Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE
loading...


DemografieEcologie mediuGeologieHidrologieMeteorologie

Republica Moldova - relieful

geografie

+ Font mai mare | - Font mai mic


DOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Glacisurile si pedimentele
EVALUAREA SI CARTOGRAFIEREA HAZARDELOR NATURALE SI TEHNOLOGICE LA NIVEL LOCAL SI NATIONAL. STUDII DE CAZ
Carpatii Romaniei - conditii fizico-geografice
UTILIZAREA DATELOR ALTIMETRICE EXTRASE DIN IMAGINII AERIENE SI SATELITARE , PENTRU IDENTIFICAREA SI DELIMITAREA ZONELOR DE HAZARD SI RISC A FENOMENELO
Maramures - Descrierea regiunii
Clima in Carpatii Romaniei
Grupa Fagaras
ATENA Orasul CONTEMPORAN (ISTORIE)
STATIUNEA DURAU
PROIECT - GRECIA ANTICA

TERMENI importanti pentru acest document

: relieful republicii moldova : relieful moldovei : republica moldova relief : republica moldova unitati de relief :

Republica Moldova

Republica Moldova este asezata la est si nord-est de Romania, cea mai mare parte a teritoriului fiind situata intre raurile Prut si Nistru. Tara nu are iesire directa la la mare, dar are acces indirect la Valea Nistrului si pe Dunare. La Giurgiulesti, are o iesire ingusta, de 500 m ,la Dunare.

        Relieful este reprezentat, in mod predominant, prin dealuri joase si campii incluse in Podisul Moldovei si Campia Colineara a Moldovei. In Transnistria se afla prelungirile sud-vestice ale Podisului Podolic . 

Principalele unitati de relief sunt : Podisul Moldovei de Nord, Podisul Moldovei Centrale-cu Dealul Balanesti de 430 m, altitudinea maxima  din Republica Moldova, Podisul Nistrului, Campia Colineara a Moldovei de Nord, Campia Moldovei de Sud si Campia Nistrului Inferior.

Toate aceste unitati de relief au un fundament precambrian rigid, care inclina dinspre nord-estul tarii spre vest. Fundamentul alcatuit predominant de granite si gnaise este acoperit de o cuvertura sedimentara, formata in mai multe cicluri, incepand din paleozoic si pana in cuaternar, la suprafata fiind un strat de loess

Relieful este intens fragmentat de cai adanci ,unele cu aspect de canion, cum este Valea Nistrului, la nord de Soroca .Interfluviile sunt largi si netede si coboara lin in toate directiile.

Clima are caracter continental ,influenta masele de aer oceanice  fiind foarte slaba. In aceste conditii, precipitatiile medii sunt cuprinse intre 450 si 550 mm/an.

Raurile principale sunt Prutul si Nistrul, care primesc afluenti si de pe teritoriul Republicii Moldova. Cateva rauri scurte, in sub se varsa in Dunare sau in mare. Lacurile mai mari sunt amenajari hidroenergetice Costesti pe Prut si Dubasari pe Nistru .

Vegetatia naturala este dominata de stepa si de silvostepa ,in sud si de paduri de foioase, in centru si in nord. Padurile, ce ocupau odinioara un sfert din teritoriul Moldovei reprezinta acu mai putin de 10% din suprafata sa totala ,iar vegetatia de stepa a fost inlocuita ,in mare parte , cu plante de cultura .
Populatia Republicii Moldova s-a dublat in ultimele cinci decenii, in conditiile unei rate a natalitatii ridicate. Populatia depaseste 4 milioane locuitori, alcatuita majoritari din romani moldoveni 78,2%.Densitatea populatiei este peste media europeana ,iar 90% din populatia tarii locuieste in spatiul dintre Prut si Nistu. Ponderea populatiei urbane este foarte redusa, 40% iar PIB pe locuitor plaseaza Republica Moldova pe ultimul loc in Europa.

Orasele cele mai mari ale Republicii Moldova sunt :Chisinau, Tiraspol, Balti, Cahul si Soroca.

Independenta proclamata in 1991 a gasit Republica Moldova cu o economie puternic marcata de modelul sovietic.

Resursele naturale sunt putine si cu rezerve putine.Exista roci de constructie precum calcarul gipsul,nisipul,cuartul .

            Economia este puternicmarcata de perioada sovietica,perioada in care s-a specializat in productia de vinuri, fructe(mere,pere, piersici,cirese) si tutun ; la struguri, vinuri si tutun detine locurile 10-11 pe continent. Este un important producator european de floarea soarelui si plante aromate pentru parfumuri.

Punctele cele mai importante de trece a frontierie din Romania in Republica Moldova sunt Ungheni si Galati ,pe cale feroviara ,la care se adauga Albita pe cale rutiera .

            Balanta comerciala este deficitara, principalii parteneri sunt Rusia, Romania, Ucraina, Germania.


loading...


Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 4129
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2018 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site