Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ArheologieIstoriePersonalitatiStiinte politice


Avocatul poporului

Stiinte politice



+ Font mai mare | - Font mai mic



Avocatul poporului

Aceasta institutie mai este cunoscuta si sub denumirea de Institutia Mediatorului sau Ombudsman, fiind o inovatie a Tratatului de la Maastricht, si avand in momentul de fata sediul la Strassbourg, in sediul Parlamentului European. Fiecare cetatean al unuia dintre statele membre ale Uniunii Europene este in acelasi timp cetatean al tarii sale dar si cetatean al Uniunii. Unul dintre drepturile cetatenilor Uniunii Europene este de a apela la avocatul poporului din Uniune, dupa modelul Ombudsman-ului nordic daca considera ca sunt victime ale unor acte de proasta sau incorecta administrare a puterii din partea institutiilor Uniunii Europene.



El este ales pe o perioada de cinci ani, fiind selectat dintre personalitatile Uniunii Europene, care si-a dovedit experienta si competenta profesionala in diverse probleme. El nu poate indeplini nici o functie politica, administrativa sau profesionala de-a lungul mandatului, si se bucura de aceleasi drepturi si imunitati ca si judecatorii de la Curtea Europeana de Justitie. Pe durata mandatului, avocatul poporului nu poate divulga nimanui informatiile din timpul anchetelor si poate demara orice ancheta pe care o crede justificata.

Avocatul Poporului are o larga competenta si putere de investigare. Institutiile Comunitare sunt obligate, ca in baza unei proceduri bine stabilite, sa-i puna la dispozitie toate documentele si datele pe care le solicita. De asemenea, avocatul poporului poate obtine informatii si de la autoritatile diverselor tari membre ale Uniunii Europene. El este abilitat sa actioneze ca si conciliator intre cetatenii Uniunii si administratia comunitara pentru rezolvarea amiabila a litigiilor administrative, dar nu poate impune nici un fel de sanctiuni juridice institutiei in culpa. Are dreptul sa faca recomandari institutiilor Uniunii si poate inainta diverse cazuri - pe care le considera indreptatite - Parlamentului European, astfel incat acesta sa poata trage concluzii de natura politica din atitudinea luata de catre organele administrative incriminate.

Mediatorul prezinta in fata Parlamentului European un raport general, anual, in care prezinta modul de solutionare a plangerilor primite si poate fi demis de catre Curtea Europeana de justitie, la cererea Parlamentului, daca nu mai indeplineste conditiile necesare exercitarii functiei, sau pentru fapte foarte grave.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 727
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved