Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE
loading...


ArheologieIstoriePersonalitatiStiinte politice


RELATIILE DACILOR CU ROMANII - Cauzele celor doua razboaie principale

Istorie

+ Font mai mare | - Font mai mic


DOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Principalele conflicte si crize post razboi rece
CIVILIZATIA GETO-DACILOR
Mihail al IV-lea (12 aprilie 1034-10 decembrie 1041)
SFIRSITUL LUMII BIPOLARE (prabusirea comunismului)
Institutiile reprezentative ale Imperiului Bizantin
Thomas Bennet
Viata cotidiana intr-o scoala de fete in a doua jumatate a secolului al XIX-lea
Ieromonah Serafim Rose - Cauzele revolutiei din epoca moderna. Nihilismul
Ion Neculce - Letopisetul Tarii Moldovei
RELATIILE INTERNATIONALE: 1924-1933

TERMENI importanti pentru acest document

relatiile dacilor cu romanii : : relatiile geto-dacilor cu romanii : relatia dacilor cu romanii : wwwrazboaiele dacilor cu romaniiro :

RELATIILE DACILOR CU ROMANII

     De la inceputul timpului lui Burebista, dacii au reprezentat o amenintare pentru Imperiul Roman, insusi Caesar planuind o campanie impotriva acestora. In iarna anilor 85-86 armata regelui Duras a atacat provincia romana Moesia. Imparatul roman Domitian a reorganizat aceasta provincie in Moesia Inferior si Moesia Superior, pentru a sustine atacurile viitoare. In urmatorul an 87, Domitian a organizat o campanie impotriva Daciei. Generalul roman Cornelius Fuscus a traversat Dunarea in Dacia, cu 5 sau 6 legiuni. Armata romana este insa infranta la Tapae de dacii condusi de Diurpaneus / Decebal (in limba daca: cel curajos). In 88, ofensiva romana continua, armata romana, comandata de Tettius Iulianus, ii invinge pe daci la Tapae. Dupa aceasta batalie, Decebal si Domitian incheie pace. Dupa pacea din 89, Decebal devine un client al Romei, primind bani, mesteri si masini de lupta de la Imperiul Roman, pentru a apara granitele imperiului. Unii istorici considera ca aceasta pace nu a fost in favoarea Romei.

Cauzele celor doua razboaie principale

Pe tot parcursul secolului I, politica romana dicta ca amenintarile din partea natiunilor vecine sa fie eliminate cat mai repede. In ciuda unei oarecare cooperari, din punct de vedere diplomatic, cu Domitian, dupa o invazie anulata, Decebal a continuat sa se opuna Romei. Dacia a fost prin urmare considerata o puternica amenintare. In acea perioada, Roma suferea de problemele financiare provocate de campaniile de cucerire din Europa, in parte datorate continutului redus de aur din monedele romane stabilit de imparatul Nero. Zvonurile confirmate despre aurul dacic, si despre alte bogatii ale acestei tari au dus si ele la conflict. Ca urmare, noul imparat Traian, el insusi un soldat si tactician experimentat, a inceput pregatirile pentru un razboi impotriva Daciei.

Primul razboi

Dupa castigarea sprijinului Senatului, in 101 Traian era pregatit sa invadeze Dacia. Ofensiva romana avea in avangarda doua legiuni care marsaluiau spre inima Daciei, arzand orasele si satele din drum. Traian a infrant o armata daca in batalia de la Tapae, iar in 102 Decebal a ales sa se predea, dupa pierderea bataliei de la Adamclisi si a altor cateva ciocniri minore. Razboiul, care a durat doar cateva luni, s-a terminat cu o victorie romana eroica.

Cunoscutul pod de la Drobeta a fost construit pentru pregatirea celui de-al doilea razboi. Acest pod, probabil cel mai mare la acea data, si pentru multe secole in continuare, a fost proiectat de Apollodor din Damasc, fiind necesar pentru recucerirea Daciei, deoarece Imperiul Roman a 'pierdut pacea'. Decebalus primise intariri tehnice si militare de la Traian pentru a crea o zona aliata puternica impotriva unor eventuale expeditii ale popoarelor migratoare din teritoriile estice si nordice. Resursele acestea au fost insa folosite pentru a face din Regatul Dac o mare putere independenta.

 Cel de-al doilea razboi

Dupa infrangerea din primul razboi cu Traian, Decebal a respectat o perioada intelegerea cu Roma, dar la scurt timp dupa aceea a inceput sa incite la rascoala triburile invecinate, si sa pustiasca coloniile romane de dincolo de Dunare. Traian, cunoscut pentru caracterul sau optimist si intreprinzator, si-a adunat inca odata fortele in 106 d.Hr. pentru un al doilea razboi impotriva Regatului Daciei.
Spre deosebire de primul conflict, cel de-al doilea razboi a implicat mai multe lupte care au provocat pierderi insemnate armatei romane, care, aflata in fata a numeroase triburi aliate cu Decebal, nu a reusit sa obtina repede o victorie decisiva. In cele din urma, Roma a triumfat si a ocupat Dacia. Un asediu asupra capitalei Sarmizegetusa a avut loc la inceputul verii anului 106. Dacii au respins primul atac, insa romanii au distrus apeductele capitalei dace. Orasul a fost incendiat, iar Decebal a fugit, preferand insa sa se sinucida in loc sa fie capturat. Totusi, razboiul a continuat. Datorita tradarii unui confident al regelui dac, Bicilis, romanii au descoperit comoara lui Decebal in raul Sargesia/Sargetia - estimata de Jerome Carcopino la 165 500 kg de aur si 331 000 kg de argint. Ultima batalie cu armata regelui dac a avut loc la Porolissum (Moigrad).

Concluzii si urmari

Razboaiele dacice au reprezentat un triumf urias pentru Roma si armatele sale. Traian a anuntat 123 de zile de sarbatoare in intreg imperiul. Minele de aur bogate ale Daciei au fost folosite de romani, asigurand surse importante de finantare pentru alte campanii romane. Cele doua razboaie au reprezentat victorii importante in cadrul campaniilor expansioniste ale Romei, castigand sprijinul si admiratia oamenilor pentru Traian. Prin cuceririle ulterioare din Asia, Traian a realizat cea mai mare intindere din istoria Imperiului Roman. O mare parte a populatiei civile a Daciei a fost ucisa sau trecuta in sclavie, in parte pentru a descuraja alte rebeliuni. Mai putin de jumatate din Dacia a fost oficial anexata si apoi organizata ca provincie imperiu.

Perioada de dupa razboaiele dacice a fost, prin folosirea tezaurului dacic si prin preluarea si extinderea exploatarii aurului din Carpatii Apuseni, una de crestere economica sustinuta si de relativa pace la Roma. A fost inceput un mare proiect de constructii, imbunatatind infrastructura Romei in general. Traian a devenit cu adevarat un imparat civil, deschizand drumul unor intariri interne ulterioare in cadrul imperiului, ca un intreg stat unit.


loading...


Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1452
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2018 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site