Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  
Statistica

Clasificarea impozitelor

finante



+ Font mai mare | - Font mai mic



Clasificarea impozitelor

Datorita faptului ca in practica fiscala se intalneste o diversitate de impozite, este necesara gruparea acestora pe baza unor criterii stiintifice pentru a sesiza mai usor efectele diferitelor categorii de impozite.

Cea mai importanta clasificare a impozitelor este aceea dupa trasaturile de fond si forma, care imparte impozitele in directe si indirecte.



Impozitele directe se caracterizeaza prin faptul ca sunt stabilite nominal in sarcina unor persoane fizice sau juridice in functie de veniturile (profitul) sau averea acestora.

In cazul impozitelor directe, de regula, exista exista o identitate intre subiectul si suportatorul impozitului, ele incasandu-se direct de la subiectul impozabil la anumite termene dinainte stabilite.

La randul lor impozitele directe pot fi grupate in impozite reale si impozite personale.

Impozitele reale (obiective) au o legatura nemijlocita cu obiectul impozabil ele fiind stabilite pe anumite obiecte materiale (pamantul, cladirile, fabricile, magazinele, etc.), facandu-se abstractie de situatia materiala a subiectului impozitului.

Impozitele personale se aseaza asupra veniturilor sau averii, in stransa legatura cu situatia personala a subiectului impozitului, din care cauza sunt denumite si impozite subiective. Dupa opinia unor autori aici se incadreaza si contributiile sociale platite de angajati si angajatori.

Figura nr. 4

Clasificarea impozitelor dupa trasaturile de fond si forma

Impozitele indirecte se percep cu prilejul vanzarii unor bunuri si al prestarii unor servicii, al importului de bunuri si in cazuri mai rare la exportul acestora, ele vizand cheltuielile, respectiv cheltuirea unor venituri.

Dupa forma pe care o imbraca, impozitele indirecte se pot grupa in:

taxe de consumatie, care pot fi generale (se aplica la majoritatea bunurilor si serviciilor, cum ar fi taxa pe valoarea adaugata) si speciale (se aplica doar la anumite categorii de bunuri, cum sunt accizele);

venituri provenind de la monopolurile fiscale;

taxe vamale;

taxe de timbru si de inregistrare



Dupa obiectul impunerii impozitele pot fi clasificate in impozite pe venit (profit), impozite pe avere (patrimoniul net sau capital) si impozite pe consum (cheltuieli).

In functie de scopul urmarit de autoritati la introducerea lor, impozitele pot fi grupate in impozite financiare si impozite de ordine. Astfel impozitele financiare sunt instituite pentru a asigura realizarea resurselor financiare publice necesare acoperirii cheltuielilor publice, iar impozitele de ordine sunt introduse mai ales pentru a stabili o anumita conduita a contribuabililor, urmarindu-se atingerea unui tel ce nu are caracter fiscal.

Dupa frecventa realizarii lor, impozitele se pot grupa in impozite permanente, ce se incaseaza periodic, si impozite incidentale, care se introduc si se incaseaza o singura data (de exemplu impozitul pe avere sau pe profiturile exceptionale de razboi).

In functie de institutia care le administreaza impozitele pot fi grupate astfel:

a)      in statele de tip federal intalnim:

impozite federale;

impozite ale statelor, provinciilor sau regiunile membre ale federatiei;

impozite locale;

b)      in statele de tip unitar intalnim:

impozite ale administratiei centrale de stat;

impozite locale.





Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1998
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved