Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE
loading...


Statistica

Creante si datorii fiscale

finante

+ Font mai mare | - Font mai mic


DOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
GESTIUNEA CREDITELOR BANCARE - CONTINUTUL GESTIUNII CREDITELOR BANCARE
Cardul de cumparaturi Raiffeisen Bank Standard
IMPOZITUL PE PROFIT
Ierarhizarea bancilor in functie de calitatea serviciilor furnizate IMM-urilor
CARDURILE BANCARE
Clasificarea fluxurilor de trezorerie
Cheltuielile publice pentru cercetare-dezvoltare
Impozite indirecte
Formular preliminar obtinere finantari nerambursabile
Politica financiara

TERMENI importanti pentru acest document

datorii fiscale : creante fiscale : : datorie fiscala : creante si datorii fiscale carti :

Creante si datorii fiscale

Creantele fiscale reprezinta drepturi ale intreprinderii fata de bugetul de stat referitoare la decontarile in suma mai mare decat valoarea reala a datoriilor sau datorii pe care statul, conform legislatiei in vigoare trebuie sa le restituie intreprinderii. Sunt incluse in categoria creantelor fiscale taxa pe valoarea adaugata de recuperat de la bugetul de stat; sume din alte impozite si taxe varsate catre buget la un nivel mai ridicat decat cel real etc..

Datoriile fiscale reprezinta sume datorate de catre intreprindere bugetului de stat, datorii pentru care statul nu ofera o contraprestatie sau o contravaloare.

Din categoria datoriilor fiscale fac parte :

-impozitul pe profit ;

-taxa pe valoarea adaugata datorata ;

-impozitul pe venit ;

-alte datorii fata de bugetul de stat.

Contul utilizat pentru evidentierea datoriei fata de stat legata de impozitul pe profit este contul 441 Impozitul pe profit, care este un cont de pasiv, de datorii fiscale. Se crediteaza cu datoria fata de bugetul statului legata de impozitul pe profit datorat si se debiteaza cu plata datoriei fata de stat. Soldul este creditor si reprezinta impozitul pe profit datorat bugetului de stat.

Sunt si situatii in care, dintr-o eroare sau din alte motive, s-a calculat si s-a platit mai mult impozit fata de bugetul de stat; contul poate avea ocazional sold debitor, devenind un cont de creante.

Exemplu : Intreprinderea calculeaza impozitul pe profit in suma de 9285505lei si se achita in luna urmatoare prin contul de disponibil din banca.

691

=

441

9.285.505Achitarea datoriei fata de bugetul de stat se inregistreaza astfel :

441

=

5121

9.285.505

Taxa pe valoarea adaugata este un impozit indirect, atasat consumului. Taxa pe valoarea adaugata este aferenta transferului de propietate asupra bunurilor, prestarilor de servicii si executarilor de lucrari. Spre deosebire de impozitul pe profit care este un impozit direct (afecteaza cheltuielile intreprinderii si implicit profitul acesteia), taxa pe valoarea adaugata nu afecteaza cheltuielile sau veniturile intreprinderilor. Acestea fac doar oficiul de a plati sau de a primi taxa pe valoarea adaugata de la stat. Consumatorul final este persoana care suporta acest impozit. Cum se explica acest lucru? Un angrosist cumpara bunuri, lucrari sau servicii de la furnizori, contabilizand separat costul bunului achizitionat de taxa pe valoarea adaugata aferenta.In Romania cota de TVA este de 19%, cu exceptia bunurilor care sunt scutite cu drept de deducere si a celor scutite fara drept de deducere.


loading...DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 515
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2018 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site