Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

CLORAMFENICOLUL

sanatate



+ Font mai mare | - Font mai mic



CLORAMFENICOLUL

Structura si denumire :



D (-) - TREO - 2 - DICLOR - ACETAMIDO - 1 - PARA - NITROFENIL - 1,3 - PROPANDIOL

( CLOROMICETINA)

Este un AB bacteriostatic cu spectru larg, prezentand multe aspecte utile terapeutic, dar considerat un AB de rezerva datorita toxicitatii sale mari.

Clorarnfenicolul este activ pe majoritatea germenilor care produc infectiile intalnite frecvent in clinica, si are caracteristici farmacocinetice foarte avantajoase. Efectele adverse, de o gravitate extrema, restrang insa mult utilizarea sa.

Manifestarea cea mai grava este inhibarea hematopoiezei, care poate fi de natura toxica, aparand in cursul tratamentului si fiind de obicei reversibila la oprirea administrarii, sau prin mecanism imunoalergic, care apare la cateva saptamani sau luni de la oprirea tratamentului si care poate imbraca diferite forme: anemie aplastica, leucopenie, trombo-citopenie sau pancitopenie. Ca factori favorizanti intervin tratamentele prelungite si repetate cu doze mari, sau asocierea cu alte substante medulotoxice.

Tulburarile digestive constau mai ales in greata, varsaturi, colici, diaree; mai grave sunt tulburarile digestive produse prin dismicrobism -enterocolita stafilococica sau candidoza localizata sau generalizata.



La nou-nascuti si mai ales la prematuri se produce un accident grav, denumit ,,sindromul cenusiu'. El se datoreaza insuficientei functionale hepatice, care duce la acumularea unor metaboliti toxici ai Cloramfenicolului si se manifests prin tulburari digestive, respiratorii, circulatorii care pot fi letale daca tratamentul nu se intrerupe imediat.

Cloramfenicolul este indicat in meningitele purulente cu bacili gram-negativi, septicemii, salmoneloze sistemice, febra tifoida si in alte infectii grave cu germeni rezistenti la alte AB si sensibili la Cloram-fenicol.

Este contraindicat la nou-nascuti si prematuri, in insuficienta hepatica, discrazii sangvine, in asociere cu substante medulo- sau hepatotoxice.

Se administreaza in mod obisnuit oral, in doza de 1-4 g/zi, fractionat la 6 ore.





Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1443
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved