Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
DemografieEcologie mediuGeologieHidrologieMeteorologie

Cetatea Sibiului

geografie



+ Font mai mare | - Font mai mic



a fost timp de sute de ani una dintre cele mai mari din Europa.
Cetatea era incercuita pe toate laturile de fortificatii formate din ziduri si turnuri de aparare. Unele dintre acestea sunt atat de bine pastrate incat oricine isi poate forma o imagine despre cum cetatea arata cu 5-600 ani in urma.Pe latura de S-E se pastries cel mai bine zidul cetatii, pentru ca aici a fost mai bine consolidat considerand ca in general atacurile veneau din aceasta directie.
A 3-a centura de fortificatii a fost construita in sec. 14 si consolidate in sec. 17. Latura de est este foarte bine conservata si se intinde de-a lungul strazii Cetatii si Bd. Coposu.
Aici pot fi vazute 3 dintre cele mai bine conservate turnuri de aparare:
Turnul Archebuzierilor a fost construit in sec. XV pe o fundatie octogonala. Ulterior a devenit Turnul Panzarilor dupa breasla care il avea in ingrijire.
Turnul Dulgherilor a fost construit in sec. XV din piatra si consolidat un secol mai tarziu. Al 3-lea turn este Turnul Olarilor, un turn patrat ridicat in aceiasi perioada. Un zid de legatura intre aceste turnuri este o reconstructie recenta a vechiului zid care exista intre ele.
Turnul gros a fost ridicat in sec. 16. Primul teatru din Sibiu a functionat in acest turn din 1778. Recent a fost renovat complet si integrat in Sala Thalia.
La capatul la Bd. Coposu se afla Bastionul Haller construit in 1552.
De la bastionul Haller porneste latura de nord a cetatii cu zidurile pastrate de-a lungul strazii Manejului pana la Biserica Ursuline.
Bastionul Soldish, ridicat intre 1622-1627 ca fortificatie de aparare a orasului de sus, se afla la capatul strazii Bastionului pe soseaua Alba Iulia.
In orasul de jos zidurile cetatii au disparut, singurele urme ramase sunt 2 turnuri: Turnul Pulberariei si Turnul Pielarilor.
Turnul Pulberariei, str. Vopsitorilor, a fost ridicat la mijlocul secolului XVI avand rol de depozit pentru parful de pusca. Turnul facea parte dintr-un complex care avea rolul de a apara Poarta Ocnei din apropiere.
Turnul Pielarilor, Str. Pulberariei, a fost construit in 1638 si facea parte din a doua centura de aparare a Orasului de Jos. Realizat pe o baza octogonala, turnul era in folosirea breslei pielarilor.
Pasajul Scarilor
Face legatura dintre orasul de sus si orasul de jos prin doua ramificatii de scari si arcade care inconjoara zidurile cetatii din jurul Bisericii Evanghelice. Construite in sec. 13 pastreaza aspectul original. Aripa de sud se termina in partea de sus cu Turnul Scarilor, cea mai veche cladire pastrata din Sibiu, construit in sec. 13. Langa Turn se afla o cladire la fel de veche care adaposteste la parter restaurantul 'Butoiul de Aur'



Pasajul si Piata Aurarilor Piata Aurarilor isi primeste numele dupa mesterii aurari care aveau ateliere aici. Din piata pornesc 3 strazi spre orasul de jos, printre care Strada Movilei una dintre cele mai pitoresti dn partea de jos. Din Piata Aurarilor se ajunge in Piata Mica, printr-un pasaj de scari de o frumusete incredibila care pastreaza aspectul actual din 1567. La capatul de sus al pasajului se afla un turn de aparare (sec.15)

Brukenthal, primul muzeu din Romania, s-a deschis oficial in anul 1817 la doar 7 ani de la deschiderea Galeriei Nationale din Londra, cuprinzand initial 1090 picturi din colectia particulara a baronului Samuel Brukenthal.


Colectiile de arta europeana ale baronului Samuel Brukenthal au fost deschise publicului inca din 1790, cu 3 ani inaintea deschiderii Muzeului Louvre. Galeria Brukenthal era mentionata in Almanach von Wien a doua dupa galeria de tablouri a principelului von Lichtenstein.
In prezent muzeul are in componenta sa: Palatul Brukenthal, Muzeul de Istorie Naturala, Muzeul de Istorie, Muzeul de Istoria Farmaciei, Muzeul de Arme si Trofee de Vanatoare si Casa Artelor (sediul expozitiilor temporare de arta contemporana)
Muzeul este gazduit in Palatul Brukenthal unul dintre cele mai insemnate monumente in stil baroc din Romania. A fost inaugurata in 1788 ca resedinta oficiala a baronului Samuel Brukenthal, guvernator al Transilvaniei in perioada 1777-1787. Fatada pastreaza blazonul familiei iar in interior se gasesc numeroase obiecte originale apartinand familiei Brukenthal. Palatul gazduieste Galeria de Arta si Biblioteca Brukenthal.
Galeria de Arta are urmatoarele expozitii permanente: Galeria de arta nationala, Cabinetul de Stampe, Colectia de Arta decorativa si Pinacoteca Brukenthal.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1775
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved