Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

 
CATEGORII DOCUMENTE
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

Fracturi – TEST GRILA

sanatate

+ Font mai mare | - Font mai mic


DOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
APARATUL RESPIRATOR
Si totusi, candidozele se pot vindeca
DISFUNCTII SEXUALE
PET – CT
Test grila cu raspunsuri corecte
ANAMNEZA HOMEOPATICA
ADAPTARE, STRES SI PERSONALITATE IN MEDICINA
Proiectul Genomului Uman
Nanotehnologia -inceputul nanomedicinei
TRAVALIUL

TERMENI importanti pentru acest document

: fracturi : teste grila fracturi : clasificarea ao a fracturilor : tratament ptstabilizarea trigliceridelor :

Fracturi – TEST GRILA


1. [CS 00000] in cadrul fracturilor cu politraumatisme, o serie de masuri trebuie sa asigure supravietuirea, printre care: D(disability), ce reprezinta: ()
   A: dezobstructia cailor respiratorii
   B: imobilizarea permanenta a leziunilor ce pot duce la invaliditate
   C: imobilizarea tranzitorie a leziunilor ce pot duce la invaliditate
   D: mentinerea circulatiei
   E: asigurarea ventilatiei

2. [CS44000] Fractura de ulna ar putea fi codificata prin (pg 2309)
   A: cifra 1
   B: cifra 2
   C: cifra 3
   D: cifra 4
   E: cifra 5

3. [CS44001] Care este varsta la care apar cel mai frecvent fracturile : ()
   A: 5-10 ani
   B: 10-20 ani
   C: 20-40 ani
   D: 40-50 ani
   E: 50-60 ani

4. [CS44002] Care din urmatoarele NU este mecanism indirect de actiune a fracturilor: ()
   A: mecanism de incovoiere
   B: mecanism de torsiune
   C: mecansim de compresiune
   D: mecanism de smulgere
   E: fractura deschisa prin accident rutier si fractura prin arma de foc

5. [CS44003] In etiopatogenia fracturilor,urmatoarele afirmatii sunt corecte cu exceptia: ()
   A: este afectata preponderent varsta cuprinsa intre 20-40 de ani
   B: cele mai frecvent expuse sunt diafiza tibiala si epifiza proximala a radiusului
   C: fracturile de col sunt mai frecvente la varstnici
   D: copiii sunt frecvent expusi traumatismelor,dar elasticitatea oaselor scade frecventa fracturilor
   E: factorii extrinseci,implicati in fracturi sunt datorita actiunii unor forte exterioare

6. [CS44004] Despre mecanismele fracturilor sunt adevarate cu exceptia: ()
   A: sunt 2 mecanism: direct si indirect
   B: mecanismul direct determina frecvent leziuni tegumentare, subcutanate, fasciale, musculare si osoase
   C: cel mai frecvent mecanism implicat este cel indirect
   D: dupa modul de actiune al fortelor,mecanismele directe se impart in: incovoiere, torsiune, compresiune, smulgere si mixt
   E: frecvent, fracturile produse prin mecanism de indoire au traiect oblic

7. [CS44005] Traiectul unei fracturi poate fi,cu exceptia : ()
   A: oblic lung
   B: spiroid
   C: longitudinal
   D: transvers
   E: cu 3 fragmente

8. [CS44006] Referitor la fracturi sunt adevarate urmatoarele, cu exceptia: (pag 2301-2303)
   A: Incidenta maxima la copii, pentru ca sunt supusi frecvent traumatismelor
   B: Varstnicii fac frecvent fracturi pertrohanteriene
   C: Diafiza tibiala se poate fractura atat prin mecanism direct cat si indirect
   D: Mecanismul indirect presupune o fractura la distanta de locul actiunii fortelor mecanice
   E: Leziunile partilor moi depinde de marimea energiei corpului contondent

9. [CS44007] Conform clasificarii A.O, localizati si descrieti tipul de traumatism 42 B1: (pag 2309)
   A: Fractura de col femural, angrenata, traiect transversal
   B: Fractura cominutiva de radius la nivelul epifizei distale
   C: Fractura in doua fragmente de diafiza femurala, oblica scurta
   D: Fractura de diafiza tibiala in 3 fragmente,spiroida
   E: Fractura de diafiza tibiala cu 2 fragmente, oblica scurta

10. [CS44008] Fractura deschisa gradul IIIC dupa clasificarea lui Gustilo si Andersen reprezinta: (pag.2312)
   A: fractura deschisa produsa de o forta de mare energie ce determina o fractura cu cominutie importanta,cu pierdere cutanata si devitalizare importanta
   B: fractura deschisa produsa de o forta de mica energie care determina o fractura oblica sau transversala cu o plaga cutanata sub 2 cm
   C: fractura deschisa produsa de o forta de mare energie ce determina o fractura cominutiva cu leziuni importante contuze ale partilor moi,cu smulgerea periostului si cu expunerea osului
   D: fractura deschisa produsa de o forta de mare energie ce determina o fractura cu cominutie importanta,la care seasociaza leziuni ale axului vascular principal
   E: fractura deschisa produsa de o forta de energie moderata care determina o fractura cominutiva cu o plaga cutanata de peste 2 cm ,cu contuzia tegumentelor si a musculaturii vecine

11. [CS44009] Selectati afirmatia falsa legata de imobilizarea chirurgicala a fracturilor (osteosinteza): (pag 2317-2320)
   A: osteosinteza cu placa si suruburi presupune reducerea cu focar deschis a focarului de fractura
   B: osteosinteza centromedulara este indicatia de electie pentru fracturile oaselor antebratului
   C: suruburile de corticala au filet putin adanc si cu pas mic
   D: osteosinteza cu placa a ramas indicata in fracturile epifizo-metafizo-diafizare
   E: pentru fracturile pertrohanteriene se utilizeaza in general DHS

12. [CS44010] Fracturile prin mecanism direct sunt: (pg 2302)
   A: cele mai frecvente fracturi
   B: determina o deformare a osului la distanta de locul de aplicare a fortei
   C: produse in urma socului direct al agentului contondent
   D: produse prin mecanism de incovoiere
   E: produse prin mecanism de smulgere

13. [CS44011] Urmatoarele afirmatii despre mecanismul indirect de producere al fracturilor sunt adevarate, cu exceptia: (2302,2303)
   A: sunt cele mai frecvente fracturi
   B: osul se fractureaza la distanta de locul de aplicare a fortei
   C: pot fi produse prin smulgere
   D: pot fi produse prin tractiune
   E: pot fi produse prin incovoiere

14. [CS44012] Factorii intrinseci implicati in producerea fracturilor sunt urmatorii, cu exceptia: (2304,2305)
   A: curba de solicitare-deformare
   B: rezistenta la oboseala sau la stres
   C: densitatea
   D: regiunea anatomica
   E: capacitatea de absorbtie a energiei

15. [CS44013] Fracturile incomplete sunt: (2305,2306)
   A: fracturi cu intreruperea completa a corticalei
   B: fracturi cu 3 fragmente
   C: fractura in lemn verde a copilului
   D: fracturi in care se pierde integritatea osului
   E: fracturi cominutive

16. [CS44014] Se descriu urmatoarele traiecte de fractura, cu exceptia: (2306)
   A: oblic lung, produs prin incovoiere
   B: spiroid, produs prin torsiune
   C: spiroid, produs prin mecanism direct
   D: fractura cu trei fragmente
   E: oblic scurt, produs prin mecanism direct

17. [CS44015] Urmatoarele afirmatii sunt adevarate despre deplasarea fragmentelor de fractura, cu exceptia: (2307)
   A: In translatia-deplasare un fragment se deplaseaza antero posterior
   B: unghiularea fragmentelor determina o scurtare
   C: Incalecare-deplasare determina o scurtate
   D: deplasarile complexe sunt rare
   E: se poate produce rotatie-deplasare

18. [CS44016] Complicatiile generale tardive ale fracturilor sint: (pg 2312)
   A: embolia pulmonara grasoasa
   B: exacerbarea unor afectiuni preexistente
   C: litiaza renala
   D: brohopneumonia
   E: CID

19. [CS44017] Traiectul de fractura poate fi: (pg 2306)
   A: transversal-mecanism direct produs de un corp de mare energie
   B: oblic lung-mecanism indirect de torsiune
   C: oblic scurt-mecanism indirect de torsiune
   D: cominutiv-mecanism direct,corp de mare energie
   E: spiroid-mecanism indirect de incovoiere

20. [CS44018] Mecanismele de producere ale fracturilor sunt, cu exceptia: (Pg. 2303)
   A: Angulare
   B: Incovoiere
   C: Torsiune
   D: Compresiune
   E: Smulgere

21. [CS44019] Traiectul de fractura poate fi, cu exceptia: (Pg. 2306)
   A: Transversal
   B: Oblic scurt
   C: Oblic lung
   D: Spiroid
   E: Longitudinal

22. [CS44020] Care nu sunt factori intriseci implicati in etiopatogenia fracturilor: (pag 2304)
   A: Rezistenta la oboseala sau stress
   B: Densitatea
   C: Regiunile anatomice expuse mai frecvent la traumatisme
   D: Curba solicitare-deformare
   E: Capacitate de absorbtie a energiei

23. [CS44021] Fracturile prin mecanism indirect sunt urmatoarele cu exceptia: (pag 2303)
   A: Mecanism de rasucire
   B: Mecanism de incovoiere
   C: Mecanism de torsiune
   D: Mecanism de smulgere
   E: Mecanism de compresiune

24. [CS44022] In clasificarea AO, a 2 cifra reprezinta: (pag 2309)
   A: Fractura neclasificabila
   B: Diagnosticul
   C: Localizarea la nivelul scheletului
   D: Localizarea la nivelul osului
   E: Tipul de fractura

25. [CS44023] Dintre factorii extrinseci favorizanti ai fracturilor fac paret urmatorii cu exceptia: (p2301)
   A: varsta: 20-40 ani
   B: regiunea anatomica exusa: diafiza tibiala
   C: regiunea anatomica expusa:extremitatea proximala femurala (la varstnici)
   D: varsta a IIIa(datorita osteoporozei)
   E: varsta: la copii fracturile se produc cu frecventa si gravitate crescute

26. [CS44024] Fracturile prin mecanism indirect sunt cele mai frecvente, cu exceptia (p2303)
   A: incovoiere
   B: compresiune
   C: smulgere(contractia violenta a cvadricepsului poate smulge spina iliaca antero-inferioara cu insertia dreptului anterior)
   D: torsiune(fractura spiroida a tibiei la un fotbalist)
   E: compresiune(caderea pe sold cu compresia colului femural)

27. [CS44025] Cea mai grava complicatie locala a unei fracturi poate fi : (pag 2311)
   A: articulara
   B: nervoasa
   C: complicatiile vasculare
   D: interpozitia de parti moi
   E: fractura deschisa

28. [CS44026] Pentru producerea unei fracturi de col femural este necesara o energie de : (pg. 2304)
   A: 60 kg/cm
   B: 30 kg/cm
   C: 25 kg/cm
   D: 35 kg/cm
   E: 75 kg/cm

29. [CS44027] Fracturile de oboseala la recruti dupa mars indelungat se produc la nivelul: (pg 2305)
   A: metafizelor metatarsienelor, in special metatarsianului IV, V
   B: metafizelor metatarsienelor, in special metatarsianului II, III
   C: diafizelor metatarsienelor, in special metatarsianului IV, V
   D: diafizelor metatarsienelor, in special metatarsianului II, III
   E: diafizelor falangelor, in special falangelor proximale II, III

30. [CS44028] Pentru producerea unei fracturi de col femural este necesara o energie de: (pg 2304)
   A: 40 kg/cm
   B: 50kg/cm
   C: 60 kg/cm
   D: 65 kg/cm
   E: 70 kg/cm

31. [CS44029] O fractura de femur se poate insotii de o pierdere de sange de (pg 2315)
   A: 0,5 -1 l
   B: 1-1,5 l
   C: 1,25-1,75 l
   D: 1,5-2 l
   E: 1-2 l

32. [CS44030] La varstnici sunt mai frecvente fracturile: ()
   A: diafizei tibiale
   B: maleolei externe
   C: extremitatii proximale femurale
   D: epifizei distale a radiusului
   E: femurale supracondiliene

33. [CS44031] Dintre factorii intrinseci care determina susceptibilitatea la fracturi nu face parte: ()
   A: capacitatea de absorbtie a energiei
   B: curba solicitare- deformare
   C: densitatea osoasa
   D: o contractie musculare violenta
   E: rezistenta la oboseala

34. [CS44032] Fractura codificata in clasificarea AO '44B' reprezinta: ()
   A: fractura femurului la nivelul epifizei distale, cu 2 fragmente
   B: fractura de gamba la nivelul maleolei externe cu 3 fragmente
   C: fractura diafizei humerale cu traiect spiroid
   D: fractura diafizei tibiale cu 3 fragmente
   E: fractura diafizei radiale cu 2 fragmente

35. [CS44033] Fractura diafizei humerale cu 2 fragmente si traiect oblic este codificata in clasificarea AO astfel: ()
   A: 12B1
   B: 21A3
   C: 42C1
   D: 12A2
   E: 13A2

36. [CS44034] Prima cifra din clasificarea AO (Asociatia pentru studiul Osteosintezei) reprezinta: (pg. 2309)
   A: localizarea la nivelul osului
   B: localizarea la nivelul scheletului
   C: mecanismul de producere
   D: tipul de fractura
   E: tipul traiectului de fractura

37. [CS44035] A doua cifra din clasificarea AO (Asociatia pentru studiul Osteosintezei) reprezinta: (pg2309)
   A: localizarea la nivelul osului
   B: prezenta leziunilor vasculo-nervoase
   C: fractura pe os patologic
   D: localizarea la nivelul scheletului
   E: tipul de fractura
  
38. [CS44036] Criteriul absolut pentru a stabili existenta fracturii este (pg 2308)
   A: examenul radiologic standard
   B: tomgrafia computerizata
   C: R
   D: examenul clinic
   E: osteodensitometria
  
39. [CS44037] Legat de deplasarile din fracturi, DECALAJUL apare frecvent in: (pg2307)
   A: Fracturile bratului
   B: Fracturile femurului
   C: Fracturile antebratului
   D: Fracturile de bazin
   E: Fracturile tibiei
  
40. [CS44038] Legat de deplasarile din fracturi, in translatie-deplasare apare: (pg2307)
   A: Deplasarea unui fragment antero-posterior sau medial-lateral
   B: Unghiularea fragmentelor
   C: Decalaj de fragmente
   D: Telescoparea fragmentelor
   E: Incalecarea fragmentelor
  
41. [CS44039] Folosirea placii de osteosinteza in fracturi are ca indicatie de electie: (pg2319)
   A: Fracturile diafizare ale antebratului
   B: Fracturile femurului
   C: Fracturile tibiei
   D: Fracturile de humerus
   E: Fracturile de bazin
 
42. [CS44040] Varsta la care apar cel mai frecvent fracturile este: (pg .2301)
   A: intre20-40 ani
   B: intre1-20 ani
   C: intre 40-60 ani
   D: intre10-20 ani
   E: dupa 60 de ani
  
43. [CS44041] Fracturile prin mecanism direct se produc prin: (pg .2302)
   A: inconvoiere
   B: torsiune
   C: soc direct al agentului contondent
   D: compresiune
   E: smulgere
  
44. [CS44042] Fracturile prin mecanism indirect se produc prin urmatoarele mecanisme cu exceptia: (pg .2303)
   A: inconvoiere
   B: torsiune
   C: compresiune
   D: smulgere
   E: soc direct al agentului contondent
  
45. [CS44043] Factori intrinseci necesari pt producerea unei fracturi sunt urmatorii, cu exceptia: (pag. 2304-2305)
   A: capacitatea osului de absorbtie a energiei
   B: curba solicitare-deformare
   C: rezistenta osului la oboseala si stres
   D: densitatea osului
   E: regiunea anatomica afectata
  
46. [CS44044] Semne de probabilitate ale fracturii sunt: (pag. 2308)
   A: mobilitate anormala
   B: crepitatie osoasa
   C: netransmisibilitatea miscarilor
   D: intreruperea continuitatii osoase
   E: deformare locala
  
47. [CS44045] Gradul IIIA din clasificarea moderna a fracturilor deschise reprezinta: (pag. 2312)
   A: fractura produsa de o energie mai mica ce determina o fractura cu cominutie importanta
   B: fractura de gradul III la care se asociaza leziuni ale axului vascular principal
   C: fractura deschisa produsa de o forta de mica energie ce determina o fractura oblica
   D: fractura produsa de o forta de mare energie ce determina o fractura cu cominutie importanta
   E: fractura deschisa produsa de o forta de energie moderata ce determina o fractura cominutiva
  
48. [CS44046] In complicatiile tardive locale ale fracturilor se intalneste necroza aseptica ce reprezinta: (pag. 2314)
   A: urmarea lezarii in momentul fracturii a unui pedicul vascular care asigura irigatia unui fragment osos
   B: datorata calusului vicios cu dezaxare
   C: neconsolidare a fracturii in intervalul de timp in care ar trebui sa se vindece
   D: complicatie postchirurgicala
   E: osteosinteza cu tija centromedulara
  
49. [CS44047] Care dintre urmatoarele afirmatii nu sunt valabile referitor la mecanismul direct al fracturilor? (p.2302)
   A: socul actioneaza direct asupra locului de impact
   B: socul produce leziuni tegumentare
   C: socul produce leziuni ale tesutului cel subcutanat
   D: fractura deschisa se produce rar
   E: tipul de fractura depinde de marimea energiei ag contondent
  
50. [CS44048] Mecanismul fracturilor indirecte sunt urmatoarele cu o exceptie: (p.2303)
   A: torsiune
   B: smulgere
   C: incovoiere
   D: translatie
   E: compresiune
  

51. [CS44049] Fracturile pe os patologic sunt urmatoarele cu o exceptie: (P.2305)
   A: fr. pe os cu osteomielita
   B: ft pe os cu osteomalacie
   C: fr in lemn verde
   D: fr pe os cu tumora metastatica
   E: fr pe os cu osteoporoza
  

52. [CS44050] Semn local obiectiv Intr-o fractura nu sunt: (P2308)
   A: tumefactia zonei
   B: deformarea zonei
   C: pozitie vicioasa
   D: durere la niv zonei
   E: scurtarea segmentului fracturat
  
53. [CS44051] Despre embolia grasoasa ca si complicatie a fracturilor e adevarat cu exceptia: (pg2310)
   A: este o complicatie tardiva generala
   B: clinic apar semne de hipoxie
   C: scade nr de trombocite
   D: globulele de grasime embolizante pot proveni din disocierea trigliceridelor circulante in glicerol si grasime
   E: uneori pot aparea petesii
  
54. [CS44052] Complicatii tardive locale nu sunt: (pg 2310, 2313, 2314)
   A: pseudartroza
   B: sdr algoneurodistrofic
   C: bronhopneumonia
   D: necroza aseptica
   E: redoarea articulatiilor vecine focarului de fractura
  
55. [CS44053] Semnele locale obiective in cazul unei fracturi: (pag 2308)
   A: Echimoza la locul de fractura apare precoce
   B: Mobilitatea anormala este un semn de probabilitate
   C: Deformarea locala este un semn de certitudine
   D: La inspectie se pot sesiza crepitatiile osoase
   E: Imprimarea unei miscari segmentului distal de fractura, neurmata de perceperea ei in segmentul proximal constituie semnul netransmisibilitatii miscarii
  
56. [CS44054] Fracturile prin mecanism direct: (pag 2302)
   A: Sunt cele mai frecvente
   B: Osul se fractureaza la distanta fata de punctul de aplicare a fortei
   C: Cel mai frecvent sunt fracturi deschise
   D: La aceasta categorie intra fracturile prin indoire
   E: Tipul de fractura nu depinde de marimea energiei corpului contondent
  
57. [CS44055] Criteriul absolut pentru a stabili existenta unei fracturi si a sediului ei este: (Pag2308)
   A: Ecografia
   B: RMN
   C: Examenul radiologic standard
   D: Scintigrafia
   E: Examenul clinic
  
58. [CS44056] Cea mai grava complicatie locala imediata este: (Pag 2311)
   A: Interpozitia de parti moi
   B: Complicatiile nervoase
   C: Complicatiile vasculare
   D: Fractura deschisa
   E: Complicatiile articulare
  
59. [CS44057] Varsta la care apar cel mai des fracturile: (pag.2301)
   A: 0-3 ani
   B: 5-10 ani
   C: 10-20 ani
   D: 20-40 ani
   E: peste 60 de ani
  
60. [CS44058] Indicatia de electie a placilor in tratamentul fracturilor este legata de fractura diafizara a: (pag.2319)
   A: antebratului
   B: metacarpianului V
   C: humerusului
   D: femurului
   E: tibiei
  

61. [CS44059] Nu constituie sedii frecvente ale fracturilor: (pag 2301-2302)
   A: Epifiza distala a radiusului
   B: Diafiza tibiala
   C: Colul femural
   D: Diafiza humerala
   E: Fractura pertrohanteriana
  
62. [CS44060] Incadrarea unei fracturi ca 31A2 (pag. 2309)
   A: Fractura a humerusului la nivelul diafizei cu 2 fragmente si traiect transversal
   B: Fractura femurului la nivelul epifizei proximale cu 2 fragmente si traiect oblic
   C: Fractura radiusului la nivelul epifizei distale cu 3 fragmente si traiect oblic
   D: Fractura tibiei la nivelul diafizei cu 3 fragmente si traiect spiroid
   E: Fractura unei vertebre prin tasare
  
63. [CS44061] Complicatiile locale tardive sunt urmatoarele, cu exceptia: (2311)
   A: Interpozitia de parti moi
   B: Calus vicios
   C: Pseudartoza
   D: Artroza
   E: Redoare articulara
  
64. [CS44062] Infectia compromite consolidarea fracturilor prin urmatoarele mecanisme, cu exceptia: (2312)
   A: Creeaza un pH acid care impiedica mineralizarea
   B: Toxinele microbiene lizeaza fibrina
   C: Creeaza un pH bazic care impiedica mineralizarea
   D: Impiedica polimerizarea fibrelor colagene
   E: Impiedica polimerizarea mucopolizaharidelor
  
65. [CS44063] Fracturile prin mecanism direct: (pag.2302)
   A: Se produc in urma socului durect al agentului contondent la distanta de locul de impact;
   B: Leziunile tesuturilor moi cat si tipul de fractura depind de marimea energiei corpului contondent
   C: Mecandismul poate avea o componenta torsionala
   D: Astfel de fracturi pot aparea in accidentele de schi
   E: Agentul vulnerant nu determina leziuni ale tegumentului
  
66. [CS44064] Densitate osoasa mare este prezenta in: (pag.2305)
   A: Osul normal
   B: Anumite formatiuni tumorale;
   C: Infectii osoase
   D: TBC osos
   E: Osteoporoza
  
67. [CS44065] Care dintre urmatoarele afirmatii privind factorii favorizanti ai aparitie fracturilor sunt adevarate? (pag 2301)
   A: varsta- apare cel mai frecvent intre 20 si 40 ani
   B: varsta- apare cel mai frecvent intre 10 si 20 ani
   C: o serie de regiuni anatomice- epifiza este sediul frecvent al fracturilor
   D: a doua perioada de incidenta crescuta este la adulti datorita osteoporozei
   E: copiii fac frecvent fracturi datorita elasticitatii mai mici a oaselor
  
68.
[CS44066] Care dintre urmatoarele nu apartin mecanismelor indirecte implicate in producerea fracturilor? (pag 2302-2303)
   A: incovoierea
   B: torsiunea
   C: compresiunea
   D: smulgerea
   E: soc direct al agentului contondent asupra locului de impact
  
69. [CS44067] DCS (dynamic condilar screw) se foloseste in fracturile: (p.2320)
   A: humerusului
   B: radiusului
   C: pertrohanteriene
   D: condililor
   E: astragalului
  
70. [CS44068] Pentru producerea unei fracture de col femural, este necesara o energie de: (p.2304)
   A: 40 kg/cm
   B: 50 kg/cm
   C: 60 kg/cm
   D: 70 kg/cm
   E: 80 kg/cm
  
71. [CS44069] Criteriul absolut ptr a stabili existenta unei fracturi este: (pag.2308)
   A: Examenul radiologic standard fata si profil
   B: Hemoleucograma
   C: Scintigrafia osoasa
   D: Masurarea densitatii osoase
   E: Rezonanta magnetica nucleara
  
72.
[CS44070] Urmatoarele criterii reprezinta gradul IIIA in clasificarea moderna a fracturilor deschise: (pag.2312)
   A: Plaga cutanata sub 2 cm
   B: Fractura produsa de o forta de energie mare,devitalizare musculara,poluare intensa
   C: Leziuni ale axului vascular principal
   D: Smulgerea periostului si expunerea osului
   E: Fractura oblica sau transversala relativ putin poluata
  
73. [CS44071] Care este criteriul absolut, in ceea ce priveste examenul imagistic, pentru a stabilii existenta fracturii: (2308)
   A: examenul radiologic
   B: CT
   C: RMN
   D: ECHO
   E: ECHO Doppler
  
74. [CS44072] Primul ajutor specific pentru fractura deschisa este: (2324)
   A: resuscitarea
   B: recoltarea de culturi din plaga
   C: debridarea plagii
   D: stabilizarea osoasa
   E: acoperirea plagii cu un “pansament” cat mai curat
  
75. [CS44073] Urmatoarea fractura codificata 3.2.B in clasificarea AO reprezinta: ()
   A: fractura la nivelul diafizei gambei cu 2 fragmente;
   B: fractura coapsei, la nivelul diafizei, cu 3 fragmente;
   C: fractura bazinului cu mai mult de 3 fragmente;
   D: fractuta metatarsului 3 cu 2 fragmente si cu baza fracturii deschise;
   E: fractura a trei oase cu 2 fragmente fiecare.
  
76. [CS44090] Nu face parte din complicatiile locale tardive ale unei fracturi: (pag. 2312-2314)
   A: Pseudartroza
   B: Calusul vicios
   C: Redoarea articulatiilor vecine focarului de fractura
   D: Distrofia simpatica reflexa
   E: Hemangiopericitomul
  
77. [CS44091] In producerea fracturilor sunt implicate urmatoarele mecanisme indirecte, cu EXCEPTIA: ()
   A: de incovoiere
   B: de torsiune
   C: de compresie
   D: de smulgere
   E: de dilacerare
  
78. [popliteu] Care este cea mai grava complicatie imediata a fracturilor? (2311)
   A: Interpozitia de parti moi intre fragmentele fracturii
   B: Prinderea intre fragmantele fracturii a unui trunchi nervos
   C: Fractura deschisa
   D: Hidartroza genunchiului
   E: Retentia urinara
  
79. [CM44001] Care din urmatoarele reprezinta complicatii imediate generale ale fracturilor: ()
   A: embolia grasoasa pulmonara
   B: bronhopneumonia
   C: fractura deschisa
   D: coagularea intravasculara diseminata
   E: exacerbarea unor afectiuni preexistente(insuficienta coronariana,diabet)
  
80. [CM44002] Se realizeaza osteosinteza pe principiul hobanului la nivelul: ()
   A: fractura deschisa a femurului
   B: fractura de rotula
   C: la nivelul olecranului
   D: fracturile diafizare ale oaselor antebratului
   E: la nivelul marelui trohanter
  
81. [CM44003] Care din urmatoarele oase sunt in mod particular susceptibile de a dezvolta o necroza osoasa: ()
   A: capul femural dupa o fractura de col
   B: scafoidul-polul proximal
   C: corpul astragalului
   D: extremitatea distala humerus
   E: scapula
  
82. [CM44004] NU fac parte din calsificarea prognostica a fracturilor: ()
   A: fracturi inchise
   B: fractura pe os patologic
   C: fractura stabila
   D: fractura instabila
   E: fractura deschisa
  
83. [CM44005] Semne de probabilitate ale unei fracturi sunt urmatoarele: ()
   A: durere in punct fix
   B: echimoza
   C: deformare locala
   D: atitudine vicioasa
   E: mobilitate anormala
  
84. [CM44006] despre mecanismele fracturii se poate afirma: ()
   A: compresiunea are loc mai frecvent la nivelul oaselor scurte
   B: fractura in mecanismul de incovoiere apare la maximum de curbura,la nivelul oaselor lungi
   C: in mecanismele directe poate aparea fractura deschisa
   D: cel mai frecvent fracturile se produc prin mecanism indirect
   E: fractura cominutiva a corpului vertebral se produce frecvent prin mecanism de smulgere
  
85. [CM44007] Factorii intrinseci implicati in etiopatogenia fracturilor sunt: ()
   A: rezistenta la oboseala si stress
   B: curba solicitare-deformare
   C: suprafata si locul de actiune a fortelor
   D: densitatea osoasa
   E: capacitatea de absorbtie a energiei
  
86. [CM44008] Despre curba de solicitare –deformare se poate spune: ()
   A: initial deformarea este invers proportionala cu solicitarea
   B: pe curba, initial se afla o zona plastica
   C: intre punctul de limita de proportionalitate si punctul maxim de solicitare se afla zona plastica
   D: modulul de elasticitate young reprezinta raportul intre unitatea de solicitare si cea de deformare
   E: punctul maxim de solicitare reprezinta solicitarea maxima ce poate suporta osul inainte de rupere
  
87. [CM44009] Despre fracturile incomplete este adevarata: ()
   A: la copil cele 2 fragmente raman in continuitate
   B: caderea pe mana determina fractura a metafizei distale a radiusului cu deformarea corticalei
   C: la adulti,fisurile intereseaza ambele corticale si cu pastrarea integritatii osului
   D: fracturile la copil sunt frecvente cele in lemn verde
   E: traiectul de fractura poate intrerupe complet corticala cu deplasarea celor doua fragmente
  
88. [CM44010] Despre fracturile complete se poate afirma: ()
   A: frecvent apare deplasarea celor 2 fragmente de fractura
   B: initial deplasarea fragmentelor se datoreaza contractiei grupelor musculare
   C: in fractura angrenata are loc telescoparea segmentului metafizar in diafiza
   D: in deplasarea tip translatie are loc scurtarea membrului
   E: unghiularea fragmentelor in diferite planuri poate duce la scurtarea segmentului respectiv
  
89.
[CM44011] Semnele generale in fracturi sunt ()
   A: agitatie
   B: paloare
   C: apar frecvent in fracturile deschise
   D: apar frecvent in fracturile membrul inferior
   E: impotenta funcionala
  

90.
[CM44012] Local, la nivelul unei fracturi se poate palpa: ()
   A: intreruperea continuitatii osoase la nivelul tibiei si femurului
   B: mobilitate anormala
   C: semnul netransmisibilitatii miscarii
   D: durere in punct fix
   E: crepitatii osoase
  
91. [CM44013] Imagistica in fracturi: ()
   A: CT este utila pentru aprecierea realei complexitati a fracturii
   B: Rx standard reprezinta criteriul absolut pentru a stabili existenta fracturii
   C: In principal se folosesc incidentele de fata si oblice
   D: Rx standard poate preciza incarcerarea uno fragmente mici
   E: Scintigrafia osoasa poate fi folosita in diagnosticul unei fracturi
  
92. [CM44014] Complicatiile imediate locale sunt ()
   A: pseudoartroza
   B: interpozitia de parti moi
   C: CID
   D: hemartroza
   E: redoare articulara
  
93. [CM44015] Complicatiile tardive locale ale fracturilor sunt: ()
   A: artroza
   B: distrofia simpatica
   C: calus vicios
   D: complicatii vasculare
   E: fractura deschisa
  
94. [CM44016] clasificarea fracturilor deschise presupune: ()
   A: in gr II plaga e mai mica de 2 cm
   B: gr IIIB apar leziuni ale axului vascular principal
   C: in grIIIA poate apare smulgerea peristului
   D: sunt clasificate in functie de marimea energiei absorbite, gradul contaminarii de gradul deschiderii cutanate
   E: fracturile oblice frecvent sunt incluse in gr I
  
95. [CM44017] Urmatoarele semne clinice sunt asociate unei fracturi angrenate de col femural: (pag 2308)
   A: Mobilitate anormala
   B: Tumefactie locala
   C: Crepitatii osoase
   D: Netransmisibilitatea miscarilor
   E: Atitudine vicioasa
  
96. [CM44018] Dezavantajele osteosintezei cu placa sunt (pag 2318-2319)
   A: Expunerea larga a focarului de fractura
   B: Devascularizare osoasa
   C: Compresiune scazuta intre fragmentele osoase
   D: Spongiozarea osului
   E: Afectarea circulatiei medulare
  
97. [CM44019] Urmatoarele afirmatii sunt adevarate (pag 2312-2314)
   A: Calusul vicios se poate asocia cu angulare sau decalaj
   B: Distrofia simpatica reflexa se evidentiaza radiografic ca o zona de osteoporoza localizata, unica
   C: Necroza aseptica determina redoare articulara si durere
   D: Pseudartroza reprezinta neconsolidarea articulatiei in intervalul mediu de timp
   E: La mobilizarea membrului cu pseudartroza apare durere
  
98. [CM44020] Reducerea fracturilor (pag 2317)
   A: Se realizeaza in orice tip de fractura
   B: Poate fi manuala sau instrumentala
   C: La copii nu este obligatorie daca exista un mic decalaj, deoarece au capacitate crescuta de remodelare
   D: Se realizeaza manual prin extensie transscheletica
   E: Este un mijloc de tratament ortopedic
  
99. [CM44021] Complicatiile imediate locale ale unei fracturi sunt: (pag 2311-2314)
   A: Embolia grasoasa
   B: Hidartroza
   C: Neurapraxie
   D: Fractura deschisa
   E: Sdr
  
100. [CM44022] Despre fracturile deschise, sunt adevarate: (pag 2312)
   A: Este cea mai importanta complicatie locala tardiva a unei fracturi
   B: Se produc cel mai frecvent prin mecanism indirect, prin lezarea tegumentului de catre fragmentul osos
   C: Cele de grad III sunt produse de forte cu energie mare
   D: In plagile profunde,contuze, potentialul septic e mare
   E: In cele de grad III C apar si leziuni vasculare
  
101. [CM44023] Complicatiile tardive locale ale fracturilor sunt urmatorele: (pag 2311-2314)
   A: hemartroza
   B: pseudartroza
   C: osteoporoza
   D: axonotmesis
   E: necroza aseptica
  
102. [CM44024] Mecanismele indirecte de producere a fracturilor sunt: (pag 2303)
   A: flexie
   B: torsiune
   C: tasare
   D: compresiune
   E: smulgere
  
103. [CM44025] Semnele de probabilitate ale unei fracturi sunt: (pag 2308)
   A: durere in punct fix
   B: deformare locala
   C: mobilitate anormala
   D: echimoza
   E: crepitatie osoasa
  
104. [CM44026] Sindromul algoneurodistrofic se manifesta clinic prin: (pag 2314)
   A: osteoporoza patata
   B: durere limitata la focarul de fractura
   C: sudoratie
   D: tegumente subtiri,atrofice
   E: redori articulare
  
105. [CM44027] Scopul tratamentului propriu-zis al fracturii este: (pag 2315)
   A: reducerea fracturii
   B: imobilizarea
   C: combaterea socului
   D: restabilirea functiei
   E: prevenirea infectiei
  
106. [CM44028] Urmatorele afirmatii despre fractura deschisa gradul III A dupa clasificarea lui Gustilo si Andersen sunt adevarate: (pag 2312)
   A: plaga cutanata este intens poluata
   B: asociaza leziuni ale axului vascular principal
   C: smulgerea periostului
   D: prezinta dilacerari cutanate,lambouri devitalizate
   E: impune repararea chirurgicala pentru pastrarea membrului
  
107. [CM44029] Urmatoarele afirmatii despre modelul lui Young sunt adevarate: (pg 2304)
   A: reprezinta un factor intrinsec in producerea fracturilor
   B: defineste curba solicitare-deformare
   C: reprezinta o masura a elasticitatii materialelor
   D: intre punctele 0 si A se afla zona de deformare elastica
   E: intre punctele 0 si A se afla zona de deformare plastica
  
108. [CM44030] Fracturile incomplete: (pg 2305,2306)
   A: intrerup complet corticala
   B: pastreaza integritatea osului
   C: intereseaza o singura corticala
   D: determina fisurile la adulti
   E: determina deplasarea fragmentelor de fractura
  
109. [CM44031] Traiectul de fractura poate fi: (pg 2306)
   A: oblic lung, produs prin incovoiere
   B: spiroid, produs prin torsiune
   C: spiroid, produs prin mecanism direct
   D: fractura cu trei fragmente
   E: oblic scurt, produs prin mecanism direct
  
110. [CM44032] Fracturile incomplete: (pg 2305,2306)
   A: la adulti sunt fracturi in lemn verde
   B: la copil se descrie fractura metafizei distale radiale
   C: corticala se fractureaza la copil numai pe partea concava a osului
   D: radiologic apare deformarea „buckle” a corticalei metafizare
   E: sunt fracturi cu deplasare
  
111. [CM44033] Semnele de probabilitate in diagnosticul fracturilor sunt: (pg 2308)
   A: echimoza
   B: durere in punct fix
   C: mobilitate anormala
   D: atitudine vicioasa
   E: deformare locala
  
112. [CM44034] Semnele de certitudine in diagnosticul fracturilor sunt: (pg 2308)
   A: mobilitate anormala
   B: atitudine vicioasa
   C: netransmisibilitatea miscarilor
   D: crepitatia osoasa
   E: deformarea locala
  
113. [CM44035] Semnele generale in diagnosticul fracturilor: (pg 2307)
   A: apar mai frecvent in fracturile membrului inferior
   B: apar cand fracturile se insotesc de alte leziuni viscerale
   C: se caracterizeaza prin paloare, anxietate, impotenta functionala
   D: se caracterizeaza prin anxietate, agitatie, paloare, durere la nivelul fracturii
   E: se caracterizeaza prin anxietate, agitatie, paloare, soc
  
114. [CM44036] Mecanismele indirecte de producere ale fraturilor sint: (pg 2303)
   A: Torsiune
   B: Compresiune
   C: Smulgere
   D: Scurtare
   E: Flexie
  
115. [CM44037] Semnele generale ale fracturilor apar mai frecvent in: (pg 2307)
   A: Politraumatisme
   B: Polifracturi
   C: fracturi inchise
   D: fracturi deschise
   E: fracturi ale membrului superior
  
116. [CM44038] Semnele locale obiective ale fracturilor sunt: (pg 2308)
   A: durere in punct fix circumferentiala
   B: impotenta functionala
   C: tumefactie cu deformarea regiunii
   D: intreruperea continuitatii osoase
   E: scurtarea segmentului respectiv
  
117. [CM44039] Semnele de certitudine ale fracturilor sint: (pg 1308)
   A: durere in punct fix
   B: mobilitate anormala
   C: crepitatii osoase
   D: deformare locala
   E: intreruperea continuitatii osoase
  
118. [CM44040] Examenul radiologic standard al fracturilor e un criteriu absolut pt a stabili: (pg 2308)
   A: existenta fracturilor
   B: sediul fracturilor
   C: forma fracturilor
   D: prezenta si tipul fracturilor
   E: tratamentul fracturilor
  
119. [CM44041] Complicatiile locale ale fracturilor pot fi: (pg 2311,2312,2313)
   A: fractura-luxatie
   B: pseudartroza
   C: fractura articulara
   D: distrofia simpatica reflexa
   E: exacerbarea unor afectiuni preexistente
  
120.
[CM44042] Deplasarile in fracturi pot fi : (Pg. 2307)
   A: Translatie-deplasare “ad latum”
   B: Incalecare-deplasare
   C: Unghiulare
   D: Rotatie
   E: Circulare

121. [CM44043] Semne generale apar mai frecvent in urmatoarele tipuri de fracturi : (Pg. 2307)
   A: Fracturile membrelor superioare
   B: Fracturi deschise
   C: Polifracturi
   D: Politrumatisme
   E: Fracturile bazinului
  
122. [CM44044] Semne generale in fracturi pot fi : (Pg. 2307)
   A: Agitatie
   B: Cianoza
   C: Anxietate
   D: Hipotensiune arteriala
   E: Paloare
  
123. [CM44045] Semne locale subiective in fracturi pot fi: (Pg. 2307)
   A: Pozitii vicioase
   B: Scurtarea membrului
   C: Deformare si tumefactie
   D: Impotenta functionala
   E: Dureri la nivelul fracturii
  

124. [CM44046] Semne de probabilitate in fracturi sunt: (Pg. 2308)
   A: Mobilitate anormala
   B: Crepitatie osoasa
   C: Echimoza
   D: Deformare locala
   E: Atitudine vicioasa
  
125. [CM44047] Semne de certitudine in fracturi sunt: (Pg. 2308)
   A: Intreruperea continuitatii osoase
   B: Netransmisibilitatea miscarilor
   C: Deformare locala
   D: Mobilitate anormala
   E: Durere in punct fix
  
126. [CM44048] Semnele locale, subiective in cazul fracturii sunt: (pag 2308)
   A: Durere la nivelul fracturii
   B: Tumefactii
   C: Scurtarea membrului
   D: Pozitie vicioasa
   E: Impotenta functionala
  
127. [CM44049] Complicatiile imediate, localizate ,in cazul fracturilor sunt: (pag 2311)
   A: Hidrartroza
   B: Pseudoartroza
   C: Axonotmesis,neurotmesis
   D: Hemartroza
   E: Calus vicios
  
128.
[CM44050] Clasificarea moderna a fracturilor deschise Gustilo si Anderson prevede: (pag 2312)
   A: Gradul II- fractura cominutiva cu o plaga cutanata sub 2 cm
   B: Gradul III C-fractura grad IIIl care se asociaza leziuniale axului vascular principal
   C: Gradul I- fractura deschisa produsa de o forta mica
   D: Gradul III A- fractura oblica sau transversala cu o plaga cutanata
   E: Gradul III B – fractura cominutiva cu afectarea periostului
  
129.
[CM44051] Scopul tratamentului propriu-zis al fracturilor este: (pag 2315)
   A: Punerea membrului afectat in ghips
   B: Restaurarea functiei
   C: Imobilizarea
   D: Reducerea fracturii
   E: Repunerea fragmentelor in pozitii anatomice
  
130. [CM44052] Osteosinteza se realizeaza cu: (pag 2318,2322)
   A: Tije elastice ender
   B: Ghips
   C: Fixatorul extern
   D: Atele
   E: Placi cu autocompresiune
  
131. [CM44053] Tratamentul fracturii deschise in spital este : (pag 2324-2325)
   A: Debridarea plagii
   B: Plastii fascio-cutanate si musculare pediculare la nivelul placii
   C: Sutura se practica in cazul fracturilor de grad II, III
   D: Debridare chirurgicala si osoasa
   E: Profilaxia antitetanoasa
  
132.
[CM44054] In tratamentul fracturii deschise, se administreaza antibiotice cu spectru larg: (pag 2324)
   A: Ampicilina si Gentamicina
   B: Cefalosporine si aminiglicozid
   C: Cefalosporine si florochinolone
   D: I’ lactamine semisintetice si aminoglicozide
   E: Beta-lactamine si peniciline
  
133. [CM44055] Dintre factorii intrinseci favorizanti ai fracturilor fac parte: (p2304-2305)
   A: capacitatea de absorbtie a energiei
   B: curba solicitare-deformare
   C: modelul lui Young(raportul dntre unitatea de solicitare si unitatea de deformare)
   D: rezistenta la efort prelungit este crescuta
   E: densitatea(fracturi pe os normal sau pe os patologic)
  
134. [CM44056] Fractura la copil: (p2306)
   A: pot fi fracturi incomplete
   B: in lemn verde este o fractura completa fara deplasare
   C: in caderea pe mana se produce fractua metafizei distale radiale conducand la deformarea corticalei(buckle)
   D: fractura in lemn verde este o fracura completa cu deplasare
   E: fractura in lemn verde estre o fractura incompleta
  
135. [CM44057] Fractura angrenata este: (p2306)
   A: o fractura completa
   B: are 2 fragmente
   C: are 4 fragmente
   D: se produce prin telescoparea fragmentului diafizar in metaepifiza
   E: produce telescoparea metaepifizei in epifiza
  
136. [CM44058] Despre fracturile cominutive se poate afirma: (p2306)
   A: se produc prin mecanism indirect
   B: se produc prin mecanism direct
   C: contin mai mult de 2 fragmente
   D: contin mai mult de 3 fragmente
   E: ontin mai mult de 4 fragmente
  

137. [CM44059] La nivelul fracturilor pot aparea urmatoarele leziuni de parti moi (p2307)
   A: leziuni vasculonervoase (leziunea nr radial intr-o fractura diafizara humerala)
   B: musculatura poate fi lezata prin mecanism direct
   C: musculatura poate fi lezata prin mecanism indirecte determinat de deplasarea fragmentelor fracturii
   D: leziuni ale sinovialei
   E: leziuni ale tendoanelor
  
138. [CM44060] Dintre semnele de certitudine ale fracturii fac parte: (p2308)
   A: mobilitate anormala
   B: deformare locala
   C: crepitatie osoasa
   D: echimoza si atitudine vicioasa
   E: lipsa transmisibilitatii miscarilor si intreruperea continuitatii osoase
  
139. [CM44061] Factori intrinseci importanti in determinarea susceptibilitatii la fractura sunt: (pag 2304)
   A: rezistenta la oboseala si la stress
   B: curba solicitare deformare si modelul lui Young
   C: capacitatea de absortie a energiei
   D: regiunea anatomica expusa traumatismului
   E: mecanismul de actiune al fortei exterioare
  
140. [CM44062] Clasificarea fracturilor in functie de structura osului fracturat cuprinde urmatoarele: (pag 2308)
   A: fracturi stabile
   B: fractura pe os sanatos
   C: fracturi instabile
   D: fractura pe os patologic
   E: fracturi inchise
  
141. [CM44063] Urmatoarele fac parte din complicatiile tardive locale ale unei fracturi: (pag 2312)
   A: calusul vicios
   B: intarzierea in consolidare
   C: redoarea articulatiilor vecine focarului de fractura
   D: osteoporoza
   E: litiaza renala
  
142. [CM44064] In osteosinteza centromedulara se utilizeaza : (pag 2318)
   A: surub de corticala autotarodant
   B: tije Kuntscher
   C: surub de corticala
   D: tije elastice Rush sau Ender
   E: placi cu autocompresiune
  
143. [CM44065] Sunt mecanisme de producere a fracturilor indirecte : (pg. 2303)
   A: mecanism de insurubare
   B: mecanism de incovoiere
   C: mecanism de torsiune
   D: mecanism de compresiune
   E: mecanism de smulgere
  
144. [CM44066] Dintre semnele locale obiective ale unei fracturi nu fac parte: (pg 2307, 2308)
   A: deformarea regiunii
   B: tumefactia zonei
   C: Dureri la nivelul fracturii
   D: impotenta functionala
   E: scurtarea segmentului afectat
  
145. [CM44067] Varsta, ca factor favorizant in aparitia fracturilor: (pg 2301)
   A: la care apar cel mai frecvent fracturile este intre 20 si 40 de ani
   B: a doua perioada cu incidenta crescuta este cea a varstei a treia
   C: copii fac cel mai des fracture datorita frecventei traumatismelor
   D: cu exceptia varstei a III-a, varsta nu este factor favorizant in producerea fracturilor
   E: copii desi sunt frecvent expusi la traumatisme, fac mai rar fracturi datorita elasticitaii mai mari a oaselor lor
  
146. [CM44068] Regiunile anatomice expuse mai frecvent traumatismelor sunt: (pg 2301-2302)
   A: diafiza tibiala
   B: epifiza tibiala
   C: epifiza distala a radiuslui
   D: diafiza distala a radiusului
   E: la varstnici, este frecventa fractura extremitatii proximale a femurului
  
147. [CM44069] Cele mai frecvene mecanisme de producere ale fracturilor sunt: (pg 2302-2303)
   A: mecanismul de incovoiere
   B: mecanismul direct
   C: mecanismul de torsiune
   D: mecanismul de compresiune
   E: mecanismul de smulgere
  
148. [CM44070] Pentru producerea fracturilor sunt necesari anumiti factori intriseci, dintre care fac parte: (pg 2304-2305)
   A: varsta
   B: curba solicitare-deformare
   C: densitatea osoasa
   D: capacitatea de absortie a energiei
   E: rezistenta la oboseala sau la stress
  
149. [CM44071] Modelul lui Young: (2304)
   A: reprezinta raportul dintre unitatea de solicitare si unitatea de deformare
   B: reprezinta raportul dintre unitatea de deformare si unitatea de solicitare
   C: reprezinta o masura a elasticitati materialelor
   D: reprezinta o masura a rigiditatii materialelor
   E: reprezinta raportul dintre unitatea de deformare si osteoporoza
  
150. [CM44072] Fractura la nivelul diafizei tibiale a unui schior al carui picior ramane fixat pe schi iar corpul cade inainte NU se produce prin urmatorul mecanism: (2302-2304)
   A: direct
   B: de torsiune
   C: compresiune
   D: de incovoiere
   E: de smulgere
  
151. [CM44073] Caderea in sezut la o persoana cu un grad de osteoporoza poate produce o fractura a unui corp vertebral prin mecanism de compresiune la nivel: ()
   A: toracal inferior
   B: cervical
   C: toracal superior
   D: lombar superior
   E: lombar inferior
  
152. [CM44074] Dintre complicatiile imediate locale nervoase al fracturilor face parte si axonotmesis, despre care afirmam ca: (pg 2311)
   A: reprezinta o intrerupere a axonilor si a tecii de mielina
   B: teaca Schwann si peri, endo,epinervul raman intacte
   C: se produce o degenerescenta totala distal de leziune
   D: nu apare o regenerare spontana de buna calitate
   E: se produce o crestere a axonilor de la centru spre propiria lor conexiune periferica
  
153. [CM44075] Tija zavorata (Grosse si Kempf): ()
   A: s-a imagnat pentru a extinde indicatia tijei in fracturile din treima distala si proximala a diafizelor oaselor lungi, precum si pentru fracturile cominutive
   B: zavorarea se realizeaza atat proximal cat si distal(zavorata dinamic)
   C: dinamizarea tijei permite compresiunea focarului in timpul mersului
   D: dupa 6-8 saptamani se poate scoate surubul cel mai departat de fractura (dinamizarea tijei)
   E: dupa 6-8 zile se poate scoate surubul cel mai departat de fractura (dinamizarea tijei)
  
154. [CM44076] Fracturile apar mai frecvent la urmatoarele categorii de varsta: ()
   A: 20-40 ani
   B: varstnici, deoarece sunt mai frecvent supusi la traumatisme
   C: copii
   D: varstnici, datorita osteoporozei
   E: 40-60 ani
  
155. [CM44077] La copii sunt mai frecvente urmatoarele forme de fracturi: ()
   A: fisurile
   B: B fracturile in lemn verde
   C: fracturile complete
   D: deformarile metafizei distale radiale
   E: fracturile angrenate
  
156. [CM44078] Scurtarea segmentului de membru fracturat se poate produce in cazul urmatoarelor forme de deplasare a fragmentelor: ()
   A: translatie
   B: rotatie
   C: unghiulare
   D: incalecare
   E: toate variantele sunt corecte
  
157. [CM44079] Semne de certitudine pentru prezenta fracturilor sunt: ()
   A: mobilitatea anormala
   B: durerea in punct fix
   C: netransmisibilitatea miscarii
   D: scurtarea segmentului afectat
   E: crepitatiile osoase
  
158. [CM44080] Sunt fracturi stabile: ()
   A: fracturile in lemn verde
   B: fracturile angrenate
   C: fractura spiroida a tibiei
   D: fractura transversa a tibiei
   E: fractura oblica a radiusului
  
159. [CM44081] Mecanismele de producere al fracturilor prin mecanism indirect sunt: (pg2303)
   A: inconvoiere
   B: torsiune
   C: soc direct al agentului contondent
   D: compresiune
   E: smulgere
  
160. [CM44082] Urmatoarele afirmatii referitoare la fracturile produse prin mecanismul de inconvoiere sunt adevarate: (pg 2303)
   A: forta este aplicata asupra unei extremitati a diafizei in timp ce extremitatea opusa ramane fixa
   B: forta aplicata asupra unei extremitati a diafizei determina o miscare de rotatie
   C: fractura are de obicei un traiect oblic sau cu un al treilea fragment,ori chiar cominutiv
   D: fractura are de obicei un traiect spiroid
   E: apare frecvent la nivelul corpurilor vertebrale
  

161. [CM44083] Dintre factorii intriseci implicati in determinarea susceptibilitatii la fractura fac parte: (pg 2304-2305)
   A: capacitatea de absorbtie a energiei
   B: curba solicitare deformare si modelul lui Young
   C: rezistenta la oboseala sau la stress
   D: densitatea
   E: marimea fortei agentului contodent
  
162. [CM44084] Din punct de vedere anatomo-patologic fracturile pot fi: (pg2305-2306)
   A: cominutive
   B: incomplete
   C: complete
   D: spiroide
   E: plurifragmentare
  
163. [CM44085] Semnele de probabilitate ale unei fracturi sunt: ()
   A: durere i® punct fix
   B: deformare locala
   C: atitudine vicioasa
   D: echimoza
   E: crepitatie osoasa (pg 2308)
  
164. [CM44086] Semnele de certitudine care atesta prezenta unei fracturi sunt: ((pg 2308))
   A: mobilitate anormala
   B: crepitatie osoasa
   C: intreruperea continuitatii osose
   D: netransmisibilitatea miscarii
   E: echimoza
  
165. [CM44087] Semnele de certitudine din fracturi sunt : (pg2308)
   A: Mobilitate anormala
   B: Intreruperea continuitatii osoase
   C: Netransmisibilitatea miscarilor
   D: Pot apare si in fracturi incomplete
   E: Durere in punct fix
  
166. [CM44088] Semnele de probabilitate din fracturi sunt: (pg2308)
   A: Durere in punct fix
   B: Echimoza
   C: Deformare osoasa
   D: Netransmisibilitatea miscarilor
   E: Intreruperea continuitatii osoase
  
167. [CM44090] Urmatoarele afirmatii despre fractura deschisa sunt adevarate (pg2311)
   A: Cel mai frecvent apare la nivelul gambei
   B: Cel mai frecvent apare la nivelul bratului
   C: Este cea mai grava complicatie imediata a fracturilor
   D: Mecansimul cel mai frecvent de producere este cel direct
   E: Mecansimul cel mai frecvent de producere este cel indirect
  
168. [CM44091] Pot fi complicatii tardive generale: (pg2312)
   A: Embolia grasoasa pulmonara
   B: Litiaza renala
   C: Osteoporoza
   D: CID
   E: Bronhopneumonia
  
169. [CM44092] Oasele susceptibile, in cadrul fracturilor la necroza osoasa sunt (pg2314)
   A: Capul femural
   B: Osul trapezoid
   C: Scafoidul
   D: Humerusul
   E: Corpul astragalului
  
170. [CM44093] Suruburile de spongie folosite la tratamentul fracturilor (pg2317)
   A: sunt folosite pentru fracturile epifizare
   B: pot fi folosite cu succes in fracturile diafizare oblice lungi si spiroide
   C: au filet rar si pas adanc
   D: au filet cu pas mic
   E: sunt folosite pentru reducerea ortopedica a fracturii
  
171. [CM44094] Mecanismele de producere al fracturilor prin mecanism indirect sunt: (pg2303)
   A: inconvoiere
   B: torsiune
   C: soc direct al agentului contondent
   D: compresiune
   E: smulgere
  
172. [CM44095] Urmatoarele afirmatii referitoare la fracturile produse prin mecanismul de inconvoiere sunt adevarate: (pg 2303)
   A: forta este aplicata asupra unei extremitati a diafizei in timp ce extremitatea opusa ramane fixa
   B: forta aplicata asupra unei extremitati a diafizei determina o miscare de rotatie
   C: fractura are de obicei un traiect oblic sau cu un al treilea fragment,ori chiar cominutiv
   D: fractura are de obicei un traiect spiroid
   E: apare frecvent la nivelul corpurilor vertebrale
  
173. [CM44096] Dintre factorii intriseci implicati in determinarea susceptibilitatii la fractura fac parte: (pg 2304-2305)
   A: capacitatea de absorbtie a energiei
   B: curba solicitare deformare si modelul lui Young
   C: rezistenta la oboseala sau la stress
   D: densitatea
   E: marimea fortei agentului contodent
  
174. [CM44097] Din punct de vedere anatomo-patologic fracturile pot fi: (pg2305-2306)
   A: cominutive
   B: incomplete
   C: complete
   D: spiroide
   E: plurifragmentare
  
175. [CM44098] Traiectul de fractura poate fi: (pg 2306)
   A: transversal
   B: oblic scurt
   C: unghiular
   D: spiroid
   E: cominutiv
  
176. [CM44099] Semnele locale subiective aparute in cazul unei fracturi sunt: (pg2307)
   A: dureri la nivelul fracturii
   B: tumefactia zonei interesate
   C: impotenta functionala
   D: anxietate
   E: stare de soc
  
177. [CM44100] Semnele locale obiective aparute in cazul unei fracturi sunt: (pg2308)
   A: tumefactia zonei interesate cu deformarea regiunii
   B: aparitia unor pozitii vicioase
   C: echimoza la nivelul regiunii interesate
   D: impotenta functionala
   E: dureri la nivelul fracturii
  
178. [CM44101] Complicatii imediate locale ale fracturilor sunt: (pag. 3211)
   A: hidrartroza
   B: fractura articulara
   C: neurapraxie
   D: sdr de ischemie acuta periferica
   E: pseudartroza
  
179. [CM44102] Complicatii tardive locale ale fracturilor sunt: (pag. 2313-2314)
   A: redoarea articulatiilor vecine
   B: necroza aseptica
   C: osteoporoza
   D: artroza articulatiilor vecine
   E: sdr. algoneurodistrofic
  
180. [CM44103] Imobilizarea unei fracturi se poate realiza prin: (pag. 2315-2317)
   A: aparat ghipsat circular
   B: bandaje
   C: aparate ortopedice
   D: tractiune continua transscheletica
   E: imobilizarea cu focar deschis
  
181. [CM44104] Suruburile utilizate pt mentinerea fragmentelor unei fracturi pot fi: (pag. 2317-2318)
   A: de spongie pt fracturi epifizare
   B: de corticala
   C: auto-tarodante
   D: de spongie pt fracturi diafizare
   E: cu autocompresiune
  
182. [CM44105] Dezavantajele utilizarii placilor pt osteosinteza sunt: (pag. 2318-2319)
   A: larga expunere a focarului de fractura
   B: intreruperea circulatiei periostale
   C: intreruperea circulatiei medulare
   D: modificarea structurii osoase
   E: posibilitatea deformarii placii
  
183. [CM44106] Folosirea unui surub de spongie care aluneca in placa este indicata in: (pag. 2319)
   A: fracturi pertrohanteriene
   B: fracturi condiliene femurale
   C: fracturi supracondiliene femurale
   D: fracturi epifizare femurale
   E: fracturi cominutive
  
184. [CM44107] Traiectul de fractura poate fi: (pag. 2306)
   A: oblic scurt
   B: spiroid
   C: cominutive
   D: vertical
   E: cu 3 fragmente
  
185. [CM44108] Exista mai multe tipuri de deplasari ale fragmentelor unei fracture, printre acestea se numara: (pag. 2307)
   A: translatie
   B: alunecare
   C: incalecare
   D: ungiulare
   E: decalaj
  
186. [CM44109] Semnele generale ale fracturilor sunt urmatoarele: (pag. 2307)
   A: anorexie
   B: anxientate
   C: agitatie
   D: paloare
   E: sincopa
  
187. [CM44110] Semnele de certitudine aleunei fracturi sunt: (pag. 2308)
   A: crepitatie osoasa
   B: mobilitate anormala
   C: durere profunda
   D: asimetria miscarilor
   E: intreruperea continuitatii osoase
  
188. [CM44111] Clasificare fracturilor se face dupa mai multe criterii pintre care se numara si: (pag. 2308)
   A: in funtie de lezarea invelisului cutanat
   B: in functie de structura osului fracturat
   C: clasificarea AO
   D: clasifucarea prognostica
   E: in functie de complicatia fracturii
  
189. [CM44112] Complicatiile imediate generale ale fracturilor sunt: (pag 2310-2311)
   A: interpozitie de parti moi
   B: bronhopneumonia
   C: embolia grasoasa pulmonara
   D: coagulare intravasculara diseminata
   E: complicatii vasculare
  
190. [CM44113] Complicatiile locale imediate nervoase aparute in urma unei fracturi, sunt : (pag. 2311)
   A: axonotmesis
   B: neurotmesis
   C: neurapraxie
   D: ataxie
   E: pseudartroza
  

191. [CM44114] Semnele de probabilitate intr-o fractura sunt: (P.2308)
   A: durere in punct fix
   B: mobilitate anormala
   C: deformare locala
   D: atitudine vicioasa
   E: crepitatii osoase
  
192.
[CM44115] Complicatii generale imediate in fracturi sunt: (P.2311)
   A: embolia grasoasa pulmonara
   B: hidartroza
   C: bronhopneumonia
   D: Cid
   E: exacerberarea DZ
  
193. [CM44116] Diagnosticul complicatiilor vasculare in fracturi de bazeaza pe: (p.2311)
   A: echimoza in zona
   B: absenta pulsului la periferie
   C: durere in sectorul ischemic
   D: sangerare in fractura deschisa
   E: tegumente palide reci
  
194. [CM44117] Complicatiile locale tardive in fracturi sunt: (p.2313-14)
   A: Calus vicios
   B: intarziere in consolidare
   C: osteoporoza
   D: sdr algoneurodistrofic
   E: redoarea articulatiei vecine focarului
  
195. [CM44118] Complicatii immediate generale ale fracturilor sunt: (pg2311)
   A: CID
   B: Fractura deschisa
   C: Embolia grasoasa pulmonara
   D: Bronhopneumonia
   E: Excerbarea unor afectiuni preexistente
  
196.
[CM44119] Nu caracterizeaza sdr algoneurodistrofic: (pg2314)
   A: este diferit de distrofia simpatica reflexa
   B: radiografic se observa osteoporoza patata
   C: durerea nu depaseste limitele focarului de fractura
   D: tulburari trofice
   E: redoare articulara
  
197.
[CM44120] Scopul trat prpriu zis al fracturii este: (pg2315)
   A: terapia durerii
   B: imobilizarea
   C: evitarea complicatiilor
   D: reducerea fracturii
   E: restaurarea functiei
  
198. [CM44121] Despre metodele de osteosinteza e real: (pg2319, 2320,2321)
   A: pt fracturile condiliene se folosesc DHS
   B: pt fracturile pertrohanteriene se folosesc DCS
   C: osteosinteza cu placa e indicata in farcturile epifizo-metafizo-diafizare
   D: osteosinteza centromedulara utilizeaza tije kuntscher
   E: pt fractura cominutiva se foloseste tija zavorita
  
199.
[CM44122] Despre mecanismele de producere ale fracturilor e corect : (pg2302,2303)
   A: rareori mecanismul direct e asociat cu o fractura deschisa
   B: mecanismul de compresiune e direct
   C: mecanismul de torsiune e indirect
   D: mecanismul de incovoiere e direct
   E: mecanismul de smulgere e indirect
  
200. [CM44123] Despre traiectul de fractura e corect : (pg2306)
   A: poate fi spiroid
   B: fractura cu 3 fragmente e cominutiva
   C: fractura e completa cind traiectul de fractura intrerupe complet corticala
   D: traiectul oblic lung e produs prin mecanism direct
   E: traiectul transversal poate fi produs prin mecanism direct
  
201. [CM44124] Fracturile se pot complica prin embolie grasoasa pulmonara: (pag 2310)
   A: Prin mecanism direct, prin embolizare de la nivelul focarului de fractura
   B: Prin mecanism indirect, metabolic
   C: Din cauza imobilizarii
   D: Se pot observa aparitia petesiilor si scaderea numarului de trombocite
   E: Rx pulmonara are aspect normal
  
202.
[CM44125] Scopurile tratamentului propriu zis al fracturilor sunt: (pag 2315)
   A: Primul ajutor
   B: Reducerea fracturii
   C: Minimalizarea durerii
   D: Imobilizarea fracturii
   E: Restaurarea functiei
  
203. [CM44126] Debridarea plagii in cazul unei fracturi deschise cuprinde: (pag 2324)
   A: Debridarea chimica
   B: Debridarea musculara
   C: Debridarea chirurgicala
   D: Debridarea vasculara
   E: Debridarea mecanica
  
204.
[CM44127] Despre clasificarea AO a fracturilor este adevarat ca: (pag 2309)
   A: Prima cifra este reprezentata de localizarea la nivelul osului, a doua de localizarea la nivelul corpului
   B: Prima cifra este reprezentata de localizarea la nivelul corpului, a doua de localizarea la nivelul osului
   C: Oasele ale gambei au fost impartite in 4 segmente
   D: Ultimile trei simboluri ale clasificarii definesc diagnosticul
   E: Clasificarea nu este unanim admisa
  
205. [CM44128] Tijele elastice Ender: (pag 2322)
   A: Au doua puncte de sprijin
   B: Sunt convergente in capul femural
   C: Este preferata utilizarea lor la tineri
   D: Se introduc cu focar inchis
   E: Dupa introducerea lor este posibila mobilizarea imediata a pacientului
  
206. [CM44129] Conform clasificarii fracturilor deschise (Gustilo si Anderson), fractura de gradul II (pag 2312)
   A: Este o fractura cu plaga cutanata de peste 2 cm
   B: Este produsa de o forta de energie moderata
   C: Este insotita de devitalizare musculara si poluare intensa
   D: Nu este o fractura cominutiva
   E: Asociaza leziuni ale axului vascular principal
  
207. [CM44130] Clasificarea prognostica a fracturilor cuprinde: (Pag 2308)
   A: Fracturi inchise
   B: Fracturi deschise
   C: Fracturi stabile
   D: Fracturi instabile
   E: Fractura pe os patologic
  
208. [CM44131] Complicatiile imediate generale ale fracturilor sunt: (Pag 2311)
   A: Embolia grasoasa pulmonara
   B: Bronhopneumopatia obstructive
   C: Coagularea intravasculara diseminata
   D: Exacerbarea unor afectiuni preexistente
   E: Insuficienta articulara acuta
  
209. [CM44132] Complicatii locale tardive ale fracturilor (Pag 2313-2314)
   A: Calusul vicios
   B: Pseudoartroza
   C: Intirzierea de crestere
   D: Redoare articulatiilor vecine focarului de fractura
   E: Sindromul alergodistrofic
  
210. [CM44133] Scopul tratamentului propriu-zis al fracturii este de a realize: (Pag 2315)
   A: Consolidarea fracturii
   B: Imobilizarea fracturii
   C: Asigurarea ventilatiei in cadrul politraumatismelor
   D: Reducerea fracturii
   E: Restaurarea Functiei
  
211. [CM44134] Semnele locale obiective sunt: (Pag 2308-2307)
   A: Tumefactia zonei interesate
   B: Durere la nivelul fracturii
   C: Impotenta functionala
   D: Deformarea regiunii
   E: Pozitie vicioasa
  
212. [CM44135] In fractura de grad III B: (Pag 2312)
   A: Forta exterioara este de mare energie
   B: Este o fractura cominutiva
   C: Apar leziuni importante contuze ale partilor moi
   D: Nu apare smulgere periostului
   E: Apar leziuni ale axului vascular principal
  
213. [CM44136] In embolia grasoasa pulmonara, clinic, gasim: (pag.2310)
   A: bradicardie
   B: anxietate
   C: somnolenta
   D: petesii
   E: pierderea cunostintei
  
214. [CM44137] Clasificarea moderna a fracturilor deschise: (pag.2312)
   A: grad I: fractura transversala sau oblica
   B: grad II: fractura cominutiva
   C: grad III A: poluare restransa
   D: grad III B: periost intact
   E: leziuni de ax vascular secundar
  
215. [CM44138] Scopul tratamentului propriu-zis al fracturii este: (pg 2315)
   A: reducerea fracturii
   B: anestezie
   C: imobilizare
   D: restaurarea functiei
   E: reintegrarea sociala precoce
  
216. [CM44139] Imobilizarea chirurgicala a fracturii se face cu ajutorul: (pg 2317)
   A: suruburi
   B: placi
   C: sarma
   D: tija
   E: ciocan
  
217. [CM44140] Osteosinteza centromedulara: (pag.2320)
   A: utilizeaza tije Kuntscher
   B: utilizeaza tije elastice Rush
   C: tijele se introduc in canalul medular
   D: nu se mentine lungimea
   E: rotatia este foarte bine controlata
  
218.
[CM44141] Debridarea plagii in fracturi cuprinde: (pag.2324)
   A: debridare mecanica
   B: debridare chirurgicala
   C: debridare cutanata
   D: debridare osoasa
   E: debridare musculara
  
219. [CM44142] Complicatiile imediate generale ale fracturilor pot fi: (pag. 2310-2311)
   A: Coagularea intravasculara diseminata
   B: Complicatii nervoase
   C: Pseudartroza
   D: Embolia grasoasa pulmonara
   E: Bronhopneumonia
  
220. [CM44143] Dezavantajele reducerii chirurgicale a unei fracturi sunt: (pag. 2317)
   A: Intarzierea consolidarii
   B: Nu permite reducerea anatomica
   C: Deperiostarea
   D: Riscul de infectie
   E: Imobilizarea prelungita la pat
  
221. [CM44144] Recuperarea functionala a unei fracturi: (pag. 2323)
   A: Se poate face prin kinetoterapie
   B: Include contractii izotonice ale muschilor imobilizati in aparat gipsat
   C: Include contractii izometrice ale muschilor care misca segmentele libere
   D: Mobilizarea se face cat mai tarziu pentru a permite consolidarea
   E: Tratamentul de recuperare se amplifica progresiv
  
222.
[CM44145] Alegeti afirmatiile corecte in legatura cu utilizarea placilor in tratamentul ortopedic: (pag. 2317-2318)
   A: Au ca dezavantaj expunerea larga a focarului de fractura
   B: Au ca avantaj preluarea solicitarilor la care este supus osul
   C: Trebuiesc extrase datorita riscului de spongiozare a corticalei
   D: Se aplica de partea in care fractura este solicitata in compresiune
   E: Au ca dezavantaj faptul ca devascularizeaza fragmantele
  
223. [CM44146] Osteosinteza cu tija centromedulara Kuntscher: (pag. 2320-2321)
   A: Pastreaza circulatia periostala intacta
   B: Au risc mai mare de infectie
   C: Osul preia si el o parte din solicitarile mecanice
   D: Permite incarcarea precoce a membrului fracturat
   E: Se aplica fracturilor oblice scurte si transversale
  
224.
[CM44147] Scopurile tratamentului propriu-zis al fracturii sunt:: (pag. 2315)
   A: Imobilizarea
   B: Combaterea durerii
   C: Asigurarea supravietuirii victimei
   D: Reducerea fracturii
   E: Restaurarea functiei
  
225. [CM44148] Regiuni anatomice expuse mai frecvent fracturilor sunt: (pg 2301-2302)
   A: Epifiza proximala a radiusului
   B: Diafiza tibiala
   C: Diafiza radiala
   D: epifiza distala a radiusului
   E: colul femurului
  
226.
[CM44149] Despre fracturile prin mecanism indirect sunt adevarate: (pg 2306-2307)
   A: Osul se deformeaza la distanta de locul de aplicare al fortei
   B: Mecanismul de torsiune produce o fractura cu traseu oblic
   C: Sunt cele mai frecvente
   D: Caderea in sezut produce fractura de corp vertebral cervical
   E: Mecanismul prin incovoiere poate produce o fractura a diafizei tibiale la un schior
  
227. [CM44150] Semnele de probabilitate in fracturi sunt: (pg 2308)
   A: Netransmisibilitatea miscarilor
   B: Intreruperea continuitatii osoase
   C: Echimoza
   D: Deformare locala
   E: Atitudine vicioasa
  
228. [CM44151] Fracturile stabile sunt: (pg 2308)
   A: Nu prezinta risc de deplasare dupa reducere, inainte de imobilizare
   B: Fracturile transversale ale tibiei
   C: Fracturile oblice
   D: Fracturile angrenate
   E: Fracturile incomplete
  

229. [CM44152] Embolia grasoasa pulmonara, ca urmare a fracturilor, are urmatoarele semne clinice: (pg 2310)
   A: tahipnee
   B: cresterea umarului de trombocite
   C: somnolenta
   D: opacitati mari, multiple la RX pulmonar
   E: globule de grasime in urina
  
230. [CM44153] Complicatiile generale imediate in fracturi sunt : (pg 2311)
   A: bronhopneumonia
   B: Coagularea diseminta intravasculara
   C: Vasculare
   D: litiaza renala
   E: exacerbarea diabetului
  
231. [CM44154] Din simptomatologia locala subiectiva in fracturi fac parte: (pag.2307)
   A: Durerea
   B: Tumefactia zonei
   C: Deformarea regiuni
   D: Cracmente osoase
   E: Impotenta functionala
  
232. [CM44155] Semnele de probabilitate dupa Radulescu in fracturi sunt: (pag.2308)
   A: Echimoza
   B: Durere in punct fix
   C: Atitudine vicioasa
   D: Crepitatie osoasa
   E: Deformare locala
  
233. [CM44156] Semnele de certitudine in fracturi dupa Radulescu : (pag.2308)
   A: Lipsesc in fracturile incomplete
   B: Se regasesc la fracturile prin angrenare
   C: Mobilitate anormala prezenta
   D: Intreruperea continuitatii osoase
   E: Crepitatii osoase
  
234. [CM44157] Examenul radiologic standard (fata si profil) stabileste: (pag.2308)
   A: Existenta fracturii
   B: Existenta unor mici fragmente incarcerate in articulatii
   C: Complexitatea fracturii
   D: Traiectul de fractura
   E: Tipul fracturii
  
235.
[CM44158] Sunt fracturi instabile: (pag.2308)
   A: In lemn verde la copii
   B: Spiroide
   C: angrenate
   D: oblice
   E: cominutive
  
236. [CM44159] In evolutia fracturilor sunt complicatii imediate generale: (pag.2310-2311)
   A: Bronhopneumonia
   B: CID
   C: Glob vezical
   D: Hidartroza
   E: Necroza aseptica
  
237. [CM44160] Avantajele tijelor centromedulare in tratamentul fracturilor sunt urmatoarele: (pag.2320)
   A: Pastrarea circulatiei periostale;
   B: Incarcarea precoce a membrului fracturat
   C: Pot migra in canalul medular
   D: Risc scazut de infectie
   E: Nu necesita alezajul canalului medular
  
238.
[CM44161] Echilibrarea metabolica in fracturi: (pag.2325)
   A: Nu este de o mare importanta
   B: Este necesar un aport caloric superior
   C: Aportul caloric trebuie sa fie de 40 Kcal/kcorp/zi
   D: Necesarul de proteine este de 1 g/kcorp/zi
   E: Necesarul de lipide este de 1g/kcorp/zi
  
239. [CM44162] Care dintre urmatorii sunt factori intrinseci importanti in determinarea susceptibilitatii la fractura? (pag 2306)
   A: capacitatea de absortie a energiei
   B: curba solicitare-deformare si modelul lui Young
   C: rezistenta la oboseala sau la stres
   D: densitatea
   E: forta exterioara
  
240. [CM44163] Care sunt simptomele locale intr-o fractura? (pag 2307)
   A: agitatie
   B: paloare
   C: durere la mivelul fracturii
   D: impotenta functionala
   E: soc
  
241.
[CM44164] Care sunt complicatiile imediate generale ale fracturilor? (pag 2310-2311)
   A: leziuni nervoase
   B: embolia grasoasa pulmonara
   C: hemartroza
   D: bronhopneumonia
   E: hidartroza
  
242. [CM44165] Coplicatiile tardive generale ale fracturilor sunt: (pag 2312-2314)
   A: litiaza renala
   B: osteoporoza
   C: calus vicios
   D: pseudartroza
   E: necroza aseptica
  
243.
[CM44166] Care dintre afirmatiile urmatoare sunt false? (pag 2301-2305)
   A: varsta la care apar cel mai frecvent este intre 20 si 40 ani
   B: fracturile prin mecanism indirect se produc in urma socului direct al agentului contondent deaspra locului de impact
   C: in cazul mecanismului de incovoiere forta este aplicata la mijlocul diafizei
   D: rezistenta la oboseala sau la stres este unul dintre factorii intrinseci favorizanti ai aparitie fracturilor
   E: incidenta crescuta a fracturilor la vrasta a treia este datorita osteoporozei
  

244. [CM44167] Semne locale obiective ale unei fracturi sunt: (pag 2307-2308)
   A: Tumefactia zonei interesate
   B: Impotenta functionala
   C: Scurtarea segmentului respectiv
   D: Paloarea segmentului respectiv
   E: Deformarea regiunii
  
245. [CM44168] Constituie semne de certitudine ale fracturii: (pag 2308)
   A: Mobilitate anormala
   B: Crepitatie osoasa
   C: Intreruperea continuitatii osoase
   D: Netransmisibilitatea miscarilor
   E: Deformare locala
  
246. [CM44169] Intarzierea in consolidare a unei fracturi este sugerata de: (pag 2312)
   A: Roseata locala
   B: Paloare tegumentara locala
   C: Scaderea temperaturii locale
   D: Mobilitate anormala dureroasa
   E: Caldura locala
  
247. [CM44170] Necroza aseptica este una din complicatiile fracturilor si poate fi intalnita in cadrul urmatoarelor fracturi: (pag 2314)
   A: Ale osului zigomatic
   B: Ale colului femural
   C: Ale osului scafoid
   D: La nivelul corpului astragalului
   E: La nivel olecranian
  
248. [CM44171] Osteosinteza centromedulara se realizeaza cu : (pag 2320)
   A: Compactorul Muller
   B: Tije Kuntscher
   C: Suruburi de spongie sau de corticala
   D: Tije elastice Rush
   E: Tije elastice Ender
  
249. [CM44172] Complicatii imediate generale ale fracturilor sunt: (pag 2311)
   A: Embolia grasoasa pulmonara
   B: Coagulare intravasculara diseminata
   C: Bronhopneumonia
   D: Litiaza renala
   E: Sindromul de detresa respiratorie a adultului
  
250. [CM44173] Constituie complicatii tardive locale ale fracturilor: (pag 2312)
   A: Calusul vicios
   B: Pseudartroza
   C: Hidartroza
   D: Redoarea articulatiei vecine
   E: Interpozitia de parti moi
  

251. [CM44174] Constituie dezavantaje ale utilizarii placilor ca mijloc de osteosinteza: (pag 2318)
   A: Necesita o larga expunere a focarului de fractura
   B: Intreruperea circulatiei diafizare
   C: Intreruperea circulatiei medulare
   D: Intreruperea circulatiei periostale
   E: Presupune a 2-a interventie pentru extragerea placilor
  
252. [CM44175] Osteosinteza cu tija Kuntscher poate fi aplicata numai in fracturile cu traiect: (p.2321)
   A: oblic lung
   B: oblic scurt
   C: spiroid
   D: cominutiv
   E: transvers
  
253. [CM44176] Dintre factorii extrinseci de producere a unei fracturi este importanta: (p.2301, 2302, 2303)
   A: natura agentului de agresiune
   B: marimea fortei
   C: directia fortei
   D: densitatea osului
   E: capacitatea de absortie a energiei
  
254. [CM44177] Semnele generale ale fracturilor cuprind: (p. 2307, 2308)
   A: impotenta functionala
   B: agitatie
   C: anxietate
   D: pozitii vicioase
   E: paloare
  
255. [CM44178] Examenul radiologic standard in fracturi stabilesc: (p.2308)
   A: existenta fracturii
   B: prezenta si tipul deplasarilor
   C: sediul fracturilor
   D: deformarea locala
   E: densitatea osoasa
  
256. [CM44179] Tipurile de complicatii locale imediate in fracture sunt: (p.2311, 2312)
   A: articulare
   B: de consolidare
   C: de necroza
   D: de algoneurodistrofie
   E: nervoase
  
257. [CM44180] Caracterele pseudoartrozei consecutive fracturilor sunt urmatoarele cu exceptia: (p.2312, 2313)
   A: reprezinta neconsolidarea fracturii
   B: exista mobilitate normala dar dureroasa
   C: poate sa fie insotita de pierdere de substanta osoasa
   D: exista un calus unitiv datorita tsetutului fibrosinovial
   E: mobilitatea este anormala dar nedureroasa
  
258. [CM44181] Factorii intrinseci implicati in etiopatogenia fracturilor sunt: (pg 2304-2305)
   A: capacitatea de absorbtie a energiei
   B: curba solicitare-deformare si modelul lui Young
   C: regiunea anatomica
   D: rezistenta la stres sau la oboseala
   E: densitatea
  
259. [CM44182] Osteosinteza centromedulara utilizeaza urmatoarele tipuri de materiale: (pg 2320)
   A: tije Kuntscher
   B: tije elastice Rush
   C: tije Ender
   D: brose Kirshner
   E: fise filetate
  
260. [CM44183] Semnele de certitudine care atesta prezenta fracturii, pentru Radulescu sunt: (pg 2308)
   A: durere in punct fix
   B: mobilitate anormala
   C: crepitatie osoasa
   D: intreruperea continuitatii osoase
   E: netransmisibilitatea miscarilor
  
261. [CM44184] Pentru Radulescu semnele locale de probabilitate ale fracturii sunt: (pg 2308)
   A: durere inpunct fix
   B: echimoza
   C: deformare locala
   D: atitudine vicioasa
   E: mobilitate anormala
  
262. [CM44185] Semnele locale de probabilitatea ale fracturii pot fi intalnite si in: (pg 2308)
   A: urticarie
   B: contuzii
   C: luxatii
   D: eritem polimorf
   E: eritem nodos
  
263. [CM44186] In cadrul racturilor complete pot exista urmatoarele tipuri de deplasari: (pg 2307)
   A: translatie
   B: incalecare
   C: unghiulare
   D: transvesale
   E: rotatie
  
264. [CM44187] Osteosinteza centromedulara nu utilizeaza urmatoarele tipuri de materiale: ()
   A: tije Kuntscher;
   B: tije elastice Rush;
   C: tije Ender;
   D: brose Kirshner;
   E: fise filetate.
  
265. [CM44188] La ce varsta apare mai frecvent fractura: ()
   A: 10 - 20 ani;
   B: 20 - 40 ani;
   C: sugari;
   D: varsta a III-a;
   E: copiii din crese.
  
266. [CM44189] Evidentiati care sunt tipurile de complicatii locale imediate articulare intr-o fractura: ()
   A: hidartroza;
   B: hemartroza;
   C: guta;
   D: fractura articara;
   E: luxatia.
  
267. [CM44190] Care oase sunt in mod particular susceptibile de a dezvolta o necroza osoasa: ()
   A: capul humeral
   B: scafoidul-polul distal
   C: corpul astragalului
   D: capul femural
   E: semilunar-polul proximal
  
268. [CM44191] Urmatoarele afirmatii sunt adevarate in legatura cu reducerea sangeranda: (pag. 2317)
   A: Are avantajul unei reduceri anatomice a fracturii
   B: Are avantajul transformarii unei fracturi inchise intr-una deschisa
   C: Are dezavantajul transformarii unei fracturi inchise intr-una deschisa
   D: Poate determina prin deperiostare accentuarea devascularizarii fragmentelor
   E: Poate determina deschiderea portii unor infectii
  
269. [CM44192] Sunt adevarate urmatoarele in legatura cu complicatiile nervoase in evolutia fracturilor: (pag. 2311)
   A: Poate aparea neurapraxia
   B: Axonotmesisul necesita interventii de microchirurgie
   C: Neurotmesisul nu necesita interventii de microchirurgie
   D: In axonotmesis teaca Schwann si cea de mielina sunt intacte
   E: In neurotmesis se produce sectiunea completa a nervului
  

270. [CM44193] Urmatoarele afirmatii, in legatura cu complicatiile fracturilor, sunt false, cu exceptia: (pag. 2310-2311)
   A: Interpozitia de parti moi reprezinta o complicatie locala imediata a fracturilor
   B: Cea mai grava complicatie imediata este reprezentata de traumatizarea arterei si/sau venei principale
   C: Articulatia vecina unui focar de fractura poate reactiona prin hidartroza
   D: Embolia pulmonara grasoasa poate fi frecvent prevenita
   E: Bronhopneumonia poate fi o complicatie fatala
  

4.    271. [CM44194] Fracturi stabile sunt: ()
   A: fracturile care dupa imobilizare chirurgicala nu mai prezinta risc de deplasare
   B: fractura 'in lemn verde'
   C: fractura spiroida
   D: fractura transversala a tibiei, inainte de reducere si imobilizare
   E: fracturile incomplete
  
272. [CM44195] Sunt semne ale unei complicatii imediate generale a fracturilor: (2310) ()
   A: PO2 scazuta
   B: tahipnee
   C: scaderea lipazei serice
   D: anxietate
   E: globule de grasime in ser
  

273. [CM44196] Embolia grasoasa pulmonara are urmatoarele caracteristici, cu exceptia: (2310) ()
   A: clinic, semne de hipoxie
   B: cresterea numarului de trombocite
   C: o metoda de profilaxie este administrarea de heparina
   D: PO2 normala
   E: cresterea lipazei serice
  
274. [CS44089] Sunt fracturi stabile: (pg2308)
   A: Fracturile in _lemn verde_
   B: Fracturile transversale de tibie
   C: Fracturile angrenate
   D: Fracturile spiroide
   E: Fracturile oblice
  
275. [mihaela] Care sunt caracteristicile placilor cu contact limitat? ()
   A: au o serie de santuri longitudinale intre orificiile pt suruburi
   B: in contact cu osul intra numai anumite portiuni
   C: imbunatatesc circulatia periostala
   D: scad rezistenta osului dupa extragere
   E: se depune calus in santurile transversale

276. [mihaela1] In cadrul tratamentului general al fracturilor, recuperararea functionala:
   A: este optionala
   B: se realizeaza prin contractii izometrice ale muschilor ce misca segmentele libere
   C: se realizeaza prin contractii izotonice ale muschilor imobilizati
   D: se amplifica
  E: poate fi completata de hidroterapie progresiv


RASPUNSURI




  1. C
  2. B
  3. C
  4. E
  5. B
  6. D
  7. C
  8. A
  9. D
  10. D
  11. B
  12. C
  13. D
  14. D
  15. C
  16. C
  17. D
  18. C
  19. D
  20. A
  21. E
  22. C
  23. A
  24. D
  25. E
  26. E
  27. E
  28. A
  29. B
  30. C
  31. B
  32. C
  33. D
  34. B
  35. D
  36. B
  37. A
  38. A
  39. C
  40. A
  41. A
  42. A
  43. C
  44. E
  45. E
  46. E
  47. D
  48. A
  49. D
  50. D
  51. C
  52. D
  53. A
  54. C
  55. E
  56. C
  57. C
  58. D
  59. D
  60. A
  61. D
  62. B
  63. A
  64. C
  65. B
  66. A
  67. A
  68. E
  69. D
  70. C
  71. A
  72. B
  73. A
  74. E
  75. B
  76. E
  77. E
  78. C
  79. ABDE
  80. BCE
  81. ABC
  82. ABE
  83. ABCD
  84. ABCD
  85. ABDE
  86. CDE
  87. ABD
  88. AE
  89. ABCD
  90. BCDE
  91. AB
  92. BD
  93. ABC
  94. DE
  95. BE
  96. ABDE
  97. AC
  98. BE
  99. BCD
  100. CDE
  101. BE
  102. ABDE
  103. ABD
  104. CDE
  105. ABD
  106. AD
  107. ABD
  108. BCD
  109. ABDE
  110. BD
  111. ABDE
  112. ACD
  113. ABE
  114. ABCE
  115. ABD
  116. ACDE
  117. BCE
  118. ABCD
  119. ABCD
  120. ABCD
  121. BCD
  122. ACE
  123. DE
  124. CDE
  125. ABD
  126. AE
  127. ACD
  128. BCE
  129. BCDE
  130. ACE
  131. ABDE
  132. ABD
  133. ABCE
  134. ACE
  135. ABD
  136. ABD
  137. ABC
  138. ACE

139.    ABC

140.    BD

141.    ABC

142.    BD

143.    BCDE

144.    CD

145.    ABE

146.    ACE

147.    ACDE

148.    BCDE

149.    AD

150.    ABCE

151.    AD

152.    ABCE

153.    ACD

154.    AD

155.    BD

156.    CD

157.    ACE

158.    ABD

159.    ABDE

160.    AC

161.    ABCD

162.    BC

163.    ABCD

164.    ABCD

165.    ABC

166.    ABC

167.    ACD

168.    BC

169.    ACE

170.    AC

171.    ABDE

172.    AC

173.    ABCD

174.    BC

175.    ABDE

176.    AC

177.    ABC

178.    ABCD

179.    ABDE

180.    ACDE

181.    ABC

182.    ABCD

183.    ABC

184.    ABCE

185.    ACDE

186.    BCD

187.    ABE

188.    ABCD

189.    BCD

190.    ABC

191.    ACD

192.    ACDE

193.    BCE

194.    ABDE

195.    ACDE

196.    AC

197.    BDE

198.    CDE

199.    CE

200.    ACE

201.    ABD

202.    BDE

203.    CE

204.    BCDE

205.    DE

206.    AB

207.    CD

208.    ACD

209.    ABD

210.    BDE

211.    ADE

212.    ABC

213.    BCDE

214.    AB

215.    ACD

216.    ABCD

217.    ABC

218.    ABD

219.    ADE

220.    ACD

221.    AE

222.    ACE

223.    ACDE

224.    ADE

225.    BDE

226.    ACE

227.    CDE

228.    BDE

229.    AC

230.    ABE

231.    AE

232.    ABCE

233.    ACDE

234.    ADE

235.    BDE

236.    ABC

237.    ABD

238.    CD

239.    ABCD

240.    CD

241.    BD

242.    AB

243.    BC

244.    ACE

245.    ABCD

246.    DE

247.    CD

248.    BDE

249.    ABC

250.    ABD

251.    ACDE

252.    BE

253.    BC

254.    BCE

255.    ABC

256.    AE

257.    BD

258.    ABDE

259.    ABC

260.    BCDE

261.    ABCD

262.    BC

263.    ABCE

264.    DE

265.    BD

266.    ABDE

267.    CD

268.    ACDE

269.    AE

270.    ACE

271.    BE

272.    ABD

273.    BCD

274.    ABC

275.    BCE

276.    DE


DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 760
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2014. All rights reserved