Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Statistica

Lichiditatea

finante



+ Font mai mare | - Font mai mic



Lichiditatea

- reprezinta capacitatea pe care o are un agent economic de a-si indeplini la termen, cu resursele banesti de care dispune, obligatiile de plata scadente.

Lichiditatea reprezinta raportul supraunitar dintre mijloacele de plata si datoriile exigibile. De asemenea, prin lichiditate se intelege capacitatea unei unitati economice de a transforma imediat sau intr-o anumita perioada de timp mijloacele materiale sau creantele de care dispune in mijloace lichide de plata, respectiv moneda scripturala, numerar.



Lichiditatea poate fi:

- imediata, se calculeaza dupa urmatoarea formula:

Li = [( Ac - St - Ci) / D] * 100 Ci - clienti incerti

D - datoria pe termen scurt

- curenta, este asemanatoare cu prima

Lc = [(Ac - Sn - Ci) / D] * 100  Sn - stocuri neutilizabile

- viitoare:

Lv = [(Db + Ib + I + Ai) / Pl] * 100   Pl - plati cu exigibilitate de pana la 1 an

Db - disponobilitatile banesti Ai - alte imprumuturi

Ib - imprumuturi bancare  I - intrari banesti

Solvabilitatea

- este capacitatea unui debitor de a dispune de suficiente bunuri in patrimoniul sau pt a fi in masura sa-si indeplineasca obligatiile la scadenta.

- se stabileste pe baza informatiilor cu privire la situatia debitorului, ale carui bunuri au o valoare mai mare sau cel putin egala cu obligatiile acestuia fata de terti

- un agent economic este solvabil atunci cand suma activelor investite in mijloace fixe, active circulante, creante certe, resurse banesti, etc, este mai mare sau cel putin egala cu totalul pasivelor reprezentand obligatii fata de partenerii de contracte, fata de salariati, buget public natioanl, banci.

Agentul economic poate fi solvabil chiar daca la un moment dat nu are capacitate de plata. Lipsa capacitatii de plata poate fi temporara daca se bazeaza pe o solvabilitate certa a agentului economic. Solvabilitatea unei unitati economice este dependenta de calitatea activitatii sale economice si financiare. Solvabilitatea se asigura numai prin desfasurarea unei activitati economice eficiente, din care se obtine profit.

Pierderile de patrimoniu duc, mai devreme sau mai tarziu, la starea de insolvabilitate. Solvabilitatea este un indicator important care se calculeaza dupa urmatoarea formula:

S = [ (S A - (Sn + Ci)) / S D ] * 100

Nivelul solvabilitatii este considerat acceptabil daca rata este supraunitara, iar ponderea tuturor datoriilor nu e mai mare de 50 % fata de totalul acivelor.

Gradul de indatorare

- exprima raportul dintre S D si capitalurile proprii nete ale agentului economic

- poate avea doua forme de exprimare si anume: gradul de indatorare generala si gradul de indatorare financiara;

Gig = (S D / Kpr) * 100  Gif = (S D / Kpr net) * 100

Nivelul indatorarii generale este considerat corespunzator atunci cand gradul de indatorare generala se situeaza sub 60 %, satisfacator atunci cand gradul de indatorare generala se situeaza intre 60 % si 100 % si necorespunzator atunci cand gradul de indatorare generala depaseste 100 %.

Nivelul indatorarii financiare este considerat corespunzator atunci cand gradul de indatorare financiara se situeaza sub 30 %, satisfacator atunci cand gradul de indatorare financiara se situeaza intre 30 % si 70 % si necorespunzator atunci cand gradul de indatorare financiara depaseste 70 %.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1371
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved