Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Statistica

Bancile comerciale

finante



+ Font mai mare | - Font mai mic



Bancile comerciale

Bancile comerciale au aparut in acceptiunea moderna in legatura cu dezvoltarea comertului si acumularea de mari capitaluri banesti, expresie a dezvoltarii productiei, intensificarii schimburilor comerciale si expansiunii economiei in general.



Participand la dezvoltarea operatiunilor comerciale prin intermediul titlurilor cambiale, in mod firesc aceste banci s-au numit banci comerciale.

In epoca contemporana locul si rolul bancilor comerciale sunt strans legate de calitatea lor de intermediari in perspectiva relatiei economii-investitii, fundamentala pentru cresterea economica. Mobilizarea resurselor banesti ale agentilor economici si populatiei la dispozitia si prin intermediul bancilor comerciale este premiza economica primordiala a realizarii de economii care se constituie in dubla ipostaza :

- venituri neconsumate ale perioadei curente

- cerere potentiala pentru productia viitoare.

Agentii economici recurg la capitaluri proprii si la credite bancare in procesul de reciclare si valorificare a capitalurilor banesti din economie.

Se creeaza in acest mod premizele unei ample redistribuiri a capitalurilor banesti printr-o retea de intermediari care in exclusivitate sau cu preponderenta in cadrul sistemului bancar s-au constituit in reteau de banci comerciale sau de depozit.

Bancile comerciale efectueaza urmatoarele operatiuni:

Operatiuni pasive - care constau in formarea capitalului propriu ,atragerea depunerilor si rescontul (refinantarea)

Operatiuni active - operatiuni de creditare si de plasament care se deruleaza pe baza depozitelor bancare constituite.

Operatiuni comerciale si de comision.- constituie un grup special de operatiuni ale bancilor comerciale care privesc tranzactiile de vanzare-cumparare de devize efectuate cu prilejul mijlocirii de plati internationale.

1. Operatiuni pasive .

Formarea capitalurilor proprii - bancile comerciale ca persoane juridice sunt societati pe actiuni care isi constituie capitalul prin trei modalitati :

- pe baza capitalului social

- pe baza fondului de rezerva

- pe baza provizioanelor

Principala caracteristica a bancilor comerciale este ca in cadrul resurselor proprii, capitalurile proprii detin cea mai redusa pondere, implicit este putin semnificativa capitalizarea profitului bancar ca modalitate de reciclare si valorificare a capitalurilor banesti depuse.

Bancile comerciale isi constituie fondul de rezerva pentru acoperirea unor pierderi generate in principal de insolvabilitatea unor debitori. De regula ,rezervele proprii constituite sub forma fondului de rezerva ,ating ,la bancile comerciale o marime egala cu capitalul social.

Aceasta dimensiune a fondului de rezerva se justifica prin varietatea riscurilor bancare. Pentru mentinerea unui plafon de lichiditati corelat cu o stare prudentiala,bancile recurg la constituirea de provizioane care pot fi reglementate si se constituie cand sunt reglementate in baza unor acte normative care urmaresc multiplicarea capitalurilor proprii sau provizioane de risc - pe baza lor putand fi acoperite pierderi bancare care pot fi anticipate ,necunoscandu-se insa marimea si momentul producerii acestor pierderi.

Atragerea depozitelor . Depozitele pot fi la vedere si la termen.

Depozitele la vedere se caracterizeaza prin flexibilitate in sensul ca depunatorii pot dispune oricand utilizarea lor sub forma platilor sau retragerilor din cont, suma lor este relativ constanta pentru ca platile din anumite conturi se constituie ca depozite in alte conturi,putandu-se vorbi in acest sens de un volum minim a depozitelor la vedere.

Depozitele la termen sunt o conventie intre deponent si banca referitor la suma,durat si nivelul dobanzii bonificate.

In Romania intrumentele cele mai utilizate de bancile comerciale pentru constiturea depozitelor la termen sunt certificatele de depozit (la BCR certificatele de depozit se emit pentru sume de 100.000 ,300.000, 500.000, 1.000.000 pe 3 luni,6 luni si un an in conditiile unor dobanzi fixe pe toata perioada de depozitare).

Pentru sume mai mari bancile comerciale folosesc ca instrumente de depunere la termen contul de depozit. Clauzele de retragere si nivelul dobanzii difera in functie de banca.

Depozitele in cont curent - parte integranta a depunerilor bancare deschise atat persoanelor juridice cat si persoanelor fizice,prin intermediul contului curent se evidentiaza o multitudine de incasari si plati folosindu-se diferite instrumente de decontare ( cecuri, ordine de plata, foi de varsamant). Toate operatiunile de cont curent au loc numai la solicitarea clientilor si necesita un efort deosebit din partea organului bancar ceea ce face ca bancile sa bonifice in mod diferit soldurile de disponibilitati din aceste conturi (se acorda dobanzi mai mici ca la depozitele pe termen).

Reescontul - modalitate de procurare de noi resurse de creditare prin cedarea portofoliului de efecte comerciale unei alte banci comerciale de scont, dar de regula de emisiune.

Alaturi de reescont bancile comerciale practica lombardarea (acele operatiuni de imprumut garantate cu efecte publice :obligatiuni,bonuri de tezaur). In acest fel bancile comerciale obtin de la banca de emisiune resurse pe termen scurt.

Reescontul si lombardarea sunt operatiuni specifice recreditarii si refinantarii.

2. Operatiuni active.

Operatiunile active ale bancilor comerciale sunt de doua categorii :

- creditarea agentilor economici]

- creditarea persoanelor fizice.

Creditarea agentilor economici. Bancile comerciale si-au diversificat modalitatile de creditare. Distingem ca produse bancare :credite pentru constituirea de active fixe acordate in general pe termen scurt, credite pentru exploatare acordate pentru active curente (creditarea creantelor, creditele de trezorerie).

Creditarea creantelor - distingem operatiuni specifice :

- operatiuni cambiale

- imprumutul pe gaj de actiuni si efecte publice

- operatiuni de report.

Bancile comerciale achizitioneaza efecte publice cu obligatia rascumpararii in termen scurt si cu acelasi pret.Vanzarile-cumpararile de titluri ale imprumuturilor de stat constituie un procedeu clasic de influentare a politicii monetare si de credit.

Creditele de trezorerie - credite acordate pe termen scurt (sub un an) pentru necesitati curente legate de ciclul de exploatare si comercializare. Aceste credite cunosc doua forme :

- avansul in cont curent - apare sub forma liniei de credit sau a plafonului de creditare

- creditul pe termen mediu mobilizabil- este o refinantare la termen scurt pentru necesitati de export sau stocuri sezoniere in agricultura.

Creditarea gospodariilor familiale si persoanelor fizice se utilizeaza frecvent pentru obiective de interes general de ordin social (constructia de locuinte) ,sustinerea prin credite a nevoilor curente (introducerea gazului in Constanta).

3.Operatiuni comerciale si de comision - privesc tranzactii in devize pe pietele internationale. Bancile comerciale realizeaza profituri prin diferenta intre cursul de vanzare si cumparare a devizelor.

3.1. Operatiuni de comision - bancile comerciale actioneaza in numele si in contul clientului efectuand operatiuni de plati, acreditive,incasso ,remiteri.

Remiteri sunt operatiuni de transfer la solicitarea clientilor a unor documente ,titluri, sume catre terti.

Acreditivul este operatiune de plata conditionata efectuata de bancile comerciale in baza documentelor de incasare si expediere a marfurilor, transfer de suma ca urmare a unei investiri de incredere pe care clientul a acorda bancilor comerciale.

Incasso presupune efectuarea serviciului de incasare de catre o banca a diferitelor creante apartinand clientilor sai (cambii, facturi, hartii de valoare).

Mandatul - operatiuni efectuate in numele bancii dar in contul clientului. Se refera la administrarea de hartii de valoare si chiar de patrimonii (executori testamentari, gestionarea fondului de tutela sau a diferitelor fundatii). Pentru operatiuni de mandat se percep comisioane pentru acoperirea cheltuielilor ocazionate de prestarile de servicii si realizarea de profit bancar.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1496
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved