Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Statistica

Inflatia

finante



+ Font mai mare | - Font mai mic



Inflatia

1. Conceptii si teorii privind inflatia

Conceptul este strans legat de masa monetara in circulatie si de raporturile acesteia cu necesarul obiectiv de moneda al economiei. Potrivit cerintelor echilibrului monetar in economie trebuie sa existe o cantitate de moneda in concordanta cu necesitatile schimbului de marfuri si servicii, in caz contrar daca in circulatie se afla moneda fara valoare proprie, excesul acestora fata de nevoile circulatiei determina devalorizarea lor fata de celelalte marfuri.



Se poate afirma deci ca inflatia este dezechilibrul aparut la un moment dat intre masa monetara in circulatie mai mare si cantitatea de marfuri si servicii mai mica, dezechilibru reflectat prin cresterea preturilor.

In zilele noastre alaturi de alti factori, fenomene cum sunt:

- presiunea demografica, subdezvoltarea unor regiuni, criza de materiale prime si energie, inflatia constituie o problema majora a lumii cotemporane. Se prezinta pe de o parte ca un fenomen obiectiv provocat de anumite cauze ce tin de structurile fundamentale ale organelor economice actuale precum si de actuala organizatie a circulatiei monetare bazata pe moneda fara valoare proprie ci pe sume de valori, pe de alta parte inflatia este folosita ca un mijloc de dirijare economica.

Cauza directa si indirecta a inflatiei trebuie corectata in dezechilibrul economic si financiar reflectat prin cresterea masei monetare intr-un ritm mai rapid decat ritmul cresterii productiei. Deoarece moneda reprezinta putere de cumparare activa, cerere solvabila, difuzarea sa in economie intr-o cantitate superioara ofertei de bunuri si servicii determina reducerea spontana a puterii de cumparare a masei monetare aflate in circulatie si deci cresterea preturilor si tarifelor.

In concluzie nu poate exista inflatie fara exces de masa monetara. Fenomenul inflationist este insa deosebit de complx supus influentei unei multitudini de factori economici, sociali, financiari, politicci, psihologici incat trasaturile distinctive ale acesteia nu apar intotdeauna in mod clar. In consecinta atat in randul specialistilor cat si in grupurile de interese apar aprinse si numeroase controverse cu privire la definirea inflatiei, la cauzele si remediul fenomenului inflationist

Astfel curentul monetarist, M Friedman, considera ca inflatia se concretizeaza: "intr-o crestere regulata si sustinuta a preturilor, dar cu efecte pozitive asupra economiei". La randul sau economistul francez G James considera ca inflatia este "un exces de fluxuri de cerere de bunuri si servicii in raport cu posibilitatile ofertei ceea ce provoaca o miscare autointretinuta si ireversibila a preturilor, astfel incat epuizeaza resursele nationale de devize"

Principala sursa de complicatii si divergente intre specialistii in materie este legata de faptul ca desi deprecierea monedei este un element comun tuturor proceselor, aceasta depreciere nu este identica fata de toate marfurile si serviciile, preturile individuale crescand in ritmuri diferite. Pe de alta parte nu orice depreciere a monedei, deci nu orice crestere a pretului marfurilor si serviciilor poate fi considerata inflatie.

Apar situarii cand preturile cresc datorita majorarii obiective a unor cheltuieli de productie si atunci si deprecierea monedei desi reala nu este de natura inflationista, dar nu trebuie omis faptul ca anumite elemente de cheltuieli de productie (salariile)cresc datorita situatiei nefavorabile a monedei, de regula o crestere de preturi determina presiuni puternice din partea sindicatelor pentru majorarea salariilor care urmau sa fie acoperite prin noi cresteri de preturi, fenomen ca conduce la un cerc vicios la o spirala inflationista fara iesire. Inflatia prin costuri este la fel de posibila ca oricare alta forma de inflatie cu toate precautile luate de specialisti. In fata acestei probleme deosebit de complexe este necesar sa fie delimitati doar factorii principali si cu actiune directa asupra cresterii excesive a masei monetare in circulatie. In prealabil insa se supune echilibrarea principalelor forme de manifest ale inflatiei. Astfel:

1. in functie de gradul de intensitate ale acesteiai pot fii: - taratoare caracterizata prin faptul ca majorarea pretului nu depaseste o limita moderata de 3-4% pe an; - deschisa caracterizata printr-o crestere a preturilor de 5-10% pe an; - galopanta care presupune o crestre a preturilor cu 10% pe an si care provoaca grave dezechilibrari economico-sociale.

2. in functie de cauza principala care o genereaza: - inflatie prin cerere generata de un anumit exces al cererii globale comparativ cu oferta globala decalj la care economia nu poate raspunde prompt, ea necesitand un timp de raspuns.

In consecinta preturile cresc ceea ce determina o intensificare si mai mare a cererii, cumparatorii anticipand noi cresteri de preturi ca atare fenomenul se autointretine si se autoamplifica.

inflatia prin costuri datorata cresterii preturilor diferitilor factori de productie, a materiei prime, energiei, creditului etc, fenomen ce conduce la majorarea costurilor de productie a costurilor de circulatie si in final a nivelului general al preturilor.

inflatie interna sau endogena este generata de dezechilibrele economice sau financiare proprii tarii cauza.

inflatie importata sau exogena provocata de cauze loclizate in exterior dar care repercuteaza in interiorul tarii prin intermediul preturilor de import, al balantei de plati externe prin intermediul cursurilor valutare. De regula daca preturile cresc din cauza inflatiei cronice care se manifesta in tarile exportatoare ele vor influenta nivelul general al preturilor din tara ijmportatoare in functie de volumul importurilor tarilor respective.

3. tinand seama de efectele inflatiei asupra cresterii economice distingem: - stagflatie caracterizata prin fenomenul de stagnare a economiei in perioadele de manifestare a inflatiei; - slumpflatie caracterizata prin fenomenul de regres al economiei pe durata de manifestare a inflatiei. Atat cel de stagflatie cat si slumpfaltia contraczic teza de inspiratie keynesista potrivit careia inflatia in anumite limite constituie un stimulent al activitatii economice.

4. avand in vedere ritmul de depreciere a puterii de cumparare a monedei: - inflatie latenta caracterizata printr-un ritm de depreciere a monedei mai scazut decat ritmul cresterii emisiunii monetare; - inflatie noua sau moderna caracterizata prin cresterea cronica generala si progresiva a preturilor spre deosebire de perioade anterioare cand asemenea fenomene erau accidentale fiind urmate de perioade de absorbtie a fenomenului inflationist.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1166
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved