Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE

AdministratieDrept

Novatia

legislatie

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Limitele juridice ale dreptului de proprietate privata
INFRACTIUNI CONTRA INFAPTUIRII JUSTITIEI
Viciile posesiei
ORDONANTA nr.92 din 24 decembrie 2003 privind Codul de procedura fiscala
LEGEA Nr. 31/ 16 noiembrie 1990 Privind societatile comerciale
Tutela minorului
STATUTUL POLITISTULUI - LEGEA nr. 360 din 6 iunie 2002
DELEGAREA SI DETASAREA
Lege nr. 272 din 21 iunie 2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului
METODOLOGIA ORGANIZARII SI DESFASURARII CONCURSULUI DE ADMITERE

NovatiaNotiune si feluri

Art.1620 (1) Novatia are loc atunci cand debitorul contracteaza fata de creditor o obligatie noua, care inlocuieste si stinge obligatia initiala.

(2) De asemenea, novatia se produce atunci cand un debitor nou il inlocuieste pe cel initial, care este liberat de creditor, stingandu-se astfel obligatia initiala. In acest caz, novatia poate opera fara consimtamantul debitorului initial.

(3) Novatia are loc si atunci cand, ca efect al unui contract nou, un alt creditor este substituit celui initial, fata de care debitorul este liberat, stingandu-se astfel obligatia veche.

 

Proba novatiei

Art.1621 Novatia nu se prezuma. Intentia de a nova trebuie sa fie neindoielnica.

 

Garantiile creantei novate

Art.1622 (1) Ipotecile care garanteaza creanta initiala nu vor insoti noua creanta decat daca aceasta s-a prevazut in mod expres.

(2) In cazul novatiei prin schimbarea debitorului, ipotecile legate de creanta initiala nu se stramuta asupra bunurilor noului debitor si nici nu subzista asupra bunurilor debitorului initial fara consimtamantul acestuia din urma. Ele se pot stramuta asupra bunurilor pe care noul debitor le dobandeste de la debitorul initial, daca noul debitor consimte la aceasta.

(3) Atunci cand novatia opereaza intre creditor si unul dintre debitorii solidari, ipotecile legate de vechea creanta nu pot fi transferate decat asupra bunurilor codebitorului care contracteaza noua datorie.
 

Mijloacele de aparare

Art.1623 Atunci cand novatia are loc prin schimbarea debitorului, noul debitor nu poate opune creditorului mijloacele de aparare pe care le avea impotriva debitorului initial si nici cele pe care acesta din urma le avea impotriva creditorului, cu exceptia situatiei in care, in acest ultim caz, debitorul poate invoca nulitatea actului din care s-a nascut obligatia initiala.

Efectele novatiei asupra debitorilor solidari si fideiusorilor

Art.1624 (1) Novatia care opereaza intre creditor si unul dintre debitorii solidari ii libereaza pe ceilalti codebitori cu privire la creditor. Novatia care opereaza cu privire la debitorul principal ii libereaza pe fideiusori.

(2) Cu toate acestea, atunci cand creditorul a cerut acordul codebitorilor sau, dupa caz, al fideiusorilor ca acestia sa fie tinuti de noua obligatie, creanta initiala subzista in cazul in care debitorii sau fideiusorii nu-si exprima acordul.

 

Efectele novatiei asupra creditorilor solidari

Art.1625 Novatia consimtita de un creditor solidar nu este opozabila celorlalti creditori decat pentru partea din creanta ce revine acelui creditor.

 
Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 614
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2019 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site