Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  
ArheologieIstoriePersonalitatiStiinte politice


Bulgaria

Stiinte politice



+ Font mai mare | - Font mai mic



Bulgaria

Bulgarii, un trib turcic din Asia centrala, au fost asimilati de popoarele slavice situate pe actualul teritoriu al Bulgariei in secolul VII, urmand sa se formeze primul stat bulgar. In secolele ce au urmat, Bulgaria s-a luptat cu Imperiul Bizantin spre a-si afirma un loc in Balcani, dar la sfarsitul secolului XIV, tara a fost cucerita de Imperiul Otoman.



Bulgaria si-a recastigat independenta partiala in urma razboiului ruso-romano-turc (1877 - 1878), in forma de principat autonom, urmand sa fie proclamata un regat complet independent in 1908. Intre 1912 si 1913 a fost implicata in razboaiele balcanice, o serie de conflicte cu vecinii sai, pe durata carora Bulgaria a variat in marime. In timpul Primului Razboi Mondial, Bulgaria a participat alaturi de Puterile Centrale, infrangerea ducand la pierderea Traciei de vest. In cursul celui de-al doilea razboi mondial a participat alaturi de Puterile Axei, dar dupa intrarea sovieticilor in guvern (1944) s-a alaturat aliatilor. A intrat in sfera de influenta sovietica dupa cel de-al doilea razboi mondial si a devenit o republica populara in 1946. Dominatia comunista s-a incheiat in 1990, cand in Bulgaria au avut loc alegeri multipartite.

Numele Penisulei Balcanice deriva din lantul muntos Balcan sau Stara Planina care trece prin Bulgaria centrala si ajunge in Serbia estica. Lungimea totala a granitelor bulgare este de 2.245 km, din care 1.181 km terestre, 686 km fluviale si 378 km de coasta.

Economia Bulgariei s-a contractat dramatic dupa 1989 prin pierderea pietei sovietice, de care economia bulgara era strans legata, nivelul de trai scazand cu 40%. In plus, sanctiunile ONU impotriva Iugoslaviei si Irakului au continuat sa duca in declin economia bulgara. Primele semne de revenire au aparut in 1994, cand PIB-ul a crescut si inflatia a scazut. In 1996, totusi, economia s-a prabusit datorita reformelor economice sarace si un sistem bancar instabil. Din anul 1997 tara s-a aflat pe traiectoria revenirii, prin cresterea PIB-ului la o rata de 4-5%, cresterea FDI, stabilitatea macroeconomica si aderarea la UE stabilita pentru 2007. In ciuda faptului ca prognozele economice pentru 2004 si 2005 au prezis crestere continua in economia bulgara, guvernul inca are de a face cu o rata a somajului mare si standarde scazute de viata.

Presedintele Bulgariei care este seful de stat si comandantul sef al armatei este ales pentru un termen de cinci ani. Rolurile principale ale Presedintelui sunt organizarea datelor pentru alegeri si plebiscite, reprezentarea Bulgariei pe plan international si semnarea tratatelor internationale. Este de asemenea seful Consiliului Consultativ pentru Securitate Nationala. Presedintele are dreptul sa blocheze legislatii prin trimiterea legii inapoi la parlament desi daca o lege este votata a doua oara cu o majoritate simpla, nu are drept de veto.



Bulgaria are un parlament unicameral format din Adunarea Nationala sau Narodno Sabranie. Adunarea Nationala are 240 de membrii alesi pentru timp de patru ani. Partidele politice trebuie sa primeasca minimum 4% din votul total national pentru a fi reprezentati in Parlament. Adunarea Nationala este responsabila pentru formarea legilor, aprobarea bugetului de stat, organizarea datelor pentru alegerile prezidentiale, selectia primului ministru, declaratii de razboi, trimiterea trupelor in angajamente internationale si ratificarea tratatelor internationale.

Incheierea cu succes a negocierilor de aderare a celor doua tari candidate enumerate mai sus, duce catre un nou dinamism in procesul de aderare al Romaniei si Bulgariei, ca parte a aceluiasi proces de aderare ireversibil, Uniunea Europeana salutand progresele importante facute de aceste tari. Depinzand de progresele viitoare in aplicarea criteriilor de aderare, obiectivul este de a primi in 2007 Romania si Bulgaria ca membre ale Uniunii Europene. Uniunea a confirmat in ultimul timp mai ales ca negocierile de aderare cu aceste tari vor continua pe baza acelorasi principii ca si pana acum, dar ca fiecare tara candidata va fi judecata conform propriilor merite.

Pentru ca cele doua candidate sa poata fi primite conform deciziilor luate la Summitul de la Copenhaga in 2007, a fost necesara semnarea acordului de aderare, lucru posibil datorita dinamicii reformelor din cele doua state candidate. In scopul atingerii acestei performante, Uniunea Europeana a acordat un ajutor financiar majorat Romaniei si Bulgariei, al carui volum a fost de 4,5 miliarde de Euro, pe durata 2004 - 2006. Criteriile respectarii drepturilor omului de catre cele doua tari vecine sunt indeplinite, Bulgaria fiind totusi criticata pentru masurile prea putin energice luate in combaterea traficului de carne vie, iar Romania este mustrata pentru caracterul inca endemic al coruptiei. In sectorul administratiei, justitiei si al aplicarii legilor, Romania mai are de recuperat unele ramaneri in urma, pentru ca legislatia europeana sa poata fi realmente adoptata si aplicata.

La ora actuala ca si Romania, Bulgaria se afla in negocieri avansate cu Uniunea Europeana si spera sa adere in 2007, fapt ce mai este tratat si in capitolul destinat aderarii Romaniei la Comunitate, din prezentul curs de Drept Comunitar.





Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 721
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved