Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE
loading...


DemografieEcologie mediuGeologieHidrologieMeteorologie

TOKYO - Capitala Japoniei

geografie

+ Font mai mare | - Font mai mic


DOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Cadrul geografic, istoric si etnografic - SATUL VALCELE
BARLADUL
DEZVOLTAREA DURABILA – CONCEPTE, PRACTICI, COSTURI
STATIUNEA PREDEAL
AUSTRIA - emblema Austriei (POPULATIA, Orase, ISTORIA)
Ecosistemul
Crisana si Banat - Descrierea regiunii
INDUSTRIA CONSTRUCTIILOR DE MASINI SI A PRELUCRARII METALELOR
GRUPA BUCEGI
Defileul si Clisura Dunarii - Cazanele - Portile de Fier

TERMENI importanti pentru acest document

: imagini din capitala japoniei : capitala japoniei : : tokyo geografie :

T O K Y O

Japonia

Nume oficial: Tara Soarelui Rasare;

Suprafata: 377.837 km2;

Populatie: 127.100.000 locuitori;

Capitala: Tokyo

Sarbatoare nationala: 23 decembrie (ziua de nastere a imparatului);

Limba oficiala: japoneza;

Moneda: 1 Yen = 100 Sen;

Internet (1999): 27.060.000 utilizatori.

Dupa sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial, Tokyo – capitala Japoniei si cel de-al treilea oras ca marime din lume, dupa New York si Mexico City – si-a mentinut rata cresterii industriale si economice.

 

In campia fertila din sudul insulei Honshu, in zona de varsare a raului Sumida, in golful Tokyo, la 35040’ lat. N si 139045’long. E, este situat Tokyo, capitala Japoniei si resedinta prefecturii Tokyo-to (2.020 km2). Asezat pe linia „marelui lant de foc al Pacificului”, orasul este puternic afectat de miscarile seismice, fapt confirmat si de cronicile vulcanice, care consemneaza pentru aceasta regiune 18 eruptii ale vucanului Fuji Zama, situat la aproape 100 km distanta. Vecinatatea Oceanului Pacific are o influenta considerabila asupra regimului climatic al capitalei, determinand existenta unui climat de tip musonic, cu veri calde si umede, care alterneaza cu ierni insorite si uscate. Media anuala a temperaturilor in zona orasului este de 140C. Temperatura medie a lunii iulie este de 25,10C, iar a lunii ianuarie de 3,70C. Cantitatea medie anuala de precipitatii inregistreaza 1.563 mm. Capitala Japoniei este cea mai vasta aglomeratie urbana din lume. Impreuna cu Kawasaki, Chiba, Kawaguti, Itabasi, Hakana, Itirawa etc. (in total 30 de orase satelit), Tokyo formeaza o conurbatie care depaseste 14.000.000 de locuitori. Orasul propriu-zis numara in 1992 11.718.720 de locuitori (peste 11% din populatia tarii). In afara de japonezi, in oras traiesc multi straini (coreeni, chinezi, americani, filipinezi).

In oras sunt concentrate peste 11% din intreprinderile industriale ale Japoniei. In cartierele Nihonbashi si Marunouchi este sediul companiilor Mitsui, Sony (aparataj electronic tranzistorizat), Mitsubishi (constructii de nave si petroliere-gigant), Hitachi si Matshushita (electronica), Seiko(ceasuri), Himo (automobile), Toshiba (electrotehnica). Renumite in intrega lume pentru calitatea produselor sale sunt intreprinderile din industria optica (aparate foto „Canon”, „Nikon”, „Yashica”). Tokyo este cel mai mare centru bancar al tarii. In cartierele Marunouchi si Nihonbashi sunt sediile celor mai mari banci nationale si straine.

Tokyo este principalul nod de comunicatii al tarii.   In Gara Centrala (construita in 1914 dupa modelul garii din Amsterdam) se inregistreaza cel mai mare trafic feroviar din lume. Aceasta gara este punctul de convergenta al intregii retele feroviare din Japonia. Prin darea in folosinta a liniei Tokaido, care uneste capitala cu Osaka si pe care circula cel mai rapid tren din lume, numarul calatorilor a sporit in asemenea masura incat in orele de varf (8 – 9) trec prin gara peste 100.000 de persoane.

Poarta maritima a capitalei japoneze nu poate satisface in intregime nevoile marii metropole, nucleul imensei conurbatii industriale Keihin, fiind necesara contributia substantiala a portului Zokohama si Kawasaki. Prin portul Tokyo se importa materii prime pentru industriile chimica, alimentara si textila si se exporta produse ale intreprinderilor constructoare de masini, ale intreprinderilor electrotehnice, electronice, textile. Principalul port al capitalei este insa Yokohama, cu care este unit printr-o autostrada lunga de 30 km.

Poarta aeriana a Japoniei este aeroportul international Narita situat la 64 km est de centrul orasului Tokio, iar la 12 km spre sud-vest, la Haneda, se sfla un aeroport destinat zborurilor interne si de marfuri.

Tokyo a fost reconstruit in mod rational in decurs de sapte ani, capatand un aspect occidental. Tokyo zilelor noastre este un amalgam de nou si vechi, de ultramodern si rudimentar. Orasul pare o aglomerare urbana supraetajata pe o intindere aproape nesfarsita, cu case mici din lemn, dominate de impunatoare blocuri moderne. Metropola este o impletire a civilizatiei si culturii moderne, cu obiceiuri si traditii milenare. La tot pasul se intalnesc temple si parcuri cu arbori pitici, cu stanci artificiale, cu lacuri pline de pesti aurii si podete cocosate.Centrul nu difera insa de al marilor orase americane, iar firmele sunt scrise cu caractere japoneze si caractere romane. Aici sunt situate cartierele Marunouchi si Nihonbashi, in interiorul carora sunt amplasate Gara si Posta Centrala, diferite ministere, precum si Palatul Imperial Japonez, pierdut ca oaza intr-un furnicar de oameni si de masini, cu zidurile lui medievale inconjurat de santuri interioare si exterioare umplute cu apa. Alaturi, ca un progres al civilizatiei moderne se ridica turnul de televiziune (1958) de 334 m, asemanator cu Turnul Eiffel din Paris. Spre nord de centrul orasului este cartierul Chiyoda, unde intalnim universitati, Muzeul transportu-rilor, iar in partea de nord-est este situat marele parc Ueno, care adaposteste Universitatea Tokyo si spitalul ei, Muzeul national Toky, Muzeul national de stiinte, Muzeul national de arta occidentala, Sala de festivitati „Metropolitan” , Parcul zoologic, Muzeul de arte frumoase, Centrul de distractii „Asakusa” cu nenumarate teatre si localuri de varietati.

De-a lungul raului Sumida, care strabate partea estica a orasului pe directia nord-sud, sunt principalele intreprinderi ale capitalei, iar la gurile lui de varsare in golful Tokyo sunt cladirile Universitatii de marina comerciala si Centrul international de comert. In vestul capitalei este situat vestitul parc Meiji, cu o suprafata de 31 ha, pe teritoriul caruia se gaseste Stadionul National, Stadionul de baseball, Planetariul Goto. Din toate directiile, mari artere de circulatie rutiera asigura legatura cu partea centrala a orasului si cu aeroportul Haneda, prin intermediul monoraiului .

Numeroasele poduri peste Sumida, asigura trecerea dinspre cartierele estice catre partea centrala a metropolei.

Marea masa a locuitorilor capitalei prefera transportul cu metroul datorita marilor ambuteiaje din traficul rutier.

Tokyo este un labirint nu numai la suprafata, ci si sub pamant. Liniile de metrou alcatuiesc o uriasa retea subterana, cu popasuri in garile in care se intra si se iese prin scari rulante. Intrat in acest labirint de dedesubt, constati ca Tokyo nu este cel mai mare oras al lumii, ci si o „metropola a subteranelor”, intrucat sub el se afla in realitate un alt oras, in care nu exista niciodata noapte, ziua fiind intretinuta permanent de luminile de la lampile fluorescente. Aceste retele subterane ofera o mostra unica a dinamismului, si vietii vibrante ce se desfasoara in Tokyo, cikagaiurile fiind locul de refugiu unde se poate aprecia ce inseamna Tokyo fara hazardul traficului de la suprafata.

In subterane oricine poate ramane o zi intreaga fara sa iasa deloc la suprafata, scapand de poluarea de afara, intrucat aerul este conditionat. Aproape toate centrele mari ale orasului se confunda adanc in pamant pentru a fi legate intre ele de liniile de metrou ce insumeaza circa 110 km, facand din Tokyo al cincilea oras din lume dupa lungimea cailor ferate subterane si numarul calatorilor transportati zilnic pe ele.

In Tokio exista 15 asemenea cikagaiuri si 43 de alei subterane legate de aceste cikagaiuri. Locuitorii capitalei prefera transportul subteran, cel mai rapid, in orice anotimp al anului.

Japonezii iubesc gradinile si proiectantii de gradini sunt la fel de respectati ca pictorii si sculptorii. In gradinile japoneze – care exista in numar mare in Tokyo – arborii, arbustii, pietrele, pietrisul si apa sunt in general, mult mai importante ca florile, si peisagistica fiecarei gradini are semnificatie religioasa. Tokyo este capitala tarii si centrul regional al provinciei Ibaraki, Tochigi, Gumma, Saitama, Chiba si Kangawa. Metropo-la Tokyo este admi-nistrata de un gu-vernator ales si de o adunare formata din 126 de membri si in ciuda incercarilor de descentralizare a conducerii, fiecare prefectura provinciala continua sa-si mentina biroul din Tokyo.

Un tren suspendat in parcul Ueno asigura legatura intre Muzeul national si Gradina zoologica. Intre magistralele Aoyama si Meiji este cuprins cartierul Minato, unde isi au sediul majoritatea ambasadelor si consulatelor straine. La sud de artera Meiji este Parcul national pentru studiul naturii. Capitala inainteaza rapid catre Tokai si mai ales in golf, pe care proiectele urbanismului de maine urmeaza sa-l cucereasca. Metropola este bogata in monumente de arta, dintre acestea detasandu-se cele peste 2000 de temple construite in diverse perioade si stiluri. Un monument valoros al capitalei este podul Niju din interiorul palatului imperial, construit in secolulu al XVI-lea, care face legatura cu poarta de mijloc a palatului si este deschis numai cu ocazia sarbatorilor nationale. In preajma palatului, pe colina Kudan este situat templul Yasu-Kuni, ridicat in cinstea eroilor neamului.
 Religia niponilor  este sintoismul si budismul care sunt practicate concomitent, reprezentand procentul cel mai mare comparativ cu cel al protestantilor si catolicilor.

            Metropola nipona este cel mai mare centru cultural al tarii, aici functionand peste 400 de institutii de invatamant superior si colegii de stat si particulare, peste 1500 de scoli elementare si medii, scoli de arta si de muzica. In metropola isi desfasoara activitatea peste 50 de biblioteci de stat si particulare aflate majoritatea in districtul Kanda.

Text Box:                      Buddha
           

Prezenta a numeroase muzee vin sa completeze viata culturala a orasului.. Muzeul national, cel mai vechi si mai important muzeu din Japonia, inaugurat in 1871 si redeschis in 1946, contine opere de arta in metal si lac, ceramica, tesaturi, vestigii arheologice etc. In curtea muzeului sunt reconstituite cateva locuinte japoneze (este renumita o casa japoneza pentru ceremonia ceaiului – secolul al XVII-lea). Dintre celelalte muzee sunt de amintit: Muzeul de arta moderna, cu bogate colectii de arta japoneza, Muzeul japonez de arta populara, cu peste 20.000 de exponate, Muzeul transporturilor, Muzeul national de stiinte, cu exponate din stiintele naturii si echipament experimental, Galeria metropolitana de arte frumoase, care promoveaza gruparile de arta din Japonia, si Galeria de arte „Bridgestone”, cu opere de arta moderna japoneza si occidentala.

            Stadionul national olimpic cu o capacitate de 85000 de locuri, situat in Parcul Meiji, este una dintre cele mai frumoase baze sportive ale capitalei, iar sala sporturilor „Yoyogi”, cu o capacitate de 15000 de locuri, este una dintre cele mai moderne din lume.

Multi spun ca Tokyo este un fel de miracol de neon. Ziua el este, inainte de orice, un urias centru de afaceri economice, financiare, comerciale, un centru cultural, iar seara devine o imparatie a veseliei, amuzamentului, a jocurilor de neon, dintre care cel mai interesant este un urias panou al firmei „Pepsi-Cola”, instalat pe o cladire din intersectia Sukiyabashi, care ofera spectacole de balet, coride, meciuri de box in imagini formate din becuri electrice la comanda unui minicomputer, cu efecte extraordinare.

Tokio este pentru unii un oras confortabil, iar pentru cei care au venituri foarte mici, este un oras neconfortabil. Luat in intregime, el este o veritabila vitrina a industrializarii si civilizatiei nipone de azi, cu toate contrastele si paradoxurile sale.


loading...
Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1539
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2018 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site