Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ArheologieIstoriePersonalitatiStiinte politice


Danemarca

Stiinte politice



+ Font mai mare | - Font mai mic



Danemarca

1. Scurt istoric. Generalitati, particularitati



Originile exacte ale Danemarcei s-au pierdut in istorie. Cea mai veche Danevirke este din secolul al saptelea, in acelasi timp cu noul alfabet runic. Cel mai vechi oras, Ribe, a fost fondat in jurul anului 700. Pana in secolul al 10-lea danezii au fost cunoscuti sub numele de vikingi, colonizand, atacand si avand relatii comerciale cu toate regiunile Europei, alaturi de norvegieni si suedezi. Exploratori vikingi au descoperit Islanda din greseala, in drum spre Insulele Faroe.

In diferite momente, regele Danemarcei a controlat parti din Anglia si Irlanda, Norvegia, Suedia, Finlanda, Islanda, Franta, in special Normandia si Insulele Virgine, Tranquebar in India, Estonia si ceea ce este astazi Germania de nord. Scania, Blekinge si Halland au facut parte din Danemarca pentru aproape intreaga sa istorie timpurie, dar au fost cedate Suediei in 1658. Uniunea cu Norvegia a fost dizolvata in 1814, cand Norvegia a intrat intr-o noua uniune cu Suedia (pana in 1905).

Din punct de vedre geografic, Danemarca este constituita din peninsula Iutlanda si 405 insule ce au primit nume. Dintre acestea, 323 sunt locuite, cele mai mari fiind Zealand si Funen. Orasele principale sunt capitala Copenhaga, Aarhus, Aalborg si Odense. Din punct de vedre politic, Danemarca este cea mai veche monarhie din Europa. In 1849 a devenit o monarhie constitutionala odata cu adoptarea unei noi constitutii. Monarhul este seful formal al statului, un rol mai mult ceremonial, deoarece puterea executiva, exercitata de monarh, este exercitata prin cabinetul de ministri, primul ministru fiind primul intre egali (primus inter pares). Puterea legislativa este detinuta atat de monarh cat si de Parlamentul danez, cunoscut sub numele de Folketing, care este constituit din nu mai mult de 179 de membri. Puterea judecatoreasca de detinuta de Curtea daneza.

Alegerile pentru Parlament trebuie sa aiba loc la interval de maxim patru ani, dar primul ministru poate cere alegeri anticipate. Daca parlamentul da un vot de neincredere primului ministru, intregul guvern demisioneaza. Tara este deseori condusa de guverne minoritare, votul universal fiind foarte utilizat iar in toate chestiunile, legea daneza considera femeile egale barbatilor.

Pedeapsa cu moartea a fost abolita in Danemarca in 1930. A fost reintrodusa pentru scurt timp dupa al doilea razboi mondial, la presiunea publica. Un numar de 46 de oameni au fost executati pentru crime de razboi, dupa care pedeapsa cu moartea nu a mai fost aplicata ani intregime. In cele din urma in 1978 a fost din nou abolita. Este ilegala prin lege extradarea unei persoane intr-o tara unde ar fi sub riscul pedepsei cu moartea.

2. Relatiile Danemarcei cu Uniunea Europeana

Aceasta economie de piata moderna cuprinde agricultura de inalta performanta, industrie pe scara larga si redusa moderna, un sistem social bine pus la punct, un nivel de trai ridicat, o moneda nationala stabila si o dependenta ridicata de comertul extern. Danemarca este un exportator net de alimente si energie si are un excedent extern confortabil. Aproximativ 75% din muncitorii danezi fac parte dintr-un sindicat afiliat Confederatiei daneze a sindicatelor, relatiile dintre sindicate si angajatori fiind de cooperare: sindicatele joaca un rol important in managementul locului de munca, si sunt reprezentate in majoritatea consiliilor administrative ale companiilor. Regulile legate de orarul de munca si salarii sunt negociate intre sindicate si angajatori, cu o implicare minima din partea guvernului.

Guvernul a reusit sa atinga si chiar sa depaseasca criteriile economice pentru participarea la faza a treia (o moneda europeana comuna) a Uniunii Economice si monetare a Uniunii Europene (EMU). Ea s-a plasat de asemenea pe primul loc in topurile legate de mediul de afaceri electronic in ultimii doi ani.

Intr-un referendum in septembrie 2000, Danemarca a confirmat decizia de a nu se alatura celorlalte 12 tari membre ale UE care au adoptat euro. Chiar si asa, moneda daneza ramane legata de euro.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 659
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved