Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

HIDROSADENITA

sanatate



+ Font mai mare | - Font mai mic



HIDROSADENITA

Hidrosadenita este determinata de infectia glandelor sudoripare, in special cu streptococi. Denumirea provine din doua cuvinte grecesti. hidros - sudoare, si aden- glanda. Glandele sudoripare sunt glande apocrine, adica ele secreta odata cu transpiratia si o parte din celulele glandei, fapt ce explica mirosul caracteristic al acesteia, care este si mai pronuntat la indivizii care folosesc mai rar apa si sapunul.



Inflamatia se produce in glandele sudoripare din axila, regiunea anorectala, muntele lui Venus, areola mamara etc. Dar localizarea cea mai frecventa este la nivelul axilelor. Boala apare numai la adulti, la copii fiind exceptionala, acestia neavand transpiratie.

Inflamatia debuteaza prin mici nodozitati subcutanate, mobile, tegumenul fiind normal la suprafata. Initial se produce mancarimea (pruritul), care devine dureros in momentul in care inflamatia cuprinde si pielea care devine rosie prin aderenta glandelor sudoripare la tegumente. In cateva zile, glanda sudoripara abcedeaza, invadeaza epidermul pe care il necrozeaza si puroiul cremos se scurge la suprafata, putand infecta si alte glande din jur si chiar ganglionii regionali (adenite). In 10- 15%din cazuri infectia trece si in axila vecina, hidrosadenita devenind bilaterala.

Hidrosadenita, desi este o inflamatie acuta, are o evolutie cronica, prelungita prin aparitii succesive si recidive care dureaza saptamani de zile.

Vorba populara ca, boala nu trece pana nu apar 9 buboaie, se pare ca e plina de temei.

Diagnosticul diferential al hidrosadenitei se face cu:

- adenita axilara care este mult mai profunda, ganglionii fiind situati mai in profunzime, sub piele;

- furunculul care este mai superficial decat hidrosadenita si are aspectul de trunchi de con caracteristic.

Tratamentul: in faza de indurare initiala: apa si sapun, indepartarea parului;este interzisa badijonarea cu tinctura de iod, deoarece transpiratia intra in reactie cu iodul, formand acid iodhidric deosebit de iritant.

- in faza de abces, cand apare fluctuenta glandei, se fac incizii pentru fiecare abces in parte sau excizia glandei sudoripare impreuna cu tegumentul, cu foarfeca fina.

O atentie deosebita pentru evitarea recidivarii bolii o reprezinta fierberea lenjeriei.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2223
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved