Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE
loading...


AdministratieDrept


NEGLIJENTA IN SERVICIU

Drept

+ Font mai mare | - Font mai mic


DOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Drept procesual civil 2 – test grila
Caracterele dreptului penal
Biletul la ordin
OBLIGATII. CONTRACTE
Investigarea criminalistica a faptelor de coruptie
Notiunea de casatorie
TEORIA CONSTITUTIEI - Notiuni generale despre Constitutie
Pluralitatea intermediara
Talharia in Codul Penal de la 1936
Dispozitii generale privind judecata - Judecata-faza importanta a procesului penal

TERMENI importanti pentru acest document

neglijenta in serviciu : infractiunea neglijenta in serviciu :

NEGLIJENTA IN SERVICIU

Notiune si definitie

Indeplinirea corecta a indatoririlor de serviciu conditionand buna desfasurare a activitatii de serviciu, faptele de incalcare a acestor indatoriri prezinta pericol social si atunci cand sunt savarsite din culpa. Astfel, constituie infractiune de neglijenta in serviciu, art. 249 cp, incalcarea din culpa, de catre un functionar public, a unei indatoriri de serviciu, prin neindeplinirea acesteia sau prin indeplinirea ei defectuoasa, daca s-a creat o tulburare insemnata bunului mers al unui organ sau institutii de stat ori al unei alte unitati din cele prevazute in art. 145 sau o paguba patrimoniului acesteia ori o vatamare importanta intereselor legale ale unei persoane.

Obiectul juridic special

Infractiunea de neglijenta in serviciu are ca obiect juridic relatiile sociale referitoare la buna desfasurare a activitatii de serviciu, care presupune indeplinirea corecta si cu constiinciozitate de catre functionarii publici, precum si de catre ceilalti functionari a indatorrilor lor de serviciu.

Subiectul

Infractiunea de neglijenta in serviciu nu poate fi savarsita decat de un functionar public sau de un alt functionar.

Latura obiectiva

Infractiunea de neglijenta in serviciu consta, sub aspectul laturii obiective, in incalcarea unei indatoriri de serviciu prin neindeplinirea acesteia sau prin indeplinirea ei defectuoasa, incalcare care a produs una din urmarile prevazute in textul legii.

Prin “indatorire de serviciu” se intelege tot ceea ce cade in sarcina unui functionar public sau a altui functionar, potrivit normelor care reglementeaza serviciul respectiv.

Latura subiectiva

Infractiunea de neglijenta in serviciu presupune, sub aspectul laturii subiective, vinovatia faptuitorului sub forma culpei, care poate fi simpla sau cu previziune. In cazul culpei simple, faptuitorul nu prevede urmarea faptei sale, desi putea si trebuia sa o prevada, iar in cazul culpei cu previziune, el prevede posibilitatea survenirii urmarii, dar crede fara temei ca aceasta nu se va produce.
Consumarea

Neglijenta in serviciu, savarsindu-se din culpa, nu este susceptibila de tentativa. Consumarea infractiunii are loc in momentul in care se produce urmarea periculoasa a faptei.

Sanctiunea

Infractiunea se pedepseste cu inchisoare de la o luna la 2 ani sau cu amenda.

Forma agravata

Neglijenta in seviciu exista in forma agravata, potrivit alin. 2 art. 249 cp, daca fapta a avut consecinte deosebit de grave. Dupa cum s-a mai aratat, prin “consecinte deosebit de grave” se intelege, potrivit art. 246 cp, o paguba materiala mai mare de 15 milioane lei sau o perturbare deosebit de grava a activitatii, cauzata de un organ de stat, unei institutii, regii autonome, societati comerciale, altei persoane juridice ori unei persoane fizice.


loading...
Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 378
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2018 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site