Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE

BulgaraCeha slovacaCroataEnglezaEstonaFinlandezaFranceza
GermanaItalianaLetonaLituanianaMaghiaraOlandezaPoloneza
SarbaSlovenaSpaniolaSuedezaTurcaUcraineana

биологијаживотињазаконодавствоисторијакултуралитературамаркетингматематика
привредаразличитихрачунарарецептисоциологијатехника

ОПШТЕ КАРАКТЕРИСТИКЕ БИЗНИС ПЛАНА

маркетинг

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger

Опште карактеристике бизнис плана

У литератури се срећемо са великим бројем различитих дефиниција бизнис плана. У основи он представља документ којим се конкретизују идеје и циљеви који се желе достићи као и начин њихове реализације.Бизнис план је план визије предузећа, пут од жеља до стварности. У њему су постављени циљеви, анализиране основне слабости и најзначајније предности планираних активности и у складу са тим утврђена основна стратегија његовог спровођења.

Бизнис план утврђује тренутну позицију предузећа. Израда бизнис плана је развојни процес тестирања почетне пословне идеје, оцене њених реалних бизнис шанси у тржишном окружењу, пројекције реализације и начина остварења. 

Бизнис план је, документ који служи као стандард са којим се могу поредити текући резултати након што је посао стартовао. Редовно поређење планираних и остварених активности нам дозвољава да идентификујемо проблеме пре него што постану нерешиви (неуправљиви). Редовно поређење и корективне акције помажу да одржимо посао на жељеном путу, ка остварењу постављеног циља. Он је неопходан документ уколико желимо да позајмимо капитал. Бизнис план је значајан фактор који битно опредељује одлуку да ли ће тражена средства бити одобрена.

Бизнис план је резиме прошлих, садашњих и будућих активности предузећа, односно најефикаснији начин како да се из прошлости (садашњости) стигне до будућности. Бизнис план  је пажљиво планирање и тестирање пословне идеје, којим се показује да ли она има финансијског и оперативног смисла. 

Бизнис план је прва провера и оцена пословне идеје за потенцијалне партнере који треба да уложе време, знање или новац  у наш пројекат, а не у неки други. То је најчешће неопходна покретачка карика у реализацији предузетничког подухвата, јер да смо намеравану инвестициону активност могли самостално реализовати, помоћ и финансијску подршку не би ни тражили.

Када се ради бизнис план?

Бизнис план се ради у следећим случајевима:

        Када предузетник отвара нову фирму, односно почиње са бизнисом

        Код улагања у нови погон, реконструкцију постојећег, проширења погона        Код увођења новог производа

        Кад предузеће тражи спољне партнере (инвеститоре, акционаре)

        Кад предузеће приступа реорганизацији

        Код улагања у поновни почетак производње код постојећег предузећа које је у потешкоћама

        Код реализације одређеног пословног подухвата који фирма не може сама да финансира

        Код продаје предузећа и др.

Зашто је неопходан бизнис план?

Основна функција бизнис плана јесте добијање неопходних финансијских средстава. Међутим, поред ове, бизнис план има и низ других функција: Омогућава предузетнику да пословну идеју изоштри пре изласка на тржиште. Овим се смањују потенцијални губици и могућност грешке. Израдом бизнис плана потенцијалне грешке праве се на папиру а не на тржишту. Највећи непријатељ успеха једног подухвата јесу околности које нису предвиђене пре него што се подухват реализовао. Бизнис план помаже предузетнику да унапред сагледа неизвесност будућих догађаја и смањи ризик грешке. Стављање циљева на папир приказује посвећеност послу, што може импресионирати потенцијалне инвеститоре, добављаче и запослене. Служи као водич за мерење остварења пословних циљева предузећа. Неопходност израде бизнис плана је у томе да се пре отпочињања реализације одређене идеје оцени оправданост њене реализације и на тај начин битно смањи ризик улагања. Омогућава предузећу да остане на правом путу и запосленима да разумеју куда бизнис треба да иде. Одлично је средство комуникације с окружењем. Бизнис планом дефинишете стварне могућности у функционисању бизниса, унапред сагледавате степен прихватљивости од потенцијалних купаца и потребе за средствима.
Коме је намењен бизнис план?

Приликом писања бизнис плана, увек треба имати на уму у које сврхе се пише и коме је намењен. Велики је број могућих корисника бизнис плана:

Предузеће на основу бизнис плана сагледава визију, стратегију пословања и поставља циљеве.

Банке и остале финансијске организације на основу њега процењују колико сте способни да започнете и водите посао.

Менаџмент тим ради праћења реализације, контроле и разумевања будућих акција компаније.

Запослени да би разумели шта се од њих очекује.

Стратешки партнери да би проценили да ли се ваше идеје поклапају са њиховим плановима и мисијом.

Бизнис план може имати неколико задатака у исто време на пример, да омогући бољи увид инвеститора у пословање фирме и да омогући кредитирање, али и да дефинише све фазе пословања и укаже на евентуалне недостатке. Савет је да се води рачуна ко може читати ваш бизнис план и будите потпуно сигурни и искрени приликом његовог писања.

Ако се пише бизнис план ради добијања кредита, банка ће бити заинтересована да види на који начин фирма може да поврати уложени новац. С друге стране, ако се обраћамо крупном инвеститору или неком фонду, они ће најчешће желети да виде стабилност развоја фирме у будућности. У то треба да их убеди бизнис план.

Колико дугачак треба да буде бизнис план?

Дужина бизнис плана је различита и зависи од сврхе за коју се пише. Просечан бизнис план би требало да има између 15 и 20 страна. Дужина бизнис плана, пре свега, зависи од природе бизниса и величине инвестиције. Што је бизнис сложенији, инвестиција већа и конкурентско окружење јаче, то ваш бизнис план треба да буде детаљнији.

Дужину бизнис плана одређује и његова садржина. Ако се бизнис план пише да се привуче инвеститоре који треба да уложе много новца у посао, требаће много речи да се они убеде да је то права ствар и да неће погрешити, самим тим рад ће бити дужи. С друге стране, ако се пише за интерну употребу, довољно је да се дефинишу само важније ставке у оквиру плана.
Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1210
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2019 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site