Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE
loading...


ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane

GRAFICUL DE DESFASURARE A ACTIVITATILOR (GRAFICUL GANTT)

management

+ Font mai mare | - Font mai mic


DOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Definirea managementului calitatii
REPROIECTAREA SISTEMULUI DECIZIONAL SI INSTRUMENTARUL DECIZIONAL
EVALUAREA PROCESULUI DE RESTRUCTURARE IN CADRUL BANCII COMERCIALE ROMANE
MANAGEMENT FINANCIAR CONTABIL AN II SEM.1 TEST GRILA
SPECIFICITATEA COMUNICARII MANAGERIALE IN CADRUL POLITIEI ROMANE
MANAGEMENT DEFINITIE
ANALIZA FUNCTIONALA
MANAGEMENTUL RESURSELOR UMANE
Modelul european de management
PROGRAMAREA PRODUCTIEI

TERMENI importanti pentru acest document

graficul gantt al unui proiect : : : : :

Graficul de desfasurare a activitatilor

(graficul gantt)

1.1 Obiectivele Lucrarii

        Prezentarea si insusirea simbolurilor pentru activitatile folosite de metodele grafice pentru descrierea si analiza proceselor din cadrul sistemelor de productie.

        Prezentarea si cunoasterea uneia dintre tehnicile de inregistrare si urmarire grafica a programarii si realizarii unor activitati din cadrul sistemelor de productie, graficul Gantt.

        Utilizarea graficului Gantt pentru programarea si urmarirea desfasurarii activitatilor aplicative de la disciplina BIMSP.

        Stabilirea tematicilor pe baza carora studentii vor intocmi un referat la alegere.

1.2 Notiuni Teoretice

Pentru culegerea informatiilor referitoare la procesele de munca, in vederea analizei lor, se utilizeaza o serie de simboluri pentru activitatile care au loc in timpul unui proces productiv. Activitatile care sunt evidentiate in diagramele sau schemele de proces sunt clasificate in cinci categorii distincte si sunt simbolizate cu ajutorul unor simboluri. Aceste simboluri formeaza o prima grupa simboluri de baza. Cele cinci categorii distincte de activitati sunt prezentate in continuare.

Operatie - este considerata a fi acea activitate in cadrul careia un obiect este modificat intentionat din punct de vedere al unei caracteristici fizice sau chimice, este asamblat sau demontat de un alt obiect sau este pregatit pentru alta activitate (operatie, control, transport sau depozitare). Caracter de operatie au si activitatile de generare sau receptie de informatie, de planificare sau de calcul.

Control - este considerata acea activitate in cadrul careia un obiect este verificat cantitativ sau calitativ din punct de vedere al unei caracteristici proprii sau este examinat pentru identificare. Acest tip de activitate se mai numeste si inspectie.

Transport - este considerata activitatea in cadrul careia un obiect este deplasat dintr-un loc in altul, exceptie facand acele miscari ale obiectului din cadrul unei operatii sau control sau care sunt efectuate de catre operator la locul de munca in timpul unei operatii sau control.

Intarziere sau asteptare - sunt considerate acele activitati de stationare ale obiectului, cauzate de neexecutarea imediata a urmatoarei activitati planificata. Exceptie fac acele asteptari care modifica intentionat caracteristicile fizice sau chimice ale obiectului (de exemplu, asteptarea in vederea racirii naturale a obiectului, imbatranirii naturale a obiectului etc.). Uneori, asteptarea are caracterul unei stocari temporare (de exemplu, stocarea pieselor in curs de fabricare intre doua operatii succesive).

Depozitare - este considerata a fi acea activitate in cadrul careia un obiect este tinut si protejat impotriva unei deplasari neautorizate.

In cadrul proceselor de productie este posibil ca unele dintre aceste activitati distincte sa se suprapuna in timp sau spatiu, adica sa fie executate in acelasi timp sau la acelasi loc de munca. Astfel de exemple ar fi : executarea unui control simultan cu depozitarea (numararea unor produse care se afla depozitate in magazie), efectuarea unei operatii simultan cu depozitarea (etichetare in timpul depozitarii) etc. In acest caz spunem ca are loc o activitate combinata, iar simbolul acesteia este format prin suprapunerea simbolurilor activitatilor distincte care se realizeaza dupa urmatorul principiu : simbolul activitatii secundare se inscrie in interiorul simbolului activitatii principale. Aceste simboluri formeaza o a doua grupa simboluri combinate.

Pe langa cele doua grupe de simboluri se utilizeaza si altele care formeaza grupa simbolurilor derivate, simbolul grafic fiind format dintr-unul din simbolurile de baza la care se adauga elemente informative suplimentare.

Principalele tipuri de simboluri grafice utilizate in cadrul metodelor ce utilizeaza diagrame ale proceselor de munca, grupate in cele trei categorii mentionate anterior, sunt reunite in tabelul 1.1.

Tehnica de inregistrare si urmarire grafica a programarii si realizarii unor activitati, propusa spre insusire si aplicare in cadrul lucrarii, este cunoscuta sub denumirea de grafic GANTT sau grafic cu bare, fiind o tehnica des folosita in ingineria si managementul sistemelor de productie.

Graficul GANTT este folosit pentru :

-       reprezentarea succesiunii activitatilor necesare implementarii unui proiect ;

-       inregistrarea si verificarea realizarii unor sarcini de munca sau activitati de catre operatori ;

-       programarea, inregistrarea si verificarea incarcarii unor masini, echipamente etc. ;

-       evidentierea unor situatii nedorite in evolutia activitatilor programate.

Totodata, graficul GANTT permite vizualizarea relatiei dintre activitatile prevazute pentru realizarea unui proiect, indicand etapele care trebuie parcurse in acest scop. Graficul faciliteaza observarea momentului la care au fost operate modificari in desfasurarea activitatilor, fata de ceea ce era prevazut initial.

Graficul GANTT contine urmatoarele informatii distincte:

-       informatii care descriu continutul activitatilor programate ;

-       elementele sistemului implicate in realizarea activitatilor programate (utilaje, operatori etc.) ;

-       momentele sau intervalele de timp planificate si, respectiv, realizate cu privire la elementele mentionate anterior ;

-       simboluri grafice (sub forma unor bare, segmente, benzi) care sunt utilizate ca elemente de marcare si vizualizare a succesiunii de desfasurare a activitatilor.

Tabelul 1.1 Simbolizarea activitatilor din cadrul proceselor de munca

Denumirea

activitatii

Simbolul activitatii

Tipul simbolului

Observatii privind utilizarea simbolului

Operatie, modificare

De baza

In cazul proceselor cu documente, reprezinta o operatie neproductiva

Ex. : nituire, strunjire, tehnoredactare.

Control, verificare, inspectie

Ex. : examinarea calitativa si cantitativa a materialelor ; citirea temperaturii la

cazane ; citirea instructiunilor primite.

Transport, deplasare

Ex. : deplasarea materialelor cu electrocarul ; deplasarea documentelor

prin purtare.

Intarziere, asteptare, pauza nedorita

Ex. : asteptarea seifabricatului la locul de munca pentru a fi prelucrat ; asteptarea de catre operator a electrocarului ; asteptarea unor documente pentu indosariere.

Depozitare,

pastrare

Ex. : depozitarea materialelor in magazii sau depozitarea in depozit a pieselor, subansamblurilor sau produselor ce urmeaza a fi vandute.

Operatie efectuata

in timpul deplasarii

Combinat

Ex. : uscarea caramizilor cu raze infrarosii prin deplasarea lor intr-un tunel

Depozitare concomitenta

cu un control

Ex. : numararea unor produse in timpul inmagazinarii lor.

Depozitare concomitenta

cu o operatie

Ex. : etichetarea produselor in timpul depozitarii lor.

Control tehnic de calitate

Derivat

Ex. : testare pe banc

(cu echipament special).

Transport cu precizarea mijlocului de transport

Ex. : transport cu conveierul.

Transport cu incarcatura

Ex. : deplasarea unui electrocar cu containere pline cu piese

Generare, intocmire document

Sunt utilizate numai in diagramele

de procese cu documente.

Completare, adaugarea informatiei la un document

Sunt utilizate numai in diagramele

de procese cu documente.

1.3 Efectuarea Lucrarii

Dupa parcurgerea si discutarea notiunilor teoretice se trece la parcurgerea si discutarea aplicatiei demonstrative.

In cadrul aplicatiei demonstrative se vor pune in evidenta pasii care trebuie urmati pentru realizarea unui grafic de tip Gantt, respectiv :

      stabilirea activitatilor ce urmeaza a fi programate si efectuate ;

      identificarea momentelor si a intervalelor de timp in care urmeaza a se desfasura aceste activitati ;

      stabilirea simbolurilor asociate activitatilor ;

      programarea propriu-zisa a activitatilor (intocmirea graficului Gantt).

Ulterior, fiecare student va realiza o aplicatie individuala, constand in utilizarea graficului Gantt pentru programarea si urmarirea desfasurarii unor activitati.

In finalul lucrarii vor fi prezentate tematicile pe baza carora studentii vor intocmi un referat la alegere. Acest referat va fi prezentat si sustinut in ultima lucrare de laborator.

1.4 Aplicatie Demonstrativa

Enuntul aplicatiei : Pentru disciplina BIMSP 1 sunt prevazute 7 lucrari de laborator a cate 2 ore. Se stie ca anul de studiu este format din 4 subgrupe (sgr. 21.1, sgr. 21.2, sgr. 22.1 si sgr. 22.2), iar zilele si orele in care au loc aceste lucrari sunt : miercuri, 8 10 sgr. 21.1 si 10 12 sgr. 21.2 (numai in saptamanile impare) si vineri, 8 10 sgr. 22.1 si 10 12 sgr. 22.2 (numai in saptamanile pare).

In vederea intocmirii orarului salii de laborator, se cere sa se intocmeasca graficul de desfasurare a celor 7 lucrari de laborator (graficul Gantt) la disciplina BIMSP 1 pe semestrul 1 al anului universitar 2003 2004.

Rezolvarea aplicatiei

Pentru realizarea graficului Gantt se vor parcurge urmatorii pasi :

       se identifica activitatile ce urmeaza a fi efectuate : in acest caz ele sunt reprezentate de cele sapte lucrari de laborator, pe care le vom nota L1, L2, , L7. Aceste activitati urmeaza a fi efectuate de fiecare din cele 4 subgrupe ale anului de studiu.

      identificarea momentelor si a intervalelor de timp in care urmeaza a se desfasura aceste activitati : ele sunt cunoscute din datele aplicatiei (zilele saptamanii, paritatea saptamanii si intervalul orar din ziua respectiva).

      stabilirea simbolurilor asociate activitatilor : vom asocia un simbol diferit fiecarei subgrupe din an, astfel :

- pentru subgrupa 21.1 :

- pentru subgrupa 21.1 :

- pentru subgrupa 22.1 :

- pentru subgrupa 22.2 :

      intocmirea graficului Gantt, fig. 1.1 : pe verticala vor fi trecute activitatile identificate anterior, iar pe orizontala zilele calendaristice din perioada considerata (semestrul I al anului universitar 2003 2004). Momentele de efectuare a acestor activitati de fiecare subgrupa in parte vor fi marcate cu simbolurile corespunzatoare.

Fig. 1.1 Graficul de desfasurare a lucrarilor de laborator la disciplina BIMSP 1

Luna

octombrie - 03

noiembrie - 03

decembrie - 03

ianuarie - 04

Ziua

1

10

15

24

29

7

12

21

26

5

1019

7

16

Sapt.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

Orele

8

-

10

10

-

12

8

-

10

10

-

12

8

-

10

10

-

12

8

-

10

10

-

12

8

-

10

10

-

12

8

-

10

10

-

12

8

-

10

10

-

12

8

-

10

10

-

12

8

-

10

10

-

12

8

-

10

10

-

12

8

-

10

10

-

12

8

-

10

10

-

12

8

-

10

10

-

12

8

-

10

10

-

12

Lucrarea

L 1

L 2
L 3

L 4

L 5

L 6L 7

1.5 Aplicatie Individuala

Enuntul aplicatiei : Pentru disciplina BIMSP 1 sunt prevazute 7 lucrari de laborator a cate 2 ore. In cadrul fiecarei lucrari de laborator urmeaza a fi efectuate mai multe grupe de activitati distincte (de exemplu, la L1 : prezentarea simbolurilor pentru activitati, prezentarea graficului Gantt, parcurgerea aplicatiei demonstrative si rezolvarea aplicatiei individuale).

Cunoscand orarul anului de studiu, se cere sa se intocmeasca graficul de desfasurare a activitatilor corespunzatoare celor 7 lucrari de laborator (graficul Gantt) la disciplina BIMSP 1 pe semestrul 1 al anului universitar in curs pentru subgrupa din care studentul face parte.

Simbolurile propuse pentru reprezentarea activitatilor in cadrul graficului Gantt sunt prezentate in tabelul 1.2.

Tabelul 1.2 Simbolurile activitatilor pentru graficul lui GANTT

Felul activitatii

Simbol

Descriere

Varianta (Culoare)

Activitate planificata

Linie groasa continua

Negru

Activitate realizata

Linie punct groasa

Verde

Activitate indeplinita cu lipsuri

- - - - - - - - - - - - -

Linie cu semne minus

Rosu

Activitate indeplinita si apreciata pozitiv

+ + + + + + + +

Linie cu semne plus

Albastru

Activitate de tip test

T T T T T T T

Linie cu simbol litera T

Galben

Pentru realizarea graficului Gantt se recomanda utilizarea formularului din figura 1.2.

Nota : graficul cu activitatile programate va fi completat pe parcursul semestrului, de fiecare student si va fi prezentat in forma finala la incheierea activitatii de laborator.


Fig. 1.2 Graficul de desfasurare a activitatilor din cadrul lucrarilor de laborator la disciplina BIMSP 1

LUCRAREA

Saptamana / ziua / data / orele grupului de activitati programate, respectiv, efectuate

Nr.

Grupele de activitati

L 1

L 2

L 3

L 4

L 5

L 6

L 7


loading...
Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 3922
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2018 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site