Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE
loading...


ArheologieIstoriePersonalitatiStiinte politice


EDUCATIA SI PROVOCARILE LUMII CONTEMPORANE

Istorie

+ Font mai mare | - Font mai mic


DOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
STEFAN CEL MARE (MOLDOVA, 1457-1504)
Urmarile accidentului de la Cernobil
PIERDERILE TERITORIALE DIN 1940
Particularitatile comunicarii in mediul international in situatii de conflict si razboi
ESECUL POLITICII DE SECURITATE COLECTIVA (1931-1939)
Dobrogea Bizantina
Perioada interbelica 1920 – 1939
MARI IDEALURI MASONICE ALE UMANITATII
Asezarile Daciei romane
Imperiul Otoman si regatul elen in prima conflagratie mondiala

TERMENI importanti pentru acest document

: educatia si provocarile lumii contemporane : tinerii si provocarile lumii contemporane referat : educatia nutritionala si provocarile lumii contemporane : educatia si provocarile lumii contemporane - referat :

EDUCATIA SI PROVOCARILE LUMII CONTEMPORANE

– referat –

,, Omul nu poate deveni om decat prin educatie”- spunea Kant, prin urmare omul nu se naste om: ,, tot ceea ce constituie umanitate: limbajul si gandirea, sentimentele, arta, morala – nimic nu trece in organismul noului nascut”- fara educatie

        Menirea educatiei este aceea ,, de a inalta pe culmi mai nobile de viata omul, comunitatea etnica si umanitatea, prin cultivarea valorilor spiritului”.

       Educatia este unul dintre fenomenele care a aparut o data cu societatea umana, suferind pe parcursul evolutiei sale, modificari esentiale. De la actiunea empirica de pregatire a tinerei generatii pentru viata sociala educatia a parcurs un drum lung devenind o adevarata stiinta cu statut propriu. Epoca actuala a informatizarii,a calatoriilor interplanetare, a interdependentelor culturale, economice sau de alta natura, pune probleme cu care omenirea nu s-a confruntat niciodata in istoria sa. Obiectivata in cele trei ipostaze (formala, nonformala si informala), educatia este chemata sa formeze personalitati usor adaptabile la nou,creative si responsabile.

            Realitatea contemporana demonstreaza ca rolul scolii nu numai ca nu s-a diminuat, ci a devenit tot mai complex. Ideile libertatii si descatusarii, umanismului si creativitatii in educatie ne indeamna sa distrugem zidul de nepatruns al gandirii materialiste care ani in sir a creat stereotipii eronate. In actualul context, avem nevoie de o educatie dinamica, formativa, centrata pe valorile autentice. In societatea actuala, caracterizata prin, mobilitate economica, politica si culturala, noua ordine educationala nu se concepe fara avangarda miscarii pedagogice teoretice si a praxis-ului educational. Specialistii sunt de acord cu patru teze pe care trebuie sa se bazeze actiunea constructiva:

  • educatia este azi in centrul preocuparii tuturor popoarelor;
  •  invatamantul trebuie sa fie considerat in orice societate, ca un ansamblu omogen, care sa reflecte nevoile societatii si mijloacele de care dispune pentru satisfacerea lor;
  • criza existenta se manifesta pe doua planuri: decalajul existent intre aspiratiile indivizilor si nevoile societatii, pe de o parte, si capacitatile

  • sistemului de invatamant, pe de alta parte, si prapastia existenta intre tarile in curs de dezvoltare si cele industrializate. 

Marile probleme cu care se confrunta omenirea cer o rezolvare urgenta, prin folosirea celor mai eficiente mijloace si forme de educatie. Se considera ca abandonarea valorilor traditionale ale educatiei, lipsa unui sistem axiologic de educatie prin valori si pentru valori si criza de constiinta morala si spirituala a adus scoala si educatia in fata imperativelor lumii contemporane.

            S-a considerat ca dezvoltarea nu poate fi autentica fara pace, ca pacea nu poate fi autentica fara respectarea drepturilor omului si asigurarea libertatilor fundamentale, ca, la randul lor , aceste libertati si drepturi sunt iluzorii acolo unde domneste mizeria, foametea si analfabetismul. Aceste evolutii l-au condus pe Aurelio Peccei la introducerea unui nou concept, acela de problematica a lumii contemporane.

            A. Toffler afirma ca trebuie create „consilii ale viitorului” care au nevoie de planificatori profesionisti, dar si de studenti, de tineri care cauta responsabilitatile si le vad ca fiind aducatoare de beneficii si satisfactii.

            Conceptul s-a impus si este folosit astazi in mod frecvent. El pune in lumina tocmai caracteristicile acestei problematici, care se impune atat colectivitatilor nationale, cat si grupurilor si in cele din urma persoanelor.

          Pe ansamblu, problematica lumii contemporane prezinta:

·         caracter universal, in sensul ca nici o tara de pe glob si nici o regiune nu se poate plasa in afara acestei problematici;

·         caracterul global, in sensul ca ea afecteaza toate sectoarele vietii sociale, constituind o sursa de probleme deschise si, in unele cazuri, de dificultati atat pentru sfera vietii materiale, cat si pentru cea a vietii spirituale;

·         o evolutie rapida si greu previzibila, in sensul ca oamenii se vad pusi in fata unor situatii complexe pentru care nu sunt pregatiti, pentru abordarea  carora nu au metode sau solutii adecvate;

·         caracterul pluridisciplinar, adica cu conexiuni puternice si numeroase in fata acestor demersuri epistemologice; oamenii, tentati sa foloseasca demersuri unidisciplinare si nu pluridisciplinare, se vad dezorientati;

·      caracter prioritar si presant, in sensul ca presiunile exercitate asupra comunitatii mondiale si a fiecarei comunitati nationale sunt puternice, de neeludat, cerand raspunsuri prompte, ingeniozitate si deseori eforturi financiare importante.

Viitorul educatiei constituie o prioritate a comunitatii mondiale; natiunile au nu numai dreptul, dar si datoria de a se sprijini reciproc pentru ca prin educatie, cultura si stiinta sa ajunga la pace, progres si prosperitate si nu la haos, la dezumanizare, la disperarea provocata de un mediu in continua degradare.                                        

Se afirma pe buna dreptate, ca unul dintre elementele definitorii ale societatii contemporane este schimbarea. Noul mileniu in care pasim a mostenit insa multe probleme sociale, economice si politice, care, desi au marcat in mare masura ultima jumatate de secol, sunt departe de a-si fi gasit solutiile. Dintre aceste probleme mentionam: terorismul international, rasismul, cresterea numarului saracilor, a analfabetilor si a somerilor, etc.

Analfabeti nu sunt doar cei ce nu stiu sa scrie si sa citeasca, ci si cei care au deficiente in cunostintele de baza, vorbindu-se de analfabetismul functional, iar mai nou si de cel computerial.

Educatia cauta sa contribuie la ameliorarea acestor probleme prin actiuni specifice de preventie. Datorita esuarii in a gasi solutii putem spune ca educatia se afla in situatie de criza. Prin criza se intelege decalajul dintre rezultatele invatamantului si asteptarile societatii. Dintre solutiile specifice si generale gasite enumeram:

      - inovatii in conceperea si desfasurarea proceselor educative;

      - introducerea noilor tipuri de educatie in programele scolare;      - intarirea legaturilor dintre actiunile scolare si cele extracurriculare;

      - formarea initiala si continua a cadrelor didactice;

      - conlucrarea dintre cadre didactice, elevi, parinti si responsabili de la nivel local;

      - organizarea de schimburi de informatii intre statele europene;

      - regandirea procesului de educatie in vederea integrarii cu succes a  tinerilor in viata profesionala si sociala.

     

Impasul in care a intrat scoala contemporana a fost provocat de trei categorii de explozii: explozia cunostintelor, explozia demografica si explozia aspiratiilor. Datorita dezvoltarii stiintei si tehnicii, s-a acumulat o imensa cantitate de informatie care depaseste posibilitatile de asimilare oferite de tehnicile de instruire din trecut.

            In vederea facilitarii adaptarii la schimbare, ideal este ca educatia sa asimileze directia, continutul si ritmul dezvoltarii sociale, sa-si prefigureze continutul in functie de exigentele societatii viitoare, sa pregateasca omul pentru a se adapta la schimbare, prevenindu-se sau limitandu-se stresul schimbarii.

           Prin urmare, modul de dezvoltare a lumii contemporane este legat, in mare masura, de modul in care educatia poate sa satisfaca cerintele acestei dezvoltari.

          Raspunsurile educatiei se situeaza pe doua mari planuri: unul al largirii ariei si continuturilor educatiei si altul constituit din inovatiile in conceperea si efectuarea proceselor educative. In primul caz se impune o elaborare riguroasa a educatiilor, iar in al doilea caz se impune problema regandirii procesului de educatie, in privinta orientarii, dimensionarii, instrumentalizarii elementelor de continut, in vederea integrarii tinerei generatii in viata sociala prin intermediul profesiunii.

            Problemele lumii contemporane au impus constituirea unor noi tipuri de educatie dintre care:

·         educatia relativa la mediu (educatia ecologica );

·         educatia pentru pace si cooperare;

·         educatia pentru participare si democratie;

·         educatia pentru sanatate;

·         educatia interculturala;

·         educatia in materie de populatie sau demografica;

·         educatia economica si casnica moderna;

·         educatia pentru drepturile omului;

·         educatia pentru schimbare si dezvoltare;

·         educatia pentru comunicare si mass-media;

·         educatia nutritionala;

·         educatia pentru timp liber.

Noile educatii s-au impus intr-un timp foarte scurt, dat fiind faptul ca ele corespund unor trebuinte de ordin sociopedagogic din ce in ce mai bine conturate.

     Fara indoiala, lista noilor educatii nu se incheie aici. Proliferarea lor creeaza dificultati autoritatilor in ceea ce priveste includerea lor in planurile de invatamant.

Continuturile, finalitatile si obiectivele noilor educatii propun un demers prin care educatia incearca sa raspunda exigentelor lumii contemporane si sa produca o schimbare a actului educativ in favoarea educatiei bazata pe invatare inovatoare, societala si adaptabila.

Noile educatii sunt definite la nivelul programelor si a recomandarilor UNESCO ca raspuns la imperativele lumii contemporane. Procesul declansat stimuleaza trecerea de la demersurile specifice la abordarile globale, interdisciplinare si permite aprofundarea unor probleme sociale care cer solutii concrete: democratia, pacea, mediul,alimentatia, sanatatea etc. aceste educatii trebuie sa fie gandite in conditiile optimismului pedagogic, putand facilita descoperirea raspunsurilor la problemele cu care se confrunta fiecare generatie.
Modurile de a grupa sau prezenta noile tipuri de continut variaza, dar obiectivele lor sunt aceleasi. Scoala contemporana nu mai poate ocoli aceasta problematica interdisciplinara care este a tuturor profesiunilor si a tuturor cetatenilor capabili sa-si indeplineasca rolurile sociale, etice si politice care le revin. Introducerea noilor educatii se face prin intermediul a doua strategii: a)prima  strategie vizeaza promovarea unor noi modele consacrate diferitelor educatii mergand pana la crearea unor noi discipline mai cuprinzatoare (educatia civica, educatia cetateneasca, educatia globala etc.);

b)a doua strategie presupune infuzia de elemente noi in continuturile traditionale, strategie adoptata in multe tari, inclusiv in tara noastra.

            In ciuda situatiei paradoxale in care se gaseste, in pofida obstacolelor cu care se confrunta, educatia este invitata sa pregateasca intr-o maniera activa, mai

constructiva si dinamica, generatia viitoare. In aceste conditii noile educatii vin sa pregateasca un comportament adecvat, adica rational care sa atenueze in parte socul viitorului.   

BIBLIOGRAFIE

1.      Tomsa, Ghe., 2005, Psihopedagogie prescolara si scolara, Ministerul Educatiei si Cercetarii, Bucuresti.

2.      Cucos, C., 1998,Psihopedagogie,Editura Polirom,Iasi

3.      Joita, E., 2003, Pedagogie si elemente de psihologie scolara, Editura Arves, Craiova.

4.      Toader, A.D.,1995, Psihologia schimbarii si educatia. Polaritati si accente ale procesului educational,EDP,Bucuresti.

5.      Macavei, E., 1997, Pedagogie. Propedeutica. Didactica,EDP Bucuresti. 

           

                       

                                                                                           


loading...
Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 4237
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2018 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site