Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE

loading...

ArheologieIstoriePersonalitatiStiinte politice


William Wolsey si Robert Pygot

Istorie

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
PERSONALITATEA LUI EUGEN CRISTESCU
Latinitate si dacism - Teoriile genezei romanesti
Patrick Hamilton
ORGANIZAREA DE STAT A PRINCIPATULUI TRANSILVANIEI IN SECOLELE XVI-XIX
Sir William Sautre
VIATA MONAHALA BIZANTINA IN PERIOADA DINASTIEI MACEDONENE
Isaac Martin
LEGEA TARII SI INSTITUTIILE JURIDICE IN EVUL MEDIU
John Badby
Thomas Chase

William Wolsey si Robert Pygot      

William Wolsey si Robert Pygot, ambii din Wisbeach, au fost condamnati in 9 octombrie 1555 la Ely, de catre John Fuller cancelarul episcopului, dr. Shaxton adeptul lui, Robert Stewart, vicar de Ely si John Christopherson, vicar de Norwich.      William Wolsey a fost un politist din orasul Wells, care a fost acuzat de catre un judecator pe nume Richard Everett si aruncat in inchisoare. Inainte ca sa fie condamnat, Wolsey a fost vizitat de dr. Fuller si altii, care l-au indemnat sa se intoarca in Biserica, dar nu au ajuns la nici un rezultat. Inainte de a parasi inchisoarea, Fuller i-a dat o carte lui Wolsey, care era scrisa de dr. Watson episcopul de Lincoln, in nadejdea ca astfel va putea vedea unde este gresita teologia sa si va fi convins ca trebuie sa se lepede de credinta sa. Asa cum banuia Wolsey, cartea era plina de pareri contrare Scripturii, asa ca a dat-o inapoi cancelarului la vizita sa urmatoare. In seara in care dr. Fuller si-a rasfoit cartea, a vazut ca Wolsey a facut insemnari in ea cu cerneala. „Acest eretic inrait mi-a distrus cartea!” s-a plans el. Totusi, cand s-a apropiat vremea ca Wolsey sa fie dus la tribunal, Fuller l-a vizitat din nou, recunoscand ca „Imi tulburi constiinta”, dupa care i-a zis: „Pleaca acum, dar fii atent la ce vorbesti pentru ca nimeni sa nu mi se mai planga de tine. Vino la biserica atunci cand vrei si daca cineva se mai plange de tine, il trimit de acolo.”      

„Doctore, am fost adus aici de catre lege si voi fi eliberat tot prin lege” a raspuns Wolsey. Dus la tribunal, a fost intemnitat pentru o vreme in castelul din Wisbeach.       

Cam in acelasi timp Robert Pygot, un zugrav, era acuzat ca nu mergea la biserica. Dus in fata judecatorului din Wisbeach a fost intrebat de ce a parasit Biserica.      

„Domnule, eu nu am iesit din Biserica, eu cred in Dumnezeu” a spus el.      
„Dar aici nu suntem in biserica, aceasta este doar o sala.”      

„Este adevarat, dar cine este in adevarata credinta a lui Isus Hristos, este intotdeauna in Biserica.”      

„Oh, tu stii prea mult fata de mine si nu putem discuta, dar te trimit la altii care sunt mai invatati ca mine!”      

Pygot i s-a alaturat lui Wolsey in inchisoare pentru timpul cat a durat inchiderea sesiunii curtii, dupa care au fost transferati la Ely. Amandoi au fost cercetati in 9 noiembrie de catre dr. Fuller cu privire la credinta lor, mai ales despre transsubstantiere. Dupa ce li s-a citi sentinta si s-a tinut o predica, au fost dusi la rug si au fost legati de stalp cu lanturi. Intrebat inca odata daca abjura, Wolsey a raspuns: „Il rog pe Dumnezeu sa-mi fie martor ca nu gresesc in nici o invatatura a Bibliei sfinte. O socotesc o invatatura sanatoasa si buna pentru mantuirea mea si a altora pana la sfarsitul lumii si orice vor spune dusmanii mei. Il rog pe Dumnezeu sa ii ierte.”      

Chiar inainte de a se da foc rugului, cineva a adus un brat de Noi Testamente in limba engleza pentru a fi arse impreuna cu ei.       

„Oh, dati-mi si mie unul!” a zis Wolsey. Pygot a cerut si el unul si au murit impreuna, cantand Psalmul 106 si strangand la piept cartile sfinte.     loading...Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 489
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2019 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site