Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE

loading...

Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

Ce sunt dioxinele

sanatate

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Fiziopatologia seriei rosii
SINDROMUL PRE-MENTRUAL(SPM) - TRATAMENT
PICIORUL DREPT - puncte de relexologie
Fibrilatia atriala
INSUFICIENTA CORONARIANA CRONICA - TRATAMENT
Sangele
LES - boala autoimuna, inflamatorie cronica
OXIGENOTERAPIA
INSPECTIA VIZUALA PRELIMINARA
Scabia

Ce sunt dioxinele

Termenul de “dioxine” se refera la un grup de cateva sute de substante cu structura chimica si proprietati biologice asemanatoare. Toate aceste substante au potential toxic si cancerigen. Cea mai toxica si cea mai studiata este 2,3,7,8 tetraclorodibenzo-p-dioxin (TCDD). O singura substanta din grup poate fi sintetizata artificial, difenil policlorinat (PCBs). Din cauza riscului toxic si cancerigen mare pe care-l presupune manipularea sa, in prezent aceasta substanta nu mai este produsa industrial.
Majoritatea dioxinelor sunt obtinute prin procese naturale, in cele mai multe cazuri aparand ca o consecinta a activitatilor umane obisnuite. Aceste substante rezulta din procese de combustie, cum ar fi arderea deseurilor menajere sau a combustibililor (lemn, carbune, petrol), ca si din incendierea naturala a padurilor. Fumul de tigara contine si el dioxine. Toxicul poate rezulta si din procesul de innalbire prin clorinare a hartiei simple sau a celei de ziar, ca si din alte procese industriale.
Cercetarile realizate pana acum arata ca dioxina provenita din surse antropologice o depaseste mult cantitativ pe cea din surse naturale.

Efectele dioxinelor

Rezultatele diverselor studii au evidentiat efectele adverse ale dozelor mari de dioxina asupra sanatatii omului.
Toate fiintele de pe planeta, inclusiv omul, sunt expuse la dioxina, deoarece aceasta, prin activitatile specific umane, este larg raspandita in mediul inconjurator. De aceea efectele nocive asupra organismului depind de mai multi factori, printre care nivelul expunerii, adica doza de toxic, durata si frecventa contactelor organismului cu substanta.
Efectul caracteristic este cloracneea. In afara acesteia, dioxinele mai pot produce asupra pielii rush (inrosirea pielii pe zone limitate), decolorare zonala si cresterea excesiva a parului in special pe fata si in partea superioara a corpului.
Un alt organ afectat de aceste substante este ficatul, dar intensitatea reactiilor la acest nivel este moderata.
Principalul pericol al expunerii la acest toxic il reprezinta riscul cancerigen la adulti.
Studiile au aratat ca expunerea la doze mari de dioxina sau la doze mici, dar pe perioade indelungate creste considerabil riscul de cancer. De asemenea, cercetarile efectuate pe animale de laborator au evidentiat efecte nedorite pe crestere si dezvoltare.

Dioxinele si mediul

Eliberarea dioxinelor in aer permite transportul lor la distante mari. De aceea aceste substante se gasesc oriunde in lume.
In apa, dioxinele tind sa se sedimenteze. In felul acesta ele pot fi transportate mai departe sau ingerate de pesti ori alte organisme acvatice. Descompunerea dioxinelor in mediu necesita foarte mult timp. De aceea ele se pot concentra in lantul alimentar, animalele ajungand sa aiba in corp concentratii mult mai mari decat plantele, apa, solul sau sedimentele.
Tendinta toxicului este de a se acumula in tesutul adipos. Astfel, desi tot mediul inconjurator este contaminat cu dioxine, cele mai multe astfel de substante sunt preluate din alimentatie, peste 95% provenind din ingerarea grasimilor de origine animala.
C e este dioxina?

D ioxinele si furanii sunt cele mai toxice chimicale cunoscute, toxicitatea lor este considerata a doua dupa cea a deseurilor radioactive.. Un raport facut public in 1994, realizat de Agentia de Protectie a Mediului a Statelor Unite descrie dioxina ca fiind o amenintare serioasa pentru sanatatea publica. Conform acestui raport, nu pare sa existe un nivel acceptabil de expunere la dioxina, o doza foarte scazuta cauzand probleme de sanatate.

T ermenul de dioxina denumeste un grup de sute de chimicale care persista timp indelungat in mediu. Dioxina se formeaza ca un produs secundar in multe procese industriale care implica clorul, de exemplu - incinerarea deseurilor, producerea de pesticide sau chimicale si albirea hartiei.

D ioxina se formeaza prin arderea produselor chimice pe baza de clor, ce contin hidrocarburi. Sursele majore de dioxine sunt incineratoarele de diverse tipuri, fabricile de producere a hartiei prin procesul de alibire al hartiei, producerea de PVC si de chimicale clorinate (pesticide) si arderea materialelor plastice de catre populatie.

Dioxinele cauzeaza aparitia cancerului?

Raportul din 1994 confirma faptul ca dioxina reprezinta un factor cauzator de cancer. In 1997, o agentie a Organizatiei Mondiale a Sanatatii a anuntat faptul ca dioxinele si furanii sunt considerate carcinogene de clasa I, ceea ce inseamna carcinogen uman recunoscut, iar un studiu din 2002 arata faptul ca dioxinele sunt direct legate de cresterea incidentei cancerului la san.

C e alte probleme de sanatate determina expunerea la dioxine?
I n afara de cancer, expunerea la dioxine poate determina probleme grave ale sistemului de reproducere si deficite in dezvoltarea fatului. Dioxina este recunoscuta pentru efectele sale negative asupra sistemului imunitar si perturbarea

sistemelor hormonale.

A fost demonstrata o legatura directa intre la dioxina si malformatii ale fatului, fertilitate scazuta, reducerea numarului de spermatozoizi, endometrioza, diabet, dificultati de invatare, afectiuni ale plamanului si ale pielii, sindromul oboselii cronice, afectiuni hematologice, perturbari ale sistemului nervos si altele.

I n ce mod suntem expusi la dioxine?

S ursa majora de dioxine pentru organism o reprezinta alimentele consumate. Dioxina este in lipide si se acumuleaza in tesutul grasos din organism. Dioxinele sunt prezente in carne, oua si produse lactate. In pestii provenind din zone contaminate, concentratia de dioxina poate fi de 100 000 de ori mai mare decat in mediul inconjurator.

C um se elimina dioxina?

B arbatii nu elimina dioxina din organism decat prin ciclul ei chimic de injumatatire, adica intr-un timp foarte indelungat, in timp ce femeile o elimina prin placenta si prin lapte, ducand la absorbtia acestei substante de catre fat sau sugar.

Cum ne putem feri de expunerea la dioxine?

E ste recomandabil sa consumam lapte si branzeturi degresate, carne si alte produse provenind din surse sigure. Fructele si legumele trebuie spalate cu grija pentru a indeparta pesticidele cu care au fost stropite. Este bine sa consumam alimente organice, vegetale cultivate fara a fi protejate de daunatori cu pesticide sau ierbicide.loading...Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 587
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2019 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site