Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE

AdministratieDrept

Mostenirea vacanta

legislatie

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Reorganizarea persoanei juridice
CODUL DE PROCEDURA CIVILA
NORME METODOLOGICE privind etichetarea alimentelor
Norma generala de Protectia Muncii Publicat in Brosura din 1 ianuarie 1996
Legea nr. 7/2004 privind Codul de conduita a functionarilor publici
Efectele posesiei
Legea 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale Publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 672 din 27/07/2005
Supliment legislativ Acte normative in vigoare care reglementeaza domeniul turismului
Lege nr. 272 din 21 iunie 2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului
Raspunderea civila

Mostenirea vacantaNotiune

Art.1145 (1) Daca nu sunt mostenitori legali sau testamentari, mostenirea este vacanta.

(2) Daca prin legat s-a atribuit numai o parte a mostenirii si nu exista mostenitori legali ori vocatia acestora a fost restransa ca efect al testamentului lasat de defunct, partea din mostenire ramasa neatribuita este vacanta.

Administrarea provizorie a bunurilor mostenirii

Art.1146 Daca exista indicii ca mostenirea urmeaza a fi declarata vacanta, notarul incunostinteaza organul care reprezinta comuna, orasul sau, dupa caz, municipiul, iar acest organ are obligatia sa incredinteze, de indata, administrarea provizorie a bunurilor din patrimoniul succesoral unui curator special desemnat.

Somarea succesibililor

Art.1147 (1) Daca in termen de un an de la deschiderea mostenirii nu s-a infatisat niciun succesibil, notarul, la cererea oricarei persoane interesate, va soma pe toti succesibilii, printr-o publicatie facuta la locul deschiderii mostenirii, la locul unde se afla imobilele din patrimoniul succesoral, precum si intr-un ziar de larga circulatie, pe cheltuiala mostenirii, sa se infatiseze la biroul sau in termen de cel mult doua luni de la publicare.

(2) Daca niciun succesibil nu se prezinta in termenul fixat in publicatie, notarul va constata ca mostenirea este vacanta.
Dreptul de a culege mostenirea vacanta

Art.1148 Mostenirile vacante revin comunei, orasului sau, dupa caz, municipiului de la locul deschiderii mostenirii si intra in domeniul lor privat. Este considerata nescrisa orice dispozitie testamentara care, fara a stipula transmiterea bunurilor mostenirii, urmareste sa inlature aceasta regula.

Intrarea in stapanirea mostenirii vacante si raspunderea pentru pasiv

Art.1149 (1) Comuna, orasul sau, dupa caz, municipiul intra in stapanirea mostenirii de indata ce toti succesibilii cunoscuti au renuntat la mostenire ori, la implinirea termenului de optiune succesorala, daca niciun mostenitor nu este cunoscut. Mostenirea se dobandeste retroactiv de la data deschiderii sale.

(2) Comuna, orasul sau, dupa caz, municipiul suporta pasivul mostenirii vacante numai in limita valorii bunurilor din patrimoniul succesoral.

Desfiintarea vacantei mostenirii

Art.1150 Daca, desi s-a constatat vacanta mostenirii, exista mostenitori, atunci acestia pot exercita petitia de ereditate impotriva comunei, orasului sau, dupa caz, municipiului.
Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 582
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2019 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site