc de mult timp in alte tari, dar in Romania au patruns de curand.

Exemple: a. Medroxiprogesteron injectabil

doza uzuala = 150 mg intramuscular la 2-3 luni;

reactii adverse: menstruatii neregulate, pana la amenoree

redobandirea fertilitatii are loc dupa ≈ 6-9 luni de la oprirea contraceptiei injectabile, deoarece eliminarea completa a drogului si reaparitia ovulatiei necesita o perioada mai lunga de timp.

  1. Implantul cu levonorgestrel este o metoda de contraceptie reversibila, cu actiune lunga.

administrare: sase implante din silicon flexibil ce contine levonorgestrel sunt plasate sub tegumentul bratului;

cantitati mici de levonorgestrel sunt eliberate intr-o rata relativ constanta timp de 5 ani;

actioneaza prin suprimarea ovulatiei;

uneori determina sangerari neregulate sau amenoree.

  1. Contraceptia postcoitum - "metoda pilulei de dimineata" poate fi folosita dupa un act sexual neprotejat, in apropierea ovulatiei. Trebuie sa fie luata in 72 de ore dupa actul sexual, dar administrarea este preferabil sa se faca in primele 24 de ore.

Unul dintre primele preparate folosite a fost dictilstillestrolul (DES) - 25 mg de 2 ori pe zi, timp de 5 zile.

O alta alternativa este doar etilestradiol - 5 mg / zi, timp de 5 zile.

Datorita efectelor teratogene potentiale ale steroizilor, un avort terapeutic este recomandat daca contraceptia

postcoitala esueaza si sarcina evolueaza.

    1. Dispozitivul intrauterin (DIU) ≈ steriletul

DIU este o mica bucata de plastic flexibil care frecvent are pe ea foite sau fire de cupru. Ea este introdusa in uterul

femeii pe cale vaginala si are ca scop prevenirea sarcinilor. In principiu, DIU previne sarcina, impiedicand nidatia ("cuibarirea") ovulului fecundat in uter.

Are o eficienta mare. Odata inserat, ofera o protectie de pana la 10 ani fata de aparitia unei sarcini, in functie de tip. Nu influenteaza actul sexual. Nu se recomanda folosirea DIU de catre:

femeile care nu au nascut niciodata;

femeile insarcinate;

femeile cu parteneri sexuali multipli;


femeile care au sangerari genitale din alte cauze;

femeile care au avut o sarcina extrauterina.

Efecte secundare: - sangerari menstruale abundente

sangerari intermenstruale

crampe abdominale

riscul dezvoltarii infectiilor pelviene.

    1. Contraceptia prin metode de bariera

diafragma

prezervativul

spermicidele

buretii vaginali

Diafragma este o membrana de cauciuc, de forma unei cupole, care acopera colul uterin. Baza cupolei

este formata dintr-un inel de metal acoperit cu cauciuc ce poate fi plat, spiralat sau arcuit. Are diametrul cuprins intre 50-105 mm.

Diafragma actioneaza ca bariera fizica impotriva spermei. Ea previne neutralizarea aciditatii vaginale de catre mucusul cervical, astfel incat vaginul ramane ostil spermatozoizilor.

Eficienta depinde de mentinerea diafragmei timp de 6 ore dupa contact si introducerea repetata de spermicid, daca contactul sexual se repeta.

Avantaje: - nu are efecte secundare;

este o metoda contraceptiva reversibila;

este eficienta daca se utilizeaza corect;

poate fi folosita de femei care nu pot utiliza alte metode contraceptive.

Dezavantaje:

trebuie invatata metoda de introducere si scoatere din vagin;

necesita folosirea spermicidului:

trebuie pastrata 6 ore dupa ultimul contact sexual;

este nevoie de un consult medical, pentru stabilirea dimensiunii potrivite.

Prezervativul este una dintre cele mai vechi metode de contraceptie. Prezervativul este un obiect din

latex, de forma unui tub inchis la un capat. Unele tipuri au la varf o portiune mai ingusta, pentru colectarea spermei (rezervor).

Avantaje

- este singura metoda care protejeaza si impotriva bolilor cu transmitere sexuala,

inclusiv SIDA;

nu necesita supraveghere medicala;

se poate procura usor si este ieftin.

Dezavantaje: - intervine in desfasurarea actului sexual;

necesita o utilizare atenta;

necesita o aprovizionare prealabila.

Spermicidele includ creme unguente, spume, supozitoare spongioase. Actioneaza ca bariere fizice la

nivelul colului, pentru a preveni patrunderea spermatozoizilor. Ele distrug spermatozoizii, le scad mobilitatea sau inactiveaza enzimele necesare spermatozoidului pentru a penetra ovulul. Eficienta depinde de motivatia cuplului de a folosit corect aceasta metoda de contraceptie la fiecare act sexual.

4. Buretii vaginali       Cei mai uzuali bureti vaginali sunt realizati din poliuretan impregnat cu 1 g de

novoxynol. Au rolul de a elibera spermicide in timpul coitului, absorb lichidul ejaculat si blocheaza intrarea in canalul cervical.

Ce este sterilizarea feminina?

Sterilizarea feminina (numita si ligatura trompelor uterine) este o metoda contracptionala definitiva pentru femeile care sunt sigure ca nu mai doresc copii Este o interventie chirurgicala simpla, prin care medicul blocheaza trompele. Aceasta impiedica spermatozoizii sa fertilizeze ovulul. Sterilizarea este foarte eficienta, nu afecteaza viata sexuala, ajuta la prevenirea cancerului ovarian.

Ce este sterilizarea masculina?

Sterilizarea masculina (vasectomie) este o metoda contraceptiva permanenta pentru barbatii care sunt siguri ca nu isi mai doresc copii. Este o procedura chirurgicala simpla, ce poate fi efectuata in cateva minute. Vasectomia nu are efecte asupra performantelor sexuale si nu se cunosc efecte secundare.

Avantaje: - foarte eficienta;

permanenta. Procedura simpla si rapida aplicata o singura data asigura contraceptie pentru toata viata. Este lipsita de nocivitate si este foarte eficienta;

nu trebuie sa-ti amintesti sa folosesti ceva, cu exceptia primelor 20 de ejaculari sau a primelor 3 luni dupa interventie, cand trebuie sa folosesti un prezervativ sau o alta metoda eficienta de planificare familiala;

nu interfera cu actul sexual. Nu reduce apetitul sexual si potenta barbatului.

In comparatie cu sterilizarea feminina, vasectomia este:

probabil mai eficienta;

mai putin nociva;

mai usor de efectuat;

daca se face contra cost, de obicei, este mai ieftina;

are posibilitatea de a testa eficienta in orice moment;

daca partenera pacientului a ramas insarcinata, riscul ca sarcina sa fie ectopica este mai mic decat in cazul sterilizarii feminine.

Dezavantaje

complicatii minore ale interventiei chirurgicale, pe termen scurt:

senzatie de disconfort in primele 2-3 zile dupa interventie;

dureri la nivelul scrotului, tumefactie si echimoza;

scurta senzatie de slabiciune dupa interventie;

complicatii rare ale interventiei chirurgicale:

infectie sau sangerare la locul inciziei sau in interiorul acesteia;

cheaguri de sange in scrot;

necesita o interventie chirurgicala minora, efectuata de o persoana special instruita;

nu este eficienta imediat. Primele 20 de ejaculari sau ejacularile din primele 3 luni contin spermatozoizi;

nu protejeaza impotriva afectiunilor cu transmitere sexuala si HIV / SIDA.



Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 982
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved