Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane


TRÃSÃTURILE CONFLICTELOR DE INTERESE

Resurse umane



+ Font mai mare | - Font mai mic



TRÃSÃTURILE CONFLICTELOR DE INTERESE

Trasaturile specifice ale conflictelor de interese se deduc din definitia acestora conform prevederilor articolului 4 din Legea 168/1999 :



a)      Conflictele de interse sunt conflicte de munca

Conflictele de munca se caracterizeaza prin aceea ca au loc intre salariati si unitatile in care sunt incadrati,cu privire la interesele cu caracter profesional, social sau economic, ori la drepturile rezultate din desfasurarea raporturilor de munca.

b)     Sunt conflicte de interese numai conflictele de munca care au ca obiect stabilirea conditiilor de munca. In desfasurarea raporturilor de munca o deosebita importanta o au contractele de munca (contractul individual si contractul colectiv de munca). Dintre acestea, numai contractul colectiv de munca contine clauze referitoare la contractul de munca conform prevederilor articolului 1 ,alin 1 din Legea nr.130/1996. Conditiile de munca se stabilesc numai in cadrul contractului colectiv de munca de catre partenerii sociali.

c)     Conflictele de interese se nasc in legatura cu inceperea, desfasurarea si incheierea negocierilor colective pentru incheierea contractului colectiv de munca. Legiuitorul a restrans astfel posibilitatile de declarare a conflictelor de interese in raport cu vechea reglementare din Legea nr. 15/1991.

In fond, partenerii sociali incep negocierile colective cu scopul final de a incheia conventii colective in care sa stabileasca pentru alte drepturi si obligatii si pe cele referitoare la conditiile de munca si scolarizare.Aceasta problema in tara noastra a fost reglementata prin Legea nr 130/1996, privind contractul colectiv de munca cu modificarile aduse prin Legea nr.143/1997. Conform prevederilor art. 3 din lege, negocierea colectiva este obligatorie la nivel de unitate, cu exceptia cazului in care unitatea are mai putin de 21 salariati.

Initiativa negocierii apartine patronului, iar in cazul in care patronul nu angajeaza negocierea, aceasta are loc la cererea organelor sindicale sau a reprezentantilor salariatilor in termen de 15 zile de la formularea cererii.



Potrivit dispozitiilor art.5 din Legea 130/1996, neindeplinirea de catre patron a acestei obligatii constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda cuprinsa intre 3-6 milioane lei vechi.

d)     Solutionarea conflictelor de interese se realizeaza numai in conditiile stabilite prin dispozitiile Legii nr.168/1999.

Revendicarile salariatilor pentru a caror rezolvare este necesara adoptarea unor acte normative conform dispozitiilor art.8 din Legea 168/1999, nu pot constitui obiect al conflictelor de interese.

Declansarea conflictelor de interese sunt reglementate prin dispozitiile art.12 din Legea 168/1999.

Partile in conflictele de interese:

a. Conform dispozitiilor art. 17 din Legea nr. 130/1996, la nivel de unitate, salariatii sunt reprezentati in conflictele de interese, de catre sindicatele reprezentative. In unitatile in care nu sunt constituite sindicate reprezentative, salariatii sunt reprezentati ,in cazul conflictelor de interese, de catre persoanele alese (de salariati pentru negocieri colective cu indeplinirea conditiilor prevazute de art. 20 ,alin. 2 ,art. 11 din Legea nr. 130/1996 ).

b. Angajatorul (federatiile sau confederatiile patronale ).



Constantin Bratu, Dreptul muncii, Editura ,Bucuresti ,2002 ,p. 491.




Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1115
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved