Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  
ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane

PARTICULARITATILE MARKETINGULUI MARITIM

management



+ Font mai mare | - Font mai mic



Particularitatile marketingului maritim

*1. noTiuni introductive

Marketingul Maritim are anumite particularitati, care il diferentiaza de cel intern si international. Aceste particularitati se constituie ca adevarate capitole specifice, ale transporturilor maritime, dar ele pot fi analizate si din punctul de vedere al problemelor specifice Marketingului. Printre aceste particularitati, cele mai importante sint urmatoarele:



-Dotarea companiilor de navigatie maritima, cu nave noi.

-Cumpararea de nave "second-hand", modernizarea si folosirea acestora pentru transport.

-Casarea navelor si vinzarea la fier vechi a acestora.

-Pierderea accidentala a navelor.

Aceste particularitati au devenit de citva timp, adevarate directii strategice, de care armatorii tin cont, atunci cind hotarasc sa construiasca o nava, sa cumpere una pe care sa o modernizeze si sa o foloseasca in continuare sau sa caseze o nava. In situatiile dezastroase, de catastrofe maritime, armatorii trebuie sa fie pregatiti sa faca fata tuturor problemelor. Cei care cred ca lor nu poate sa li se intimple o nenorocire, isi asuma un mare risc, de a da faliment, de a nu rezolva problemele echipajului, de a nu putea sa ii ajute pe membrii echipajului, la nevoie, chiar atunci cind exista o serie de obligatii stabilite prin lege. Din perspectiva aspectelor de marketing, aceste particularitati sint importante, astfel la nivelul companiei trebuie sa fie intocmita o evidenta a tuturor problemelor, adica:

-Sa fie intocmit un plan de investitii, de dotare cu nave noi, moderne, pe termen mediu sau lung, intre 5-10 ani.

-Sa fie intocmita o planificare a reparatiilor curente, capitale sau modernizarea acestora, anuala, la 5 ani sau la 10 ani.

-Sa existe un plan de casare a navelor, in functie de tipul acestora, gradul de uzura morala a navei sau a tehnicii de la bord. Chiar daca acestea sint depasite, invechite, multi dintre armatori prefera sa le pastreze in exploatare, dupa anumite reparatii sau cu modernizari minime.

2. Dotarea companiilor de navigatie maritima cu nave noi

O serie de specialisti considera ca ritmul de innoire al unei flote maritime comerciale, depinde de dinamica cererii de pe piata maritima. Acesta este insa un proces de lunga durata, datorita urmatoarelor aspecte:

-Navele au o perioada mare de exploatare, cuprinsa intre 15-20 de ani, aceasta perioada fiind mai redusa in cazul navelor de tipul petrolier, unde uzura tehnica este foarte ridicata.

-Caracteristicile de constructie si exploatare ale navelor, diferentiate in functie de tipul acestora, zona de navigatie, clasa, etc.

Decizia de constructie a unei nave noi, trebuie sa fie luata in functie de prognozele care prezinta situatia cererii, care arata ca in anumite perioade, situatia de pe piata maritima a fost dramatica, datorita unor factori imprevizibili. Pentru luarea deciziiilor, la nivelul conducerii companiilor, poate fi folosit ca indicator, din industria constructiilor de nave, tipul si numarul navelor noi construite. Acest indicator poate fi folosit in activitatea de prospectare si prognozare a pietei maritime. Evolutia livrarilor, pe categorii de nave, pentru perioade de timp decenale, este deosebit de semnificativa, pentru a putea intelege aspectele legate de evolutia cererii de nave noi.

3. Cumpararea navelor "second-hand"

In anumite situatii, atunci cind compania este in dezvoltare, numarul de contracte este in crestere, relatiile cu partenerii sint puternice, stabile si previziunile pe termen lung sint favorabile extinderii activitatilor sau atunci cind pe piata maritima apar anumite oprtunitati, conducerea companiei trebuie sa adopte o decizie de constructie a unei nave noi sau sa cumpere o nava aflata in exploatare. Cumpararea unei nave la "second hand", este o decizie care trebuie sa se bazeze pe o analiza, care trebuie sa cuprinda serie de elemente, astfel:

-Tipul navei, virsta, dotarea tehnica, gradul de modernizare.

-Pretul acesteia, conditiile de plata, termenul de livrare, situatia si locul in care se afla aceasta.

-Starea tehnica, cheltuielile necesare pentru ca aceasta sa fie modernizata, pentru a fi exploatata in siguranta.

-Prognoza pe termen mediu, siguranta afacerii.

Compartimentul de marketing trebuie sa caute mai multe oferte, dintre cele existente pe piata, sa efectueze o serie de analize si apoi sa prezinte conducerii companiei concluziile obtinute, pe baza carora sa fie cumparata nava.

4. Casarea navelor Si VInzarea la fier vechi

Casarea unei nave si vinderea acesteia la fier vechi, este o decizie care trebuie sa fie luata de catre conducerea companiei, in functie de urmatorii factori:

-Virsta navei.

-Uzura morala si fizica.

-Cresterea cheltuielilor de intretinere si exploatare.



-Lipsa sigurantei in exploatare.

a).Virsta navei reprezinta un criteriu principal, dar nu exista o anumita virsta de la care sa se poata considera ca o nava trebuie sa fie scoasa din functionare. Au existat situatii cind navele au avut o perioada mare de exploatare, acestea au fost reparate la timp si intretinute in bune conditii, ceea ce a facut ca aceasta perioada sa creasca. Virsta minima a ajuns, la unele nave de tipul petrolier sau tancuri chimice, intre 10-12 ani, datorita uzurii fizice avansate, a acestora. Acestea sint de regula nave folosite pe linie, care nu au perioade de pauza, la aceste nave activitatile se desfasoara permanent.

b).Uzura morala este data de faptul ca, datorita revolutiei stiintifico-tehnice, dar si reglementarilor internationale, dotarea navei cu aparate si instalatii, astfel periodic, trebuie se fie schimbate. Aparitia unor nave specializate, de tipul port-container, a condus la situatia scoaterii din exploatare a unui numar mare de cargouri. Un alt aspect, care contribuie la cresterea acestei uzuri morale, il reprezinta consumul de combustibil al navei, pe mila parcursa. Aparitia unor nave dotate cu motare cu un consum redus de combustibil, a contribuit, de asemenea, la scoaterea din exploatare a navelor care aveau un consum mare de cobustibil.

c).Odata cu virsta, navele se invechesc, aparatele si instalatiile de la bord se defecteaza din ce in ce mai des, necesitind reparatii cu costuri mari, dar cu fiabilitate redusa, care nu mai corespund necesitatilor si normelor tehnice de functionare.

d).Lipsa sigurantei in exploatare, este un alt factor care conduce la luarea deciziei de casare a navei. Reglementarile drastice, adoptate pe plan international, in domeniul sigurantei navigatiei, dar in mod sigur si altele care vor urma, in special in privinta poluarii marine, vor reduce timpul de exploatare a navelor si vor conduce la casarea acestora.

In anumite situatii, decizia de casare este influentata si de alti factori, care modifica cererea de transport sau oferta de tonaj. Vinzarea navelor la fier vechi reprezinta o decizie, care urmeaza firesc, celei de casare a navei. In anumite situatii armatorii scot navele din exploatare, dar nu au luat decizia de a le moderniza sau vinde la fier vechi. Aceasta decizie este uneori grabita de faptul ca la nivelul companiei este nevoie de anumite fonduri, care pot sa fie obtinute din vinzarea navei la fier vechi. Navele sint vindute unor santiere specializate in dezmembrarea acestora, care recupereaza materia prima (fier, otel, cupru, aluminiu), pe care o vinde fabricilor de prelucrare metalurgica.

5. Pierderea accidentala a navelor

Aceasta situatie a fost mult timp considerata o problema "tabu", datorita unei anumite mentalitati, dar si a lipsei de pregatire in domeniul Managementului Maritim. Este adevarat ca nimeni nu doreste sa se intimple o catastrofa pe mare sau in port, dar datele statistice prezinta o situatie alarmanta, pentru posibilitatile tehnice ale acestui inceput de secol. De ce trebuie sa fie abordata o astfel de problema, de catre specialistul in Marketing, al unei companii de navigatie maritima sau chiar trebuie sa fie in atentia managerilor acesteia ? In primul rind, aceasta este o problema de management al riscului, ca in orice afacere, in domeniul maritim, riscul exista permanent, acesta trebuie sa fie luat in calcul, trebuie prevenit printr-o serie de masuri organizatorice, de coordonare, conducere si mai ales de pregatire a personalului. Din punctul de vedere al Marketingului se pot face urmatoarele consideratii, astfel:

-Pierderea navei inseamna pierderea unui activ al firmei. Din aceasta cauza, este evidenta necesitatea asigurarii navei, pentru recuperarea integrala a valorii acesteia.

-Din momentul pierderii navei, firma trebuie sa efectueze o serie de cheltuieli pentru:

-salvarea echipajului,

-repatrierea membrilor echipajului,

-despagubirea pentru pierderea bunurilor sau valorilor personale,

-plata daunelor pentru poluare, etc.

Pentru astfel de situatii, firma trebuie sa deschida un provizion, sa aibe o suma de rezerva pentru a face fata tuturor problemelor.

-In situatia pierderii navei, imaginea companiei de navigatie va avea de suferit, pot sa fie afectate relatiile cu ceilalti clienti, increderea acstora in companie poate sa scada, ceea ce pe termen lung poate conduce chiar la faliment.

-Comaprtimentul de marketing sau de relatii publice, trebuie sa informeze familiile membrilor echipajului, opinia publica, mass-media si clientii despre situatia reala, despre cauzele producerii catastrofei.

La nivelul companiei trebuie organizat un grup special de lucru, care sa fie pregatit sa actioneze sau sa adopte acele masuri necesare in astfel de situatii.





Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1405
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved