Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ArheologieIstoriePersonalitatiStiinte politice


Thomas Kuhn

Personalitati



+ Font mai mare | - Font mai mic



Thomas Kuhn

Thomas Kuhn este un filozof al stiintei, si un epistemolog.

S-a nascut pe 18 iulie 1922 in Cincinnati, a absolvit cursurile facultatii Universitatea Harvard unde a studiat fizica. A fost profesor de istoria stiintei la Universitatea Berkeley din California, Universitatea Princeton si la Institutul de Tehnologie din Massachusetts (MIT). Este unul dintre cei mai influenti filosofi ai stiintei, cartea sa, 'Structura revolutiilor stiintifice' (The structure of scientific revolutions), aparuta in 1962, devenind un studiu de referinta asupra evolutiei stiintei.



Teoria lui Kuhn, bazata pe observatiile si cercetarile acestuia cand inca era student la fizica, bulverseaza lumea academica prin viziunea sa inedita. Ideile sale principale sunt cuprinse in cartea mai sus amintita, unde dezvolta teoria conform careia dezvoltarea stiintei, cresterea cunoasterii umane nu este un proces linear, cumulativ asa cum sustinea Karl Popper, ci se petrece in salturi, perioadele de cercetare lineare (stiinta normala) alternand cu perioade de criza si revolutii stiintifice.

Kuhn introduce si sustine in lumea academica modelul paradigmatic de dezvoltare stiintifica. Conform teoriei, o paradigma reprezinta un set de reguli, norme si metode de cercetare folosite de catre o comunitate stiintifica in procesul de cercetare. Kuhn afirma ca folosind aceste paradigme, cercetatorii contribuie la dezvoltarea stiintei normale, adica o perioda de crestere cumulativa a stiintei. Dar se intampla sa apara fenomene noi, necunoscute pana atunci, care nu mai pot fi cercetate cu metodele paradigmei curente, deoarece aceasta nu poate oferi raspunsuri si explicatii multumitoare, palpabile, stiintifice ale fenomenului nou aparut. Atunci comunitatea academica si procesul de cercetare intra in criza. In acest moment intervine schimbarea de paradigma, adica are loc o revolutie stiintifica. Asadar, revolutia stiintifica inseamna inlocuirea unei paradigme cu o alta care rastoarna principiile vechii paradigme. Noua paradigma cuprinde astfel un nou set de reguli si metode care vor fi folosite de catre cercetatori in procesul de cercetare pana cand si aceasta la randul ei va intra in criza si va fi inlocuita de o alta paradigma. Kuhn observa de altfel ca noile paradigme se intemeiaza contra curentului dominant in cercetare la un moment dat, merge in contra principiilor paradigmei curente, negandu-i chiar principiile, tehnicile, si metodele de cercetare.

Un alt termen cheie in teoria lui Thomas Kuhn este ceea ce el a numit incomensurabilitatea teoriilor. Conform acestei sintagme, stiinta se dezvolta independent de comunitatile stiintifice, fiecare comunitate stiintifica isi dezvolta o paradigma proprie de cercetare total diferita de celelalte paradigme dezvoltate de alte comunitati stiintifice. Compararatia intre paradigme, intre modelele de cercetare nu se poate face, nu se poate spune ca o paradigma este mai buna ca alta, deoarece paradigmele se dezvolta tinand seama de caracteristicile comunitatii stiintifice careia ii apartine. Astfel modelul paradigmatic de cercetare dezvoltat de catre o comunitate stiintifica nu poate fi adoptat sau tradus de catre alta comunitate stiintifica datorita conditionarilor impuse de limba. Unii termeni si unele metode de cercetare cuprind elemente care nu pot fi traduse de catre comunitatea care doreste sa adopte noua paradigma.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 981
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved