Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE
loading...


ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane

Economia bazata pe cunostinte

management

+ Font mai mare | - Font mai mic


DOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
MANAGEMENT Managementul transporturilor – test grila
Conceptul de strategie a unei firme
ORGANIZAREA STRUCTURALA A SOCIETATII Compania Romana de Petrol
Modelarea fenomenelor de piata
ANALIZA MEDIULUI EXTERN AL FIRMEI
Bugetul proiectului
COMPORTAMENT ORGANIZATIONAL
Managementul valorii clientilor-dimensiunea economica a managementului relatiilor cu clientii
Sisteme, metode si tehnici specifice managementului
Modele ale excelentei in afaceri, bazate pe calitate

TERMENI importanti pentru acest document

: intelectualizarea crescanda a proceselor de munca in romania : economia bazata pe cunostinte : economia bazata cunostinte : trasaturi ale economiei bazate pe cunostinte romaniei :

Economia bazata pe cunostinte

Aceasta reprezinta un nou tip de economie si necesita un nou aparat conceptual si o noua abordare care determina implicit un nou tip de management.

Peter Druker sustine ca vechiul model de intreprindere (companie) centrat pe resurse fizice a devenit astazi irelevant, fiind necesara conturarea unui nou tip de organizatie ( sau intreprindere) bazata pe cunostinte si implicit a unui nou tip de management bazat pe cunostinte ( MBC).

Exista in prezent o multitudine de moduri de definire prin care specialittii definesc noua economie.

Astfel, Daniela Archibugi si Bert Ake Lundval, definesc noua economie “ca fiind dominata mai mult de influentele globale si de viteza ( adesea in timp real) a comunicatiilor si informatiilor indiferent de distanta”.

2.1  Trasaturile EBC

Globalizarea si digitalizarea caracterizate prin conferirea de intangibilitate tranzactiilor internationale, comerciale si de investitii directe.

Exp: O data cu primirea in UE a Romaniei si Bulgariei a aparut riscul real ca Ungaria sa piarda din volumul preconizat de noi investitii directe din partea unor potentiali investitori in domeniul IT[1].

Unii autori nu fac distinctia intre informatii si cunostinte si nu sesizeaza modificarile de esenta ale fenomenelor economice. In acest sens, Thomas Stewart abordeaza mai profund EBC, sustinand ca, aceasta are in vedere “ banii in contextul cumpararii, producerii si vanzarii cunostintelor” si ca, aceasta se fundamenteaza pe “ capitalul intelectual”.

Thomas Stewart situeaza pe primele doua planuri elementul economic, prin pozitionarea in prim plan a situatiilor economice, subliniind modul in care se obtin acestea. El delimiteaza rolul cunostintelor considerandu-le ca generatoare de valoare adaugata indiferent de natura lor, de gradul de sofisticare si de modernitate ale informatiilor obtinute ( continute).

Totodata Organizatia Internationala OCDE, defineste EBC ca “ economia bazata in mod direct pe productia, distributia si utilizarea cunostintelor si informatiilor”.

Profesor Ovidiu Nicolescu defineste EBC, aratand ca aceasta se caracterizeaza prin “transformarea cunostintelor in materie primp, capital, produse, factori de productie esentiali ai economiei si prin procesele economice in cadrul carora generarea, vanzarea, cumpararea, invatarea, stocarea, dezvoltarea, partajarea si protectia cunostintelor devin predominante si conditioneaza decisiv obtinerea de profit si asigurarea sustenabilitatii economiei pe termen lung”.

Merita mentionat faptul ca, la summitul UE de la Lisabona s-a stabilit ca obiectiv fundamental pentru tarile care formeaza UE ( 27 tari), constituirea EBC pana in anul 2010.

2.2  Trasaturi definitorii ale economiei bazate pe cunostintea)      Primordialitatea cunostintelor in toate sferele activitatii economice poate asigura cresterea performantelor organizatiilor;

b)      Proprietatea intelectuala tinde sa devina preponderenta in raport cu cea clasica;

c)      Concentrarea activitatii economice asupra tratarii informatiilor, acumularii cunostintelor si producerii de bunuri cunostinte, nu de bunuri propriu-zise;

d)       Capitalul – cunostinte este special, intangibil, dificil de a asigura o posesiune in exclusivitate la nivelul unei organizatii;

e)      Fundamentarea activitatii economice pe resurse intangibile (cunostinte si mintea omului) si nu pe resurse tangibile (pamant, cladiri, echipamente etc.);

f)       Cresterea preponderentei produselor simbolice (informatii, card electronic, pachete de programe pentru calculator, banking electronic, proiecte, consultanta) si diminuarea relativa a produselor fizice;

g)      Cresterea rolului cunostintelor la toate nivelurile de organizare a activitatii economice, devansand resursele materiale;

h)      Intelectualizarea crescanda a proceselor de munca cu accent pe dezvoltarea produselor simbolice.

In SUA, in 1975, statistica ne arata un  numar mai mare de manageri, specialisti si functionari decat numarul executantilor (muncitorilor).[1] Vezi vizita patronului Microsoft, Bill Gates in Romania si Bulgaria, care a purtat discutii privind extinderea  proceselor de informatizare si internationalizare


loading...DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 882
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2018 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site