Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  
DemografieEcologie mediuGeologieHidrologieMeteorologie

India

geografie



+ Font mai mare | - Font mai mic



India

Fosta colonie a Imperiului Britanic, India si-a castigat independenta in 1947. Tara a stagnat multi ani din punct de vedere economic, fiind adeseori denumita liderul statelor lumii a treia. Totusi, incepand cu 1980, India a inceput sa-si liberalizeze economia si sa-si deschida portile catre comertul liber. Astazi, influenta Indiei, in special in domeniul politic si economic, a crescut foarte mult, fiind considerata o mare putere.



Economia Indiei este a 4-a din lume ca Valoare a Puterii de Paritate, cu un PIB de 3678 mld. USD in 2005. Din punct de vedere al PIB-ului nominal (la ratele actuale de schimb) este pe locul 10 in lume.

India era a 2-a tara cu cel mai ridicat nivel de dezvoltare economica in 2005, cu o rata de crestere a PIB-ului de 8,1%. Cu toate acestea, numarul mare al populatiei duce la un nivel relativ redus al venitul pe cap locuitor .

Economia tarii este diversificata. Agricultura reprezinta 21,8% din PIB, industria 26,1% si serviciile 52,2%. Serviciile sunt pincipala sursa a dezvoltarii, desi 2/3 din populatia tarii isi castiga existenta direct sau indirect din agricultura. India este o importanta exportatoare de lucratori specializati in servicii de software, servicii financiare si inginerie software.

Problemele socio-economice cu care se confrunta India sunt datorate lipsei infrastructurii, dezvoltarii inegale in interiorul statului si somajului (7,32% in 2000). Saracia este de asemenea o problema, desi a scazut cu 10% fata de 1980, in prezent reprezentand 25%.

1. Principalii parteneri comerciali

Pana la liberalizarea comertului in 1991, India era in mare parte si intentionat izolata de pietele lumii pentru a-si proteja economia si pentru a se baza pe fortele proprii. Comertul exterior era supus tarifelor la import, taxelor la export si restrictiilor cantitative, in timp ce investitiile straine directe (ISD) erau restrictionate prin conditii in ceea ce priveste transferul de tehnologie, obligatiile la export si aprobarile guvernului, care erau necesare pentru aproximativ 60% din ISD din sectorul industrial. Datorita acestor restrictii, media ISD in perioada 1985-1991 a fost de 200 mil. USD. In timp situatia s-a imbunatatit.

In prezent, India intretine relatii comerciale cu mai multi parteneri, cei mai importanti fiind: UE 21,5%, SUA 16,5%, Statele Emiratelor Arabe 8,8%, China 6,6% si Singapore 4,8% (2004).

India exporta in principal: textile, pietre pretioase, bijuterii, chimicale, produse din piele, IT si importa: petrol neprelucrat, utilaje, pietre pretioase etc.



2. Ramuri economice

Agricultura

Agricultura, impreuna cu celelalte sectoare ale ei (pescuit, paduri etc.) reprezinta 25% din PIB, polarizand 57% din forta de munca. Aceasta este principala ramura a economiei, jucand un rol important in dezvoltarea socio-economica a Indiei. In cadrul ei predomina cerealele si leguminoasele, chimizarea si mecanizarea (exceptie facand insa irigatiile). Comparatiile internationale releva faptul ca media productivitatii agricole din India este de doar 30% pana la 50% fata de cea mai mare medie a productiei agricole din lume.

Industrie

Datorita eforturilor concentrate ale guvernului in vederea industrializarii, avand ca scop satisfacerea propiei nevoi de productie si protectia de concurentii straini, pentru aproape 4 decenii de la dobandirea independentei, s-au pus bazele unei industrii variate, atat in domeniul public, cat si in cel privat. Impreuna, acestea reprezinta 28,4% din PIB si concentreaza 17% din forta de munca. Reformele economice au adus competitia externa, ducand la privatizarea anumitor firme din sectorul public si extinderea productiei de bunuri de consum pe termen lung.



India face parte din categoria statelor gigant, ocupand locul 2 ca marime demografica dupa China, cu 1,192 mld. locuitori.





Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1867
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved