Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane

MANAGEMENT DEFINITIE

management



+ Font mai mare | - Font mai mic



MANAGEMENT

Pentru a intelege termenul de management ,il vom analiza din punct de vedere etimologic. Termenul , "management", provine din latinescul "manus" (mana) cu semnificatia de "manevrare" , " pilotare", in italiana provine de la "maneggio"( cu verbul "maneggioore"-a manui), in franceza se folosea cuvantul "mnage" ( u verbul "mnager") ,subliniindu-se grija , dibacia, preocuparea de a nu extenua pe cineva de puteri in dorinta e a obtine rezultate prin randament maxim. In limba engleza avem verbul "to manage", e initial avea intelesul de a struni aii, a manui, a apoi sa capete sensul de a actiona cu corectitudine in ceea e priveste relatiile u diferite fiinte, lucruri in vederea indeplinirii scopului propus, adica un rezultat corespunzator. Termenul de "management" are si sensul de a duce ceva inceput prin coordonarea eforturilor si urmarirea scopurilor la bun sfarsit, de a exista un control asupra cuiva si de a-l exercita, de a-ti asuma responsabilitatea in ceea e priveste o anumita problema, responsabilitatea de a o rezolva si a duce la rezultate bune. Pornind de la formele initiale ale termenului , interpretam in final conceptului de "management" a fiind arta de a te purta iscusit cu oamenii intr-o activitate economica, administrativa, culturala, et. de a-i conduce si organiza eficient .



Dezvoltarea societatii a dus la intensificarea preocuparii in domeniul managementului , acesta incepand sa fie considerat a o forma specifica de munca intelectuala , cu o functie bine precizata, bazata pe un important fond de cunostinte stiintifice .Desi au fost identificate aceste elemente, managementul a inceput sa fie considerat o activitate distincta ce se desfasoara pe diferite niveluri ierarhice abia la inceputul secolului XX.

Incepand cu anul 1950 si mai ales dupa, s-au evidentiat efectele economice ale aplicarii principiului de management, au fost propuse mai multe definitii toate cu un obiectiv comun, cresterea profitului unitatii. Astfel Klein Jaques defineste managementul in lucrarea "Qu'est le management?" drept " ansamblul disciplinelor , metodelor ,tehnicilor are inglobeaza sarcinile conducerii , gestiunii,organizarii si administrarii unitatilor economice".O alta definitie este data de David H. Hemphil are spune a "managementul este un compus al elementelor putere , autoritate si influenta"

Conform acceptiunii Asociatiei Americane de Management managementul presupune" a obtine rezultate prin altii, asumandu-se responsabilitati pentru aceste rezultate ; a fi orientat spre mediul inconjurator ; a lua decizii vizand finalitatea firmei ; a avea incredere in subordonati, incredintandu-le responsabilitati pentru rezultatele vizate pentru a fi obtinute , a le recunoaste posibilitatea de a gresi si a primi favorabil initiativele lor; a descentraliza sistemul organizatori si a aprecia oamenii in functie de rezultatele obtinute"Alte definitii din literatura de specialitate prezinta conceptul de management analitic cat si sintetic dupa cum urmeaza: Managementul este ansamblul demersurilor , metodelor si proceselor de planificare, organizare,alocare de resurse , control, activare si animare a unei intreprinderi. Managementul este procesul de planificare, organizare, antrenare si control al eforturilor membrilor unei organizatii si folosirea altor resurse organizationale pentru atingerea scopurilor. Managementul este lucrul cu indivizii sau grupuri pentru indeplinrea unor obiective organizationale .

Caracterul complex al managementului este subliniat de parintele managementului Henry Fayol care afirma ca "a administra inseamna a prevedea,a organiza, a comanda, a coordona si a controla". Cele cinci caracteristici ale managementului , funtii, identificate de Fayol subliniaza similitudinea creata intre activitatile administrative si cele intelectuale .Prin intermediul acestor cinci caracteristici se realizeaza influenta asupra grupului condus sugerand dinamismul si miscarea acestei activitati. O alta definitie explicita data managementului in functie de aceste cinci funtii este formulata astfel: managementul este arta si stiinta de a-i face pe altii sa actioneze in asa fel incat sa se atinga obiectivele unei organizatii; este procesul de saturare si indeplinire al obiectivelor , prin realizarea unor funtii de baza , specifice,in dirijarea si utilizarea resurselor umane , materiale si financiare ale organizatiei .De retinut este faptul a managementul implica activitatea oamenilor , managerii iau decizii in mod constient in vederea stabilirii si atingerii obiectivelor, iar pentru aceasta , ei, managerii, trebuie sa indeplineasca functiile de baza ale managementului regasite in definitia lui Fayol : planificare, organizare,motivare-antrenare, coordonare si control.

MaKensie ofera o alta perceptie asupra managementului si anume ca "managementul este procesul in are managerul opereaza cu trei elemente fundamentale-idei, lucruri si oameni-realizand prin altii obiectivele propuse. Frederik Taylor definea managementul astfel:" a stii exact ce doresc sa faca oamenii si a-i supraveghea a ei sa realizeze asta pe alea ea mai buna si mai ieftina"

Asa cum am vazut din definitiile de mai sus, managementul nu poate fi o colectie de retete, nu are sabloane obligatoriu de aplicat, este in mare masura vorba si de arta, presupune discernamant din partea managerilor , talent si pricepere . Managementul este privit a si arta, intrucat pe langa cunostintele tehnice si de specialitate e nevoie si de talent tocmai pentru a putea pune in practica cunostintele acumulate , pentru a putea adapta metodele si tehnicile de management la conditiile concrete ale obiectivului propus. Managementul necesita dezvoltarea si utilizarea unor abilitati si aptitudini ce trebuie dezvoltate si perfectionate, acest lucru fiind posibil prin studierea si intelegerea conceptelor, a tehnicilor, principiilor si metodelor proprii acestuia.



Prof.univ.dr.ing. Pop,Ioan S.-Bazele managementului ,1995,Cluj-Napoca ,p. 3

Lazar, Ioan si Mortan, Maria si Lazar, Sorin-Paul-Bazele mnagementului , 2000, Cluj-Napoca, p. 6

Lazar, Ioan si Mortan, Maria si Lazar, Sorin-Paul-Bazele mnagementului , 2000, Cluj-Napoca, p. 7-8

Ursahi, Ioan-Management,2003,Editura ASE Bucuresti, p. 11



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2485
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved