Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  
AdministratieDrept


Testamentele privilegiate

Drept



+ Font mai mare | - Font mai mic



Testamentele privilegiate

Notiune



Testamentele ordinare: olograf, autentic sau mistic nu sunt singurele forme testamentare existente.

Legiuitorul, tinand seama de faptul ca testatorul s-ar putea afla in imprejurari exceptionale, cand nu ar putea indeplini formalitatile necesare, a prevazut pentru fiecare dintre aceste situatii, testamente autentice, simplificate, denumite testamente privilegiate.

Fiind intocmite de persoane care, temporar, se afla in situatii exceptionale, testamentele privilegiate sunt denumite in acest mod deoarece in cazul realizarii lor legea permite formalitati mai reduse, care-i avantajeaza pe cei care le folosesc.

Forme de testamente privilegiate

Potrivit Codului civil in vigoare, exista trei forme de testamente privilegiate:

testamentul militarilor;

testamentul facut in timp de boala contagioasa;

testamentul maritim.

Testamentul militarilor

In timpul imperiului roman, armata de cariera fiind foarte importanta, pentru soldatii aflati in expeditii si pentru cei lipsiti de experienta, s-au admis forme de testare simplificate[1].

In prezent, Codul civil roman, in art. 870 prevede ca pot testa, in aceasta forma simplificata, militarii si cei asimilati lor, cat timp acestia se afla pe teritoriu strain, in misiune ori prizonieri la inamic, sau pe teritoriu romanesc, intr-o localitate asediata sau ale carei comunicatii au fost intrerupte din cauza razboiului.

Persoanele asimilate militarilor sunt atat medicii militari, preotii, cat si personalul din serviciul intendentei.

Situatiile exceptionale in care se gasesc persoanele respective, le impiedica sa se prezinte in fata notarului public pentru autentificarea testamentului.

Art. 868 C. civ. Considera ca va fi tot autentic si testamentul intocmit de agentul instrumentator care poate fi ofiterul comandant al unitatii sau un ofiter superior, asistat de doi martori.

Calitatea de martor la intocmirea unui testament privilegiat o poate avea orice persoana, chiar si un copil de 16 ani.

Daca testatorul este bolnav sau ranit, agentul instrumentator va fi medicul militar sef al spitalului asistat de comandantul unitatii.

In situatia in care militarii si cei asimilati lor se afla in garnizoana, in interiorul tarii, ei nu pot recurge la testamentul in forma privilegiata. Exceptie este doar in cazul in care ei se afla intr-o localitate asediata sau cand exista o invazie din partea armatei straine.

Militarul prizonier intr-o tara straina va putea intocmi testamentul in forma olografa sau autentica, respectand formele autentice din tara unde se afla, pentru ca el va avea aceleasi drepturi ca si romanul nemilitar.

Testamentul are un caracter provizoriu, favoarea acordata de lege acestor testamente incetand imediat dupa ce imprejurarile care au justificat-o s-au schimbat iar militarul poate recurge la alte forme testamentare.

Testamentul militar isi va produce efectele numai daca moartea testatorului s-a produs in imprejurari exceptionale care au determinat intocmirea lui in forma respectiva.

Testamentul facut in timp de boala contagioasa

Persoanele aflate intr-o localitate izolata din cauza unei boli contagioase (in carantina) au de asemenea posibilitatea sa testeze in forma simplificata (art. 872 C. civ.). De aceasta forma pot uza, toate persoanele izolate, indiferent daca sunt sau nu contaminate, deoarece acest lucru nu are legatura cu boala in sine ci cu faptul ca toate comunicatiile cu localitatea respectiva au fost intrerupte. Insa acest testament privilegiat nu va putea fi folosit daca in localitate exista un notar public si deci testatorul are posibilitatea de a-si intocmi un testament autentic. De asemenea, daca in localitatea respectiva exista judecatorie, testatorul poate recurge la testamentul mistic. Testatorul poate sa testeze inclusiv in forma olografa.



In cazul in care testatorul recurge la intocmirea unui testament privilegiat, atunci agentul instrumentator poate fi un membru al primariei din localitate asistat de doi martori, cu conditia ca, in localitatea respectiva, sa nu fie un birou notarial.

Testamentul trebuie semnat si datat de catre testator, agentul instrumentator si martori.

Testamentul maritim

Potrivit Codului civil art. 874-875, testamentul maritim este acel testament privilegiat, intocmit in timpul unei calatorii pe mare, de catre membrii echipajului sau de catre calatori.

Dupa cum se observa, legea are in vedere numai calatoriile pe mare, nu si pe fluvii.

Agent instrumentator va fi, fie comandantul vasului, fie un inlocuitor al sau, asistat de ofiterul intendent de bord si de doi martori.

La aceasta forma privilegiata de testament, se poate apela numai daca vasul se afla pe mare. Daca vasule este ancorat intr-un port romanesc sau intr-un port strain in care exista un agent diplomatic sau consular roman, se poate testa numai in formele ordinare.

Legea cere ca testamentul maritim sa fie intocmit in doua exemplare, in scopul asigurarii conservarii lui. In caz contrar, testamentul va fi nul. Un exemplar din acestea trebuie predat agentului diplomatic sau consular roman din primul port in care va ancora vasul, pentru a fi transmis notarului de la domiciliul testatorului.

Daca vasul ancoreaza intr-un port romanesc, prin organul portuar, exemplarul testamentului se inainteaza notarului de la domiciliul testatorului (art. 876-878 C. civ.).

Reguli comune tuturor testamentelor privilegiate

Exista urmatoarele reguli comune tuturor formelor de testamente privilegiate.

Sub sanctiunea nulitatii absolute, testamentele privilegiate trebuie intocmite in forma scrisa;

Toate testamentele privilegiate trebuie semnate de urmatoarele persoane, altfel sunt lovite de nulitatea absoluta:

de testator (daca nu stie sau nu poate sa semneze, se va face mentiunea despre aceasta si despre cauza impiedicarii);

de agentul instrumentator;

de cel putin unul dintre cei doi martori (mentionandu-se cauza care a impiedicat testamentul de catre celalalt).

Acestea sunt singurele formalitati cerute de lege pentru validitatea testamentelor privilegiate. Deci, absenta datei, necitirea testamentului cuvant cu cuvant precum si a celorlalte formalitati cerute pentru testamentele ordinare, nu vor determina nulitatea testamentului privilegiat. Practic, testamentele privilegiate nu sunt decat testamente autentice simplificate si deci vor avea forta probanta corespunzatoare.

Testamentele privilegiate produc efecte la data deschiderii mostenirii, dar numai daca testatorul a decedat in imprejurari exceptionale, care l-au impiedicat sa testeze in formele ordinare. In caz contrar, testamentul isi va pierde eficacitatea dupa 6 luni, iar in cazul testamentului maritim, dupa trei luni din ziua cand testatorul a incetat sa mai fie impiedicat sa testeze in formele ordinare.

Faptul ca testamentele privilegiate sunt intocmite in conditii exceptionale si sunt instrumentate de persoane fara pregatire speciala, justifica simplitatea acestora.



Eugeniu Safta-Romano, op. cit., p. 199.





Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1346
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved