Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE

ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane

Analiza elementelor interactive ale site-ului de stiri www.ziare.com

management

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Management turism - resurse umane - hotel
Situatie RT
Parghia de operare
Intreprinderea industriala - Definirea conceptului
METODE SI TEHNICI SPECIFICE DE MANAGEMENT
NATURA Sl SCOPUL CONSULTANTEI IN MANAGEMENT
CULTURA ORGANIZATIONALA
Planul de afaceri
Alte abordari ale managementului bazat pe cunostinte
Conceptul de decizie si cerintele de rationalitate

Analiza elementelor interactive ale site-ului de stiri www.ziare.com

Mai intai au fost ziarele. Principiul era simplu: ele ofereau informatia, cititorii isi puteau face cunoscute parerile sau reactiile numai prin intermediul postei traditionale sau eventual prin refuzul de a mai cumpara publicatia.A urmat radioul, mai apoi televiziunea. (Tele)spectatorii care vroiau sa-i contacteze pe cei pe care ii ascultau sau pe care ii priveau aveau de data aceasta de ales intre posta si intervenirea prin telefon in timpul emisiunilor. Interactivitatea se plasa foarte aproape de zero.  

Progresul tehnologiei a influentat cu timpul si domeniul comunicarii de masa. Primele manifestari s-au metamorfozat si informatia a devenit accesibila in moduri surprinzatoare. Site-urile de stiri sunt in prezent una dintre cele mai utile si utilizate posibilitati de informare. In plus, asa cum se va vedea in continuare, web-designerii care se ocupa de site-urile de stiri se straduiesc sa gaseasca noi si noi modalitati de a mentine legatura dintre autori si cititorii materialelor jurnalistice.

Conform “Dictionarului Explicativ al limbii romane”, interactivitatea este o “forma de legatura manifestata printr-o influentare, conditionare sau actiune cauzala reciproca”. In cazul site-urilor de stiri, interactiunea cu cititorii se refera la: email/ forme de posting generale pe care cititorii sa le foloseasca pentru a contacta redactia, adrese de email personale pentru contactarea reporterilor si editorilor individual, camere de chat/ forumuri sau sondaje si cercetari oferite de site-urile de stiri, existenta a doua variante a siteului (in romana si in engleza, de exemplu), usurinta cu care se desfasoara procesul de cautare in continutul site-ului, existenta linkurilor in textele jurnalistice sau a filmuletelor.

In cele ce urmeaza, voi analiza fiecare dintre aceste elemente ale interactivitatii referindu-ma la site-ul de stiri www.ziare.com.

·        Adrese de e-mail pentru contactarea redactiei sau reporterilor (individual)

Web-designerii site-ului www.ziare.com au dat atentie partial acestui aspect, al comunicarii dintre cititori si redactie. In josul paginii principale exista un buton de contact prin care se poate ajunge la un formular de trimitere a mesajelor catre redactie. Intr-o alta caseta exista si o adresa de mail destinata sugestiilor si reclamatiilor, si una pentru comunicatele de presa.

Nu exista posibilitatea de a contacta individual reporterii prin intermediul e-mail-urilor, asta si pentru ca textele originale, care nu sunt preluate din presa, sunt semnate Ziare.com,  nu cu numele reporterilor.

·        Camere de chat/ forumuri/ comentarii pentru articole

Pe www.ziare.com vizitatorii se pot inscrie cu username-uri si parole personale si unice pentru a intra in comunitate. Toti acesti utilizatori pot lasa comentarii articolelor sau pot raspunde celorlalti utilizatori. Asa a aparut o forma a unei camere de chat sau al unui forum. In plus, utilizatorii se pot asocia in grupuri, cum ar fi “Partidul Alegatorilor Pacaliti- 2008” sau “Liga Antidefaimare Romania”. Apasand pe butonul comunitate se pot accesa liste cu cei mai populari, cei mai activi sau ultimii membri inregistrati in comunitate.

Nici oamenii politici nu sunt uitati. Site-ul prevede o sectiune numita Dreptul la replica, in care orice parlamentar, ministru, dar si purtatorii de cuvant isi pot formula punctul de vedere pe aceeasi pagina cu articolul care ii priveste.

·        Sondaje si cercetari/ site bilingv

 In prezent nu exista nici un sondaj, chestionar sau cercetare la care se cere contributia cititorilor. Totusi, asa cum am aratat si mai sus, cititorii isi exprima parerea despre calitatea articolelor prin intermediul comentariilor.
          Site-ul nu ofera nici varianta bilingva a informatiilor, articolele se pot citi numai in limba romana.      

·        Usurinta cu care se desfasoara procesul de cautare

In partea de sus a paginii principale exista caseta clasica destinata cautarii in informatia siteului. Este de ajuns o simpla tastare in interiorul casetei a cuvantului cautat si in decurs de 1-2 secunde site-ul asigura o lista cu ultimele 1000 de  materiale in care apare cuvantul cautat. Prin urmare, procesul de cautare se desfasoara cu usurinta si site-ul se dovedeste eficient in gasirea raspunsului.

·        Linkuri in textele jurnalistice

Linkurile continute de materialele jurnalistice trimit catre sursele informatiilor prezentate. Linkurile functioneaza, paginile spre care trimit sunt usor de accesat prin aceasta modalitate.

Paginile site-ului ziare.com contin, insa , si reclame care functioneaza la fel ca linkurile obisnuite, odata apasate trimit catre alte site-uri.

·        Filmulete

Fiecare sectiune a site-ului (actualitate, business, sport, lifeshow) contine in partea de sus filmulete legate de cele mai importante evenimente ale zilei. De pilda, pagina de actualitate din data de 20 ianuarie ofera filmulete despre investitura presedintelui Obama, cea de sport, despre declaratiile sportivelor din nationala de baschet, cea de business, despre declaratia lui Mihai Ionescu legata de cresterea PIB etc.

Concluzii

          Elementele interactive pot fi considerate avantajul asigurat de tehnologie jurnalismului online fata de jurnalismul clasic, fie acesta presa scrisa sau audio-vizual. Prin acestea, cititorului i se asigura sentimentul ca parerea lui conteaza cu adevarat pentru jurnalisti, ca prin comentariile sale poate fi parte a materialelor jurnalistice, chiar.

          Site-ul de stiri www.ziare.com foloseste partial acest avantaj al elementelor interactive. Asa cum am aratat mai sus, site-ul nu pune in practica toate posibilitatile, cum ar fi sondajele si cercetarile sau un forum sau o camera de chat clasica. Totusi, site-ul ofera cititorilor, pe langa continutul informativ, si posibilitatea de a influenta aceste materiale. 

 
Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 958
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2019 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site