Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE




Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

Bronsita cronica. Emfizemul pulmonar. Obstructia cailor respiratorii (173 grile) – test grila

sanatate

+ Font mai mare | - Font mai mic






DOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Bolile profesionale
Reguli generale de folosire a produselor Forever Living Products
RECUPERAREA DISCOPATIEI LOMBARE JOASE PRIN PROGRAME KINETICE
COMPUTER-TOMOGRAFIA
REFERAT DE NECESITATE - CHIRURGIE
INSUFICIENTA CARDIACA
ICTERUL
HEMOFILIA A
CEMENT
Medicamentele si sarcina

Bronsita cronica. Emfizemul pulmonar. Obstructia cailor respiratorii (173 grile) – test grila



1. [bebemic] Urmatoarele elemente sunt caracteristice bolii pulmonare cronice obstructive cu predominanta emfizemului, CU EXCEPTIA ()

   A: cresterea capacitatii pulmonare totale

   B: tip constitutional astenic, cu pierdere ponderala evidenta

   C: scaderea debitelor expiratorii maximale

   D: hipercapnia

   E: scaderea capacitatii de transfer a CO

2. [M000001] Flebotomia este indicata cand henatocritul are valori peste: ()

   A: 35%

   B: 40%

   C: 45%

   D: 50%

   E: 55%

3. [M1101002] Pneumonia virala severa la varste mici poate duce la obstructie bronsica in special la nivelul (pg 1602)

   A: traheei

   B: bronhiilor mari

   C: cailor respiratorii mici

   D: alveolei

   E: oricare dintre ele

4. [M1101003] La persoanele cu deficit de alfa 1-antitripsina procesul panacinar se gaseste (pg 1602)

   A: difuz

   B: mai ales la varfurile pulmonare

   C: mai ales la bazele pulmonare

   D: corelat cu procesul centroacinar

   E: la nivelul lobului mediu

5. [M1101130] Despre agregarea familiala se poate spune: ()

   A: copii parintilor fumatori trec prin episoade respiratorii mai severe si mai frecvente si au o prevalenta mai mare a simptomelor respiratorii cronice

   B: agregarea familiala nu a fost demonstrata

   C: la copiii parintilor fumatori , prevalenta simptomelor respiratorii este mai mica

   D: nefumatorii care stau in compania fumatorilor au nivelul CO in sange mai scazut

   E: factorii genetici nu au nici un rol

 

6. [M1201004] Care dintre aspectele morfopatologice de mai jos nu caracterizeaza boala pulmonara cronica obstructiva (pg 1601)

   A: granulomul noncazeificant

   B: hiperplazia celulelor mucipare din caile respiratorii mici

   C: fibroza peribronsica

   D: hipertrofia musculaturii netede in caile respiratorii mici

   E: celulele inflamatorii in mucoasa si submucoasa cailor respiratorii mici

7. [M1201005] Care dintre semnele de mai jos nu este caracteristic bolii pulmonare cronice obstructive cu predminanta bronsitei (pg 1604)

   A: scaderea severa a reculului elastic

   B: agravarea hipertensiunii pulmonare in timpul efortului

   C: prezenta unei capacitati de difuziune normale sau usor scazute

   D: sputa purulenta, abundenta

   E: hipertensiune pulmonara de repaus moderata sau severa

8. [M1201006] Care dintre proprietatile de mai jos nu apartin aminofilinei utilizate in boala pulmonara cronica obstructiva (pg 1606)

   A: proprietati cardiotonice

   B: proprietati diuretice

   C: depresor respirator

   D: stimulator respirator

   E: cresterea contractilitatii diafragmului

9. [M1201007] Care dintre manifestarile de mai jos nu defineste bronsita cronica? (pag 1601)

   A: distensia permanenta, anormala a spatiilor aeriene distal de bronsiolele terminale

   B: secretia exagerata de mucus la nivel traheobronsic

   C: tusea si expectoratia cel putin 3 luni pe an, mai mult de 2 ani consecutiv

   D: hipertrofia glandelor producatoare de mucus

   E: sputa abundenta, purulenta, persistenta sau recurenta in absenta unui proces supurativ localizat

10. [M1301008] Care dintre factorii etiologici implicati in patogenia bronsitei cronice este considerat a fi cel mai important (pg 1601)

   A: Predispozitia genetica

   B: Poluarea aerului

   C: Fumatul

   D: Expunerea profesionala la pulberi si gaze toxice

   E: Factorii infectiosi

11. [M1301009] Care dintre urmatorii germeni apar mai frecvent in timpul exacerbarilor din bronsita (pg 1602)

   A: Micoplasma pneumoniae

   B: Hemophzlus influenzae

   C: Rinovirusurile

   D: Virusul citomegalis

   E: Streptococcus pneumoniae

12. [M1301010] Urmatoarele considerente terapeutice privind BPOC sunt corecte, EXCEPTaND (pg 1606)

   A: Absenta obtinerii de raspuns la un drog bronhodilatator nu exclude posibilitatea unui efect pozitiv la administrarea prelungita a altor droguri

   B: Oprirea fumatului este singura modalitate certa de a stopa progresia sindromului obstructiv cronci in BPOC

   C: Terapia de substitutie cu nicotina asociata programului de educatie si schimbare comportamentala dubleaza sansa de succes a tentativei de oprire a fumatului

   D: Ypratropium este considerat de multi autori ca un bronhodilatator de electie

   E: Germenii bacterieni cel mai frecvent intalniti in BPOC sunt Haemophlus, Streptoccocus pneumoniae si Moraxella catarrhalis, ceea ce recomanda utilizarea unui antibiotic eficient contra microorganismelor secretante de betalactamaze

13. [M1301011] Urmatoarele considerente terapeutice sunt valabile in BPOC, EXCEPTaND (1607)

   A: Administrarea de mucolitice (aerosoli) in cursul perioadelor intercritice este mai eficienta decat asigurarea unei bune hidratari

   B: Drenajul postural este eficient in caz de tuse epuizanta sau ineficienta la pacientii cu hipersecretie

   C: Flebotomia periodica se recomanda in caz de hematocrit > 55% la pacientii cu cefalee si senzatie de cap greu

   D: Utilitatea oxigenoterapiei nocturne este justificata de reducerea PaO2 in cursul noptii

   E: Dozarea aminofilinemiei se recomanda in caz de ineficienta sau toxicitate la administrarea dozelor - standard

14. [M1401012] Emfizemul pulmonar poate fi diagnosticat cu precizie prin (pg 1600)

   A: rezonanta magnetica nucleara

   B: radiografie toracica

   C: computer tomografie de inalta rezolutie

   D: examen de sputa

   E: radioscopie pulmonara

15. [M1401013] In bronsita cronica indicele Reid reprezinta raportul dintre (1601)

   A: grosimea peretului bronsic si grosimea musculaturii netede

   B: grosimea musculaturii netede si grosimea peretului bronsic

   C: grosimea peretului bronsic si grosimea glandelor submucoase

   D: grosimea glandelor submucoase si grosimea peretului bronsic

   E: grosimea glandelor submucoase si grosimea musculaturii netede

16. [M1401014] Concentratia in sange a teofilinei trebuie mentinuta intre (1606)

   A: 5 -10 mg/l

   B: 10 - 15 mg/l

   C: 15 - 20 mg/l

   D: 20 - 25 mg/l

   E: peste 25 mg/l

17. [M1501015] Inflamatia mucoasei bronsice in bronsita cronica este realizata prin interventia dominanta a (1601)

   A: Eozinofiliei

   B: Interleukinei 8

   C: Alfa-1-antitripsinei

   D: Interleukinei 4

   E: Elastazei endogene

18. [M1501016] Fumatul intervine in patogeneza bronsitei cronice si a emfizemului pulmonar prin (1601)

   A: Atrofia glandelor secretoare de mucus

   B: Alterarea miscarii cililor

   C: Stimularea functiei macrofagelor alveolare

   D: Stimularea antiproteazelor

   E: Relaxarea musculaturii netede

19. [M1501017] Care din urmatoarele gaze rezultate din poluarea aerului sunt implicate in patogeneza bronsitei cronice si a emfizemului pulmonar (1601)

   A: Dioxidul de azot (NO2)

   B: Oxidul de carbon

   C: Bioxidul de carbon

   D: Dioxidul de sulf (SO2)

   E: Amoniacul

20. [M1501018] Bronsita cronica mucopurulenta se caracterizeaza prin (pg 1601)

   A: Sputa purulenta persistenta sau recurenta

   B: Sputa perlata

   C: Sputa mucoasa

   D: Hemoptizie

   E: Wheezing precoce

21. [M1501019] In patogenia bronsitei cronice a fost bine demonstrata implicarea (pg 1602)

   A: Deficitului de ceruloplasmina

   B: Fumatului

   C: Poluarii cu amoniac

   D: Poluarii cu dioxid de azot (NO2)

   E: Poluarii cu pulberi silicogene

22. [M1501020] Pacientul cu Boala pulmonara cronica obstructiva cu 'predominanta bronsita' prezinta de obicei comparativ cu cel cu 'predominanta emfizem' (pg 1604)

   A: Dispnee severa permanenta

   B: Sputa redusa, mucoida

   C: Infectii bronsice mai putin frecvente

   D: Varsta la diagnostic peste 60 de ani

   E: Tuse inainte de debutul dispneei

23. [M1601021] Care dintre urmatorii factori nu sunt implicati in etiologia BPOC (pg 1601)

   A: Fumatul

   B: Factori genetici

   C: Alcoolismul

   D: Infectiile bronsice

   E: Inhalarea cronica a diferitilor iritanti bronsici

24. [M1601022] Factorul etiologic cel mai important in BPOC este (pg 1602)

   A: Expunerea la frig

   B: Expunerea sporadica la noxe profesionale

   C: Spatiile aglomerate

   D: Fumatul

   E: Virozele respiratorii

25. [M1601023] BPOC predominant bronsitic se diagnostizeaza in jurul varstei de (pg 1604)

   A: 40 de ani

   B: 50 de ani

   C: 60 de ani

   D: sub 40 de ani

   E: peste 60 de ani

26. [M1601024] In BPOC predominant emfizematos presiunea oxigenului arterial este in jurul valorii de (pg 1604)

   A: 50 mmHg

   B: 60 mmHg

   C: 70 mmHg

   D: peste 80 mmHg

   E: sub 50 mmHg

27. [M1601025] La pacientii cu BPOC se recomanda efectuarea flebotomiei terapeutice la un hematocrit cu valoarea de (1607)

   A: Peste 30%

   B: Peste 40%

   C: Peste 50%

   D: Peste 55%

   E: La orice valoare a hematocritului

28. [M2201026] Tipic bolii pulmonare cronice obstructive cu predominanta emfizemuluii hematocritul are o valoare intre (1604)

   A: 30-40

   B: 35-45

   C: 45-55

   D: 40-50

   E: 30-45

29. [M2201027] Bronsita cronica simpla se caracterizeaza prin (pg 1601)

   A: aparitia frecventa la copilul mic

   B: aparitia la cei cu tuberculoza pulmonara

   C: producerea unei spute mucoase

   D: producerea unei spute purulente

   E: tuse si dispnee suieratoare

30. [M2201028] Morfopatologia bronsitei cronice cuprinde (pg 1601)

   A: hipertrofia glandelor producatoare de surfactant

   B: hipertrofia glandelor din submucoasa cailor aeriene mici

   C: hipertrofia glandelor din caile aeriene mari, cartilaginoase

   D: infiltrate limfocitare in mucoasa

   E: prezenta leucocitelor in submucoasa

31. [M2201029] Fumatul tigaretelor este implicat in patogeneza bronsitei cronice prin (pg 1601)

   A: accentuarea miscarilor cililor

   B: mobilizarea macrofagelor alveolare

   C: hiperplazia glandelor secreatoare de mucus

   D: infiltrarea mucoasei bronsice cu eozinofile

   E: eliberarea de citokine

32. [M2201030] In timpul exacerbarilor din bronsita cronica s-au incriminat urmatorii agenti infectiosi (pg 1602)

   A: streptococul hemolitic

   B: stafilococul aureu

   C: rinovirusurile

   D: adenovirusurile

   E: micoplasmele

33. [M2201031] Bolnavul cu bronhopneumopatie cronica obstructiva cu predominanta bronsitei prezinta (pg 1605)

   A: tuse initial aparuta vara

   B: tuse initiala aparuta iarna

   C: tuse seaca permanenta

   D: tuse cu dureri toracice matinale

   E: tuse cu expectoratie hemoptoica frecvent

34. [M2201032] Ce reprezinta indicele Reid? (pg 1601)

   A: raportul transaminazelor ASAT / ALAT

   B: raportul grosime glande submucoase / perete bronsic

   C: raportul transaminazelor ALAT / ASAT

   D: raport grosime glande mucoase / glande seroase bronsice

   E: raport corticala /medulara renala

35. [M2201033] Cea mai precoce modificare structurala pulmonara care poate fi demonstrata la fumatorii tineri este (pg 1601)

   A: obstructia cailor respiratorii mari

   B: dilatarea cailor respiratorii mari

   C: obstructia cailor respiratorii mici

   D: dilatarea cailor respiratorii mici

   E: ingrosarea cailor respiratorii mari

36. [M2201034] Factorii genetici implicati in etiologia bronsitei cronice sunt (pg 1602)

   A: deficitul de antitrombina III

   B: deficitul unor factori ai complementului

   C: lipsa de transferina

   D: deficitul de alfa-1 antitripsina

   E: excesul de enzime proteolitice leucocitare

37. [M2201035] Caracteristicile bolii pulmonare cronice obstructive cu predominenta emfizemului sunt (pg 1604)

   A: dispnee severa

   B: episoade frecvente de infectii bronsice

   C: hipertensiune pulmonara de repaus severa

   D: capacitatea vitala crescuta

   E: capacitate de difuziune normala

38. [M2201036] Concentratiile plasmatice eficiente ale teofilinei in bronsita cronica sunt (pg 1606)

   A: 1-2mg/l

   B: 5-10mg/l

   C: 10-15mg/l

   D: 20-25mg/l

   E: 50mg/l

39. [M2201037] Efectele oxigenoterapiei in hipoxia arteriala persistenta sunt, exceptind (pg 1607)

   A: creste performanta cerebrala

   B: amelioreaza hipertensiunea pulmonara

   C: creste supravietuirea

   D: amelioreaza insuficienta cardiaca

   E: amelioreaza toleranta la efort

40. [M2201038] Complicatiile aparute in cursul tratamentului insuficientei respiratorii acute sunt, cu exceptia (pg 1609)

   A: ulcerul de stress

   B: infectiile traheobronsice

   C: embolia pulmonara

   D: insuficienta ventriculara stanga

   E: aritmiile cardiace

41. [M2201039] Imposibilitatea mentinerii schimburilor gazoase dupa indepartarea suportului ventilator mecanic se datoreaza urmatoarelor, cu exceptia (pg 1609)

   A: sedativelor administrate pentru agitatie

   B: hipokaliemiei, hiperfosfatemiei

   C: alcalozei metabolice

   D: cresterea cantitatii de secretii

   E: afectiunile neuromusculare

42. [M2201040] Mecanismele prin care fumatul contribuie la patogeneza bronsitei cronice nu cuprind (pg 1601)

   A: inhibarea antiproteazelor

   B: alterarea miscarii cililor

   C: inhibarea functiei eozinofilelor alveolare

   D: cresterea acuta a rezistentei cailor respiratorii mediata vagal

   E: inhibrea functiei macrofagelor alveolare

43. [M2201041] Tipic bolii pulmonare cronice obstructive cu predominanta bronsitei hematocritul are o valoare intre (pg 1604)

   A: 30-40

   B: 35-45

   C: 40-50

   D: 45-55

   E: 50-55

44. [M2201042] Tipic bolii pulmonare cronice obstructive cu predominanta bronsitei, hipertensiunea pulmonara la efort este (pg 1604)

   A: absenta

   B: usoara

   C: moderata

   D: severa

   E: agravata

45. [M2201043] Tipic bolii pulmonare cronice obstructive cu predominanta emfizemului, hipertensiunea pulmonara de efort este (pg 1604)

   A: absenta

   B: usoara

   C: moderata

   D: severa

   E: agravata

46. [M2201044] Tipic bolii pulmonare cronice obstructive cu predominanta emfizemului, tusea apare (pg 1604)

   A: inainte de debutul dispneei

   B: dupa debutul dispneei

   C: in faza terminala

   D: postprandial

   E: rar

47. [M2201045] Tipic bolii pulmonare cronice obstructive cu predominanta bronsitei tusea apare (pg 1604)

   A: rar

   B: inainte de debutul dispneei

   C: dupa debutul dispneei

   D: postprandial

   E: concomitent cu debutul dispneei

48. [M2201046] Oxigenoterapia de durata in boala pulmonara cronica obstructiva nu este indicata in (pg 1607)

   A: cordul pulmonar cu hipoxie severa

   B: PaO2 de 55 mmHg persistenta

   C: insuficienta cardiaca dreapta cu sau fara hipoxie arteriala

   D: PaO2 sub 55 mmHg cu sau fara cord pulmonar

   E: hipoxia arteriala severa asociata cu eritrocitoza

49. [M2201047] Care dintre afirmatiile urmatoare privind examinarea cordului in bronhopneumopatia cronica obstructiva cu predominanta emfizemuluisunt false (pg 1604)

   A: soc apexian amplu vizibil

   B: soc apexian greu perceptibil

   C: matitate cardiaca redusa

   D: impuls ventricular drept palpabil subxifoidian

   E: galop presistolic accentuat in inspir

50. [M2201048] In cadrul bolii pulmonare cronice obstructive exista corelatii intre: (pag.1601,1602)

   A: fumatul tigaretelor si bronsita cronica apreciata postmortem

   B: expunerea la fumul de tigara si unele simptome respiratorii ca:tusea,wheezingul si hemoptizia

   C: exacerbarea bronsitei cronice si perioadele de intensa poluare cu NO2

   D: extinderea in periferia plamanului a desenului bronhoalveolar alaturi de cresterea transparentei retrosternale si evidentierea postmortem a emfizemului sever si extensiv

   E: intensitatea reactiilor inflamatorii din bronsita cronica si reactivitatea bronsica

51. [M2201142] La persoanele fara antecedente de bronsita cronica, indicele Reid are valoarea de: (pag. 1601)

   A: 0,34+/-0,09

   B: 0,44+/-0,09

   C: 0,52+/-0,08

   D: 0,44+/-0,19

   E: 0,42+/-0,08

52. [M2201143] La persoanele cu bronsita cronica, indicele Reid are valoarea de: (pag. 1601)

   A: 0,34+/-0,09

   B: 0,44+/-0,09

   C: 0,52+/-0,08

   D: 0,44+/-0,19

   E: 0,42+/-0,08

53. [M2201144] Tinta si sediul initierii inflamatiei in bronsita cronica este: (pag. 1601)

   A: bronsiola terminala

   B: bronsiola respiratorie

   C: interstitiul pulmonar

   D: epiteliul alveolar

   E: bronhia principala si traheea

54. [M2201148] Expresia genei mucinei in bronsita cronica este stimulata de: (pag. 1601)

   A: elastaza

   B: INF gama

   C: catepsina

   D: TNF alfa

   E: enzimele macrofagelor

55. [M2201151] Reactivitatea crescuta a cailor repiratorii se asociaza cu: (pag. 1601)

   A: evolutie mai lenta la pacientii cu obstructie cronica de cai respiratorii

   B: evolutie mai rapida la pacientii cu emfizem centrolobular

   C: prezenta expresiei crescute a genei mucinei

   D: evolutie mai rapida la pacientii cu obstructie cronica de cai respiratorii

   E: absenta hiperplaziei celulelor secretorii

56. [M2201155] Reducerea elastazei endogene eliberate din leucocite la nivelul plamanului a fost obtinuta cu: (pag. 1602)

   A: colchicina

   B: TNF alfa

   C: INF gama

   D: catepsina

   E: IgA

57. [M220157] Nivelul seric scazut sau absent al uneia din urmatoarele substanţe este asociat cu debutul precoce al emfizemului pulmonar: (pg 1602)

   A: glucozo 6 fosfat dehidrogenaza

   B: piruvatkinaza

   C: ï?¡1 antitripsina

   D: lipoproteinlipaza

   E: lactatdehidrogenaza

68. [M2301048] Bronsita cronica se defineste clinic prin tuse cu expectoratie (pg 1601)

   A: cel putin 2 luni / an, mai mult de 2 ani consecutivi

   B: cel putin 3 luni/ an, mai mult de 2 ani consecutivi

   C: cel putin 6 luni/ an,mai mult de 3 ani consecutivi

   D: cel mult 3 luni/ an, 2 ani consecutivi

   E: continua

59. [M2301049] La pacientii cu boala pulmonara obstructiva cronica (atat in cea de tip A- cu predominanta emfizemului, cat si in cea de tip B - cu predominanta bronsitei), sunt valabile urmatoarele afirmatii (pg 1604)

   A: aparitia dispneei de efort la valori ale VEMS- ului sub 75% din valoarea prezisa

   B: aparitia dispneei de repaus la valori ale VEMS- ului sub 50% din valoarea prezisa

   C: aparitia dispneei de efort la valori ale VEMS- ului sub 50% din valoarea prezisa

   D: dispnee de efort aparuta la VEMS sub 25% din valoarea prezisa

   E: aparitia retentiei de CO2 la valori ale VEMS-ului < 50% din valoarea prezisa

60. [M2301050] BPOC de tip A - cu predominanta emfizemului (' pink-puffer')se caracterizeaza prin (pg 1604)

   A: Ht~ 50-55%

   B: hipoxemie severa: PaO2 ~ 45-60mm Hg

   C: evolutie rapida spre CPC (HTAP precoce)

   D: aspect radiografic de hiperinflatie, cord mic

   E: tuse cu expectoratie abundenta, purulenta

61. [M2301051] Nivelul sangvin al teofilinemiei - peste care pot apare efectele secundare ale terapiei cu metilxantine, (greata,varsaturi, tahiaritmii, convulsii) (1606)

   A: 5 mg/l

   B: 10 mg/l

   C: 15 mg/l

   D: 20 mg/l

   E: 25 mg/l

62. [M2301052] Tipul B de bronsita cronica obstructiva (' blue bloaters') se defineste prin urmatoarele aspecte caracteristice (pg 1604)

   A: pacient astenic, cu dispnee severa, cu participarea evidenta a muschilor respiratori accesori

   B: gazometric: hipoxemie moderata: PaO2 ~ 65-75 mm Hg



   C: Ht ~ 35 - 45 %

   D: Pa CO2 de obicei crescut > 50mmHg

   E: pacient tahipneic, cu expir relativ prelungit , cu buzele protruzionate

63. [M2801083] Un rol deosebit de important in procesul inflamator al brositei cronice ii revine: (pg 1601)

   A: IL8;

   B: elastazei;

   C: IL12;

   D: CD33;

   E: catepsinei G.

64. [M2801268] Alcaloza metabolica determina imposibilitatea de mentine schimbul gazos dupa indepartarea suportului ventilator mecanic si se poate trata cu: (pg 1609)

   A: bromura de ipratropium

   B: atropina

   C: clorura de potasiu

   D: terbutalina

   E: clorura de sodiu

65. [M2801273] Urmatoarele elemente sunt caracteristice BPOC cu predominanta emfizemului, cu exceptia: (1604)

   A: cresterea capacitatii pulmonare totale(CPT)

   B: tipul constitutional astenic,cu pierdere ponderala evidenta

   C: scaderea debitelor maximale expiratorii

   D: hipercapnia

   E: scaderea capacitatii de transfer a CO

66. [ma_lesi0] In BPCO cu predominanta emfizematoasa, presiunea oxigenului este: ()

   A: 70 mmHg

   B: 60 mmHg

   C: 50 mmHg

   D: 20 mmHg

   E: 80 mmHg

67. [1201006] In bronsita cronica, abandonul fumatului ()

   A: determinareducerea ratei de declin a VEMS

   B: este facilitat de folosirea inlocuitorilor de nicotina

   C: are efecte similare folosirii terapiei bronhodilatatoare

   D: nu este eficient cand functia pulminara este sever alterata

   E: este mai facil la pacientii foarte motivati

68. [amapet25] Tratamentul insuficientei respiratorii acute consta din urmatoarele procese simultane: (pag. 1608)

   A: exercitii fizice regulate ce aduc un beneficiu bolnavului

   B: mentinerea unor niveluri acceptabile ale ventilatiei si oxigenarii

   C: intreruperea oxigenoterapiei datorita inlaturarii stimulului hipoxic

   D: tratamentul infectiei, aspirarea secretiilor si inlaturarea factorului obstructiv

   E: in prezenta malnutritiei, suplimentarea orala a dietei

69. [M110101] Complicatiile aparute in cursul tatamentului insuficientei respiratorii acute sunt (pag.1609): ()

   A: Insuficienta ventriculara stanga

   B: IRA

   C: Aritmii cardiace

   D: Tromboflebita superficiala a membrelor inferioare

   E: Embolia Pulmonara

70. [M1101082] Expunerea pasiva la fumul de tigara se coreleaza cu (pg 1601)

   A: tuse

   B: wheezing

   C: hemoptizie

   D: productie de sputa

   E: vomica

71. [M1101083] Care din urmatoarele afirmatii despre pacientii cu obstructie severa si retentie de CO2 sunt adevarate (pg 1604)

   A: In cursul unei infectii respiratorii apare o alterare pronuntata a simptomatologiei

   B: supravietuirea este de lunga durata

   C: 20-30% dintre pacienti au supravietuire peste 5 ani

   D: nu au vreo modificare a capacitatii de munca

   E: VEMS>50%

72. [M1101084] Persoanele 'blue-bloaters' pot face episoade nocturne de crestere a desaturarii in oxigen prin (pg 1605)

   A: Intoarcere venoasa crescuta

   B: episoade de apnee in somn

   C: tulburare de ritm

   D: accentuarea hipoventilatiei

   E: hipertensiune pulmonara

73. [M1101085] Cele mai frecvente bacterii patogene implicate in infectiile respiratorii sunt (pg 1606)

   A: Rhinovirusuri

   B: Haemophillus influenzae

   C: Streptococcus pneumoniae

   D: Mycoplasma pneumoniae

   E: Moraxella catarrhalis

74. [M1201086] La patogeneza bolii pulmonare cronice obstructive contribuie: ((pag. 1601/1602))

   A: infectia cu rinovirus

   B: nivelul seric crescut al a1antitripsinei

   C: fumatul

   D: dioxidul de azot (NO2)

   E: dioxidul de sulf (SO2)

75. [M1201087] In boala pulmonara cronica obstructiva se gasesc urmatoarele modificari fiziopatologice: (pag. 1603)

   A: cresterea capacitatii functionale reziduale (CRF)

   B: reducerea volumului rezidual (VR)

   C: cresterea capacitatii pulmonare totale (CPT)

   D: cresterea reculului elastic al plamanului

   E: scaderea capacitatii vitale

76. [M1201088] Care dintre modificarile de mai jos nu se intalnesc in boala pulmonara cronica obstructiva cu predominanta emfizemului? ((pag. 1604))

   A: PaCO2 cronic, - 40 mmHg

   B: PaCO2 cronic, - 60 mmHg

   C: hematocritul a€“ 55%

   D: PaO2 cronic, - 65 mmHg

   E: hematocritul - 35%

77. [M1201089] Caracteristicile clinice ale bolii pulmonare cronice obstructive cu predominanta emfizemului sunt: (pag. 1604)

   A: tusea instalata inaintea debutului dispneei

   B: sputa redusa, mucoida

   C: tusea instalata dupa debutul dispneei

   D: sputa abundenta, purulenta

   E: frecventa crescuta a cordului pulmonar

78. [M1201090] Semnele obiective la bolnavii cu boala pulmonara cronica obstructiva cu predominanta emfizemului sunt: ((pag. 1604))

   A: tahipneea

   B: bradipneea

   C: hiposonoritatea bazelor pulmonare

   D: expirul relativ prelungit

   E: galopul presistolic accentuat in timpul inspirului

79. [M1201091] Cele mai frecvente bacterii patogene implicate in infectiile respiratorii la bolnavii cu boala pulmonara cronica obstructiva sunt: ((pag. 1606))

   A: Haemophilus influenzae

   B: Streptococul beta-hemolitic

   C: Stretococcus pneumoniae

   D: Pseudomonas aeruginosa

   E: Moraxella catarrhalis

80. [M1201092] Emfizemul pulmonar se defineste ca: ((pag. 1601))

   A: afectiune asociata cu secretia exagerata de mucus la nivel traheobronsic

   B: distensia permanenta a spatiilor aeriene de la nivelul bronsiilor principale

   C: afectiune in care se distrug septurile alveolare

   D: distensia permanenta a spatiilor aeriene distal de bronsiolele terminale

   E: afectiune in care se pastreaza septurile alveolare

81. [M1301093] Care din urmatoarele caracteristici corespund BPOC cu predominenta emfizemului: ((pag. 1604))

   A: HTAP severa

   B: Capacitate de difuziune scazuta

   C: Cord pulmonar cronic comun

   D: Recul elastic scazut sever

   E: PaO2 de obicei = 65 a€“ 75 mmHg

82. [M1301094] Care dintre urmatoarele afirmatii privind rolul enzimelor proteolitice in BPOC le considerati corecte: ((pag. 1602))

   A: Inhibitorul proteazei Ią1AT protejeaza integritatea elastinei pulmonare de proteazele leucocitare

   B: Starea de heterozigot MZ si MS (pentru Ią1AT) se asociaza in mod cert cu alterarea functiei pulmonare

   C: Colchicina reduce elastaza endogena leucocitara

   D: Rolul enzimelor proteolitice in inducerea emfizemului este limitat la pacientii cu deficienta de Ią1AT

   E: Homozigotii ZZ si SS au nivele serice de Ią1AT sub 0,5 g/l si dezvolta emfizem panacinar sever

83. [M1301095] Antibioterapia in managementul BPOC trebuie sa tina cont de o serie de considerente. Bifati situatiile pe care le considerati corecte (pag. 1606)

   A: Antibioterapia scade durata si severitatea episoadelor infectioase

   B: Cele mai mari beneficii se obtin cand pacientii au mai mult de patru exacerbari acute pe an

   C: Germenii incriminati (Haemophilus, pneumococul, moraxella) sunt evidentiabili in sputa exclusiv in cursul exacerbarilor acute

   D: Examenul bacteriologic se indica in caz de frisoane, febra, junghi toracic sau cand aspectul purulent nu se modifica la administrarea antibioticelor uzuale

   E: Tratamentul cu antibiotice se demareaza prompt in cazul cresterii volumului, vascozitatii sau a caracterului purulent al sputei

84. [M1301096] Care din urmatoarele afirmatii, privind BPOC cu predominanta emfizemului, le considerati corecte? ((pag. 1604, 1605))

   A: Starea de nutritie este de regula caracterizata prin suprapondere

   B: Hipertransparenta retrosternala si atenuarea periferica a desenului peribronhovascular se coreleaza cu emfizemul sever si extensiv, predominant panacinar

   C: Episoadele infectioase cu recurenta mucopurulenta duc frecvent la insuficienta respiratorie severa si moarte

   D: Starea generala in repaus este de obicei buna, cu frecventa respiratorie normala si fara folosirea aparenta a muschilor respiratori accesori

   E: Tomografia computerizata efectuata in vederea localizarii si cuantificarii emfizemului constituie investigatia esentiala, absolut necesara afirmarii diagnosticului si stabilirii strategiei terapeutice.

85. [M1301097] Care din urmatoarele afirmatii privind explorarea respiratorie in BPOC le considerati corecte: ((pag. 1603,1604))

   A: Presiunea terminal-expiratorie intrinseca pozitiva depinde de forta reculului elastic si de volumul terminal-expirator

   B: Factorii de care depinde debitul expirator maxim sunt reprezentati de calibrul cailor respiratorii, reculul elastic si capacitatea de colabare a plamanului

   C: Scaderea VEMS sub 25% din valoarea prezisa (in afara exacerbarilor) se asociaza cu dispnee de repaus, hipercapnie si cord pulmonar cronic

   D: Valori ale PaCO2 de 50 mmHg si ale PaO2 de 50 mmHg pot fi intalnite in BPOC cu predominanta emfizemului

   E: Scaderea sub 50% a valorii VEMS (fata de valoarea prezisa) se insoteste de regula de aparitia dispnei de efort

86. [M1301098] Conduita de baza in managementul BPOC presupune ((pag. 1606,1607))

   A: Vaccinarea anuala antipneumococica

   B: Oprirea fumatului, ajutandu-ne eventual cu terapie de substitutie a nicotinei

   C: Administrarea preferentiala de izoproterenol in crizele bronhospastice

   D: Corticoterapia sistemica cronica in doza maxima tolerata

   E: Utilizarea de antibiotice eficiente contra germenilor secretanti de betalactamza in cazul cresterii caracterului purulent sau a cantitatii zilnice de sputa

87. [M131313] Care din urmatoare sunt specifice BPOC-ului de tip emfizematos? (1604)

   A: tusea apare dupa debutul dispneei

   B: tuse apare inainte de debutul dispneei

   C: dispnee usoara

   D: dispnee severa

   E: infectii bronsice frecvente

88. [M131314] Care din urmatoarele sunt caracteristice BPOC tip bronsitic? (1604)

   A: tuse dupa debutul dispneei

   B: dispnee severa

   C: dispnee usoara

   D: tuse inainte de debutul dispneei

   E: infectii bronsice frecvente

89. [M1401099] In plamanii pacientilor cu boala pulmonara cronica obstructiva apar urmatoarele modificari: ((pag. 1601))

   A: edemul

   B: fibroza peribronsica

   C: hipotrofia musculaturii netede

   D: dopuri intraluminale de mucus

   E: hipoplazia celulelor mucipare

90. [M1401100] Care dintre urmatoarele afirmatii privind implicatiile fumatului in patogeneza bronhopneumopatiei cronice obstructive sunt false: ((pag. 1601))

   A: poate produce o crestere acuta a rezistentei cailor respiratorii

   B: inhiba antiproteazele

   C: renuntarea la fumat asigura reversibilitatea completa a obstructiei severe

   D: nu inhiba functia macrofagelor alveolare

   E: conduce la hipertrofia glandelor secretoare de mucus

91. [M1401101] Care dintre urmatoarele afirmatii privind deficitul de a1 antitripsina sunt adevarate: ((pag. 1602))

   A: indivizii heterozigoti MS au niveluri serice de a1 antitripsina cuprinse intre 2,5 a€“ 3,5 g/l

   B: indivizii heterozigoti MZ au niveluri serice de a1 antitripsina cuprinse intre 2,5 a€“ 3,5 g/l

   C: indivizii homozigoti ZZ au niveluri serice de a1 antitripsina cuprinse intre 1,5 a€“ 2,5 g/l

   D: indivizii homozigoti SS au niveluri serice de a1 antitripsina < 0,5 g/l

   E: indivizii homozigoti ZZ au niveluri serice de a1 antitripsina < 0,5 g/l

92. [M1401102] Care dintre urmatoarele afirmatii privind bronhopneumopatia cronica obstructiva cu predominanta emfizemului sunt adevarate: ((pag. 1604))

   A: capacitatea vitala este crescuta

   B: volumul rezidual este scazut

   C: capacitatea pulmonara totala este crescuta

   D: debitele expiratorii maximale sunt diminuate

   E: capacitatea plamanului de a transfera CO este crescuta

93. [M1401103] Care dintre urmatoarele afirmatii privind bronhopneumopatia cronica obstructiva cu predominanta emfizemului sunt adevarate: ((pag. 1604))

   A: dispneea este severa

   B: radiografia toracica arata un cord marit

   C: hematocritul este intre 50 a€“ 55 %

   D: hipertensiunea pulmonara la efort este moderata

   E: episoadele de insuficienta respiratorie sunt mai frecvente

94. [M1501107] Pacientii cu Boala pulmonara cronica obstructiva (BPCO) (predominanta bronsita) ((pag. 1604))

   A: Hiperinflatie, bule, cord mic pe radiografia toracica

   B: Cord pulmonar cronic rar, exceptand faza terminala

   C: Hipertensiune pulmonara in repaus moderata catre severa

   D: Capacitate de difuziune scazuta net

   E: Recul elastic normal

95. [M1501108] Indicatia de utilizare a Aminofilinei in bronsita cronica este justificata de urmatoarele efecte: ((pag. 1606))

   A: Bronhodilatatoare

   B: Cardiotonice

   C: Diuretice

   D: Creste contractilitatea diafragmului

   E: Antiaritmice

96. [M1501109] Urmatoarele bronhodilatatoare sunt eficiente in terapia bronsitei cronice: ((pag. 1606))

   A: Bromura de ipratropium

   B: Aminofilin

   C: Atropina

   D: Efedrina

   E: Terbutalina

97. [M1501110] In bronsita cronica la examenul sputei se izoleaza cel mai frecvent urmatoarele bacterii ((pag. 1606))

   A: Streptococcus pneumoniae

   B: Haemophilus influenzae

   C: Staphilococcus aureus

   D: Moraxella catarrhalis

   E: Pseudomonas aeruginosa

98. [M1601111] Efectele fiziopatologice ale leziunilor emfizematoase constau in: ((pag. 1602))

   A: Reducerea reculului elastic al plamanului

   B: Inflamarea cronica a cailor aeriene

   C: Cresterea colapsului cailor aeriene in expir

   D: Cresterea disproportionata a efortului respirator

   E: Hipersecretia de mucus

99. [M1601112] Cele mai frecvente bacterii patogene identificate la pacienii cu BPOC sunt: -grila modificata ((pag. 1606))

   A: Haemophylus influenzae

   B: Streprococcus haemolyticus grupa B

   C: Streptococcus pneumoniae

   D: Moraxella catarhalis

   E: Staphilococcus aureus

100. [M1601113] Tratamentul bronhodilatator in BPOC utilizeaza (pag. 1606)

   A: Simpatomimetice

   B: Derivati de teofilina

   C: Anticolinergice

   D: Mucolitice

   E: Oxigenoterapie prelungita

101. [M1601114] La niveluri de peste 20 mg/l a teofilinei in BPOC se produce: (pag. 1606)

   A: Greata

   B: Diaree

   C: Varsaturi

   D: Tahiaritmie

   E: Convulsii

102. [M1601115] La examinarea radiologica a plamanilor in BPOC cu predominenta emfizemului se constata: ((pag. 1605))

   A: Diafragme coborate, aplatizate

   B: Silueta cardiaca larga marita

   C: Atenuare periferica a desenului bronho-vascular

   D: Hipotransparenta retrosternala

   E: Largirea mediastinului superior

103. [M1601116] In BPOC examenul bacteriologic din sputa se indica in urmatoarele cazuri: ((pag. 1606))

   A: Hemoptizie

   B: Febra, frison

   C: Durere toracica

   D: Aspectul purulent al sputei nu se modifica la administrarea de antibiotice

   E: Primul episod usor de bronsita

104. [M2001235] Alfa-1 antitripsina are rol in: ()

   A: inhiba tripsina

   B: stimuleaza enzime proteolitice

   C: inhiba enzimele proteolitice

   D: inhiba elastaza

   E: stimuleaza catepsina

105. [M2001236] Fiziopatologic, in BPCO: ()

   A: creste capacitatea de colabare a cailor resp

   B: ingustare cai resp

   C: pierderea reculului elastic

   D: scad debitele max

   E: creste capacitatea vitala

106. [M2001237] In BPCO: ()

   A: cresc debitele resp max

   B: scade capacitatea vitala

   C: creste volumul rezidual

   D: creste travaliul resp

   E: creste CRF, CPT

107. [M2201117] Bronista cronica se defineste prin ((pag. 1601))

   A: tuse frecventa cel putin 4 luni la rand

   B: tuse cu expectoratie cel putin 3 luni pe an

   C: dispnee cu tuse frecventa in sezoanele reci

   D: sindrom bronsitic 3 luni pe an 2 ani consecutiv

   E: tuse recurenta, seaca, eventual cu aspect suierator

108. [M2201118] Bronsita cronica mucopurulenta se caracterizeaza prin: ((pag. 1601))

   A: dureri toracice difuze

   B: tuse cu expectoratie seroasa

   C: tuse cu expectoratie purulenta

   D: tuse cu expectoratie purulenta si mucoasa

   E: dispnee la eforturi mari

109. [M2201119] In bronsita cronica obstructiva sunt ((pag. 1601))

   A: antecedente de tuse cu expectoratie

   B: antecedente de dureri toracice toracice difuze

   C: antecedente de pneumonii repetate

   D: prezente de la debut obstructia bronsica si wheezingul

   E: prezente tardiv obstructia bronsica si wheezingul

110. [M2201120] Emfizemul pulmonar ((pag. 1601))

   A: este o notiune clinica pura

   B: se defineste morfolgic

   C: se defineste ca si distensia permanenta anormal a spatiilor aeriene distale

   D: distensia spatiilor aeriene este situata proximal de bronsiole

   E: distensia spatiilor aeriene evolueaza cu distrugerea septurilor alveolare

111. [M2201121] In bronhopneumopatia cronica obstructiva studiile morfopatologice au notat ((pag. 1601))

   A: prezenta leziunilor bronsice difuze

   B: sediul principal al obstructiei este pe caile respiratorii mici

   C: s asociaza edem in bronsile mari

   D: exista hiperplazia celulelor mucipare

   E: sunt mici tromboze perialveolare

112. [M2201122] Studii postmortem in bronhopneumatia cronica obstructiva au identificat ((pag. 1601))

   A: sediul principal al obstructiei este situat in bronhiile medii

   B: obstructia se insoteste de mici tromboze

   C: exista edem peribronsic

   D: se gaseste un infiltrat inflamator situat in mucoasa bronsica

   E: se afla numeroase eozinofile

113. [M2201124] Obstructia cailor aeriene respiratorii mici in cadrul bronsitei cronice ((pag. 1601))

   A: este o manifestare tardiva la fumatori

   B: este o manifestare precoce

   C: este permanenta

   D: poate fi reversibila la tineri

   E: se noteaza mai ales la varstnici

114. [M2201125] Pneumoniile virale severe au rol in patogeneza bronsitei cronice ((pag. 1602))

   A: numai pe teren alergic

   B: doar la adolescenti

   C: se intrica la cei cu deficit imun

   D: la copii mici

   E: poate determina obstructie cronica pe caile aeriene respiratorii mici

115. [M2201126] Sindromul clinic din bronhopneumopatie cronica obstructiva cu predominanta emfizemului pulmonar cuprinde ((pag. 1604))

   A: predominanta neta a barbatilor obezi

   B: istoric indelungat de tuse redusa

   C: dispnee de efort cu evolutie lunga

   D: episoade recurente de dureri toracice

   E: expectoratie intermitent mucoasa in cantitate redusa

116. [M2201127] In stadii avansate in bronhopneumopatia cronica obstrucitva cu predominanta emfizemului tabloul clinic cuprinde ((pag. 1604))

   A: tip constitutional astenic

   B: deficit ponderal

   C: bolnav febil

   D: bolnav bradipneic

   E: aspect rubeotic al faciesului

117. [M2201128] Examenul obiectiv in bronhopneumopatia cronica obstructiva cu predominantna emfizemului evidentiaza ((pag. 1604))

   A: bolnav tahipneic

   B: expir prelungit

   C: tuse seaca frecventa chinuitoare

   D: in pozitie sezanda bolnavii se reazema spre spate

   E: au frecvent buzele protruzionate

118. [M2201129] La examenul obiectiv al emfizematosului cu bronhopneumopatie cronica obstructiva se noteaza ((pag. 1604))

   A: la percutie hipersonoritate difuza

   B: la percutia bazelor este timpanism

   C: freamatul pectoral este accentuat

   D: murmur vezicular accentuat

   E: murmur vezicular diminuat

119. [M2201130] Auscultatia pulmonara in bronhopneumopatia cronica obstructiva cu predominanta emfizemului se noteaza (pag. 1604)

   A: wheezing

   B: expir suierator

   C: expir prelungit

   D: murmur vezicular diminuat

   E: raluri fine de tonalitate inalta la sfarsitul expirului

120. [M2201131] In bronhopneumopatia cronica obstructiva cu predominanta emfizemului examenul obiectiv al cordului evidentiaza ((pag. 1604))

   A: soc apexian amplu, vizibil

   B: soc apexian greu perceptibil

   C: matitate cardiac redusa

   D: se palpeaza impulsul ventricular drept in regiunea subxifoidiana

   E: galop presistolic accentuat in inspir

121. [M2201132] Explorarea functionala respiratorie releva in bronhopneumopatia cronica obstructiva cu predominanta emfizemului urmatoarele date ((pag. 1604))

   A: capacitatea pulmonara totala nemodificata

   B: volumul rezidual crescut

   C: capacitatea vitala scazuta

   D: capacitatea de transfer a CO este nemodificata

   E: permeabilitatea capilarului pulmonar este nemodificata




122. [M2201133] In bronhopneumopatia cronica obstructiva cu predominanta emfizemului examenul radiologic poate releva ((pag. 1605))

   A: desen bronhoalveolar accentuat bilateral

   B: diafragme coborate

   C: aplatizarea cupolelor diafragmatice

   D: hipertransparenta pulmonara

   E: bule de emfizem bazale

123. [M2201134] Examenul radiologic in bronhopneumopatia cronica obstructiva cu predominanta emfizemului noteaza ((pag. 1605))

   A: hipotransparenta pulmonara bazala

   B: cresterea transparentei retrossternale

   C: cardiomegalie, predominant a cordului drept

   D: ingustarea siluetei cardiace

   E: atenuarea periferica a desenului bronhovascular

124. [M2201135] Tomografia computerizata in diagnosticul bronhopneumopatiei cronice obstructive cu predominanta emfizemului ((pag. 1605))

   A: se indica de rutina pentru diagnostic

   B: cuantifica emfizemul

   C: se indica in diagnosticul formei buloase

   D: are valoare prognostica

   E: are valoare practica limitata

125. [M2201136] Evolutia clinica in bronhopneumopatia cronica obstructiva cu predominanta emfizemului se caracterizeaza prin ((pag. 1605))

   A: frecvente recurente infectioase severe

   B: evolutie rapida spre agravare, secundar infectiilor

   C: dispnee severa

   D: dispnee progresiva

   E: are lungi perioade de acalmie

126. [M2201137] In bronhopneumopatia cronica obstructiva cu predominanta emfizemului ((pag. 1605))

   A: acuzele cardiace sunt precoce

   B: apare frecvent angina pectorala

   C: insuficienta cardiaca dreapta este precoce

   D: insuficienta cardiaca dreapta este de obicei un eveniment terminal

   E: insuficienta respiratorie hipercapnica este deseori un eveniment terminal

127. [M2201138] Pacientul cu bronhopneumopatia cronica obstructiva cu predominanta bronsitei are urmatoarele caracteristici ((pag. 1605))

   A: este fumator inveterat

   B: are antecedente de pneumonii repetate

   C: frecvent are antecedente de tuberculoza pulmonara

   D: are trecut de dispnee progresiva

   E: antecedente de tuse cronica cu expectoratie purulenta

128. [M2201139] Pacientul cu bronhopneumopatie cronica obstructiva cu predominanta bronsitei are urmatoarele date ((pag. 1605))

   A: antecedente de viroze repetate

   B: tuse frecventa initial vara

   C: tuse frecventa initial iarna

   D: recurente cu expectoratie mucopurulenta

   E: frecvente spute hemoptoice

129. [M2201141] Diagnosticul de astm infectios sau bronsita cronica astmatiforma se pune la: (pag. 1601)

   A: pacienti cu bronsita cronica si obstructie

   B: fumatori

   C: pacienti care prezinta dispnee intensa si wheezing la inhalarea unor agenti iritanti sau in timpul inf resp ac

   D: pacienti care au 3-5 episoade de wheezing pe luna

   E: cu varsta intre 14-50 de ani

130. [M2201145] Inflamatia din bronsita difera de inflamatia predominant eozinofilica din astm prin: (pag. 1601)

   A: prezenta neutrofilelor

   B: predominanta plasmocitelor

   C: localizarea peribronsiolara a modificarilor fibrotice

   D: absenta fibrozei

   E: aparitia precoce a fenomenului de fibroza

131. [M2201146] Epiteliul alveolar lezat in bronsita elibereaza: (pag. 1601)

   A: mici cantitati de substante reglatoare

   B: endopeptidaza neutra

   C: enzima e conversie a angiotensinei

   D: mucina

   E: opsonine

132. [M2201147] Productia de sputa in bronsita cronica este stimulata de: (pag. 1601)

   A: produsii celulelor inflamatorii, in special de neutrofilele care secreta mucus

   B: exocitoza crescuta din celulele secretorii

   C: mediatori lipidici

   D: produsii celulelor inflamatorii, in special de macrofagele care secreta mucus

   E: mediatori glicoproteici

133. [M2201149] Hiperplazia celulelor secretorii in bronsita cronica este stimulata de: ()

   A: TNF alfa

   B: enzimele macrofagelor

   C: enzimele neutrofilelor

   D: elastaza

   E: catepsina G

134. [M2201150] Despre emfizemul centroacinar sunt adevarate urmatoarele: (pag. 1601)

   A: potiunile periferice ale acinului contin alveole mici inghesuite, cu capilare intacte, perfuzate

   B: zonele periferice cu raport mic ventilatie/perfuzie

   C: zonele periferice cu diferenta mare a pO2 intre alveole si arteriole

   D: regiunile centrale cu deficit al ventilatiei fata de perfuzie

   E: regiunile centrale distuse au au raport ventilatie/perfuzie marit

135. [M2201152] Bronsita cronica are o prevalenta mai mare la muncitorii expusi prin natura profesiei la: (pag. 1602)

   A: pulberi organice

   B: NO2

   C: pulberi anorganice

   D: gaze toxice

   E: CO

136. [M2201153] La pacientii cu bronsita cronica sunt mai mari ca in emfizem: (pag. 1602)

   A: morbiditatea

   B: mortalitatea

   C: frecventa episoadelor respiratorii acute

   D: perioadele de acalmie ale bolii

   E: capacitatea reziduala

137. [M2201154] Despre inhibitorul proteazei alfa1 antitripsina sunt adevarate afirmatiile: (pag. 1602)

   A: creste in ser in reactiile inflamatorii

   B: creste in ser dupa administrarea de estrogen

   C: se cunoaste exact modul in care deficitul de alfa1 antitripsina produce emfizem

   D: este un reactant de faza acuta

   E: nivelul seric este scazut sau absent la anumiti pacienti cu debut precoce al emfizemului

138. [M2201156] In obstructia severa sau moderat-severa a cailor respiratorii sunt caracteristice: (pag. 1604)

   A: disparitia wheziingului

   B: alterarea capacitatii de munca

   C: alterarea usoara a functiei ventilatorii

   D: relaxarea musculaturii bronsiilor

   E: dispneea

139. [M220158] Oxigenoterapia pe termen lung la pacienÅ£ii cu boalAƒ pulmonarAƒ cronicAƒ obstructivAƒ s-a dovedit a avea urmAƒtoarele efecte: ()

   A: creÅŸte calitatea vieÅ£ii

   B: creÅŸte rezistenÅ£a la efort

   C: creÅŸte performanÅ£a cerebralAƒ

   D: opreÅŸte evoluÅ£ia obstrucÅ£iei

   E: prelungeÅŸte supravieÅ£uirea

140. [M2801246] Emfizemul pulmonar se caracterizeaza prin: ()

   A: varsta de diagnostic 60;

   B: dispnee sevara;

   C: tuse dupa debutul dispneei;

   D: sputa scazuta, dupa debutul dispneei;

   E: episoade de infectie respiratorie repetate.

141. [M2801247] Radiografia toracica intr-un emfizem pulmonar releva: ()

   A: diafragm aplatizat si coborat;

   B: hipertrasparenta retrosternala;

   C: accentuarea periferica a desenului bronhovascular;

   D: ingrosarea peretiilor bronhiilor;

   E: silueta cardiaca este alungita si ingusta

142. [M2801248] Etiologia bronsiolitei obliterante este: ()

   A: atrita rematoida la adult;

   B: infectia cu virusul paragripal la copil;

   C: transplantul medular autolog;

   D: virusul gripal;

   E: fibroza chistica.

143. [M2801249] In cadrul fiziopatologiei din bronsita cronica obstructiva: (pag.1603)

   A: forta reculului static al plamanului e diferenta dintre presiunea alveolara si intrapleurala

   B: pierderea reculului elastic pulmonar duce la cresterea capacitatii functionale reziduale

   C: capacitatea functionala reziduala e volumul la care reculul spre interior al plamanului e contrabalansat de reculul spre in afara al peretelui toracic

   D: fluxul aerian creste odata cu cresterea presiunii pleurale dupa ce se stabilizeaza presiunea intre presiunea bronsica si intrapleurala

   E: obstructia semnificativa a cailor respiratorii e prezenta uneori la o capacitate vitala normala

144. [M2801250] La pacientii cu boala pulmonara cronica obstructiva,sindromul de brosiolita obliteranta poate apare in: (pag.1610)

   A: artrita reumatoida

   B: cazul pacientilor care n-au primit vreodata penicilamina

   C: cazul transplantului medular autolog unde acest sindrom este cea mai freventa modificare histologica

   D: cazul celor care au avut in copilarie infectii virale severe,in special cu virusul paragripal

   E: situatia sindromului cronic grefa-contra -gazda

145. [M2801251] Pacientul cu boala pulmonara obstructiva cronica , cu predominanta emfizemului se caracterizeaza prin : ()

   A: tuse cu expectoratie abundenta

   B: presiunea partiala a oxigenului de 40 mmHg

   C: volum rezidual crescut

   D: reculul elastic este de obicei normal spre crescut

   E: retentia si cordul pulmonar apar cand VEMS este scazut mult sub 25 %

146. [M2801252] Care dintre urmatoarele afirmatii le considerati adevarate ? ()

   A: la pacientul cu predominanta bronsitei tusea apare inaintea dispneei

   B: valorile terapeutice ale teofilinei sunt intre 10-15 mg/l

   C: presiunea dioxidului de carbon este de aproximativ 40mmHg la pacientul cu predominanta emfizemului

   D: corticosteroizii se folosesc in BPOC ca tratament de prima linie

   E: fumatul produce stimularea antiproteazelor

147. [M2801253] Urmatoarele afirmatii sunt false , cu exceptia : ()

   A: indicele Reid reprezinta raportul dintre grosimea glandelor submucoase si cea a peretelui bronsic

   B: in regiunea periferica a acinului raportul dintre ventilatie si perfuzie este crescut

   C: fumatul scade rezistenta cailor aeriene

   D: stimularea respiratiei si proprietatile diuretice apartin bromurii de ipatropiu

   E: Prednisonul este utilizat in doze de 30 mg pe zi

148. [M2801254] Care dintre urmatoarele afirmatii privin pacientul cu BPOC le considerati corecte ? ()

   A: pentru pacientul cu predominanta bronsitei dispneea este severa

   B: pacientul emfizematos este supraponderal si cianotic

   C: varsta aproximativa de diagnostic a emfizemului pulmonar este cuprinsa intre 65-75 ani

   D: insomnia este o reactie adversa la administrarea de teofilina in doze terapeutice

   E: CT cuantifica si localizeaza emfizemul

149. [M2801255] In patogeneza BPOC se recunosc: ()

   A: poluarea aerului

   B: fumatul

   C: expunerea prelungita la frig

   D: expunerea prelungita la frig si dioxid de azot

   E: consumul excesiv de alcool

150. [M2801256] Care dintre urmatoarele afirmatii privind tratamentul BPOC le considerati corecte ? ()

   A: tratamentul corect al paceientului ar trebui sa tina cont de gradul obstructiei dar nu si de severitatea invaliditatii pacientului

   B: medicamentele bronhodilatatoare se regasesc in terapia pacientului cu BPOC

   C: bulectomia chirurgicala este eficienta doar la pacientii care au oprit fumatul

   D: folosirea aparatelor cu presiune pozitiva pentru respirat si a generatoarelor de aerosoli cu compresie este astazi modalitatea cea mai eficienta de tratament a BPOC

   E: drenajul bronhopulmonar este indicat la pacientii cu hiposecretie

151. [M2801257] Despre fumat la pacientul cu BPOC s-ar putea afirma in mod corect ca : ()

   A: nu este considerat un factor etiologic al BPOC

   B: altereaza miscarea cililor

   C: renuntarea la fumat asigura reversibilitatea completa a obstructiei severe

   D: renuntarea la fumat nu asigura incetinirea bolii si de aceea oprirea fumatului nu este esentiala

   E: inhalarea fumului de tigara duce la o crestere acuta a rezistentei cailor respiratorii

152. [M2801258] Indicati afirmatiile FALSE cu privire la pacientul la care emfizemul este predominant : ()

   A: varsta de diagnostic este de aproximativ 50 de ani

   B: hipertensiunea pulmonara este agravata la efort

   C: emfizemul este mai frecvent la femei si copii

   D: sputa este de regula redusa , mucoida

   E: concentratia oxigenului este de aproximativ 35-40 mmHg

153. [M2801259] In general se poate afirma ca : ()

   A: emfizemul panacinar afecteaza atat zonele centrale cat si cele periferice ale acinului

   B: bronsita cronica simpla se caracterizeaza printr-o sputa mucoasa

   C: dioxidul de azot este incriminat clar in perioadele de exacerbare a bronsitei

   D: la examenul radiologic aspectul de 'sina de tren' apare la pacientul cu predominanta emfizemului

   E: slabiciunea si astenia sunt caracteristici alea pacientului cu predominanta bronsitei

154. [M2801260] Examenul radiologic la pacientul cu predominanta emfizemului arata: ()

   A: diafragmele sunt coborate si aplatizate

   B: silueta cardiaca este alungita si ingustata

   C: variantele a si b sunt gresite

   D: doar varianta a este cea corecta

   E: apare o crestere a transparentei retrosternale

155. [M2801261] Precizati care dintre urmatoarele afirmatii le considerati a fi corecte : ()

   A: examenul radiologic al pacientului cu predominanta emfizemului arata aspect de 'sina de tren '

   B: convulsiile reprezinta un efect advers al teofilinei

   C: oprirea fumatului nu determina o reducere a ratei de declin VEMS

   D: moraxella catarrhalis este o bacterie patogena ce este incriminata in BPOC

   E: doar streptoccocus pneumoniae si haemophillus influenzae sunt bacteriile incriminate

156. [M2801262] La pacientul cu BPOC, despre fumat s-ar putea spune in mod corect ca : ()

   A: oprirea fumatului reduce rata de declin a VEMS

   B: fumatul nu asigura niciun beneficiu si de aceea indicatia de a opri fumatul nu este esentiala

   C: terapia de inlocuire cu nicotina este un mijloc eficient de a ajuta pacientii sa opreasca fumatul

   D: rezultate bune s-au obtinut la pacienti foarte motivati

   E: rezultatele sunt mai bune atunci cand pacientul foloseste plasturi cu nicotina decat guma de mestecat

157. [M2801263] Urmatoarele afirmatii cu privire la drogurile beta2-selective sunt adevarate: ()

   A: cele mai folosite sunt terbutalina, metoprololul,albuterol

   B: pot fi administrate oral dar si prin aerosoli

   C: izoproterenolul are mai multe efecte cardiace adverse decat albuterolul, terbutalina si metaproterenolul

   D: mai des sunt folosite ca medicatie bronhodilatatoare: terbutalina, albuterolul, metaproterenolul

   E: izoproterenolul este singurul folosit

158. [M2801264] Sunt adevarate urmatoarele afirmatii cu privire la fiziopatologia BPOC: ()

   A: nu exista un sinergism intre hipoxie si acidoza

   B: hipoxia cronica duce la vasoconstrictie pulmonara si la eritrocitoza secundara

   C: supraincarcarea cronica a ventricolului drept conduce la hipertrofie si, in asociere cu alterarea gazelor sanguine, in final la insuficienta

   D: hipoxia cronica duce la vasodilatatie temporara

   E: eritrocitoza din BPOC se datoreaza secundar hipoxiei cronice

159. [M2801266] Fumatul indelungat: ()

   A: Altereaza miscarea cililor

   B: Conduce la hipertrofia si hiperplazia glandelor producatoare de mucus

   C: Determina relaxarea musculaturii netede

   D: stimuleaza functia macrofagelor alveolare

   E: Determina contractia muscylaturii ntede

160. [M2801267] Uneori pot precipita insuficienta respiratorie acuta: ()

   A: tromboembolismul

   B: insuficienta ventriculara dreapta

   C: pneumonia

   D: insuficienta ventriculara stanga

   E: pneumotoraxul

161. [M2801269] La toti pacientii cu insuficienta respiratorie,minimul de investigatii cuprinde: ()

   A: radiografia toracica

   B: CT

   C: electrocardiograma

   D: ecocardiograma

   E: examinarea sputei

162. [m2801270] Emfizemul unilateral: (pg 1610)

   A: a fost atribuit bolilor pulmonare aparute la varsta adulta

   B: artera pulmonara de partea afectata este hipoplazica

   C: alveolele sunt reduse ca numar

   D: a fost atribuita bolilor aparute pana la varsta de 8 ani cand alveolele sunt normal crescute numeric

   E: artera pulmonara de aprtea afectata este hiperplazica

163. [M2801271] Radiologic, in bronsita cronica se pot gasi urmatoarele aspecte: (pg 1605)

   A: ingrosarea peretilor bronhiilor, manifestata prin umbre tubulare

   B: stergerea desenului bronhoalveolar

   C: accentuarea desenului bronhoalveolar

   D: cord mic, alungit

   E: largirea segmentelor trunchiului artere pulmonare

164. [M2801272] In boala cronica obstructiva cu predominenta bronsitica sunt false urmatoarele afirmatii: (pg 1605)

   A: starea generala in repaus este alterata, cu frecventa respiratorie crescuta si folosirea muschilor accesori

   B: la percutia toracelui apare o hipersonoritate la varfuri

   C: la auscultatie se aud raluri umede si wheezing

   D: in prezenta IVD apare un galop diastolic si un suflu holosistolic accentuate in inspir

   E: pacientul este de obicei supraponderal si eritematos

165. [M2801274] Care sunt efectele secundare a Teofilinei care pot sa apare si la doze terapeutice? (pg.1606)

   A: greta

   B: varsaturile

   C: insomnia

   D: nervozitatea

   E: convulsii

166. [M2801275] Diagnosticul de insuficienta respiratorie la un bolnav de BPOC se face prin masurarea: (pg.1608)

   A: VEMS

   B: CRF

   C: CPT

   D: Pa CO2

   E: pH

167. [M2801276] Se considera insuficienta resiratorie stare cu urmatoarele modificari sangvine: (pg.1608)

   A: PaCO2=50 mmHg, pH= 7,23

   B: scaderea Pao2 de la o valoare de 50 mmHg la 45 mmHg

   C: scaderea Pao2 de la valoarea de 90 mmHg la 75 mmHg

   D: Pa CO2=35 mmHg, pH=7,30

   E: scaderea PaO2 de la valoarea de 65 mmhg la valoarea de 50 mmHg

168. [M2801277] Referitor la fumat, un factor de agravare a bronsitei cronice, se poate afirma ca: (pag 1601)

   A: altereaza miscarile cililor epiteliului respirator

   B: inhiba functia macrofagelor alveolare

   C: imbunatateste considerabil functia respiratorie in general

   D: contribuie la hiperplazia glandelor secretoare de mucus

   E: stimuleaza antiproteazele

169. [M2801278] Timpii expiratori sunt prelungiti in toate bolile obstructive pulmonare, din cauza: (1603)

   A: Rezistente crescute a cailor aeriene

   B: Compliantei pulmonare crescute (emfizem)

   C: Cresterii reculului elastic

   D: Scaderii volumului rezidual

   E: Contractilitatii crescute a diafragmului

170. [mouseitl] In legatura cu BPCO cu predominanta bronsitei se pot afirma urmatoarele: ()

   A: Debitele respiratorii maximale sunt invariabil crescute

   B: CPT este de obicei normala

   C: CV este crescuta

   D: CV este moderat diminuata

   E: Exista o crestere moderata a VR

171. [radu_vir] Emfizemul este diagnosticat cu precizie prin: ()

   A: Radiografie toracica

   B: Examen de sputa

   C: CT de inalta rezolutie

   D: Examinare histologica

   E: Arteriografie pulmonara

172. [sissy21] Enzimele proteolitice au rol in: (pag 1602)

   A: producerea emfizemului la pacientii cu deficiente de alfa1antitripsina

   B: reducerea elastazei la nivel pulmonar

   C: producerea emfizemului la persoane cu nivel normal de antiproteaze

   D: producerea de abces pulmonar

   E: in cresterea secretiei de mucus la fumatori

173. [[CM]1111] In bronsita cronica, abandonul fumatului: ()

   A: este mai facil la pacientii foarte motivati

   B: determina reducerea ratei de declin a VEMS

   C: este facilitat de folosirea inlocuitorilor de nicotina

   D: are efect similar terapiei cu bronhodilatatoare

   E: nu este eficient cand functia pulmonara este sever compromisa


RASPUNSURI


1.      D

2.      E

3.      C

4.      C

5.      A

6.      A

7.      A

8.      C

9.      A

10.  C

11.  C

12.  C

13.  A

14.  C



15.  D

16.  B

17.  B

18.  B

19.  D

20.  A

21.  B

22.  E

23.  C

24.  D

25.  B

26.  C

27.  D

28.  B

29.  C

30.  C

31.  C

32.  C

33.  B

34.  B

35.  C

36.  D

37.  A

38.  C

39.  C

40.  B

41.  B

42.  C

43.  E

44.  E

45.  C

46.  B

47.  B

48.  C

49.  A

50.  E

51.  B

52.  C

53.  D

54.  D

55.  D

56.  A

57.  C

58.  B

59.  C

60.  D

61.  D

62.  D

63.  A

64.  C

65.  D

66.  A



67.  ABE

68.  BD

69.  ACE

70.  ABD

71.  AC

72.  BD

73.  BCE

74.  ACE

75.  ACE

76.  BC

77.  BC

78.  AD

79.  ACE

80.  CD

81.  BDE

82.  ACE

83.  ABDE

84.  BC

85.  ABCE

86.  BE

87.  AD

88.  CDE

89.  ABD

90.  CD

91.  DE

92.  CD

93.  AD

94.  CE

95.  ABCD

96.  ABE

97.  ABD

98.  ACD

99.  ACD

100.          ABC

101.          ACDE

102.          AC

103.          BCD

104.          ACD

105.          ABCD

106.          BCDE

107.          BD

108.          CD

109.          AE

110.          CE

111.          BD

112.          CD

113.          BD

114.          DE

115.          BCE

116.          AB

117.          ABE

118.          AE

119.          CDE

120.          BCDE

121.          BC

122.          BCD

123.          BDE

124.          BE

125.          BCD

126.          DE

127.          AE

128.          CD

129.          AC

130.          AC

131.          ABC

132.          BCD

133.          CDE

134.          ABCE

135.          ACD

136.          ABC

137.          ABDE

138.          BE

139.          ABC

140.          ABCD

141.          ABE

142.          ABCE

143.          ABCE

144.          ABDE

145.          CE

146.          ABC

147.          AE

148.          DE

149.          AB

150.          BC

151.          BE

152.          ABCE

153.          AB

154.          ABE

155.          BD

156.          ACDE

157.          BCD

158.          BCE

159.          ABE

160.          ACDE

161.          ACE

162.          BCD

163.          ACE

164.          ABE

165.          CD

166.          DE

167.          ACE

168.          ABD

169.          AB

170.          BDE

171.          CD

172.          AC

173.          ABC










Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1811
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2019 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site