Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  
Statistica

Societatile transnationale

finante



+ Font mai mare | - Font mai mic



Societatile transnationale



  1. Notiuni generale.

Romania, agentii economici romani au devenit in ultimii ani prezenti din ce in ce mai activi in comertul mondial. Acordurile de asociere convenite cu Uniunea Europeana si cu Organizatia A.E.L.S. deschid Romaniei si participantilor romani la raporturile de comert international, perspective majore de implicare mai profunda in circuitul mondial de valori si de cunostinte. Dar, aceasta presupune totodata alinierea legislatiei noastre comerciale la legislatia europeana de profil, cu prioritate la dreptul comunitar si asimilarea dispozitiilor normative din cuprinsul Conventiilor internationale ratificate de Romania, ca reglementari facand parte din dreptul national.

  1. Definitie.

Se numesc societati transnationale sau multinationale acele societati comerciale care chiar de la constituirea lor se fundamenteaza.

3. Principalele forme ale leasing-ului

Formele leasing-ului sunt diferite, fiind determinate si folosite in functie de posibilitatile de finantare ale furnizorului, de limitele pietei, gradul de organizare si desfacere a produselor la export.

dupa obiectul sau, leasing-ul poate fi mobiliar sau imobiliar. In relatiile comerciale internationale, un loc important revine leasing-ului mobiliar, pentru ca se refera la echipamente industriale, oferind garantia folosirii lor pe o perioada mai mare de un an, dand posibilitatea utilizatorului sa achizitioneze echipamentul la expirarea termenului de locatie. Leasing-ul mobiliar reprezinta optiunea cea mai frecventa in relatiile comerciale internationale si din motive financiare.

in raport de implicarea partilor, leasing-ul este direct sau indirect. Leasing-ul este definit ca fiind direct cand perfectarea contractului are loc intre furnizor si client, iar indirect este atunci cand este realizat prin intermediul unei societati specializate.

dupa continutul ratelor leasing-ul este financiar sau operational. Leasing-ul financiar se caracterizeaza prin aceea ca in perioada de baza a inchirierii este recuperat pretul de export, costurile auxiliare si se obtine un anumit beneficiu. Leasing-ul operational este caracterizat prin aceia ca in perioada de baza se obtine numai o parte din pretul de export.

dupa procedurile de calcul al ratelor, leasing-ul este net sau brut. Leasing-ul net este acela in care ratele cuprind pretul net de vanzare al echipamentului si beneficiul realizat din utilizarea bunului respectiv. Leasing-ul brut, care mai este cunoscut si sub denumirea de full-service leasing, este acela in care ratele includ: pretul net de vanzare al bunurilor inchiriate; cheltuielile efectuate pentru intretinerea si reparatiile echipamentelor, masinilor sau utilajelor inchiriate; beneficiile realizate pe parcursul utilizarii lor.

dupa durata inchirierii, leasing-ul poate fi pe termen scurt sau pe termen lung. Leasing-ul pe termen scurt implica inchirierea echipamentelor pe baza mai multor contracte de o durata mai redusa. Leasing-ul pe termen lung este acela in care se incheie un singur contract pentru intreaga perioada.

mai sunt intalnite: leasing-ul experimental, leasing-ul ordinatoarelor, renting-ul si lease-back-ul. Leasing-ul experimental se caracterizeaza prin inchirierea bunurilor pe o perioada scurta de doua sau de trei luni, in mod experimental. Leasing-ul ordinatoarelor se caracterizeaza prin finantarea si comercializarea calculatoarelor si a altor echipamente. Aceasta forma de leasing mai este cunoscuta si sub denumirea de time sharing. Renting-ul sau hire isi dovedesc utilitatea, mai ales, in cazul mijloacelor de transport. Fiind un mijloc de finantare deosebit de ingenios, lease-back-ul este utilizat intr-o masura tot mai mare. Prin lease-back, proprietarul, fara sa piarda echipamentul care ii serveste onorarii comenzilor, obtine capital in scopul dezvoltarii activitatilor sale economice.

4. Efectele contractului de leasing

In contractul de leasing, obligatiile vanzatorului sunt:

sa livreze un echipament de calitate, adica in stare de functionare;

sa asigure asistenta tehnica a personalului care il va exploata;

sa asigure piesele de schimb necesare reparatiilor[1];



sa efectueze reparatiile echipamentului inchiriat, in masura in care defectiunile nu sunt din culpa utilizatorului[2].

Utilizatorul (beneficiarul) are obligatia:

sa plateasca ratele chiriei, la termenele si conditiile stipulate in contract;

sa exploateze bunul inchiriat prin respectarea instructiunilor tehnice;

sa nu efectueze modificari in constructia echipamentului inchiriat; in cazul in care asemenea modificari sunt necesare, utilizatorul are obligatia sa solicite acordul societatii de leasing;

sa conserve bunul in stare de functionare[3];

sa asigure echipamentul inchiriat in folosul societatii de leasing.

Societatea de leasing are, la randul ei, cateva obligatii a caror aducere la indeplinire se intemeiaza pe clauzele stipulate in contract. Astfel, societatea de leasing are obligatia sa inlocuiasca bunul avariat. De asemenea, societatea de leasing poate inlocui echipamentul invechit, uzat sau depasit. Aceasta inlocuire implica perceperea unei chirii majorate.

Societatea de leasing are dreptul sa controleze modul in care este exploatat echipamentul de catre beneficiar. In acelasi timp, este indrituita sa vanda echipamentul locatarului in conditiile examinate in subcapitolele anterioare.

Daca beneficiarul nu plateste ratele la termenele si in conditiile stipulate in contract societatea de leasing are dreptul sa rezilieze de plin drept contractul, iar clientul are obligatia: sa restituie echipamentul; sa suporte cheltuielile aferente; sa platesca ratele restante ale chiriilor. Mai mult, beneficiarul este obligat sa plateasca o indemnizatie forfetara de reziliere, care reprezinta ratele restante viitoare. Toate acestea pun in evidenta existenta unor conditii severe impuse de institutia finantatoare beneficiarului. Toate aceste masuri au caracter sanctionator, de pedepsire a utilizatorului.

Finantatorul primeste bunul inapoi, avand posibilitatea sa-l reinchirieze unei alte persoane sau sa-l vanda, in timp ce primeste si plata integrala a tuturor ratelor, calculate in raport cu viata economica a echipamentului respectiv.

5. Concluzii

Cu toata severitatea acestor masuri in privinta beneficiarului, instantele arbitrale s-au pronuntat constant in favoarea creditorului, argumentul evocat fiind ca, in felul acesta utilizatorul, primul interesat in incheierea unui contract de leasing, trebuie sa respecte cu scrupulozitate toate clauzele contractului, deoarece numai in cazul unui asemenea comportament, au de castigat toate partile implicate, iar afacerea se deruleaza cu succes.

B I B L I O G R A F I E

Stanciu Carpenaru, Drept comercial roman, editia a 5-a, Editura All Beck, Bucuresti, 2004.

* M.N. Costin, Drept comercial international, Ed. Dacia, Cluj Napoca, 1987. 

* M.N. Costin, M. Muresan, V. Ursa, Dictionar de drept civil, Ed. Stiintifica si Enciclopedica, Bucuresti, 1980.

* O. Capatana, Societatile comerciale, Ed. Lumina, Bucuresti, 1991.







Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1391
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved