Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE
loading...


ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane

MANAGEMENTUL INVATARII

management

+ Font mai mare | - Font mai mic


DOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
PRPOBELE DE AUDIT
Management comparat - Istoricul stiintei managementului comparat
Proiect Managementul Achizitiilor - Inventia: cutie metalica Triple C pentru medicamente
Managerii, liderii si intermediarii bazati pe cunostinte
FUNCTIA MANAGERIALA DE ORGANIZARE
MANAGERI SI LEADERSHIP
MANAGEMENTUL INVATARII
Principiile managementului de proiect
GHID PENTRU DOCUMENTATIA SISTEMULUI DE MANAGEMENT AL CALITATII
MODELE, SISTEME, METODE SI TEHNICI SPECIFICE MBC

TERMENI importanti pentru acest document

: : : MANAGEMENTUL INVATARII : Managementul invatarii - proiecte didactice :

MANAGEMENTUL INVATARII


Managementul invatarii

Articolul se ocupa de analiza, intelegerea si managementul modului in care invatati. Indiferent daca sunteti in cursul unei calificari formale, urmati un training legat de locul de munca sau va autoformati, „Managemetul invatarii” va va ajuta sa va evaluati si sa va consolidati punctele forte, sa identificati si sa corectati punctele dvs. slabe.

Puteti folosi articolul individual sau intr-un grup organizat sau in clasa. Articolul cuprinde 25 sectiuni, fiecare continand:

·         Un chestionar de diagnosticare a unui anumit aspect al invatarii;

·         Idei esentiale de explorat;

·         Sugestii de actiune pe viitor.

Fiecare capitol contine sectiuni, in care puteti face insemnari personale si sfaturi de rezolvare a problemelor pe care le ridica studiul si abilitatile de studiu. Pana la finalul cartii, va veti dezvolta un profil de invatare individualizat si va veti concepe un plan de actiune personal.

Geoffrey Squires este profesor lector universitar in educatie si conduce Echipa de Dezvoltare Educationala de la Universitatea din Hull. El preda cursuri despre „sa inveti cum sa inveti” de multi ani.


CUM SA UTILIZATI ARTICOLUL

Articolul trateaza analiza si managementul invatarii dvs. Mai exact, ar trebui sa va ajute sa constientizati si sa rezolvati problemele pe care invatarea vi le-ar pune. Articolul se adreseaza celor peste 16 ani, care au absolvit studiile obligatorii si presupune ca ati inceput recent o noua forma de educatie sau instruire sau un nou proiect propriu, de autoformare.

Puteti sa folositi articolul individual, impreuna cu prietenii sau intr-un grup organizat sau cu clasa din care faceti parte. Va va lua aproximativ trei ore sa o parcurgeti de la un capat la celalalt. Articolul imparte problema invatarii in 25 aspecte diferite; explorandu-le pe fiecare dintre acestea, va veti construi propriul dvs. profil al invatarii. Apoi va puteti dezvolta planul dvs. de actiune.

Desi articolul contine o multitudine de sfaturi practice, nu veti gasi aici solutii magice. Invatarea nu se abordeaza astfel. Ea implica aspecte diferite ale propriei dvs. personalitati si ale mediului in care va aflati si doar intelegandu-le pe acestea, veti putea invata cum sa va conduceti propria activitate de invatare. Asadar, fiecare dintre cele 25 sectiuni urmeaza acelasi sablon: mai intai incepeti cu un chestionar, la care ar trebui sa raspundeti, urmat de o lista de puncte-cheie, pe care trebuie sa le raportati la propria dvs. situatie de invatare si, in cele din urma, cateva sugestii despre ce aveti de facut sau ati putea face.

Nu incercati sa parcurgeti intregul manual dintr-o data; acordati-va timp pentru a reveni asupra celor lecturate si a medita asupra lor si, daca simtiti ca e necesar, intoarceti-va asupra unora dintre sectiuni mai tarziu. Mai mult decat atat, puteti folosi articolul de cateva ori de-a lungul unor luni sau ani, avand in vedere ca situatia dvs. de invatare poate, foarte bine, sa se schimbe pe parcursul timpului.

Cateva simboluri vor fi utilizate pentru a va ghida, dupa cum urmeaza:

&    urmati aceste instructiuni

*     scrieti aici propriile notite

ð       cititi aceasta lista

* consultati notele si alte lucrari pe aceeasi tema, de la sfarsit.

Puteti folosi un marker, pentru a scoate in evidenta orice vi se pare relevant pentru dvs. Va va ajuta sa personalizati articolul. Scrieti-va insemnarile personale in spatiile rezervate special sau folositi un carnetel, daca doriti sa faceti mai multe insemnari.

Dati pagina acum, pentru Instructiuni de utilizare a cartii.


&           Instructiuni

Articolul este impartita in patru parti si 25 sectiuni. Pentru a o folosi, aveti nevoie sa urmati pasii de mai jos:

&  Pasul 1

Cititi introducerea Partii A. Apoi treceti la Cursul (Sectiune 1) si veti gasi cinci afirmatii despre el. Raspundeti la fiecare dintre ele prin notarea cu :

„- “ (semnul minus), daca sunteti in total dezacord;

„?“ (semnul intrebarii), daca sunteti de acord in parte sau nu sunteti sigur;

„+“(semnul plus), daca sunteti in principal sau complet de acord;

Daca afirmatia nu are nici o legatura cu dvs., lasati-o nenotata.

&Pasul 2

Faceti totalul, socotind +1 punct pentru fiecare „+” si –1 un punct pentru fiecare „–“ si nu acordati nimic pentru „?” sau fara nicio nota. Scadeti punctele „–“ din punctele „+” si puneti totalul in spatiul liber: se poate ajunge de la –5 puncte la +5 puncte.

&Pasul 3

Daca totalul obtinut este de +3 sau mai mult, treceti direct la urmatoarea sectiune. Daca totalul dvs. este mai putin de +3, dati pagina si cititi Punctele-cheie. Apoi faceti orice Insemnare personala doriti, privitor la felul in care vi se aplica acele puncte-cheie sau orice altceva credeti ca e important. Apoi cititi sugestiile privind posibilele Actiuni si notati-le sub titlul „ce ar trebui sa fac eu?”

&Pasul 4

Treceti la urmatoarea sectiune si repetati procedura pana cand ajungeti la sfarsitul partii abordate. Luati o pauza in acest moment si ganditi-va cum merg lucrurile pana acum. Cititi si sectiunile unde scorul obtinut a fost de +3 sau mai mult. Chiar daca nu aveti probleme legate de una dintre acestea, va va ajuta sa va faceti o imagine completa asupra modului in care invatati.

&Pasul 5

Cand ati terminat de parcurs toate sectiunile, treceti la Profilul de la sfarsitul cartii si urmati instructiunile de completare a acestuia si a Planului de actiune. Veti gasi acolo si alte Note, Sfaturi pentru cei timorati si un Index al abilitatilor de studiu.


&           Alegerea chestionarului

Sunt prezentate in lucrare cinci variante de chestionare. Alegeti-o pe aceea care vi se potriveste cel mai bine, dupa cum urmeaza:

Liceu

Daca urmati un liceu, indiferent de profil, real sau uman, sau o scoala profesionala, completati acest chestionar.

Postliceala sau colegiu

Daca urmati o postliceala sau un colegiu tehnic sau orice forma de invatamant in continuarea celor X clase obligatorii, chestionarul acesta este cel potrivit pentru dvs.

Universitate

Daca urmati o forma de invatamant universitar, fie la zi, fie la fara frecventa sau frecventati un curs de calificare, precum cele de dobandire de certificate sau diplome.

Training sau dezvoltare profesionala

Daca sunteti implicat intr-o forma de training sau de dezvoltare profesionala in sau in afara organizatiei din care faceti parte, sau profesiunea pe care o practicati. Aceasta varianta de chestionar acopera in aceeasi masura, sectorul public cat si privat. Din moment ce o mare parte a invatarii legata de locul de munca este informala, ar fi recomandat in unele cazuri sa aruncati o privire si pe varianta rezervata autoformarii.

Invatare informala

O mare parte a invatarii are loc independent, in afara educatiei formale sau sistemelor de training. Daca v-ati implicat in acest tip de formare (ce poate fi legat de familie, profesie, mod de petrecere a timpului liber sau orice alte activitati), aceasta este versiunea de chestionar potrivita pentru dvs. Totusi, din moment ce invatarea informala difera de cursurile predate, chestionarul are o forma diferita, asa incat va rog sa cititi instructiunile speciale de mai jos inainte de a incepe.

Daca urmati o forma de invatamant la distanta sau de invatamant deschis, va puteti folosi de articolul de fata, dar veti avea nevoie sa adaptati unele dintre parti, pentru a se putea potrivi situatiei dvs. particulare.

Studentii implicati intr-o forma de educatie pentru adulti ar trebui sa utilizeze chestionarul pentru nivel postliceal sau universitar, in functie de nivelul cursului, desi unele dintre sectiuni (de pilda, cea despre evaluare) s-ar putea sa nu-si gaseasca aplicarea.

Profesorii si trainer-ii pot integra articolul intr-un program mai larg, de suport al studiului sau de dezvoltare a stilului de invatare; pentru aceasta, consultati Notele pentru profesori de la sfarsitul cartii.

Invatarea este o problema pur personala si veti avea nevoie sa va folositi inclusiv de bunul dvs. simt in utilizarea cartii de fata. Unii dintre termeni folositi s-ar putea sa nu va fie chiar familiari. Nu tot ce se va spune aici vi se va aplica in mod obligatoriu. Trebuie sa le raportati la recomandarile profesorilor si ale trainerilor, mai ales cele referitoare la evaluari, caz in care ei sunt cei mai in masura sa aprecieze.

Chiar daca veti obtine scoruri scazute in unele sectiuni, aceasta nu inseamna intotdeauna ca exista o problema, ci pur si simplu ca ar trebui sa ganditi mai profund problema. Pana la urma, ceea ce faceti privind felul in care invatati depinde numai de dvs. Nicio carte, si probabil nimeni nu poate lua decizii in locul dvs. Veti avea nevoie sa meditati si probabil sa discutati cu alte persoane despre cum vreti sa va schimbati abordarea.

Un alt mod de folosire a cartii
Daca nu doriti sa cititi prea mult chiar acum, mai intai completati toate chestionarele si Profilul. Discutati cu cineva despre aceasta, daca aveti posibilitatea. Apoi intoarceti-va la sectiunile de care aveti nevoie sau pe care ati dori sa le parcurgeti. Luati-le pe rand si parcurgeti-le pe durata a doua saptamani. Astfel veti putea acoperi treptat aspectele cele mai importante.

In sfarsit, aveti in vedere ca termenii urmatori sunt folositi in carte intr-un sens special.

Curs- inseamna intregul program de invatamant sau cursul pe care il frecventati. Anumite materii, module sau lectii sunt numite parti ale cursului.

Profesor- este un termen ce acopera pe oricine responsabil de predare sau de training, sub orice forma, asa ca, include pe meditatori, lectori universitari, trainer-i, instructori sau supraveghetori.

Cursant - se refera la oricine implicat intr-o forma organizata de invatamant si, deci, acopera pe: studenti, cursanti, ucenici sau orice persona implicata intr-o forma de dezvoltare profesionala. Include, de asemenea, pe cei ce sunt implicati in proiecte de autoformare.

Munca - inseamna studiul, nu practicarea profesiei dvs.

Evaluare - se refera la orice se finalizeaza cu o nota sau grad de absolvire, astfel incat acopera orice examinare, teste, proiecte, s.a.m.d.p.

*    Inainte de a incepe scrieti-va cateva insemnari privind ce asteptati de la aceasta carte. Care sunt problemele principale cu care va confruntati? Cum ati vrea sa va desfasurati studiul, astfel incat sa aveti rezultatele cele mai bune?

*   Insemnari personale:

………………………………………………………………………………………………….

………………………………………………………………………………………………….

………………………………………………………………………………………………….

………………………………………………………………………………………………….

………………………………………………………………………………………………….

&  Acum dati pagina pentru Partea A si incepeti.


&         Instructiuni speciale pentru invatarea informala

Invatarea informala are loc in afara oricarei educatii formale sau curs organizat, astfel incat trebuie sa o abordam intr-un mod diferit de celelalte patru chestionare. Totusi, ea este destul de obisnuita: oamenii se autoeduca privind diverse lucruri, la orice varsta, desi nu sunt, in mod necesar, constienti de acest lucru si, de fapt, nici nu se gandesc ca reprezinta                „o invatare” propriu-zisa. Cel mai adesea o privesc ca pe o parte obisnuita a slujbei lor, a vietii sau a modului de petrecere a timpului liber.

Asadar, primul pas este acela de a identifica cateva exemple de invatare informala, pe care ati abordat-o in timpul ultimilor trei ani. Pot avea legatura cu locul de munca platita sau voluntara, cu casa sau familia dvs., cu pasiunile sau petrecerea timpului liber, cu responsabilitatile sau rolurilor sociale, sau cu dezvoltarea personala sau a relatiilor. Va poate lua un moment de gandire, dar de indata ce veti incepe, veti realiza ca ati invatat informal multe lucruri, mai mult decat v-ati fi gandit.

Veti numi fiecare dintre exemple ca fiind proiecte de autoformare, desi pana acum  nu v-ati gandit la ele astfel. Criteriile de baza ale calificarii unei astfel de activitati ca fiind un proiect de autoformare sunt: sa fi petrecut cel putin zece ore in total asupra lui (sau poate mai mult) si sa va fi dezvoltat cunostintele si abilitatile pana la punctul in care le-ati fi putut impartasi la randul dvs. si altora (si, poate, chiar le-ati impartasit).

*    Scrieti trei astfel de exemple mai jos.

Proiect 1

·         Despre ce e vorba?…………………………………………………………………

·         De ce l-am initiat?………………………………………………………………….

·         Cat timp i-am acordat?……………………………………………………………..

·         Pe ce perioada?……………………………………………………………………..

Proiect 2

·         Despre ce e vorba?…………………………………………………………………

·         De ce l-am initiat?………………………………………………………………….

·         Cat timp i-am acordat?……………………………………………………………..

·         Pe ce perioada?……………………………………………………………………..

Proiect 3

·         Despre ce e vorba?…………………………………………………………………

·         De ce l-am initiat?………………………………………………………………….

·         Cat timp i-am acordat?……………………………………………………………..

·         Pe ce perioada?……………………………………………………………………..

Acum alegeti un proiect la care sa lucrati. Chestionarul se va referi la „proiectul” dvs. „de autoformare”, dar dvs. va trebui sa adaptati ceea se spune in fiecare dintre sectiuni, astfel incat fiecare dintre sectiuni sa se potriveasca contextului invatarii dvs. informale (daca vreti, puteti trece in diagonala sectiunile 2, 5, 10, 16 si 22, din moment ce sunt legate de cursurile predate, desi e interesant sa comparati cele doua moduri de invatare - formala si informala). Chestionarul este conceput cu verbe „la trecut”, intrucat se ocupa de studiul deja intreprins, dar daca doriti sa alegeti un proiect de autoformare aflat deja in desfasurare, nu este nici o problema. Cuvantul informal este intotdeauna tiparit ingrosat in text, pentru a va atrage atentia. Punctele-cheie privind invatarea informala sunt in mod obisnuit la finalul fiecarei liste, dar lecturati si celelalte puncte, intrucat multe dintre ele pot fi relevante si pentru dvs. Iar ori de cate ori cititi cuvantul „curs”, ganditi-va la „proiect”.

Atunci cand ati trecut prin toate sectiunile si ati completat propriul dvs. profil, va puteti intoarce la celelalte „proiecte” ale dvs. si procedati la fel, folosind spatiile aflate pe margini. Adesea proiectele de autoformare variaza in mare masura si un al doilea proiect poate sa implice alte probleme. Ca audodidact, veti fi probabil capabil sa va descurcati deja destul de bine cu propriile proiecte de autoformare, dar aceasta analiza va va ajuta sa reflectati mai sistematizat asupra lor, decat ati facut-o pana acum.


PARTEA A: BAZELE

Aceasta prima parte exploreaza aspectele fundamentale ale situatiilor dvs. de invatare: ce invatati, ce resurse aveti la dispozitie, cum faceti fata problemelor, ce inseamna predare si training s.a.m.d.p. Vom intra in detaliu privind aceste subiecte pe parcursul cartii, dar mai intai este important sa va faceti o imagine de ansamblu .

&   Aduceti-va aminte ca, daca scorul dvs. este mai mic de +3, e nevoie sa parcurgeti intreaga sectiune, altfel puteti sa treceti direct la urmatoarea.

&   Cand ati terminat Invatarea (Sectiunea 6) luati o pauza si ganditi-va cum au decurs lucrurile pana acum. Va este clar ceea ce faceti? Daca nu, va rog, cititi din nou instructiunile. Scorul dvs. pare realist? Ati facut fata problemelor existente? Ati fost indeajuns de critic si autocritic ?

&       Inainte de a trece la Partea B uitati-va la acele sectiuni unde ati avut un scor de +3 sau mai mult si faceti orice insemnari doriti. Va va ajuta sa aveti o imagine de ansamblu a modului in care invatati.


1Cursul

sau ce invatati

Liceu

1a. Sunt incantat(a) ca am optat pentru materiile pe care le studiez.                   -    ?    +

1b. Materiile studiate mi se potrivesc.                                                                 -    ?    +

1c. Pot face fata cu succes nivelului de predare si de studiu.                               -    ?    +

1d. Fiecare materie se deruleaza precum m-am asteptat.                                     -    ?    +

1e. Imi place fiecare dintre materii.                                                                      -    ?    +

.………Total

Postliceala sau colegiu

1a. Sunt incantat(a) ca am ales cursul pe care il frecventez.                                -    ?    +

1b. Cursul pe care il frecventez mi se potriveste.                                                 -    ?    +

1c. Cursul este compatibil cu nivelul meu de intelegere.                                     -    ?    +

1d. Cursul se deruleaza exact cum m-am asteptat .                                              -    ?    +

1e. Ma simt bine la acest curs.                                                                              -    ?    +

                                                                                                            .………Total

Universitate

1a. Sunt incantat(a) ca am ales cursul pe care il frecventez.                                -    ?    +

1b. Cursul pe care il frecventez mi se potriveste.                                                 -    ?    +

1c. Pot face fata studiului de nivel superior.                                                         -    ?    +

1d. Cursul imi implineste asteptarile.                                                                    -    ?    +

1e. Ma simt bine la curs .                                                                                       -    ?    +

                                                                                                                .………Total

Training si dezvoltare profesionala

1a. Sunt incantat(a) ca frecventez acest program de training.                              -     ?    +

1b. Programul mi se potriveste perfect .                                                               -     ?    +

1c. Programul nu-mi pune probleme sub aspectul nivelului de predare.              -    ?    +

1d. Programul imi indeplineste asteptarile .                                                          -    ?    +

1e. Ma simt bine frecventand acest program de training.                                      -    ?    +

                                                                                                              ………Total

Invatare informala

1a. Sunt incantat(a) ca m-am implicat in acest proiect de autoformare.                -    ?    +

1b. Proiectul mi s-a potrivit perfect.                                                                       -    ?    +

1c. Am facut fata cerintelor proiectului.                                                                 -    ?    +

1d. Am invatat din proiect ce ma asteptam sa invat.                                              -    ?    +

1e. Mi-a facut placere sa ma implic in ultimul meu proiect.                                  -    ?    +

……….Total

CURSUL

Puncte –cheie

·         Aceasta prima sectiune se ocupa de compatibilitatea dintre dvs. si ceea ce invatati.

·         Exista doua aspecte ale „problemei”. In primul rand, se refera la dvs. Cum va vedeti pe dvs. insiva ca student sau cursant? Ce va intereseaza? Care sunt obiectivele sau scopurile dvs. personale? De cele mai multe ori avem o mixtura de teluri .

·         Cat de mult credeti in dvs. ca veti face fata acestui nivel de predare sau tipului de studiu? Care va sunt puctele forte si care punctele slabe? Credeti ca sunteti mai bun la unele materii decat la altele?

·         Cealalta parte a „problemei” este cursul insusi. Lucrurile se deruleaza asa cum v-ati fi asteptat? Ca cerinte, este potrivit nivelului dvs.? Va place stilul de predare/ training? Va simtiti confortabil la curs?

·         Vreo surpriza?

·         Poate ca o parte a cursului este OK, dar nu si altele. Daca este asa, care este acel ceva ce le diferentiaza? Are legatura cu continutul sau cu modul in care se preda? Sau e altceva?

* Daca exista diferente importante intre diferitele parti ale cursului, notati-va aici ce anume.

………………………………………………………………………………………………….

………………………………………………………………………………………………….

………………………………………………………………………………………………….

………………………………………………………………………………………………….

·         Oricum, ce alternative aveti? Dvs. ati decis sa frecventati acest curs sau altii v-au sfatuit sau au decis pentru dvs.? Sau pur si simplu ati fost influentat de un anumit curent? Exista suprapuneri de orar intre unele cursuri?

·         Daca simtiti ca exista o nepotrivire intre dvs. si curs, se datoreaza probabil unei probleme de moment, ceva ce s-ar putea remedia de la sine sau pe parcurs? In ce stadiu al cursului va gasiti? Sunteti inca in primele zile?

·         Daca invatati ceva informal, in afara unui curs, se pun aceleasi intrebari. Ati ales subiectul potrivit sau proiectul potrivit pentru dvs.? In mod evident, e alegerea dvs., dar nu stim intotdeauna, de la inceput, in ce ne implicam. Cum arata acum proiectul dupa ce v-ati gandit la toate acestea?

·         Daca simtiti ca exista o oarecare incompatibilitate intre ceea ce invatati si personalitatea dvs., e important sa o clarificati din moment ce afecteaza multe dintre alte aspecte tratate in aceasta lucrare. Scrieti despre cum punctele-cheie puse in discutie au legatura cu dvs. si orice altceva credeti ca e important .

*   Insemnari personale:

…………………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………………

De pus in practica

Daca aveti doar unele temeri, in ce masura vi se potriveste cursul, ar fi cel mai bine sa continuati sa-l urmati. Este intr-un fel normal la inceputul unui curs nou, din moment ce nu va este familiar in mai multe privinte: nu doar continutul, dar si colegii sunt noi. Acordati-va sansa de a va acomoda .

Este destul de obisnuit sa preferati unele parti ale cursului in defavoarea altora, iar daca    intr-adevar aveti astfel de preferinte, incercati sa va edificati de ce. Faceti o lista a materiilor care va plac si a materiilor care nu va plac. Va spune multe despre dvs. insiva si despre cursul pe care il frecventati.

Daca aveti indoieli serioase, atunci e important sa vorbiti cu cineva. Persoanele cele mai potrivite sunt cele direct implicate (profesori, asistenti universitari, trainer-i), pentru ca, cel mai probabil, aceste probleme le sunt familiare si au experienta in a le rezolva.Va vor putea spune cum va evolua cursul si daca lucrurile se vor schimba. Desi uneori se fac presiuni asupra profesorilor sa mentina persoanele inscrise, majoritatea profesorilor si trainer-ilor prefera sa nu aiba cursanti, care nu vor cu adevarat sa frecventeze cursurile lor. E posibil sa existe in facultate sau in institutia de invatamant si un centru de consiliere destinat studentilor sau cursantilor, centru care va poate ajuta.

Daca nu indrazniti sa abordati personalul didactic, atunci incercati sa gasiti pe altcineva, gata sa va poata asculta (poate fi sau nu din familia dvs.). Prietenii sau colegii pot adesea sa va ajute, chiar daca nu stiu prea multe despre cursul pe care il urmati, pentru ca ei va cunosc pe dvs .

In cazul in care cursul este parte a unui program de training sau de dezvoltare profesionala, s-ar putea sa aveti nevoie sa vorbiti cu persoana responsabila cu dezvoltarea personalului, avand in vedere ca este legata de curs. Cu toate acestea, cateodata angajatii sunt trimisi de catre firma la cursuri care nu le sunt potrivite pentru tot felul de motive.

O modalitate de abordare a problemei este aceea de a face o analiza SWOT. Impartiti o pagina in patru sectiuni si scrieti toate punctele forte, punctele slabe, oportunitatile si „amenintarile”, ce au legatura cu decizia daca sau nu sa continuati sa urmati cursul.

Lasati-o deoparte pentru o zi si probabil va veti gandi sa mai adaugati si alte cateva. Apoi incercati sa analizati situatia.

       PUNCTE FORTE                                                               PUNCTE SLABE

         OPORTUNITATI                                                                AMENINTARI

Daca dvs. considerati ca va lipsesc cunostintele de baza sau abilitatile pentru a frecventa cursul, asigurati-va ca parcurgeti mai tarziu Bazele (Sectiunea 14). Daca apreciati ca acest curs nu este compatibil cu stilului dvs. de invatare, parcurgeti Meta-invatarea (Sectiunea 24) cind veti ajunge la ea.

Informati-va daca exista posibilitatea de a face alegeri pe durata parcurgerii cursului. Unele cursuri incep cu o obisnuita sinteza obligatorie, ca apoi sa detalieze numai unele puncte sau sa vina cu alte optiuni. De pilda, puteti opta pentru ce fel de activitati obligatorii, proiecte sau module sa faceti si aceasta va facilita adaptarea cursului la preferintele dvs.

Daca va ganditi sa va retrageti de la curs, verificati ce consecinte veti suporta. De pilda, daca aveti o bursa sau ati facut un imprumut pentru a plati studiile, renuntarea la curs va va afecta in vreun fel? Va avea repercursiuni asupra muncii sau asupra locului de munca? Va trebui sa va ganditi si la alternative. Ce altceva ati putea face in lipsa cursului? Ar fi posibil sa va transferati la alt curs? Daca da, de cand?

Daca apreciati ca v-ati implicat intr-un proiect nu tocmai potrivit pentru dvs., nu continuati din mandrie. Alegeti ceva cu mult mai potrivit.

Acum, asterneti-va gandurile mai jos, privind acest prim aspect al invatarii.

* Cursul: ce ar trebui sa fac eu?

…………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………


2 Introducerea

sau cum sa va gasiti drumul

Liceu

2a. Stiu la ce sa ma astept de la fiecare dintre materiile mele.                             -    ?    +

2b. Stiu ce se asteapta de la mine, in cazul fiecareia dintre materiile de studiu.  -    ?    +

2c. Stiu cum sa abordez fiecare dintre materii.                                                     -    ?    +

2d. Inteleg care este diferenta de nivel dintre gimnaziu si liceu.                          -    ?    +

2e. As putea explica noilor cursanti ce implica fiecare materie.                           -    ?    +

……….Total

Postliceala sau colegiu

2a. Stiu la ce sa ma astept de la curs.                                                                    -    ?    +

2b. Stiu ce se asteapta de la mine la curs.                                                             -    ?    +

2c. Stiu cum sa abordez cursul.                                                                             -    ?    +

2d. Constientizez diferenta de nivel dintre liceu si curs.                                       -    ?    +

2e. As putea explica noilor cursanti ce implica un astfel de curs.                         -    ?    +

………Total

Universitate

2a. In mare, stiu la ce sa ma astept de la acest curs.                                                -    ?    +

2b. In general, mi-am facut o idee privind ce se asteapta de la mine la

acest curs.                                                                                                                -    ?    +

2c. Stiu cum sa abordez studiul in ceea ce priveste acest curs.                               -    ?    +

2d. Constientizez diferenta intre invatamantul preuniversitar si cel superior.        -    ?    +

2e. As putea explica noilor studenti ce implica invatamantul universitar.              -    ?    +

……….Total

Training si dezvoltare profesionala

2a. Stiu la ce sa ma astept de la acest program de training.                                 -    ?    +

2b. Stiu ce se asteapta de la mine in programul de training frecventat.                -    ?    +

2c. Stiu cum sa abordez studiul in acest program.                                                -    ?    +

2d. Consider ca stiu ce si cum sa fac in acest program.                                        -    ?    +

2e. As putea sa fac o scurta prezentare a programului oricarui nou participant.   -    ?    +

…..…..Total

Invatare informala

2a. In linii mari, am stiut ce va implica proiectul meu.                                          -     ?    +

2b. Am stiut, in general vorbind, care sunt cerintele proiectului.                          -    ?    +

2c. Am stiut cum sa incep proiectul.                                                                      -    ?    +

2d. Am prevazut cu ce fel de probleme ma voi confrunta.                                    -     ?   +

2e. As putea sa sfatuiesc pe oricine altcineva cum sa inceapa propriul proiect.    -     ?   +

 …………Total

INTRODUCEREA

Puncte-cheie

·         Sectiunea de fata se ocupa de modul in care ar trebui sa procedati pentru a va familiariza cu un nou curs.

·         Un curs este un lucru complex. Implica structuri, regulamente, orare, materiale, procese, oameni. O introducere in toate acestea este necesara.

·         In cazul unui curs de scurta durata sau a unui workshop, o introducere de cinci minute poate fi tot ce e nevoie. In cazul cursurilor mai lungi, „introducerea” este adesea un proces mult mai elaborat, implicand o informare prealabila, cu prezentari, discutii sau evenimente sociale. Lucrul cel mai important este ca dvs. sa intelegeti ce implica aceasta si cum ar trebui sa o abordati.

·         Cu toate acestea, introducerile formale nu dau intoteauna rezultatele scontate. Prezentarile pot fi formale si intalnirile incomode. Exista si posibilitatea unei supraincarcari cu informatii. Ca nou-venit, ati putea sa fiti prea timid, sa va fie teama sa puneti intrebari.

·         De asemenea, introducerea se poate sa nu va spuna prea multe despre aspectele mai putin formale ale cursului; in mare acestea adesea sunt numite „programa ascunsa”* Cata munca presupune de fapt? Cum se cere sa va comportati? Care sunt „regulile jocului” si cat de multe veti putea spune in intregul proces?

&   Nota bene: asteriscul va trimite la Note si lecturi de la sfarsitul cartii, unde puteti gasi mai multe informatii.

·         Alta problema este aceea ca, daca un curs se bazeaza pe un alt curs, anterior sau chiar din acelasi an de studiu, profesorii pot pur si simplu presupune ca toata lumea stie ce si cum si se poate sa nu se deranjeze sa faca introduceri la curs. Neintelegerile pot aparea mult mai tarziu. Acesta reprezinta un pericol aparte: problema apare unde cursurile sunt consecutive, acoperind mai multi ani, sau un stagiu dupa altul.

·         Daca veniti din Europa continentala se poate sa aveti „un soc cultural” in contact cu sistemul. Si cursantii mai in varsta, ce incep sa frecventeze un curs sau sa faca un program de training dupa o perioada lunga de timp, pot avea un adevarat „soc”. Lucrurile se pot prezenta diferit fata de ce isi amintesc ei.

·         Studentii din anii mai mari sau participantii din nivelele superioare, adesea furnizeaza o introducere informala, pe calea zvonurilor. Acolo unde profesorii iti spun despre curs, participantii iti spun despre profesori. Totusi, astfel de informatii nu sunt intotdeauna de incredere, avand in vedere ca lucrurile se mai pot schimba sau persoana in cauza poate sa fi avut o experienta pozitiva, fie una nu tocmai placuta.

·         Oamenii par sa se deosebeasca in ceea ce priveste continutul introducerii de care au nevoie. Unii dintre noi ne-am dori o imagine completa de la inceput si nu ne simtim tocmai in singuranta daca nu o avem; altii se simt fericiti, doar daca stiu ce vor avea de facut a doua zi. Dar dvs.?

·         Intrebarea esentiala este : Stiti in ce va implicati? Daca nu, de ce? Si cum puteti afla?

·         Daca exista stagii sau optiuni diferite a unui curs sau a programelor de urmat, s-ar putea sa doriti o introducere sau consiliere pentru fiecare dintre ele. Aveti nevoie sa stiti directia spre care va indreptati nu doar la inceput de drum, dar si pe parcurs.

 Acum notati-va aici gandurile privind cum se aplica toate acestea in cazul dvs.

*   Insemnari personale:

………………………………………………………………………………………………….

………………………………………………………………………………………………….

………………………………………………………………………………………………….

………………………………………………………………………………………………….

De pus in practica

Daca vi s-au dat materiale introductive despre curs (prospecte, ghiduri, pliante, prezentari sumare etc.), le-ati citit cum ar trebui? Pot contine raspunsurile la cateva dintre intrebarile dvs., carora nu le-ati dat atentie la timpul lor.

Exista posibilitatea sa asistati la o prezentare, de introducere in domeniul abordat, prezentare ce sa va permita sa vedeti diferite parti ale cursului, asa cum se va preda?

In cazul in care exista membrii ai personalului didactic carora li s-au atribuit responsabilitatea de a va consilia (supervizori sau tutori) ati putea sa le puneti orice intrebare doriti. Ei se vor astepta la aceasta la inceputul cursului, si ar trebui sa fie dispusi sa va ofere raspunsuri oricand.

Cu toate acestea, daca aceasta vi se pare prea formal sau nu le puteti obtine, puteti sa-i abordati si pe profesorii/ trainer-ii care va predau. Nu incercati sa le puneti intrebari chiar atunci cand incep sa predea cursul; asteptati pana la finalul acestuia, in timp ce isi strang lucrurile. Este mai usor sa vorbiti chiar cu profesorii cu care lucrati. Dupa un timp veti vedea care dintre profesori sunt mai usor de abordat.

Daca va simtiti putin dezorientat sau nesigur, incercati sa petreceti mai mul timp cu ceilalti cursanti sau participanti in timpul pauzelor sau dupa cursuri. Oamenii, de obicei, vorbesc despre ceea ce fac ei la cursuri si veti obtine multe informatii astfel.

In timpul orelor la clasa sau de curs ascultati orice sugestii sau aluzii pe care vi le fac profesorii despre ce se va studia in viitor sau despre evaluari. Puteti sa cereti o lista de teme si termenele lor limita mai inainte de a vi se da oficial.

Daca exista un curriculum oficial sau o programa, puteti incerca sa obtineti o copie, desi in mare parte, veti obtine astfel, doar o imagine generala si unii profesori sunt destul de rezervati in a da astfel de informatii, poate pentru ca ei cred ca pot fi intelesi gresit.

Fostii cursati pot fi o sursa utila de informatii, dar nu va bazati prea mult pe ce spun ei, pentru motivele deja mentionate.

Nu va faceti prea multe griji privind durata cursului. Invatarea este adesea un proces evolutiv si de acumulare, iar lucrurile, pe care nu le intelegi acum, va pot deveni clare pe masura ce continuati frecventarea cursului.

Daca sunteti un autodidact este nevoie sa va furnizati singur introducerea! Cu toate acestea e posibil sa gasiti oameni, care au intreprins deja ceea ce intentionati sa faceti: asa ca iscoditi-i. Intreabati in jur. Folositi-va contactele si relatiile.

Reflectati la cele aflate si notati-va ce ati putea face in aceasta privinta.

* Introducerea: ce ar trebui sa fac eu?

………………………………………………………………………………………………….

………………………………………………………………………………………………….

………………………………………………………………………………………………….

…………………………………………………………………………………………………

………………………………………………………………………………………………….

3 Resursele

sau de ce aveti nevoie

Liceu

3a. Am la indemana toate materialele, echipamentele si facilitatile de

care am nevoie.                                                                                                      -    ?    +

3b. Am acces la toate resursele de care am nevoie, pentru fiecare materie.          -    ?    +

3c. Resursele sunt adecvate si de buna calitate.                                                     -    ?    +

3d. Nimic nu ma impiedica sa utilizez aceste resurse.                                           -    ?    +

3e. Ma folosesc in mod eficient de materialele pe care mi le ofera liceul.            -    ?    +

………..Total

Postliceala sau colegiu

3a. Am la indemana toate materialele, echipamentele si facilitatile de care

am nevoie.                                                                                                             -    ?    +

3b. Am acces la toate resursele de care am nevoie pentru cursul meu.                -    ?    +

3c. Resursele sunt adecvate si de buna calitate .                                                   -    ?    +

3d. Nimic nu ma impiedica sa utilizez aceste resurse.                                          -    ?    +

3e. Ma folosesc pe deplin de materialele postlicealei/ colegiului.                        -    ?    +

..……..Total

Universitate

3a. Am la indemana toate materialele, echipamentele si facilitatile de

care am nevoie.                                                                                                      -    ?    +

3b. Am acces la toate materialele de care am nevoie pentru curs.                         -    ?    +

3c. Resursele facultatii sunt adecvate si de buna calitate.                                      -    ?    +

3d. Nimic nu ma impiedica sa utilizez aceste resurse .                                          -    ?    +

3e. Ma folosesc pe deplin de materialele puse la dispozitie de facultate.              -    ?    +

..………Total

Training si dezvoltare profesionala

3a. Am la indemana toate materialele, echipamentele si facilitatile de

care am nevoie.                                                                                                     -    ?    +

3b. Am acces la toate resursele de care am nevoie pentru program.                     -    ?    +

3c. Resursele necesare invatarii sunt adecvate si de buna calitate.                       -    ?     +

3d. Nimic nu ma impiedica sa utilizez aceste resurse .                                         -    ?     +

3e. Ma folosesc pe deplin de materialele disponibile.                                           -    ?    +

…………Total

Invatare informala

3a. Am avut la dispozitie tot ce am avut nevoie pentru proiect.                           -    ?    +

3b. Am fost capabil sa gasesc toate materialele, echipamentele si facilitatile

pe care mi le-am dorit.                                                                                          -    ?    +

3c. Resursele pe care le am avut la dispozitie au fost adecvate si de buna

calitate.                                                                                                                  -    ?    +

3d. Nu a existat nici o problema legata de resursele pentru proiectul meu.          -    ?    +

3e. M-am folosit pe deplin de resursele pe care le-am avut la dispozitie.             -    ?    +

..………Total

RESURSELE

Puncte-cheie

·         Unul dintre beneficiile, pe care ar trebui sa le obtineti urmand un curs, este acela de a afla unde ati putea gasi toate sintezele, materialele, cartile, programele informatice si echipamentul de care aveti nevoie. Noua tehnologie joaca un rol din ce in ce mai important in activitatea, atat de predare, cat si de invatare.

·         Aceste resurse vor varia, in mod evident, de la un curs la altul si de la o materie la alta. Cursurile de stiinte exacte si tehnologie pretind un echipament avansat; cursurile de teatru, croitorie, catering sau agricultura au nevoie de facilitatile specifice. In celelalte cazuri, cartile si articolele din reviste de specialitate reprezinta, inca, principalele resurse.

*    Care sunt principalele materiale necesare in domeniul dvs.? Notati-va pe scurt aici de ce aveti nevoie.

………………………………………………………………………………………………….

………………………………………………………………………………………………….

………………………………………………………………………………………………….

………………………………………………………………………………………………….

…………………………………………………………………………………………………

·         Prima intrebare ce se pune este daca materialele sunt adecvate cursului pe care il urmati si necesitatilor dvs. Sunt indeajuns de multe?

·         Sunt materiale de calitate buna si satisfac nivelul dvs.? Sunt pe intelesul dvs. si actuale?

·         Chiar daca aceste materiale exista, aveti acces la ele? Sunt limitate in privinta accesibilitatii lor, mai ales cand aveti mai multa nevoie de ele? Nu le puteti tine pentru un timp mai indelungat? Exista perioade in care sunt foarte solicitate sau nu gasiti loc la laborator sau la PC? Exista spatii de studiu linistite?

·         Daca vi se cere sa va faceti rost singur de aceste materiale, reprezinta aceasta o problema pentru dvs.? Daca este asa, ati putea gasi ajutor la altcineva pentru a acoperi cheltuielile ce le presupun?

·         Daca sunteti la „fara frecventa”, accesul dvs. la ele este mai dificil decat al celor de „la zi”? Daca urmati o forma de invatamant la distanta, ati putea sa pastrati pe o perioada mai indelungata toate materialele si resursele de care aveti nevoie?

·         Aveti acces la e-mail si internet? E-mail-ul poate fi important pentru a pastra legatura atat cu profesorii cat si cu colegii. Apoi internetul va va oferi accesul la o sfera mult mai larga de materiale, desi calitatea acestora variaza intr-o mare masura, iar dvs. trebuie sa fiti foarte selectiv. Stiti cum sa va folositi de aceste facilitati?

·         Daca sunteti un autodidact, aveti nevoie sa tineti aceste resurse numai pentru dvs. Cateodata exista persoane ce va pot ajuta, consiliindu-va in ceea ce aveti nevoie si cum sa gasiti aceste materiale, desi e posibil sa fiti nevoit sa petreceti un timp pentru a le gasi si sa va decideti daca acestea sunt ceea ce v-ati dorit de fapt.

·         In sfarsit, cat de bine stiti sa va folositi de aceste resurse? Aveti abilitatile necesare pentru a putea profita pe deplin de ele? Si acordati destul de mult timp utilizandu-le? Sa aveti tot ce va trebuie pentru a studia e un aspect si sa le folositi pe deplin e alt aspect.

Care dintre punctele-cheie de mai sus vi se aplica?

*   Insemnari personale:

…………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………

………………………………………………………………………………………….

…………………………………………………………………………………………

De pus in practica

Materialele necesare depind in ultima instanta de bugete, asa incat rezolvarea problemelor legate de acestea este independenta de vointa dvs. Totusi, daca dvs. credeti ca lipsa lor va afecteaza in mod serios, planul cel mai bun este sa va alaturati altor studenti sau cursanti si sa expuneti problema celor responsabili. S-ar putea sa existe asociatii ale studentilor care sa se ocupe printre altele si de acest aspect. Oricum, veti realiza mai mult ca grup, decat individual. Personalul didactic poate fi foarte bine solidar cu dvs., desi adesea pot fi si ei limitati in ceea ce pot face.

Cateodata problemele vor fi reduse pur si simplu la o organizare sau gestionare defectuoasa. Daca dvs. credeti ca personalul didactic nu se implica sau este neglijent in a va furniza materialele de invatare de calitate, faceti-va cunoscute opiniile, de asemenea, de preferat in grup. Nu exista nici o scuza in aceasta privinta, din moment ce reprezinta o parte a responsabilitatilor lor. Incercati sa fiti pozitiv, veniti cu o lista de idei bine gandite si prezentati-le ca pe sugestii de imbunatatire a calitatii cursului, ca intreg.

Personalul auxiliar, precum bibliotecarele, tehnicienii si secretarele reprezinta de cele mai multe ori surse foarte bune de informatii. Pentru ca sunt pregatiti sa stie unde se afla materialele cele mai bune.

Fiti atent la materialele la mana a doua. Puteti face rost de carti sau manuale de la studentii de nivel superior sau absolventi, dar fiti pregatit: exista domenii precum dreptul sau alte domenii profesionale in care este esential sa aveti materiale la zi. Acordati atentie, de asemenea, presei din domeniu sau participati la intruniri ale studentilor.

Daca exista momente in care cererea de materiale (la biblioteca sau accesul la PC-uri) este mai mare, e nevoie sa va organizati, sa va planuiti activitatea si sa nu lasati totul pe ultima suta de metri cand toata lumea vrea sa le foloseasca.

M    AVERTISMENT: revizuiti toate documentele inregistrate pe PC-uri in mod periodic (programele informatice pot fi reinstalate, dar datele vor fi pierdute). Sistemele pot cadea si exista posibilitate destul de frecventa a virusarii.

Institutia la care studiati poate desfasura cursuri de scurta durata privind utilizarea bibliotecii si a facilitatilor PC-ului si merita sa profitati de acestea, din moment ce astfel de abilitati va folosesc, inclusiv pentru cursuri. Dar si prietenii si colegii pot fi de asemenea o resursa importanta in a va arata cum sa faceti lucrurile. Si, la randul dvs., puteti ajuta pe altcineva cu sfaturi de o astfel de natura.

Abilitatile de studiu sunt abordate in principal sub titlul Invatarea (Sectiunea 6) si in Indexul „Abilitati de studiu”; dar aveti nevoie in continuare sa va raspundeti la intrebarile: obtin ce e mai bun din aceste resurse? As putea sa ma folosesc de ele mai eficient? Aceasta e, in parte, o responsabilitate a dvs. si presupune sa aveti initiativa: nu asteptati intotdeauna ca profesorii sau trainer-ii sa va arate cum si ce sa faceti.

Autodidactii pot obtine informatii folositoare de la alte persoane. Chiar daca ei insisi nu cunosc cum sa va ajute in aceasta privinta, adesea stiu pe cineva care stie. Este o regula valabila atat in domeniul profesional, tehnic, cat si mestesugaresc si artistic. Uneori puteti consulta sfaturile vanzatorilor in timp ce vreti sa achizionati astfel de materiale: sunt o mina de aur privind informatiile despre produsele lor. Altii stiu mai putin decat dvs.: veti afla in curand !

Manualele practice, de genul „ajutati-va singur”, scrise pentru marele public pot fi de folos in unele domenii si merita sa le rasfoiti in biblioteci si librarii. Din ce in ce mai mult astfel de materiale le gasiti in format software.

M      AVERTISMENT: Daca se pune problema punerii in pericol a sanatatii sau sigurantei dvs. in laboratoare sau workshop-uri, asigurati-va ca ati primit instruirea oficiala. NU VA ASUMATI RISCURI INUTILE

Scrieti chiar acum ce actiuni ar trebui sa intreprindeti, plecand de la cele expuse.

* Resurse: ce ar trebui sa fac eu?

………………………………………………………………………………………………..

…………………………………….………………………………………………………….

………………………………………………………………………………………………

…………………………………….………………………………………………………….

……………………………………………………………………………………………….


4 Managementul

sau cum sa va organizati si sa faceti fata

Liceu

4a. Toate cursurile mele sunt bine concepute.                                                        -    ?    +

4b. Toate cursurile sunt eficient organizate.                                                           -    ?    +

4c. Consider ca, in ansamblu, munca pe care o am de facut e posibil de realizat. -    ?    +

4d. Cursul imi cere sa fac eforturi rezonabile.                                                        -    ?    +

4e. Ma descurc destul de bine cu managementul studiilor.                                     -    ?    +

………..Total

Postliceala sau colegiu

4a. Cursul meu este bine conceput.                                                                         -    ?    +

4b. Cursul este bine predat.                                                                                     -    ?    +

4c. Consider ca, in ansamblu, munca pe care o am de facut e posibil de realizat.  -    ?    +

4d. Cursul imi pretinde sa fac eforturi rezonabile.                                                  -    ?    +

4e. Ma descurc destul de bine cu managementul studiilor.                                     -    ?    +

……….Total

Universitate

4a. Cursul universitar este bine conceput.                                                               -    ?    +

4b. Cursul universitar este bine predat.                                                                   -    ?    +

4c. Consider ca, in general, munca pe care o am de facut e posibil de realizat.     -    ?    +

4d. Cursul nu-mi pretinde eforturi pe care sa nu le pot face.                                  -    ?    +

4e. Ma descurc destul de bine cu managementul studiilor.                                     -    ?    +

                                                                                                                   ……….Total

Training si dezvoltare profesionala

4a. Programul este bine conceput.                                                                           -    ?    +

4b. Programul este livrat in mod eficient.                                                               -    ?    +

4c. Consider ca, in ansamblu, munca pe care o am de facut e posibil de realizat.  -    ?    +

4d. Proiectul nu imi pretinde sa fac eforturi deosebite.                                           -    ?    +

4e. Ma descurc destul de bine cu managementul studiilor.                                     -    ?    +

………..Total

Invatare informala

4a. Mi-am planificat bine proiectul.                                                                        -    ?    +

4b. Mi-am organizat eficient proiectul.                                                                   -    ?    +

4c. Consider ca, in ansamblu, munca pe care am avut-o de facut a fost posibil

 de realizat.                                                                                                               -    ?    +

4d. Proiectul nu mi-a pretins sa fac eforturi deosebite.                                            -    ?    +

4e. Am facut fata bine cerintelor proiectului.                                                           -    ?    +

………..Total

MANAGEMENTUL

Puncte-cheie

·         Articolul e conceputa sa trateze managementul invatarii intr-un sens larg. Dar aceasta sectiune, in mod special, se ocupa de doua aspecte: cum este conceput si organizat cursul si cum sa va descurcati dvs. cu el in felul in care se prezinta.

·         Un curs trebuie sa fie usor de abordat. Aceasta inseamna ca ar trebui sa impuna cerinte rezonabile, posibil de indeplinit de catre cursanti. Si totusi nu este acelasi lucru cu a spune ca ar trebui sa fie facil.

·         Exista cateva motive pentru care un curs poate sa nu fie asa. Unul dintre acestea ar fi ca pur si simplu contine prea multa informatie. O alta problema este aceea ca parti diferite ale cursului nu se leaga unele de celelate, asa cum ar trebui. Sau poate exista o lipsa de claritate in scopurile pe care si le propune. Cursul dvs. poate fi caracterizat astfel?

·         Chiar daca un curs este bine conceput, se poate sa nu fie bine predat. Documentatia poate sa fie incompleta sau neclara. Informatia poate fi inexacta, sa se contrazica sau sa fie tardiva, cu alte cuvinte, sa nu mai aveti nevoie de ea. Poate sa existe o lipsa de comunicare intre profesori. Mesajele pot fi pierdute. Corpul profesoral poate sa nu fie cooperant, sa nu vrea sa va ajute.

·         Conceptia sau organizarea proasta poate conduce la cresterea sau scaderea cerintelor la care trebuie sa raspundeti, la o presiune din partea „competitiei”, la aglomerarea muncii si a termenelor limita, schimbari neprevazute sau sesiuni anulate fara preaviz sau o mare varietate de dificultati practice in fiecare zi. Ati trecut prin asa ceva pana acum?

*    In general, cat de usor de abordat este cursul dvs.? Dati-i o nota de la 1 la 10.

      /10

·         Totusi, aveti nevoie sa va ganditi cat de bine abordati cursul dvs. insiva. La aproape toate nivelele de educatie sau training, managementul studiului este o responsabilitate ce trebuie impartita, iar partea de responsabilitate a cursantului creste odata cu trecerea la nivelele superioare de invatamant. La nivel universitar, responsabilitatea managementului invatarii revine in mod preponderent studentului, mai mult decat in licee sau scoli si aceasta poate produce un adevarat soc in primul an de studiu.

·         Daca nu va descurcati este pentru ca nu sunteti destul de bine organizat, fiindca nu va planificati dinainte lucrurile, nu stabiliti prioritati in studiul dvs, nu aveti un stil, un mod sistematic de a trata invatarea s.a.m.d.p? Daca nu intelegeti cum o materie se leaga de celelalte este pentru ca nici nu v-ati pus problema de a le conexa? Si cat de profund v-ati gandit la propriile obiective?

·         Sa faceti fata studiului inseamna si sa stiti sa va gestionati relatiile cu ceilalti, sentimentele si dificultatile cu care cursantii se confrunta datorita acestora. Nu putem sa izolam activitatea de invatare de restul vietii noastre zilnice, dar ne sta in putinta sa pastram echilibrul si sa intelegem cum una o afecteaza pe cealalta.

·         Se asteapta de la cei ce sunt implicati in training-uri si programe de dezvoltare profesionala sa-si asume responsabilitatea de a-si gestiona singuri activitatea si aceasta, pentru simplul motiv ca sunt adulti. Asa incat, daca modul de concepere al programului de training este important si, de obicei, se asteapta ca organizarea programelor sa fie perfecta, in aceeasi masura o mare parte a lucrurilor este lasata in seama participantilor.

·         In invatarea informala intreaga raspundere a managementului va revine dvs. (probabil, cu putin ajutor din partea prietenilor dvs.). Avantajul faptului ca sunteti responsabil de managementul studiului este ca puteti decide structura, prioritatile, organizarea timpului s.a.m.d.p, lucruri ce adesea nu le sunt la indemana studentilor sau cursantilor.

Ganditi-va: in ce masura toate cele puse in atentia dvs. va afecteaza?

*   Insemnari personale:

.…………………………………………………………………………………………………

.……………………………………………………………………………………………….

………………………………………………………………………………………………….

.……….…………………………………….…………………………………………………..

De pus in practica

Depinde intr-o mare masura la ce nivel sunt luate deciziile privind managementul cursului.

Unele decizii sunt luate la nivel national si atunci nu prea aveti ce sa faceti. Altele sunt luate la nivelul institutiei sau organizatiei si e posibil sa puteti influenta intr-o oarecare masura managementul, dar de cele mai multe ori puteti face asta doar in cadrul unui grup/ clase, mai putin individual.

Unele decizii sunt luate de catre corpul profesoral (profesori, lectori sau trainer-i), caz in care puteti avea un oarecare impact, vorbind direct persoanelor in cauza sau folosind o procedura de evaluare formala a calitatii cursului sau a avea o influenta prin intermediul personalului din comitetele de studenti .

Unele dintre deciziile legate de managementul studiului sunt luate de dvs. Acestea sunt acele decizii la care puteti contribui cel mai mult. De exemplu:

*    Incercati sa stabiliti prioritati in munca dvs. - ce activitati sau sarcini aveti de indeplinit, impartindu-le in trei coloane, astfel:

CE TREBUIE SA FACETI           CE AR TREBUI SA FACETI          CE PUTETI FACE

In functie de cursul dvs., intocmiti-va un plan saptamanal sau pe doua saptamani sau lunar. Daca sunteti implicat intr-un curs mai lung, s-ar putea sa aveti nevoie sa va faceti si un plan pentru fiecare trimestru sau semestru; desi, sa va faceti planuri detaliate pe termene foarte lungi, poate fi lipsit de utilitate cu cat se intind mai mult in viitor.

Managementul timpului

Stabiliti-va cat timp pe saptamana aveti nevoie sa petreceti studiind in afara orelor de curs. Verificati daca si colegii dvs. consacra tot atat timp sau daca nu, vedeti unde nu sunteti dvs. eficient.

Daca timpul (sau lipsa lui) este o problema, incercati sa impartiti in reprize mai mari (de doua sau trei ore o data) sau mai mici (douazeci sau treizeci de minute intercalandu-le cu alte activitati). Puteti folosi primele reprize pentru acele activitati pentru care aveti nevoie de concentrare si continuitate, precum scrierea unui eseu, iar cele din urma pentru alte activitati, precum lectura si recapitularea. Dar alaturandu-le puteti folosi timpul mai eficient decat credeti, chiar daca aveti alte angajamente legate de locul de munca sau familie. Acestea din urma pot varia in decursul anului si pot implica uneori diferite momente de criza, cand trebuie sa intrerupeti activitatea de invatare, asa incat rezervati timp si pentru recuperari.

Analizati-va ritmul natural, propriu de a studia. Sunteti un „sprinter” sau un „maratonist”? Cum ati ajuns sa lucrati in acest mod? Simtiti nevoia sa schimbati modul de lucru la cursul pe care il frecventati acum?

Sunteti un „perfectionist” (care doreste sa faca totul cat mai bine cu putinta) sau un cursant „usor de multumit” (care face doar ceea ce se cuvine sau e necesar pentru a trece clasa)?* Luati in considerare faptul ca nu intotdeauna un stil e mai bun decat celalalt.

Vorbiti cu prietenii despre relatiile dvs. si despre sentimentele pe care le traiti fata de curs, daca exista aspecte ce va ingrijoreaza. Daca problemele persista sau sunt mult mai dificil de depasit, contactati-va profesorul sau tutor-ul.

Pe durata unui curs de lunga durata e necesar sa constientizati ca e nevoie sa aveti grija si de sanatatea dvs., in ceea ce priveste dieta alimentara, miscarea, stresul si relaxarea. Cautati locuri de recreere activa, precum locuri de practicarea sportului sau de socializare (sala de dans, biblioteca, teatru, film). Pastrati legatura cu prietenii. Acordati-va perioade de pauza. Studiul poate sa devina obsesiv si sa va doboare psihic la un moment dat.

Ar trebui sa constientizati ca modul in care progresati variaza; progresul alterneaza cu „platouri”, cand aveti sentimentul ca nu ajungeti nicaieri. Nu va faceti probleme, este destul de normal sa se intample astfel. Daca simtiti ca va blocati sau ca sunteti in impas in abordarea unei directii, schimbati-o cu o alta, pentru o vreme. Mintea dvs. va continua sa lucreze in subconstient cu ceea ce va confruntati, iar cand va veti intoarce, e posibil ca problema sa se rezolve de la sine.

Practic vorbind, daca aveti un volum mare de notite si sinteze, veti avea nevoie sa dezvoltati un sistem prin care sa le organizati (de exemplu, in dosare), asa incat sa nu pierdeti nimic si sa le gasiti cand veti avea nevoie de ele. Organizarea notitelor de la curs va va ajuta sa incepeti sa va clarificati gandurile inaintea examinarii. Iata cateva sfaturi in acest sens:

1 Indosarierea

ð      Cumparati cateva dosare cu sina pentru hartie de format A4 si/sau caiete nespiralate. Etichetati-le si nu le supraincarcati cu foi, pentru ca e posibil ca ultimele foi sa le pierdeti. E posibil sa aveti nevoie si de un perforator.

ð      Folositi separatoare pentru subiectele principale. Stabiliti doar cateva la inceput, iar subdiviziunile le veti separa pe parcursul cursului. Nu incercati sa va superorganizati de la inceput: dezvoltati sistemul dvs. in timp.

ð      Paginile atipice sau sintezele puneti-le in folii de plastic, astfel incat sa nu le pierdeti. Daca materialul strans a devenit prea voluminos, folositi un registru.

ð      Faceti o lista cu continutul fiecarui dosar si o „schema” cu eventualele legaturi intre subiectele pe care le contin. Continuati sa le revizuiti si adaugati ce mai e de adaugat. Nu va faceti griji pentru eventuala „dezordine”. Notitele va vor ajuta sa va faceti temele si referatele sau sa recapitulati pentru examene.

ð      Notati-va cu exactitate sursele bibliografice pentru fiecare trimitere pe care o consultati. Nimic nu este mai frustrant decat sa incercati sa gasiti ceva ce nu ati notat cum ar fi trebuit (sursa, editura, an de aparitie).

ð      Asezati toate referatele/ eseurile/ proiectele efectuate la spatele dosarului, astfel incat sa le aveti pe toate intr-un singur loc.

Puteti face aceasta activitate si pe PC-ul dvs., dar va fi cu neputinta sa introduceti notitele de mana in fisiere (doar daca le copiati de la tastatura).

Acum a venit momentul sa scrieti ce aveti de facut dvs. insiva pentru a va asigura un mai bun management al studiului.

* Management: ce ar trebui sa fac eu?

..……………………………………….……………………………………………………..

………………………………………….……………………………………………………

………………………………………..…………………………………………………….

………………………………………………………………………………………………..

…………………………………………………………………………………………………

………………………………………………………………………………………………….

…………………………………………………………………………………………………


5 Predarea

sau despre calitatea instruirii

Liceu

5a. Toate materiile imi sunt bine predate.                                                              -    ?    +

5b. Stilul in care mi se preda se potriveste felului meu de a studia.                      -    ?    +

5c. Sunt stimulat(a) de catre profesori, atat cat am nevoie.                                   -    ?    +

5d. Sunt sprijinit(a) de profesori, atat cat mi-e necesar.                                        -    ?    +

5e. Ma inteleg bine cu profesorii.                                                                           -    ?    +

……….Total


Postliceala sau colegiu

5a. Calitatea predarii cursului e buna.                                                                    -    ?    +

5b. Stilul de predare se potriveste felului in care invat.                                         -    ?    +

5c. Sunt stimulat(a) de catre profesori, atat cat am nevoie.                                    -    ?    +

5d. Primesc sprijinul de care am nevoie de la profesori.                                        -    ?    +

5e. Ma inteleg bine cu profesorii.                                                                           -    ?    +

……….Total

Universitate

5a. Calitatea predarii cursului e buna.                                                                   -    ?    +

5b. Stilul de predare se potriveste felului in care invat.                                        -    ?    +

5c. Sunt suficient de stimulat(a) sa studiez de catre profesorii universitari.         -    ?    +

5d. Primesc sprijinul de care am nevoie de la profesorii universitari.                   -    ?    +

5e. Am bune relatii cu profesorii universitari.                                                        -    ?   +

……….Total

Training si dezvoltare profesionala

5a. Cursul este bine predat.                                                                                    -    ?    +

5b. Stilul de instruire se potriveste felului in care invat.                                        -    ?    +

5c. Sunt stimulat(a) de trainer-i, atat cat am nevoie.                                              -    ?    +

5d. Sunt sprijinit(a) de catre trainer-i, atat cat mi-e necesar.                                  -    ?    +

5e. Am o buna relatie cu trainer-ii.                                                                         -    ?    +

……….Total

Invatare informala

5a. Sunt un bun autodidact(a).                                                                                 -    ?    +

5b. Mi-am dezvoltat un stil de autoformare, ce functioneaza, in ceea ce

 ma priveste.                                                                                                             -    ?    +

5c. Am stiut cum sa-mi mentin interesul pentru subiectul studiat vreme

 indelungata.                                                                                                             -    ?    +

5d. Am fost capabil(a) sa continui, oricat de multe piedici au intervenit.               -    ?    +

5e. M-am simtit confortabil, autoinstruindu-ma in acest mod.                                -    ?    +

                                                                                                                                 ………Total

PREDAREA

Puncte-cheie

·         Nu este suficient sa aveti resursele necesare, organizate intr-un mod usor de folosit: totul trebuie sa va fie transmis asa cum se cuvine. Termenul „predare”, utilizat in aceasta sectiune acopera orice forma de predare: cursuri orale, meditatii, training, instruire si alte facilitati, asa incat ar trebui sa raportati tot ce va fi spus aici la situatia dvs. specifica.

·         Predarea si training-ul de calitate implica anumite abilitati. Profesorii si trainer-ii trebuie sa fie foarte bine pregatiti sa aplice corect variatele metode pe care le folosesc: tinerea cursurilor orale, conducerea discutiilor, adresarea intrebarilor si oferirea de raspunsuri, organizarea de sesiuni de comunicare. Sunt ei suficient de bine pregatiti?

·         Cu toate acestea, predarea sau training-ul de calitate presupune mult mai mult decat exercitiul abilitatilor generale. Ele trebuie sa raspunda exigentelor situatiilor particulare: tipului de curs, materiei, nivelului de intelegere, grupului si dvs. ca individ. Profesorul sau trainer-ul dvs. satisface astfel de cerinte? Dvs. insiva agreati stilul de predare abordat sau ati prefera sa fie diferit? Daca da, cum?

·         Ceea ce credem despre profesorii nostri si cat de bine invatam de la ei nu este acelasi lucru. De fapt, relatia dintre personalitatea, abilitatile profesorilor si procesul de invatare este destul de complexa, in parte datorita faptului ca implica si felul nostru, personal de a fi si asteptarile noastre.

·         Cum i-ati caracteriza pe profesorii sau trainer-ii dvs.? Plasati initialele lor in dreptul cuvintelor care ii caracterizeaza si adaugati si alte trasaturi identificate de dvs. in spatiile goale. In acelasi timp intrebati-va ce v-ati dori de la ei si de ce.

        usor abordabil                    dezorganizat                      intotdeauna pe fuga

        plictisitor                              interesant                       isi cunoaste materia

        riguros                                   creativ                                     rigid

        exigent                                   expert                                 indulgent

                 lipsit de corectitudine                            distant

                          va asculta                                    organizat

                            corect                                          comod

                        comunicativ                                necomunicativ

      conectat                                             inspirator                                pe dinafara

 are timp pentru dvs                                  neclar                                     nu asculta

         clar                                                 entuziast                         nu-si cunoaste materia

    detine controlul                          nu are controlul lucrurilor                  plictisit

·         Colegii dvs. asteapta lucruri diferite de la profesori sau trainer-i? Dvs. insiva asteptati lucruri diferite, in momente diferite? V-ati schimbat asteptarile de-a lungul timpului, de pilda, in ultimul an?

·         Dar in ceea ce priveste relatia dvs. cu profesorii sau trainer-ii? Nu e nevoie intotdeauna sa-i simpatizati; putem invata de la oamenii cu care nu ne intelegem bine in mod obligatoriu, separand procesul de invatare de persoana in cauza. Dar o relatie cu adevarat inadecvata poate sa puna piedici, si deceptioneaza ambele parti, doar daca le distrage de la activitatea de invatare. In cazul dvs., relatia este in vreun fel afectata?

·         Comunicati cu unii profesori/ trainer-i mai bine decat o faceti cu altii? Simtiti ca sunteti pe aceeasi lungime de unda cu ei? Aveti idee de ce?

·         Ce fac profesorii sau trainer-ii pentru dvs., ce nu puteti face dvs. fara ei? Daca toti ar fi deodata exilati pe o insula pustie, pentru ce le-ati simti lipsa? Dar le-ati simti lipsa?

·         Invatarea informala inseamna sa va autoformati, cu exceptia cazului in care puteti obtine ajutor. Dar chiar si in cazul cursurilor clasice, e posibil sa va asumati unele dintre rolurile si responsabilitatile profesorului. Cat de departe ati mers cu aceasta?

*   Insemnari personale:

………………………………………………………………………………………………….

………………………………………………………………………………………………….

………………………………………………………………………………………………….

………………………………………………………………………………………………….

De pus in practica

Este important sa va ganditi ce intelegeti printr-o predare sau un training de calitate si este mai usor sa faceti asta, gandindu-va la profesorii sau trainer-ii actuali;

*    Faceti o lista de trei oameni, care v-au predat sau care v-au instruit. Pentru fiecare dintre ei, notati-va ce credeti ca a fost bine in felul lor de a preda/ de a instrui si ce a lasat de dorit. Incercati sa vedeti factorii pozitivi si negativi comuni. Factorii identificati sunt legati de materie? De modul in care ei isi organizeaza cursurile? Stilul sau modul de predare? Nivele de energie ? Relatii? Ei, ca oameni?

     PROFESOR/ TRAINER                       POZITIV                                 NEGATIV

1.

2.

3.

Daca va deranjeaza unele aspecte ale modului in care vi se preda sau sunteti instruit, primul lucru, pe care ar trebui sa-l faceti, este sa vorbiti cu ceilalti colegi din grupa, sa vedeti daca sunteti in acesta situatie doar dvs. sau daca si ei au aceeasi parere. Daca este o problema comuna, ar trebui sa va ganditi daca este ceva care profesorul/ trainer-ul poate sau nu schimba. De pilda, nu ar fi dificil ca acesta sa dea manualele putin mai devreme sau sa scrie pe tabla cuvintele pe care nu le cunoasteti, iar dvs. ati putea sa-i cereti, cu tact sa faca aceasta.

Pe de alta parte, daca profesorii au un stil prea formal si impersonal de predare, e putin probabil ca isi vor schimba intreaga personalitate. Veti fi nevoiti sa acceptati ca profesorii si trainer-ii (asemenea cursantilor) pot fi diferiti si ar fi bine sa lucrati impreuna cu ei decat impotriva lor.

Unele contacte mai putin formale intre profesori si cursanti pot ajuta ambele parti sa-si aminteasca ca sunt pana la urma oameni. De pilda, excursiile in natura pot avea un astfel de efect.

Totusi, in sistemele educationale astfel de contacte depind de regulile si normele institutiei, si pot fi limitate cu scopul de a-i proteja pe cursanti. Contactele informale intr-un mediu de training sunt, de obicei, cu mult mai facile, desi pot fi influentate de locul pe care il ocupa fiecare in organizatie.

In invatamantul liceal si in cel superior studentii fac observatii prin formularele de evaluare. Acestea sunt utile in oferirea de feedback din parte intregului grup, dar pot fi un pic stresante pentru cel caruia ii sunt adresate. Aceleasi reguli se aplica cand personalul didactic comenteaza munca studentilor/ cursantilor: sa fie specific, sustinator si constructiv. Oferiti-i alternative celui evaluat.

Calitatea predarii va poate influenta alegerea materiilor, a cursurilor sau a modulelor. Uneori cursantii aleg sa continue sa studieze o materie la un nivel mai avansat, pentru ca au fost inspirati de un anume profesor sau trainer. Analizati profund la cat de important este acest element personal. Ati dori sa studiati materia aleasa cu un alt profesor sau trainer ?

Daca invatati informal, va trebui sa va insusiti si sa va asumati repsonsabilitatea de a face singur cele mai multe dintre lucrurile pe care le fac profesorii sau trainer-ii. Aveti inca nevoie de un sprijin extern in vreo privinta? Consiliere privind planificarea? Localizarea sau verificarea materialelor? Pentru explicarea unor probleme? Feedback? Suport? Este util sa va ganditi bine pana unde puteti sa le realizati singur si de unde aveti nevoie de sprijin din afara. Gandindu-va la aceasta, va va ajuta sa va folositi intr-o masura mai mare de ajutorul exterior.

*   Predarea: ce ar trebui sa fac eu?

……………………………………………….…………………………………………………

.……….……………………………………..………………………………………………….

………..…………………………………….…………………………………………………..

……………………………………………………………………..…………………………………………………………………………………………………………………………..


6 Invatarea

 sau modul in care studiati

Liceu

6a. Studiez eficace in clasa.                                                                                  -    ?    +

6b. Lucrez eficient in mod individual.                                                                  -    ?    +

6c. Mi-am dezvoltat bune abilitati de studiu.                                                        -    ?    +

6d. Ma descurc la fel de bine in cazul fiecarei materii.                                         -    ?    +

6e. Nu am probleme speciale legate de invatare la cursul meu.                            -    ?    +

.………Total

Postliceala sau colegiu

6a. Studiez eficace in clasa.                                                                                   -    ?    +

6b. Lucrez eficient in mod individual.                                                                   -    ?    +

6d. Ma descurc la fel de bine in cazul fiecarei parti a cursului meu.                     -    ?    +

6c. Mi-am dezvoltat bune abilitati de studiu cursului meu.                                   -    ?    +

6e. Nu am probleme speciale legate de invatare, privind acest curs.                     -    ?    +

………..Total

Universitate

6a. Studiez eficace la orele de seminar.                                                                -    ?    +

6b. Lucrez eficient in mod individual.                                                                  -    ?    +

6c. Mi-am dezvoltat bune abilitati de studiu.                                                        -    ?    +

6d. Pot face fata, la fel de bine, fiecarei parti a cursului.                                      -    ?    +

6e. Nu am probleme speciale, legate de invatare la cursul pe care il frecventez. -    ?    +

………..Total

Training si dezvoltare profesionala

6a. Studiez eficace in sesiunile de training.                                                          -    ?    +

6b. Lucrez eficient in mod individual.                                                                  -    ?    +

6c. Mi-am dezvoltat bune abilitati de studiu.                                                        -    ?    +

6d. Pot face fata, la fel de bine, fiecarei parti din programul de instruire.            -    ?    +

6e. Nu am probleme speciale legate de invatare la acest program.                       -    ?    +

………..Total

Invatare informala

6a. Am lucrat eficient in mod individual de-a lungul proiectului meu.                -    ?    +

6b. Mi-am dezvoltat abilitati de studiu eficace.                                                    -    ?    +

6c. Am stiut cum sa-mi organizez invatarea.                                                        -    ?    +

6d. Am facut fata, la fel de bine, fiecarei etape a proiectului meu.                       -    ?    +

6e. Nu am avut probleme speciale, legate de invatare la proiectul meu .              -    ?    +

………..Total

INVATAREA

Puncte -cheie

·         Sectiunea anterioara a fost Predarea; sectiunea, pe care o tratam acum, Invatarea*, este o alta fata a monedei. Articolul, in intregime, trateaza invatarea, dar aceasta sectiune se concentreaza pe experienta invatarii la cursul sau programul in care sunteti implicat.

·         Exista o parte a invatarii, care se desfasoara intr-un spatiu public: cum ar fi ceea ce ni se preda in clasa de curs sau in grupa din care facem parte. O alta parte a studiului se desfasoara privat, de pilda, temele, studiul individual sau orice alte sarcini de indeplinit in legatura cu cursul. Sunteti la fel de multumit in cazul oricareia dintre acestea ?

·         Studiul este, in parte, o problema ce tine de abilitati. Daca vi se preda un curs oral sau o prelegere, veti avea nevoie sa stiti sa luati notite. Daca vi se da de citit o carte, trebuie sa stiti cum sa o abordati. Si mai e nevoie sa stiti sa concepeti un eseu sau un referat. Organizarea informatiei este o alta abilitate importanta. Apoi sunt necesare abilitatile sociale, pentru a va manifesta intr-un grup. V-ati dezvoltat abilitatile de studiu necesare sau credeti ca va lipseste doar o parte dintre ele?

·         Materii sau subiecte diferite pun probleme de invatare diferite. Constientizati acest fapt si, ca atare, abordati in mod diferit diversele parti ale cursului? Si va simtiti confortabil indiferent de caz? Considerati ca ati abordat intr-un mod adecvat fiecare dintre materii sau subiecte sau credeti ca unele sunt mai dificile decat altele?

*    Scrieti trei sfaturi esentiale, pe care le-ati da unui incepator .

1.

2.

3.

·         Puneti-va doua intrebari: mai intai, modul in care invat eu difera in vreun fel de modul in care prietenii sau colegii mei realizeaza acest lucru? Si in al doilea rand, modul in care studiez s-a schimbat in (sa spunem) ultimii doi ani? Fiecare dintre raspunsuri pune intr-o lumina noua modul in care abordati studiul in momentul actual?

·         Va simtiti mai confortabil cu unele dintre metodele de predare/ de training decat cu altele? De pilda, preferati cursurile mai mult sau mai putin structurate, mai mult sau mai putin formale? Preferati metoda elev-profesor, elev-elev, grupuri mici sau grupuri mari de studiu? Obtineti mai mult din discutiile de grup sau din orele de practica/ de laborator? Daca da, de ce? Are legatura cu experienta anterioara?

·         Puteti crede ca aveti probleme de studiu personale. De pilda, unii se plang ca nu se pot concentra cum trebuie, altii ca nu pot memora cu usurinta. Astfel de probleme exista cu adevarat, desi ele pot fi cauzate de lucruri mult mai profunde, precum lipsa motivatiei sau de intelegere la nivel rational a cursului; in mod obisnuit ne putem concentra cu mult mai multa usurinta asupra lucrurilor care sunt importante pentru noi, si putem memora informatii care au o logica. Sunt problemele de studiu adevaratele probleme?

·         Studiul nu este intotdeauna o placere. Presupune a face greseli si adesea consta in aplicarea metodei de invatare prin erori. Si puteti avea la un moment dat sentimentul ca, mai curand regresati, sau ca va invartiti in cerc. Toate acestea sunt normale. Nu e vorba de dvs. Nu dvs. sunteti problema.

Notati-va orice gand despre modul dvs. propriu, de invatare.

*   Insemnari personale:

………………………………………………………………………………………………..

.…………………………………………..……………………………………………………

..……………………………………………………………………………………………….

………..………………………………………………..………………………………………

De pus in practica

Adesea se spune ca cel mai important lucru intr-o casatorie este sa comunici. Acelasi lucru e valabil si in cazul invatarii. Problema este ca suntem atat de ocupati cu invatarea a X, Y, Z, incat nu mai avem timp deloc sa vorbim despre experienta invatarii. Profesorii si trainer-ii sunt presati sa acopere programa, studentii si cursantii isi fac griji privind evaluarile, iar intregul sistem public de evaluare face aceste prioritati si mai presante. Invatarea devine o activitate mai mult ascunsa, aproape secreta.

Incercati sa conversati cu prietenii dvs., cu cei de aceeasi varsta sau cu colegii despre modul in care invatati sau orice alta problema ati avea. Nu veti vrea sa-i plictisiti, dar astfel veti afla probabil ca si ei impartasesc experiente similare si ca nu sunteti mai special sau diferit decat ati putea crede.

Incercati sa tineti un jurnal de studiu, in care sa va scrieti experientele si problemele pe o perioada de cateva luni. Daca il completati, sa spunem, de doua ori pe saptamana, veti acumula mult material peste care sa va uitati la sfarsitul „experimentului”. Un astfel de jurnal va poate ajuta sa reflectati in mod repetat asupra ce si cum faceti, si sa va concepeti o„autobiografie” a studiului.

Vineri, 22 februarie

Mizerabil de rece toata saptamana si ma simt un pic fara chef. Cred ca e de vina vremea. Iar am mult de lucru: trei eseuri si un proiect. In acest sistem modular sunt presat tot timpul. Nu am facut mare lucru in timpul Craciunului, asa cum mi-am planuit, dar in aceeasi situatie se afla toti prietenii mei. Pana la Paste voi recupera timpul pierdut. Dar de data asta am intrat cu adevarat in miezul materiei de istorie si avem un conferentiar bun trimestrul acesta. Pune problema cum trebuie. Poate ca voi continua aceasta materie si anul viitor.

Daca va faceti griji privind anumite abilitati (precum cititul, scrisul, comunicarea, planificarea, organizarea timpului, recuperarea informatiilor) ati putea urma workshop-uri special concepute.

Problemele, pe care le ridica studiul, datorita lacunelor in cunostintele de baza in matematica, in utilizarea PC-ului sau a limbilor straine, sunt tratate in Bazele (Sectiunea 14). De asemenea, uitati-va si la Sfaturi pentru cei timorati.

Mai presus de orice, obtineti cat mai mult posibil feedback asupra studiului si ori de cate ori e posibil. Nu va limitati sa aflati nota: aflati si de ce ati luat-o. Apoi veti putea vedea cum abordarea pe care o aveti conduce la aceste rezultate.

* Invatarea: ce ar trebui sa fac eu?

…………………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………………


PARTEA B: INFLUENTELE

Modul in care invatati este influentat de o sfera larga de factori. Unii dintre acestia, precum motivatia sau increderea in sine, sunt legati de persoana dvs., desi reflecta ce vi s-a intamplat in trecut. Alti factori sunt legati de felul mediului in care invatati si de oamenii implicati. Este important de explorat acesti factori, si felul in care va afecteaza, nu numai felul in care ganditi, dar si felul in care simtiti.

&   Cand veti termina Motivatia (Sectiunea 13), intoarceti-va la unele dintre sectiuni din Partea B, unde ati obtinut un scor de +3 sau chiar mai mult, si notati-va ce credeti ca va este de folos. Aceasta va va ajuta sa va completati viziunea privind stilul dvs. de invatare.


7 Modelele

sau invatand din exemple

Liceu

7a. Profesorii, pe care ii am, sunt importanti pentru mine.                                   -    ?    +

7b. Invat multe din exemplul profesorilor mei.                                                     -    ?    +

7c. Profesorii mei trateaza materiile lor foarte bine.                                              -    ?    +

7d. Profesorii mei, pur si simplu dau viata materiilor.                                           -    ?    +

7e. Imi respect profesorii.                                                                                       -    ?    +

……….Total

Postliceala sau colegiu

7a. Profesorii sunt importanti pentru mine.                                                           -    ?    +

7b. Invat multe din exemplul profesorilor mei.                                                     -    ?    +

7c. Profesorii trateaza foarte bine materiile lor.                                                     -    ?    +

7d. Profesorii mei, pur si simplu dau viata materiilor.                                           -    ?    +

7e. Respect nivelul de profesionalism al profesorilor mei.                                    -    ?    +

……….Total

Universitate

7a. Profesorii universitari, pe care ii am, sunt importanti pentru mine.                  -    ?    +

7b. Invat multe din exemplul lor.                                                                            -    ?    +

7c. Profesorii universitari prezinta foarte bine materiile lor.                                  -    ?    +

7d. Ei sunt adevarate modele in domeniul lor.                                                        -    ?    +

7e. Profesorii universitari pe care ii am mi-au produs o impresie puternica.          -    ?    +

………Total

Training si dezvoltare profesionala

7a. Trainer-ii mei sunt importanti pentru mine.                                                    -     ?    +

7b. Am multe de invatat din exemplul trainer-ilor.                                                -    ?    +

7c. Respect nivelul de profesionalism al trainer-ilor pe care ii am.                       -    ?    +

7d. Trainer-ii mei practica ceea ce sustin.                                                             -     ?    +

7e. Trainer-ii mei mi-au produs o impresie puternica.                                           -    ?    +

……….Total

Invatare informala

7a. Ceilalti au jucat un rol important in proiectul meu.                                         -    ?    +

7b. Am invatat destul de multe din exemplul altor oameni.                                  -    ?    +

7c. Au fost persoane care mi-au fost modele in proiectele mele.                          -    ?    +

7d. Au fost persoane care mi-au aratat directia in care sa ma indrept.                  -    ?    +

7e. Au existat persoane care au insemnat mult pentru proiectul meu.                   -    ?    +

……….Total

MODELELE

Puncte-cheie

·         Modeling-ul inseamna sa invatam din comportamentul sau exemplele altor persoane*. Parinti, frati sau surori mai mari, prieteni, sportivi, vedete pop, personalitati istorice, toti se pot comporta ca modele cu care am vrea sa semanam. Modeling-ul este important si la locul de munca, unde invatam din exemplul colegilor cu mai multa experienta.

·         Nu toate modelele sunt profesori/ trainer-i si nu toti profesorii/ trainer-ii sunt modele. Dar cei mai multi lasa o anumita impresie si au o anumita influenta asupra celor carora le predau sau pe care ii instruiesc, chiar daca nici una din parti nu constientizeaza intotdeauna acest lucru. Iar modeling-ul este deosebit de important acolo unde se invata o profesie sau o procedura.

·         Aceasta inseamna ca modeling-ul este esential in cursurile vocationale (de pilda, de mecanic sau de bucatar sau de secretara) sau in cursurile ce se finalizeaza cu deprinderea unei profesii (de designer, de doctor sau de avocat). Pentru ca noi invatam nu doar sa facem, ci si „sa fim”, sa jucam astfel de roluri si sa ne compartam in astfel de moduri.

·         Cu toate acestea, modeling-ul poate fi important in materiile academice, in cazul carora nu invatam doar teoria (sa spunem) stiintele economice, istoria sau biologia, dar si proceduri: cum sa abordam problemele economice, cum sa gandim ca un istoric, cum sa practicam stiinta in cauza.

·         Modeling-ul este un proces esential in arta. Multi scriitori, pictori si muzicieni s-au dezvoltat plecand de la modele, cu toate ca, de obicei, incearca sa-si gaseasca propriul mod de exprimare, propriul stil. O parte insemnata in aceste domenii consta intr-un modeling deliberat sau neconstientizat, asa cum se intampla si in artele mestesugaresti si in sport.

*    Cat de important este modeling-ul in domeniul dvs. de studiu? Bifati raspunsul dvs.

Nu este important        destul de important       important           foarte important

&   Daca modeling-ul nu este important deloc in ceea ce va priveste, puteti sa va opriti aici si sa treceti la sectiunea urmatoare. Dar sunteti sigur de acest lucru ?

·         Se poate sa nu constientizati ca ii tratati pe ceilalti ca pe niste modele sau ca ceilalti va trateaza astfel. Dar ganditi-va: cum ati devenit ceea ce sunteti acum? De ce vorbiti, va imbracati, va comportati in felul in care o faceti? Prietenii va influenteaza in vreun fel? Modele pot fi oameni pe care ii cunoastem sau de care doar am auzit. Esential este ca sa ne indreptam atentia asupra lor si sa incercam sa fim ca ei, intr-un mod sau altul.

·         Invatand ceea ce implica modeling-ul poate fi o actiune cu efecte extrem de benefice, care ne influenteaza nu numai gandirea constienta, dar si valorile si preferintele neconstientizate. Este un proces care nu este pe de-a intregul rational sau sub controlul nostru. Ganditi-va la influenta liderilor politici carismatici, fie in sens pozitiv, fie in sens negativ. Iar modeling-ul in procesul invatarii nu este intotdeauna un proces pozitiv. Pot exista modele negative, pe care incercam sa le evitam sa le urmam. Chiar si in cazul modelelor pozitive, exista riscul de a ne afecta negativ personalitatea.

·         Nu are o insemnatate prea mare daca nu va priviti profesorul/ trainer-ul ca pe un model, desi ar putea sa influenteze pozitiv invatarea, daca realizati acest lucru. Dar daca ii receptati ca pe niste modele negative, sau daca observati ca exista o discrepanta intre ceea ce spun si ceea ce practica, atunci se poate stabili o contradictie ingrijoratoare. Iar profesori diferiti pot avea, ca modele, abordari diferite, contrastante.

·         Oamenii, cu care lucrati sau studiati, pot fi si ei modele negative sau pozitive pentru dvs. Iar dvs. puteti fi un model pentru ei. Influenta persoanelor de aceeasi varsta este puternica in mod special in adolescenta.

·         In training si dezvoltare profesionala este important sa va intrebati cine sunt adevaratele modele. Sunt trainer-ii? Sau practicienii? Exista un conflict intre cele doua categorii? Exista o diferenta intre teorie si practica? Apartenenta la un anumit sex al modelului reprezinta un factor important in modeling-ul dvs., sau ocupatia/ profesia acestuia, sau un alt aspect ?

·         Autodidactii sunt adesea destul de independenti si se poate sa nu aiba nevoie de nimeni pe care sa-i imite sau pe care sa-i intreaca. Si totusi pot sa urmeze exemplul anumitor modele, pentru a invata anumite abilitati sau comportamente: dar ei pot alege sa fie influentati astfel.

Notati-va gandurile proprii legate de cum sa va folositi de modele.

*   Insemnari personale:

.……………………………………………………………………………………………….

…………………………………………..………………………………………………….

.……………………………………………………………………………………………….

..…………………………………………..………………………………………………….

…………………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………………

De pus in practica

Daca vreti sa aprofundati subiectul influentarii prin modele si daca vreti sa intelegeti locul pe care il ocupa in invatarea dvs., puteti incepe prin a alcatui o lista a celor mai importante cinci sau sase persoane din viata dvs., incepand din copilarie, trecand prin adolescenta si maturitate: un fel de autobiografie informala. Exista printre ele, profesori sau trainer-i? Daca da, ce au reprezentat pentru dvs.? Cum v-au influentat ei ?

Ganditi-va la cursul pe care il frecventati acum. Este cineva pe care l-ati putea numi „model”, profesor/ trainer sau un alt cursant? Din nou, ce au reprezentat pentru dvs.? Ce reprezinta ?

Pe de alta parte, modelig-ul va poate afecta in moduri diferite. S-ar putea sa va simtiti ca sunteti sub o puternica influenta si ca exista riscul sa va pierdeti propria identitate. E caracteristic subiectilor care se implica emotional, precum in arta sau teatru, sau in domenii in care lucrati prea aproape de o personalitate prestigioasa sau experimentata, precum in drept sau in medicina. Daca exista in preajma dvs. alte persoane, ce trec prin aceleasi experiente, vorbiti cu ele despre aceasta, desi, cateodata, este mai bine sa faceti asta cu cineva care nu este implicat, si care poate vedea problema cu mult mai multa obiectivitate.

Un alt mod de explorare a fenomenului este acela de a folosi doua scale (vedeti mai jos) care au la o extrema: „orientat catre sine” si „orientat catre ceilalti” la celalalt capat*. Primul termen inseamna ca va bazati pe imaginea si evaluarea proprie, al doilea ca va bizuiti pe imaginea si aprecierile pe care le fac altii despre dvs. Puneti un prieten sa va plaseze undeva in primul spectru (nu neaparat la sfarsit) si sa se pozitioneze pe sine pe randul al doilea. Faceti acest lucru si dvs, independent. Apoi comparati perceptiile dvs. Ce semnificatie are  in ceea ce va priveste? Repetati experienta cu o alta persoana, daca aveti posibilitatea.

Tu   orientat catre sine   X       X        X        X         X        X     orientat catre ceilalti

EU  orientat catre sine   X        X      X         X         X        X      orientat catre ceilalti

Invatarea din exemplul modelelor este un proces pur personal, si chiar are nevoie sa fie tratat  la un nivel personal. In mod ideal, poate fi explorat intr-un grup mic de persoane, in care aveti incredere si carora le puteti vorbi deschis, fara rezerve. Inseamna sa fie, probabil, persoane de aceeasi varsta sau prieteni, desi, si un profesor sau trainer profesionist ar trebui sa fie constient de acest aspect al practicarii profesiei sale.

Acesta poate fi un aspect al invatarii in cazul caruia nu se poate actiona intr-un fel concret, dar notati-va cum ati vrea ca situatia sa se schimbe.

*Modelele: ce ar trebui sa fac eu?

…………………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………………


8 Suportul

 sau cum sa obtineti ajutor

Liceu

8a. Profesorii, pe care ii am, sunt usor de abordat.                                                 -    ?    +

8b. Pot sa discut cu profesorii mei cea mai mare parte a problemelor                   -    ?    +

pe care le am.                                                                                                          -    ?    +

8c. Pot obtine sprijin de la prieteni, daca am nevoie.                                             -    ?    +

8d. Obtin sprijin din partea familiei, daca am nevoie de el.                                   -    ?    +

8e. Daca am nevoie de ajutor sau de sfaturi, am cui sa ma adresez.                       -    ?   +

……….Total

Postliceala sau colegiu

8a. Profesorii, pe care ii am, sunt usor de abordat.                                                -    ?    +

8b. Pot sa discut cu profesorii mei cea mai mare parte a problemelor

pe care le am.                                                                                                         -    ?    +

8c. Pot obtine sprijin de la prieteni, daca am nevoie.                                            -    ?    +

8d. Obtin sprijin din partea familiei, daca am nevoie de el.                                  -    ?    +

8e. Daca am nevoie de ajutor sau de sfaturi, am cui sa ma adresez.                      -    ?   +

………..Total

Universitate

8a. Profesorii universitari, pe care ii am, sunt usor de abordat.                             -    ?    +

8b. Pot sa discut cu profesorii cea mai mare parte a problemelor

 pe care le am.                                                                                                         -    ?    +

8c. Pot obtine sprijin de la prieteni, daca am nevoie.                                             -    ?    +

8d. Obtin sprijin din partea familiei, daca am nevoie de el.                                   -    ?    +

8e. Daca am nevoie de ajutor sau de sfaturi, am cui sa ma adresez.                      -    ?    +

……….Total

Training si dezvoltare profesionala

8a. Trainer-ii sunt usor de abordat.                                                                        -    ?    +

8b. Pot sa discut cu trainer-ii cea mai mare parte a problemelor

pe care le am.                                                                                                          -    ?    +

8c. Pot obtine sprijin de la ceilalti participanti, daca am nevoie.                           -    ?    +

8d. Obtin sprijin din partea colegilor, daca am nevoie de el.                                 -    ?    +

8e. Daca am nevoie de ajutor sau de sfaturi, am cui sa ma adresez.                      -    ?    +

………..Total

Invatare informala

8a. Oamenii au fost usor de abordat, in realizarea proiectului meu.                     -    ?    +

8b. Intotdeauna au existat persoane la care am putut apela

 cand am avut probleme.                                                                                        -    ?    +

8c. Am obtinut sprijinul necesar din partea celorlalti cand am avut nevoie.         -    ?    +

8d. Am obtinut sprijin de la cei din jurul meu.                                                      -    ?    +

8e Daca am avut nevoie de ajutor sau sfaturi, intotdeauna a existat cineva,

caruia sa ma adresez.                                                                                              -    ?    +

……….Total


SUPORTUL

Puncte-cheie

·         Toti intampinam probleme cand invatam. Unele sunt legate de procesul de invatare insusi: de continut sau de materie. Dar e posibil sa existe si alt fel de probleme, care pot, si ele afecta modul in care invatam, probleme legate de noi insisi, de relatiile cu ceilalti sau de situatia in care ne aflam.

*    Faceti o pauza in acest punct si notati-va orice probleme va vin in minte in acest moment.

…………………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………………

·         Daca intampinati probleme, puteti obtine ajutor? Cui va adresati pentru sfaturi in ceea ce priveste rezolvarea problemelor, pe care vi le pune invatarea? Profesorilor? Prietenilor? Familei? Colegilor? Sau altcuiva? Si daca aveti probleme mai mari cui va puteti adresa pentru ajutor si suport?

·         Exista profesori/ trainer-i catre care, in mod regulat, ceilalti se adreseaza de obicei? Exista un serviciu, ce poate oferi suport in procesul de invatare? Exista la dispozitia dvs. un serviciu de indrumare profesionala sau de consiliere? Cum v-ati simti daca ati apela la un astfel de serviciu?

·         Cei mai apropiati noua nu sunt intotdeauna apti in a ne oferi suport. Ar putea sa ne fie pur si simplu prea aproape. Sau se poate sa fie prea ocupati.

·         Se poate sa faceti parte totusi din categoria celor care se bazeaza pe ei insisi si care tind sa-si rezolve singuri problemele. Daca sunteti un autodidact, s-ar putea sa nu aveti de ales. Dar, chiar si asa, merita sa va ganditi la cine puteti si la cine nu puteti apela pentru ajutor.

·         Poate exista si o latura negativa a aspectului discutat: e cineva care va descurajeaza? Cine este cel ce e tocmai opusul unuia care ar fi de ajutor si pe care v-ati putea baza? Astfel de oameni au influenta asupra dvs.? Cum le faceti fata unor astfel de oameni?

·         Probleme pot aparea in anumite etape ale cursului sau in anumite perioade ale anului. De pilda, ele apar la inceput, cand incercati sa va acomodati sau dupa Craciun cand, in general, ne simtim deprimati, presati de examene sau chiar dupa ce totul s-a rezolvat (simptomele „retractarii”). Ati constientizat un model de comportament, pe care il aveti in astfel de situatii? Cand va simtiti sub stresul cel mai puternic? Cand aveti nevoie de sprijin cel mai mult?

·         In training si domeniul dezvoltarii personale, o schimbare brusca de rol poate crea probleme. De pilda, cand o persoana experimentata profesional sau in varsta devine din nou „elev”, poate sa fie destul de dificil sa se adapteze la „pierderea” autoritatii si a controlulului. Pierderea slujbei sau pensionarea implica schimbari majore de roluri si relatii. Ati experimentat o astfel de pierdere/ de schimbare/ de conflicte de rol?

·         Expresia „inteligenta emotionala” este folosita cateodata pentru a descrie felul in care ne exprimam si ne controlam sentimentele*. Credeti ca v-ati schimbat de-a lungul ultimilor ani? Va este mai usor sa va descurcati cu emotiile dvs. decat odinioara? Puteti sa sprijiniti si pe altii in aceasta privinta?

*   Insemnari personale:

………………………………………..………………………………………………………

………………………………………..……………………………………………………….

………………………………………..………………………………………………………

………………………………………………………………………………………………..

………………………………………………………………………………………………..

De pus in practica

Cateodata solutia e sa va scrieti problemele pe o hartie. Alcatuiti o lista a problemelor pe care credeti ca le intampinati. Lasati lista deoparte pentru o zi sau doua, si adaugati apoi orice altceva credeti ca a mai intervenit. Apoi, fie singur, fie cu altcineva, in care aveti incredere, analizati-o si vedeti ce se poate face in cazul fiecareia dintre ele.

Unii prefera un mod de abordare mai structurat, precum urmeaza. Impartiti problemele in patru tipuri, dupa cum sunt: intelectuale (sunt legate de intelegerea la nivel intelectual, de abilitati, etc.) sau emotionale (motivatie, incredere in sine, relatii cu ceilalti etc.) si sunt pe termen scurt (privind viitoarele cateva saptamani) sau de lunga durata (pentru urmatoarele luni sau chiar ani). Nu trebuie in mod obligatoriu sa le clasificati strict, pot foarte bine sa se suprapuna. Ganditi-va cum ati putea sa le rezolvati: s-ar putea sa aveti nevoie sa le abordati diferit, in functie de tipul problemei.

                                      PE TERMEN SCURT               PE TERMEN LUNG

INTELECTUALE

EMOTIONALE

Daca aveti un meditator sau consilier: contactati-l. Acesta e motivul pentru care ei exista. Uneori pot fi mai de ajutor decat va asteptati; e posibil sa nu fi constientizat ca dvs. aveti probleme. Ati putea chiar sa le adresati rugamintea in scris inainte de a-i contacta personal, pentru a le oferi timp de gandire. Trebuie sa anuntati profesorul intotdeauna cand aveti o problema de sanatate, ce ar putea sa va afecteze activitatea.

Daca meditatorul/ consilierul nu este persoana potrivita, care sa va asculte, apelati la orice alt profesor, cu care aveti contacte mai apropiate sau pe care il preferati. In general profesorii si trainer-ii trateaza cu seriozitate partea de consiliere. Daca problema continua sa existe sau este mai grava, ar trebui sa va ganditi sa obtineti un ajutor specializat in astfel de probleme. Prietenii/ familia/ colegii nu sunt intotdeauna cei mai bine pregatiti sa rezolve probleme ca acestea.

In training problemele concrete ar trebui tratate impreuna cu managerul direct, in timpul sesiunilor de evaluare. Totusi, colegii, mai ales cei mai experimentati, pot reprezenta si ei o resursa utila, mai ales in ceea ce priveste probleme mai personale, pe care nu doriti sa le faceti cunoscute in mod oficial in firma. Exista cineva pe care l-ati putea transforma intr-un mentor formal sau informal?

Cosilierii/ psihologii vorbesc de persoane, ce se prezinta cu probleme in spatele carora se afla alte probleme mult mai profunde, probleme ce sunt constientizate mai tarziu, in timpul consilierii si care sunt dificil de indentificat sau de exprimat. Sunteti intr-o astfel de situatie?

Daca sunteti un autodidact, prin definitie sunteti un om ce se bazeaza pe el insusi. Cu toate acestea, va este util in continuare sa va ganditi ce surse de suport aveti la dispozitie sau la care ati putea apela in caz de nevoie. Chiar si a vorbi cu altcineva poate declansa procesul de constientizare a solutiilor.

* Suport: ce ar trebui sa fac eu?

…………………………………..…………………………………………………………….

…………………………………………………………………….…………………………..

…………………………………………………………………………….…………………..

…………………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………………


9 Interactiunea

 sau studiind impreuna cu ceilalti

Liceu

9a. Ma inteleg foarte bine cu ceilalti din clasa.                                                     -    ?    +

9b. Imi face placere sa studiez cu ceilalti colegi, la clasa.                                    -    ?    +

9c. Invat multe lucruri, studiind impreuna cu ceilalti.                                           -    ?    +

9d. Interactiunea grupului este un element important al studiului meu.                -    ?    +

9e. Grupurile, din care fac parte, coopereaza foarte bine.                                      -    ?    +

………..Total

Postliceala sau colegiu

9a. Ma inteleg foarte bine cu ceilalti din clasa.                                                        -    ?    +

9b. Imi face placere sa studiez cu ceilalti colegi, in clasa.                                       -    ?    +

9c. Invat multe lucruri, studiind impreuna cu ceilalti.                                              -    ?    +

9d. Lucrul in echipa este un element important al studiului meu.                            -    ?    +

9e. Grupurile din care fac parte, coopereaza foarte bine.                                         -    ?    +

………Total

Universitate

9a. Ma inteleg foarte bine cu colegii.                                                                    -    ?    +

9b. Imi face placere sa studiez cu colegii.                                                             -    ?    +

9c. Invat multe lucruri, studiind impreuna cu ceilalti.                                           -    ?    +

9d. Interactiunea grupului este un element important al studiului meu.                -    ?    +

9e. Grupurile, din care fac parte, coopereaza foarte bine.                                      -    ?    +

……….Total

Training si dezvoltare profesionala

9a. Ma inteleg foarte bine cu ceilalti participanti la programul de instruire.        -    ?    +

9b. Imi face placere sa studiez impreuna cu ceilalti participanti.                          -    ?    +

9c. Invat multe lucruri, lucrand cu ceilalti participanti.                                         -    ?    +

9d. Interactiunea grupului este un element important al programului.                  -    ?    +

9e. Grupurile, din care fac parte, lucreaza impreuna foarte bine.                          -    ?    +

………..Total

Invatare informala

9a. Proiectul meu a implicat munca alaturi de alte persoane.                                -    ?    +

9b. Mi-a facut placere sa lucrez impreuna cu altii.                                                -    ?    +

9c. Am invatat multe din lucrul cu alte persoane.                                                  -    ?    +

9d. Nu as fi putut invata tot, lucrand de unul singur.                                             -    ?    +

9e. Am lucrat foarte bine alaturi de alte persoane.                                                 -    ?    +

………..Total


INTERACTIUNEA

Puncte-cheie

·         O mare parte a invatarii este o afacere personala. De pilda, daca doriti sa invatati sa dactilografiati sau sa utilizati PC-ul, nu are prea mare importanta daca o faceti pe cont propriu sau in cadrul unui grup. Asa stau lucrurile si in legatura cu cele mai multe dintre abilitati: trebuie sa le executati practic pana sa le stapaniti. Nimeni altcineva nu o poate face in locul dvs. A invata tot felul de informatii este, in mare, o problema individuala si intelegerea ideilor si a conceptelor este in cele din urma o problema personala, ceva ce trebuie sa o faceti singur.

·         Cu toate acestea, o mare parte a invatarii pe care o realizam se datoreaza interactiunii cu grupul. De ce? Exista numeroase motive:

ð      Grupurile pot aduna mai multe informatii, decat o poate face o persoana in mod individual;

ð      Grupurile isi pot imparti sarcinile si munca;

ð      Grupurile se stimuleaza reciproc, provocandu-se;

ð      Grupurile pot oferi suport membrilor sai;

ð      Grupurile pot furniza mai multe puncte de vedere asupra unei singure probleme sau a unui subiect;

ð      Grupurile ne provoaca sa explicam mai bine ceea ce intetionam sa spunem;

ð      Grupurile ne furnizeaza feedback;

·         In educatie si training ne amintim adesea de grupul din care am facut parte cand am uitat aproape tot. Intr-adevar, un grup bun poate compensa uneori o predare defectuoasa si creaza o legatura stransa intre membrii sai in timpul activitatii de gasire de solutii la problemele ce, inevitabil, se ivesc in timpul studiului. Cu toate acestea, uneori grupurile nu lucreaza bine impreuna intotdeauna. O mare parte depinde de „chimia” dintre cei implicati si de personalitatile acestora. Interactiunea poate varia de la o intalnire la alta, fara un motiv evident.

·         Grupurile mari lucreaza mai putin eficient decat grupurile mici. Grupurile pot fi lipsite de fairplay si pot deveni rautacioase. Grupurile deja formate pot exclude pe noii veniti sau marginaliza pe unii dintre indivizi, pentru ca se deosebesc in vreun fel. Unele pot fi de-a dreptul disfunctionale. Altele pot sa fie pur si simplu o pierdere de timp. Dar potentialul de invatare al grupului este mare pentru simplul fapt ca invatarea e o activitate ce adesea e impartasita.

·         Cat de important este pentru dvs. a lucra impreuna cu altii? Obtineti rezultate bune astfel sau ati prefera sa studiati in principal, individual? Unora le place sa lucreze singuri, intrucat au un control mai mare asupra materiei de studiat si se pot focaliza pe prioritati si pot face lucrurile in liniste. Nu e nimic rau in aceasta; este doar o problema de stil personal de studiu.

&   In ceea ce va priveste, cum stau lucrurile? In ce masura va place sa lucrati intr-un grup sau ati prefera sa lucrati singur? (Sau asta depinde de…?)

  in grup            X              X              X              X              X                 pe cont propriu

·         Nu orice interactionare necesita existenta unor grupuri mari. De pilda, ati putea stabili o relatie cu persoane de aceeasi varsta (de obicei, dintr-un grup de doi sau trei persoane) sau in grupuri de „colaborare” (tipic, formate din, aproximativ, cinci persoane). Acestea au menirea de a furniza beneficiile interelationarii, fara unele dezavantaje datorate dinamicii grupului. Ati experimentat una dintre aceste modalitati de invatare? Daca da, cat de utila o considerati?

·         Daca sunteti implicat intr-un proiect de autoformare, lucrati in principal pe cont propriu? Daca da, simtiti nevoia de a face parte dintr-un grup sau va simtiti mai bine sa abordati lucrurile de unul singur? O mare parte a muncii autodidacte se realizeaza prin legaturi cu alte persoane sau in grupuri reunite de interese sau probleme comune. E valabil mai ales in legatura cu locul comun de lucru, unde oamenii abordeaza o problema impreuna si invata cum sa-si puna in aplicare hobby-urile sau efectueaza activitati de relaxare.

Va place sa lucrati in grup? Cat de important e pentru dvs.? Pe o foaie de hartie, descrieti propria experienta in legatura cu acest subiect.

*   Insemnari personale:

…………………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………..……………..

…………………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………………

De pus in practica

Daca lucrati in principal pe cont propriu, ganditi-va daca va furnizati singur avantajele pe care le-ati obtine lucrand in grup: provocarea, perspective diferite, critica, elanul, suportul.

Nu va faceti griji daca grupul in care va aflati nu se „incheaga” imediat. Oamenilor le este necesar un timp pentru a se obisnui unii cu ceilalti, desi profesorii si trainer-ii au metode speciale de „spargerea ghetii” (care pot sau nu sa aiba efect). Este normal ca oamenii sa doreasca sa sondeze terenul mai intai, mai ales daca nu sunt obisnuiti cu o astfel de experienta.

Incercati sa analizati grupul in care va aflati. Sunt trei lucruri pe care trebuie sa le cautati.

INTERACTIUNEA GRUPULUI

ð      Cine vorbeste cu cine? Exista modele de comportament? Dialoguri frecvente in doi sau trei? Exista „stele” sau „izolati”? Locul in care sta fiecare are o influenta? Unde stati dvs. in mod obisnuit? Cu cine stati de vorba? De pilda, oamenii adesea se adreseaza unui grup stand in fata acestuia, decat de pe o parte (desi uneori puteti avea parte de conversatii mai intime daca aveti  acest loc). Si limbajul non-verbal va poate spune multe despre comunicare.

ð      Ce roluri joaca cei din grup? Pe „liderul ? Pe „instigatorul” ? Pe „avocatul diavolului” (altfel spus, cel care starneste lucrurile)? Pe „diplomatul”? Pe „cronometrul”? Pe „organizatorul”? Pe „jokerul”? Pe „spectatorul”? Ce rol sau ce roluri jucati dvs.? Exista unul pe care il evitati? Un amestec de roluri este necesar grupului pentru a functiona. Oamenii se tem adesea de nivelul de conflict din grupuri, dar grupurile pot deveni si prea confortabile.

ð      Prin ce faze trece grupul? Cum se naste? Cum inceteaza sa existe? Si ce se intampla intre timp? Starturi false sau finaluri premature? Totul a mers in linie dreapta, tangential sau in cerc? Exista stadii distincte in existenta grupului? Cum s-a ajuns la concluzii sau decizii, daca s-a ajuns la acestea?

Munca in grup poate parea usoara. In mod aparent, tot ceea ce trebuie sa faceti este sa fiti in grup si sa vorbiti. Dar daca nu ati facut un studiu pregatitor, s-ar putea sa nu aveti prea multe de spus. Dvs. l-ati facut? Dar ceilalti?

De fiecare data cand incheiati o zi de lucru in grup, puneti-va doua intrebari: mai intai, grupul a realizat sarcinile pe care le avea de facut? Si apoi, grupul a interactionat asa cum ar fi trebuit sa o faca ? E posibil ca raspunsul sa fie „da” mai curand la una dintre intrebari decat la amandoua: uneori puteti sa petreceti un timp placut impreuna si sa nu ajungeti nicaieri sau un timp deplorabil, dar la final, sarcinile sa fie indeplinite.

Daca grupul nu lucreaza eficient, discutati problema cu ceilalti, ca sa vedeti cum percep si ei lucrurile. Nu toti profesorii/ trainer-ii au vocatie pentru a conduce grupul si poate veti fi in masura sa ajutati la dinamizarea grupului, identificand si jucand rolul lipsa din grup. Nu puteti astepta ca profesorul sa le faca pe toate.

E posibil ca stilul dvs. de invatare interactiva sa antreneze una sau alte doua persoane, decat intregul grup, si aceasta face procesul si mai individualizat. Oamenii lucreaza impreuna, in parteneriate, pentru ca fiecare obtine cate ceva din aceasta. Ce va determina pe dvs. sa va implicati intr-o astfel de asociere? Ce legatura speciala este intre dvs.? Incercati sa reflectati la acest lucru, mai ales daca lucrurile par ca nu merg cum ar trebui.

Daca sunteti implicat intr-un proiect propriu, ganditi-va la grupurile mici sau la asocierile carora le apartineti. Ce obtineti de la ele? Si ce le oferiti dvs. lor? Invatarea informala nu inseamna intotdeauna o munca exclusiv individuala, schimburile reciproc avantajoase pot avea loc intre oameni ce sunt interesati de aceleasi lucruri.

Notati-va cum ati putea imbunatati acest aspect al invatarii dvs.

* Interactiunea: ce ar trebui sa fac eu?

……………………………………………………………………………………………….

………..………………………………………………………………………………………..

.……………………………………………………..………………………………………..

……………………………………………………………………………………………..

…………………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………………

10 Mediul

sau locul invatarii

Liceu

10a. Liceul ofera un bun mediu pentru invatare.                                                  -    ?    +

10b. Clasa in care invat imi ofera un mediu propice studiului.                            -    ?    +

10c. Putem urmari cursul in clasa, fara intreruperi.                                              -    ?    +

10d. Cand imi doresc, pot continua studiul de unul singur(a).                              -    ?    +

10e. Nu am probleme cu mediul in care invat.                                                      -    ?    +

………..Total

Postliceala sau colegiu

10a. Postliceala/ colegiul ofera un bun mediu pentru invatare.                              -     ?    +

10b. Cursul pe care il urmez se desfasoara intr-un mediu propice studiului.        -     ?    +

10c. Putem urmari cursul in clasa, fara intreruperi.                                               -     ?    +

10d. Cand imi doresc pot continua studiul de unul singur(a).                                -    ?    +

10e. Nu am probleme cu mediul in care invat.                                                       -    ?    +

……….Total

Universitate

10a. Facultatea imi ofera un bun mediu pentru invatare.                                      -    ?    +

10b. Sala de studiu in care invat imi ofera un mediu adecvat invatarii.                -    ?    +

10c. La curs, am un mediu proprice studiului.                                                      -    ?    +

10d. Pot continua studiul de unul singur(a) cand vreau eu.                                   -    ?    +

10e. Nu am probleme cu mediul in care invat.                                                      -    ?    +

………..Total

Training si dezvoltare profesionala

10a. Programul de training ofera un bun mediu de invatare.                                -    ?    +

10b. Sesiunile de training se desfasoara intr-un mediu propice studiului.            -    ?    +

10c. Pot continua sa studiez ori de cate ori am nevoie.                                         -    ?    +

10d. Nu am probleme cu mediul in care invat.                                                      -    ?    +

10e. As putea sa descriu mediul de studiu ca fiind unul pozitiv.                           -    ?    +

……….Total

Invatare informala

10a. Mi-am putut crea singur(a) un mediu proprice invatarii.                                -    ?    +

10b. Mediul de studiu m-a stimulat mai curand decat m-a stanjenit.                      -    ?    +

10c. Am avut indeajuns de mult timp sa continui proiectul meu.                           -    ?    +

10d. Am avut spatiu unde sa imi desfasor proiectul.                                               -    ?    +

10e. Nu am avut probleme cu mediul de studiu.                                                      -    ?    +

……….Total

MEDIUL

Puncte-cheie

·         Termenul „mediu” inseamna pur si simplu ceea ce este in jurul nostru sau de ceea ce suntem inconjurati. Aici a fost folosit cu intelesul de ceea ce va inconjoara cand invatati.

·         Aceasta, in parte, are de a face cu aspectul fizic al lucrurilor: campusul, locul si interiorul cladirilor, salile si spatiul in care lucrati. Mediul fizic va poate afecta direct invatarea, daca munca dvs. presupune detinerea unor anumite dotari- acest aspect a fost tratat si in Resursele (Sectiunea 3). Dar daca aveti nevoie sa lucrati in mod regulat intr-un studiou, laborator sau atelier, calitatea mediului fizic va fi esential pentru calitatea invatarii.

·         Mediul, in care invatati, va poate afecta si indirect, de pilda, in functie de amplasarea clasei unde stau colegii dvs. si s.a.m.d.p. Mediul de lucru ne poate afecta inclusiv emotional; in functie de cum e: placut, stimulant, monoton sau inconfortabil. Daca studiati cea mai mare parte a timpului acasa sau la locul dvs. de munca, trebuie sa luati in considerare si aceste medii si in ce mod va ajuta sau va stanjenesc invatarea.

*    Faceti o pauza acum si notati-va orice efecte produce mediul dvs. asupra invatarii.

..……………………………………………………………………………………………….

..……………………………………….………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………………

·         Totusi, mediul social este cel care are cel mai puternic impact asupra activitatii dvs. de invatare. Va puteti adesea aminti etosul sau atmosfera unui curs sau a unei clase mult timp dupa aceea. Cum ati putea descrie mediul dvs. social de invatare? Primitor sau inhibant? Formalizat sau relaxat? Va sprijina sau amenintator? Plictisitor sau incitant?

·         In cel mai rau caz, mediul poate impiedica invatarea. Daca exista multe probleme de disciplina in clasa, profesorii vor fi ocupati cu rezolvarea acestora decat cu predarea. La fel, ati putea sa va fie dificil sa lucrati acasa din diverse motive. Din contra, o buna atmosfera in clasa, acasa sau la locul de munca poate face invatarea mai usoara si mult mai placuta.

·         Daca locuiti in camin studentesc sau impartiti o locuinta cu alti colegi, acest lucru va poate afecta invatarea. Cei mai multi studenti se bucura de independenta de familie si de o viata sociala mai bogata, dar in aceste conditii puteti sa continuati studiul? Nu sunt prea multe lucruri care va distrag atentia? Cine spala vasele? Totusi, o astfel de coabitare poate fi ea insasi o „invatare”.

·         O problema in training consta in contradictia dintre mediul de training si mediul real de munca. Unul poate diferi de celalalt ca de la cer la pamant. Cum le conciliati pe cele doua?

·         Un alt mod de a pune problema in legatura cu mediul de studiu este in termeni de „culturi”*. Ce fel de „mic trib” sau „subcultura” formeaza liceul, colegiul sau departamentul in care lucrati? Ce va leaga de ceilalti colegi? Care sunt regulile de baza sau valorile pe care le impartasiti? Ce fel de glume spun colegii? Cum se imbraca? Va simtiti ca apartinand acestora?

·         Daca urmati forma de invatamant la distanta, cum va afecteaza invatarea? In sens pozitiv sau in sens negativ? Considerati ca beneficiati de un mediu de aceeasi calitate precum colegii de la cursurile de zi?

·         Cursul urmat de elevi/ studenti interni are ca ratiune de a oferi avantajele unei adevarate „comunitati a studiului”. Daca frecventati un astfel de curs sau workshop cum vi se pare? Simtiti un atasament puternic fata de colegi? Sau considerati ca va limiteaza sau ca par niste intrusi in viata dvs. ?

*   Insemnari personale:

………………………………………………………………………………………………….

………………………………………………………………………………………………….………………………………………………………………………………………………….

………………………………………………………………………………………………….

………………………………………………………………………………………………….

De pus in practica

Sa va mutati si sa traiti altundeva pentru scurta vreme poate fi dificil, pentru ca determina schimbari majore. Pana la urma vorbim de o intreaga structura si etos a unui loc si, in mod obisnuit, e nevoie de mai mult de o singura persoana sa le poata schimba, mai ales daca totul este bine stabilit. Cu toate acestea, exista cateva masuri practice, pe care le puteti lua.

Daca va displace mediul fizic de lucru, vedeti daca puteti face mici schimbari, pentru a-l imbunatati si propuneti-le celor responsabili. Personalul didactic se poate sa nu realizeze pe deplin felul in care va afecteaza mediul pe dvs., ca student/ cursant. Alternative minore la orar, structura cursurilor sau orice aranjamente practice pot face o diferenta surprinzatoare.

Daca nu va place mediul general, incercati sa creati un micro-mediu al dvs. personal impreuna cu cativa dintre prietenii dvs. E putin probabil sa fiti singura persoana nemultumita de unele dintre aspecte si veti putea „supravietui” destul de fericit ca un grup mic, sudat, ajutandu-va reciproc.

Puteti compensa neajunsurile, petrecand cat mai mult timp intr-un mediu, decat in altul. Unele persoane aleg sa lucreze in anumite locuri mai mult decat in altele. Daca „viata” e dificila acasa, ati putea petrece mai mult timp la scoala/ liceu/ universitate sau viceversa . Chiar si la colegiu sau la universitate, puteti petrece mai mult timp intr-un loc decat in altul.

Esential este sa incercati sa va asigurati ca mediul de studiu nu va impiedica sa invatati, datorita intreruperilor constante din sala de clasa. Daca da, atunci aveti dreptul sa faceti o plangere. Acest lucru se aplica si daca va terorizeaza sau va persecuta cineva. Daca nu va simtiti bine in locul in care sunteti cazat, ar trebui sa va ganditi sa va mutati. Daca sunteti tipul a carui atentie e usor de distras, incercati sa va programati ore de studiu individual la biblioteca sau in laborator, ca si cum ar fi ore obisnuite de studiu, la clasa.

·         Daca ati experimentat doua medii contrastante de invatare, de pilda, in clase diferite sau diferite institutii, faceti o lista a diferentelor dintre ele. Va va spune ceva, nu numai despre acestea, dar si despre reactia dvs. la ele. Daca aveti posibilitatea, discutati acest aspect si cu altii.

Intrarea in dispozitia propice invatarii

Daca studiati mai mult acasa, incercati sa creati un spatiu dedicat exclusiv lucrului: un loc al dvs. personal, pe care sa-l asociati cu studiul si care sa va ajute sa intrati in ritm si dispozitia necesara. Alegerea va apartine. Unora le place bucataria, pentru ca acolo au la indemana ceai si cafea, altii asociaza bucataria, corvezii zilnice. Altii prefera linistea din dormitor pentru ca se afla departe de agitatia din casa. Unii prefera un fundal de muzica (care, insa, sa nu o placa prea mult) si de „activitate”, pentru ca acestea fac parte din normalitate. Asigurati-va ca aveti o buna iluminare, va simtiti confortabil pe ce stati, ca nu sunt probleme cu caldura si aerisirea. O camera friguroasa, un iluminat insuficient sau o postura nepotrivita a corpului, toate va pot extenua; toate acestea e posibil sa nu le remarcati, pentru ca sunteti concentrat asupra muncii.

Sa intri in dispozitia de studiu e si o problema de planificare. Daca aveti o zi incarcata cu alte activitati (slujba, ingrijirea copiilor, etc.), incercati ca inaintea perioadei de studiu sa intercalati o jumatate sau o ora neutra (cititi ziarul, discutati cu un prieten) pentru a permite mintii dvs. sa se pregateasca pentru studiu. Daca va faceti griji ca veti uita lucruri, pe care e nevoie sa le faceti a doua zi, intocmiti si pastrati la indemana o lista, ceea ce va va ajuta sa scapati de anxietate. Sunt persoane care au anumite ritualuri inainte de a se apuca de lucru (sa-si aranjeze stilourilor, sa se plimbe in sus si in jos, sa se schimbe intr-o tinuta diferita, etc). Aceste obiceiuri sunt ceva natural, dar totusi fiti atent sa nu devina o simpla amanare a studiului (de pilda: „inca o ceasca de cafea”; „inca un telefon de dat si apoi…”): mai devreme sau mai tarziu trebuie sa va apucati de lucru.

Scrieti acum orice modalitate prin care puteti sa va imbunatatiti mediul de studiu.

* Mediul: ce ar trebui sa fac eu?

…………………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………………

11 Contextul

sau influente mai largi

Liceu

11a. Familia mea trateaza cu seriozitate educatia mea.                                         -    ?    +

11b. Prietenii mei iau in serios educatia.                                                               -    ?    +

11c. Comunitatea in care traiesc valorizeaza educatia.                                         -    ?    +

11d. Oamenii din jurul meu prezinta interes fata de educatia mea.                       -    ?    +

11e. Nimeni nu ma descurajeaza de la studiu.                                                       -    ?    +

……….Total

Postliceala sau colegiu

11a. Familia mea trateaza cu seriozitate educatia mea.                                         -    ?    +

11b. Prietenii mei iau in serios educatia.                                                               -    ?    +

11c. Comunitatea in care traiesc valorizeaza educatia.                                         -    ?    +

11d. Oamenii din jurul meu prezinta interes fata de educatia mea.                       -    ?    +

11e. Nimeni nu ma descurajeaza de la studiu.                                                       -    ?    +

………..Total

Universitate

11a. Familia mea trateaza cu seriozitate educatia mea.                                         -    ?    +

11b. Prietenii mei iau in serios educatia.                                                               -    ?    +

11c. Educatia universitara este valorizata in comunitatea din care provin.           -    ?    +

11d. Oamenii din jurul meu arata interes fata de studiile mele.                             -    ?    +

11e. Apropiatii mei ma incurajeaza sa-mi iau licenta.                                           -    ?    +

………..Total

Training si dezvoltare profesionala

11a. Training-ul si dezvoltarea profesionala sunt importante pentru locul

meu de munca.                                                                                                       -    ?    +

11b. Firma mea trateaza cu seriozitate training-ul.                                                -    ?    +

11c. Oamenii, cu care lucrez, acorda training-ului importanta cuvenita.               -    ?    +

11d. Superiorii mei acorda atentie dezvoltarii mele profesionale.                         -    ?    +

11e. Cei ce ma inconjoara ma incurajeaza sa continui studiul.                              -    ?    +

………..Total

Invatarea informala

11a. Cei apropiati mie m-au incurajat sa studiez.                                                 -    ?    +

11b. Oamenii, pe care ii cunosc, au avut o atitudine pozitiva privind

proiectul meu.                                                                                                        -    ?    +

11c. Invatarea informala este pretuita in comunitatea din care fac parte.              -    ?    +

11d. Apropiatii mei si-au aratat interesul fata de ceea ce am invatat.                   -    ?    +

11e. Nimeni nu m-a descurajat de la studiu.                                                          -    ?    +

………..Total

CONTEXTUL

Puncte – cheie

·         Pe langa mediul de studiu imediat al cursului dvs., lumea ce va inconjoara va influenteaza modul in care invatati. Familia dvs., partenerul, prietenii, colegii, locul de munca, comunitatea: toate acestea reprezinta contextul invatarii dvs.

·         Familia poate avea o influenta majora, mai ales cand sunteti adolescent. Nu numai mama sau tatal, dar si fratii si surorile, cu deosebire, cei mai mari va pot modela atitudinea sau pot stabili un model de urmat. Cateodata o ruda mai indepartata, precum un bunic, un unchi sau matusa va poate influenta. Daca dvs., la randul dvs., sunteti parinte, responsabilitatile pe care le aveti in familie va pot afecta studiile, mai ales in ceea ce priveste timpul ramas disponibil si urgentele de neevitat (cainele sau pisica s-a imbolnavit etc.).

·         Va conta daca dvs. cunoasteti o persoana, care a facut deja ceea ce va ganditi dvs. sa faceti, cum ar fi sa invatati o meserie sau sa urmati o anumita facultate. Va pot arata ca e posibil de facut si cateodata va poate sfatui in aceasta privinta.

·         Prietenii reprezinta o alta sursa importanta de influenta. Multora, mai ales in adolescenta, li se pare dificil sa ignore presiunea exercitata de cei de aceeasi varsta. Aceste presiuni pot lucra pentru sau impotriva educatiei. Un alt exemplu evident, de presiune a grupului format din cei de-o varsta, este acela de la locul de munca. Majoritatea dintre noi simt nevoia sa apartina unui grup intr-un fel sau altul, de a se intelege bine cu cei din jur si asta poate afecta atitudinea fata de educatie sau training. E dificil sa innoti impotriva curentului, desi exista persoane care o fac.

·         Valorizarea educatiei si a training-ului variaza in cadrul diferitelor clase sociale si comunitati. Daca proveniti dintr-o comunitate sau cultura, unde educatia sau training-ul sunt percepute ca avand valoare, este mult mai usor sau mult mai natural sa va implicati in actul de studiu; si invers, e la fel de adevarat. Daca veniti din alta tara veti aduce cu dvs. valorile educatiei sau training-ului tarii de origine.

·         Daca aveti un partener, va poate sau nu incuraja sa mergeti mai departe cu studiile sau sa continuati sa faceti training. Uneori partenerii se simt exclusi intr-o astfel de situatie sau se tem ca va vor pierde sau ca va veti instraina de el, avand ocazia sa-si faca prieteni noi, pornind de la noile preocupari, diferite de cele ce va uneau la inceput.

*    Plasati pe axa de mai jos, in ordinea importantei, in sensul de influenta pe care o exercita asupra dvs., in calitate de cursant: familia, prietenii, slujba, locul de munca, partenerul, comunitatea, tara dvs.

       1                   2                   3                     4                     5                        6

Daca va mutati de acasa si din comunitatea in care traiti, intr-o alta localitate, de pilda, pentru a merge la o facultate, situatia se schimba. Facultatea poate deveni noua dvs. comunitate, chiar noua dvs. casa. E posibil sa pierdeti legatura cu vechii dvs. prieteni si sa va departati de familie. Vi s-a intamplat asa ceva?

·         In ceea ce priveste training-ul si dezvoltarea profesionala, influenta organizatiei la care lucrati, a sefului si a colegilor poate fii insemnata. Oportunitatile pentru training nici nu sunt chiar la dispozitia oricui: de pilda, cei angajati cu jumatate de norma nu beneficiaza in aceeasi masura de posibilitatile de training, precum cei angajati cu norma intreaga, iar persoanele cu calificari inferioare, mai putin decat cei cu calificari superioare.

·         Rolul sau rolurile, pe care le posedati, pot afecta fie atitudinea pe care o aveti dvs., fie atitudinea altora. De pilda, in trecut, comunitatea se astepta foarte rar ca persoanele pensionate sa mai studieze. La fel, femeile casnice intampinau o oarecare rezistenta la ideea de a studia din nou. Una dintre piedici consta in faptul ca oamenii gandesc ca „educatia sau training-ul nu e pentru mine”. Isi insusesc punctele de vedere si prejudecatile celorlalti pana cand acestea devin propriul mod de a privi lucrurile si de a se concepe pe sine.

·         Apartenenta la un anumit sex poate fi un factor ce va poate afecta. Unii subiecti tind    sa-si asume steoretipurile masculine sau feminine, desi acesta afirmatie este mai putin adevarata decat in trecut. Sexul caruia ii apartineti dvs. a influentat felul in care dvs. sau altii concepeti educatia sau training-ul?

·         Daca sunteti un autodidact, s-ar putea sa fiti independent si mai putin influentat de ce spun cei din jur. Dar chiar si in acest caz, ceilalti va pot sustine sau, dimpotriva, va pot submina proiectele, adesea in moduri greu perceptibil: cu un simplu cuvant de incurajare, sau cu o trecatoare remarca sarcastica. Exista insa retele informale de persoane, cu aceleasi pasiuni, ce va pot sustine si va pot stimula. Invatarea informala nu este neaparat o activitate solitara; isi poate construi micul sau univers.

Retele informale

Iata cateva exemple de legaturi informale care exista in mod obisnuit. Cateva sunt legate de familie, unele de locul de munca, altele de grupurile sociale sau formate din oameni cu pasiuni comune. Apartineti unei astfel de retele? Daca nu, puteti sa va ganditi la una careia ii apartineti?

Iubitorii de animale (de tot felul); arta; masinile; sahul; clubing-ul; gastronomia; comunitatea sau grupurile de vecini; utilizatori de PC-uri; moda; filmele; pescuitul; gradinaritul;      fitness-ul; literatura; istoria; muzica (de toate genurile), parintii de prescolari; parintii ai caror copii frecventeaza aceeasi scoala; personele care au (sau ingrijesc de) persoane afectate de aceleasi boli; colegii de serviciu; persoanele ce merg la aceeasi cafenea; fotografia; politica; asociatiile profesionale; excursionistii; bautorii impatimiti de bere; grupurile religioase; sporturile (de toate felurile); cluburile de pasionati de calatorii; iubitorii de vinuri.

*   Insemnari personale:

…………………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………………

……………………………………………………………………………………….…………

…………………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………………

De pus in practica

Dintre toti factorii ce va afecteaza studiul, probabil, acesta este unul in legatura cu care puteti face cel mai putin. V-ati nascut intr-o anumita familie si intr-o anumita comunitate, si chiar daca dvs. insiva v-ati ales prietenii, sunteti inconjurati de oameni care pur si simplu s-a intamplat sa fie acolo. Acelati lucru este cu atat mai adevarat despre locul dvs. de munca: firma la care lucrati si colegii sunt pur si simplu „un dat”. Nu-i de mirare ca adesea oamenii se simt ca prinsi intr-o capcana.

In ciuda tuturor celor spuse, sa constientizati aceasta influenta conteaza mai mult decat credeti. Daca va puteti intelege mai bine situatia in care va aflati si puteti analiza de ce lucrurile sunt pozitive sau negative, cel putin va poate ajuta sa le faceti fata in mintea dvs. Si atunci va puteti gandi la solutii.

De pilda, daca intampinati rezistenta sau indiferenta in familia dvs., puteti apela la relatiile mai indepartate pentru a va sustine. Pentru ca acei oameni sunt mai putin implicati, e posibil sa vada totul intr-un mod obiectiv. Nu renuntati pentru ca aveti o sora sau un frate plin de succes; gasiti-va propriile resurse.

Daca va aflati sub presiunea de a va conforma cu cei de acceasi varsta, va va ajuta sa gasiti altceva prin care sa castigati respectul grupului, ca sa va confirme ca membru al sau, ceea ce va va permite sa va urmati propriul drum in alte privinte.

Daca mediul de lucru va este ostil in aceasta privinta, atunci poate ca ar trebui sa va ganditi sa va schimbati locul de munca. Nu este vorba aici de problema dezvoltarii carierei dvs., dimpotriva, a faptului ca orice firma din zilele de astazi, care nu ia in serios training-ul, este putin probabil sa faca fata schimbarilor de pe piata sau mediului economic sau social, in general.

Daca va ganditi ca nu este nimic sau nimeni in apropierea dvs. care sa va impartaseasca sau sa va sprijine ideile sau pasiunile, ati putea sa priviti mai departe pentru Modele (vedeti Sectiunea 7).

* Contextul: ce ar trebui sa fac eu?

…………………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………………


12 Increderea

sau asteptarile

Liceu

12a. Consider ca sunt capabil sa studiez la acest nivel.                                         -    ?    +

12b. Am toata increderea ca pot sa invat ceea ce am nevoie.                               -     ?    +

12c. Cred ca pot avea succes la acest curs.                                                            -    ?    +

12d. Cred ca pot face fata oricarei dificultati pe care as intalni-o.                        -    ?    +

12e. Profesorii mei cred in mine.                                                                           -    ?    +

………..Total

Postliceala sau colegiu

12a. Consider ca sunt capabil sa studiez la acest nivel.                                         -    ?    +

12b. Am toata increderea ca pot sa invat tot ceea ce am nevoie.                           -    ?    +

12c. Cred ca pot sa am succes la acest curs.                                                          -    ?    +

12d. Cred ca pot face fata oricarei probleme pe care as intalni-o.                         -    ?    +

12e. Profesorii mei cred in mine.                                                                           -    ?    +

………..Total

Universitate

12a. Consider ca sunt capabil(a) sa lucrez la nivel universitar.                             -    ?    +

12b. Am incredere in mine, ca pot sa fac fata cerintelor cursului.                         -    ?    +

12c. Cred in faptul ca imi voi lua licenta cu succes.                                              -    ?    +

12d. Cred ca pot sa fac fata oricarei probleme pe care o intalnesc.                       -    ?    +

12e. Profesorii universitari cred in valoarea mea.                                                  -    ?    +

……….Total

Training si dezvoltare profesionala

12a. Cred ca sunt capabil(a) sa lucrez la acest nivel.                                            -    ?    +

12b. Consider ca pot sa fac fata provocarilor programului.                                  -    ?    +

12c. Cred in faptul ca pot sa realizez obiectivele programului de training.          -    ?    +

12d. Am incredere in capacitatea mea de a face fata oricarei probleme.              -    ?    +

12e. Trainer-ii au mari asteptari de la mine.                                                          -    ?    +

………..Total

Invatare informala

12a. Am crezut ca sunt capabil(a) sa-mi realizez obiectivele propuse.                     -    ?    +

12b. Am fost sigur ca pot sa fac fata provocarilor pe care mi le-am facut.           -    ?    +

12c. Am avut increderea ca pot sa-mi realizez proiectul.                                      -    ?    +

12d. Am stiut ca pot face fata oricarei probleme s-ar fi ivit.                                 -    ?    +

12e. Am avut mari asteptari de la mine.                                                                 -    ?    +

………..Total

Increderea

Puncte-cheie

·         Avem putine sanse chiar sa incercam sa studiem, daca macar noi insine nu credem ca putem. Increderea in sine, stima fata de sine sunt esentiale in invatare. Si acestea sunt influentate de increderea altor oameni in noi sau lipsa unei astfel de increderi.*

·         Credinta nu inseamna sa va asteptati la imposibil. Trebuie sa se bazeze pe o estimare realista a ceea ce suntem capabili sa facem. Iar noi ne deosebim unii de ceilalti prin abilitatile pe care le posedam, desi diferentele intre tipurile de abilitati sunt la fel de importante ca diferentele de nivel ale acestora.

·         In orice domeniu al activitatii umane vor exista intotdeauna oameni care lucreaza mai bine sau care realizeaza mai mult decat ceilalti. Dar sfera activitatilor si abilitatilor este vasta. Putem fi buni la matematica, la limbi straine, la utilizarea PC-ului, la desen, la cantatul la chitara, la fotbal, la prezidatul sedintelor, la repararea masinilor, la a fii un  bun parinte, la ingrijirea celor batrani, in vanzari, la conducerea unui birou, la design interior, la gatit, la scris romane…si lista poate continua la nesfarsit. Increderea in sine este, in parte, o problema de identificare a propriilor calitati, de gasirea locului sau directiei potrivite.

·         Si se mai bazeaza pe simplul fapt ca cei mai multi realizeaza mai putin decat ar putea cu adevarat si ca lucreaza sub potentialul lor real. Exista multe explicatii pentru aceasta: unele trimit la copilarie sau la educatia timpurie, care nu ofera de fiecare data un start bun. Lipsa motivatiei sau o comoditate impartasita cu cei de aceeasi varsta poate fi si ea o cauza. Dar daca exista stimulii potriviti, un ajutor si mediul adecvat, oamenii pot realiza cu mult mai mult decat au crezut ei vreodata. Sunt exemple nenumarate de astfel de cazuri in educatia adultilor, inclusiv la universitatile „deschise”.

*    Pana unde credeti ca ati ajuns in implinirea potentialului dvs. in ceea ce va priveste? Bifati raspunsul.

       aproape deloc          putin           partial          destul de mult        aproape complet

·         Increderea in sine reflecta ceea ce spun altii despre noi. Daca un parinte sau un profesor ne rasplateste cu laude in mod constant sau, din contra, daca ne critica aceasta va amplifica sau va diminua asteptarile pe care le avem de la noi insine. Acelasi lucru se intampla cu oricine altcineva la a carui opinie tinem, precum partenerii de viata, prietenii sau colegii.

·         Esecurile repetate la scoala sunt greu de depasit, pentru ca, de fapt, intaresc de fiecare data acelasi mesaj negativ, pana cand acesta devine o realitate. Una dintre sarcinile profesorilor sau trainer-ilor este ca din cand in cand sa rastorne acest concept despre dvs. insiva: pur si simplu se poate face!

·         Problema opusa - supraestimarea - e mai putin intalnita, dar se intampla, mai ales cu persoane mai experimentate sau mai in varsta. Din nou, este necesara o analiza atenta. In primul rand, de unde provine? Va impiedica sa luati in considerare atitudinea critica sau ideile noi? Este un fel de aparare? Sunteti de fapt ingrijorat sa nu fiti depasit si incercati sa iesiti in evidenta?

·         Si climatul general dintr-un grup sau dintr-o firma ne afecteaza propriul mod de a ne privi. Managerii vorbesc despre promovarea unei atitudini pro-active intr-o organizatie.

*   Insemnari personale

…………………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………..……………..

…………………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………………

De pus in practica

In general, sunteti tipul plin de incredere in sine sau mai mult neincrezator, ezitant? Cum    v-ar descrie prietenii?

Faceti o lista a experientelor anterioare, experiente ce credeti ca v-au afectat in general imaginea de sine; aceasta va poate ajuta sa intelegeti de ce sunteti ceea ce sunteti acum. Ati avut succese importante sau esecuri la un moment dat? Puteti inventaria cateva        momente-cheie, in care lipsa de incredere in sine a stat la baza acestora ? Sau poate aceasta face parte din personalitatea dvs, e un mod de a fi al dvs. dintotdeauna?

J      Cei mai multi au incredere in sine in anumite privinte si sunt lipsiti de o astfel de incredere in altele. Impartiti o pagina in doua coloane si scrieti in prima acele activitati pe care credeti ca le faceti bine.

L      si in cealalta coloana, faceti o lista pentru acele activitati, pe care le considerati dificil de realizat sau care va provoaca teama. Luati in considerare orice situatie sau activitate de mai mare sau mai mica amploare.

Exista un sablon de comportament? Va place sa aveti de a face cu un anumit gen de activitati sau situatii mai mult decat cu altele? Cu anumite tipuri de sarcini sau probleme?

Unde se incadreaza educatia sau training-ul in aceasta lista? O vedeti ca pe o calitate sau ca pe un defect? Exista anumite ratiuni pentru a o motiva, de pilda in experienta scolara anterioara?

La cursul, pe care il frecventati sau la training-ul, pe care il faceti, exista anumite materii sau domenii, in care sunteti mai putin increzator? Unele persoane simt adevarate blocaje mentale in ceea ce priveste anumite materii si se panicheaza cand au de a face cu ele, ca de pilda matematica, utilizarea calculatorului, limbile straine (vedeti Sfaturi pentru cei timorati.) Dar, chiar daca nu sunteti blocat complet, increderea in dvs. este diminuata in unele domenii? Din nou, exista o istorie personala a acesteia ? Ati avut un profesor de matematica extrem de exigent? Franceza sau sculptura au parut ridicole in fata publicului?

Urmatoarea intrebarea este: chiar va ocupati de materiile/ de subiectele potrivite pentru dvs.? (intoarceti-va in acest caz la Cursul, Sectiunea 1.) Ar trebui sa nu ne axam pe materii sau tipuri de sarcini, pe care le gasim usor sau placut de realizat, pentru ca astfel nu ne-am largi orizontul si am putea rata dezvoltarea in sfere noi de cunoastere. Si apoi, cele mai multe obiecte de studiu au parti care ne sunt placute si parti pe care nu le agream. Dar daca credeti cu convingere ca v-ati implicat intr-un domeniu total incompatibil dvs., aveti nevoie sa va reconsiderati pozitia, bazandu-va pe argumente si sa cautati o consiliere din partea cuiva in aceasta privinta.

Chiar daca urmati cursul potrivit, increderea in sine trebuie transpusa in actiune pentru a avea rezultate. Va puneti obiectivele in practica? Este important sa va dezvoltati o metoda  proprie de studiu, pe care sa o practicati in mod repetat, incluzand studiul independent si sa incercati sa nu o mai schimbati. Invatarea este un obicei pe care trebuie sa vi-l dezvoltati. Cat timp investiti in aceasta? Ati dori sa evoluati in privinta aceasta?

Incercati sa va reamintiti lucruri pe care le-ati realizat foarte bine in orice domeniu ar fi din viata dvs., nu doar educatie sau training. De pilda, sunt oameni care, desi nu au excelat la scoala, au foarte mult succes la locul lor de munca. Altii poseda abilitati sociale sau personale, care nu sunt recunoscute ca fiind de valoare de catre sistemul de educatie. Altii sunt buni la muzica sau gradinarit sau sport. Astfel de „suporturi mentale” va vor opri sa va demoralizati. Daca puteti face unele lucruri bine, de ce nu ati face si altele?

In sfarsit, exista un alt aspect al invatarii despre care e bine sa discutam (ei bine, este un cliseu, dar este adevarat). Ati putea realiza ca si ceilalti au de fapt aceleasi griji si temeri pe care le aveti dvs; unii pot parea foarte increzatori in sine priviti fiind din afara. Dvs. sunteti persoana in masura sa obtineti o imagine cat mai realista a propriilor dvs. calitati si defecte. Si daca tot vorbim despre acest subiect, puteti sa va sondati propriul trecut si sa va intelegeti mai bine.

* Increderea in sine: ce ar trebui sa fac eu?

…………………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………………

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………………

13 Motivatia

sau sa vreti sa invatati

Liceu

13a. Sunt entuziasmat(a) de materiile pe care le studiez.                                     -    ?    +

13b. Depun efort in munca mea atat cat e necesar.                                               -    ?    +

13c. Nu am probleme privind concentrarea asupra muncii mele.                         -    ?    +

13d. Continui sa studiez, chiar cand e dificil.                                                        -    ?    +

13e. Motivatia nu e o problema pentru mine .                                                       -    ?    +

………Total

Postliceala sau colegiu

13a. Cursul pe care il urmez ma entuziasmeaza.                                                  -    ?    +

13b. Depun efort in munca mea atat cat e necesar.                                               -    ?    +

13c. Nu am probleme privind concentrarea asupra muncii mele.                         -    ?    +

13d. Perseverez sa lucrez, chiar cand e greu.                                                        -    ?    +

13e. Motivatia nu e o problema pentru mine .                                                       -    ?    +

………..Total

Universitate

13a. Sunt entuziasmat(a) de cursul meu universitar.                                            -    ?    +

13b. Depun efort in munca mea atat cat e necesar.                                               -    ?    +

13c. Nu am probleme privind concentrarea asupra studiilor mele.                       -    ?    +

13d. Perseverez sa studiez, chiar cand e greu.                                                       -    ?    +

13e. Motivatia nu e o problema pentru mine.                                                        -    ?    +

……….Total

Training si dezvoltare profesionala

13a. Sunt entuziasmat(a) de programul de training.                                             -    ?    +

13b. In programul de training depun efort pe cat ar trebui.                                  -    ?    +

13c. Nu am probleme cu concentrarea asupra training-ului.                                 -    ?    +

13d. Continui sa studiez, chiar daca e dificil.                                                        -    ?    +

13e. Nivelul motivatiei mele ramane ridicat.                                                         -    ?    +

……….Total

Invatare informala

13a. Proiectul meu m-a entuziasmat.                                                                      -    ?    +

13b. In proiectul meu am depus efort cat a fost necesar.                                        -    ?    +

13c. Nu am avut probleme cu concentrarea asupra proiectului.                             -    ?    +

13d. Nu m-am lasat batut in fata obstacolelor.                                                        -    ?    +

13e. Am fost pe deplin motivate(a) pentru a-mi duce la bun sfarsit proiectul.       -    ?    +

……….Total

MOTIVATIA

Puncte-cheie

·         Chiar daca putem sa invatam, nu o vom face, daca nu vrem cu adevarat. De aceea „motivatia” este un aspect al invatarii atat de important. Exista moduri variate de a privi motivatia.*

·         Unul se refera la nivel. Asa ca, putem vorbi de motivatie puternica sau slaba, altfel spus despre cantitatea de energie pe care o investim in realizarea unei sarcini. Asemenea unui motor: intr-adevar, oamenii vorbesc despre munca, spunand ca merg la „turatie maxima” sau, din contra, „in gol”.

·         Un alt mod de a vorbi despre motivatie este acela in termeni de prioritati. Optam pentru studiu in detrimentul altor lucruri, pe care le-am putea face, de pilda, socializarea cu prietenii, privitul la televizor, munca pentru a castiga bani. Chiar la un nivel de studiu care cere un efort mic de concentrare, invatare este obligata sa concureze cu toti ceilalti stimuli externi sau interni prezenti. Constiinta noastra este ca o piata de desfacere in care fiecare incearca sa ne atraga atentia.

·         Alte teorii pun accentul pe factorii interni, precum curiozitatea sau sentimentul de implinire personala. Altii vad motivatia in termeni de ierarhie a nevoilor. De pilda, numai atunci cand ne-am satisfacut nevoile de baza (setea, foamea, nevoia de securitate) dorim sa ne satisfacem nevoile superioare, cum ar fi acelea de apartenenta la un grup, de respect de sine sau de autorealizare. In fine, unele teorii pun accentul pe influenta factorilor externi ai motivatiei, precum recompensa, sanctiunea sau simplul fapt de a fi ignorat.

In practica, motivatia adesea pare sa implice o mixtura de factori.

*    Faceti o pauza in acest punct. Care dintre aceste puncte de vedere vi se par mai indreptatite? Puteti face o conexiune intre unul dintre ele si propria experienta?

……………………………………………………………………………………….…………

………………………………………………………………………………………………….

………………………………………………………………………………………………….

………………………………………………………………………………………………….

·         Motivatia, adesea este multipla, nu unica. Intreprindem o anumita actiune datorita mai multor motive, nu a unuia singur si acest lucru e valabil si in cazul invatarii. Iar motivatia initiala se poate schimba in timp. Ati putea incepe sa frecventati o forma de invatamant, pentru ca si prietenii dvs. o fac, sa continuati, pentru ca materia se intampla sa va intereseze si sa absolviti pentru ca vreti sa obtineti o slujba in domeniu.

·         Profesorii si trainer-ii difera in atitudinea lor fata de motivatie. Unii dintre ei considera ca a va entuziasma si a va inspira reprezinta o parte a profesei lor. Altii, in special la nivel liceal si universitar, argumenteaza ca, din moment ce sunteti adulti, motivarea este propria dvs responsabilitate. Nimeni nu v-a fortat sa mergeti la liceu sau la universitate, asa ca depinde de dvs. daca munciti sau nu din greu. Pe de alta parte invatarea poate fi dificila si trei, patru ani reprezinta o perioada lunga de timp cu multe suisuri si coborasuri.

·        Autodidactii trebuie sa se automotiveze, altfel nu s-ar mai putea ocupa deloc de proiectele lor. Si adesea succesul sau esecul intr-un proiect poate insemna diferenta dintre a continua sau nu cu un alt proiect. Dar chiar si in acest caz, ceilalti va pot influenta, mai ales incurajandu-va, cand va simtiti demoralizat.

*   Insemnari personale:

………………………………………………………………………………………………….

………………………………………………………………………………………………….

………………………………………………………………………………………………….

………………………………………………………………………………………………….

De pus in practica

Ceea ce aveti de facut in legatura cu motivatia depinde de felul problemei pe care o aveti.

Concentrarea

Modul de manifestare predilect al lipsei de motivare este concentrarea diminuata. Un pont folositor este acela de a va face o insemnare ori de cate ori constientizati ca mintea va zboara in alta parte. De pilda, daca cititi o carte sau il ascultati pe profesor predand si deodata vi se intampla sa va ganditi la ce s-a intamplat la o petrecere sau ca aveti nevoie sa cumparati niste oua, scrieti pe margine cuvantul „petrecere” sau „oua”si incercuiti-le. Data viitoare procedati la fel. Dupa o saptamana priviti notitele pe care le-ati facut si vedeti daca se incadreaza in una din cele patru categorii:

·         factori de distragere a atentiei, precum zgomote sau agitatie in jur;

·         planuri, pe care aveti de gand sa le indepliniti;

·         amintiri ale celor petrecute recent;

·         temeri sau treburi neterminate.

Simplul motiv de a putea sa le incadrati in una din categorii va va ajuta ca data viitoare sa va dati seama ce va distrage atentia si sa le puteti inlatura.

Lipsa capacitatii de concentrare poate sa fie determinata de faptul ca unele lucruri au devenit niste simple automatisme. Mintea noastra este construita astfel incat sa schimbe de pe ceva ce devine repetitiv sau rutina. Aceasta se poate intampla in cazul unei lecturi plicticoase, dar si cand citim o carte: pentru ca stim cum sa citim trecem pe „pilot automat” si, ca urmare, putem sa citim o pagina fara sa intelegem nimic. (Probabil se intampla astfel si cu aceasta carte.) Solutia este sa ne oprim, sa luam o pauza si sa pornim din nou mai tarziu. Si daca acesta continua sa se intample, s-ar putea sa fiti prea obosit si e mai bine sa treceti la altceva sau, pana la urma, sa va opriti de tot. Schimbarea sarcinilor intre ele ii ajuta pe unii sa-si mentina atentia treaza, pur si simplu datorita varietatii. Unii prefera sa se concentreze doar asupra uneia singure. Aflati ce functioneaza in cazul dvs.

Problemele mai complexe au nevoie de o analiza mai profunda. Ati putea, de pilda, sa simtiti pur si simplu ca treceti prin grele incercari sau ca faceti ceva ca sa spuneti ca ati facut, ca in realitate nu invatati. Asta se poate explica prin faptul ca abordati invatatul mai mult ca pe o memorizare decat ca o intelegere la nivel rational: pur si simplu incercati sa reproduceti exact informatia fara a intelege continutul, ceea ce numim invatare „de suprafata”, spre deosebire de cea „profunda”* (vedeti Intelegerea, Sectiunea 17). Ganditi-va la abordarea dvs: este cea potrivita pentru cursul pe care-l frecventati?

Daca ati inceput cursul avand sperante mari si pe parcurs v-ati deziluzionat, se poate datora mai mult modului de predare sau grupului celor de aceeasi varsta. Incercati sa discutati ceea ce simtiti cu unul sau cu mai multi din grup, pentru a vedea daca si ei au aceleasi reactii. Puteti face mai mult ca grup sau macar va puteti sprijini unul pe celalalt.

Si in cazul in care cursul e plictisitor, ati putea obtine o calificare utila la sfarsitul lui. Si chiar daca la un moment dat veti descoperi ca este cu totul lipsit de utilitate, s-ar putea ca absolvindu-l, sa va creasca increderea in propriile forte, avand satisfactia unei realizari. In mod obisnuit se intampla lucruri pozitive cu ocazia frecventarii cursului si ar trebui sa continuati sa-l frecventati.

Daca studiul vi se pare prea impovarator, incercati sa impartiti munca in sarcini sau etape mai mici si sa va concentrati asupra realizarii celor dintai. Cand ati terminat prima etapa, treceti la urmatoarea, s.a.m.d.p. Nu priviti prea departe, concentrati-va sa progresati cate putin de fiecare data.

Sa nu fiti surprinsi daca, cateodata, veti avea sentimentul ca nu ajungeti nicaieri (va aflati pe „platoul” invatarii) sau chiar regresati. Invatarea nu este intotdeauna o experienta pozitiva sau progresiva; se poate sa aveti sentimente negative uneori. Este o parte a procesului de invatare in integralitatea lui.

Amintiti-va: cei mai multi au suisuri si coborasuri ale motivatiei, in mod special de-a lungul unui curs mai lung. E normal. Este grav doar cand motivatia e o problema persistenta si pe care e absolut necesar sa o rezolvati.

* Motivatia: ce ar trebui sa fac eu?

………………………………………………………………………………………………….

………………………………………………………………………………………………….

………………………………………………………………………………………………….

………………………………………………………………………………………………….


PARTEA C: PROCESELE

Acum vom intra in profunzimea procesului invatarii, abordand bazele invatarii dvs., sentimentul de directie corecta, sarcinile pe care le aveti de indeplinit si felul in care acumulati informatia si apoi o puneti in practica („intrari” si „iesiri”) si apoi feedback-ul pe care il obtineti. Vom explora apoi cat de bine intelegeti ceea ce faceti si cat de mult devin accesibile ideile si abordarile noi in ceea ce va priveste.

&   Pentru ca deja suntem la jumatatea cartii, intoarceti-va inapoi acum pentru cateva momente si meditati asupra ceea ce ati citit si scris. Si asupra schimbarilor pe care ar trebui sa le faceti, daca e cazul.

&   Cand ati terminat de parcurs Feedback (Sectiunea 20), intoarceti-va la unele dintre sectiunile din Partea C, unde ati obtinut scorul +3 sau mai mult si faceti insemnarile pe care le doriti. Exista ceva, pe care citindu-l, va face sa va schimbati raspunsurile la chestionar?


14 Bazele

 sau invatarea si experienta anterioara

Liceu

14a. Studiile anterioare m-au pregatit pentru ceea ce invat acum.                         -    ?    +

14b. Am baze solide pentru materiile pe care le studiez.                                       -    ?    +

14c. Nu au existat lacune majore in ceea ce am studiat inainte.                             -    ?    +

14d. Cursul actual a inceput exact de acolo de unde aveam nevoie.                      -    ?    +

14e. Ceea ce invat acum continua ceea ce am invatat pana acum.                         -    ?    +

……….Total

Postliceala sau colegiu

14a. Studiile mele anterioare m-au pregatit pentru ceea ce invat acum.                 -    ?    +

14b. Am baze solide pentru cursul pe care il urmez acum.                                     -    ?    +

14c. Nu au existat lacune majore in ceea ce am studiat inainte.                             -     ?    +

14d. Cursul actual a inceput exact de acolo de unde aveam nevoie.                       -    ?    +

14e. Ceea ce invat acum continua ceea ce am invatat pana acum.                          -    ?    +

………..Total

Universitate

14a. Studiile mele anterioare m-au pregatit pentru cursul universitar.                    -    ?    +

14b. Am baze solide pentru studiile universitare.                                                    -    ?    +

14c. Nu am lacune majore in cunostintele sau abilitatile dobandite anterior.         -    ?    +

14d. Cursul a inceput exact de acolo de unde aveam nevoie.                                  -    ?    +

14e. Ceea ce invat acum continua ceea ce am invatat anterior .                              -    ?    +

……….Total

Training si dezvoltare profesionala

14a. Am fost bine pregatit(a) pentru a urma acest program de training.                  -    ?    +

14b. Cunostintele si abilitatile dobandite anterior mi-au format bazele necesare.   -    ?    +

14c. Programul de training continua cunostintele pe care le posed deja.                 -    ?    +

14d. Programul de training a inceput exact de acolo de unde aveam nevoie.          -    ?    +

14e. Ceea ce invat acum continua ceea ce am invatat pana acum.                           -    ?    +

………..Total

Invatare informala

14a. Am fost de fiecare data bine pregatit(a) pentru a-mi realiza proiectul.          -    ?    +

14b.Am avut toate cunostintele si abilitatile necesare.                                           -    ?    +

14c. Am stiut din ce punct sa incep acest proiect.                                                  -    ?    +

14d. Nu au existat lacune majore in cunostintele si abilitatile mele.                      -    ?    +

14e. Prin proiectul derulat, am continuat ceea ce am invatat inainte.                     -    ?    +

………..Total

BAZELE

Puncte-cheie

·         Cunostintele noi nu se cladesc intotdeauna pe cunostintele anterioare. Uneori incepem o materie sau un subiect de la zero. Dar, de cele mai multe ori, invatarea se inalta ca o constructie, pe bazele cunostintelor si abilitatilor existente. De aceea e important sa punem problema lor: bazele sau temeliile a ceea ce invatam.

·         Acest lucru devine si mai evident cand bazele sunt subrede. Astfel, cateodata, cand am inceput un curs sau un program nou, ne dam seama ca, pur si simplu, nu suntem pregatiti cum ar trebui pentru a-l urma. Se poate intampla sa avem lacune in cunostintele precedente, lacune ce ar fi trebuit acoperite si totusi nu au fost. Poate ca nu am invatat subiectul X sau Y. Si din pacate, profesorul sau trainer-ul presupune ca da, si noi ne-am simti jenati daca ne-am admite ignoranta.

%      Acum v-ati dat seama despre ce e vorba? Daca da, cand s-a intamplat aceasta?

………………………………………………………………………………………………….

………………………………………………………………………………………………….

………………………………………………………………………………………………….

………………………………………………………………………………………………….

………………………………………………………………………………………………….

·         Inainte de a incepe predarea unui curs, profesorii sau trainer-ii ar trebui sa afle care este nivelul la care se situeaza studentii/ cursantii si sa inceapa predarea lor din acest punct. Dar adesea nu o fac, fie pentru ca presupun ca ei au deja toate cunostintele necesare, fie, poate, pentru ca sunt presati de timp si vor sa continuie lucrurile. Si chiar daca vor constata nivelul cursantilor, va fi destul de dificil sa ajusteze predarea pentru fiecare dintre cursanti, pentru ca adesea intr-un grup mixt, nivelele sunt diferite.

·         Surprinzator, lucrurile stau mai rau in sistemul de educatie, decat in cazul training-ului. Tinand o singura sesiune, trainer-ii stiu ca nu-si permit sa nu puna la indoiala nivelul cursantilor si in mod obisnuit fac un efort suplimentar pentru a afla ce stiu acestia, de pilda printr-un brainstorming al subiectului sau dand un test de verificare. Dar profesorii sau lectorii pot lesne presupune ca subiectul a fost acoperit in anul anterior, pentru ca asa spune programa.

·         In mod obisnuit problemele cele mai serioase apar atunci cand treceti de la un nivel la altul de educatie, de pilda, de la scoala generala la liceu, de la liceu la facultate. (Acestea sunt punctele slabe ale sistemului, si pot aparea mutatii sau schimbari majore ale mecanismului cand le traversam). Problema se poate ivi chiar si in cazul in care, desi aflandu-va la acelasi nivel, va mutati de la o scoala sau un colegiu la altul.

·         Intr-un sistem cu module, problema se datoreaza faptului ca e posibil ca diferiti studenti sa fi parcurs module diferite inainte si astfel, sa nu existe o baza comuna pentru modulul in curs. E riscul asumat pentru alegerea facuta. Totodata este dificil pentru profesori sa ajusteze cursul lor pentru un grup mixt de studenti si adesea au de parcurs primele ore de curs, incercand sa gaseasca o baza comuna.

·         Profesorii care predau limbi straine, informatica si matematica sau alte materii, ce presupun achizitionarea progresiva a abilitatilor, abordeaza problema sistematic, dignosticand si testand cursantii inainte, spre deosebire de ceilalti profesori sau trainer-i, pur si simplu, pentru ca ei cunosc problemele ce pot aparea daca nu o fac. Continuitatea este o problema la toate materiile: care este cea mai buna ordine sau logica pentru invatare? Problema este acuta la materiile care au o continuitate liniara, unde nu puteti intelege pe C, pana nu ati stapanit pe A si pe B.

Este materia pe care o studiati  mai degraba

        ASA                                                 sau                                     ASA?

·         Un alt tip de problema apare cand cunostintele ulterioare nu se adauga direct cunostintelor anterioare; din contra: se contrazic sau sunt opuse. De pilda, daca ati invatat singur o abilitate, precum jocul de golf sau cantatul la chitara si apoi va decideti sa mergeti sa luati lectii profesioniste, veti putea descoperi ca, de fapt, trebuie sa va dezobisnuiti sa practicati tehnicile pe care le-ati invatat singur.

·         Procesul „dezvatarii” este destul de obisnuit in domeniul training-ului, dar se poate intampla si in cazul unor discipline mai academice, unde veti descoperi ca ceea ce vi s-a predat la liceu se poate transforma intr-o intrebare in primul an de facultate. Si problema este probabil si mai grava in educatia din mijlocul carierei si in training cand avem de recapitulat si probabil, de abandonat obiceiurile, abordarile si atitudinile existente. Sa fiti nevoit sa va „reechipati”, sa va reinventati in acest mod poate fi chiar traumatizant si va poate dezorienta nu in ultimul rand, pentru ca, probabil, ati investit destula mandrie si incredere in modul in care faceati lucrurile. Dar cateodata trebuie sa va dezvatati de anumite lucruri inainte de a le putea reinvata.

*   Insemnari personale:

…………………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………….…………

……………………………………………………………………………….…………………

…………………………………………………………………………….……………………

………………………………………………………………………………………………….

De pus in practica

Daca dvs. considerati ca bazele sunt subrede din anumite motive, nu lasati deoparte problema, sperand ca se va rezolva de la sine. Daca exista ceva, va merge din ce in ce mai prost pe masura ce veti inainta cu studiul. Ar trebui sa actionati acum si sa incercati sa obtineti ajutor. Nu este vina dvs. daca nu ati acoperit subiectul in intregime.

Primul pas ar fi sa-l intrebati pe profesor/ pe trainer. Explicati-i „tema” si vedeti ce va sugereaza. Profesorii si trainer-ii ar prefera mai curand sa va puneti aceasta problema decat sa incercati sa o ascundeti; si nu este intotdeauna usor pentru ei sa diagnosticheze dificultatile individuale ale celor dintr-o clasa/ grupa mare.

Ati putea sa obtineti o instruire suplimentara sau care sa imbunatateasca predarea, in cazul unor abilitati fundamentale cum ar fi matematica, utilizarea PC-ului sau scrierea corecta si din punct de vedere ortografic si al punctuatiei. Multe institutii de invatamant ofera cursuri avansate pentru astfel de materii, pentru motivul ca persoanele in cauza nu au mai aplicat in practica aceste cunostinte de mult timp si au nevoie sa-si reinoiasca competentele.

Ca alternativa, mai pot fi folosite manuale de genul „ajutati-va singur” sau programe informatice, astfel incat sa puteti lucra pe cont propriu. Un bibliotecar sau un vanzator  dintr-o librarie ar putea sa va sfatuiasca ce sa alegeti.

Daca aveti o vacanta de vara lunga sau alte pauze, folositi-le pentru a face pregatiri de baza si o lectura a cursului inainte de predarea lui propriu-zisa, astfel incat sa accelerati invatarea.

V-ati putea gandi ca va lipsesc cunostintele de baza, dar nu va subestimati cunostintele si abilitatile pe care le posedati, mai ales daca le-ati acumulat mai curand printr-o experienta directa, decat prin studii formale. Daca este asa, impartiti pagina in trei coloane ca in exemplul de mai jos. In prima coloana, faceti o lista a principalelor lucruri pe care le-ati facut in ultimii cinci ani (Experienta). In cea de a doua faceti o lista a ceea ce credeti ca ati invatat din aceste lucruri (Invatarea). In cea de a treia coloana, scrieti ce parti ale cursului credeti ca ar corespunde acestor lucruri (Subiecte). Veti putea descoperi ca ati invatat cateva lucruri din fiecare experienta si ca unele dintre aceste cunostinte se intersecteaza cu experiente practice (de pilda managementul timpului/ banilor/ oamenilor).

EXPERIENTA                      INVATAREA                         SUBIECTELE

Xxxxxxxxxxx                      Xxxxxxxxxxxxxx                                                   

                                             Xxxxxxxxxxxxxx                     Xxxxxxxxxxxxxx

Xxxxxxxxxxx                      Xxxxxxxxxxxxxx                                                   

                                             Xxxxxxxxxxxxxx                                                   

                                             Xxxxxxxxxxxxxx                     Xxxxxxxxxxxxxx

Xxxxxxxxxxx                      Xxxxxxxxxxxxxx                                                   

                                             Xxxxxxxxxxxxxx                     Xxxxxxxxxxxxxxx

Daca dvs. considerati ca deja cunoasteti anumite parti ale cursului si ca nu aveti nevoie sa treceti peste cunostintele de baza, intrebati daca puteti obtine scutirea pentru parcurgerea acelor parti de materie, sau un statut de „avansat”. In acest caz veti avea nevoie sa pretindeti drepturi si sa furnizati probe pe toate cele trei linii ale coloanelor de mai sus.

Trainer-ii ar trebui sa identifice „lacunele” din training, intre ce puteti face deja si ceea ce aveti nevoie sa faceti, dar si sa incercati sa analizati acest aspect dvs. insiva, din moment ce e posibil ca trainer-ii sa nu aiba destula informatie despre experienta dvs. anterioara.

* Bazele: ce ar trebui sa fac eu?

…………………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………………

15 Orientarea

sau sa stiti spre ce va indreptati

Liceu

15a. Stiu care imi sunt obiectivele in cazul fiecareia dintre materii.                    -    ?    +

15b. Stiu spre ce ma indrept in cazul fiecareia dintre materii.                              -    ?    +

15c. Stiu in ce punct ma aflu cu studiile mele.                                                      -    ?    +

15d. Structura cursului imi este clara.                                                                    -    ?    +

15e. Imi este clar ce am nevoie sa invat.                                                                -    ?    +

………..Total

Postliceala sau colegiu

15a. Stiu care imi sunt obiectivele in ceea ce priveste cursul meu.                       -    ?    +

15b. Stiu spre ce ma indrept cu cursul meu.                                                          -    ?    +

15c. Stiu in ce punct sunt cu studiile mele.                                                            -    ?    +

15d. Structura cursului imi este clara.                                                                    -    ?    +

15e. Imi este clar ce am nevoie sa invat.                                                                -    ?    +

………..Total

Universitate

15a. Stiu ce urmaresc prin frecventarea cursului meu universitar.                         -    ?    +

15b. Stiu spre ce ma indrept urmand cursul meu universitar.                                 -    ?    +

15c. Stiu in ce punct ma situez cu studiile mele.                                                     -    ?    +

15d. Structura cursului imi este clara.                                                                     -    ?    +

15e. Imi este clar despre ce am nevoie sa invat.                                                      -    ?    +

……….Total

Training si dezvoltare profesionala

15a. Imi sunt clare obiectivele programului de training.                                        -    ?    +

15b. Stiu spre ce ma indrept cu acest program.                                                      -    ?    +

15c. Pot vedea cum se imbina diferitele parti ale programului.                             -    ?    +

15d. Stiu in ce punct ma aflu cu programul de training.                                        -    ?    +

15e. Imi este clar ce am nevoie sa invat.                                                                -    ?    +

………..Total

Invatare informala

15a. Am stiut ce obiective sa-mi propun in proiectul meu.                                   -    ?    +

15b. Am avut un sentiment clar al directiei in proiectul meu.                               -    ?    +

15c. In general, am stiut spre ce ma indrept cu proiectul meu .                             -    ?    +

15d. Mi-am structurat bine proiectul.                                                                     -    ?    +

15e. Mi-a fost destul de clar ceea ce am nevoie sa invat.                                       -    ?    +

……….Total


ORIENTAREA

Puncte-cheie

·         Adesea invatam mai bine atunci cand avem un sentiment al directiei, ca ne indreptam spre ceva. Aceasta ne permite sa fim selectivi cu lucrurile spre care ne indreptam atentia, spre care ne concentram energia si actiunile. Iata ce intelegem aici prin termenul de „orientare”: constientizarea punctului in care ne aflam si aceluia in care incercam sa ajungem. Sentimentul opus ar fi acela de a va simti dezorientat, ca ati pierdut directia.

*    Faceti o pauza in acest punct. Ce credeti despre aceasta chestiune?

…………………………………………………………………………………………………

……………………………………………………………………………..…………………..

……………………………………………………………………………………….………

……………………………………………………………………………………………….

·         Si totusi exista situatii cand invatarea nu are obiective precise. De pilda, cand ne autoformam, adesea lucram pas cu pas, iar un lucru ne conduce catre altul. Raspunsul la o problema devine intrebare pentru urmatoarea. Acest tip de invatare „in crestere” este foarte bun; nu avem nevoie intotdeauna de un obiectiv sau un plan general. Ca restul din viata noastra, invatarea poate fi evolutiva sau oportunista si ne dezvoltam obiectivele si planurile pe parcurs. Improvizarea poate fi un lucru pozitiv si poate fi la fel de importanta ca si planificarea.

·         Chiar si in cursurile formale, invatarea poate sa se dezvolte in acest mod pentru ca invatarea insasi ne schimba perceptia noastra asupra obiectivelor. La inceputul cursului ne-am putea gandi ca anumite subiecte sunt prioritare, dar cand trecem mai departe am putea realiza ca, de fapt, nu sunt foarte importante si ca ele trateaza cu totul altceva. In educatie sau in training, obiectivele propuse tind sa evolueze, in functie de punctul de vedere din care le privim.

·         Principalul mod in care profesorii si trainer-ii ofera orientare este prin intermediul listelor de scopuri si obiective. Scopurile pot fi generale, stabilind o „directie principala”. Practic, semnaleaza asteptarile „in mare” ale cursului. Obiectivele sunt mult mai specifice si precizeaza ce ar trebui sa puteti face, in ce conditii si la ce nivel. Ati putea intalni termeni precum „competente” sau „rezultate”, ceea ce in linii mari inseamna aproximativ acelasi lucru, desi primul este in mod obisnuit legat de locul de munca/ de profesie.

·         Totul depinde de subiect si de nivelul de studiu. Este mult mai usor sa vorbiti de obiective in cazul materiilor tehnice si celor legate de profesii decat in cazul celor academice. Cu cat avansati cu nivelul de studiu din invatamantul formal, cu atat lucrurile tind sa devina fara o finalitate clara (ceea ce va poate da o senzatie de confuzie!). La polul opus, training-ul si programele de dezvoltare profesionala au in mod obisnuit obiective bine precizate, obiective dependente de nevoile firmei si ale personalului.

·         Majoritatea cursurilor formale actuale isi propun o lista de scopuri si obiective sau rezultate de obtinut. Aceasta precizie cu care sunt stabilite decurge de cele mai multe ori din nevoia de a evalua obiectiv cursantii, distinct de activitatea de predare. Cum ati putea judeca performanta unei persoane daca nu ati sti mai intai ce obiective si-a propus? Si totusi un curs poate avea si rezultate neintentionate sau efecte colaterale sau intorsaturi neasteptate, care la randul lor pot avea consecinte pozitive sau negative. Un efect daunator ar putea fi acela ca nu v-ati mai dori ca vreodata sa mai aveti de a face cu materia respectiva .

·         Apoi, oamenii difera unii de ceilalti privind volumul organizarii si orientarii pe care doresc sa o primeasca. Asa cum indicatorii de circulatie sunt priviti diferit: de unii ca mijloace de siguranta, iar de altii ca restrictii. Exista prea „putina” sau prea „multa” orientare pentru „gustul” dvs.?

·         Dvs. aveti niste obiective personale clar formulate sau asteptati de la curs sa faca acest lucru? Il frecventati pentru ca nu stiti ce altceva ati putea face? Este o situatie destul de obisnuita si nu trebuie sa va faceti procese de constiinta ca nu ati realizat inainte acest lucru. Unele persoane au destul de bine precizat drumul in educatie si in profesie, dar relatia dintre educatie si angajarea intr-un loc de munca este destul de flexibila in unele cazuri, si frecventarea unui curs general sau non-vocational va poate echipa cu niste cunostinte si abilitati generale- capacitatea de a analiza problemele, de a evalua probe, de a face judecati de valoare, de a gandi „cu propriul cap”- ceea ce multi angajati spun ca si-ar dori sa poata face.

Notati-va aici gandurile despre situatia in care va aflati dvs.

*   Insemnari personale:

…………………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………………

De pus in practica

Este normal sa va simtiti putin dezorientat la inceputul cursului, asa ca acordati-va ceva timp. Dar daca sentimentul de lipsa de directie continua sa existe, verificati daca si prietenii dvs. simt la fel. Ati putea sa cereti indrumari de la absolventi, sub rezerva „avertismentelor de siguranta“, mentionate mai devreme: e posibil ca ei sa fii avut o experienta diferita .

Daca va simtiti dezorientat, cititi documentatia cursului (prospecte, programa, manuale, titluri, etc.) din nou. E posibil sa fi omis ceva sau sa nu le fi citit cu atentie de prima data. Ganditi-va ce inseamna cu adevarat informatiile primite si incercati sa decodati fiecare punct care nu va este clar. Daca e necesar, cereti personalului didactic (profesori, organizatori) sa va clarifice lucrurile.

Puteti incerca sa obtineti si teste de evaluare sau subiecte de examen din anii trecuti (desi accesul la ele va fi restrictionat la unele dintre cursuri). Va vor da o imagine clara asupra rezultatelor asteptate. Insa, verificati mai intai daca nu s-a modificat intre timp tipul acestora. Putine cursuri raman exact aceleasi de la un an la celalalt.

Orientarea nu este un lucru cu care ai de a face doar o data si numai la inceputul cursului sau a programului de perfectionare profesionala. E posibil sa fie necesar sa va „verificati“ pozitia de cateva ori pentru a constata daca avansati in directia corecta, mai ales in cazul unui curs de lunga durata cu optiuni modulare. Aceasta analiza ar putea implica sa vorbiti si cu preparatorul sau coordonatorul dvs.

Daca va simtiti dezorientat la mijlocul cursului, ati putea sa faceti o schema astfel incat sa vedeti cum se leaga in mintea dvs. diferitele parti ale cursului. Si poate ar fi bine sa o comparati cu cea a altcuiva.

O problema a listei de obiective si rezultate asteptate este aceea de a afla daca sunt la fel de importante. Probabil ca nu sunt, dar cu toate acestea, profesorii va vor spune ca sunt, din moment ce doresc ca dvs. sa va concentrati nu doar asupra unor parti ale cursului. Fiti atenti la indicii, opinii, aluzii ca fiind si ele importante. Daca dvs. considerati ca nu ati adunat destul material informativ, probabil ca aveti nevoie sa petreceti mai mult timp socializand cu persoane ce frecventeaza cursul ales.

Orientarea poate fi o problema nu doar la inceputul cursului, dar si la sfarsitul acestuia, cand deodata puteti sa va simtiti dezorientat de lipsa rutiniei studiului si a colegilor. Asa ca e important sa va ganditi ce veti face dupa terminarea cursului inca din timpul frecventarii lui. Si asta ar putea implica sa va decideti asupra directiei pe care o veti urma pe termen lung, probabil cu ajutorul unei consilieri specializate in „cariera”. In timp ce in trecut la aceasta apelau doar cei tinerii, acum sunt servicii destinate si adultilor. Dezvoltarea carierei pentru aceia care sunt deja angajati este de obicei tratata in interiorul firmei, desi exista si posibilitatea de a obtine asa ceva si in afara firmei, in schimbul unei sume de bani.

* Orientarea: ce ar trebui sa fac eu?

…………………………………………………………………………………………………

……………………………………………………………………………………..…………..

…………………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………………

16 Informatiile primite

sfera si continut

Liceu

16a. Imi place continutul fiecarei materii.                                                              -    ?    +

16b. Fiecare materie acopera cunostintele fundamentale.                                      -    ?    +

16c. Obtin toate informatiile de care am nevoie de la fiecare materie.                   -    ?    +

16d. Consider ca fiecare materie e stimulativa.                                                      -    ?    +

16e. Obtin o multime de cunostinte din fiecare materie.                                        -    ?    +

……….Total

Postliceala sau colegiu

16a. Imi place continutul cursului.                                                                         -    ?    +

16b. Cursul acopera cunostintele fundamentale.                                                    -    ?    +

16c. Obtin toate informatiile de care am nevoie de la curs.                                   -    ?    +

16d. Consider cursul ca fiind stimulativ.                                                               -    ?    +

16e. Obtin o multime de cunostinte din curs.                                                         -    ?    +

………..Total

Universitate

16a. Imi place continutul cursului.                                                                        -    ?    +

16b. Cursul acopera cunostintele fundamentale.                                                   -    ?    +

16c. Obtin toate informatiile de care am nevoie de la curs.                                  -    ?    +

16d. Consider cursul ca fiind stimulativ.                                                               -    ?    +

16e. Obtin o multime de cunostinte din curs.                                                        -    ?    +

…………Total

Training si dezvoltare profesionala

16a. Imi place continutul programului.                                                                  -    ?    +

16b. Programul de training acopera cunostintele fundamentale.                           -    ?    +

16c. Obtin toate informatiile de care am nevoie de la programul de training        -    ?    +

16d. Consider programul ca fiind stimulativ.                                                         -    ?    +

16e. Obtin o multime de cunostinte, urmand programul.                                       -    ?    +

………..Total

Invatare informala

16a. Am stiut ce fel de informatii am nevoie sa obtin.                                         -     ?    +

16b. Am obtinut toate informatiile de care am avut nevoie.                                 -    ?    +

16c. Am obtinut toate cunostintele necesare pentru proiectul meu.                      -    ?    +

16d. Am considerat proiectul efectuat ca fiind stimulativ.                                    -    ?    +

16e. Am castigat o multime de lucruri, efectuand proiectul propus.                     -    ?    +

………Total

INFORMATIILE PRIMITE

Puncte-cheie

·         Un mod de a gandi despre invatare este in termeni de „intrari”, „procesare” si „iesiri”. Dvs. primiti „intrari” din surse diferite (profesori, materiale, cei de aceeasi varsta), „procesati” informatiile pe care acestea le furnizeaza si apoi le exteriorizati prin „iesiri”, adica in ceea ce spuneti sau scrieti sub forma de raspunsuri la intrebari, in temele de la clasa sau in grupa, teme de efectuat individual, la examinari sau in activitatea profesionala. Acesta este mai curand un model necizelat, dar evidentiaza faptul ca fara „intrari” initiale nu ati avea nimic de „procesat” si nici „iesiri”, adica rezultate.

·         Aceasta sectiune a cartii se axeaza pe „intrarile” venite de la profesori/ trainer-i; materiale, informatiile primite furnizate de colegii din grupa dvs. au fost deja tratate in Interactiunea (Sectiunea 9). „Intrarile” pot veni sub diferite forme: nu numai sub forma celor evidente, precum celor orale (prezentari, prelegeri, sinteze) si celor scrise (manuale, carti, articole, programe informatice) dar si sub forma demonstratiilor (in orele de practica sau de laborator) sau prin workshop-urile ce ar putea implica „simulari”, studii de caz si jocuri de rol. Toate aceste surse va aduc informatii noi (in sensul cel mai larg), pe care sa le prelucrati.

·         Iata trei intrebari esentiale:

ð      Mai intai, continutul e satisfacator? E destul de cuprinzator sau e cam „subtirel”? Contine ceea ce ar trebui sau are unele lipsuri? Este destul de clar si de actual? Profesorii/ trainer-ii isi cunosc foarte bine materia?

ð      In al doilea rand este bine transpus in practica? Prelegerile sunt clare si bine organizate? Puteti urmari ceea ce spun profesorii? Materialele cursului sunt bine concepute si usor de folosit?

ð      In al treilea rand va folositi cum ar trebui de toate informatiile primite? Cititi materialul anexat inainte sau dupa cursul oral? Extrageti informatii din materialele puse la dispozitie? Stiti sa luati notite?

·         Cateodata problema consta in faptul ca exista prea multe informatii, prea multe „intrari” de acoperit prin studiu, intr-un timp foarte scurt. Multe cursuri sunt foarte incarcate, pur si simplu pentru ca oamenii obisnuiesc sa continue sa adauge subiecte noi, fara a incerca sa le elimine pe cele mai vechi. Aceasta poate conduce la o supraincarcare, lasandu-va prea putin timp pentru a le absorbi ceea ce vi se furnizeaza, fortandu-va „sa tociti”, in loc sa intelegeti informatia.

·         Nu presupuneti ca toate „intrarile” trebuie sa vina de la profesor sau de la trainer. Cei ce participa – si dvs. insiva – puteti contribui cu multe la cursuri si programele de training, in special in cazul invatamantului continuu si in training, unde cei ce fac parte din grupa pot veni ei insisi cu multe informatii noi sau experienta practica. Rolul profesorului este acela de a le integra armonios in informatia pe care o furnizeaza el insusi. Acest tip de „contributie personala” este privita cu rezerva sau dezaprobata in favoarea „intrarilor” formale?

·         Modelul „intrari”-„procesare”-„iesiri” este cu mult mai evident in invatarea de abilitati, care este caracteristica cursurilor tehnice si profesiilor de tot felul, dar care are loc si in alte domenii precum medicina, asistenta medicala sau drept (cele mai obisnuite exemple sunt sofatul si utilizarea calculatorului). Daca sunteti implicat in invatarea unei abilitati, probabil ca veti recunoaste urmatoarele etape*:

ð      Demonstratia: cineva va arata cum sa procedati in mod obisnuit, impreuna cu explicatii de baza si sugestii („Priviti cum eu…; acesta este un pic mai complicat”).

ð      Practica : incepeti sa practicati abilitatea singur, cateodata „pe bucati” cu indrumare si feedback de la profesor/ instructor, in mod gradat eliminand erori si executandu-le „pe de-a intregul”.

ð      Automatismul: continuati sa practicati in principal pe cont propriu, crescand viteza si precizia si scazand efortul constient pana la punctul in care puteti sa-l realizati fara necesitatea de a-l constientiza.

ð      Variatia: de indata ce deveniti rezonabil de sigur, invatati sa faceti schimbari in modelul initial si sa faceti fata imprevizibilului, inclusiv in imprejurarile in care lucrurile merg prost.

ð      Transferul: invatati cum sa aplicati elementele esentiale ale abilitatii pentru diferite sarcini, echipamente sau situatii.

Daca intampinati dificultati cu invatarea abilitatii, incercati sa va dati seama de care dintre etapele de mai sus se leaga, amintindu-va ca e posibil ca unele dintre ele sa se suprapuna. Apoi va depinde foarte mult si de natura abilitatii pe care o invatati, de contextul in care o exercitati, de felul in care sunteti sau nu presati de timp, acesta din urma fiind adesea un factor-cheie.

*    Aveti vreo problema intr-unul din stadiile descrise?

…………………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………………

………………………………………..………………………………………………………..

…………………………………………………………………………………………………

Acum notati-va orice aspect legat de „intrarile” din cursul dvs. Puneti-va din nou cele trei intrebari esentiale formulate mai sus.

*   Insemnari personale:

…………………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………………

De pus in practica

Unele probleme pot conduce dincolo de cursul in sine si se poate sa nu depinda de dvs. sa puteti sa faceti ceva in legatura cu aceasta. Daca exista o lipsa de materiale sau echipament, absolut necesare continuarii cursului, problema ar putea avea ca sursa lipsa de fonduri a institutiei. Cu toate acestea, institutiile de invatamant de obicei au mici rezerve de bani pe alocuri, iar daca dvs. (si altii) puteti aduce argumente solide pentru procurarea de carti sau computere sau alte materiale in plus, s-ar putea sa se gaseasca bani pentru ele.

In aceeasi masura exista, probabil, o programa care a fost stabilita oficial, in legatura cu care nu puteti sa faceti prea multe. Programa nationala sau regulamentele profesionale pot impune continutul cursului. Totusi, chiar si in aceste conditii, poate fi la discretia profesorilor/ trainer-ilor ordinea in care predau subiectele sau cat de mare importanta acorda fiecarui subiect.

Daca gasiti ca materialul de studiat e prea dificil, intrebati daca exista texte cu informatii de baza pe care sa le puteti utiliza singur. In sectorul scolilor sunt valabile ghidurile recapitulative si exista multe materiale ajutatoare pe internet, desi ar trebui sa fiti atent: pot varia din punct de vedere calitativ. Daca sunteti in situatia de a considera cursul prea usor sau neprovocator, cereti materiale aditionale sau avansate ca nivel. Profesorii sunt de obicei maguliti sa vi le dea din moment ce observa ca sunteti pasionat de materia pe care o predau.

Daca problema tine de profesorul/ trainer-ul in cauza (slaba pregatire/ capacitate scazuta de transmitere a cunostintelor/ sinteze prost alcatuite etc.), cel mai bine este sa discutati cu colegii, inainte de a aborda persoana in cauza cu acest subiect. Profesorii sunt ultrasensibili la critica, chiar daca ar fi constructiva si, ar fi mai bine daca ea ar veni din partea mai multor persoane, decat doar din partea dvs. La multe cursuri si programe, se dau formulare de evaluare a cursurilor, dar problema e ca de acestea urmeaza sa beneficieze grupele urmatoare. Acelasi lucru e valabil cand profesorii/ trainer-ii cer un feedback cursantilor: sa gasiti ceva pozitiv de spus si sa sugerati schimbari constructive sau moduri noi de abordare pe viitor.

Daca nu puteti sa obtineti schimbarea profesorilor, singura optiune este de a coopera cu prietenii dvs., pentru a incerca sa compensati orice „lipsuri” ale corpului profesoral. Parcurgeti impreuna materialul si incercati sa-l intelegeti singuri.

 Lectura si luarea notitelor

„Intrarile” implica doua abilitati importante in ceea ce va priveste. Mai intai    ganditi-va cum cititi dvs. Nu incepeti sa cititi automat la pagina 1 si sa treceti prin intregul material. Mai intai rasfoiti articolul si obtineti o imagine generala: uitati-va la cuprins, la subtitluri, rezumate, la introducerile sau sfarsitul fiecarui capitol. Independent de orice altceva, aceasta va va da o structura mentala in care puteti incadra informatiile de detaliu. Apoi hotarati daca aveti nevoie sa (a) renuntati la carte, (b) sa cititi temeinic doar anumite parti sau (c) sa cititi intregul text in profunzime. Exista mai mult decat un singur mod de a citi o carte sau un text, astfel incat e important sa va ganditi la ce „strategie” de lectura doriti sa adoptati. O carte e un „depozit“ de informatii, din care dvs. puteti sa extrageti in moduri diferite ceea ce aveti nevoie.

In al doilea rand, uitati-va la modul in care luati notite si pastrati in minte patru puncte:

·         Nu este nevoie sa scrieti intreaga fraza sau sa redati o copie fidela a informatiilor: ganditi notitele ca pe niste mesaje pe care vi le trimiteti dvs. insiva, mesaje pe care le veti primi peste cateva saptamani/ luni. Trebuie sa aiba sens; nu va faceti griji privind ortografia.

·         Folositi prescurtari de cate ori este nevoie si dezvoltati-va propriul „cod” pentru cuvintele ce se repeta (precum pentru „diferit de“/ „pentru ca”/ „ceea ce conduce la”). Va va economisi din timp.

·         Nu inghesuiti cuvintele in pagina: spatiul lasat intre randuri si cuvinte va da o structura notitelor si le va scoate in evidenta (ganditi-va la reclame). Folositi numerotarea, titluri, sageti etc. pentru a da o forma mesajului.

·         Petreceti cateva momente (vedeti pg 25) revizuind ceea ce ati scris nu mult dupa ce ati luat notitele. Va va ajuta sa le fixati in minte si sa va asigurati ca, de fapt, intelegeti ceea ce ati scris (ca are un sens ceea ce ati notat la un moment dat …)

In mod obisnuit, autodidactul trebuie sa-si gaseasca singur sursele de informare. Dar ceilalti va pot fi de mare ajutor, orientandu-va spre sursa corecta, desi Web-ul este din ce in ce mai folosit pentru a localiza materiale (dar s-ar putea sa fiti nevoit sa treceti prin multe materiale pentru a gasi ceea ce va doriti cu adevarat). Daca nu stiti sa folositi internetul, cereti altcuiva sa va arate cum sa procedati. Nu este prea dificil de indata ce ati invatat cum sa navigati pe internet.

* Informatiile primite: ce ar trebui sa fac eu?

…………………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………………

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………………


17 Comprehensiunea

sau sa intelegeti ceea ce invatati

Liceu

17a. Inteleg fiecare materie care mi-e predata.                                                      -    ?    +

17b. Pot sa inteleg tot ceea ce facem la fiecare dintre materii.                              -    ?    +

17c. Profesorii explica bine materia.                                                                      -    ?    +

17d. Inteleg ceea ce invat.                                                                                     -     ?    +

17e. As putea sa explic materia altui elev.                                                             -    ?    +

………..Total

Postliceala sau colegiu

17a. Inteleg cursul.                                                                                                 -    ?    +

17b. Pot sa inteleg tot ceea ce facem in fiecare parte a cursului.                           -    ?    +

17c. Profesorii explica bine materia .                                                                     -    ?    +

17d. Inteleg ceea ce invat.                                                                                      -    ?    +

17e. As putea sa explic continutul cursului altui cursant.                                      -    ?    +

………..Total

Universitate

17a. Inteleg cursul.                                                                                                 -    ?    +

17b. Pot sa inteleg tot ceea ce facem in fiecare parte a cursului.                           -    ?    +

17c. Lectorii universitari sunt abili in explicarea materiei.                                     -    ?    +

17d. Inteleg foarte bine ceea ce invat.                                                                    -    ?    +

17e. As putea sa explic materia altui student.                                                         -    ?    +

……….Total

Training si dezvoltare

17a. Inteleg programul de training.                                                                        -    ?    +

17b. Pot sa inteleg ceea ce facem noi la acest program.                                        -    ?    +

17c. Trainer-ii explica bine.                                                                                   -    ?    +

17d. Consider ca deprind bine ceea ce invat.                                                         -    ?    +

17e. As putea sa explic subiectele expuse unui alt participant.                              -    ?    +

………..Total

Invatare informala

17a. Am aflat ratiunea proiectului.                                                                          -    ?    +

17b. Am fost capabil sa inteleg cum stau lucrurile.                                                 -    ?    +

17c. Am putut sa finalizez fiecare etapa a proiectului.                                            -    ?    +

17d. Am avut in preajma mea oameni care au putut sa-mi explice lucrurile,

daca a fost necesar.                                                                                                   -    ?    +

17e. As putea explica ceea ce am invatat oricui, chiar acum.                                  -    ?    +

………..Total

COMPREHENSIUNEA

Puncte-cheie

·         Intr-o anumita masura, invatarea este o problema de memorare si reproducere a ceea ce ati invatat. Exista informatii teoretice in toate materiile, dar in unele, spre deosebire de altele, au o pondere mai mare si sunt mai importante. Asadar, in functie de felul cursului pe care il urmati, veti fi nevoit sa petreceti mai mult timp absorbind informatii, vocabular, definitii, formule, ecuatii, reglementari, proceduri si asa mai departe.

*    Cat la suta din ceea ce invatati este de acest gen? 10%? 30%? Mai mult? Proportia variaza de la o parte la alta a cursului?

……………………………………………………………………………………………….

…………………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………………

……………………………………………………………………………………..…………..

·         Repetitia singura si exersarea sunt principalele moduri de a invata astfel de date, parcurgandu-le de mai multe ori pana vi le insusiti. Dar veti descoperi ca daca puteti sa le atasati un inteles acestor informatii, vi le veti aminti mai usor. Asa ca ati putea sa le asociati un cuvant, o imagine, un sunet sau o situatie sau sa creati titluri prin conceperea de acronime (de pilda, SWOT in Cursul, Sectiunea 1).

·         Aceste mici trucuri contin un adevar important, si anume ca cea mai mare parte din procesul invatarii consta in intelegerea la nivel rational a materialului de invatat. Trebuie sa aiba un inteles pentru dvs.; aveti nevoie sa-l intelegeti. Se pare ca mintea noastra inlatura informatiile care sunt inregistrate la intamplare sau fara inteles si e in cautarea permanenta a modelelor si a coerentei.

·         Aveti sentimentul ca, intr-adevar intelegeti ceea ce invatati? Cunoasteti materia cum ar trebui? Testul elocvent in acest sens este urmatorul: ati putea sa predati cuiva ceea ce ati invatat? Puteti sa transmiteti mai departe?

·         Exista motive diverse pentru care oamenii invata cateodata fara sa inteleaga. Mai intai, cursul poate fi suprasaturat de atat de multe informatii noi, incat sa nu aveti suficient timp pentru a le asimila cum ar trebui. In momentul in care terminati un subiect, vi se prezinta urmatorul, fara a avea timpul necesar pentru a reflecta si pentru a le digera.

·         Sau e posibil ca profesorul/ trainer-ul sa nu se priceapa sa predea bine sau sa fi uitat sa explice ceea ce e mai greu de asimilat sau, fie sa se grabeasca, fie sa predea unei grupe prea mari sau pur si simplu sa-i lipseasca rabdarea.

·         Totodata s-ar putea sa va lipseasca increderea sa puneti intrebari pentru a afla lucruri pe care nu le intelegeti sau sa va simtiti prost in fata clasei/ grupei sa cereti explicatii. Totusi, exista mari sanse ca ceea ce dvs. nu ati inteles sa nu fi inteles nici de ceilalti.

·         E posibil ca educatia sau experienta dvs. anterioara sa fi implicat multa „memorizare”, mai ales daca vi s-a predat intr-un stil traditional. In prezent, se pune accentul pe intelegerea informatiilor si pe aplicarea practica a cunostintelor acumulate, atat la cursuri, cat si la evaluari. Verificati impreuna cu profesorul/ trainer-ul care sunt criteriile de evaluare si lasati-va indrumat de el.

*   Insemnari personale:

…………………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………………

De pus in practica

Sa inveti este o activitate solicitanta. Ideile sunt alunecoase, argumentele complexe, abilitatile greu de dobandit, problemele dificil de rezolvat si chiar mai greu, de identificat. Astfel incat este normal sa fie necesar sa depuneti efort, ca sa intelegeti semnificatia informatiilor, sa descoperiti noi modalitati de a face lucrurile sau sa dezvoltati abilitati eficiente. Acestea fiind spuse, ar trebui sa va preocupe daca intr-adevar nu intelegeti ce se intampla si de altfel, exista cateva moduri prin care puteti rezolva o astfel de problema. Notati-va pe care dintre acestea optati sa le folositi.

·         Impartiti-va munca in obiective (sau etape) mai mici, asigurandu-va ca le-ati atins asa cum se cuvine pe fiecare, inainte de a va apuca de urmatoarele.

                                                                                                                           DA/NU

·         Incercati sa rezolvati o problema pornind de la solutie (daca o cunoasteti), fie de la problema catre solutie. Aceasta modalitate poate da bune rezultate in cazul problemelor „cantitative”.

                                                                                                                                        DA/NU

·         Verificati rigoarea si acuratetea executiei fiecarei etape din calculele efectuate sau a rationamentului, acolo unde acestea presupun un proces linear.

DA/NU

·         Incercati „sa traduceti” conceptele sau termenii dificili in cuvinte familiare dvs., dar fiti atent sa nu ii folositi asa acolo unde exista un inteles oficial sau tehnic precis.

DA/NU

·         Raportati conceptele si argumentele la exemple, situatii sau aplicatii practice ce va sunt familiare.

DA/NU

·         Interpretati ideile in lumina propriei gandiri si experiente.

DA/NU

·         Creati o harta mentala sau o schita pentru a pune in evidenta cum diferitele aspecte ale unui subiect se raporteaza unele la celelalte.

DA/NU

·         Faceti un brainstorming al problemei, lasand sa va vina in minte cat mai multe solutii, fara sa va cenzurati, dupa care selectati solutia cea mai potrivita.

DA/NU

·         Incercati sa explicati/ predati altcuiva ceea ce ati invatat.

DA/NU

Daca profesorul/ trainer-ul va invita sa puneti intrebari, atunci intrebati. Daca ceva va este neclar in mod real, ati putea sa-l intrerupeti, aceasta depinzand de felul orei de curs. Ca alternativa, puteti face acest lucru in timpul pauzei sau dupa terminarea orelor de curs. Pentru o problema mai importanta, solicitati-i o intalnire, dar spuneti-i inainte despre ce e vorba, pentru a-i acorda timpul necesar sa se poata gandi la ea.

Uitati-va la rubrica special destinata „Intrebarilor si raspunsurilor” de pe pagina urmatoare.

In sfarsit, exista carti la care se face trimitere si ghiduri recapitulative privind multe dintre materiile abordate, mai ales la nivel preuniversitar, ce lamuresc uneori lucrurile intr-un mod pe care profesorii ar trebui sa le explice, si totusi nu le clarifica. Apoi exista destule informatii pe Web. Dar, din nou, nu doar copiati raspunsurile cuvant cu cuvant si, bineinteles, nu le descarcati de pe internet: acesta e plagiat (inselaciune, cu alte cuvinte).

Puteti trece destul de bine printr-un curs memorizand si reproducand ceea ce vi s-a predat, dar probabil ca in final nu va fi de-ajuns. Nu numai ca veti uita cea mai mare parte a materialului, dar nici nu veti asimila informatia, pentru a va permite sa va dezvoltati. Acesta este motivul pentru care intelegerea materialului de invatat este atat de importanta: determina „aproprierea” a ceea ce invatati.

* Comprehensiunea: ce trebui ar sa fac eu ?

………………………………………………………………………………………………

………………………………………………………………………………………..……….

…………………………………………………………………………………………………

………………………………………………………………………………………..………..

…………………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………………

……………………………………………………………………………..…………………..

…………………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………………


Intrebari si raspunsuri

Procedura „Intrebarilor si a raspunsurilor” (I&R) este esenta explicarii si intelegerii rationale, asa incat e important sa o analizam. Exista doua feluri principale de intrebari:

1.       intrebari inchise, care urmaresc sa obtina un singur raspuns corect (Cand a avut loc greva generala? Care este formula pentru X?)

2.       intrebari deschise, care genereaza mai multe raspunsuri posibile (Hamlet este o tragedie a razbunarii? Care sunt cauzele inflatiei?)

Procesul „intrebare si raspuns” depinde atat de subiectul abordat cat si de modul de predare, dar exista anumite tipare comune. Cand puneti o intrebare profesorului/ trainer-ului el sau ea ar putea:

·         sa va dea un raspuns exact;

·         sa raspunda printr-un exemplu, printr-o comparatie sau analogie;

·         sa imparta raspunsul in mai multe parti inainte de a raspunde;

·         sa reformuleze intrebarea;

·         sa sintetizeze pentru intregul grup;

·         sa va intrebe ce credeti dvs;

·         sa intrebe pe altii ce cred ei;

·         sa va intrebe ce intelegeti ca spuneti prin aceasta;

·         sa va intrebe de ce ati pus o astfel de intrebare;

·         sa lege intrebarea de alta;

·         sa va spuna ca va va raspunde mai tarziu;

·         sa va spuna ca nu stie (destul de rar);

·         sa va spuna ca deja a abordat problema;

·         sau alte raspunsuri mai putin inspirate…

Urmariti acest proces a „I&R” si veti obtine astfel de variante de raspunsuri. Esential este de retinut ca, dand un raspuns direct, nu este intotdeauna cel mai bun mod de a incuraja invatarea; unele dintre raspunsuri va va face sa ganditi mai profund si probabil ca va va conduce la o discutie mai larga in interiorul grupei.

Inversand procesul, ce faceti dvs. cand profesorul/ trainer-ul va pune o intrebare?

18 Investigarea

sau sa cercetati si sa intrebati

Liceu

18a. Materiile pe care le studiez ma provoaca sa explorez idei noi.                     -    ?    +

18b. Materiile pe care le studiez ma incurajeaza sa pun intrebari.                        -    ?    +

18c. Materiile ma impulsioneaza „sa gandesc”.                                                    -    ?    +

18d. Materiile studiate imi largesc orizontul de cunoastere.                                 -    ?    +

18e. Sunt incurajat(a) de experienta de pana acum sa continui sa studiez.            -    ?    +

………Total

Postliceala sau colegiu

18a. Cursul ma provoaca sa explorez idei noi.                                                      -    ?    +

18b. Cursul ma incurajeaza sa pun sub semnul intrebarii practicile existente.      -    ?    +

18c. Cursul pe care il urmez ma impulsioneaza „sa gandesc”.                              -    ?    +

18d. Cursul imi dezvolta capacitatea de a rezolva probleme.                                -    ?    +

18e. Sunt incurajat(a) de experienta de pana acum sa continui sa studiez.            -    ?    +

………..Total

Universitate

18a. Cursul universitar ma stimuleaza sa explorez idei noi.                                 -    ?    +

18b. Cursul ma incurajeaza sa pun sub semnul intrebarii teoriile.                        -    ?    +

18c. Cursul pe care il urmez ma stimuleaza „sa gandesc”.                                   -    ?    +

18d. Cursul imi stimuleaza gandirea critica.                                                         -    ?    +

18e. Sunt incurajat(a) de experienta de pana acum sa continui sa studiez.            -    ?    +

………Total

Training si dezvoltare profesoionala

18a. Programul ma stimuleaza sa explorez abordari noi.                                        -    ?    +

18b. Programul ma incurajeaza sa pun sub semnul intrebarii practicile existente. -    ?    +

18c. Programul pe care il urmez ma impulsioneaza „sa gandesc”.                         -    ?    +

18d. Programul imi dezvolta capacitatea de a rezolva probleme.                           -    ?    +

18e. Sunt incurajat(a) de experienta de pana acum sa continui sa studiez.             -    ?    +

………..Total

Invatare informala

18a. Proiectul anterior mi-a dat idei noi.                                                               -    ?    +

18b. M-a determinat sa explorez noi abordari.                                                      -    ?    +

18c. M-a determinat sa pun sub semnul intrebarii practicile existente.                 -    ?    +

18d. Proiectul anterior m-a stimulat sa gandesc.                                                    -    ?    +

18e. Am fost incurajat(a) de acest proiect sa continui sa invat.                              -    ?    +

……….Total

INVESTIGAREA

Puncte-cheie

·         O mare parte a procesului de invatare nu consta intr-o simpla problema de absorbire a informatiei (vedeti Informatiile primite, Sectiunea 16) sau chiar de intelegere a ei (vedeti Comprehensiunea, Sectiunea 17), dar mai ales o problema de investigare: o explorare libera a unor teme din domeniul studiat. Forma pura a investigarii este cercetarea, care incearca sa impinga cat mai departe frontierele cunoasterii si pune bazele cursurilor in invatamantul universitar.

·         Totusi, chiar si la alte nivele ale sistemului de educatie, investigarea poate fi un aspect important al invatarii, nu atat de mult pentru continutul sau, cat pentru procesul de gandire pe care il implica. Este important sa dezvoltati o abordare „bazata pe intrebari”, nu numai pentru ca va stimuleaza sa progresati spre nivele superioare, dar si pentru ca multe dintre problemele pe care le intampinati in munca si in viata cotidiana sunt noi sau cu solutii neasteptate, variate si nu „gata facute”.

·         Acest aspect este cu mult mai adevarat in training si dezvoltare profesionala. In trecut, training-ul, in comparatie cu educatia, era privit ca fiind limitat si restrans      considerandu-se ca rolul sau ar fi doar acela de mijloc de dobandire a abilitatilor de rutina. Nimic mai fals. Intr-o economie moderna, munca in sine e creativa si pretinde o capacitate sporita de rezolvare a problemelor intr-un mod flexibil si inovativ.

*    Cat de importanta este investigarea in cursul sau proiectul dvs?

nu important             destul de important             important                  foarte important

·         Contrar a ceea ce s-a spus aici, ati putea observa ca programul sau cursul dvs este destul de limitat privind posibilitatea de investigare si s-ar putea sa existe ratiuni bine intemeiate ca sa fie asa.

ð      S-ar putea sa aiba obiective specifice, ceea ce ar solicita o concentrare pe realizarea acestora intr-un termen limitat. Este cazul unor programe de training scurte.

ð      Cursul poate reprezenta prima etapa a unui proces de lunga durata, obiectivul sau fiind acumularea de cunostinte de baza. Acest lucru se poate sa fie valabil in cazul acelor materii care presupun cunostinte de baza solide.

ð      In arta si activitati mestesugaresti poate aveti nevoie mai intai sa stapaniti tehnica, dupa aceea putand sa va ganditi la interpretare.

ð      S-ar putea sa „tinteasca” predarea unor tehnici de rutina sau alte abiltati.

ð      Ar putea sa aiba ca scop dezvoltarea unor anumite atitudini sau formarea unor comportamente.

·         Investigarea poate fi limitata si pentru alte motive. Cursul poate fi stufos, nelasand timp pentru a explora alte drumuri sau initia digresiuni productive. Profesorilor sau trainer-ii ar putea sa le placa sa exploreze diferite idei sau abordari, dar fiind sub presiunea programei se vor limita la aceasta.

·         Atat profesorii cat si cursantii se pot concentra pe evaluare, ceea ce prin ea insasi s-ar putea sa nu incurajeze o abordare deschisa sau creativa a cursului.

·         Profesorii insisi s-ar putea sa-si fi precizat obiectivele si caile de atins si pur si simplu sa nu fie dispusi sa ia in considerare intrebari sau abordari mai putin ortodoxe. S-ar putea astfel sa descurajeze orice alte discutii sau pareri diferite.

·         Cursantii s-ar putea sa nu agreeze incertitudinea unor idei alternative sau conflictul de idei si abordari. Investigarea are, prin definitie, o doza de risc. Nu stim cu precizie ce va rezulta din acest proces si e posibil ca, in final, sa se dovedeasca o pierdere de timp.

·         Oamenii pot considera ca stiu deja raspunsurile si nu vad nici un rost sa continue sa cerceteze lucrurile in amanuntime sau sa o ia din nou de la capat. Acest lucru poate fi valabil cu atat mai mult pentru educatie sau in training-ul oamenilor aflati la mijloc de cariera. Experienta este cu doua taisuri: ne da sentimentul de securitate, dar se poate transforma intr-un adevarat loc de detentie.

·         Investigarea cu raspunsuri diferite, dar la fel de bune  s-ar putea sa fie limitata de formatia profesionala sau de o cultura mai vasta. Atitudinea dubitativa poate fi permisa doar inlauntrul unor limite definite de autoritate si conventii. Anumite ipoteze si valori pot fi considerate indiscutabile si de aceea „tabu”.

Considerati ca exista puncte din cele discutate care va afecteaza?

*   Insemnari personale:

…………………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………………

De pus in practica

Primul lucru de facut este acela de a stabili ce fel de curs urmati. Daca se pune accentul pe investigare, atunci puteti face cateva din lucrurile de mai jos. Daca nu, (si s-ar putea sa existe motive intemeiate pentru aceasta) s-ar putea sa fiti nevoit sa gasiti alte supape pentru curiozitatea dvs. Daca totusi vreti sa continuati o abordare „investigatoare” a ceea ce studiati, exista cateva lucruri pe care le puteti face.

Daca aveti de ales, optati pentru acele teme ce va permit sa explorati idei sau abordari alternative. S-ar putea sa existe un proiect sau o tema mai larga intr-un anumit moment pe care il puteti aborda astfel.

Pastrati un jurnal personal pentru a va inregistra propriile ganduri sau idei. Nu faceti din aceasta activitate ceva laborios, caci in curand veti renunta la ea. O insemnare o data sau de doua ori pe saptamana ar fi de ajuns. Nu scrieti doar ce vi s-a intamplat, ci ceea ce simtiti si ganditi. Evaluati ceea ce ati scris destul de des si observati cum modul dvs. de gandire s-a dezvoltat. Se obisnuieste ca un astfel de jurnal sa fie intocmit ca parte a cursurilor de training.

Gasiti printre cei de aceeasi varsta si alte persoane care gandesc la fel ca dvs. si petreceti o parte din timp in compania lor, in afara cursurilor, discutand la o cafea, etc.

Nu va limitati doar la programa sau la manualele dupa care studiati. Treceti in revista sau rasfoiti mai multe materiale: nu e nevoie sa cititi totul in profunzime. S-ar putea sa fiti surprins de ceea ce veti descoperi si, de obicei, veti castiga astfel si respectul celorlalti. Incercati sa stabiliti conexiuni intre idei sau subiecte ce provin din parti diferite ale cursului.

Sa-l determinati pe profesor „sa divagheze“ de la obiectul de studiu este o modalitate preferata a elevilor de a petrece ora de clasa, dar nu va faceti griji daca profesorul sau clasa/ grupa incepe un subiect tangential cu cel de studiat. Acest lucru ar putea conduce la puncte de vedere si conexiuni care altfel nu ar fi explorate. Predarea si invatarea presupune atat improvizatie cat si planificare, iar profesorii priceputi stiu cum sa fructifice momentul potrivit predarii. Ganditi-va ce puteti face pentru a facilita astfel punerea in practica a unor asemenea modalitati. (Acest lucru are cumva legatura cu…? Am mai intalnit un exemplu de…?) Dar intorceti-va si de unde ati plecat ori de cate ori e nevoie (As putea folosi asta in temele mele /e probabil sa fie dat la examen/ cum se raporteaza asta la ceea e am parcurs anterior…?)

Incercati sa faceti un brainstorming al subiectului sau problemei de rezolvat. Luati o foaie de hartie, incepeti sa scrieti in centrul ei tot ceea ce va vine in minte. Incercati sa nu va cenzurati in aceasta etapa; asumati-va riscul, lasati-va purtati de inspiratie. Apoi aruncati o privire asupra ceea ce ati obtinut astfel si vedeti in ce mod puteti exploata ceea e ati obtinut. Puteti sa faceti brainstorming atat individual cat si in grup.

In general, fiti gata sa va intrebati: care este intrebarea „din spatele” acestei intrebari? Care este ipoteza dincolo de ipoteza? Dar fiti atenti: sa fii critic nu inseamna acelati lucru cu sa fiti negativist. Lucrurile au progresat adesea in trecut pentru ca cineva a indraznit sa fie critic sau creativ intr-un mod pe care ceilalti l-au respins la inceput.

Acum notati-va ce ati putea face dvs. pentru a schimba acest aspect al invatarii.

* Investigarea: ce ar trebui sa fac eu?

…………………………………………………………………………………………………

……………………………………………………………………………………………….

……………………………………………………………………………………..…………..

……………………………………………………………………………………..…………..


19 Sarcinile

 sau munca pe care o faceti

Liceu

19a. Profesorii ne cer sa efectuam genul de lucruri de care avem nevoie.              -    ?    +

19b. Activitatile desfasurate in clasa sunt utile.                                                       -    ?    +

19c. Tema de efectuat acasa este relevanta.                                                             -    ?    +

19d. Inteleg ratiunea fiecarei teme.                                                                          -    ?    +

19e. Temele ma ajuta sa ma confrunt cu materiile studiate.                                    -    ?    +

………..Tota

Postliceala sau colegiu

19a. Profesorii ne cer sa efectuam genul de lucruri de care avem nevoie.            -    ?    +

19b. Activitatile desfasurate la clasa sunt utile.                                                     -    ?    +

19c. Studiul efectuat in afara orelor de clasa imi este folositor.                            -    ?    +

19d. Inteleg ratiunea fiecarei teme.                                                                        -    ?    +

19e. Temele ma ajuta sa ma confrunt cu materiile studiate.                                  -    ?    +

.……….Total

Universitate

19a. Preparatorii ne cer sa efectuam genul de lucruri de care avem nevoie.         -    ?    +

19b. Studiul realizat in timpul orelor de predare ne este util.                                -    ?    +

19c. Studiul efectuat individual imi este de folos.                                                 -    ?    +

19d. Inteleg ratiunea diferitelor teme.                                                                    -    ?    +

19e. Temele ma ajuta sa ma confrunt cu materiile studiate.                                  -    ?    +

………..Total

Training si dezvoltare profesionala

19a. Trainer-ii ne dau de facut genul de lucruri de care avem nevoie.                 -    ?    +

19b. Orele de training imi sunt de folos.                                                               -    ?    +

19c. Sarcinile de indeplinit sunt relevante.                                                            -    ?    +

19d. Inteleg ratiunea diferitelor teme de realizat.                                                  -    ?    +

19e. Temele ma ajuta sa ma confrunt cu materiile studiate.                                  -    ?    +

………..Total

Invatare informala

19a. Mi-am impus singur sa fac anumite activitati in proiectul meu.                   -    ?    +

19b. Mi-am stabilit singur activitati de indeplinit in proiect.                                -    ?    +

19c. Am stiut sa-mi aleg genul de activitati necesar pentru proiectul meu.          -    ?    +

19d. Fiecare dintre sarcini au contribuit la indeplinirea proiectului.                     -    ?    +

19e. Temele m-au ajutat sa ma confrunt cu ceea ce studiam.                                -    ?    +

……….Total


SARCINILE

Puncte–cheie

·         Daca ascultati ceea ce vorbesc studentii sau cursantii veti auzi adesea lucruri de genul: „Astazi ne-a fost anuntat pe neasteptate un test de vocabular”, „Maine trebuie sa prezint un referat pe subiectul asta“, „Toata lumea isi face griji privind temele” sau, „Inca nu mi-am scris referatul despre experimentul pe care il aveam de facut”. Toate acestea sunt „sarcini” al caror rol este invatarea.

·         Unul dintre lucrurile cele mai importante pe care le fac profesorii sau trainer-ii este sa dea teme. Temele sunt esentiale pentru activitatea invatarii. Ele ne impun sa preluam „intrarile” (informatia pe care o primim), sa le prelucram si sa le transformam in „iesiri”   (rezultate), fie sub forma verbala, scrisa sau intr-un orice alt fel de activitate.

·         Temele reprezinta un aspect esential al invatarii, deoarece ne implica activ in ceea ce facem. Nu putem sta pasiv si sa lasam toate sa treaca pe langa noi: trebuie sa luam informatia si sa facem ceva cu ea. Materii de studiu diferite impun diferite genuri de teme, dar lucrul hotarator este angajarea noastra in procesul de invatare. Invatarea e o activitate; este „a face ceva”. Este ca mersul pe bicicleta.

·         Unele teme sunt efectuate in timpul orelor de clasa sau de pregatire profesionala. Trebuie sa vorbim, sa facem prezentarea unei lucrari sau referat pe un anumit subiect. Ni se cere sa realizam un exercitiu, pe care trebuie sa-l efectuam fie individual, fie in grup. Cele mai obisnuite teme sunt studiile de caz, jocurile de rol, simularile, experimentele practice si mini-proiectele.

·         Altele sunt date pentru acasa sau in afara orelor de training: lectura, conceperea de materiale scrise, efectuarea de exercitii, exersarea unei abilitati sau efectuarea unuei teme precum un eseu sau un referat. Dar in toate cazurile, scopul este acelasi: sa ne faca sa ne implicam activ, sa aplicam ceea ce invatam.

·         Daca „sarcinile” sunt atat de importante, de ce uneori nu dau rezultate? De ce nu-si ating obiectivul?

ð O problema ar putea fi ca formularea temei sa fie vaga sau incompleta. Colegii dvs. s-ar putea sa se afle in situatia de a nu le fie clar ceea ce li se cere sa realizeze. Daca e asa, probabil ca veti auzi cum cer explicatii unul de la celalalt.

ð S-ar putea intampla sa nu vi se acorde suficient timp pentru a le indeplini cum se cuvine. Profesorii sau trainer-ii uneori pot subevalua timpul necesar realizarii lor, pentru ca ei pot deja sa le indeplineasca. Acest lucru poate fi frustrant. Un bun profesor/ trainer va verifica daca majoritatea cursantilor au terminat sau nu.

ð Se poate sa nu aveti la indemana resursele indispensabile pentru a efectua tema: toate cartile de la biblioteca au fost imprumutate, toate PC-urile sunt ocupate, laboratoarele nu sunt libere, informatiile sau materialele necesare nu sunt disponibile.

ð  O problema mai grava este aceea ca pur si simplu tema insasi nu contribuie la invatare. Se poate sa fie data doar pentru a pastra liniste in clasa sau pentru a tine clasa ocupata si atat. O astfel de tema poate privi materia ce a fost deja parcursa si sa plictiseasca. Sau poate sa fie pentru un nivel prea avansat pentru dvs. si, astfel, sa va depaseasca.

*    V-ati confruntat cu vreuna din aceste probleme?

……………………………………………………………………………………..…………..

…………………………………………………………………………………..……………..

……………………………………………………………………………………………….

………………………………………………………………………………………………….…………………………………………………………………………………………………

·         Cei ce invata informal trebuie sa fie capabili sa-si stabileasca singuri temele adecvate, nici foarte dificile, incat sa nu fie capabili sa le indeplineasca, nici prea usoare sau familiare, incat sa nu invete ceva nou. E intr-un fel o adevarata arta si este similara aceleia pe care trebuie sa o detina un bun profesor sau trainer, de a conduce cursantul spre nivelul urmator de cunoastere. Dar temele nu pot fi pur si simplu date cursantilor: ei au nevoie de indrumare pentru a le indeplini.

·         In training si dezvoltare profesionala, in special, sarcinile formeaza o punte de legatura intre teorie si practica. O sarcina bine formulata ne invata cum sa punem ideile generale in aplicare, in activitati practice concrete. Acest principiu este respectat in activitatea dvs. sau inca exista o „prapastie” intre cele doua?

·         Interpretarea corecta a sarcinii de efectuat poate fi prin ea insasi o parte a sarcinii, la nivelele superioare de invatamant si in training. Intrebarile, testele pot fi in mod voit vagi, ambigui saucu solutii diferite, dar la fel de bune, si este obligatia noastra  este sa alegem o anumita abordare sau sa tratam subiectele dintr-un punct de vedere, din cateva posibile. Aceasta e o buna abordare a activitatii de predare sau training: in practica rareori ni se ofera totul pe tava.

*   Insemnari personale:

…………………………………………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………..…………..

……………………………………………………………………………………………….

…………………………………………………………………………………..……………..

…………………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………………

De pus in practica

Bifati raspunsul dvs. la fiecare dintre urmatoarele intrebari:

·         Va este clara tema pe care o aveti de efectuat?

                                                                                                        DA/NU

Daca nu, ar trebui sa cereti clarificari. E mai bine decat sa „nimeriti” gresit. Unii pot foarte bine sa fie putin nesiguri, chiar daca nu o recunosc. Daca profesorul/ trainer-ul par sa nu fie usor abordabili sau sa va refuze fara explicatii, incercati sa obtineti lamuriri de la prieteni. Sau de la altcineva care a urmat cursul sau a frecventat programul inaintea dvs, cu toate ca ar trebui sa fiti atent: sarcinile de indeplinit se poate sa fi fost modificate.

·         Regulile va sunt clare?

                                                                             DA/NU

Asigurati-va ca va sunt clare nu numai continutul sarcinii, dar si forma acesteia: limita numarului de cuvinte, numarul de copii, tehnoredactarea computerizata, termenele limita etc. Aceste aspecte practice sunt importante si trebuie sa le tratati cu atentia cuvenita, pentru a nu pierde puncte din notare.

·         Aveti nevoie sa strangeti mai multe materiale pentru indeplinirea temei?

                                                                                                            DA/NU

Asigurati-va ca indepliniti aceasta cerinta inainte de a va apuca de efectuarea temei, pentru a nu lasa totul pe ultima suta de metri. Adunati-va tot ce veti avea nevoie. Nu este nimic mai neplacut ca, mergand la biblioteca pentru materialele necesare, inainte cu trei zile, sa constatati ca au fost deja luate de altii .

·         Tema este neobisnuita sau noua pentru dvs.?

DA/NU

Daca se intampla astfel, trebuie sa va dati seama care ar fi abordarea cea mai potivita inainte de a va ocupa propriu-zis de ea. O planificare este importanta. Chiar daca doriti sa va apucati imediat de ea, ar trebui sa va acordati un moment de gandire si sa meditati la strategia de abordare, decat sa va hazardati. Nu va consuma mult timp si va merita.

·         Tema implica efectuarea unei activitati practice sau munca intr-un anumit domeniu?

DA/NU

Trebuie sa priviti problema din perspectiva aspectelor practice: a timpului, costului, a locurilor de intalnire, calatoriilor, cailor de comunicatie, s.a.m.d. Incadrati-va intre niste limite, cu marje de eroare. Lasati-va spatiu de manevrare, mai ales daca depindeti de alti oameni sau alte organizatii. Si concepeti-va un plan alternativ, astfel incat sa nu fiti luati prin suprindere, daca lucrurile incep sa mearga rau.

·         Tema presupune sa scrieti o lucrare de intindere mai mare?

DA/NU

E imposibil de dat sfaturi generale, despre cum sa structurati un eseu sau o lucrare cum e, de pilda, o lucrare de licenta, din moment ce subiectul si nivelul de abordare difera mult de la unul la altul. Cereti sfaturi profesorului/ trainer-ului. Totusi unii considera util sa faca acest lucru in doua etape: mai intai sa realizeze un brainstorming al subiectului, caz in care puneti pe hartie toate ideile care va vin sub forma unei scheme sau harti mentale; iar apoi, sa organizati ideile rezultate intr-un plan, ce va cuprinde principalele etape sau sectiuni ale eseului. Probabil ca veti descoperi ca pot exista mai multe structuri posibile si ca nu puteti acoperi chiar toate ideile. Folositi-va de introducere pentru a arata ce incercati sa faceti si ce nu.

·         Sunt impuse anumite conventii pentru scrierea si prezentarea temei?

DA/NU

Se poate sa vi se impuna sa va prezentati „tema” intr-un fel anume, in ceea ce priveste aranjarea in pagina, tiluri, limbaj si stil. E cazul, de pilda, a lucrarilor stiintifice, medicale si cu caracter tehnic, si dvs. trebuie sa stiti si sa respectati aceste conventii. De pilda, veti putea sau nu sa folositi persoana I sg. si exista formule pe care ar trebui sa le folositi sau sa le evitati.

·         Tema dvs. implica exercitii practice repetate?

DA/NU

Luati pauza ori de cate ori e nevoie, in functie de rezistenta si de puterea dvs. de concentrare. Unele abilitati au nevoie sa fie exersate „bucatica cu bucatica” inainte de a fi efectuate in intregime; altele presupun o abordare de genul „intreg - parte -intreg”. Asta depinde in mare parte de felul abilitatii.

·         Puteti obtine un feedback pe durata efectuarii sarcinii?

DA/NU

Daca da, incearca sa-l obtineti. Daca invatati o abilitate, este chiar cu atat mai important sa obtineti un feedback in mod repetat, altfel ati putea deprinde gresit unele actiuni sau tehnici, de care ar putea fi dificil sa va dezvatati. In cazul unei lucrari mai ample sau ce poate fi efectuata intr-un timp mai indelungat, precum un proiect, incercati sa obtineti un feedback in primele etape, pentru a va asigura ca sunteti pe drumul cel bun, decat sa asteptati pana la terminarea intregului proiect.

·         Aveti de efectuat mai multe teme in acelasi timp?

DA/NU

Daca frecventati un curs compus din mai multe module sau parti, va trebui sa „jonglati” cu „temele”. Incercati sa le rezolvati astfel incat sa nu se adune toate deodata. Daca termenele lor limita sunt simultane, grupati-va sarcinile astfel incat sa le terminati treptat. Unii par sa prefere sa lucreze in acelasi timp la mai multe sarcini; altii prefera sa se ocupe de o singura tema inainte de a se ocupa de urmatoarea. Sunteti „multilateral” sau „unilateral”? Descoperiti care este stilul ce vi se potriveste cel mai bine.

* Temele: ce ar trebui sa fac eu?

……………………………………………………………………………………..…………..

……………………………………………………………………………………..…………..

…………………………………………………………………………………….…………

………………………………………………………………………………….………………

…………………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………………

20 Feedback-ul

 sau sa aflati cat de bine invatati

Liceu

20a. Profesorii imi dau suficient feedback asupra muncii mele.                            -    ?    +

20b. Comentariile profesorilor imi sunt de mare ajutor.                                        -    ?    +

20c. Stiu cat de bine ma descurc la fiecare dintre materii.                                     -    ?    +

20d. Stiu ce parti anume din munca mea e nevoie sa imbunatatesc.                      -    ?    +

20e. Stiu sa-mi evaluez corect progresul.                                                               -    ?    +

……….Total

Postliceala sau colegiu

20a. Profesorii imi dau suficient feedback asupra muncii mele.                           -    ?    +

20b. Comentariile profesorilor imi sunt de mare ajutor.                                        -    ?    +

20c. Stiu cat de bine ma descurc la cursul pe care il frecventez.                           -    ?    +

20d. Stiu care parti anume din munca mea e nevoie sa imbunatatesc.                   -    ?    +

20e. Stiu sa-mi evaluez corect progresul.                                                               -    ?    +

……….Total

Universitate

20a. Preparatorii imi dau suficient feedback asupra muncii mele.                        -    ?    +

20b. Comentariile acestora imi sunt de ajutor.                                                      -    ?    +

20c. Stiu cat de bine ma descurc la cursul pe care il frecventez.                           -    ?    +

20d. Stiu care parti anume din munca mea e nevoie sa imbunatatesc.                  -    ?    +

20e. Stiu sa-mi evaluez corect progresul.                                                               -    ?    +

……….Total

Training si dezvoltare profesionala

20a. Trainer-ii imi dau suficient feedback asupra activitatii mele.                       -    ?    +

20b. Comentariile trainer-ilor sunt folositoare si constructive.                             -    ?    +

20c. Obtin feedback asupra activitatii mele si de la ceilalti participanti.              -    ?    +

20d. Stiu care imi sunt punctele forte si care punctele slabe in munca mea.         -    ?    +

20e. Pot sa-mi evaluez propriul progres.                                                                -    ?    +

……….Total

Invatare informala

20a. Am stiut sa-mi monitorizez singur progresul.                                               -    ?    +

20b. Am stiut la care parti anume ale proiectului am nevoie sa mai lucrez.         -    ?    +

20c. Am fost capabil sa-mi evaluez singur calitatea muncii mele.                        -    ?    +

20d. Am putut sa gasesc moduri de a-mi imbunatati invatarea.                            -    ?    +

20e. In situatii similare am putut da altora feedback.                                             -    ?    +

……….Total

FEEDBACK-ul

Puncte-cheie

·         Feedback-ul implica un circuit, in care informatiile privind efectele unei actiuni sunt trimise la sursa (cauza) actiunii, astfel incat aceasta poate fi modificata, daca e necesar.

·         Ideea feedback-ului este atat de eleganta si puternica incat s-a raspandit in multe domenii, inclusiv in educatie si training (unde este numita „stiinta rezultatelor”) Profesorii si trainer-ii au nevoie de feedback privind efectele predarii lor, iar cursantii au nevoie de acesta pentru a-si cunoaste rezultatele propriei invatari. Deci exista doua circuite implicate si ele se suprapun.

·         Una dintre principalele surse ale feedback-ului este evaluarea (vedeti Sectiunile 21 si 22), dar aceasta este formala si poate fi tardiva pentru a mai putea influenta invatarea curenta. Studentii si cursantii pot obtine un feedback informal si provizoriu in multe alte moduri decat cel al evaluarii, incluzand grupele mici de studiu si aceasta ii ajuta sa-si structureze strategia de invatare. Chiar si reactia cuiva sau limbajul non-verbal ne poate spune ceva, desi feedback-ul este mai explicit in comparatie cu acestea. Invatam foarte putin din „teme” (vedeti Sectiunea 19) in lipsa feedback-ului.

·         Feedback-ul eficient trebuie sa indeplineasca cinci conditii:

ð      Mai intai, trebuie sa existe cineva care sa ni-l dea. De obicei, aceasta persoana este profesorul/ trainer-ul, dar putem obtine un feedback util si de la colegi sau chiar de la un profan. Inclusiv seful direct sau managerul nostru ne pot da un feedback folositor asupra programului de training pe care il urmam.

ð      In al doilea rand, feedback-ul trebuie sa fie cu caracter informativ, si aceasta inseamna ca trebuie sa intre in detalii. Doar o nota sau o bifare nu ne spune prea multe; avem nevoie sa aflam ce elemente din invatarea noastra au functionat bine sau nu, si de ce.

ð      In al treilea rand, acesta trebuie dat la timp. In legatura cu abilitatile, aceasta inseamna imediat sau rapid, altfel eroarea poate sa devina o obisnuinta si e mai greu ca apoi sa ne dezvatam de ea. Cu alte tipuri de invatare, e nevoie sa fie dat la o perioada de timp rezonabila, in mod sigur indeajuns de curand ca sa ne putem aminti ceea ce am facut si astfel incat interesul pentru a face modificari inca sa continue sa existe. Totusi o amanare scurta a feedback-ului ne va stimula sa reflectam asupra muncii depuse .

ð      In al patrulea rand, trebuie sa existe cineva care sa-l primeasca. Nu are nici un rost sa cereti un feedback, daca nu sunteti hotarat sa-l ascultati ori sa nu-l luati in considerare. Problema este ca putem sa il vedem ca pe o critica la adresa propriei noastre persoane, decat a muncii depuse.

ð      In sfarsit, trebuie sa existe posibilitatea de a face schimbari. Este frustrant sa obtinem feedback si sa nu putem face ceva cu el, datorita faptului ca nu putem pentru un motiv anume sa operam schimbarile necesare. Trebuie sa existe alternative.

*    Ati intampinat vreo problema in legatura cu cele spuse?

……………………………………………………………………………………….…………

……………………………………………………………………………………..…………

……………………………………………………………………………………..…………

……………………………………………………………………………………….…………

·         Pana la urma, profesorii si trainer-ii sunt costienti de importanta feedback-ului. Daca nu dau un feedback adecvat este pentru ca, probabil, nu au suficient timp si revin asupra materiei doar pentru a da note sau raspunsuri scurte sau pentru ca grupa sau clasa e prea mare pentru a putea acorda fiecaruia atentia cuvenita.

·         Exista insa profesori - nu multi, care sunt „reci” in relatie cu oamenii si nu tin cont de cum vor reactiona studentii, uneori pentru ca sunt total absorbiti de materia predata sau de domeniul activitatii lor. Unii profesori au obiceiul de a comenta doar atunci cand ceva nu merge bine si uita sa dea inclusiv feedback-uri pozitive. Noi avem nevoie si de unul si de celalalt, nu in ultimul rand pentru consolidarea increderii in noi.

·         In sfarsit, trebuie sa dezvoltam capacitatea de a face noi insine evaluari. Nu avem pe cineva sa ne supravegheze toate miscarile intreaga viata. Auto-feedback-ul poate suna ca o contradictie in termeni, dar de fapt il utilizam tot timpul, in fiecare zi in invatarea informala.

*   Insemnari personale:

………………………………………………………………………………………………….

………………………………………………………………………………………………….

……………………………………………………………………………………….…………

………………………………………………………………………………………..………

………………………………………………………………………………………………….

De pus in practica

Daca nu sunteti sigur cat de bine va descurcati, intrebati. Puteti sa faceti aceasta cateodata la sfarsitul orei, altfel fixati-va o intalnire. Dar probabil ca e cel mai bine sa asteptati pana ce avansati cu cursul, timp in care profesorul sau trainer-ul vor avea timp sa va evalueze progresele. Si veti dobandi mai multa experienta pentru a continua pana atunci.

S-ar putea sa existe afirmatii in materialul cursului, in legatura cu ce se asteapta de la dvs. Intoarceti-va la acestea si cititi-le cu atentie. Va vor ajuta sa va evaluati propriul progres.

Inainte de a reintra in posesia lucrarii de evaluat, incercati sa va imaginati ce fel de feedback veti putea obtine asupra ei, atat pozitiv cat si critic. Va va ajuta sa va dezvoltati capacitatea de a va evalua. Cand veti reintra in posesia lucrarii, lecturati-o, nu o depozitati intr-un dosar si atat. E posibil sa contina comentarii utile, ceea ce va va ajuta sa va rafinati abordarea data viitoare. Profesorii/trainer-ii devin iritati daca afla ca nu le acordati atentie la ceea ce s-au deranjat sa scrie sau sa spuna si e posibil sa nu-si mai bata capul data viitore.

Puteti obtine un feedback instant in timpul orelor de curs de la ceilalti (inclusiv de la profesor/trainer) ca reactie la ceea ce spuneti. Acesta e un motiv pentru a participa activ: veti invata din experienta. Puteti folosi feedback-ul ca pe o oportunitate de a testa cum merg lucrurile, atat timp cat activitatea dvs. nu a fost evaluata la timp.

Unii profesori sunt mai buni la „predarea materiilor” decat la „predarea catre studenti”. Asadar, daca vi se da un feedback lipsit de tact, de obicei, cel mai bine e sa o luati ca pe o simpla experienta si sa va continuati treaba.Totusi, daca devine o problema ce persista si care incepe sa va afecteze motivatia, ar trebui sa incercati sa discutati cu persoana in cauza si sa-l faceti sa constientizeze impactul sau asupra dvs. sau macar eliminati feedback-ul sau din sistemul dvs. de evaluare.

Un feedback regulat este mult mai folositor decat a lasa lucrurile pe ultima suta de metri, cand poate fi prea tarziu sa va modificati abordarea.

Aveti de ales cand cititi un feedback scris. Nu trebuie sa absorbiti totul dintr-o data si imediat; asteptati momentul pana cand va gasiti intr-o stare mentala potrivita.

Invatarea informala, feedback-ul poate fi mai putin explicit sau evident, si cu siguranta mai putin formalizat. Aveti nevoie sa va deprindeti sa-l vedeti si sa-l auziti. Probabil ca exista, dar trebuie sa deveniti constient de el.

Nu va permiteti sa fiti coplesit de feedback-ul negativ. Faptul ca va aflati la curs ar trebui sa insemne intr-o oarecare masura ca va aflati undeva intre abilitatea necesara si realizarea efectiva a acesteia.

Principalul pericol consta in aceea ca puteti ori sa va supercriticati, ori sa va subevaluati si cateodata persoanele ce lucreaza singure tind catre aceste doua extreme. Cea mai buna cale de a evita toate acestea este sa va alaturati altor studenti sau cursanti si atunci veti putea obtine un puct de vedere mai realist asupra starii in care va aflati.

* Feedback: ce ar trebui sa fac eu?

………………………………………………………………………………………………….

………………………………………………………………………………………………….

………………………………………………………………………………………………….

………………………………………………………………………………………………….

………………………………………………………………………………………………….

………………………………………………………………………………………………….

………………………………………………………………………………………………….

PARTEA D: REZULTATELE

In aceasta a patra parte, vom aborda ceea ce rezulta din invatare, nu doar sub forma rezultatelor formale, in sensul de evaluari oficiale, dar si asupra ce ati obtinut dvs, efectiv din munca depusa, in sensul de realizarea prioritatilor si obtinerea recompenselor. Si vom explora in ce fel v-a ajutat sa invatati cum sa invatati. De asemenea, adaugam o sectiune finala, in care dvs. sa adaugati orice ati dori la profilul dvs. de invatare.

&   Cand veti termina de parcurs Si altele (Sectiunea 25), mai intai uitati-va si in celelalte sectiuni ale Partii D, prin care nu ati trecut, dar care va intereseaza.

&   Cand veti fi facut si acest lucru, duceti-va direct la Sectiunea Profil (pg. 133) de la sfarsitul cartii si urmati instructiunile de acolo.

21 Criteriile de evaluare

 sau ce se puncteaza

Liceu

21a. Stiu la ce sa ma astept in evaluari si examene.                                              -    ?    +

21b. Stiu ce forma vor avea evaluarile si examenele pe care le voi da.                -    ?    +

21c. Stiu ce apreciaza profesorii in evaluari si teste.                                             -    ?    +

21d. Stiu ce ma va face sa castig sau sa pierd din punctaj.                                    -    ?    +

21e. Stiu cum sa abordez intrebarile.                                                                     -    ?    +

………..Total

Postliceala sau colegiu

21a. Stiu la ce sa ma astept in evaluari.                                                                 -    ?    +

21b. Stiu ce format vor avea evaluarile.                                                                -    ?    +

21c. Stiu ce apreciaza evaluatorii in lucrari.                                                         -    ?    +

21d. Stiu ce ma va face sa castig sau sa pierd din punctaj.                                   -    ?    +

21e. Stiu cum sa abordez intrebarile.                                                                     -    ?    +

………..Total

Universitate

21a. Stiu la ce sa ma astept in evaluari si examene.                                               -    ?    +

21b. Stiu formatul evaluarilor si examenelor.                                                        -    ?    +

21c. Stiu care vor fi criteriile ce vor fi folosite pentru a ma evalua.                      -    ?    +

21d. Stiu ce ma va face sa castig si sa pierd puncte.                                              -    ?    +

21e. Stiu cum sa abordez testele.                                                                            -    ?    +

……….Total

Training si dezvoltare profesionala

21a. Stiu la ce sa ma astept in evaluarile programului de training.                       -    ?    +

21b. Stiu ce forma vor lua evaluarile.                                                                    -    ?    +

21c. Stiu care vor fi criteriile de evaluare.                                                             -    ?    +

21d. Stiu ce apreciaza evaluatorii.                                                                         -    ?    +

21e. Stiu cum sa abordez sarcinile din evaluari.                                                    -    ?    +

………..Total

Invatare informala

21a. Mi-am stabilit obiective adecvate in proiectele mele anterioare.                  -    ?    +

21b. Am stiut ce incercam sa realizez.                                                                  -    ?    +

21c. Am avut asteptari realiste de la mine.                                                            -    ?    +

21d. Am stiut cum sa ma evaluez.                                                                         -    ?    +

21e. Am stiut la ce nivel am ajuns.                                                                        -    ?    +

………..Total

CRITERIILE DE EVALUARE

Puncte-cheie

·         Sectiunea de fata cat si urmatoarea abordeaza subiectul evaluarii. Aproape toate formele de invatamant si training presupun o evaluare formala. Aceasta sectiune se concentreaza pe ce se evalueaza, iar urmatoarea pe cum se evalueaza. Termenul „evaluare” a fost folosit in mod general, pentru a acoperi orice forma de studiu in clasa, examen, test, practica sau proiect caruia i se da o nota sau un grad.

·         Evaluarea este importanta prin ea insasi, pentru ca reprezinta rezultatele oficiale ale muncii depuse. In acest sens, inseamna o linie trasa dedesubt, chiar daca ati obtinut si alte lucruri din cursul pe care l-ati urmat.

·         Evaluarea este de asemenea importanta, pentru ca afecteaza modul general in care invatati si modul in care sunteti instruit. Are o influenta puternica, magnetica asupra tuturor actelor intreprinse anterior, atragand totul spre ea si chiar cateodata denaturand-o.

·         Cu toate acestea, nu toate cursurile si programele de training contin evaluari formale, si nu veti fi evaluat daca va gasiti in una dintre situatiile:

ð      multe cursuri pentru adulti nu implica nici un fel de test la sfarsit si sunt parcurse din simplul motiv ca ii intereseaza, nu pentru a obtine pur si simplu o bucata de hartie;

ð      cele mai multe cazuri de training si de sesiuni de dezvoltare profesionala au loc cu ocazia workshop-urilor sau a diferitelor evenimente ce se intind pe o durata prea mica pentru a mai permite si evaluarea;

ð      prin definitie, proiectele de dezvoltare personala nu sunt evaluate, desi facem evaluari asupra modului in care am indeplinit sau nu cu succes ce ne-am propus.

&   Daca va regasiti intr-o astfel de situatie, ar trebui probabil sa treceti peste restul sectiunii de fata cat si peste sectiunea 22, desi amandoua va vor ajuta totusi sa ganditi in termeni generali despre invatare.

·         Ramane un fapt: majoritatea formelor de invatamant si training conduc la o forma de evaluare. Intrebarea esentiala este: ce se evalueaza?; ce apreciaza evaluatorii ?

M    AVERTISMENT: asupra acestui subiect (evaluarea) este esential sa va consultati profesorul. Evaluare este cronometrata la anumite cursuri si doar profesorii/ profesorii universitari/ trainer-ii sunt in masura sa stie exact ce se asteapta din partea cursantilor. Intrebati-i si acordati atentie raspunsurilor lor.

·         Stiti ce se asteapta de la dvs? Stiti ce vor de la dvs evaluatorii si examinatorii? Va sunt clare criteriile pe care le vor folosi ei pentru a va aprecia?

·         Daca obiectivele sau rezultatele tintite au fost clar explicate la inceputul cursului, ele insele va vor oferi raspunsul si va trebui sa va raportati la ele. Totusi, astfel de liste nu va spun insa care sunt prioritatile, astfel incat anumite obiective ar putea cantari mai mult la notare.

·         In alte situatii, criteriile de evaluare e posibil sa nu fie evidente, fie pentru ca persoanele implicate nu s-au preocupat sa le precizeze cu claritate, fie pentru ca este foarte dificil sa o faca. Cu cat avansati la nivele superioare de invatamant, cu atat lucrurile devin mai complexe si poate fi aproape imposibil de fixat sau de specificat toate criteriile de evaluare ce vor fi folosite. In aceste cazuri, va trebui sa incercati sa „interpretati” ce este probabil sa fie cerut.

·         Este important nu numai sa intelegeti care va fi continutul intrebarilor, dar si ce fel de raspunsuri sunt cerute*. Felul raspunsului de dorit poate fi semnalat de verbul din intrebare sau de felul in care se pune intrebarea. Verbe precum numiti, intocmiti o lista, definiti, enuntati, dati sau descrieti va cer sa reproduceti informatia pe care ati invatat-o in forma pe care ati invatat-o. Verbe precum explicati, aratati, comparati, ordonati sau aplicati va cer sa va folositi de sau sa faceti ceva cu informatia predata. Verbe precum analizati, discutati, examinati, explorati sau evaluati merg si mai departe, cerandu-va sa interpretati sau sa faceti judecati de valuare privind aceasta informatie.

·         Fiecare domeniu are o ierarhie de intrebari si teste de la cele mai simple pana la cele complexe si daca sunteti in dubiu, intrebati profesorul ce se asteapta de la dvs. Lucrul important este sa raspundeti intr-un mod adecvat la felul intrebarii ce vi se pune: un raspuns faptic la o intrebare ce asteapta un raspuns interpretativ (sau invers) nu va fi apreciat. Abilitatile de invatare se ierarhizeaza sub aspectul complexitatii crescute a operatiilor, a preciziei sau rapiditatii de efectuare. Artele precum muzica, pictura si dansul au propriile grade de progresie, ce adesea sunt destul de greu de definit.

·         Toate acestea conduc la conceptul de „nivel”. „Nivelul” este un termen destul de familiar (absolvent, licentiat, master, doctorand; categoria A, B, C; ) dar, de fapt, destul de complex.

Nivelul

Cursul pe care il frecventati poate fi alcatuit din mai multe nivele sau etape, astfel incat e important sa analizam felul in care unele difera de celelalte. Nivelele avansate difera de cele de baza in doua moduri pricipale:

1.       MAI MULT: va contine, fie pur si simplu mai multa informatie, obiective mai largi, mai multa profunzime si mai multe detalii.

2.       DIFERIT: ele pot implica un continut de invatat mult mai complex, in sensul felurilor de verbe enumerate mai devreme.

Al doilea aspect este mai complicat, pentru ca implica nu numai o crestere cantitativa a ceea ce invatati, dar si o schimbare calitativa a mecanismului de gandire. Cursurile si materiile difera unele de celelalte in masura an care nivelele avansate implica (1) si (2).

Nivelele cursului pe care il frecventati sunt mai degraba

                 ASA                          SAU                                 ASA?

                                                                                                     

                                                                                                      

Cursurile avansate tind sa fie cu o finalitate „deschisa”, sa ceara mai multa interpretare a sarcinilor de indeplinit si asumarea unei mai mari autonomii si responsabilitati din partea dvs.

·         Va trebui sa stiti ce stil de raspuns este necesar sa dati la evaluare. Se asteapta de la dvs. sa va amintiti fapte sau detalii sau nu? Ce grad de precizie a raspunsului e cerut? Aveti nevoie sa veniti cu o concluzie bine definita sau puteti sa lasati lucrurile deschise comentariilor? Ar trebui sa enutati atat argumente cat si contrargumente? Va puteti exprima propriile puncte de vedere? Va puteti inspira din propria experienta?

·         E posibil ca in procesul de evaluare, sa nu fie totul explicit. Pot fi criterii de evaluare ascunse sau informale sau neoficiale, ceea ce e important de stiut. Unele din acestea pot fi legate de puncte de vedere sau atitudini ale profesorilor/ trainer-ilor, ceea ce cateodata nu sunt spuse direct.

*   Insemnari personale:

……………………………………………………………………………………….………..

…………………………………………………………………………………….…………..

………………………………………………………………………………….……………..

………………………………………………………………..……………………………….

……………………………………………………………………………….………………..

De pus in practica

Daca nu va sunt clare criteriile de evaluare, verificati in cursul scris sau in alte lucrari sa vedeti daca nu sunt stabilite acolo. E posibil sa va fi scapat sau sa nu va fi obosit sa le cititi cum ar fi trebuit. Cititi-le din nou, cu atentie si ganditi-va ce va trebui, de fapt, sa faceti. Cum se raporteaza ele la continutul cursului dvs?

Daca va este permis accesul la ele, obtineti testele si examenele scrise anterioare si vedeti ce fel de intrebari se pun, nu atat sub aspectul continutului, cat mai ales sub aspectul tipului sau a stilului raspunsurilor.

M    AVERTISMENT: incercarea de a afla ce intrebari e probabil sa va vi se puna plecand de la ce s-a intrebat ultima oara sau inainte de aceasta (identificarea intrebarilor) este o practica uzitata, dar un joc riscant, in parte pentru ca se poate ca de data aceasta sa fie alti examinatori care sa aiba o abordare diferita sau aceeasi examinatori, dar care „joaca” la fel ca si dvs. Nu doriti ca evaluarea dvs sa se transforme intr-o cacealma, asa ca e important sa recapitulati si sa pregatiti o gama larga de raspunsuri. Profesorii/ trainer-ii va vor sfatui cum sa procedati.

Daca aceste criterii de evaluare nu va sunt clare sau par ambigui, cereti profesorilor / trainer-ilor sa va explice ce asteapta ei sau evaluatorii de la dvs. De obicei, cel mai bine e sa faceti acest lucru in cadrul unui grup, pentru ca oameni diferiti vor pune intrebari diferite, de pe urma carora vor beneficia toti.

Intrebati-va profesorul/trainer-ul daca aceste criterii de evaluare vor fi aceleasi cu cele folosite in timpul orelor de clasa/ de seminarii. Daca sunt, ceea ce faceti in mod curent va va fi un ghid si veti putea pur si simplu sa lucrati in aceeasi maniera. Daca nu sunt, aflati in ce mod vor fi diferite.

Cautati sa obtineti un feedback inca din stadiile incipiente ale muncii dvs, astfel incat sa puteti sa il luati in considerare la prezentarea sau evaluarea finala. Acest lucru ar trebui sa se intample oricum, dar daca nu se face mai devreme o evaluare, cereti profesorului/trainer-ului sa se uite pe proiect si sa va dea un feedback. Daca doriti clarificari asupra unor puncte anume, cereti-le.

Gasiti pe cineva care a absolvit deja cursul sau programul si care a trecut prin acelasi proces al evaluarii. Intrebati-l cum a fost. Mai ales intrebati-l daca sunt criterii de evaluare „ascunse”, care nu sunt spuse pe fata si pe care va trebui sa le luati in considerare. Vreo „capcana”? Puncte de accentuat?

Concepeti o lista a tuturor greselilor pe care ar trebui, cu orice pret, sa evitati sa le faceti sau erori ce vor fi penalizate cu multe puncte. Acestea vor varia de la curs la curs si cateodata chiar de la profesor la profesor, mai ales daca acesta are un „fix”. S-ar putea sa existe tabele cu punctaje, care va vor spune cate puncte sunt alocate fiecarei sarcini si cum veti pierde puncte la fiecare dintre ele.

Daca nu sunt enuntate criterii de evaluare sau daca ele sunt vagi, puneti-va in locul evaluatorilor. Ce ati aprecia? Cum ati descoperi ce au invatat cursantii? Ce fel de intrebari ati pune? Cum v-ati testa? Acesta e un exercitiu folositor, chiar daca nu sunt stabilite explicit criteriile de evaluare din moment ce va pune sa va ganditi la intregul proces de evaluare.

Daca invatati informal, trebuie sa va stabiliti propriile criterii de evaluare. Cum va veti testa? Cum veti stii ca ati realizat obiectivele propuse? Ce standarde va veti aplica?

* Criteriile de evaluare: ce ar trebui sa fac eu?

………………………………………………………………………………………………….

………………………………………………………………………………………………….

………………………………………………………………………………….………………

………………………………………………………………………………..………………

………………………………………………………………………………………………….

………………………………………………………………………………………………….

………………………………………………………………………………………………….

22 Evaluarea

metode si tehnici

Liceu

22a. Stiu cum sa ma pregatesc pentru evaluari si examene.                                  -    ?    +

22b. Mi-am dezvoltat un bun sistem de recapitulare.                                            -    ?    +

22c. Mi-am dezvoltat tehnici eficiente pentru examene.                                       -    ?    +

22d. Ma pricep la managementul situatiilor de evaluare.                                      -    ?    +

22e. Consider ca imi apreciez corect munca la evaluari si examene.                    -    ?    +

………..Total

Postliceala sau colegiu

22a. Stiu cum sa ma pregatesc pentru evaluare.                                                    -    ?    +

22b. Mi-am dezvoltat un bun sistem de recapitulare.                                            -    ?    +

22c. Mi-am dezvoltat tehnici de evaluare eficiente.                                              -    ?    +

22d. Stiu sa ma descurc in situatii de evaluare.                                                     -    ?    +

22e. Consider ca imi apreciez corect munca la evaluari.                                       -    ?    +

………..Total

Universitate

22a. Stiu cum sa ma pregatesc pentru evaluari si examene.                                  -    ?    +

22b. Mi-am dezvoltat un bun sistem de recapitulare.                                            -    ?    +

22c. Mi-am dezvoltat tehnici eficiente pentru examene.                                       -    ?    +

22d. Stiu sa ma descurc in situatii de evaluare.                                                     -    ?    +

22e. Consider ca imi apreciez corect munca la evaluari si examene.                    -    ?    +

………..Total

Training si dezvoltare profesionala

22a. Stiu cum sa ma pregatesc pentru evaluari.                                                    -    ?    +

22b. Recapitulez regulat ceea ce am facut.                                                           -    ?    +

22c. Stiu cum sa abordez fiecare forma de evaluare.                                            -    ?    +

22d. Stiu sa ma descurc in situatii de evaluare.                                                     -    ?    +

22e. Consider ca imi apreciez corect munca la evaluari.                                       -    ?    +

………..Total

Invatare informala

22a. Am stiut cum sa ma autoevaluez.                                                                   -    ?    +

22b. Am stiut ce teste sa-mi aplic.                                                                         -    ?    +

22c. Am fost un judecator obiectiv al propriei mele prestatii.                               -    ?    +

22d. Am stiut sa-mi gestionez activitatea.                                                              -    ?    +

22e. As putea sa evaluez pe altcineva care s-ar afla in aceeasi situatie.                 -    ?    +

………..Total

EVALUAREA

Puncte-cheie

Pe langa cunoasterea criteriilor dupa care veti fi evaluat (vedeti Criterii de evaluare, Sectiunea 21) aveti nevoie sa stiti si cum veti fi evaluat. Exista mai multe metode diferite de evaluare si primul lucru de facut este sa verificati in lista urmatoare si sa bifati acele variante carora va trebui sa le faceti fata:

·         teste in clasa; extemporale; prezentari orale; exercitii; esee; referate; studii de caz; teme pentru acasa; teste cu variante multiple de raspuns; teste cu variante de raspuns- adevarat sau fals; teste finale; examene, cu limita de timp sau fara limita de timp; examene cu manualele pe banca; examene orale; proiecte; interpretari; jocuri de rol; simulari; demonstratii practice; interviuri; evaluari la locul de munca. Si altele?

·         Oricare ar fi tipul de evaluare, ar trebui sa fiti sigur de forma actuala a acesteia. Cat timp veti avea la dispozitie? Unde va avea loc? In ce conditii? Ce reguli si restrictii vor fi? Aveti de ales? Ar trebui sa nu aveti surprize; ar trebui sa stiti la ce sa va asteptati.

M    AVERTISMENT: la fel ca in Sectiunea 21, ar trebui sa cereti sfatul profesorului privind metodele si tehnicile de evaluare. Tipul de evaluarea este strans legat de specificitatea cursurilor si materiilor si variaza in mare masura de la unul la altul, astfel incat este esential sa aflati in ce situatie va aflati. Ascultati sfatul profesorului, chiar daca se opune celor spuse aici: el este cel mai in masura sa aprecieze.

·         Veti avea nevoie sa va ganditi cum va veti descurca in aceste situatii. Fiecare metoda de evaluare are propriile ei cerinte. De pilda, testele scrise presupun sa aveti bune abilitati de exprimare in scris, iar cele orale depind de fluenta verbala. Unele teste va vor cere sa lucrati repede, altele vor fi mai mult o problema de rezistenta. Altele implica o interpretare in fata unor oameni. Ce tehnici veti avea nevoie pentru a face fata acestora? Cum va veti descurca mai ales cu presiunea specifica fiecareia dintre ele?

·         Unele teste sunt date prin surprindere, astfel incat nu veti avea sansa de a va pregati inainte, pentru ca se urmareste obtinerea unei imagini realiste privind ce s-a invatat. Dar in cele mai multe cazuri veti avea o idee a ceea ce va va astepta. Asa ca va trebui sa va ganditi de ce pregatiri sau recapitulari veti avea nevoie. V-ati facut un program pentru evaluare? Veti putea obtine anumite sfaturi sau ajutor de la profesori?

·         Veti avea nevoie sa stiti si ce se va intampla dupa aceea, ca rezultat al evaluarii. Cand veti putea obtine rezultatele? Ce forma vor lua? Ce se intampla daca treceti examenele? Ce se intampla daca nu le luati? Puteti sa le dati din nou? Daca da, atunci cand?

*   Insemnari personale:

…………………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………………

De pus in practica

Incercati sa faceti periodic recapitulare, decat sa o lasati la sfarsit. Puneti-va o „taxa” de recapitulare de 10%: o ora de recapitulare la fiecare zece ore de studiu. (incluzand studiul la clasa). Si fiti atenti la „taxa” pentru „evitare”…a recapitularii !

Chiar si procedand asa, veti avea probabil nevoie sa mariti timpul acordat recapitularii in apropierea testului sau a examenului. Impartiti recapitularea in doua categorii : standard si clasa I . Recapitularea standard include toata materia parcursa; clasa I presupune doar materialul mai dificil.

Daca recapitulati materia de cateva saptamani sau luni stabiliti o procedura pe care apoi sa o puteti pastra pe mai departe.Va fi astfel mai usor si pentru ceilalti din jurul dvs. sa se adapteze la stilul dvs. privind timpul mesei, iesitul in oras, etc.

In timpul recapitularii luati pauze. Nu va epuizati. Faceti exercitii pentru relaxarea muschilor fetei, masati-va umerii. Faceti o plimbare in natura.

Unii descopera ca trecerea de la un subiect la altul din cand in cand ajuta sa va mentineti atentia concentrata. Dar stilul de lucru variaza de la persoana la persoana si dvs. ar trebui sa va decoperiti stilul care vi se potriveste cel mai bine.

Folositi-va de avantajele evaluarilor de „proba” sau de evaluarile „simulate”, daca ele se practica. Daca vreti sa va pretestati singur, stabiliti-va mai intai intrebarile sau sarcinile de indeplinit si lasati-le deoparte cateva zile; apoi efectuati-le intr-o perioada de timp si in conditii cat mai realiste si lasati-le din nou pentru o zi sau doua inainte de a le puncta. In acest fel veti obtine un punct de vedere obiectiv. Recapitularea in doi sau in trei poate fi foarte utila, din moment ce va puteti testa unul pe celalalt si sa va alegeti subiectele in care sa va „specializati”. Asa cum se spune, daca doriti sa invatati ceva, predati-l!

Daca deveniti anxios sau va panicati la examene se datoreaza probabil experientelor anterioare (si aceasta se poate intampla si adultilor, dupa multi ani). E posibil sa fi fost „conditionati” de examenele trecute, de a „reactiona” la holul de asteptare al salii de examinare, la ceas, la prezenta supraveghetorului s.a.m.d.p. Asa ca, mai curand e de vina situatia, decat dvs. Va ajuta putin sa intelegeti de ce. Exista persoane care se duc sa vada holul de asteptare inainte, astfel incat ei traiesc acest raspuns conditionat inainte de a se intampla cu adevarat evenimentul declansator si astfel il „depasesc” inainte de a se intampla cu adevarat. Puteti incerca sa rememorati un examen pe care l-ati trecut cu succes.

Daca va faceti griji ca veti uita din materia invatata, uitati-va la Memorie*.

Incercati sa aflati mai multe despre tehnicile de management al stres-ului, precum exercitiile de respiratie, vizualizarea, casetele audio sau aromoterapia. Exista carti sau magazine specializate in astfel de lucruri. Unele dintre ele vor functiona si pentru dvs.

In examenele sau testele orale, cititi intrebarea. Apoi cititi-o inca o data. Subliniati cuvintele cheie.

In cazul tuturor materiilor care cer acuratete (matematica, limbi straine, domenii tehnice) lasati-va timp pentru a putea verifica raspunsurile la sfarsit. E usor sa pierdeti puncte datorita omisiunilor.

In cazul materiilor care cer raspunsuri de tipul eseurilor, puteti sa schitati rapid un plan mai intai, pentru a vedea daca aveti destul material pentru a raspunde la intrebare. Apoi stergeti-l cu creionul si incepeti. De asemenea, lasati un spatiu la sfarsitul fiecarui raspuns, pentru a putea adauga si alte idei, daca va vin mai tarziu .

S-ar putea sa nu vi se permita sa inversati ordinea subiectelor, dar daca vi se permite, puteti decide daca sa-l abordati mai intai pe cel mai usor (pentru a avea un start bun) sau pe cel mai dificil (ca sa scapati de el).

Impartiti-va timpul la numarul de intrebari, iar daca sunt inegale in ceea ce priveste complexitatea, acordati fiecarei intrebari o durata adecvata de timp. Dar asigurati-va ca va lasati suficient timp pentru cea/ cele de la urma; chiar daca raspundeti foarte bine la primele, e putin probabil sa compensati faptul ca nu ati raspuns deloc la unele dintre ele.

La interviuri sau la testele orale nu va grabiti. Raspundeti linistit si acordati-va suficient timp ca sa ganditi. Cateodata puteti sa conduceti discutia spre subiectele cele mai familiare.

Puteti incepe fara a planifica un eseu scurt, dar nu puteti proceda astfel in cazul unui proiect sau a unei lucrari de mai mare intindere. Trebuie sa-l structurati. Daca il scrieti pe sectiuni, asigurati-va ca va contine si pasaje de trecere, astfel incat sa alcatuiasca un intreg.

Portofoliile ar trebui sa fie clar organizate si sa contina un cuprins si subtitluri; nu va doriti ca evaluatorii sa se „piarda” in lucrarea dvs. Si nu umpleti excesiv dosarul cu material care nu este necesar, vor remarca dintr-o privire aceasta.

In cazul cursurilor mai avansate, in legatura cu realizarea lucrarilor scrise, daca trebuie sa faceti trimiteri la alte lucrari asigurati-va ca sunt exacte si in forma cea mai potrivita pentru cursul dvs. (profesorii va vor consilia in aceasta privinta). Faceti trimiteri la subsol nu numai pentru orice ati citat, dar si pentru orice sursa din care v-ati inspirat direct.

M    AVERTISMENT: daca va indoiti daca sau nu sa faceti trimiteri, faceti acest lucru oricum, altfel puteti fi acuzat de plagiat (copiere, furt) si acesta e un lucru serios. Si asigurati-va ca sursele citatelor sunt si ele exacte.

In sfarsit, amintiti-va ca rezultatele evaluarilor nu sunt irevocabile asa cum se obisnuia sa fie. Astazi exista si alte sanse, atat in invatamant, cat si in training si multi adulti au reusit sa realizeze mai tarziu ceea ce nu au reusit sa faca, din diverse motive, de prima oara.

Invatarea informala difera in doua moduri. Mai intai, implica o autoevaluare ce probabil, este mai putin stresant, pentru ca detineti controlul, desi exista persoane care sunt foarte severe cu ele insele. In al doilea rand, evaluarea este mai probabil sa se bazeze pe indeplinirea unei prestatii efective, decat pe o situatie artificiala si poate sa se intinda de-a lungul unei perioade mai mari de timp. In acest sens e posibil sa nu reprezinte un eveniment „special”, cat mai degraba sa fie apogeul muncii dvs.

* Evaluarea: ce ar trebui sa fac eu?

………………………………………………………………………………………..………

………………………………………………………………………………………………….

………………………………………………………………………………………..………

……………………………………………………………………………………….…………………………………………………………………………………………………………….………………………………………………………………………………………………….…………………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………………

………………………………………………………………………………………………….

………………………………………………………………………………………………….

Memoria

Multi cursanti isi fac griji privind memoria lor, mai ales in situatii de evaluare, asa ca daca va faceti si dvs., nu sunteti singurul. Solutii magice nu exista, dar pentru a va reaminti exact lucrurile invatate, puteti incerca patru lucruri:

1 Daca aveti de memorat o lista sau o insiruire, gasiti un mod, oricat de fara insemnatate sau accidental ar parea, de a lega fiecare item de urmatorul.

2 Daca nu exista o insiruire logica, grupati itemii (cate trei, cate patru, cate cinci, cate sase) si invatati-i in aceste grupari, decat separat.

3 Asociati-i unui item altceva, de pilda o imagine sau o situatie.

4 Gasiti un acronim (de pilda SWOT in Cursul, Sectiunea 1), sau o structura care sa le includa pe toate.

Totusi, exista multe intrebari in evaluari ce implica mai mult decat simpla rememorare si presupun sa folositi ceea ce trebuie sa va amintiti in rezolvarea unei probleme sau in indeplinirea unei sarcini. Lucrul cel mai important este sa realizati ca puteti sa va sondati memoria. Asa incat, daca nu va vine imediat in minte, nu abandonati. Incercati sa ajungeti la informatiile cautate (daca aveti timp la dispozitie) astfel:

1.       Ganditi-va la ceva legat de ceea ce incercati sa va aduceti aminte si vedeti daca puteti sa ajungeti indirect la informatia cautata, prin acel ceva. De pilda, e putin probabil sa va aduceti aminte ceea ce faceati anul trecut, in aceeasi zi cu cea de astazi, dar s-ar putea sa reusiti daca va veti gandi la rutina dvs. zilnica, unde va aflati, vreun eveniment special etc.

2.       Incercati sa folositi cai diferite: de exemplu, daca incercati sa va amintiti cate poduri sunt in Londra, ati putea sa o faceti daca v-ati gandi la numele lor, vizualizand cum arata, rememorand harti, amintindu-va cum le traversati, comparand Londra cu alte orase, sau incercand sa ghiciti cat de putine sau cat de multe ar putea fi. Ne „indexam” amintirile in moduri diferite si daca unul nu merge, altul ar putea sa dea rezultate.

Memorarea nu e un proces totul-sau-nimic si intr-un fel e precum rezolvarea de probleme. Reflectati asupra modului in care o folositi in viata de zi cu zi, nu numai pentru a va reaminti nume, chipuri si liste pentru cumparaturi, dar si pentru a „interpreta” noi sarcini si situatii si sa va inspirati din experientele de viata anterioare pentru a da informatii necesare efectuarii de activitati in prezent. Veti descoperi ca memoria este mai mult o parte din perceptia, gandirea dvs.., din procesul de luare a deciziilor, decat de o entitate distincta, separata .

23 Recompensele

 sau ce importanta are totul pentru dvs.

Liceu

23a. Constientizez ce beneficii voi avea in urma studiului intreprins.                  -    ?    +

23b. Obtin satisfactii de pe urma materiilor pe care le studiez.                             -    ?    +

23c. Profesorii sunt increzatori in munca pe care o depun.                                   -    ?    +

23d. Familia mea este convinsa de importanta studiilor mele.                              -    ?    +

23e. Consider ca studiile pe care le fac sunt o experienta plina de satisfactii.       -    ?    +

……….Total

Postliceala sau colegiu

23a. Constientizez ce beneficii voi avea in urma frecventarii cursului.                -    ?    +

23b. Obtin satisfactii de pe urma muncii pe care o depun.                                    -    ?    +

23c. Profesorii sunt increzatori in munca mea.                                                      -    ?    +

23d. Toti ceilalti sunt convinsi de utilitatea educatiei mele.                                  -    ?    +

23e. Consider ca studiile mele reprezinta o experienta plina de satisfactii.           -    ?    +

………..Total

Universitate

23a. Constientizez ce beneficii voi avea in urma luarii licentei.                           -    ?    +

23b. Obtin satisfactii in urma studiului intreprins.                                                -    ?    +

23c. Preparatorii sunt increzatori in munca pe care o depun.                                -    ?    +

23d. Toti ceilalti sunt convinsi de rezultatele studiilor mele.                                -    ?    +

23e. Consider frecventarea cursurilor universitare ca fiind o experienta plina

de satisfactii.                                                                                                           -    ?    +

………..Total

Invatare informala

23a. Am putut constientiza beneficiile aduse de proiectul meu.                           -    ?    +

23b. Am obtinut satisfactii din muca pe care am depus-o.                                    -    ?    +

23c. Am avut un sentiment de implinire, faca nd acel proiect.                              -    ?    +

23d. Toti ceilalti au pretuit ceea ce am invatat.                                                      -    ?    +

23e. Indeplinirea proiectului a fost o experienta generatoare de satisfactii.           -    ?    +

………..Total

RECOMPENSELE

Puncte-cheie

·         Unul dintre cele mai simple, dar cele mai puternice principii ale invatarii este acela ca tindem sa invatam ceea ce ne face placere si ne produce satisfactie. Opusul acestuia este ca incercam sa evitam sau reprimam acele experiente ce aduc cumva suferinta sau pur si simplu trecem pe altceva, daca e plictisitor sau lipsit de o recompensa ulterioara.

·         Astfel ca e important sa va intrebati daca apreciati cursul sau proiectul dvs. ca fiind o experienta generatoare de satisfactii. Ce ati obtinut din el? Ce veti castiga prin el? Va place? Veti beneficia de pe urma lui in vreun fel? Exista mai multe feluri de „recompense”.

ð      Unele sunt interne: un sentiment de satisfactie, de realizare, de mandrie sau de respect fata de sine. Sentimentul pe care il aveti va dovedeste dvs. ceva, ca ati putut face ceea ce ati fost solicitat sa faceti.

ð      Altele sunt externe: o calificare, o slujba, promovarea, sentimentul de siguranta, statutul, respectul si admiratia celorlalti. Adesea recompensele sunt un amestec al celor interne cu cele externe, iar balanta poate sa se incline in favoarea unora in detrimentul celorlalte pe durata cursului sau a proiectului.

ð      Cateodata recompensele unui curs nu sunt acelea pe care si le reprezinta profesorii/ trainer-ii. Se poate ca subiectul sa ne plictiseasca, dar sa ne facem noi prieteni. Am putea sa consideram continutul irelevant, dar sa ne bucuram de faptul ca plecam de acasa sau ca lipsim de la serviciu pentru o vreme. Asadar cand va ganditi la recompense, reflectati la intreaga experienta pe care o traiti.

ð      Importanta recompenselor este adesea si mai evidenta in absenta lor: persoana care in mod repetat ocupa locul din spatele clasei; studentul care ia note mici; profesorul care intervine numai cand se greseste; cursantul care se simte izolat si ca nu este sprijinit; adultul a carui munca din greu si realizari sunt ignorate.

ð      Pot fi si forme mai subtile de „pedeapsa”. Profesorul sau trainer-ul va injoseste. Ceilalti din grup va exclud. Parintii sau cei de aceeasi varsta sunt indiferenti. Prietenii considera ca nu e „grozav”. Partenerul e foarte nemultumit. Angajatorul dvs. considera ca   training-ul este o pierdere de vreme si de bani.

ð      Fara recompense, oamenii incep sa gandeasca : de ce ar trebui sa-mi mai bat capul? Si daca aceasta experienta se repeta din nou si din nou, incep sa nu mai creada in ei insisi sau sa isi piarda motivatia. Asa ca incep alte activitati, care le ofera o forma de recompensa, si care inseamna mai mult pentru ei.

*    Verificati-va scorul la Contextul (Sectiunea 11), Increderea (Sectiunea12), Motivatia (Sectiunea 13) si Recompensa (Sectiunea 23). Daca sunt similare, exista factori comuni? Daca difera, de ce?

 

  Contextul (  )              Increderea (  )                    Motivatia (  )                   Recompensa (  )

·         Toate acestea arata importanta atitudinilor si a sentimentelor. Invatarea nu este doar o chestiune legata de intelect. Chiar la nivelele de baza, atentia si interesul nostru - ceea ce sesizam sau „culegem” din realitatea exterioara – sunt influentate de factorii emotionali, ca si cum emotiile noastre, conduc inconstient radarul mental catre ce este important sau ceea ce va aduce beneficii. Iar dorinta de a lucra la anumite lucruri si de a persevera depinde in mod hotarator de ceea ce o intareste, pozitiv sau negativ.

·         Desi organizatiile si colegii de serviciu ar trebui sa considere training-ul si dezvoltarea profesionala ca fiind importante, uneori, in realitate nu o apreciaza astfel. S-ar putea sa-i deranjeze faptul ca trebuie sa suplineasca lipsa noastra de la locul de munca sau sa fie invidiosi pe posibilitatile noastre viitoare de dezvoltare sau sa se simta amenintati de competentele nou dobandite, cu care ne vom intoarce la munca. Si atunci cand ne intoarcem la munca, acesti colegi pot sa faca dificila aplicarea sau utilizarea a ceea ce am invatat si vom fi exclusi pe diferite cai.

·         Recompensa si „intarirea” comportamentului asteptat (adica studiul) pot veni fie de la curs, fie din afara acestuia. Situatia cea mai buna este cand amandoua sunt pozitive, dar uneori o experienta pozitiva, legata de curs, compenseaza un factor descurajator exterior sau viceversa. Cand atat cursul, cat si mediul sunt negative, va trebui sa aveti o buna determinare si incapatanare pentru a continua. Dar exista persoane care persevereaza, ceea ce demonstreaza ca hotararea poate uneori sa invinga obstacole externe enorme.

Notati-va cum vi se aplica dvs. afirmatiile de mai sus.

*   Insemnari personale:

…………………………………………………………………………….……………………

…………………………………………………………………………………….……………

…………………………………………………………………………….……………………

………………………………………………………………………………….………………

De pus in practica

Acesta reprezinta un aspect al invatarii la care puteti medita fie singur, fie sa-l dicutati cu altii, dar asigurandu-va ca ii cunoasteti destul de bine. Nu intotdeauna dorim sa ne impartasim sentimentele in legatura cu astfel de lucruri, asa incat e posibil sa aveti nevoie sa fiti plin de tact si dispus dvs. insiva sa oferiti suport.

Iata doua simple exercitii pe care puteti sa le faceti:

1. Enumerati trei experiente legate de invatare, din trecut, care v-au facut placere si trei in care nu v-ati simtit tocmai bine. Care au fost factorii comuni, pozitivi si negativi?

2. Faceti o „balanta”a tuturor lucrurilor care va incurajeaza sa invatati in prezent si a tuturor celorlalte, care va descurajeaza . Care este cel mai mare: „debitul” sau „creditul”?

Ganditi-va la dvs. Sunteti genul de persoane care depinde in mare masura de suportul exterior si recompense sau sunteti genul ce nu pare ca are nevoie de ele si merge pe drumul sau? Ati fost din totdeauna asa ? V-ati schimbat in aceasta privinta?

Incercati sa aflati in ce parte inclina balanta obiectivelor pe termen scurt si cele pe termen lung. Probabil ca munciti mult in acest moment, dar va merita in final efortul depus? Cateodata profesorii spun ca veti vedea rostul acestui efort la sfarsit, dar acest „rost” poate parea destul de indepartat .

Daca doriti sa va dati seama de consecintele studiului dvs. intr-un mod mai sistematic, desenati  o schema a ceea ce s-ar putea intampla -sa spunem- daca totul ar merge bine, sau daca ar merge rau, sau daca ati trece pe alte materii, sau daca ati renunta de tot la curs. Cei ce sunt implicati in proiecte personale pot sa faca acelasi lucru in ceea ce priveste proiectul lor. Incercati sa va ganditi si la orice efecte colaterale sau rezultate secundare. Lasati schema pentru cateva zile si probabil ca veti avea si alte lucruri de adaugat. Intr-adevar ca ceea ce veti putea obtine poate fi destul de dezordonat la sfarsit, dar aceasta nu are importanta de vreme ce va ajuta sa va proiectati in viitor si sa va imaginati scenarii variate, care vor decurge din deciziile prezente.

  Situatia                   Pasul                         Etape                                 Consecinte 

                   è                                 è                             è

  actuala                  urmator                 mai indepartate                          viitoare

Daca va simtiti deprimat in legatura cu cursul sau programul pe care il urmati, vorbiti cu altcineva. E mai bine decat sa tineti totul in dvs. Cand aveti succes, sarbatoriti, distrati-va. Este la fel de important sa va marcati realizarile cat si sa faceti fata vremurilor grele. Pana la urma, studiul nu e ceva usor si dvs. o meritati!

* Recompensele: ce ar trebui sa fac eu?

………………………………………………………………………………………………….

……………………………………………………………………………………….…………

……………………………………………………………………………………….…………

………………………………………………………………………………………..………

………………………………………………………………………………………………….

24 Meta-invatarea

sau sa invatati cum sa invatati

Liceu

24a. Studiile de pana acum m-au facut sa devin mai constient(a) de felul in care

invat.                                                                                                                       -    ?    +

24b. Experienta acumulata m-a ajutat sa-mi dezvolt abilitatile de studiu.             -    ?    +

24c. Stiu sa abordez studiul mai bine decat o realizam in trecut.                           -    ?    +

24d. Sunt mai putin dependent(a) ca elev decat eram inainte.                               -    ?    +

24e. Stiu sa imi evaluez munca mai bine decat inainte.                                          -    ?    +

……….Total

Postliceala sau colegiu

24a. Cursul m-a facut sa devin mai constient(a)  de felul in care invat.                 -    ?    +

24b. Cursul m-a ajutat sa-mi dezvolt abilitatile de studiu.                                     -    ?    +

24c. Stiu sa abordez studiul mai bine decat o faceam in trecut.                             -    ?    +

24d. Acum sunt mai putin dependent(a) in rolul de cursant, decat inainte.           -    ?    +

24e. Stiu sa imi evaluez munca mai bine decat inainte.                                         -    ?    +

……….Total

Universitate

24a. Cursul m-a facut sa devin mai constient(a)  de felul in care invat.               -    ?    +

24b. Cursul m-a ajutat sa-mi dezvolt abilitatile de studiu.                                    -    ?    +

24c. Stiu sa abordez studiul mai bine decat o faceam in trecut.                            -    ?    +

24d. Acum sunt mai putin dependent(a)  ca student, spre deosebire de inainte.   -    ?    +

24e. Stiu sa imi evaluez munca mai bine decat inainte.                                         -    ?    +

………..Total

Training si dezvoltare profesionala

24a. Programul de training m-a facut sa devin mai constient(a)  de felul in care

 invat.                                                                                                                     -    ?    +

24b. Programul m-a ajutat sa-mi dezvolt abilitatile de studiu.                              -    ?    +

24c. Stiu sa abordez studiul mai bine decat o faceam in trecut.                            -    ?    +

24d. Acum sunt mai putin dependent(a), spre deosebire de inainte.                     -    ?    +

24e. Stiu sa imi evaluez competenta mai bine decat inainte.                                 -    ?    +

………..Total

Invatare informala

24a. Proiectul meu m-a facut mai constient de felul in care invat.                        -    ?    +

24b. Proiectul meu m-a ajutat sa-mi dezvolt noi abilitati de studiu.                      -    ?    +

24c. Stiu sa abordez invatarea mai bine decat o realizam in trecut.                       -    ?    +

24d. Acum sunt independent(a) ca autodidact, spre deosebire de inainte.             -    ?    +

24e. Sunt un mai bun judecator al progresului meu, decat eram in trecut.             -    ?   +

……….Total

META-INVATAREA

Puncte-cheie

·         Acesta este ultimul titlu, pentru ca toate celelalte converg catre acest sfarsit. Meta-invatarea inseamna sa invatati despre invatare. V-a ajutat cursul, pe care il frecventati sau proiectul, pe care il efectuati, sa invatati cum sa invatati?

·         La nivelul cel mai simplu, e posibil sa va fi fost predate abilitati de studiu noi. De pilda, s-ar putea ca acum sa stiti mai bine sa cautati informatii si sa le sintetizati sub forma notitelor si conspectelor. E posibil sa va fi dezvoltat mai bune abilitatile de a asculta sau a citi. Puteti sa fiti mai fluent in exprimarea in scris sau in comunicarea cu altii. Puteti acum sa va descurcati mai bine cu examenele sau cu evaluarile?

·         In general vorbind, v-ati adaugat alte noi abilitati, pe care nu le posedati inainte? Sa utilizati PC-ul? Sa recuperati informatiile pierdute din cine stie ce cauze? Sa faceti prezentari? Sa planificati proiecte?

·         Se poate sa fi devenit mai bun in evaluarea situatiilor de invatare in care va gasiti si a cerintelor date in sarcina dvs. Sunteti mai bun la intelegerea sarcinilor si temelor cu care va confruntati, la definirea sau abordarea problemelor? Mai bun la „citirea” situatiilor din clasa sau din grupa si la adunarea „aluziilor” sau altor „semnale”? Mai bun la interelationare? Mai experimentat, datorita cursului urmat?

·         Dezvoltarea abilitatilor dvs. de invatare si interpretarea situatiile de invatare sunt aspecte importante ale meta-invatarii, dar mai exista un al treilea si fundamental mod de a o privi. Ati inceput, practic, sa va predati dvs. insiva? Sunteti acum capabil sa preluati unele din sarcinile pe care le poarta profesorii/ trainer-ii si sa le indepliniti dvs. insiva? Aceasta nu inseamna ca nu mai aveti deloc nevoie de profesor sau de trainer, dar ca ati devenit mai independent sau autonom ca student.

·         Exista cateva fatete ale independentei:

ð      Una este capacitatea de a va stabili singur obiectivele sau de a va decide propria directie, fara a fi nevoie de cineva sa va spuna ceea ce sa faceti.

ð      Alta capacitate este aceea de a va motiva si de a va impulsiona singur.

ð      A treia este abilitatea de a va organiza, de strange la un loc tot ce aveti nevoie.