Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ArheologieIstoriePersonalitatiStiinte politice


Estonia

Stiinte politice



+ Font mai mare | - Font mai mic



Estonia

Numele tarii: Republica Estonia;

Amplasare geografica: Europa de est, intre Letonia si Rusia;

Statele invecinate: Letonia, Rusia, Suedia si o larga deschidere la Marea Baltica;



Suprafata tarii: 45.226 km incluzand 1.520 de insule in Marea Baltica;

Populatia tarii: 1.408.556 locuitori (iulie 2005), 67,4% urban si 32,6% rural;

Densitatea de locuitori: 30 locuitori/km;

Limba oficiala: estoniana, dar rusa si engleza sunt frecvent vorbite;

Forma de guvernamant: republica democrata parlamentara;

Capitala tarii: Tallinn;

Diviziuni administrative: 15 districte si 241 municipalitati rurale;

Moneda nationala: coroana estoniana;

Puterea executiva: seful statului - presedinte - ales de parlament cu conditia sa intruneasca doua treimi din voturi, pe cinci ani;

Puterea legislativa: Parlament unicameral (101 locuri - sunt alesi pe patru ani prin vot popular);

Puterea judecatoreasca: Curtea Nationala (presedintele    este numit de Parlament, pe viata);

Dispute internationale: Rusia continua sa refuze semnarea si ratificarea conditiilor tehnice stabilite in decembrie 1996 cu privire la granite.

Estonia este asezata de-a lungul Marii Baltice, chiar in sudul Finlandei. Este o tara cu o suprafata cam ca si cea Olandei, si are o populatie de aprox. 1,4 milioane locuitori. Tallinn, capitala tarii, se gaseste la vreo 80 de km la sud de Helsinki, peste golful Finlandei.

Dupa secole de stapanire daneza, suedeza, germana si rusa, Estonia si-a castigat independenta in 1918. Asadar republica independenta a Estoniei s-a nascut dupa primul razboi mondial cand s-a despartit de imperiul rusesc. Proclamatia de independenta a fost urmata de razboiul de independenta in 1918 - 1920. A supravietuit 20 de ani ca tara independenta, dupa care, in urma celui de-al II-lea razboi mondial a trecut sub ocupatia Uniunii Sovietice (1940 - 1941, 1944 - 1991) si Germaniei naziste (1941 - 1944). In august 1991, Estonia isi declara restaurarea independentei si a fost repede recunoscuta de celelalte tari. In 10 septembrie, acelasi an, a fost acceptata ca stat-membru la Conferinta de Securitate si Cooperare in Europa si in 17 septembrie devine membru al Natiunilor Unite. O noua constitutie a fost elaborata pe baza principiilor unei republici parlamentare. Din anul 1994 de la parasirea teritoriului de trupele sovietice, a fost libera sa promoveze legaturi economice si politice cu Europa de Vest.

Relatiile Estonia - UE

In august 1991, Comunitatea Europeana recunoaste Republica Estonia, dupa ce aceasta si-a recastigat independenta. In anul urmator, Comisia Europeana acrediteaza un Ambasador Estonian la Bruxelles. Comisia Europeana isi deschide oficial Delegatia la Tallinn in 1996. Alte acte de maxima importanta in aderarea Estoniei la UE: Acordul de Comert Liber, care era inclus in Acordul European din iulie 1994, intrat in vigoare la 1 ianuarie 1995, Acordul European, semnat la 12 iunie 1995 si care a intrat in vigoare la 1 februarie 1998. Aceste acorduri furnizau o baza pentru discutii pe probleme specifice, intalniri la nivel inalt cu oficiali seniori, si implementarea unei asistente de pre-accesiune. Functionau ca si o protectie pentru pregatirile de aderare.

Estonia inainteaza aplicatia de accesiune in UE in noiembrie 1995 si incepe negocierile in martie 1998. Toate acestea au fost concluzionate la Copenhaga in 2002. Tratatul de Accesiune a fost aprobat de Guvernul Estonian in 8 aprilie 2002, iar presedintele si ministrul afacerilor externe au participat la semnarea tratatului la Atena in 16 aprilie 2002. Referendum -ul pentru integrarea in UE a fost tinut in septembrie 2003, cu un rezultat de 66,84% pro.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 925
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved