Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE
loading...


AdministratieDrept


CONSILIUL MINISTRILOR

Drept

+ Font mai mare | - Font mai mic


DOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
PARTENERIATUL SOCIAL. TRIPARTISMUL. PATRONATELE. SINDICATELE
APLICAREA LEGII PENALE IN SPATIU
Plangerea impotriva actelor si masurilor de urmarire penala
Obligatia de a conduce evidenta fiscala
MASTER PROBATIUNEA IN PROCESUL PENAL - „PROCEDURI SIMPLIFICATE ALE JUSTITIEI PENALE RESTAURATIVE EXISTENTE IN SISTEMELE PROCESUAL PENALE DIN FRANTA, I
DREPT INTERNATIONAL PRIVAT – test grila
INSTITUTIILE COMUNITARE
PACTELE SI QUASI-CONTRACTELE
Obligatii. Contracte - GRILE
Dreptul Proprietatii Intelectuale – test grila

TERMENI importanti pentru acest document

consiliul ministrilor :

CONSILIUL MINISTRILOR

  La constituirea celor trei comunitati europene,fiecare a avut cat un consiliu al ministrilor.Prin tratatul din 1995 de la Bruxelles s-a convenit constituirea unui consiliu unic.

  In art 1 din tratat se prevedea ca acesta exercita puterile si competentele atribuite acestor institutii din tratatele care le instituiau.Tot tratatul reglementa faptul ca consiliu ministrilor era format din cate un reprezentant al fiecarui stat membru la nivel minsterial abilitat sa angajeze guvernul acestui stat.

  Functionare: se realizeaza prin intalnirea lunara a ministilor de externe dar si in alte reuniuni ale ministrilor pe domenii (agricultura,finante,etc.).Presedentia consiliului de ministrii este exercitata timp de 6 luni de fiecare stat membru intr-un ciclu de 6 ani conform unui ordin stabilit in tratate.Consiliul ministrilor se numeste la convocarea presedintilor aestuia sau a unui membru al Comisiei europene.Presedintele stabileste ordinea de zi provizorie si o inainteaza membrilor consiliului cu 4 zile inaintea reuniunii.Daca sunt si alte puncte se va supune aprobarii unui vot unanim.Intreaga ordine de zi va fi supusa votului.Sub aspectul functionarii consiliul ministrilor are in subordinea sa mai multe organisme si servicii care-l ajuta sa-si indeplineasca atributiile care-i revin. Consiliul ministrilor are un secretariat general.Acesta este stabilit  de consiliu si se afla sub autoritatea unui secretar general.Este compus din mai multe directii generale,directii si servicii,de asemenea exista mai multe comisii si comitete care au sarcina pregatirii lucrarilor consiliului cat si stabilirea unei atitudini comune pentru statele membre.Consiliul ministrilor mai are grupuri de experti.Acestea sunt constituite din functionari ai misiunii permanente la Bruxelles sau din cei trimisi de statele membre care au specializarea ceruta de problemele ce urmeaza a fi examinate de consiliul ministrilor.Toate propunerile comisiei sunt trimise consiliului,iar acest consiliu trebuie sa dispuna un corp de experti care sa analizeze in prima faza propunerile.

  Atributiile consiliului de ministri :

  Conform tratatelor,are atributii cu caracter general si acestea sunt completate cu unele dispozitii generale. Consiliul ministrilor are o competenta normativa avand putere de decizii cu organele similare.Consiliul are atributiuni in coordonarea actiunilor comunitare cu celelalte state.Actul normativ pe care il emite consiliul ministrilor se numeste decizie.Aceste decizii sunt hotarate cu majoritatea simpla  membrilor care il compun. In realitate toate hotararile sunt luate cu majoritatea calificata.Aceasta inseamna  atunci cand nu sunt voturi contra.Abtinerea unui stat de la vot nu este de natura sa impiedice adoptarea documentului.Cele mai importante probleme asupra carora trebuie sa se realizeze aceasta unanimitate de voturi sunt:

·        revizuirea tratatelor

·        functionarea institutiilor  comunitare

·        admiterea de noi membrii

06. COMISIA

  Aceasta denumire este data de  cele 3 tratate de infiintare.A fost initial instituita din 17 membri, dupa aderarea Spaniei si Portugaliei  la U.E..In momentul intrarii in vigoare a tratatului, U.E. era formata din 12 state si conform acestui tratat de fuziune, fiecare stat avea cate un reprezentant ar nu mai mult de 2(cinci state aveau cate 2 reprezentanti in Comisie).Ca urmare a primirii in U.E. a Austriei,Germaniei si Suediei incepand cu ianuarie 1995 numarul acestora a crescut la 20 de comisari.

  Avand  in vedere primirea de noi membrii in U.E. problema pusa a fost:modificarea numarului de membri si s-a exprimat ca fiecare stat membru sa aiba doar 1 comiar si ca nu se justifica prezenta mai multor comisari din partea statelor maimari pentru ca primirea e noi state membre va duce la situatii in care sa nu mai fie domenii de activitati comunitare sa le repartizeze comisarilor.Acesti comisari au anumite domenii de activitate.

 Desemnarea Comisiei: prin tratatul de la Roma s-a stabilit ca membrii  comisiei sunt desemnati prin acordul Guvernelor statelor membre pentru o perioada de 4 ani.Din practica de pana acum s-a stabilit ca doar presedintele comisiei face obiectul negocierilor interguvernamentale , iar comisarii sunt acceptati asa cum au fost propusi de Guvernul lor.Dupa desemnarea presedintelui se procedeaza la supunerea unui vot de aprobare in amsamblul din partea Prlamentului European in urma caruia ei sunt numiti printr-un acord  comun al statelor membre.Presedintele Comisiei nu are competente particulare,el avand doar functii administrative si de protocol(convoaca sedintele comisiei,prezideaza sedintele si are atribut de reprezentare a Comisiei)

  Statutul comisarilor:

·        cetateni ai statului care-l desemneaza
·        isi exercita atributiile in deplina independenta fata de statele care i-a desemnat

·        nu vor accepta instructiuni e la nici un Guvern si organism si trebuie sa se abtina de la orice act ncompatibil cu functia lui

·        pe perioada mandatului nu pot indeplini alta functie remunerata sau nu

·        mandatul este de 5 ani si poate fi reinoit

·        cu prilejul instalarii comisarilor ei se angajeaza in mod solemn sa respecte pe toata durata exercitarii functiei,sa dea dovada de onestitate,iar in cazul in care nu mai indeplinesc conditiile necesare exercitarii functiei,iar daca au comis o fapta grava la cererea consiliului ministrilor sau Comisiei pot fi declarati demisi si de Curtea de Justitie.Sanctiunea ce li se pot aplica sunt doar cele cu privire la dreptul la pensie.Cei care au demisionat voluntar sau cei care au fost demisi vor fi inlocuiti de un alt comisar sau pe perioada ramasa restanta.

  Functionarea Comisiei: are la baza pincipiul colegialitatii.Deciziile se iau colectiv si membrii acesteia sunt responsabili in comun pentru masurile adopate.Procedura adoptarii deciziilor se afla in regulamentul interior al Comisiei care stabileste cvorumul si adoptarea deciziei cu majoritatea simpla.Se prevede posibilitatea exprimarii in scris a pozitiei statului respectiv si se transmite comisiei pri secretarul general.Se poate uzita de institutia delegarii cu conditia respectarii pricipiului colegialitatii.

  Atributiile Comisiei:

·        drept la initiativa legislativa

·        poate moifica propunerile sale in timpul desfasurarii rocedurii de decizie a Comisiei

·        urmarrea modului de respectare a dispozitiilor tratatelor comunitare motiv pentru care a mai fost denumita “gardian al tratatelor”

·        in procesul supravegherii aplicarii normelor comunitare Comisia poate sa sesizeze Curtea de Justitie daca un stat nu s-a confirmat unui aviz pe care aceasta l-a emis referitor la respectivul stat

·        negocierea acordurilor comerciale externe

07. FUNCTIA PUBLICA COMUNITARA

   

  Este o functie complexa care cuprinde:

·        _______________ Comunitatii Europene

·         statutul agentilor

·        functionarea acestora

  Sunt in numar de aprox 25000 de functii comunitare,numar considerat rezonabil daca avem in vedere ca un organ cu activitate permanenta are aprox. 16000(Comisia).Nationalitatea functionarilor publici comunitari este cea a tarilor membre.(belgieni,in prezent)

  Nu pot indeplini functii comunitare decat cetatenii statelor membre.Aceste functii se ocupa prin concurs, anuntat in Jurnalul Oficial al Comunitatii Europene. Se mai foloseste sistemul de liste de rezerva.La nivelul  functiei publice comunitare,functionarii sunt de rangul A1(directorii generali) si cei de rangul A2(directorii de directii).Nu ocupa functii prin  concurs.Activitatile functiei publice comunitare le gasim in statutul functionarilor publici.

  Functionarii sunt de tip: A,B,C,D, iar pe langa acestia mai avem cateogoria pers. Lingvistic care sunt de apox. 2000,avnd in vedere ca limba oficiala este limba oficiala a fiecarui stat.


loading...
Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 329
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2018 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site