Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane

Responsabilitatea managementului

management



+ Font mai mare | - Font mai mic



Responsabilitatea managementului

1 Angajamentul managementului



ISO 9001:2000 Sisteme de management al calitatii - Cerinte

1 Angajamentul managementului

Managementul de la cel mai inalt nivel trebuie sa prezinte dovezi ale angajamentului sau pentru dezvoltarea si implementarea sistemului de management al calitatii precum si pentru imbunatatirea continua a eficacitatii acestuia prin

a)  comunicarea in cadrul organizatiei a importantei satisfacerii cerintelor clientilor, precum si a cerintelor legale si a celor de reglementare,

b)  stabilirea politicii referitoare la calitate,

c)  a se asigura de faptul ca sunt stabilite obiectivele calitatii,

d)  conducerea analizelor efectuate de management si

e)  a se asigura de disponibilitatea resurselor.

ISO 9001 incepe cu cinci cerinte clare care cer managementului de la cel mai inalt nivel al unei organizatii sa-si demonstreze angajamentul fata de un numar de principii. Acesta este comun tuturor industriilor, nu numai celei a alimentelor si a bauturilor. Managementul de la cel mai inalt nivel poate fi cel mai important grup de management de la un loc de productie individual sau conducatorii la un nivel global ai unei organizatii internationale. In orice caz, este clar ca fara acest angajament neindolielnic de la inceput, tot ceea ce urmeaza ar putea fi extrem de dificil de creat, implementat si mentinut.

In cadrul industriei alimentelor si a bauturilor, cerinta de a produce alimente sigure, cu nivelul cerut al calitatii, in timp ce raman rentabile, este de o importanta maxima.

Managementul ar trebui sa fie angajat sa dezvolte, sa mentina si sa conduca (administreze) sistemul HACCP, sa-i imbunatateasca eficacitatea continuu si sa-i asigure resursele necesare. Una din sarcinile managementului de la cel mai inalt nivel este de a numi membrii echipei HACCP si de a sustine activitatile acestora.

2 Orientare catre client

ISO 9001:2000 Sisteme de management al calitatii - Cerinte

2 Orientare catre client

Managementul de la cel mai inalt nivel trebuie sa se asigure ca cerintele clientului sunt determinate si satisfacute in scopul cresterii satisfactiei clientului (a se vedea 7.2.1 si 8.2.1).

Clientul poate fi detailistul imediat, transportatorul, orice alt intermediar din avalul lantului alimentar sau comunitatea larga de clienti.In consecinta, pot exista diferite cerinte ale clientului.

NOTA: Cerinte referitoare la nevoile si asteptarile clientului sau cerinte ale clientului, apar frecvent in ISO 9001 si sunt dezvoltate mai mult in 7.2.1 si 7.3.2.

Oricare cerinte reglementate aplicabile activitatilor organizatiei ar trebui identificate si incorporate in modul in care functioneaza organizatia. In timp ce cerintele reglementate difera intre tari, aceasta industrie are o cerinta overriding de a realiza produse alimentare sigure cu risc minim pentru sanatatea publica. Multe acte normative acopera acest aspect sunt disponibile si orice producator de alimente sau bauturi are obligatia legala de a le respecta.

Mentinerea unui sistem de management al calitatii corespunzator, cum ar fi cel specificat in ISO 9001, cu considerentele cuvenite asociate si verificarile dedicate proceselor, personalului si inregistrarilor poate ajuta la dovedirea conformitatii cu cerintele clientilor.

3 Politica referitoare la calitate

ISO 9001:2000 Sisteme de management al calitatii - Cerinte

3 Politica referitoare la calitate

Managementul de la cel mai inalt nivel trebuie sa se asigure ca politica referitoare la calitate

a)  este adecvata scopului organizatiei,

b)  include un angajament pentru satisfacerea cerintelor si pentru imbunatatirea continua a eficacitatii sistemului de management al calitatii,

c)  asigura un cadru pentru stabilirea si analizarea obiectivelor calitatii;

d)  este comunicata si inteleasa in cadrul organizatiei si

e)  este analizata pentru adecvarea ei continua.

Politica organizatiei ar trebui sa reprezinte afirmatii care arata ca organizatia este deplin constienta in care segment al lantului alimentar este implicata, prin includerea de referiri la igiena alimentara, siguranta si alte aspecte ale calitatii alimentelor.

Pozitia in lantul alimentar este importanta deoarece companii din acest sector pot fi procesatori primari (care iau materii prime direct de la fermier sau de la crescator pentru procesarea initiala) sau pot fabrica ingrediente alimentare. Organizatia ar trebui sa-si analizeze atent responsabilitatile, in functie de marimea si natura operatiunilor sale.

4 Planificare

4.1 Obiectivele calitatii

ISO 9001:2000 Sisteme de management al calitatii - Cerinte

4.1 Obiectivele calitatii

Managementul de la cel mai inalt nivel trebuie sa se asigure ca obiectivele calitatii, inclusiv acelea necesare pentru indeplinirea cerintelor referitoare la produs [a se vedea 7.1 a)], sunt stabilite pentru functiile relevante si la nivelurile relevante ale organizatiei. Obiectivele calitatii trebuie sa fie masurabile si in concordanta cu politica referitoare la calitate.

Stabilirea obiectivelor calitatii in cadrul organizatiei se poate face prin diseminarea strategiei globale a organizatiei. Aceasta trimite de obicei la politica referitoare la calitate definita si asigura tinte sau obiective pentru diferite functii din cadrul organizatiei. Este important ca obiectivele sa fie puse de acord in cadrul organizatiei. Este recomandabil ca obiectivele calitatii sa indice natura pericolelor pe care organizatia le considera critice pentru siguranta alimentelor.

4.2 Planificarea sistemului de management al calitatii

ISO 9001:2000 Sisteme de management al calitatii - Cerinte

4.2 Planificarea sistemului de management al calitatii

Managementul de la cel mai inalt nivel trebuie sa se asigure ca

a)       planificarea sistemului de management al calitatii este efectuata in scopul indeplinirii cerintelor prevazute la 4.1 precum si a obiectivelor calitatii si

b)  integritatea sistemului de management al calitatii este mentinuta atunci cand schimbarile sistemului de management al calitatii sunt planificate si implementate.

Planificarea calitatii asigura ca organizatiei ii este clar care sunt cerintele sale (elemente de intrare) si este, prin urmare, mai probabil sa le indeplineasca cu succes (elemente de iesire). Aceasta este reflectata deplin in abordarea bazata pe proces a ISO 9001.Tehnicile planificarii calitatii variaza dar includ in mod tipic diagrame de flux, tabele de date, planuri de control al calitatii, specificatii de produs si identificarea pericolelor. Planul HACCP, rezultat al unui studiu HACCP, ar trebui luat in considerare in activitatile de planificare. Odata ce primele doua principii HACCP au fost indeplinite (prin efectuarea unei analize a pericolelor si determinarea CCP-urilor), acestea pot fi folosite ca parte a planului calitatii pentru procesul respectiv. Ar trebui sa fie clar din aceasta prima faza ce zone necesita control si la ce nivel.

5 Responsabilitate, autoritate si comunicare

1 Responsabilitate si autoritate

ISO 9001:2000 Sisteme de management al calitatii - Cerinte

1 Responsabilitate si autoritate

Managementul de la cel mai inalt nivel trebuie sa se asigure ca responsabilitatile si autoritatile sunt definite si comunicate in cadrul organizatiei.

Ar trebui reamintit ca managementul calitatii se regaseste in cadrul fiecarei functii din organizatie. Intregul personal ar trebui sa fie constient de rolul pe care il joaca in realizarea politicilor si obiectivelor stabilite si in satisfacerea cerintelor clientului atat din punct de vedere al sigurantei, cat si din punct de vedere al calitatii.

2 Reprezentantul managementului

ISO 9001:2000 Sisteme de management al calitatii - Cerinte

2 Reprezentantul managementului

Managementul de la cel mai inalt nivel trebuie sa numeasca un membru al managementului care, in afara altor responsabilitati, trebuie sa aiba responsabilitate si autoritate pentru

a)  a se asigura ca procesele necesare sistemului de management al calitatii sunt stabilite, implementate si mentinute,

b)  a raporta managementului de la cel mai inalt nivel despre functionarea sistemului de management al calitatii si despre orice necesitate de imbunatatire si

c)  a se asigura ca este promovata in cadrul organizatiei constientizarea cerintelor clientului.

NOTA - Responsabilitatea reprezentantului managementului poate sa includa legatura cu parti externe in aspecte referitoare la sistemul de management al calitatii.

Reprezentantul managementului ar putea fi sustinut de catre celalalt personal in functionarea zilnica a sistemului, dar va fi punctul central de contact pentru organisme externe in probleme legate de sistem. Este important sa se evite sau sa se elimine sursele potentiale de conflict de interese cu orice alt rol pe care il poate avea reprezentantul managementului. Reprezentantului managementului i se cere sa comunice eficace in ambele sensuri in cadrul organizatiei.

3 Comunicarea interna

ISO 9001:2000 Sisteme de management al calitatii - Cerinte

5 3 Comunicarea interna

Managementul de la cel mai inalt nivel trebuie sa se asigure ca, in cadrul organizatiei, sunt stabilite procese adecvate de comunicare si ca aceasta comunicare se refera la eficacitatea sistemului de management al calitatii.

Buna comunicare interna va promova functionarea eficace a unui sistem de management al calitatii.Toate organizatiile ar trebui sa se asigure ca sunt stabilite cai de comunicare interna eficace si ca fiecare (toata lumea) le cunoaste. Actiunile preventive identificate in analiza pericolelor and deviation procedures, inclusiv vanzarea produselor, ar trebui cunoscute si comunicate la nivelurile si functiile corespunzatoare.

In acest sector al industriei, ca si in oricare altul, este deosebit de important sa se comunice clar despre dezvoltarea si lansarea de noi produse, modificari ale materiilor prime, modificari ale sistemelor sau echipamentelor de productie, de modificari in cerintele clientilor, in sector sau in alte cerinte, precum si de modificari ale nivelului de pregatire a personalului sau ale responsabilitatilor acestuia. O atentie deosebita ar trebui acordata noilor cerinte legale sau reglementate, notiunilor referitoare la riscuri, noi pericole si noi modalitati de tratare a acestora.

6 Analiza efectuata de management

ISO 9001:2000 Sisteme de management al calitatii - Cerinte

6 Analiza efectuata de management

6.1 Generalitati

Managementul de la cel mai inalt nivel trebuie sa analizeze la intervale planificate sistemul de management al calitatii din organizatie, pentru a se asigura ca este in continuare corespunzator, adecvat si eficace. Aceasta analiza trebuie sa includa evaluarea oportunitatilor de imbunatatire si necesitatea de schimbare in sistemul de management al calitatii, inclusiv politica referitoare la calitate si obiectivele calitatii.

Trebuie mentinute inregistrari ale analizelor efectuate de management (a se vedea 4.2.4).

6.2 Elemente de intrare ale analizei

Elementele de intrare ale analizei efectuate de management trebuie sa includa informatii referitoare la

a)       rezultatele auditurilor,

b)  feedback-ul de la client,

c) performanta proceselor si conformitatea produsului,

b)     stadiul actiunilor corective si preventive,

c)      actiuni de urmarire de la analizele efectuate de management anterior,

d)     schimbari care ar putea sa influenteze sistemul de management al calitatii si

e)     recomandari pentru imbunatatire.

6.3 Elemente de iesire ale analizei

Elementele de iesire ale analizei efectuate de management trebuie sa includa orice decizii si actiuni referitoare la

a) imbunatatirea eficacitatii sistemului de management al calitatii si a proceselor sale,

f)       imbunatatirea produsului in raport cu cerintele clientului si

g)     necesitatea de resurse.

In plus fata de lista de mai sus, aceste analize ar trebui sa mai ia in considerare, cel putin, rezultatele auditului intern al calitatii, actiunile corective si preventive, controlul furnizorilor, reclamatii ale clientului, conditiile de igiena, HACCP si ceilalti indicatori (de exemplu, date statistice referitoare la calitatea produsului) ai eficacitatii sistemului de management al calitatii.

Analiza efectuata de management asigura o privire de ansamblu asupra companiei; adica, directia in care se compania evolueaza este in continuare compatibila cu obiectivele sau aspiratiile sale pe termen lung? Analizele efectuate de management sunt comune tuturor companiilor din toate sectoarele industriei. Trasatura comuna este aceea ca firmele de succes folosesc in mod usual analiza efectuata de management ca o ocazie de a analiza critic eficacitatea sistemelor lor si de a modifica acele lucruri care nu ajuta dezvoltarea companiei.

Sistemul de management al calitatii ar trebui sa asigure ca toate acele activitati din cadrul organizatiei care ar putea avea impact asupra calitatii produsului sunt definite consecvent (ceea ce inseamna in mod obisnuit ca sunt documentate) si sunt implementate eficace.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2569
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved