Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane

Leadershipul eficient

management



+ Font mai mare | - Font mai mic



Leadershipul eficient

Gindeste-te la o persoana cu care nu poti lucra bine deloc. Poate fi cineva cu care colaborezi acum sau pe care l-ai cunoscut in trecut. Acest coleg de munca nu trebuie sa fie neaparat unul pe care il placi cel mai putin, ci o persoana cu care ai avut cele mai mari dificultati de a duce lucrul la bun sfirsit. Descrie aceasta persoana incercuind, pentru fiecare pereche de adjective, numarul corespunzator:



Placut 8 7 6 5 4 3 2 1 Neplacut

Prietenos 8 7 6 5 4 3 2 1 Neprietenos

Te accepta 1 2 3 4 5 6 7 8 Te respinge

Tensionat 1 2 3 4 5 6 7 8 Relaxat

Distant 1 2 3 4 5 6 7 8 Apropiat

Neprietenos 1 2 3 4 5 6 7 8 Prietenos

Protector 8 7 6 5 4 3 2 1 Ostil

Plictisitor 1 2 3 4 5 6 7 8 Interesant

Certaret 1 2 3 4 5 6 7 8 Conciliator

Ursuz   1 2 3 4 5 6 7 8 Vesel

Deschis   8 7 6 5 4 3 2 1 Interiorizat

Meschin   1 2 3 4 5 6 7 8 Loial

Neserios 1 2 3 4 5 6 7 8 Demn de incredere

Calculat 8 7 6 5 4 3 2 1 Nesabuit

Rautacios 1 2 3 4 5 6 7 8 Amabil

Agreabil 8 7 6 5 4 3 2 1 Dezagreabil

Nesincer 1 2 3 4 5 6 7 8 Sincer



Binevoitor 8 7 6 5 4 3 2 1 Nepoliticos

In urma notarii se obtine scorul LPC (Least Preferred Co-worker) care face posibila identificarea liderilor orientati pe sarcina si a liderilor orientati pe relatii. Un scor ridicat al predictorului LPC arata ca liderul a descris cel mai putin dorit dintre colaboratori in termeni favorabili. Adica, in ciuda faptului ca in realizarea unor lucrari colaboratorul s-a dovedit o persoana dificila, liderul tot gaseste la acesta trasaturi pozitive.

In aceasta situatie, Fred Fiedler, autorul modelului, considera ca liderul este orientat spre relatia sociala, practica un leadership directionat spre persoane, bazat pe relatii interpersonale strinse cu subalternii, iar climatul prietenesc de munca este folosit ca o strategie pentru functionarea eficienta a grupului. De cealalta parte, liderul care face o descriere nefavorabila aceluiasi colaborator, poate fi considerat orientat spre misiune, spre realizarea sarcinilor cit mai bine, chiar cu riscul de a mentine relatii incordate cu unii subordonati. Liderul asadar, manifesta o preocupare minora pentru atitudinile si sentimentele subordonatilor.

Pe linga orientarea liderului, stabilita cu ajutorul scorului LPC, modelul ia in calcul si situatia, privita o variabila moderatoare intre personalitatea liderului si eficienta grupului. Variabilele situationale sunt caracterizate din perspectiva favorabilitatii sau nefavorabilitatii, aspecte determinate de controlul pe care il are liderul asupra situatiilor. Astfel, situatiile favorabile apar atunci cind liderul poate cere subordonatilor sa-i accepte dispozitiile, sugestiile si actiunile. Situatiile nefavorabile, dimpotriva, apar atunci cind liderul stapineste cu greu situatia.


Fiecare din acesti factori poate inregistra valori ridicate sau scazute: relatia lider-angajati poate fi buna sau rea, sarcina poate fi structurata sau nestructurata, puterea liderului poate fi mare sau mica. Combinarea tuturor factorilor ofera un sistem de clasificare cu opt situatii ale gradului de control al liderului (fig. 6.7.). Situatia cea mai favorabila (1) este cea in care liderul e acceptat de grup, sarcina este structurata, iar pozitia liderului este puternica. La cealalta extrema (8) se afla un lider nedemn de incredere, cu o slaba structurare a sarcinilor si o putere redusa.

Fig. 6.7. Relatia dintre scorul LPC si eficienta leadershipului

Dupa: Fred Fiedler, A Theory of Leadership Effectiveness, McGraw Hill, 1967;

Relatia intre scorul LPC si eficienta leadershipului in cele opt situatii de conducere a grupului, arata ca atunci cind corelatia este pozitiva (peste 0) eficienta este pozitiv relationata cu scorul LPC, ceea ce inseamna ca liderii motivati de relatie sunt mai eficienti. Unde corelatia este negativa (sub 0) eficienta este relationata negativ cu scorul LPC, asadar, liderii mai eficienti sunt cei motivati de sarcina. Rezultatele obtinute pina acum in practica, arata ca in situatiile extreme (favorabile si nefavorabile) performantele cele mai bune se obtin cu lideri avind o inclinatie spre sarcina, in timp ce in zonele intermediare se recomanda un stil bazat pe relatii umane, mult mai eficient pentru ca liderul exercita doar o influenta moderata asupra grupului.




Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1361
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved